İstanbul Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 100 Nokta)

İstanbul gezilecek yerler listesine nereleri eklemeli? Bizans ve Osmanlı gibi iki kudretli medeniyete başkentlik yapmış İstanbul, hem kültürel birikimi hem de eğlence olanakları ile gezginlere benzeri çok az yerde yaşanabilecek güzellikte tatil olanakları sunuyor.

Boğaz’ın hayat verdiği bu kadim kente ayırdığınız zamanın bir dakikasını bile boşa harcamamak niyetindeyseniz, sizin için hazırladığım kapsamlı İstanbul gezilecek yerler listesindeki seçeneklere göz atıp kendi programınızı kolayca oluşturabilirsiniz ama öncesinde şu konulara dikkat;

Nerede kalınır? Sultanahmet, Taksim, Karaköy, Haliç, Üsküdar ve Karaköy, şehirde konaklama için en popüler bölgelerden bazıları. Detayları İstanbul’da nerede kalınır? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

istanbul gezilecek yerler harita konum bilgileri, istanbul haritası
İstanbul gezilecek yerler haritası. Görsele tıklayarak büyütebilirsiniz. Google Maps’te açmak için tıklayın.

İstanbul gezilecek yerler rehberi boyunca şehirde gezip görülmesi gereken en önemli 100 yer hakkında çok detaylı bilgiler paylaşacağım. Dilerseniz üstteki haritayı Google Maps‘te açarak gezi noktalarının konum bilgilerini inceleyebilirsiniz.

İstanbul’da gezip görülmesi gereken en önemli 10 yer:

  1. Topkapı Sarayı
  2. Ayasofya Camii
  3. Sultanahmet Camii
  4. Süleymaniye Camii
  5. Yerebatan Sarnıcı
  6. Dolmabahçe Sarayı
  7. Galata Kulesi
  8. İstanbul Arkeoloji Müzeleri
  9. Kapalıçarşı
  10. Taksim Meydanı & İstiklal Caddesi

1. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı İstanbul'da gezilecek yerler

İstanbul gezilecek yerler listenizin ilk sırasına tarihi değeri ve mimari ihtişamından dolayı Topkapı Sarayı’nı yazabilirsiniz.

1460-1478 yılları arasında inşa edilen saray, iç içe geçmiş 4 avludan oluşuyor. 1924’te müze haline getirilerek halkın ziyaretine açılan kudretli yapı kompleksinin bünyesindeki I. Avlu’da Kubbealtı, II. Avlu’da ise Babüsseda en dikkat çekici bölümleri oluşturuyor.

II. Avlu’daki Has Oda’yı ve Kutsal Emanetler Dairesi’ni ziyaret ettikten sonra Osmanlı saray hayatı hakkında detaylı bilgiler edinebileceğiniz Harem bölümüne geçmenizi öneririm.

  • Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: 09.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 72 TL
  • Web Sitesi: millisaraylar.gov.tr/saraylar/topkapi-sarayi/

2. Ayasofya Camii

ayasofya istanbul'da gezilmesi gereken yerler

Tarihi Yarımada’da ziyaret edilebilecek en önemli mekânlardan biri konumundaki Ayasofya, 532-537 yılları arasında inşa edilmiş.

Mimar Sinan’ın çalışmaları sayesinde görkemini günümüze taşımayı başaran kadim yapı, 1935 yılından sonra cami olarak statü kazansa da geçtiğimiz yıl tekrardan cami kimliğine geri döndü.

En önemli kısımlarını ise Padişah Türbeleri ile I. Mahmud Kütüphanesi oluşturuyor. Camiyi gezerken ayrıca Dilek Sütunu’na da zaman ayırmayı sakın unutmayın.

  • Adres: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
  • Giriş Ücreti: 100 TL

3. Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii istanbul gezi rehberi

İç duvarlarını süsleyen çiniler nedeniyle yurt dışında “Blue Mosque” adıyla anılan Sultanahmet Camii’nin yapımı, Sultan I. Ahmet’in emri doğrultusunda 1609-1616 yılları arasında gerçekleştirilmiş.

Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesinin ardından İstanbul’un ana camisi unvanıyla onurlandırılan dini yapının iç kısmını görsel bir şölene dönüştüren 22.000 çini, İznik ve Kütahya’da üretilmiş. Külliyesindeki birçok yapıysa ne yazık ki günümüze ulaşmayı başaramamış.

  • Adres: Sultan Ahmet, Atmeydanı Caddesi No:7, 34122 Fatih/İstanbul

4. Süleymaniye Camii

Süleymaniye camii istanbul gezi rehberi

Mimar Sinan’ın “kalfalık eserim” dediği, Osmanlı klasik mimarisinin en önemli örnekleri arasında gösterilen Süleymaniye Camii, 1551-1557 yılları arasında inşa edilmiş.

Konumu sayesinde ziyaretçilerine harika İstanbul manzaraları sunan dini yapının dış kısmındaki sadelik, içeride yerini son derece şık mimari detaylara bırakıyor.

Caminin bahçesinde, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’a ait türbeler bulunuyor. Mimar Sinan’ın türbesini ise Fetva Yokuşu’nun hemen başında sizleri bekliyor.

  • Adres: Süleymaniye Mah, Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi No:1, 34116 Fatih/İstanbul

5. Yerebatan Sarnıcı

yerebatan sarnıcı istanbul'da nereler görülmeli

Gizemli atmosferi sayesinde gezginlerin hazırladıkları İstanbul gezilecek yerler listelerinde kendisine ilk sıralarda yer bulan Yerebatan Sarnıcı, 532 yılında inşa edilmiş.

Yapı, Bizans döneminde Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılıyormuş. Hatta dini konulardaki görüş ayrılıkları baş gösterene kadar Topkapı Sarayı için de aynı işlevi sürdürmüş.

Medusa Başları gibi ilginç detayları bünyesinde barındıran sarnıç, şimdilerde ise kültürel etkinliklere sahne oluyor.

  • Adres: Alemdar, Yerebatan Caddesi 1/3, 34110 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-17.30
  • Giriş Ücreti: 15 TL
  • Web Sitesi: yerebatansarnici.com

6. Dolmabahçe Sarayı

dolmabahçe sarayı istanbul'da gezilmesi gereken yerler

İstanbul Boğazı’na güzellik katan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı’nın son dönemlerine ışık tutan enfes bir mimari harikası. 1843-1856 yılları arasında inşa edilen sarayı özgün kılan her bir detayın altında Garabet Balyan ve oğlu Nikoğos’un imzası bulunuyor.

Geleneksel Türk Evi yapı stilinin Avrupai tarzda dokunuşlarla zenginleştirildiği sarayın görülmeye değer bölümleri olarak ana binadaki Selamlık, Tören Salonu ve Harem öne çıkıyor. Yapıyı gezerken ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün Yatak Odası’nı ziyaret etme fırsatı da bulabilirsiniz.

  • Adres: Vişnezade, Dolmabahçe Caddesi, 34357 Beşiktaş/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
  • Giriş Ücreti: 90 TL
  • Web Sitesi: millisaraylar.gov.tr/saraylar/dolmabahce-sarayi

7. Galata Kulesi

galata kulesi istanbul'da gezilmesi gereken yerler

15 asra yakın süredir İstanbul’a kol kanat geren Galata Kulesi, tarih sahnesine ilk defa 528 yılında bir deniz feneri olarak çıkmış.

Bir dönem Cenevizliler’in hâkimiyetine geçen, Osmanlı zamanında farklı amaçlar için kullanılan ihtişamlı kule, günümüzde manzara seyretmek isteyen gezginleri kendisine çekiyor.

Yapıda ayrıca zengin menüye sahip bir restoran bulunuyor. Aşk hikâyelerine konu olan kulenin ikinci katına giderseniz, dört boyutlu Flyride deneyimi yaşayabilirsiniz.

  • Adres: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-20.30
  • Giriş Ücreti: 15 TL
  • Web Sitesi: beltur.istanbul/tr/mekan/galata-kulesi

8. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

arkeoloji müzeleri istanbul gezilecek yerler

Kökenleri Fatih dönemine kadar uzanan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, bünyesinde barındırdıkları harikulade koleksiyonlar vasıtasıyla tarih boyunca üç kıtada kurulmuş önemli medeniyetler hakkında ziyaretçilerine önemli bilgiler aktarıyor. Kültürel tesisin envanterinde, toplamda bir milyonu aşkın tarihi eser bulunuyor.

Müze kompleksi; Arkeoloji, Eski Şark Eserleri ve Çinili Köşk olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Arkeoloji Müzesi bu bölümler arasında en detaylısı konumundayken, Çinili Köşk’te Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerine odaklanılıyor.

  • Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-20.00
  • Giriş Ücreti: 50 TL

9. Kapalıçarşı

kapalıçarşı istanbul gezilecek yerler

Alışveriş tutkunlarına birbirinden değerli fırsatlar sunmasının yanında kentin tarihi hakkında da farklı ipuçları veren Kapalıçarşı, Bizans zamanından beri varlığını koruyor.

Osmanlı döneminde Cevahir Bedesteni adını alan kısım, çarşının merkezini oluşturuyor. Sandal Bedesten ise Fatih’im emri doğrultusunda gerçekleştirilen genişletme çalışmaları sırasında eklenmiş.

Otantik ürünler bulmak için İç Bedesten’e gitmenizi öneririm. Çarşıyı gezerken acıktığınız hissederseniz, Havuzlu Lokanta’yı tercih edebilirsiniz.

  • Adres: Beyazıt, Kalpakçılar Caddesi, No:22, 34126 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00

10. Taksim Meydanı & İstiklal Caddesi

taksim istiklal caddesi istanbul gezi rehberi

Kadim kentin gündelik yaşamını merak ediyorsanız, İstanbul gezilecek yerler listenizde Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne yer ayırabilirsiniz.

Meydan, eski cazibesinden uzaklaşmış olsa da Cumhuriyet Anıtı’nın varlığı sayesinde bence ziyareti fazlasıyla hak ediyor. Keza İstiklal Caddesi de Salt Beyoğlu, Borusan Kültür ve Sanat Merkezi gibi mekânları sayesinde halen daha kentin kültürel yaşamına yön veriyor.

