Alaçatı Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 16 Nokta)

Alaçatı gezilecek yerler araştırmalarına başlandıysa ya tatil planı yakın ya da hayaller kurulmaya başlanmış demektir! Durum ne olursa olsun, unutulmaz bir Alaçatı tatili için buyurun başlayalım.

2019 yılından beri sürekli güncellenerek Alaçatı’nın günden güne değişimine ayak uyduran bu rehberde, mükemmel bir tatil için Alaçatı gezilecek yerler listesinin yanında Alaçatı’da nerede kalınır, Alaçatı’da ne yenir gibi ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri bulacaksınız ama öncelikle konaklama ile kısaca başlayalım.

Alaçatı Gezilecek Yerler Listesi

Alaçatı gezilecek yerler içeriğinde keyifli bir Alaçatı tatili yapmanıza yardımcı olmak amacıyla bölgede gezip görülmesi gereken en popüler 16 yeri derledim. Tüm bu önemli yerlerin harita konumlarını ise topluca yazı devamındaki Alaçatı gezilecek yerler haritası bölümünde bulabilirsiniz.

Bu arada mevcut koşullardan ötürü ziyaret saatleri ve ücretler sürekli olarak değişebiliyor, bu konudaki en sağlıklı bilgileri ilgili resmi web sitelerinden edinebilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT

Alaçatı’da hangi bölgede konaklama yapacağınıza karar vermediyseniz Alaçatı’da nerede kalınır? başlıklı yazımı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Alaçatı seyahatinizde konaklama için Rue d’Azur Alaçatı, Alakapı Otel Alaçatı ve Biblos Resort Alaçatı adlı tesislere göz atabilirsiniz.

1. Alaçatı Sokakları

Alaçatı turu sokaklar

Sokak deyip geçmeyin, Alaçatı sokakları, Alaçatı’da gezilecek yerler arasında belki de en keyiflisi! Hatta bana sorarsanız en keyiflisi 🙂

Arnavut kaldırımlı dolambaçlı dar sokaklar, rengarenk kapılarıyla gözünüzü alacak geleneksel taş evler, dükkanlarından yeme içme mekanlarına Alaçatı esnafı ve duvarları sarmış begonviller… Alaçatı sokaklarından bunlar ve çok daha fazlası var.

Alaçatı sokakları her şeyiyle o kadar güzel ki insanı iyi hissettirmekte üstlerine yok. Alaçatı’nın neden bu kadar popüler olduğunu Alaçatı sokaklarını gezerken anlıyorsunuz. Daha ne denilebilir ki?

Nerede bu sokaklar diyecek olursanız aslında Alaçatı’nın genelinde olsalar da en popüler yere yani Yeni Mecidiye Mahallesi sınırlarına gidelim.

En meşhur noktaları ise öyle üstünkörü geçmek olmaz. Kemalpaşa Caddesi ve Hacımemiş Mahallesi detaylarıyla rehberin devamında sizi bekliyor.

2. Kemalpaşa Caddesi

Alaçatı gezilecek yerlerKemalpaşa Caddesi

Alaçatı’da sokak, cadde denince ilk akla gelen Kemalpaşa Caddesi olur.

Alaçatı’nın en popüler ve aynı zamanda en hareketli caddesi olan Kemalpaşa Caddesi aslına baktığınızda trafiğe kapalı, upuzun bir sokak.

Arnavut kaldırımlarıyla döşeli caddenin iki tarafında meşhur Alaçatı evleri, popüler restoranlar, barlar, mağazalar gibi vakit geçirilecek bir sürü nokta bulunuyor.

Caddeyi dünden bugüne bu kadar meşhur kılan hem restoranlardan mağazalara popüler onlarca nokta hem de fotojenik köşeleri.

Alaçatı’ya yolunuz düştüğünde Kemalpaşa Caddesi’ne de mutlaka yolunuz düşecektir. Ancak yoğun sezonda gidecekseniz akşamları kalabalıktan caddede yürümek bile mümkün olmayabiliyor. Cadde üzerindeki çoğu mekan da akşam yemekleri için dolu oluyor.

Caddeyi gündüz gözüyle keşfetmenizi ve gözünüze kestirdiğiniz mekana akşam yemeği için önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim.

Alaçatı’da konaklama için de merkezi bir otel arıyorsanız Kemalpaşa Caddesi aklınızda mutlaka olsun. Cadde boyunca birçok butik otel bulabilirsiniz.

3. Hacımemiş Mahallesi

HacımemişAlaçatı gezilecek yerler

Alaçatı’nın en popüler sokağını akıllara kazıdıysak Alaçatı’nın en popüler mahallesi ile devam edelim. İşte Hacımemiş Mahallesi!

Hacımemiş Mahallesi, Kemalpaşa Caddesi’ne kıyasla yaklaşık 5 – 6 senedir bu kadar popüler bir hale gelmiş. Bugün bakıldığında ikisi de hareketli, ikisinde de birçok aktivite noktası var. Peki ya farkları ne?

