Yakında Belgrad’a gideceksiniz ve Belgrad gezilecek yerler listesine nereleri yazmalı diye düşünüyorsunuz. O zaman doğru yerdesiniz. Sırbistan‘ın yerel dildeki adı “Beyaz Şehir” olan başkenti Belgrad, gerek kültürü gerekse de tarihi birikimi ile Avrupa’nın en özel destinasyonları arasında gösteriliyor. Konumu nedeniyle tarihi boyunca savaşlardan ve yıkımlardan payını fazlasıyla alan şehir, yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen kendisine özgünlük kazandıran birçok yapısını korumayı başarmış.
Roma dönemine kadar uzanan tarihçesi çeşitli medeniyetlerin etkisiyle şekillenen kent Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve diğer birçok güç tarafından kontrol edilmiş. Bu nedenle, Belgrad’ın mimarisi ve kültürel dokusu bu farklı etkilerin bir karışımını yansıtıyor.
Üstelik dinamik bir kültür ve sanat sahnesine sahip olan şehirde müzik, tiyatro, film ve sanat festivalleri gibi etkinlikler şehirde sıkça düzenleniyor ve gece hayatı da son derece canlı olup çeşitli barlar, gece kulüpleri ve restoranlar turistlerin gece gündüz hiç sıkılmamasını ve kentin tadını doyasıya çıkarmasını sağlıyor.
Eski Şehir (Stari Grad) ve Yeni Şehir (Novi Grad) olmak üzere iki ana bölgeye ayrılmış olan Sırbistan’ın başkentinde turistik mekânların tamamı kentin tarihi kısmında yer alıyor. Yeni Belgrad ise alışveriş merkezleri ve gökdelenleri ile kentin modern yüzünü temsil ediyor.
Hazırladığım Belgrad gezilecek yerler listesinde Sava ve Tuna nehirleri arasına kurulu kentte tatil yaparken ziyaret etmek isteyebileceğiniz bu yapıların en önemlilerini sizler için sıraladım. Rehber boyunca bu turistik yerlerle ilgili çok önemli bilgiler paylaşacağım. Yeri geldikçe de konaklamadan diğer detaylara kadar çeşitli konularda faydalı ipuçları vereceğim. Hazırsanız başlayalım mı?
BELGRAD’DA NEREDE KALINIR?
Belgrad’da nerede kalınır? başlıklı yazımda da çok detaylı anlattığım üzere şehrin hemen hemen çoğu gezi noktasını sınırları içinde bulunduran Stari Grad (Eski Şehir) ile Savamala keyifli bir Belgrad seyahati için konaklama yapabileceğiniz en güzel bölgelerden.
Otel tavsiyesi isterseniz 4 yıldızlı Hotel Opera Garni hem Cumhuriyet Meydanı’nda ve tüm turistik yerlere yürüme mesafesinde olması, hem de konforu sebebiyle oldukça iyi bir seçenek.
Belgrad’ın yerel dokusunu ve atmosferini de yaşatan bir bölge olsun derseniz de Skadarlija’daki 3 yıldızlı Hotel Bohemian Garni tam ihtiyacınız olan tesis.
EN POPÜLER AKTİVİTELER
Yoğun sezonda popüler tur ve müzelerin müsait durumlarında sıkıntı yaşanabiliyor. Bu yüzden ilgilendiğiniz yerlerin rezervasyonlarını önceden yapmanızı tavsiye ederim.
Belgrad’daki en popüler aktiviteler:
Belgrad Gezilecek Yerler Listesi
Belgrad gezilecek yerler yazısında sizlerle kentin görmeye değer en önemli 20 turistik noktasından bahsetmek istiyorum. Kimisi ücretli, kimisi ücretsiz…
Kimisi tarih severlere, kimisi sanat severlere, kimisi fotoğraf meraklılarına hitap ediyor. Ancak en önemlisi; hepsi de seyahat tutkunlarını tatmin edecek seviyede güzel.
Listede sizlere bahsedeceğim gezilecek yerlerin ziyaret saatleri ve -eğer ücretliyse- giriş ücretleri değişken olabiliyor. Bu sebeple ziyaret saatleri, giriş ücretleri gibi bilgileri en sağlıklı şekilde bu yerlerin resmi web sitelerinden alabilirsiniz.
Tüm bu noktaların harita konumlarını yazı devamındaki Belgrad gezilecek yerler haritası bölümünde topluca bulabilirsiniz.
1. Kalemegdan
Tarihi öneminden dolayı birçok gezgin gibi siz de Belgrad gezilecek yerler listenizin ilk sırasına Kalemegdan’ı yazabilirsiniz.
Osmanlı’nın kente hâkim olduğu 1521 yılından beri adı değişmeyen kalenin bulunduğu alanda ilk yerleşim Kelt kökenli bir kabile tarafından M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuş.