Cadde boyunca ayrıca Mısır Apartmanı, Elhamra Pasajı, Galatasaray Lisesi gibi mimari açıdan gösterişli yapılar birbiri ardına sıralanıyor.

11. Kariye Müzesi

Kariye Müzesi istanbul gezisi

Bizans döneminde manastır ve kilise olarak kullanılan, İstanbul’un Osmanlı hâkimiyetine girmesinin ardındansa camiye dönüştürülmüş Kariye, 1948 yılından bu yana müze olarak ziyaret edilebiliyor.

Asıl adı “Chora” olan tarihi yapı, dışarıdan gayet sade bir duruş sergiliyor. İç kısmında ise sizleri gösterişli mozaikler ve freskler karşılıyor. Bu çalışmalar, Bizans sanatının yeniden uyanış döneminin en önemli örneklerini teşkil ediyor.

  • Adres: Dervişali, Kariye Cami Sokak, No:18, 34087 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
  • Giriş Ücreti: 65 TL

12. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Turk ve islam Eserleri Müzesi İstanbul'da gezilecek yerler

İbrahim Paşa Sarayı’nın ev sahipliğini yaptığı Türk ve İslam Eserleri Müzesi; Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine odaklanıyor.

1914 yılında kurulan ve uzun süre boyunca Süleymaniye Camii Külliyesi’ndeki imaret binasında faaliyet gösteren müzenin sergi alanlarını gezerken, yapımlarındaki ustalıkla dikkat çeken Selçuklu halıları ile çeşit çeşit cam, toprak ve seramik objeyi yakından inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Binbirdirek, Atmeydanı Caddesi, No:44, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
  • Giriş Ücreti: 50 TL

13. Kız Kulesi

kız kulesi istanbul gezisi

Zarafetiyle Üsküdar sahilinden manzara seyretmeyi çok daha keyifli hale getiren Kız Kulesi, Boğaz’daki gemi kontrolünü sağlamak adına Atinalı Alkibiades tarafından M.Ö. 410 yılında inşa ettirilmiş.

Roma döneminde kent savunmasına destek olması amacıyla güçlendirilen yapı, tarihi boyunca birçok hikâyeye konu olmuş. Kule, şimdilerde ise restoranı aracılığıyla ziyaretçilerine hoş vakit geçirme fırsatı tanıyor.

  • Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
  • Giriş Ücreti: 30 TL
  • Web Sitesi: kizkulesi.com.tr

14. Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı istanbul gezilecek yerler

Otantik alışveriş fırsatlarını değerlendirmek istiyorsanız, rotanızı tarihi Mısır Çarşısı’na çevirebilirsiniz. Çarşı, IV. Mehmed’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından 1661 yılında inşa ettirilmiş. Ancak kökenlerinin aslında Bizans dönemine kadar uzandığına inanılıyor.

İlk dönemlerde aktarların ve pamukçuların faaliyet gösterdiği tarihi mekânda günümüzde baharattan şekerlemeye, tekstilden çeşitli esanslara kadar farklı kategorilerden ürünler satılıyor.

  • Ziyaret Saatleri: 08.00-19.00
  • Web Sitesi: misircarsisi.org.tr

15. Rumeli Hisarı

rumeli hisarı istanbul gezilecek yerler

Fatih Sultan Mehmet, 1452 yılında yapımına başlanan Rumeli Hisarı aracılığıyla fetih öncesinde Boğaz’ın kontrolünün tamamen ele geçirmek istemiş.

Kudretli hükümdar, yalnızca bu amacına ulaşmakla kalmamış ve aynı zamanda gezginlere İstanbul gezilecek yerler listelerine ekleyebilecekleri harika bir miras bırakmış. Üç büyük kulesi hala ayakta olan hisar, uzun süreden beri kültürel organizasyonlarla özdeşleşmiş durumda.

  • Adres: Yahya Kemal Caddesi, 34470 Sarıyer/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00

16. Sultanahmet Meydanı (Dikilitaş, Yılanlı Sütun, Hipodrom)

Sultanahmet Meydanı istanbul gezi rehberi

Tarihi Yarımada’nın kalbi olarak nitelendirilen Sultanahmet Meydanı, yoğun tarihi atmosferinden dolayı İstanbul’da zaman geçirilebilecek en güzel yerlerin başında geliyor.

Bizans zamanında şimdiki meydanın bulunduğu alanda dev boyutlu bir hipodrom bulunuyormuş. Ayrıca Büyük Saray’ın bir bölümü de meydana doğru uzanıyormuş. Ancak bu kudretli yapılardan geriye sadece Dikilitaş ile Yılanlı Sütun’un bir bölümü kalmış.

17. Eyüp Sultan Camii & Türbesi

eyüp sultan camii türbesi istanbul gezilecek yerler

Avlusunu süsleyen asırlık çınar ağaçları, huzur dolu atmosferiyle her yaş grubundan insanı kendisine çeken Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, ilk olarak 1458 yılında Fatih’in emri doğrultusunda inşa edilmiş. Ancak bu yapı, deprem nedeniyle ağır hasar alınca III. Selim döneminde baştan aşağı yenilenmiş.

Padişahların kılıç kuşanma törenlerine ev sahipliği yapan dini yapı, çini işlemeleri ile dikkat çekiyor. Eyüp Sultan’ın türbesi ve Hz. Muhammed döneminden kalma sancak, yapının en çok ziyaretçi çeken bölümlerini oluşturuyor.

  • Adres: Merkez Mahallesi, Cami Kebir Sokak, No:1, 34050 Eyüp/İstanbul

18. Fatih Camii

fatih camii istanbul gezilecek yerler

Sinaüddin Yusuf bin Abdullah ya da daha çok bilinen adıyla Atik Sinan’ın eseri olan Fatih Camii’nin yapım süreci 1462-1469 yılları arasında gerçekleştirilmiş.

Tamamlandığında 16 medresesi ve kütüphanesi ile birlikte dönemin en önemli dini merkezlerinden birine dönüşen yapının bahçesinde, başta Fatih ve eşininki olmak üzere çok sayıda mezar bulunuyor.

Tarih boyunca depremlerden payını fazlasıyla alan cami, 1932 yılında Türkçe ezanın ilk kez okunacağı yer olarak seçilmiş.

  • Adres: Hattat Nafiz Caddesi, No:6, 34083, 34083 Fatih/İstanbul

19. Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

ortaköy camii istanbul gezilecek yerler

Halk arasında Büyük Mecidiye adıyla da anılan Ortaköy Camii, 1853 yılından beri Boğaz’ın güzelliğine güzellik katıyor. Yapımı Sultan Abdülmecid’in emri doğrultusunda gerçekleştirilen dini yapı, taş işçiliğindeki ustalıkla ziyaretçilerinin beğenisini kazanıyor.

Neo-Barok tarzı caminin iç kısmına zaman ayıran gezginlerse bizzat padişah tarafından hazırlanmış “Çeharyar-ı Güzin” levhalarını yakından inceleme ayrıcalığına kavuşuyor.

  • Adres: Mecidiye Köprüsü Sokak, No:1 D:1, 34347 Beşiktaş/İstanbul

20. İstanbul Modern Sanat Müzesi

istanbul Modern Sanat Müzesi istanbulda gezilecek yerler

Oya Eczacıbaşı önderliğinde 2004 yılında kurulan İstanbul Modern Sanat Müzesi, bir zamanlar Denizcilik İşletmeleri bünyesinde kuru yük deposu olarak kullanılan eski mekânında ziyaretçilerini ağırladıktan sonra yeni yerine geçme hazırlığı yapıyor.

Sanatseverlerin İstanbul gezilecek yerler listelerinin gediklisi konumundaki müze, bu nedenle Beyoğlu’ndaki geçici binasında faaliyetlerini sürdürüyor.

Müzede, 20. yüzyılda ülkemizde yaşanan sanatsal değişimi tüm çıplaklığı ile anlama imkânı yakalayabilirsiniz. Kültürel tesisin sergi alanlarında bu kapsamda çeşitli sanatçıların heykel, resim ve video çalışmaları yer veriliyor.

  • Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Caddesi, No:99, 34430 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 37 TL
  • Web Sitesi: istanbulmodern.org

21. Miniatürk

miniatürk istanbul gezilecek yerler

2003 yılından bu yana faaliyette olan Miniatürk, Anadolu ve Osmanlı coğrafyasında yer alan 134 mimari harikası eserin 1/25 oranında küçültülmüş kopyalarını bünyesinde barındırıyor.

60 bin metrekarelik alana yayılmış olan kültürel tesiste Dolmabahçe, Ayasofya gibi simge yapıların aslına uygun minyatür kopyalarının dışında mini stadyum, feribot, gezi treni gibi keyifli saatler geçirmenizi sağlayacak detaylar bulunuyor. Tıpkı Galata Kulesi’nde olduğu gibi burada da simülasyon helikopter turuna katılabilirsiniz.

  • Adres: Örnektepe Mahallesi, İmrahor Caddesi, No:7/1 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Web Sitesi: miniaturk.com.tr

22. Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi istanbul gezilecek yerler

Siz de benim gibi sanayi, ulaşım, iletişim gibi dallara ilgi duyuyorsanız, İstanbul’da geçireceğiniz tatil süresinin bir kısmını Rahmi M. Koç Müzesi’ne ayırarak keyif dolu anlar yaşayabilirsiniz.

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde çalışmalarını sürdüren kültürel tesis, 1994 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmış. 27 bin metrekarelik alana sahip müze; Lengerhane, Tarihi Hasköy Tersanesi ve açık hava sergi alanı olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor.

  • Adres: Piri Paşa, Hasköy Caddesi, No:5 D:No:5, 34445 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.30-19.00
  • Giriş Ücreti: 21 TL
  • Web Saitesi: rmk-museum.org.tr/istanbul/ana-sayfa?city=istanbul

23. Emirgan Korusu

Emirgan Korusu istanbul'da nereler gezilmeli

İstanbul’un kaotik atmosferinden bunaldığınızı hissettiğinizde ise hemen Emirgan Korusu’na yönelebilirsiniz. Emirgan ve İstinye semtleri arasında yer alan koru, ilk olarak 17. yüzyılda IV. Murad tarafından İran Emiri Güne Han’a hediye edilmiş. Sonrasında ise sık sık el değiştirmiş.