Bence ayrım net. Kemalpaşa için Alaçatı’nın merkezi, Hacımemiş Mahallesi için Alaçatı’nın tarz sahibi merkezi diyebiliriz.

Kemalpaşa’da meyhane, Hacımemiş’te yeni nesil meyhane var. Kemalpaşa’da restoran, Hacımemiş’te konsept restoran var ya da Kemalpaşa’da hediyelik eşya dükkanı, Hacımemiş’te tasarım moda dükkanı var gibi değerlendirebilirsiniz.

Antikacılar, moda dükkanları, yeni nesil kahveciler, konsept restoranlar, kokteyl barlar, eğlence mekanları, dondurmacılar; Hacımemiş’te karşılaşacağınız her yerin bir tarzı, bir farkı var diyebiliriz.

Hacımemiş Mahallesi nerede diyecek olursanız ise çok keskin sınırları olmasa da en keyifli keşif rotası Kemalpaşa Caddesi üzerinde yer alan meşhur Köşe Kahve’nin sokağından kaptırmak. Bir diğer popüler nokta Dutlu Kahve’ye kadar gezeceğiniz her yer Hacımemiş Mahallesi olacak.

4. Alaçatı Evleri

Alaçatı gezi notları Alaçatı Evleri

Alaçatı gezilecek yerler diyoruz Alaçatı evleri ne alaka diyorsanız çok yanılıyorsunuz! Alaçatı’nın bu kadar popüler ve keyifli olmasında bence en büyük etkenlerden biri kendine has mimarisiyle Alaçatı evleri.

Öncelikle Alaçatı evlerinin tarihi ile başlayalım. Ne de olsa Alaçatı’nın tarihi dokusunu bu şahane taş evler oluşturuyor.

Alaçatı’nın geçmişine baktığımızda Erythrai Antik Kenti’ne kadar dayansa da bugünkü atmosferi 1800’lere uzanıyor. Evlerin mimari özellikleri de dönemin birçok özelliğini yansıtıyor.

Şöyle ki 1800’lerde Alaçatı’da Rumlar yaşıyor ve bağcılık, şarapçılıkla uğraşırlarmış. Anlayacağınız ana geçim kaynağı bağcılıkmış ve evlerin yapısı da buna göre oluşturulmuş.

Kapıları sokağa bakan, arka cephelerinde bahçe ya da bir avlu ve tarım alanı bulunan yapılar yapılmış. Yapılarda ise bölgede bulunan taş ocaklarından çıkarılan ve bugün Alaçatı taşı olarak bilinen taşlar kullanılmış.

İşte bugün bakmalara, poz vermelere doyamadığımız Alaçatı evlerinin hikayesi böyle.

Renkli pencereleri, begonvillerle süslü kapıları, her birinin kendine has spesifik detaylarıyla Alaçatı evleri, bence Alaçatı’da mutlaka görülmesi gerekenlerden.

5. Alaçatı Port

Alaçatı gezilecek yerlerAlaçatı Port

Alaçatı’da gezilecek sokak cadde bitti mi sandınız? Henüz değil, gelin bu sefer de biraz deniz kenarına gidelim, Ege’nin kokusunu içimize çekelim.

Alaçatı Port bilinen diğer adıyla Alaçatı Marina, Alaçatı’nın denize kıyısı olan bölgesi. Burası tam olarak marina deseniz değil, site deseniz değil. İkisinin karışımı lüks bir yerleşim bölgesi.

Karşıyaka Azmağı’nın denizle buluştuğu Alaçatı Port bölgesinin en öne çıkan kısmı, önlerinde araba park edecek bir sokak yerine, tekne park edecek su yolu bulunan evler. Sokak yerine azmağın kollarını gördüğünüzde ufak bir şaşkınlık ve tabii hayranlık yaşamak kaçınılmaz!

Tabii ki yine Alaçatı’nın taş evleriyle süslü sokaklar da bölgede bulunuyor.

Alaçatı Port’ta ne yapılır dediğimizde ise birçok alternatif var. Öncelikle denize sıfır balık keyfi yapmak isterseniz ister şık, ister eğlenceli meyhane veya restoranlar bulabilirsiniz. Hatta internette denk geldiğiniz birçok Alaçatı restoranı muhtemelen marina bölgesindedir.

Alaçatı’da gece hayatı denince de aslında yine bu bölge öne çıkıyor. Merkezde birçok kafe, bar olsa da Alaçatı’nın gece kulüpleri çoğunlukla marina bölgesinde yer alıyor.

Bir diğer alternatif ise sörf! Alaçatı’da sörf yapmak istiyorsanız marina bölgesi çevresinde birçok sörf alanı var.

Tabii ki denize bakan kısım olmasından tahmin etmişsinizdir ki Alaçatı’da deniz keyfi için de Alaçatı Marina bölgesi öne çıkıyor. Hem birçok koy, hem de beach club bu bölgede ve devamında yer alıyor.

