9 Maddede Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi

Eskişehir’in en eski yerleşim yerlerinden, hatta tarihi şehir merkezi olan Odunpazarı kentin aynı zamanda en turistik bölgelerinden de biri. Zaten bu nedenden de Eskişehir gezilecek yerler listemizde bu bölgede yer alan onlarca yer var.

Yalnız turistik dedim diye gözünüzde aşırı kalabalık sokaklar, kaldırımlara yayılırken neredeyse yürümek için yer bırakmayan cafeler, restoranlar, turist olduğunu anlayınca fazla fiyat isteyen esnaflar ve artık tamamı birer işletme olarak kullanılan yapılar canlanmasın.

Odunpazarı öyle bir turistik yer ki, hem kenti ziyaret eden gezginlerin gözlerine, gönüllerine ziyafet çekiyor hem de mütevazi dokusundan hiçbir şey kaybetmiyor. Hem bir yandan Türkiye’nin her yerinden gelen misafirlerini ağırlıyor hem de yerel ruhunu titizlikle koruyor. Kısacası kolay bulunamayan karışımı ifade ediyor bu bölge.

Odunpazarı yazısında şehrin bu en önemli semtinin -aslında ilçesi- biraz tarihçesinden ve yapısından bahsedip, ardından da Odunpazarı gezilecek yerler ve Odunpazarı festivallerinden konuşalım.

1. Odunpazarı Hakkında Bilgiler

Eskişehir Odunpazarı gezi notları

Eskişehir’in güneyindeki tepelere kurulmuş olan Odunpazarı kentin en yüksek yeri aynı zamanda. Komşusu Tepebaşı ile şehrin merkezini oluşturuyorlar.

Bölge bugün son derece mütevazi, sevimli ve iyi korunmuş tarihi evleri, konakları, müzeleri, türbeleri ve eski tarz çarşıları ile ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor. Ki Odunpazarı yazısının devamında birer cümleyle de olsa hepsinden tek tek bahsedeceğim.

Bölge aynı zamanda kentin kültürel yanını Türkiye’ye tanıtan festivallere de ev sahipliği yapıyor ki bunlardan bir veya birkaçı seyahat tarihlerinize denk geliyorsa mutlaka katılmalısınız.

Buraya yapacağınız geziye en az 1 gün ayırmanızı, mümkün olduğu kadar çok müze, türbe, tarihi ev ve konak görmenin yanı sıra, keyifli restoranlarından birinde kentin yerel lezzetlerinden balaban kebap, çibörek, met helvası veya haşhaşlı çörek de tatmanızı öneririm.

2. Odunpazarı Tarihi

Odunpazarı gezi notları tarihi

Kentin tarihçesi MÖ 1400’lü yıllarda Hititler’in burada bir yerleşim yeri kurmasıyla başlamış ve bunu Frigyalılar, Lidyalılar, Romalılar, Bizans ve Celtler hükümdarlığında geçen yüzyıllar izlemiş.

Üzerinde yer aldığı sıcak su kaynakları sebebiyle de yerleşim kurulan şehir yüzyıllar boyunca şifa arayanlar için önemli bir adres olmuş.

1074 yılında Selçukluların ele geçirdiği kent bu tarihten sonra da hep bir Türk diyarı olarak kalmış. Odunpazarı ise tamamen Türkler tarafından kurulan yerleşim yerlerinden biri.

Bölgenin çehresi özellikle son 10-15 yılda son derece değişmiş. Tabii bunu iyi anlamda söylüyorum. Odunpazarı Belediyesi ve Eskişehir Belediyesi’nin girişimleriyle Odunpazarı’nda yer alan yapılar aslına uygun olarak restore edilmiş, çevre düzenlenmiş ve belirli bölgelerde belirli konseptlerde (çarşılar gibi)işletmelere izin verilerek bugün hepimizi buraya bir mıknatıs gibi çeken bir doku bütünlüğü sağlanmış.

3. Odunpazarı Gezilecek Yerler

Keşke zamanınız olsa da karış karış ve her gördüğünüzün tadını uzun uzun çıkararak gezebilseniz Odunpazarı Semti’ni. Bölge yeşil alanlar, tarihi evler ve konaklar, camiler, türbeler, müze ve galeriler açısından son derece zengin.