1940’ta Lütfi Kırdar’ın çabaları sonucu kamulaştırılan yeşil alan; piknik alanları, köşkleri ve sakin atmosferiyle İstanbullular’ın en önemli kaçış alanlarından birine dönüşmüş durumda.

24. Belgrad Ormanı

belgrad ormanı istanbul gezilecek yerler

Çatalca Yarımadası’nın doğu kesimini kaplayan Belgrad Ormanı, Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul’un su ihtiyacını gideren en önemli kaynak konumundaymış.

Adını Kanuni’nin Belgrad seferi sonrasında yanında getirdiği topluluktan alan orman, uzun parkurları sayesinde yürüyüş yapmak, koşmak ve bisiklete binmek isteyenleri kendisine çekiyor. Aynı zamanda eskisi kadar zengin olmasa da halen daha fena sayılmayacak boyutta vahşi yaşam çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor.

25. Büyük Çamlıca Tepesi

Çamlıca Tepesi istanbul'da nereler gezilmeli

Bir zamanlar gözden uzak kalmak isteyen âşıkların en önemli buluşma noktası olan Büyük Çamlıca Tepesi, 265 metrelik irtifasıyla İstanbul gezilecek yerler listelerinde kendisine yer açan konuklarına enfes manzaralar sunuyor.

Tepenin bir diğer özelliği ise kuşların göç yolları üzerindeki önemli bir durak olması. Bu sayede gözlem yapmak isteyenler, eylül ve ekim aylarında eşsiz fırsatlarla karşılaşabiliyor.

26. Pierre Loti Tepesi

Pierre Loti Tepesi istanbul gezi notları

Haliç’in kendine has güzelliğe sahip manzarasının seyredilebileceği en iyi yer olarak anılan Pierre Loti Tepesi, adını İstanbul aşığı Fransız yazardan alıyor. Daha doğrusu, burada zaman geçirmekten zevk alan Julien Valud’un kalem adı yıllar içerisinde tepenin ismi haline gelmiş.

Tepeye çıktığınızda çay içmek için bir masaya oturmadan önce Kaşgari ve Çolak Hasan tekkelerine ait tarihi yapıları ziyaret edebilir, İskender Dede’nin kabrine yakın konumdaki meşhur kuyu aracılığıyla gerçekleşmesini istediğini bir şeyle ilgili dilekte bulunabilirsiniz.

27. Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu istanbul gezilecek yerler

Bir parçası olduğu Belgrad Ormanı kadar sakin; ancak bitki çeşitliliği açısından ondan bir adım önde yer alan Atatürk Arboretumu’nun kuruluş süreci, Hayrettin Kayacık öderliğinde 1949’da başlamış. Ancak bu süreç çeşitli nedenlerden dolayı 1982 yılına kadar uzamış.

Arboretumda, bitki ve ağaç türlerini gözlemlemek dışında uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Tabii, bu arada fotoğraf makinenizi yanında bulundurmayı da unutmayın.

  • Adres: İstanbul Üniversitesi, Kemer, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.30-17.00
  • Giriş Ücreti: 20 TL
  • Web Sitesi: ataturkarboretumu.ogm.gov.tr

28. Gülhane Parkı

Gülhane Parkı istanbul'da görülmesi gereken yerler

Osmanlı zamanında uzun süre boyunca Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı, 1912 yılında halka açılmış. 163 dönümlük alanı kaplayan park, Roma döneminden kalma Gotlar Sütunu gibi ilgi çekici tarihi detayları bünyesinde barındırıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Latin harflerini halka tanıttığı yeşil alanda bulunan Has Ahırlar Binası, 2008 yılından bu yana İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

29. Panorama 1453 Tarih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi istanbul gezi notları

2009 yılında ziyarete açılan Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul’un fethi konusunda detaylı bilgi edinmek isteyen gezginler için en önemli kaynak vazifesi görüyor.

Ülkemizde kurulmuş ilk panoramik müze olma özelliği taşıyan kültürel tesisin sergi alanlarını gezerken tarihi olayın çeşitli safhalarını betimleyen kabartmaları ve maketleri yakından inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34015 Zeytinburnu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Web Sitesi: panoramikmuze.com

30. Anadolu Hisarı

anadolu hisarı istanbul gezilecek yerler

İstanbul gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz bir diğer tarihi yapıysa Anadolu Hisarı. Askeri yapı, Boğaz’daki Ceneviz ve Bizans faaliyetlerini kısıtlamak adına 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilmiş.

Fetih sonrasında önemini yitirmesinden dolayı yavaş yavaş kaderine terk edilmesine rağmen hisarın iç ve dış kale bölümleri, hala büyük oranda varlıklarını koruyor.

31. Beylerbeyi Sarayı

beylerbeyi sarayı istanbul gezilecek yerler

Bizans zamanında İstavroz Bahçeleri adıyla anılan korunun bulunduğu alana 1863-1865 yılları arasında inşa edilen Beylerbeyi Sarayı, dönemin ünlü mimarı Sarkis Balyan’ın imzasını taşıyor.

Yapı grubu, ana bina konumundaki yazlık saraya ek olarak bir dizi köşkten oluşuyor. Dış kısmında sade tasarımın tercih edildiği sarayın iç kısmındaki ahşap oyması ve altın nakış süslemeler, etkileyici görünümleriyle ziyaretçileri adeta mest ediyor.

  • Adres: Abdullahağa Caddesi, 34676 Üsküdar/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
  • Giriş Ücreti: 40 TL

32. Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı istanbul'da nereler gezilmeli

Barok mimariye ilgi duyuyorsanız, Beylerbeyi’ne ek olarak Çırağan Sarayı’nı da gezi programınıza dâhil edebilirsiniz. Yalnız 1863-1867 yılları arasında yapımı gerçekleştirilen saray, bir otele ev sahipliği yaptığı için tüm bölümleri gezilemiyor.

Dolayısıyla bünyesinde barındırdığı mimari güzelliklere şahit olmanın yolu ya otelde düzenlenen etkinliklere katılmaktan ya da Boğaz turlarına katılmaktan geçiyor.

  • Adres: Çırağan Caddesi, No:32, 34349 Beşiktaş/İstanbul

33. Yedikule Zindanları (Hisarı)

yedikule zindanları İstanbul'da gezilecek yerler

Ülkemizde kurulmuş en eski açık hava müzesi unvanını elinde bulunduran Yedikule Zindanları, tarih sahnesindeki macerasına bir zafer takı olarak başlamış. Yapımını emreden İmparator Theodosius’tan sonra Bizans tahtına geçen oğlu ise bu kapının kulelerle desteklenmiş bir hisara dönüştürülmesini sağlamış.

Askeri yapı, tarihi boyunca farklı amaçlarla kullanılmış. Ancak hapishaneye dönüştürüldüğü yıllar, biraz da zorunlu konuklarının tarihi önemleri nedeniyle daha ağır basmış.

  • Adres: Yedikule Meydanı Sokak, No:9, 34107 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.30-18.00
  • Giriş Ücreti: 10 TL

34. Galata Mevlevihanesi

Galata Mevlevihanesi istanbul gezilecek yerler

Kulekapısı ve Galipdede isimleriyle de tanınan Galata Mevlevihanesi, 1491 yılında kurulmuş. İstanbul’un ilk mevlevihanesi, 1975 yılında “Divan Edebiyatı Müzesi” adıyla ziyarete açılmış. 2001 yılında tamamlanan restorasyon sürecinin ardındansa şimdiki adını almış.

Kültürel tesisin semahane bölümünün alt katındaki derviş odaları, çeşitli sanat eserlerinin ve tarikat eşyalarının sergilenmesi amacıyla kullanılıyor. Yapının giriş katındaysa sema alanı ile hat levhaları ve müzik aletlerinin sergilendiği bölümler yer alıyor.

  • Adres: Galip Dede Caddesi, No:15, 34420 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
  • Giriş Ücreti: 18 TL

35. İstanbul Deniz Müzesi

Deniz Müzesi istanbul'da gezilmesi gereken yerler

Eğer denizciliğe meraklıysanız, Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa’nın emriyle kurulan Deniz Müzesi’ni de İstanbul gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadarki sürece odaklanan kültürel tesis; Ana Teşhir, Tarihi Kayıklar Galerisi, Kültür Sitesi ve Açık Sergi Alanı olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor.

Bu bölümleri gezerken Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyalardan farklı dönemlere özgü bahriyeli kıyafetlerine, sancaklardan el yazması kaynaklara kadar birçok değerli objeyi yakından inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Beşiktaş Caddesi, No:6 D:1, 34353 Beşiktaş/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 12 TL
  • Web Sitesi: denizmuzesi.dzkk.tsk.tr

36. İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi (Vialand)

vialand İstanbul'da gezilecek yerler

Özellikle çocuklu aileler için İstanbul’da ziyaret edilebilecek en keyifli yerlerden biri olan İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi ya da kısa adıyla Vialand, 2013’ten bu yana faaliyet gösteriyor. 110 bin metrekarelik alışveriş bölümünü bünyesinde barındıran eğlence parkında, çocuklar kadar büyüklere de hitap eden tematik alanlar bulunuyor.

Minik Kâşifler, Fatih’in Rüyası ve Safari Tüneli çocukların en çok ilgi gösterdikleri alanların başında geliyor. Tesiste yetişkinleri ise Nefeskesen ve Viking gibi adrenalin dozu yüksek oyuncaklar bekliyor.

  • Adres: Şht. Metin Kaya Sokak, No: 11/1, 34065 Eyüp/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.30-21.30
  • Giriş Ücreti: 99,99 TL
  • Web Sitesi: isfanbul.com

37. Anadolu Kavağı

Anadolu Kavağı istanbul gezilecek yerler

Boğaz’da gerçekleştirilen tekne turlarının en önemli duraklarından olan Anadolu Kavağı, sakin atmosferi ve yemyeşil doğası ile gezginlerin dikkatini çekiyor.