6. Alaçatı Yel Değirmenleri

Alaçatı Yeldeğirmenleri Alaçatı'da gezilmesi gereken yerler

Alaçatı her mevsim, her gün aralıksız süren rüzgarıyla meşhur. E bu kadar rüzgara bölgede değirmenlerin olmaması da tabii düşünülemez!

Çok eskilerde bölgede 20 kadar değirmen bulunuyormuş. Rumların döneminde buğday öğütmek için kullanılıyorlarmış. Bugün sadece 10’u günümüze kadar ulaşmış. Geriye kalanlardan ise 1850’lerden kalma 4 değirmen öne çıkıyor.

Bu 4 değirmen Alaçatı’yla o kadar özdeşleşmiş ki Alaçatı gezilecek yerler ve hatta Alaçatı denince çoğu kişi için ilk akla gelenler. Alaçatı Değirmenleri aynı zamanda Alaçatı’nın en eski yapıları arasında olmasıyla da kıymetli.

Değirmenaltı Meydanı’nda, Alaçatı’nın oldukça merkezi bir noktasında yer alan değirmenleri özellikle gün batımında ziyaret etmenizi öneririm.

Değirmenlerin yanındaki işletmede keyifli bir kahve molası vererek gün batımının keyfini çıkarabilir ve güzel kareler yakalayabilirsiniz.

7. Pazaryeri Camii (Ayios Konstantinos Kilisesi)

Alaçatı gezilecek yerlerPazaryeri Camii

Alaçatı’da eğlence ve deniz keyfini bir kenara bırakıp kültür gezisi yapmak isterseniz günümüzde Pazaryeri Camii ismiyle anılan Ayios Konstantinos Kilisesi’ni Alaçatı gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

Ayios Konstantines Kilisesi, 1874 yılında Yuhannis Halopas tarafından yığma moloz taş tekniği kullanılarak inşa edilmiş.

Pazaryeri Camii’ni özel kılan camiye dönüştürülürken kilisenin esasına sadık kalınması. Namaz kılınırken üzeri bir örtü ile örtülen ve her biri sanat eseri olan ikonalar ile üç nefli bazilika yapısı Alaçatı gezilecek yerler arasında onu özel kılıyor. Huzur veren beyaz rengi ile birlikte dinlerin hoşgörüsünü sunuyor.

8. Alaçatı Koyları & Plajları

Alaçatı tatili boyunca denize girilecek yerler

Alaçatı gezilecek yerler listemizin en mavi kısmına geçelim: Alaçatı koyları!

Alaçatı her mevsim güzel. Burada her mevsim yapılacak aktivite bulabilirsiniz ama yazın bir başka güzel çünkü çok keyifli koylar, plajlar var.

Üstelik Alaçatı’da söz konusu yalnızca yüzme ve güneşlenme de değil. Alaçatı dünyanın en iyi sörf merkezlerinden biri olarak tanınıyor. Meraklısıysanız Alaçatı’da sörf yapmak için uygun plajlar bulabilirsiniz.

Diğer konu ise beach club’lar ve happy hour’lar! Alaçatı’da doğal güzelliğiyle öne çıkan koyların ve plajların yanında müzikle, lezzetle tüm gün hem eğlenip hem denizin keyfini çıkaracağınız işletmeler bulunuyor.

Alaçatı beach clubları ilginizi çekiyorsa rehberin devamında daha detaylı bahsedeceğim ama önce koylarla başlayalım.

Hepsinden tek tek bahsetmek zor ama en popüler Alaçatı plajları hangileri ve Alaçatı’da nerede denize girilir merak ederseniz detaylarıyla rehberin devamında bulabilirsiniz.

9. Ilıca Plajı

Ilıca Plajı Alaçatı'da görülecek yerler

Baştan söyleyeyim, Ilıca Plajı aslında Çeşme’de bulunuyor ama öyle bir noktada ki tam olarak Çeşme ve Alaçatı’nın ortası. Bu nedenle hem Çeşme’nin hem Alaçatı’nın yani bölgenin en popüler plajlarından biri.

Peki ya eden bu kadar popüler? Öncelikle çok güzel! Upuzun bir plaj düşünün. Altın rengi bir kumsal ve yer yer şeffaf görünecek kadar temiz bir deniz.

Deniz sığ ama öyle böyle sığ değil. Git git derinleşmiyor. Hatta benim gibi sığ deniz sevmeyenler için can sıkıcı olabilecek derecede sığ diyebiliriz. Tabii bu çocuklu aileler için mükemmel olabilir.

Bir avantajı da şöyle ki Ilıca çok uzun bir plaj olduğu için Alaçatı çok kalabalık olsa da yer bulmak mümkün oluyor.

Ilıca Plajı, bir halk plajı. Ücretsiz girebilirsiniz ama dilerseniz plaj boyunca ücreti karşılığında şezlong şemsiye hizmetinden yararlanabileceğiniz işletmeler var.

10. Delikli Koy

Alaçatı gezilecek yerler Delikli Koy

Kimilerine göre Alaçatı’nın en ünlü plajı Delikli Koy ile Alaçatı’nın derinliklerine dalmaya devam edelim!