Farklı dönemlerdeki kapsamlı yenileme çalışmaları sonucunda günümüzdeki görünümünü kazanan askeri yapı, Roma İmparatorluğu’nun bölgeyi egemenliği altında tuttuğu zamanlarda ise kuzeydeki kabilelerin saldırılarına karşı kuvvetlendirilen önemli bir savunma üssü haline gelmiş.
Altında Atilla’nın mezarının bulunduğuna inanılan kale 53 hektarlık alanı içerisindeki parkları, tarihi yapıları ve anıtlarıyla kentin en çok ziyaret edilen cazibe noktası konumunda yer alıyor.
Konuklarına Sava ve Tuna nehirleri ile Yeni Belgrad’ın eşsiz manzarasını sunan askeri yapının çevresini saran yeşil alanda askeri müze, hayvanat bahçesi, sanat merkezi, şehir enstitüsü bulunuyor.
Kalenin iç kısmına girdiğinizdeyse Saat Kulesi, Büyük Cephanelik, Roma Kuyusu ve Nebojsa Kulesi’ni ziyarete öncelik verebilirsiniz.
2. Knez Mihailova Caddesi
Kalemegdan’dan ayrıldıktan sonra kent merkezine uzanan Knez Mihailova Caddesi’ne gidip hem hareketli kent yaşamını gözlemleme hem de barındırdığı fırsatları değerlendirerek keyifli zaman geçirme fırsatı bulabilirsiniz.
Etrafındaki yerleşim ve içeriği nedeniyle İstiklal Caddesi’nin eski halini anımsatan bir kilometre uzunluğundaki Knez Mihailova’nın geçmişi kentin Roma hâkimiyetinde olduğu döneme kadar uzanıyor.
Sırbistan Prensi III. Mihailo’nun adıyla anılan cadde, 20. yüzyılın başında Vlada Mitić’in ilk mağazayı açmasından bu yana kentin alışveriş konusunda kalbi sayılıyor. Hatta kentin en prestijli AVM’lerinden biri olan Rajićeva Shopping Mall bu cadde üzerinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Gezginlerin yerel mutfak kültürünü tanımalarına, keyifli zaman geçirmelerine imkân veren restoran ve kafelerin sıralandığı caddede ayrıca 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş mimari harikası birçok yapıyı görebilirsiniz.
Srpska Kruna Hotel, Sırp Bilim ve Sanat Akademisi, Nikola Spasić Pasajı ve kent tarihinde önemli yere sahip birçok şahsiyete ait mülkler göze hoş gelen mimari ayrıntılarıyla caddenin görünümünü bir hayli zenginleştiriyor.
Şehrin en hareketli ve elit caddesinde konaklayın.
Belgrad’ın en popüler caddesi de diyebileceğim Knez Mihailova üzerinde bir otelde kalmak isterseniz 4 yıldızlı Mama Shelter Belgrade harika bir seçenek. Otel; Kalemegdan’a bir iki dakikalık yürüme mesafesinde olmasının yanı sıra Knez Mihailova ve çevredeki tüm atraksiyonların da merkezinde. Konforlu, temiz ve biraz da lüks bir tesis.
3. Skadarlija
Belgrad’ın Eski Şehir bölgesinde yer alan ve Bohem yaşam tarzının merkezi konumundaki Skadarlija‘nın tarih sahnesine çıkışı, 1830 yılında kentin bu kesimine yerleşen Çingeneler sayesinde olmuş.
1854’deki yenileme çalışmaları sonucunda derme çatma çadırlarla kaplı bir alandan daha modern görünümlü bir yerleşim bölgesi haline gelen caddeyi gezginler daha çok yerel müzik kültürünü tanımak, Sırp mutfağının özgün lezzetlerinin tadına bakmak ve sanat galerilerinde sergilenen çalışmaları incelemek için ziyaret ediyor.
400 metre uzunluğundaki cadde, 7/24 hareketli atmosferi ve Arnavut kaldırımı kaplı, rengârenk çiçeklerle süslü sokaklarıyla ilgi çekici bir görünüm oluşturuyor. Dilerseniz tüm gününüzü bu sokaklarda gizli kalmış kültürel zenginlikleri keşfetmeye ayırabilirsiniz.
Eğer keyifli bir akşam yemeği deneyimi yaşamak isterseniz yerel dilde “Kafana” ismiyle anılan restoranlardan birine oturabilirsiniz. Taze çiftlik ürünlerinden satın almak istediğinizdeyse caddenin sonundaki pazara uğrayabilirsiniz.
Skadarlija bölgesinde konaklayın.
Belgrad’ın kültürel atmosferini yerinde ve en iyi şekilde yaşayabileceğiniz Skadarlija Bölgesi’nde yer alan 3 yıldızlı Hotel Bohemian Garni – Skadarlija adlı tesis hem çok konforlu hem de ekonomik bir seçenek.