Beykoz ilçesinin sınırları içerisindeki balıkçı köyüne özellikle kış mevsiminde giderseniz, kentin gürültüsünden uzak kalıp tazelenme imkânı bulabilirsiniz.

Tabii taze deniz ürünleri kullanılarak yapılan tariflerin tadına bakmak, Midilli Ali Reis Camii ve Yoros Kalesi gibi tarih hazineleri keşfe çıkmak gibi hedefleriniz varsa bir hafta sonunuzu buraya ayırmayı da düşünebilirsiniz.

38. Pera Müzesi

pera müzesi istanbul turu

Suna ve İnan Kıraç Vakfı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Pera Müzesi, kapılarını ilk kez 2005 yılında ziyarete açmış. Vakfa ait birbirinden değerli üç koleksiyon, müzenin kalıcı sergi bölümlerinde sanatseverlerin ilgisine sunuluyor.

Müze ayrıca uluslararası kurumlarla sürdürdüğü başarılı ilişkiler sayesinde dünya çapında tanınırlığa sahip önemli sanatçılara ait koleksiyonlarını içeren geçici sergilere de ev sahipliği yapıyor.

  • Adres: Meşrutiyet Caddesi, No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-19.00
  • Giriş Ücreti: 25 TL
  • Web Sitesi: peramuzesi.org.tr

39. Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi istanbul gezilecek yerler

2002 yılında açılan Sakıp Sabancı Müzesi, bünyesinde barındırdığı koleksiyonlar sayesinde sanatseverleri kendisine çekerken içerisinde bulunduğu yapıyla mimariye ilgi duyan bireylerin dikkatinden de kaçmıyor.

1998 yılında Sabancı Üniversitesi’ne bağışlanan Atlı Köşk’e gittiğinizde Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu, Kitap Sanatları ve Hat Sergisi, Tanzimattan Cumhuriyete Türk Resmi isimli üç farklı koleksiyonu inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Süreli sergiler sayesinde dünyaca ünlü modern sanatçıların eserleriyle buluşabilirsiniz.

  • Adres: Sakıp Sabancı Caddesi, No:42, 34467 Sarıyer/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 12.00-20.00
  • Giriş Ücreti: 40 TL
  • Web Sitesi: sakipsabancimuzesi.org

40. Yıldız Parkı

Yıldız Parkı istanbul'da nereler görülmeli

Müze ziyaretlerinin ardından biraz soluklanmak ve sakin bir ortamda incelediğiniz eserler hakkında düşünmek için rotanızı Yıldız Parkı’na çevirebilirsiniz.

Malta ve Çadır köşklerinin varlığı sayesinde burası aynı zamanda tarih tutkunlarının İstanbul gezilecek yerler listelerine dâhil ettikleri favori mekânlar arasında bulunuyor.

Çırağan Caddesi’nin güney tarafında yer alan park, Lale Devri’nde çeşitli eğlencelere sahne olmuş. Bir dönem Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi olarak anılan yeşil alan, Yıldız Sarayı’nın genişlemesi sonucunda dış koruluğa dönüşmüş.

41. Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi istanbul gezilecek yerler

Özgün içeriği ile dikkatleri üzerine toplayan Masumiyet Müzesi, 2012 yılında ziyarete açılmış. 19. yüzyıldan kalma bir binada faaliyet gösteren kültürel tesisin kuruluş hikâyesi, Orhan Pamuk’un aynı adlı romanına dayanıyor.

Pamuk da tıpkı romanın başkahramanı Kemal gibi çeşitli eşyalar toplayarak müzenin koleksiyonunu oluşturmuş.

  • Adres: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, No:2, 34425 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 30 TL
  • Web Sitesi: tr.masumiyetmuzesi.org

42. İstanbul Oyuncak Müzesi

Oyuncak Müzesi istanbulda gezilecek yerler

Büyükleri çocukluk yıllarına geri götüren, çocuklara ise keyif dolu anlar vadeden İstanbul Oyuncak Müzesi, şair Sunay Akın tarafından 2005 yılında kurulmuş.

Sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan’ın çalışmaları sayesinde son derece etkileyici atmosfere kavuşan müzede, II. Abdülhamit döneminden kalma Karagöz-Hacivat karakterlerinden Fawn Zeller tarafından yalnızca bir tane üretilen Mona Lisa’nın bebeğine kadar gerçekten de ilgi çekici objeleri görme imkânı bulabilirsiniz.

  • Adres: Göztepe Mahallesi, Ömerpaşa Caddesi, Doktor Zeki Zeren Sokak No:17, 34730 Kadıköy/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.30-18.00
  • Giriş Ücreti: 18 TL
  • Web Sitesi: istanbuloyuncakmuzesi.com

43. Haydarpaşa Tren İstasyonu

haydarpaşa tren istasyonu istanbul'da görülmesi gereken yerler

Kentin en önemli simgelerinden biri olan Haydarpaşa Tren İstasyonu, 1906-1908 yılları arasında bir Alman şirket tarafından inşa edilmiş. İstanbul-Ankara demir yolu hattının başlangıç noktasını temsil eden yapı, Barok süslemeli bir alınlığa yerleştirilmiş saat ve kurşun vitraylar gibi göz alıcı detaylara ev sahipliği yapıyormuş.

Ancak kötü şansın bir türlü peşini bırakmamasından dolayı zaman içerisinde kendisine özgünlük katan detayların bir bölümünü kaybetmiş. Yine de kumtaşı dış cephelerindeki estetik duruş ve gösterişli kubbe tavanı, yapıyı görülesi bir yer haline getiriyor.

44. İstanbul Akvaryum

istanbul akvaryum istanbul gezilecek yerler

Atatürk Deniz Köşkü’nün hemen yanı başındaki İstanbul Akvaryumu, farklı temalara sahip 18 alanı ile Karadeniz’den Pasifik’e zengin su altı yaşamını gözler önüne seriyor.

Gizemli Antik Totem, Kasırga Simülatörü ve Aynalı Labirent gibi bölümleri aracılığıyla konuklarına doyasıya eğlenme fırsatı veren tematik tesisi gezerken limon köpek balıklarını, kırmızı karınlı piranaları, Rus mersinlerini doğal yaşam ortamlarına en yakın koşullar altında gözlemleyebilirsiniz.

  • Adres: Yeşilköy Halkalı Caddesi, No:93, 34153 Bakırköy/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-20.00
  • Giriş Ücreti: 109 TL
  • Web Sitesi: istanbulakvaryum.com

45. Mihrimah Sultan Camii

mihrimah sultan camii istanbul gezilecek yerler

Üsküdar İskele Meydanı’nda yer alan Mihrimah Sultan Camii, Osmanlı mimarisine ilgi duyan bireylerin İstanbul gezilecek yerler listelerinde bulundurabilecekleri mekânlardan bir diğeri. Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan dini yapı, son derece sade ve zarif tasarıma sahip.

1546-1548 yılları arasında inşa edilen caminin medrese, mektep, imaret, han ve türbe bölümlerini içeren külliyesi halen daha bütünlüğünü koruyor. Türbeler; Mihrimah Sultan’ın oğulları, Sadrazam İbrahim Ethem ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’ya ait.

46. Otağtepe Parkı (Fatih Korusu)

Otağtepe Parkı Fatih Korusu istanbul gezi notları

Beykoz gezintisi sırasında zaman ayırabileceğiniz Otağtepe Parkı ya da daha bilindik ismiyle Fatih Korusu, Boğaz manzarasının en iyi şekilde seyredebildiği yerler arasında başı çekiyor.

Bünyesinde TEMA Vakfı’nın ürünlerinin satışının yapıldığı bir bölüm bulunan koruda piknik yapabileceğiniz gibi fotoğraf makineniz aracılığıyla karşılaştığınız soluk kesici güzellikteki manzaraları ölümsüzleştirme imkânı da bulabilirsiniz.

47. Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı istanbul'da nereler görülmeli

II. Selim’in annesi Mihrişah Sultan adına inşa edilen Yıldız Sarayı, mimari açıdan farklılıklarıyla ön plana çıkıyor. Bu farklılığın altında, padişahların Dolmabahçe’den daha korunaklı olduğu için buraya yerleştikten sonra yaptırdıkları eklemeler yatıyor.

Saray aynı zamanda 19. yüzyılda şahit olduğu siyasi olaylarda da Osmanlı tarihine damgasını vurmuş. Şimdilerde ise bünyesinde barındırdığı birbirinden güzel üç müze sayesinde gezginlerin İstanbul’daki uğrak noktalarından birine dönüşmüş durumda.

  • Adres: Gayrettepe Barbaros Bulvarı, Hamam Sokak, 34349 Beşiktaş/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
  • Giriş Ücreti: 40 TL

48. Bakırköy Botanik Parkı

bakırköy botanik parkı istanbul'da gezip görülecek yerler

Türkiye’nin en yüksek oyun kulelerine ev sahipliği yapan Bakırköy Botanik Parkı, yediden yetmişe tüm bireylerin ilgisini çekebilecek detaylarla donatılmış.

Park, asli görevini farklı temalara sahip 11 bahçesi aracılığıyla yerine getiriyor. Göçmen kuşlara ayrılmış özel bölümlerin bulunduğu parkta küçük yaştaki bireylerse oyun alanlarında yaşıtlarıyla birlikte eğlenceli vakit geçirme fırsatı yakalıyor. Yeşil alanda zaman geçirirken dilerseniz piknik yapabilir ya da sosyal tesislerden faydalanabilirsiniz.

  • Adres: İncirli Kavşağı, D-100 Yan Yolu, 34146 Bakırköy/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 07.00-23.00

49. Hz Yuşa Tepesi & Türbesi

Hz Yuşa Tepesi Türbesi istanbul gezilecek yerler

Tüm dinler için kutsal mekân olarak kabul edilmiş Hz. Yuşa Tepesi, türbedeki kitabeye göre Boğaziçi sahiline en yakın ve en yüksek yermiş.

Adı hakkında çeşitli rivayetlerin olduğu tepenin üzerindeki yapılar, Mehmet Said Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Anadolu Kavağı’nın en çok ilgi gören noktaları arasında sayılan tepedeki türbeyi ziyaret ettiğinizde dilek dileyen birçok insanla karşılaşabilirsiniz.

  • Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00

50. Küçük Ayasofya Camii

Küçük Ayasofya cami istanbul gezisi

Estetik görünümünden dolayı İstanbul gezilecek yerler listenize eklemenizi önereceğim Küçük Ayasofya Camii, 527-536 yılları arasında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus ve eşi adına inşa edilmiş.

Uzun süre boyunca Aya Sergios ve Bachos Kilisesi adıyla anılan tarihi yapı, II. Beyazıt döneminde camiye dönüştürülmüş. Vaktiniz olursa bahçesindeki medreseyi ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Küçük Ayasofya Camii Sokağı, No:20, 34122 Fatih/İstanbul

51. Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı istanbul gezisi

Sultan Abdülmecit’in emriyle Nigoğos Balyan’ın gözetiminde yapımı gerçekleştirilen Küçüksu Kasrı, dış duvarlarını kaplayan kabartmalarla zarif bir duruş sergiliyor.

İç kısımda ise İtalyan mermerleri ile yapılmış farklı büyüklüklerdeki şömineler ve dönemin Viyana Operası dekoratörü tarafından yerleştirilmiş sanat eserleri bulunuyor.

  • Adres: Küçüksu Caddesi, 34815 Beykoz/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
  • Giriş Ücreti: 20 TL

52. Valide Sultan Camii

Yeni Cami Valide Sultan Camii İstanbul'da gezilecek yerler

II. Mahmut’un eşi Pertevniyal Valide Sultan’ın isteği doğrultusunda 1869-1871 yılları arasında inşa edilen Valide Sultan Camii, Neo-Gotik tarzıyla dikkatleri üzerine toplamayı başarıyor.

Yapımını Montani’nin üstlendiği, tasarımında ise Sarkis Balyan’ın imzası bulunan dini yapının avlu kapısı, Osmanlı taş oyma sanatının en güzel örneklerinden sayılıyor.

  • Adres: İskenderpaşa, Atatürk Blv. No:3, 34080 Fatih/İstanbul

53. St Antuan Kilisesi

St Antuan Kilisesi istanbul gezi rehberi

İstiklal Caddesi üzerinde görülmeye değer yapıların başında gelen St. Antuan Kilisesi’nin kökenleri 13. yüzyıla kadar uzanıyor. O zamanlar Galata civarında olan kilise 1696’da Beyoğlu’na taşınmış.

Şimdiki Neo-Gotik binası ise 1906-1912 yılları arasında İtalyan mimar Giulio Mongeri gözetiminde inşa edilmiş.

  • Adres: İstiklal Cd. No:171, 34433 Beyoğlu/İstanbul

54. Aya İrini Kilisesi

Aya irini Kilisesi istanbul'da gezip görülecek yerler

Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda yer alan Aya İrini Kilisesi, ilk olarak 4. yüzyılda I. Konstantin tarafından inşa ettirilmiş.

Bizans mimarisinin tüm zarafetini üzerinde taşıyan yapı, fethin ardından camiye çevrilmediği için tüm özelliklerini günümüze taşımayı başarmış. Yapı, bir dönem silah ambarı ve müze olarak kullanılmış.

  • Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 20 TL

55. Hidiv Kasrı

Hidiv Kasrı istanbul'da görülmesi gereken yerler

Konumu sayesinde ziyaretçilerine kısmen de olsa Boğaz’ın enfes manzarasını sunan Hidiv Kasrı’nı, güne keyifli bir kahvaltıyla başlamak için İstanbul gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Art Nouveau tarzı zarif yapı, 1907 yılında Abbas Hilmi Paşa tarafında inşa ettirilmiş. Buharla çalışan asansöre sahip ilk yapı olan yazlık saray, vitray süslemeleri ile konuklarını adeta büyülüyor.

  • Adres: Çubuklu Korusu, Çubuklu Yolu, No:32 Beykoz / İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-22.30
  • Web Sitesi: beltur.istanbul/tr/mekan/hidiv-kasri

56. Rüstem Paşa Camii

rüstem paşa camii istanbul gezilecek yerler

İstanbul’da ziyaret edebileceğiniz bir diğer Mimar Sinan eseri ise Rüstem Paşa Camii. Usta mimarın Selimiye’ye hazırlık mahiyetinde yapımını üstlendiği cami, dış kısmıyla son derece sade görünüm sergiliyor.

Ancak bu durum iç kısmını süsleyen çinilerle büyük oranda dengeleniyor. Çiniler arasında en değerlisi olarak Kâbe’yi temsil eden Kâbe-i Muazzama görülüyor.

  • Adres: Hasırcılar Cd. No:62, 34116 Fatih/İstanbul

57. Hürrem Sultan Hamamı

hürrem sultan hamamı istanbul gezilecek yerler

Hazır Mimar Sinan ve eserlerine geri dönmüşken Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan Hürrem Sultan Hamamı hakkında da sizleri kısaca bilgilendirmek istiyorum.

Hala kullanımda olan hamamın inşa süreci, 1556-1557 yılları arasında gerçekleştirilmiş. 20. yüzyılda farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan yapı, palmet dekoru ile mimari tutkunlarının hayranlığını kazanıyor.

  • Adres: Ayasofya Meydanı No:2, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.00-22.00
  • Web Sitesi: ayasofyahamami.com

58. Cağaloğlu Hamamı

Cagaloglu Hamamı istanbul'da nereler gezilmeli

Yerebatan Sarnıcı’na yakın konumdaki Cağaloğlu Hamamı ise tarihi açıdan Hürrem Sultan’ın inşa ettirdiği türdeşinden daha önemli kabul ediliyor.

Hala aktif durumdaki yapı, İstanbul’un en büyük çifte hamamı olarak anılıyor. Ayrıca III. Mustafa’nın yasaklamasından önce inşa edilen son hamam olma özelliği taşıyor. Barok mimarisiyle de türdeşlerinden ayrılıyor.

  • Adres: Prof. Kazım İsmail Gürkan Cd. No:24, 34110, 34110 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-22.00
  • Web Sitesi: cagalogluhamami.com.tr

59. Çemberlitaş Hamamı

Çemberlitas Hamamı istanbul'da nereler gezilmeli

Köprülü Mehmed Paşa Camii’nin tam karşısında yer alan Çemberlitaş Hamamı, II. Selim’in eşi Nurbanu Sultan tarafından inşa ettirilmiş.

Yazılı kaynakların bir kısmında çifte hamamın yapımını Mimar Sinan’ın üstlendiği belirtiliyor. Yapı, günümüzde de işlevini layıkıyla yerine getiriyor.

  • Adres: Vezirhan Cd. No:8, 34440 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 06.00-00.00
  • Web Sitesi: cemberlitashamami.com

60. Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı istanbul gezilecek yerler

Beşiktaş ile Nişantaşı arasındaki vadi üzerinde bulunan Ihlamur Kasrı ya da diğer adıyla Merasim Köşkü, Abdülmecit emriyle ve Nigoğos Balyan’ın gözetiminde inşa edilmiş.

Osmanlı’nın son dönemindeki mimari anlayışı gözler önüne serdiğinden siz de birçok gezgin gibi bu tarihi yapıya İstanbul gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.

  • Adres: Teşvikiye Mahallesi, Av. Süreyya Ağaoğlu Sk. No 80, 34365 Şişli/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
  • Giriş Ücreti: 20 TL

61. Madame Tussauds Müzesi

Madame Tussauds Müzesi istanbul gezilecek yerler

İstiklal Caddesi’nde en çok ziyaretçi çeken cazibe merkezlerinden biri olan Madame Tussauds Müzesi, dünyadan ve Türkiye’den 70’in üzerinde ünlü ismin bal mumu heykelini bünyesinde barındırıyor. Müzedeki tüm heykeller, beş farklı tematik alanda sergileniyor.

  • Adres: Grand Pera, İstiklal Cd. No: 56/58, 34440 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-20.00
  • Giriş Ücreti: 94 TL
  • Web Sitesi: madametussauds.com/istanbul/tr/

62. Mihrabat Korusu

Mihrabat Korusu istanbul gezilecek yerler

Kentin kalabalık atmosferinden uzaklaşmak isteyen bireylerin Anadolu Yakası’nda ilgi gösterdikleri yerlerin başında gelen Mihrabat Korusu, Ortaköy sahilinin tam karşısına denk gelen 3 kilometrelik yürüyüş alanına sahip.

Nefes kesici güzellikteki boğaz manzarasını izleyebileceğiniz koruda ayrıca günün her saati yararlanabileceğiniz bir kafe/restoran bulunuyor.

  • Adres: Kanlıca Mahallesi, Mihrabat cad, Mihrabat Korusu No:50, 34810 Beykoz/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.00-00.00
  • Web Sitesi: mihrabatkorusu.com

63. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi istanbul gezi notları

1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından kurulan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, ilk etapta bir hatıra parkı olarak kurgulanmış. Ancak zaman ilerledikçe yeşil alan daha farklı misyonlarda üstlenmiş.

Günümüzde İstanbul halkına nefes alma fırsatı vermesine ek olarak araştırma ve eğitim faaliyetleri de tüm hızıyla sürüyor.

  • Adres: Atatürk Mahallesi, Ataşehir Bulvarı, 34758 Ataşehir/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.30-18.00
  • Web Sitesi: ngbb.org.tr

64. Nuruosmaniye Camii

Nuruosmaniye Camii istanbul gezi notları

Osmanlı’daki batılılaşma hareketlerinin en önemli simgelerinden sayılan Nuruosmaniye Camii, Barok mimarisi ile kentteki türdeşlerinden ayrılıyor.

Sultani medreselerinin sonuncusuna ev sahipliği yapan dini yapı, bünyesinde 5 binden fazla yazma ve basma eser bulunan bir kütüphaneye sahip.

  • Adres: Vezirhan Cd. No:4, 34120 Fatih/İstanbul

65. Sea Life Akvaryum

istanbul sea life akvaryum istanbul gezilecek yerler

Çocuklu aileler ve su altı dünyasını seven gezginler için İstanbul gezilecek yerler listesine eklenebilecek en ideal mekânlardan biri de Sea Life Akvaryum.