Delikli Koy adını koyda yer alan delikli kayalardan alıyor. Bu kayalar aslında koyu ilgi çekici kılan unsurlar. Hem denizin içinde hem de koyda irili ufaklı delikleri olan birçok kaya var.

Görsellik olarak keyifli olsa da çakıllı kumsalı ve kayalıklı denizi her gezgin için keyifli olmayabilir. Bu noktada kişisel olarak Delikli Koy deneyimimden de bahsetmek isterim çünkü beklenmedik bir hayal kırıklığı olmuştu.

Ekim başı olması nedeniyle – artık geç kalınan mevsimden midir bilinmez- ne koyun görselliği ne de denizin rengi ve görüntüsü internette denk geldiğim göz alıcı fotoğraflara hiç mi hiç benzemiyordu.

Hafif kirli, kopkoyu ve aşırı dalgalı bir denizle karşılaştığımız için yanlış bir yere gittiğimizi bile düşünmüştük. Umarım siz daha keyifli bir zamanına denk gelirsiniz.

Tabii keyifli yanları da yok değildi! Öncelikle Alaçatı’nın kalabalığından ve yapaylığından kaçmak için mükemmel. Hem merkeze görece uzak konumu hem de ıssızlığı nedeniyle daha az insan tercih ediyor.

Bu arada Delikli Koy’da ne şezlong şemsiye ne de yeme içme için bir şeyler alabileceğiniz işletme bulunmuyor. Ne yazık ki yakın çevrede de yok. Bu nedenle hazırlıklı gitmenizi öneririm.

11. Kleopatra Koyu

Alaçatı'da görülecek yerler Kleopatra Koyu

Hazır Delikli Koy’a kadar gitmişken görmeden, bir iki kulaç atmadan dönmeyin dediğim bir yer daha var: Kleopatra Koyu.

Kleopatra Koyu ya da bilinen diğer adıyla Güvercinlik Koyu da Alaçatı’da denize girilecek yerler denince en bakir ve doğal alternatiflerden.

Peki Kleopatra Koyu’nda deniz nasıl? Öncelikle deniz tertemiz ve sığ, plaj ise sarı incecik bir altın kuma sahip. Üstelik koy en kalabalık Alaçatı günlerinde bile sakin.

Bunun nedeni ise konumu denilebilir. Kleopatra Koyu, Ovacık yolu üzerinde, Delikli Koy’u geçtikten 4 km sonra Özpamir Sitesi isimli özel bir sitenin altında yer alıyor.

Yolu biraz garip. Toprak bir yolu geçtikten sonra sitenin içerisine girmeniz lazım. Kapıdaki güvenliği dert etmenize gerek yok. Sonrasında da aracınızı bırakıp merdivenlerle koya ulaşıyorsunuz.

Kayaların arasında saklanmış koyda hiçbir işletme bulunmadığı için şezlong şemsiye ve yeme içme ihtiyaçlarınızı kendinizi karşılamanız gerekiyor. Yakınlarda uygun bir yer olmadığı için işlerinizi merkezde halletmenizi tavsiye ederim.

12. Alaçatı Halk Plajı

Alaçatı gezilecek yerler Alaçatı Halk Plajı

Alaçatı’da denize girilecek yerler nereler merak edenler için göz atılacak bir diğer alternatif de Alaçatı Halk Plajı.

Alaçatı Halk Plajı’nda da yine masmavi, temiz ve berrak bir deniz sizi bekliyor. Kumsalı çakıllı ve kumsal boyunca herhangi bir özel işletme yok.

Doğal bir ortamda denizin keyfini çıkarmak isterseniz şans vermelisiniz.

13. Çark Plajı

Çark Plajı Alaçatı gezilecek yerler

Alaçatı’da rüzgar sörfü mü yapmak istiyorsunuz? O zaman gitmeniz gereken ilk adres Çark Plajı!

Çark Plajı rüzgarından kumsalına, sörf okullarından ortamına Alaçatı’da sörf denince akla gelen ilk noktadır.

Alaçatı Çark Plajı’nda upuzun, altın sarısı kumlarla parıldayan bir kumsal boyunca mavinin her tonunu görebileceğiniz deniz karşılar sizi. Anlayacağınız sörf için olduğu kadar denizin ve güneşin keyfini çıkarmak için de mükemmel bir seçenektir.

Aslında bir halk plajı olsa da kumsal boyunca ücretli işletmeler de var. İsterseniz havlunuzu atıp, sandalyenizi kurup kafanıza göre takılabilir, isterseniz beach club tadındaki mekanlarda keyif yapabilirsiniz.

Bunların yanında tabii ki plajda Alaçatı sörf okulları için birçok alternatif de bulabilirsiniz. Eğitim alarak sörf deneyimini yaşayabiliyorsunuz. Deniz sığ olduğu için acemiler ve yeni öğrenenler için de uygun.

Eğitim değil de sörf malzemesi kiralamak istiyorsanız da çevrede birçok mağaza bulunuyor.