Arnavut kaldırımlı sokaklarına yayılmış tam dinlenmelik cafeleri saymıyorum bile. Ancak bunların içinden mümkün olduğunca çok yeri görebilmek için de bir plana ihtiyacınız var. İşte size kısa kısa açıklamalarla Odunpazarı gezilecek yerler listesi…

Tarihi Odunpazarı Evleri

Tarihi Odunpazarı Evleri Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler

Odunpazarı bölgesinin bu kadar popüler olmasının en temel sebebi şüphesiz bölgede yer alan evler. Osmanlı sivil mimarisi yapılarının en güzel örneklerini görebileceğiniz Odunpazarı Evleri ilk kez görenleri etkiliyor.

Yapılan restorasyon çalışmalarının ardından günümüzdeki görünümüne kavuşan evler Eskişehir’e gelenlerin ilk görmeleri gereken yerlerden. Bölgenin topografik yapısına uygun olarak konumlandırılmış evler geleneksel Osmanlı dokusunu yansıtıyor.

Dar sokaklar boyunca uzanan 2-3 katlı yapılar günümüzde halen konaklama için kullanılmasının yanında birçok turistik yapıya da ev sahipliği yapıyor. Yenilenen evler bugün birçok kafe, restoran, butik otel, müze ve ufak dükkanlar olarak turistlerin hizmetinde.

Bölgede dolaşırken güzel bir kafede mola verip tarihi bir evin bahçesinde bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Şahsen bir Eskişehirli olarak şehirde turistik olarak en sevdiğim yerlerin başında Odunpazarı geliyor.

Eğer nargile içmeyi seviyorsanız bölgede son zamanlarda oldukça fazla nargileci açıldı. Son olarak bölgede çok fazla ev olsa da en ünlü olan sokaklar Kurşunlu Külliyesi’nin yakınında olanlar.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler Kurşunlu Camii

Odunpazarı bölgesinin en önemli yapılarının başında Kurşunlu Camii ve Külliyesi geliyor. Burası Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında Mimar Acem Ali’ye yaptırılmış şehrin önemli dini yapılarından.

Yüzyıllar boyunca cami ve külliye olarak hizmet veren yapı günümüzde turistik amaçlarla da hizmet veriyor.

Külliyenin cami dışındaki bölümleri günümüzde El Sanatları Çarşısı, Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Lületaşı Müzesi olarak hizmet veriyor.

Lületaşı Müzesi

Eskişehir Odunpazarı gezisi Lületaşı Müzesi

Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Lületaşı Müzesi, alanında dünyanın önde gelen müzelerinden. Eskişehir’in simgelerinden olan lületaşının ham halinin ve çeşitli sanatçılar tarafından işlenerek birbirinden güzel objelere dönüştürülmüş hallerini bu ufak müzede inceleyebilirsiniz.

Girişin ücretsiz olduğu müzeye en fazla 15 dakika zaman ayırmanız yeterli.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler

Bölgedeki bir diğer tarihi yapı olan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, 1850’li yıllarda bölgenin ileri gelenlerinden Takattin Bey tarafından han olarak yaptırılmış.

Zamanında Eskişehir’e gelenlerin hem kendilerinin hem de hayvanlarının konakladıkları han günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmet veriyor.

Başta lületaşı olmak üzere şehre özgün yöresel hediyeliklerinin satışının yapıldığı çarşıda kendinize ve sevdiklerinize birçok hediye bulabilirsiniz.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler Balmumu Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, yurt dışında bulunan ünlü Madame Tussauds Müzeleri’nin bir benzeri. 2013 yılında Odunpazarı evlerinin bir tanesinde hizmete açılan müzede 200’e yakın balmumu heykelinin yanı sıra Kurtuluş Savaşı ve çeşitli dönemlere ait bazı objeler de sergileniyor.

Müzede; Kemal Sunal, Barış Manço, Şener Şen, Cüneyt Arkın gibi birçok önemli şahsın balmumu heykellerini inceleyebilir, heykellerle birlikte fotoğraf çektirebilirsiniz.

Kabul etmek gerekirse heykellerin bazıları asıllarına gerçekten çok benzerken bazıları oldukça alakasız olmuş. Müze hakkında detaylı bilgileri ve heykelleri fotoğraflarını Eskişehir Balmumu Müzesi başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Odunpazarı Modern Müze (OMM)

OMM Eskişehir

2019 yılında ziyaretçilere kapısını açan Odunpazarı Modern Müze (OMM) yalnızca Odunpazarı’nın değil Eskişehir’in en önemli sanat merkezlerinden bir tanesi.