Köpekbalığı Krallığı ve Vatoz Koyu gibi geçirdiğiniz her dakikayı eğlenceli kılacak bölümlerle dolu tesis, ziyaretçilerine 15 binden fazla canlıyı gözlemleme fırsatı veriyor.

  • Adres: Paşa Cd 5/5, 34045 Bayrampaşa/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-19.00
  • Giriş Ücreti: 69 TL
  • Web Sitesi: visitsealife.com/istanbul/

66. Fethiye Müzesi

fethiye müzesi istanbul gezilecek yerler

İstanbul’daki tarihi mekânlar saymakla bitmiyor. Bunlardan birisi de Bizans döneminde Pammakaristos Manastırı olarak hizmet veren ve II. Murad döneminde camiye dönüştürülen Fethiye Müzesi.

Müzedeki mozaik çalışmalar, yapımlarının üzerinden asırlar geçmesine rağmen halen daha büyüleyici güzelliklerini sergilemekten geri kalmıyor.

  • Adres: Draman Caddesi, 34087 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 10 TL

67. İstanbul Havacılık Müzesi

Havacılık Müzesi istanbulda gezilecek yerler

1971-1978 yılları arasında İzmir’de faaliyet gösteren ve 1985’te şimdiki yerinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan İstanbul Havacılık Müzesi, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde kullanılmış araçların birçoğunu bünyesinde barındırıyor. Müzedeki koleksiyonu gezmek dışında önceden izin almak kaydıyla kütüphaneden de yararlanabilirsiniz.

  • Adres: Yeşilköy Mahallesi, Eski Havaalanı Caddesi, 34149 Bakırköy/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 12 TL
  • Web Sitesi: istanbulhavamuze.hvkk.tsk.tr

68. Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Türbesi

Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesi istanbul'da gezip görülecek yerler

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Türbesi, II. Osman döneminde yaşamış din âlimine saygılarını sunmak isteyenler için Üsküdar’da ziyaret edilebilecek mekânların başında geliyor.

  • Adres: Aziz Mahmud Efendi Sokak, Cami İçi No:1, 34672 Üsküdar/İstanbul

69. Hırka-i Şerif Camii

hirka-i şerif camii istanbul'da görülmesi gereken yerler

Sultan Abdülmecit tarafından 1851’de inşa ettirilen Hırka-i Şerif Camii, bünyesindeki kutsal sayılan emanetler nedeniyle özellikle dini bayramlarda adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

Cami,  Hz. Muhammed’in Veysel Karani’ye hediye ettiği hırka kadar mimari özellikleri nedeniyle de görülmeyi fazlasıyla hak ediyor.

  • Adres: Fevzi Paşa Caddesi, 34091 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00

70. Barış Manço Müzesi

Barış Manço Evi Müzesi istanbul'da gezip görülecek yerler

Türk müzik tarihinin en büyük ustalarından biri olan ve 1980’li yıllarda yayımlanan televizyon programı ile birçok insanın kalbinde yer edinen Barış Manço’nun Moda’daki evi, 2010 yılında müze haline getirilmiş.

Eğer siz de usta sanatçıya saygınızı sunmak ve kendisi hakkında paha biçilemez bilgiler edinmek istiyorsanız, Barış Manço Müzesi’ne İstanbul gezilecek yerler listenizde yer ayırabilirsiniz.

  • Adres: Yusuf Kamil Paşa Sk. 5/5, 34710 Kadıköy/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 10 TL

71. Çemberlitaş Sütunu

Çemberlitaş Sütunu istanbul'da nereler gezilmeli

Bizans döneminden kalma en önemli eserlerden biri olarak nitelendirilen Çemberlitaş Sütunu, 330 yılında I. Konstantin onuruna dikilmiş.

Sütun, aslında Roma’daki Apollon tapınağından sökülerek İstanbul’a getirilmiş. Hatta orijinal uzunluğu 57 metre olan eser yerine yerleştirilirken üst kısmına imparatorun heykeli eklenmiş.

72. Beyazıt Camii

Beyazıt Camii istanbul gezilecek yerler

Osmanlı mimarisine ve özellikle erken dönem eserlerine ilgi duyuyorsanız, Beyazıt Camii‘yi ziyaret etmekten keyif alacağınızı düşünüyorum.

Kentte orijinal yapısını korumayı başarmış en eski selâtin camii olarak anılan dini yapının mimarı hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak Mimar Sinan’ın yapı üzerinde sonradan çalışmalar yaptığı biliniyor.

  • Adres: Yeniçeriler Caddesi, 34126 Fatih/İstanbul

73. Büyük Çamlıca Camii

Büyük Çamlıca Camii istanbul gezilecek yerler

Boyutlarıyla dikkat çeken Büyük Çamlıca Camii’nin açılışı 2019 yılında gerçekleştirilmiş. Dini yapı; müze, sanat galerisi ve kütüphane gibi bölümleri içeren bir külliye içerisinde yer alıyor.

  • Adres: Ferah Yolu Sk. No:87, 34692 Üsküdar/İstanbul

74. Bozdoğan Su Kemeri

Bozdoğan Su Kemeri istanbul gezilecek yerler

Asırlar boyunca İstanbul’un su ihtiyacının karşılanabilmesine olanak tanıyan Bozdoğan Su Kemeri, 4. yüzyılda inşa edilmiş. Tarihi yapı, orijinal adı olan Valens’i, o dönem Roma tahtında oturan imparatordan alıyor.

75. Balat Sokakları & Tarihi Yapıları

balat istanbul'da gezilmesi gereken yerler

Balat sokakları ve tarihi yapıları, bana göre İstanbul gezilecek yerler listesine mutlaka alınması gereken mekânların başında geliyor.

Elinizde fotoğraf makinenizle buram buram tarih kokan dar sokakları arşınlarken Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Rum Ortodoks Patrikhanesi, Renkli Kapılar, Gül Camii gibi simge yerleri ziyaret etme fırsatı bulabilirsiniz.

Bölge hakkında detaylı bilgileri Balat gezilecek yerler başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

76. Kuzguncuk Sokakları

kuzguncuk istanbul gezilecek yerler

Tıpkı Balat’taki gibi Kuzguncuk sokaklarını gezerken de son derece renkli görüntülerle karşılaşabilirsiniz.

Nostaljik pastaneler, antikacılar, tasarımcı dükkânları ile dolu mahallede zaman geçirirken Pulat Çiftliği, Kuzguncuk Bostanı gibi simge mekânları görme olanağı elde edebilirsiniz.

Bölge ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Kuzguncuk gezilecek yerler başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

77. Arasta Çarşısı

Arasta Bazaar istanbul gezilecek yerler

Sultanahmet Camii’nin arka tarafına doğru yönelecek olursanız, tarihi Arasta Çarşısı’na ulaşabilirsiniz.

70’e yakın dükkânın bulunduğu bu şirin çarşı, hediyelik eşya almak için kentteki en ideal yerlerden bir tanesi. Üstelik Arasta Çarşısı Mozaik Müzesi gibi ilgi çekici içeriğe sahip bir kültürel tesis bünyesinde barındırıyor.

78. Ahrida Sinagogu

ahrida sinagogu istanbul gezilecek yerler

Balat’tan söz edip de Ahrida Sinagogu’nu es geçmek olmaz. Eğer siz de benimle aynı fikirdeyseniz, kökenleri 15. yüzyıla dayanan dini yapıya pazar günü yarım saatinizi ayırabilirsiniz.

  • Adres: Kürkçü Çeşmesi Sk. No:9, 34087 Fatih/İstanbul

79. Aydos Ormanı

aydos ormanı istanbul'da gezip görülecek yerler

Bir zamanlar etrafı doğal güzelliklerle dolu İstanbul’un akciğerleri konumundaki Aydos Ormanı, açık hava aktivitelerinden hoşlanan bireylere paha biçilemez fırsatlar sunuyor.

Osmanlı döneminde av sahası olarak kullanılan ormanın tam ortasındaki gölün etrafında birçok yeme-içme mekânı bulunuyor.

80. Şerefiye Sarnıcı

Şerefiye Sarnıcı istanbul gezi rehberi

Yerebatan Sarnıcı’nın İstanbul gezilecek yerler listesine dâhil edilebilecek en sıra dışı mekân olduğunu düşünüyorsanız, bir de Şerefiye Sarnıcı’nı görmenizi öneririm. Bir zamanlar Bozdoğan Su Kemeri ile bağlantılı olan sarnıç, 5. yüzyılda inşa edilmiş.

  • Adres: Piyer Loti Cd. No:25, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
  • Web Sitesi: serefiyesarnici.istanbul/tr

81. Fethi Paşa Korusu

fethi paşa korusu istanbul gezilecek yerler

Paşalimanı’nda denize nazır bir noktada bulunan Fethi Paşa Korusu, uzun yıllar bakımsız kaldıktan sonra büyükşehir belediyesinin çalışmaları sayesinde kente geri kazandırılmış.

Sarayburnu ve Ortaköy sahillerini de kapsayan enfes manzarası ile gezginleri kendisine âşık eden koru, mimari açıdan gösterişli bir konağa ev sahipliği yapıyor.

82. Kadıköy Çarşısı

kadıköy istanbul'da gezilmesi gereken yerler

Her daim renkli atmosferi ile yediden yetmişe herkesi kendisine çeken Kadıköy Çarşısı, gurme lezzetlerin tadına bakabileceğiniz ve harika alışveriş fırsatları yakalayabileceğiniz mekanlarla dolu.

Maç günleri iyiden iyiye hareketlenen çarşı ayrıca sosyal ve kültürel aktiviteleriyle de adından sıkça söz ettiriyor.

83. Kanlıca

Kanlıca istanbul gezisi

Beykoz’un dillere destan güzellikteki semti Kanlıca, sakinliğin ön planda olduğu Arnavut kaldırımı kaplı sokakları ve Osmanlı sivil mimarisinin zarif yönlerini yansıtan evleri sayesinde gezginlerden özellikle hafta sonları yoğun ilgi görüyor.