Ufak bir not: Alaçatı sörf otelleri de en çok bu bölgede bulunuyor. Alaçatı tatili için önceliğiniz sörf ise bu otellere göz atabilirsiniz. Daha fazla detaya ihtiyacınız varsa Alaçatı’da nerede kalınır? rehberini öneririm.

14. Alaçatı Beach Club Mekanları

Alaçatı turu Beach Club

Ne deniz, ne gezilecek yerler! Aslına baktığımızda birçok insanın Alaçatı tatili için en büyük sebebi ve bu tatilden beklentisi eğlence. Hem de öyle böyle bir eğlence değil, günün her saati devam edecek hem lüks hem cool bir eğlence.

İşte Alaçatı’nın beach club mekanları da bu nedenle bu kadar popüler. Ne de olsa eğlence gündüz ve hatta programlara göre kimi zaman gece, kimi zaman 24 saat bu beach clublarda devam ediyor.

Şahsen ben bu tarz ortamları sevmesem ve bakir koylarda denizin keyfini çıkarmayı tercih etsem de Alaçatı’da bu mekanların avantajı var. Bölgenin güzel koylarının çoğu beach club işletmelerinin ya da otellerin hakimiyetinde.

Yani Alaçatı’da denize girilecek en güzel yer neresi düşünecek olsak koyları ve plajları göz önüne alınca ne yazık ki cevabımız beach clublardan biri olur.

Tabii ki benim ya da sizin sevmemeniz bu ortamları kötü de yapmaz. Hatta bence aralarında oldukça keyifli mekanlar da var. Önemli olan nasıl bir beklentinizin olduğu.

Tüm beach clublardan bahsedemesem de Alaçatı’nın en popüler beach clubları için ufak detayları paylaşacağım:

  • Alaçatı’nın en popüler beach clublarından ve aynı zamanda en fotojeniklerinden biri Before Sunset
  • Beach club mantığına göre çok daha sakin ve yaş ortalaması büyük Plage Isolee
  • Kalabalık, yüksek sesli eğlence arayanlara Madeo Beach
  • Hedef kitlesi bayağı genç olmakla beraber popüler ve güzel denize sahip Kafe Pi Alaçatı
  • Alaçatı Port tarafında eskilerde Zio adıyla bilinen standart mekanlardan biri Rise’n Shine
  • Alaçatı’da sörf ve beach club mantığını birleştiren Single Fin Yellow

Bu arada beach club işletmeleri için mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Hatta yoğun sezonda Alaçatı’daysanız birkaç gün önceden bile rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Kimi işletme sadece Instagram’da mesaj aracılığıyla rezervasyon alıyor, bilginize.

15. Alaçatı Pazarı

Alaçatı Pazarı Alaçatı'da görülmesi gereken yerler

Pazardan gezilecek yer mi olurmuş demeyin, söz konusu böyle bir pazarsa çok da güzel olur!

Alaçatı Pazarı hem yerlisi, hem turisti için Alaçatı’da yapılacak şeyler dendiğinde ilk sıralarda gelir. Çünkü pazarda yok yok ve ortam çok samimi ve keyifli.

Şöyle anlatayım, hani pazarlar “sosyete pazarı” ve “meyve sebze pazarı” olarak genellenir ya Alaçatı Pazarı aynı anda ikisi de. Yani elbet sizi çekecek bir noktası olacaktır.

Her Cumartesi bayağı genişçe bir alana kurulan pazarda tazecik sebzelerden ünlü markalara ait giyim kuşam ürünlerine, ottur damla sakızıdır yöresel ürünlerden hediyelik eşyalara ne ararsanız var.

Pazar çok büyük bir alana kurulduğu için tam adres veremiyorum ama Hacımemiş Mahallesi’nde bulunan Hacımemiş Cami’den doğru ilerleyebilirsiniz.

16. Alaçatı Antikacılar Çarşısı

Antikacılar Çarşısı Alaçatı'da gezilecek yerler

Aslında Antikacılar Çarşısı, Alaçatı’da alışveriş için öne çıksa da hiçbir şey satın almadan da keyifle gezebileceğiniz bir yer. Ben de bu nedenle Alaçatı gezilecek yerler rehberinin son rotası olarak yer vermek istedim.

Üstelik antikaya meraklıysanız buradan eliniz boş çıkmayacağınıza da eminim.

Öncelikle Alaçatı Antikacılar Çarşısı çok keyifli, çok güzel bir atmosfer sunuyor. Tarihe tanıklık etmiş eşyaların arasında, esnafın samimiyetiyle kendinizi hep oradaymış gibi hissediyorsunuz.

Yalnızca Türkiye’den değil, dünyanın her yerinden gelmiş, toplanmış farklı farklı birçok antika ürün var. Heykeller, resimler, fincanlar, saksılar, madalyonlar vs. herkesin gözüne takılacak birçok şey bulunuyor.