Erol Tabanca’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Polimeks tarafından şehre kazandırılan müzede yerli yabancı birçok sanatçının eserleri sergileniyor.

Müzede geçici ve kalıcı sergilerin yanı sıra kafe, otel ve mağaza yer alıyor.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Çagdas Cam Sanatları Müzesi Eskişehir Odunpazarı gezisi

Balmumu Heykeller Müzesi’nin hemen yanındaki Çağdaş Cam Sanatları Müzesi içerisinde yerli yabancı yüz kadar eser sergileniyor.

Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Cam Dostları Grubu‘nun ortak çalışmasıyla meydana gelen müze cam sanatının tanıtıldığı en önemli müzeler arasında yer alıyor.

Müze çok büyük değil. İçerisindeki sergi ne kadar ilginizi çeker bilmiyorum lakin bölgedeki evlerden bir tanesi içerisinde yer alan müzeyi gezerek evlerin iç yapısını da inceleme fırsatınız olabilir.

Şelale Park

Şelale Park Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler

Odunpazarı’nın üst kısımlarında yer alan Şelale Park, sahip olduğu konum ile Eskişehir manzarasını en güzel seyredebileceğiniz güzel bir park. Park içerisinde yer alan yapay şelale buraya adını vermiş.

Park içerisinde yer alan şelale dışında ufak bir yel değirmeni, Don Kişot Heykeli, çocuklar için oyun grupları ile manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafe ve restoran yer alıyor.

Osmanlı Evi

Osmanlı Evi ya da asıl adı ile Yeşil Efendi Konağı, 1890 yılında bölgenin ileri gelenlerinden Halil İbrahim Efendi tarafından yaptırılmış güzel bir konak.

Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Eskişehir’i ziyareti sırasında burada konaklaması evin tarihsel olarak önemli özelliklerinden biridir.

Evin mimarisi oldukça etkileyici. Kurşunlu Külliyesi’nin hemen arkasında yer alan konak günümüzde Odunpazarı Belediyesi Turizm Ofisi olarak kullanılıyor. Dilerseniz evin içerisini ziyaret edebilirsiniz.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Cumhuriyet Tarihi Müzesi Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler

Odunpazarı bölgesinde yer alan önemli müzelerden bir tanesi olan Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Balmumu Heykeller Müzesi’ne yakın bir konumda yer alıyor. Müze binası 1916 yılında Numune Mektebi olarak yapılmış.

Günümüzde Cumhuriyet Tarihi olarak hizmet veren yerde, Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli objeler, Atatürk’ün çeşitli özel eşyaları, Çanakkale ve Sakarya Savaşlarına, Kongrelere, İnönü Savaşlarına, Büyük Taarruza, Cumhuriyetin ilk yıllarına ait 131 fotoğraf ile Cumhuriyet Dönemi’nde önemli hizmetleri olan gemilerin maketleri sergileniyor.

Alaaddin Camii

Alaaddin Cami Eskişehir Odunpazarı gezisi

Odunpazarı bölgesindeki bir diğer önemli cami olan Alaaddin Camii 1267 yılında III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yapılmış.

Anadolu Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen cami, ilerleyen dönemlerde yapılan yenilemeler sonucunda Selçuklu mimarisi özelliğini yitirmiş.

1944-1951 yılları arasında müze olarak kullanılan cami, Arkeoloji Müzesi’nin açılmasının ardından tekrar ibadete açılmış. Günümüzde önündeki park ile birlikte yerli halkın günlük ibadetlerinde sıkça tercih ettiği bir yapı.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi

Tarihi Odunpazarı Evleri’nin birinde kurulu olan Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi içerisinde yerli yabancı karikatüristin yüzlerce eseri sergileniyor.

Müze içerisinde bir de kütüphane yer alıyor. Yapının mimarisi güzel. Yalnız burayı karikatür müzesi gibi hayal etmeyin.

Arasta

Kurşunlu Külliyesi’nin hemen yanında Arasta Çarşısı yer alıyor. İki katlı çarşı içerisinde cam, çini ve seramik eserleri sergilenip satışı yapılıyor.

Açıkçası bana kalırsa hediyelik eşya alışverişi için Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nı ya da bölgede yer alan hediyelikçileri tercih edebilirsiniz.