Mihrabad Korusu’nda zaman geçirdikten ve iskele yakınındaki camiyi ziyaret ettikten sonra yoğurt yemeği sakın unutmayın.

84. Sadberk Hanım Müzesi

sadberk hanım müzesi istanbul gezilecek yerler

Alanında ilk olma özelliği taşıyan Sadberk Hanım Müzesi, 1980 yılında kurulmuş. Azaryan Yalısı’nın ev sahipliği yaptığı müzede, Vehbi Koç’un eşinin kişisel koleksiyonu sergileniyor.

Koleksiyon; geleneksel tarzda kıyafetlerden, işlemelerden, tuğralı gümüşlerden ve porselenlerden oluşuyor.

  • Adres: Piyasa Cd. No: 25 D:29, 34453 Sarıyer/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 15 TL
  • Web Sitesi: sadberkhanimmuzesi.org.tr

85. Florya Atatürk Deniz Köşkü

Florya Ataturk Deniz Köşkü istanbul gezilecek yerler

Karadan 70 metre kadar açıkta, kazıkların üzerinde yükselen Florya Atatürk Deniz Köşkü, Şenlikköy’de ziyaret edilmeyi bekleyen bir diğer kültürel hazine.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sık sık ziyaret ettiği köşk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1935 yılında inşa ettirilmiş. Yapıyı manevi değeri nedeniyle İstanbul gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.

  • Adres: Çekmece İstanbul Cd. No:23, 34153 Bakırköy/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
  • Giriş Ücreti: 20 TL

86. Aynalıkavak Kasrı

Aynalıkavak Kasrı istanbul'da gezip görülecek yerler

I. Selim döneminde Tersane Bahçesi ismiyle anılan koruluk alanda bulunan Aynalıkavak Kasrı, 1613 yılında inşa edilmiş. Yıllar içerisinde birçok ekleme yapılan yazlık sarayın isminin Venedikliler’in III. Ahmet’e hediye ettikleri aynalardan geldiğine inanılıyor.

  • Adres: Aynalı Kavak Caddesi, 34445 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
  • Web Sitesi: 20 TL

87. Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi İstanbul'da gezilecek yerler

Cuma, cumartesi ve pazar günleri ziyarete açık tutulan Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, 2000 yılında faaliyet göstermeye başlamış.

Mekan, klasik otomobil tutkunları için adeta bir mabedi andırıyor. Zira koleksiyonu, otomotiv tarihine damgasını vurmuş birçok modelden oluşuyor.

  • Adres: Nuri Paşa Cd. No:107, 34457 Sarıyer/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 11.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Web Sitesi: atamanmuseum.com

88. Pelit Çikolata Müzesi

pelit çikolata müzesi istanbul gezi notları

Gastronomi tutkunlarının ziyaret etmekten keyif alacaklarını düşündüğüm Pelit Çikolata Müzesi, yalnızca bir lezzet durağı olmakla kalmayıp adeta bir sanat dalı olan çikolatanın yapımı hakkında konuklarıyla değerli bilgiler paylaşıyor. Müzenin sergi alanında, çikolatadan yapılma birçok heykel ve maket sergileniyor.

  • Adres: Koza Mahallesi 1678 Sk. No:19 Sanayi Mahallesi Evren Sanayi Sitesi Akbatı A.V.M. Arkası, 34538 Esenyurt/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 50 TL
  • Web Sitesi: pelitcikolatamuzesi.com

89. Yoros Kalesi

yoros kalesi istanbul turu

Anadolu Kavağı’na tarih meraklı gezginlerin akın etmesindeki ana nedenlerden biri olan Yoros Kalesi, Bizans döneminde inşa edilmiş. Bir dönem Cenevizliler’in hakimiyet kurdukları kale, kaderine terk edilmiş olmasına rağmen kendisini ziyaret eden konuklarına enfes manzaralar sunuyor.

  • Adres: Tuna Cd. No:5, 34825 Beykoz/İstanbul

90. Alman Çeşmesi

Alman Çesmesi istanbul gezilecek yerler

Sultanahmet Meydanı’nda dolaşırken, vaktinizin bir kısmını II. Wilhelm’in II. Abdülhamit’e hediye ettiği Alman Çeşmesi’ne ayırabilirsiniz.

1901 yılında Almanya’da yapımı gerçekleştirilen çeşme, mimari detaylarından dolayı İstanbul gezilecek yerler listesine alınma bence fazlasıyla hak ediyor.

  • Adres: Atmeydanı Caddesi, 34122 Fatih/İstanbul

91. Harbiye Askeri Müzesi

Harbiye Askeri Müzesi istanbul'da görülmesi gereken yerler

Adını, Mustafa Kemal Atatürk’ün de eğitim gördüğü Harp Okulu’ndan alan Harbiye Askeri Müzesi, 5 bin parçadan oluşan koleksiyonu ile tarih meraklılarına keyfine doyun olmayacak saatler yaşatıyor.

Mehter takımının her gün ücretsiz konser verdiği müze aracılığıyla Türk ordu tarihi ve gelenekleri hakkında bilgi dağarcığınızı genişletebilirsiniz.

  • Adres: Vali Konağı Cd. No:2, 34367 Şişli/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
  • Web Sitesi: askerimuze.msb.gov.tr

92. Çiçek Pasajı

çiçek pasajı istanbul'da gezilmesi gereken yerler

Sıra eğlenmeye geldiğinde rotanızı hemen Çiçek Pasajı’na çevirebilirsiniz. Konuklarına her akşam keyifli saatler yaşama ayrıcalığı sunan pasaj, yangın sonucu kullanılamayacak hale gelen Naum Tiyatrosu’nu yerine 1875 yılında inşa edilmiş. Tarihi mekânda birbirinden güzel on adet restoran bulunuyor.

  • Web Sitesi: tarihicicekpasaji.com

93. Ortaköy Sahili

ortaköy sahili istanbul turu

Birçoklarına göre İstanbul’un en hareketli ve samimi bölgesi konumundaki Ortaköy Sahili’nde zaman geçirmeden sakın kentten ayrılmayın.

Zira buradaki kafelerde oturup boğaz manzarası eşliğinde kahve içmenin keyfini çok az yerde bulabilirsiniz. Bölge ayrıca alışveriş imkânları ve tarihi dokusuyla da dikkat çekiyor.

94. Bebek Sahili

bebek sahil istanbul'da gezilmesi gereken yerler

İstanbul Boğazı’nın güzelliğini en yalın haliyle gözlemlemek için Bebek Sahili’ne gitmeyi tercih edebilirsiniz. Ortaköy’ün aksine kentin bu kesiminde lüks yaşam tarzı öne çıkıyor. Ancak sabah saatlerinde sakin atmosferiyle Boğaz kıyısında yürüyüşler yapmak isteyenlerden tam puan alıyor.

95. Bağdat Caddesi

bağdat caddesi istanbul'da gezilmesi gereken yerler

Kızıltoprak’tan başlayıp Cevizli’ye kadar uzanan Bağdat Caddesi, sosyalleşmek ve keyifli vakit geçirmek adına İstanbul gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz bir diğer yerleşim bölgesi.

Cadde, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan en önemli rotaymış. Şimdilerde ise kafeleri, mağazaları ve eğlence mekânlarıyla başlı başına bir çekim merkezi konumunda.

96. Polonezköy

Polonezköy istanbul gezilecek yerler

Eski adı “Adampol” olan Polonezköy, birçok İstanbullunun gözünde hafta sonu kaçamağı için ideal yerlerin başında geliyor.

Karadeniz sahiline yalnızca 20 kilometre uzaklıktaki bu köyü sizlere önermemdeki ana nedense huzur dolu atmosferi ve doğal güzellikleri. Yerleşim ayrıca gastronomik açıdan da değerli fırsatlarla dolu.

97. Kınalıada

Kınalıada istanbul gezisi

Bizans döneminde sürgün yeri olarak kullanılan Kınalıada, doğal yapısının da etkisiyle uzaktan bakıldığında İstanbul’un küçültülmüş bir kopyası gibi duruyor.

Prens Adaları’nın kente en yakın üyesi buna rağmen plajları ve piknik alanları sayesinde özellikle hafta sonları yoğun ilgiden payını fazlasıyla alıyor.

98. Büyükada

büyükada istanbul gezilecek yerler

Mimarisi, balık restoranları, dondurmacıları ve son dönemde önemli tartışma konularından biri haline gelen faytonlarıyla ünlü Büyükada, hem hafta sonu kaçamakları hem de uzun süreli tatiller için tercih edilebilecek bir yer. Prens Adaları’nın en büyüğünde gezilecek yerlerin başındaysa Aya Yorgi Kilisesi ve Rum Yetimhanesi geliyor.

99. Burgazada

burgaz adası istanbul gezilecek yerler

Konuklarına sunduğu enfes manzaralarla adından sıkça söz ettiren Burgazada, konumu nedeniyle çağlar boyunca önemli bir askeri üs niteliğinde olmuş. Ada, şimdilerdeyse plajları, Aya Yani Kilisesi başta olmak üzere gezilecek yerleri ve sakinliği ile gezginler için paha biçilemez konumda.

100. Heybeliada

Heybeliada istanbul'da görülmesi gereken yerler

İstanbul gezilecek yerler listesinin son sırasındaysa Heybeliada bulunuyor. Deniz Lisesi’ne ev sahipliği yapan kara parçası, Prens Adaları’nın ikinci en büyük üyesi. Genelde günübirlik ziyaret edilen ada, gece hayatı açısından hiç de fena olmayan olanaklara sahip.

İstanbul’da Çocuklarla Gezilecek Yerler

istanbul gezilecek yerler, çocukla gezilecek yerler

Esasen İstanbul’da çocuklarla gezilecek yerler başlıklı yazımızda bu konu ile ilgili çok detaylı bilgi ve fotoğraflar paylaştım, zaten İstanbul gezilecek yerler TOP 100 listemizde de bu tavsiye edeceğim yerleri aslında detaylıca anlattım. Ama tekrar etmek gerekirse;

İstanbul gezilecek yerler anlamında yetişkinler kadar çocuklara da keyifli saatler yaşatacak içeriğe sahip bir kent. Mesela ünlülerin balmumu heykelleri ile birlikte fotolar çekmek isterseniz Taksim‘deki Madame Tussauds Müzesi’ne, gün boyu çocuklarınızla birlikte eğlenceli vakitler geçirmek isterseniz Alibeyköy‘de kurulu olan Vialand Tema Parkı‘na gidebilirsiniz.