Alaçatı Gezilecek Yerler Haritası (Google Maps)

Alaçatı haritası
Alaçatı gezilecek yerler haritası. Haritayı Google Maps’te açıp detaylıca incelemek için tıklayın.

Alaçatı gezilecek yerler nereler bitirdiysek şimdi sıra haritada! Sizin için hazırladığım bu harita ile Alaçatı’da gezilecek yerlerin, otel tavsiyelerimin ve popüler alışveriş noktalarının konumlarını görebilirsiniz.

Haritayı kullanmak için akıllı telefonunuzdan linke tıklayın. Her noktaya dair adres bilgilerini görebilirsiniz. Dilerseniz bulunduğunuz yerden seçtiğiniz noktaya konum alarak en ideal ulaşım rotasını görebilirsiniz. Alaçatı gezilecek yerler haritasını Google Maps’te açmak için tıklayın.

Alaçatı’da Gezilecek Yerlere Yakın Otellerde Konaklayın

Alaçatı gezi rehberi otel tavsiyeleri

Alaçatı’da konaklama aslına bakınca oldukça önemli bir konu çünkü nasıl bir tatil beklediğinize göre Alaçatı gezilecek yerleri göz önünde bulundurarak seçim yapmanız gerekiyor.

Alaçatı’da nerede kalınır rehberinde dilerseniz detaylar var ama hızlıca tavsiye isteyenler için şöyle bir özet geçeyim:

Konaklama için en popüler 3 bölge var:

  • Alaçatı’nın kalbinin attığı hareketlilik ve konum olarak ideal Alaçatı merkez
  • Alaçatı’nın en turistik ve geleneksel noktası Yeni Mecidiye Mahallesi
  • Alaçatı’da deniz kıyısında yer alan ve merkeze yaklaşık 6 km uzaklıkta bulunan Port Alaçatı bölgesi

Eğer Alaçatı’da gece hayatı, kafeler, restoranlar ve hareketli sokaklar ilginizi çekiyorsa Yeni Mecidiye Mahallesi, denize yakın olmak sizin için daha önemliyse Port Alaçatı bölgesi doğru noktalar olacaktır.

Bir tavsiye daha kişisel aracınız yoksa veya araç kiralamayacaksanız Alaçatı merkez veya Yeni Mecidiye Mahallesi otelleri ulaşım açısından en rahat alternatifler olacaktır.

Ben Alaçatı’da otel tercihimi Alaçatı merkeze yakın bir bölgede kullandım ve Alaçatı La Vista isimli butik otelde konakladım. Güler yüzlü bir aile oteli işletiyor ve aşırı samimiler. Her konuda yardımcı olmak için uğraşıyorlar.

Otel ise hem merkeze, hem Yeni Mecidiye Mahallesi tarafına yani Hacımemiş’e yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde çok güzel bir konumda yer alıyor. Bahçesi, odaları, kahvaltısıyla çok çok keyifli.

Bu otel dışında Alaçatı’da konaklama için tercih edebileceğiniz en güzel ve popüler tesisler arasında Rue d’Azur Alaçatı, Alakapı Otel Alaçatı ve Biblos Resort Alaçatı yer alıyor.

Alaçatı’da Gezilecek Yerlere Nasıl Gidilir?

Alaçatı turu boyunca ulaşım araçları

Alaçatı’da gezilecek yerleri ulaşım olanakları açısından değerlendirmek isteyenler için Alaçatı ulaşım notlarına da yer vermek istedim.

Alaçatı’da gezilecek yerler, denize girilecek noktaları saymazsak birbirine oldukça yakın ve ulaşım açısından rahat. Koyları ve plajları işin içine kattığımızda ise dolmuş, otobüs, taksi, araç veya bisiklet kiralama ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Rehber boyunca da yer verdiğim yerlerin hepsi Alaçatı merkez, Alaçatı Köyiçi isimleriyle adlandırılan bölgede birbirlerine yürüme mesafesinde yer alıyor. Bu nedenle Alaçatı merkezdeki gezilecek yerlere ulaşım için en ideal seçenek yürüyüş.

Sokaklar dar, çoğu yere araç girmiyor hatta yoğun sezonda kalabalıktan sokaklarda insan trafiği bile oluyor. Ne araç, ne taksi bu gibi durumlar için kullanışlı değil.

Alaçatı’da denize girilecek yerlere ulaşım ise merkez kadar kolay değil, toplu taşıma kullanmanız gerekiyor. Alaçatı Ilıca, Alaçatı Delikli Koy, Alaçatı merkez Alaçatı Port gibi popüler rotalar arası merkezden dolmuşlar kalkıyor.

Alaçatı’da taksi tercih edebilirsiniz ancak fiyatlar oldukça yüksek haberiniz olsun.

Alaçatı’da Ne Yemeli?

Alaçatı'da ne yenir?

Alaçatı gezilecek yerler programına lezzetli molalar eklemek isteyenler buraya!

Alaçatı’da ne yenir, nerede yenir üzerine sayfalarca yazılabilecek bir konu çünkü çok fazla lezzet, çok fazla mekan var. Ancak ben burada en popüler lezzetler ve mekan tarzları üzerinden ilerleyeceğim.