Şeyh Edebali Türbesi

Odunpazarı bölgesinde şehrin en eski mezarlıklarından biri yer alıyor. Burada çeşitli türbeler de var. Bunlar içinde en önemli olanların başında ise Şeyh Edebali Türbesi geliyor.

Osmanlı Devleti’nin fikir babalarından olan bir İslam alimi, Ahi şeyhi ve Osman Gazi’nin kayın babası ve hocası olan Şeyh Edebali’nin türbesi aslen Bilecik’te yer alsa da bir dönem Eskişehir’de ikamet etmesinden dolayı Eskişehir’de de adına bir türbe yaptırılmıştır.

Odunpazarı’nda Gezilecek Diğer Yerler

Eskişehir Odunpazarı gezisi

Odunpazarı gezilecek yerler listesi boyunca bölgede gezip görmeniz gereken en önemli noktalar hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Eğer yeterli vaktiniz varsa gezi listenize şu yerleri de ekleyebilirsiniz;

Odunpazarı ilçe sınırları içerisinde yer alan, doğal ve şifalı su kaynaklarına sahip çeşitli hamamların yer aldığı Hamamyolu Bölgesi,

1754 yılında zengin bir yağ tüccarı tarafından yaptırılan, eşinin bir hastalıktan ölmesi üzerine bu zengin tüccarın kızı da aynı hastalığa yakalanabilir korkusuyla evden dışarı çıkmasını yasaklaması ama kızı sıkılmasın diye de konağa cihannüma denilen bir seyir terası yaptırması gibi sevgi, koruma, bazen para ve gücün bile hiçbir şeye yetmediğini hatırlatan Yağcızade Konağı, ki konak bugün Ataol Behramoğlu Kitaplığı’na dönüştürülmüş,

Kadın girişimciler tarafından işletilen, Eskişehir el sanatları ürünleri atölyeleri ve dükkanlarının yer aldığı Kırkambar Çarşısı,

Mestanoğlu Halil Konağı’nda yer alan ve Kurtuluş Savaşı’na dair objeler ve dökümanların sergilendiği Kurtuluş Müzesi,

Gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun daktilo koleksiyonunun yanı sıra Eski Başbakanımız Bülent Ecevit gibi farklı isimlerin de daktilolarının sergilendiği Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi,

Eskişehir’in ekonomik geçmişine ışık tutan ETO Sanat ve Ticaret Müzesi,

Kurşunlu Külliyesi’nin arka bahçesinde yer alan Hasan Dede TürbesiAhu Mahmud Dede Türbesive Mehmet Sadık Efendi Türbesi,

13. YY’dan kalma Hacı Hasan Camii, aynı döneme tarihlenen Sivrioğlu Camii ve 18.YY’dan kalma Tiryakizade Süleyman Ağa Camii.

4. Odunpazarı’nda Ne Yenir?

Odunpazarı Eskişehir ne yenir?

Eskişehir’de yeme içme hakkında tüm genel bilgileri aslında detaylıca Eskişehir’de ne yenir? başlıklı yazımızda anlatmıştık. O yazıda da bahsettiğimiz gibi Eskişehir’in yöresel lezzetlerinin en önemlileri çibörek, balaban köfte, haşhaşlı ekmek ve met helvası.

Şehirde çibörek ve met helvayı yiyebileceğiniz çeşitli restoranlar var. Eğer kendinize ve sevdiklerinize Eskişehir lezzeti olarak farklı bir şeyler almak isterseniz Odunpazarı’ndaki çeşitli dükkanlarda satılan met helvalardan ya da haşhaşlı ekmeklerden satın alabilirsiniz.

Çibörek ve balaban köfte Odunpazarı’nda tadabileceğiniz en güzel yerel lezzetlerin başında geliyor. Daha da fazlasını denemek isteyenlerse met helva tatmalılar.

Elibol Köfte ve Keyf Konağı ise sizlere önerebileceğimiz kaliteli ve uygun fiyatlı seçeneklerden.

5. Odunpazarı Festivalleri

Eskişehir Odunpazarı Festivalleri

Eskişehir halihazırda son derece güzel, kültürel açıdan zengin ve turistik bir kent. Ancak çeşitli festivallerle sahip olduğu kültürel ögeleri uluslararası arena da ortaya çıkarma konusunda başarılı.