Çocuklarınız hayallerini kurdukları meslekleri yaparak eğlenceli bir gün geçirmek isterlerse Kidzania doğru tercih olabilir.

Sunay Akın’ın kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi’nde tarihi oyuncaklar aracığıyla farklı bir bakış açısından değerlendirebilir, su altı dünyasının zenginliklerine Sea Life‘da veya İstanbul Akvaryumu’nda şahit olabilirsiniz.

Kentte 18 yaşından büyüklerin yanlarında 14 yaşından küçük bir çocuk olmadan giriş yapamayacakları tek mekân olan LEGOLAND Discovery Centre ise küçük bireylerin yeteneklerini eğlenerek geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Başta da belirttiğim gibi konu hakkında detaylara İstanbul’da çocuklarla gezilecek yerler başlıklı yazımızda ulaşabilirsiniz.

İstanbul’da Denize Girilecek Yerler

istanbul gezilecek yerler, denize girilecek yerler

İstanbul, yazın denizin ve güneşin tadını doyasıya çıkarmanıza olanak veren çok sayıda plaj ile uzun yürüyüşler yapabileceğiniz birbirinden güzel sahilleri de barındırıyor. Deniz keyfi dendiğinde akla ilk gelen yerler Kilyos Sahili ve Prens Adaları plajları oluyor.

Stresten arınmanızı ve kent dokusu ile iç içe olmanızı sağlayacak yürüyüşler içinse hem Avrupa hem de Anadolu Yakası’nda sizleri çok sayıda seçenek bekliyor.

Anadolu’da Moda, Üsküdar, Caddebostan; Avrupa Yakası’nda ise Arnavutköy–Bebek Sahil Yolu ile Yeşilköy, Bakırköy kıyı kesimleri yürümeyi ve koşmayı sevenler arasında en popüler yerler.

İstanbul’da Nerede Kalınır?

istanbul gezilecek yerler, istanbul'da nerede kalınır

İstanbul gezilecek yerler rehberimizin son konusu konaklama. Eğer İstanbul’da yaşamıyorsanız ve şehri gezmek için birkaç günlüğüne gidecekseniz otel tavsiyesine ihtiyacınız olacak.

Bu arada Booking.com bildiğiniz üzere Türkiye içi rezervasyonlara halen kapalı. Ben kendi rezervasyonlarımda şu an agoda.com‘u kullanıyorum. Dilerseniz göz atabilirsiniz.

Aslında İstanbul’da şu bölgelerde kalmalısınız demek yanlış olur. Fakat şehir genelinde bazı noktalar özellikle kısa süreli İstanbul gezileri için ideal.

Konaklama konusuna dönersek, eğer şehre gezmek için gidiyorsanız ve İstanbul’u biraz daha yerinde hissetmek isterseniz şehrin en turistik yapılarına ev sahipliği yapan Tarihi Yarımada ve Sultanahmet Meydanı çevresinde yer alan butik otelleri tercih edebilirsiniz. Bu bölge çok sayıda turiste ev sahipliği yaptığı için biraz daha güvenli ve akşamları sakin.

Sultanahmet Meydanı’nın hemen yakınındaki Antea Hotel Oldcity çok yüksek ziyaretçi değerlendirme puanına sahip güzel bir otel.

Sultanahmet çevresinde yüzlerce butik otel var. Bu bölgeye yakın konumdaki Sirkeci de konaklama için güzel bir yer. Buradan Sultanahmet’e yürüyerek yada tramvayla ulaşabilirsiniz.

3 yıldızlı Ersoy Hotel burada yer alan güzel bir tesis. Sultanahmet’e yakın bir diğer bölge ise Laleli. Beyazıt Camii ve Kapalıçarşı’ya yakın bir konumda yer alan 3 yıldızlı Hotel Poletdemir‘e göz atabilirsiniz.

Eğer hareketli bir bölge tercih ederseniz Galata, Beyoğlu ve İstiklal Caddesi civarındaki otellere bakabilirsiniz. Bu bölgelerde geceleri biraz daha hareketli fakat çok fazla ara sokaklarda yer alan tesisleri seçmemeye özen gösterin.

Taksim Meydanı‘na birkaç dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Ottopera Hotel yüksek değerlendirme puanı ile dikkat çekiyor.

Bu bölgeler dışında; Atatürk Havalimanı çevresi, Beşiktaş, Şişi, Mecidiyeköy, Etiler, Üsküdar, Kadıköy konaklama yapabileceğiniz yerler. Tabi bu bölgelerden turistik noktalara ulaşmak için biraz trafik ile uğraşmanız gerekiyor.

İstanbul’da konaklama yapılacak bölgelerle ilgili detaylı bilgileri ve otel tavsiyelerimizi İstanbul’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda detaylıca okuyabilirsiniz.

İstanbul gezilecek yerler rehberi boyunca elimden geldiğince İstanbul’da gezip görülmesi gereken en önemli yerler hakkında çok detaylı bilgiler, tavsiyeler ve görseller paylaşmaya çalıştım.

Eğer sizin de şu şu noktaları da İstanbul gezilecek yerler listesine eklemelisin dediğiniz yer varsa lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın!

“İstanbul Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 100 Nokta)” üzerine bir yorum

  1. Çok iyi harikasınız 🙂 cidden bu kadar güzel anlatım… Emeğinize sağlık. Çok faydalı oldu. Teşekkür ederiz

    Yanıtla
  2. Merhaba bu ya İstanbul’a yakın Avşa Adası’na talep patlaması olacağını düşünüyorum. 1 hafta -15 günlük yüksek konaklamalar artacak.

    Yanıtla
  3. Hello,
    i will came this April to istanbul,Can you advise where to go to have discover the country from turkish eyes.What i mean places that only turkish people know about and it’s wornderful to see thank you

    Yanıtla
  4. Harika bir sayfanız var. Bir kaç şeyde ben eklemek istiyorum. Medeniyet şehri İstanbul ilimizde yaz ve kış demeden gece hayatı hep yoğun olur. Özellikle Taksim, Nişantaşı, Bebek, Cihangir ve Ortaköy’de bulunan mekanlar ile gece hayatını renklendirmektedir. İstanbul ilimizin birçok yerinde bar ve cafelerden restoranlara, canlı müzik barlarından diskolara, meyhanelerden tavernalara her türlü mekanı bulmak mümkündür.

    Yanıtla
  5. Ellerinize sağlık.. İstanbulla ilgili plan yaparken mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir sayfa.. Çocukların ayrıca değerlendirilmiş olması da anne babalar için bulunmaz nimet.. Tekrar ellerinize sağlık.. selamlar..

    Yanıtla
    • Elif Hanım merhabalar, ilginiz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim 🙂 Saygılarımla..

      Yanıtla
  6. Yurt içi bir gezi için öne çıkan gezginlerin bloglarını 2-3 gündür inceliyorum.
    En düzenli,anlaşılır ve faydalı sitenin sizinki olduğunu düşünüyorum.Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  7. İstanbul tarihi ve maneviyat hepsini bir araya toplayan bir anlatım yapmışsınız çok teşekkür ederim ejdadımızdan Allah’ım razı olsun
    P

    Yanıtla
  8. İstanbul gezilecek yerler ile ilgili paylaşmış olduğunuz bu yazıdan çok faydalandım. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  9. İstanbulu öyle bir anlatmışsınız ki ankara da yaşamaktayım (daha önce istanbula 2 sefer gitmiştim yalnız tatil fırsatım yoktu) ilk fırsatta istanbula gidiyorum.

    Yanıtla
  10. istanbulu o kadar güzel anlatmışsınız ki her bir yanı tarih olan bu şehri sizinle beraber sanki gezdim yazı için teşekkürler

    Yanıtla
  11. İstanbul gezilecek yerler konusunu emek vererek çok güzel bir anlatım tarzı ile paylaşmışınız. Aradığım birçok şeyi yazınızda buldum. Emeğinize sağlık, teşekkürler.

    Yanıtla
  12. nasıl ır tarıh catısı altında yasadıgımızı cok guzel ozetlemıssınız her bır topragında tarıh kokan bu sehır gıbısı varmı be 😀

    Yanıtla
  13. Çok faydalı bir içerik olmuş. Özellikle ülkemizdeki değerli hem yerli hem de yabancı turistlere tanıtabilmemiz için bu tür makalelere ihtiyaç var. İçeriğiniz bu konuda çok başarılı olmuş. Tebrik ederim. Özellikle ülkemizde müzeler çok az ziyaret ediliyor. Müzelere yapılan ziyaretlerin artırılması için de çalışmalar yapmak gerekiyor. neoldu.com/istanbulda-yer-alan-muzeler sayfasında İstanbul’da yer alan müzelerin bir listesi var. Genç, yaşlı, çocuk herkesin ziyaret etmesi gerekir müzeler.

    Yanıtla
  14. Sitenizi severek takip ediyorum, çok detaylı olması artı bir avantaj, bir şehre giderken çok yerini önceden biliyor gibi oluyor ve sayenizde daha rahat geziyoruz. Benim de uygun, güvenli ve ucuz fiyatlı konaklamak isteyenlere, izniniz olursa bir tavsiyem olacak. Öğretmenevlerinde artık vatandaşlar da ücreti mukabili kalabiliyorlar. Tercih etmek isteyen arkadaşlar; https://ogretmenevleri.net sayfasından hem İstanbul’daki hem de Türkiye’nin diğer illerindeki ve ilçelerindeki öğretmenevi listesine ulaşabilirler.

    Yanıtla
  15. İstanbula 15 gün tattil düşünüyorum ve nereleri gezebilirim bu konuda bilgiye ihtiyacım vardı sitenizden kolaylıkla bilgiler edindim ellerinize sağlık

    Yanıtla

Yorum yapın