Alaçatı’da Ege mutfağı hakim olsa da yeni nesil mekanlarla dünya mutfağından lezzetlerin bile en güzel örneklerine rastlayabiliyorsunuz. Bu kadar alternatif arasında Alaçatı’da ne yemeli diyorsanız işte Alaçatı’nın en popüler lezzetleri:

  • Zeytinyağlı, yoğurtlu, otlu, soğuk, sıcak binbir çeşit meze
  • Zeytinyağlı yemekler
  • Mezesinden ara sıcağına, ana yemeğine deniz ürünleri
  • Sakızlı dondurma, sakızlı kurabiye, sakızlı muhallebi, sakız reçeli, sakızlı kahve kısacası tüm sakızlı ürünler
  • Serpme kahvaltı
  • Dondurma
  • Kumru

Bunlar dışında yukarıda da belirttiğim gibi pizzadan sushiye, tiramisudan fine dining et menülerine Alaçatı’da dünya mutfağından çok iyi lezzetler de bulabilirsiniz.

Alaçatı’da nerede yenir, içilir konusuna gelecek olursak benim tavsiye ettiğim 4 mekan tipi var:

  • Sokak aralarından Alaçatı Port bölgesinde denize sıfır mekanlara Alaçatı meyhaneleri
  • Özellikle Hacımemiş bölgesinde yoğunlaşmış Alaçatı fine dining restoranları
  • Alaçatı’nın avlu içi gizli bahçeli restoranları
  • Alaçatı kokteylcileri

Alaçatı’da Alışveriş İçin Nereler Gezilir?

Alaçatı gezisi

Alaçatı gibi bir yerden eli boş dönmek olmaz diyenlerdenseniz Alaçatı’da alışveriş için gezilecek yerleri burada keşfedip alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.

Alaçatı’da alışveriş denince akla ilk Alaçatı merkezi, Alaçatı Cumartesi Pazarı ve Antikacılar Çarşısı geliyor.

Yeni Mecidiye Mahallesi boyunca özellikle Kemalpaşa Caddesi ve Hacımemiş Mahallesi çevresinde giysi ve takı satan butiklerden hediyelik eşyacılara, sanat galerilerinden tasarım ürünler satan sıradışı dükkanlara alışveriş için birçok mekan bulabilirsiniz.

Alaçatı’da Cumartesi günleri kurulan pazar ise bildiğimiz halk pazarı olsa da Alaçatı’nın yeri geldi mi sosyetik, yeri geldi mi sanatçı tavrını yansıtıyor. Kıyafetler, organik ve geleneksel ürünler, hediyelik eşyalar, seramik eşyalar, takılar; aklınıza gelebilecek her şeyi bu pazarda bulabiliyorsunuz.

Antikacılar Çarşısı da yine Alaçatı’da alışveriş denince akla gelen ilk noktalardan. Sanat eserleri, heykeller, kitaplar, takılar, eşyalar; dünyanın her yerinden antika ürünleri bulabileceğiniz bu çarşı Avrupa sokak pazarları atmosferini aratmıyor.

Alaçatı’da Akşam Gezilecek Yerler

Alaçatı gezi notları

Tatilde olunca gece gündüz her saniyeyi değerlendirenlerdenseniz Alaçatı’da akşam gezilecek nereler var merak ediyorsunuzdur diye tahmin ediyorum.

Alaçatı’nın gece hayatını duymayanınız yoktur. Gerek restoranları, gerek eğlence mekanları ve hatta beach club işletmeleriyle Alaçatı’da akşam ve gece oldukça hareketli geçer.

Sadece eğlence hayatı olarak da değil, Alaçatı gezilecek yerleri bir de akşam gözüyle görmek de oldukça keyiflidir. Sokaklar cıvıl cıvıl olur, farklı müziklerle canlanır. Port tarafında ise deniz ışıl ışıl aydınlanır.

Bana soracak olursanız Alaçatı’da akşam programı bir fine dining restoranda ya da meyhanede keyifli bir akşam yemeği ile başlar. Yemek sonrası güzel bir kokteyl bar ya da dikkat çekici kahveciler denenebilir.

Geceye devam etmek isteyenler ise konsepti, tarzı, müzikleri birbirinden farklı gece kulüpleri arasında seçimini yaparak isterse sabaha kadar devam edebilir.

Hem eğlenmek hem deniz kenarında daha çok vakit geçirmek isteyenler ise Alaçatı beach club işletmelerinin akşamüstü, “happy hour” denilen saatlerle başlayıp geç vakitlere kadar yemek, konser, parti vs. gibi programlarla devam eden etkinliklerine katılabilir.

Özet Olarak Alaçatı’da Gezilecek Yerler Nereler?

Alaçatı'da gezilecek yerler

Keyifli geçen Alaçatı tatil deneyimim sonrası hazırladığım Alaçatı Gezilecek Yerler Listesi umarım sizin için de faydalı olmuştur.