Odunpazarı ilçesi ev sahipliği yaptığı festivallerle bu açıdan da kentin vitrini diyebilirim. Seyahat tarihlerinize denk gelirse bir uğrayın demek istediğim festivaller ise:

Uluslarası Ahşap Heykel Festivali: Her yıl Haziran ayında düzenlenen ve 2020 yılında 6.’sı gerçekleştirilecek olan Uluslararası Ahşap Festivali’nde bir hafta boyunca yerli ve yabancı sanatçılar Odunpazarı’ndaki atölyelerde kuruyan, öldü denilen ağaç gövdeleri ile çalışıyorlar ve eserlerini yaratıyorlar.

Kapanış gününde eserler Ahşap Eserler Galerisi’nde sergileniyor. Festivalin bir güzelliği ve geleneği de her yıl festival sonunda Eskişehir’e yepyeni bir orman kazandırması.

Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali: Temmuz ayında düzenlenen festival kapsamında lületaşı ustaları Odunpazarı atölyelerinde tüm hünerlerini sergilerken amatörler arasında da lületaşı oyma yarışması gibi etkinlikler yapılıyor.

Uluslararası Cam Festivali: Her yıl Eylül ayında düzenlenen cam festivalinde yerli ve yabancı cam sanatçılarını çalışırken seyredebilir, festival sonunda yaratılan eserleri görebilirsiniz.

6. Odunpazarı’ndan Alınabilecek Hediyelikler

Odunpazarı Eskişehir alışveriş

Aslında hemen hemen turistik her yerde bulabileceğiniz küçük biblolar, ufak tefek hediyelikler Odunpazarı’ndan alabileceğiniz ürünlerin başında geliyor. Ancak bu ürünler biraz daha bölgeye özgü olsun, biraz daha yerel olsun diyorsanız lületaşı hediyelikler en ideal seçim.

Odunpazarı’nda lületaşından yapılmış, farklı bütçelere uygun yüzlerce çeşit ürün bulabilir, kendinize ve sevdiklerinize alabilirsiniz.

Eğer alışveriş sizin için başlı başına önemli bir konuysa şehirde kendinize ve sevdiklerinize satın alabileceğiniz en güzel hediye seçenekleri hakkında bilgileri Eskişehir’den ne alınır? ve Eskişehir’de nerede alışveriş yapılır? başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

7. Odunpazarı Nerede? Odunpazarı’na Nasıl Gidilir?

Eskişehir Odunpazarı nerede

Odunpazarı’nın harita konumunu Google Maps’te açmak için tıklayın.

Odunpazarı Semti şehrin merkezi olduğundan ulaşım her yerden çok kolay. Çok keyifli bir atmosferi olduğu için mümkünse konaklamanızı bu bölgede yapmanızı öneririm ancak başka bölgelerde kalıyorsanız tramvaya binerek Atatürk Lisesi Durağı’nda inebilirsiniz.

Tabii buraya kentin hemen her yerinden kalkan sayısız otobüs seçeneği de mevcut.

Eğer bölgeye kendi aracınız ile gidecekseniz aracınızı Atatürk Bulvarı’nın Balmumu Heykel Müzesi’ne doğru olan tarafına ya da Kurşunlu Külliyesi’nin çevresinde yer alan otoparklara park edebilirsiniz.

8. Odunpazarı’nda Konaklama Alternatifleri & Otel Tavsiyeleri

Eskişehir Odunpazarı otelleri

Eskişehir’in tarihi ve estetik açıdan da en güzel bölgesi olan Odunpazarı konaklama için ilk düşünmeniz gereken bölgelerden. İmkanınız varsa şehri ziyaret ettiğinizde buradaki otellerde konaklamanızı tavsiye ederim. Ki böylece hem tüm gezilecek noktalara zaman kaybetmeden ulaşırsınız hem de buradaki atmosferi bizzat yaşarsınız.

Alternatifleriniz ise Arslanlı Konak Otel, La Vie Konak Otel, Abacı Konak Otel ve biraz daha lüks seviyede yer alan TASIGO Eskişehir diyebilirim.

Eskişehir’de konaklama konusunda daha detaylı bilgi ve tavsiyelerimizi Eskişehir’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Odunpazarı gezi rehberi yazımızda genel olarak Eskişehir’in en tarihi ve turistik bölgesi olan Odunpazarı hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar paylaşmaya çalıştım. Eskişehir gezisi boyunca ihtiyacınız olabilecek tüm önemli bilgileri Eskişehir gezi rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

“9 Maddede Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi” üzerine bir yorum

Yorum yapın