Alaçatı’da gezilecek yerler için kısa bir özet geçecek olursam hem gezilecek yerlerin, hem denizin keyfini çıkaracağınız karışık bir liste öneririm.

Tavsiyem aşağıdaki maddelere öncelik vermeniz:

  • Alaçatı Sokakları
  • Kemalpaşa Caddesi
  • Hacımemiş Mahallesi
  • Alaçatı Evleri
  • Alaçatı Port
  • Alaçatı Yel Değirmenleri
  • Alaçatı Koyları & Plajları
  • Alaçatı Pazarı

Rehberi bitirmeden önce Alaçatı’da nerede kalınır henüz karar vermediyseniz Alaçatı’da nerede kalınır? rehberi de işinize yarayabilir.

Bir de tabii Alaçatı gezilecek yerler listesi için önerileriniz veya rehberde yer verdiklerim hakkında sorularınız varsa yorum yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Alaçatı’da Gezilecek Yerlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Alaçatı'da nereler gezilir?

Alaçatı’da gezilecek yerler konusunda sıkça sorulan sorulardan bazıları…

Alaçatı’da mutlaka görülmesi gereken yerler hangileri?

Alaçatı sokakIarı, Kemalpaşa Caddesi, Hacımemiş Mahallesi, Alaçatı evleri, Alaçatı Port ve Alaçatı Yel Değirmenleri bölgedeki en popüler yerlerden bazıları…

Alaçatı’da ücretsiz gezilecek yerler nereler?

Yukarıda saydığım yerlere ek olarak Pazaryeri Camii, Ilıca Plajı, Delikli Koy, Kleopatra Koyu, Alaçatı Pazarı ve Alaçatı Antikacılar Çarşısı gibi yerleri ücretsiz gidebilirsiniz.

Alaçatı’nın en ünlü koyları ve Beach Club’ları hangileridir?

Ilıca Plajı, Delikli Koy, Kleopatra Koyu, Alaçatı Halk Plajı, Çark Plajı, Piyade Koyu, Boyalık Plajı, Rise’n Shine Beach, Escape Beach, Palmiye Plajı, Madeo Beach, Kafe Pi Beach, Sommer Klein, Plage Isoletee, Babür Koyu…

Alaçatı’ya ne zaman gitmeli?

Alaçatı’da yaz tatili düşünüyorsanız Mayıs – Ekim arası uzun bir yaz sezonu boyunca gidilebilir. Ancak Temmuz, Ağustos ayları ve bayramlarda vs. Alaçatı’da kalabalıktan gerçekten adım atacak yer olmuyor. Bence Mayıs ve Eylül favori zamanlar.

İzmir Havalimanı’ndan Alaçatı’ya nasıl gidilir?

İzmir Havaalanı’ndan Alaçatı’ya HAVAŞ servisleri (40 TL) ya da taksiyle (350 TL) direkt gidebilirsiniz. Daha uygun fiyatlı ulaşım alternatifi arayanlar ise önce 204 numaralı belediye otobüsüyle İzmir Otogar’a oradan da Alaçatı’ya otobüslerle devam edebilir.

Alaçatı’da nerede kalmalı?

Alaçatı’’a gezilecek yerlere ve hareketliliğe yakın olmak için Alaçatı merkez veya Yeni Mecidiye Mahallesi, denize yakın olmak içinse Alaçatı Port bölgesi tercih edilebilir.

“Alaçatı Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 16 Nokta)” üzerine 11 yorum

  1. Alaçatı tatili benim için rüya gibi bir deneyimdi. Şirin sokakları, tarihi taş evleri ve sakin atmosferiyle kendimi adeta başka bir dünyada hissettim. Plajları ve rüzgar sörfü imkanları da harikaydı. Kesinlikle tekrar gitmeyi düşünüyorum!

    Yanıtla
  2. Mükemmel bir yazı. Emeğinize sağlık. Her gittiğim yer için ilk sizin yazılarınıza bakıyorum. Bu kadar derli toplu bu kadar açıklayıcı başka yazı yok. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Burcu Hanım selamlar, güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Bu gibi yorumlar bizim 12 senedir bu işi keyifle yapmamıza vesile oluyor 🙂 Sevgiler…

      Yanıtla
  3. 1 Numaradan 6 Numaraya kadar Hepsi Aynı yer,
    Değirmenden girin hiç uğraşmayın 1 Nerde 2,3,4 nerde diye , Eğlence Mekanı arayanların tam yeri ama kesinlikle geç saatlerde Aile ortamı değil , onun yerine 10-15 dakika mesafede Çeşme çarşısına gidin derim . Yinede emeğiniz için Teşekkürler

    Yanıtla
  4. Senelerdir Alaçatı’ya gelen ve her yeri bildiğimi düşünen biri olmama rağmen yeni şeyler öğrendim. Düzenli yazılan detaylı ve aydınlatıcı bilgileri keyifle okudum. Ellerinize sağlık! 🙂

    Yanıtla

Yorum yapın