4. Aziz Sava Katedrali (Church of Saint Sava)
Yapımına 1935 yılında başlanan Aziz Sava Katedrali’nin tamamlandığında Balkanlar’daki türdeşlerinin en büyüğü olacağı söyleniyor.
Çeşitli siyasi olaylar ve yaşanan savaşlar, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu Aziz Sava’nın adıyla anılan dini yapının inşa sürecinin günümüze kadar uzamasına neden olmuş.
Mimari görünümüyle Ayasofya’yı anımsatan katedral, özellikle II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Nazi bombardımanında neredeyse tamamen yıkılmış.
Slavija Meydanı’na yakın konumdaki katedralin projesi, Vojislav Zadina’nın yardımıyla Aleksandar Deroko ve Bogdan Nestorović tarafından çizilmiş.
Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kuruluşunun 800. yıldönümü olan 2019’da inşasının bitirilmesi planlanan dini yapının iç kısmında Saint Sava’nın etkileyici görünüme sahip mezarını görebilirsiniz.
Mekâna girdiğinizde iç mimarisine göz alıcı güzellik katan mozaikleri de incelemenizi tavsiye ederim.
5. Ada Ciganlija
Kent merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ada Ciganlija, tatil günlerini sakin ve huzur dolu geçirmek isteyenlerin Belgrad gezilecek yerler listelerine dâhil edebilecekleri cazibe merkezlerinin başında geliyor.
Meşe ve karaağaç ormanları ile kaplı oluşu, farklı hayvan türlerine ev sahipliği yapması nedeniyle Sava Nehri kıyısındaki yarımada adeta bir vahayı andırıyor.
Zaten yerel halk hem içeriği hem de sunduğu olanaklar nedeniyle kentin bu bölgesini resmi adından çok “Belgrad’ın deniz kıyısı” yakıştırması ile anıyor.
2,7 kilometrekarelik alana sahip bölge, özellikle yaz aylarında yoğun ilgi görüyor. Sezon içerisinde günlük 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan yarımadaya gittiğinizde dilerseniz tüm vaktinizi bakımlı plajlarından birinde geçirebilirsiniz.
Plajda dilerseniz su sporları seçeneklerini değerlendirerek gününüzü daha eğlenceli hale getirebilir veya kumsala uzanıp dinlenerek tatil sonrası için enerji toplayabilirsiniz.
Hatta Eski Hamam tarafına giderseniz ressamların ve heykeltıraşların çalışmalarını inceleyebilirsiniz. Eğer Ada Ciganlija’ya benzer özelliklere sahip başka yerleri ziyaret etmek isterseniz, gezi rotanıza Ada Huja ve Ada Medjica’yı ekleyebilirsiniz.
6. Cumhuriyet Meydanı
İkonik Skadarlija Caddesi’nin başlangıcında yer alan Cumhuriyet Meydanı, Eski Şehir’in merkezi sayılıyor.
Kentin ana arterlerinden biri olan Kolarćeva’yı motorlu taşıtlara kapalı olduğu için yayalara güvenli ortam sunan Knez Mihailova’ya bağlayan meydan, sosyal olanaklarının zenginliği kadar tarihi dokusuyla da dikkat çekiyor.
Kent gezisi sırasında mola vermek için tercih edebileceğiniz kafelere ev sahipliği yapan alanın etrafında bulunan tarihi yapıların başında Ulusal Tiyatro geliyor.
Tiyatro binasını ziyaret ettikten sonra rotanızı Mihailo Obrenović Anıtı ile Ulusal Müze’ye çevirebilirsiniz. 19. yüzyılda bu iki yapının arasında İstanbul Kapısı yer alıyormuş.
Meydanda ayrıca 4 ihtişamlı çeşme bulunuyor. Bunlar arasından en yoğun ilgiyi Belgrad Kültür Merkezi önündekiler görüyor.
Belgrad’ın merkezinde konaklayın.
Belgrad’ın tam merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’na 200 metre mesafede yer alan 4 yıldızlı Hotel Opera Garni konforlu, temiz ve hemen her açıdan ideal bir tesis. Otel şehirdeki turistik yerlerin büyük bir kısmına yürüme mesafesinde.
7. Nikola Tesla Müzesi
Alternatif akımın mucidi, Sırp asıllı bilim insanına adanan Nikola Tesla Müzesi, 1952 yılında Yugoslavya Hükümeti’nin emri doğrultusunda kurulmuş.
1927’de Dragiša Brašovan’ın tasarımlarına bağlı kalınarak Krunska Caddesi üzerinde inşa edilen bir köşkte faaliyetlerini sürdüren kültürel tesiste tamamı Tesla’nın çalışmalarını ve hayatını anlatan 160 binin üzerinde orijinal doküman, 2 binden fazla kitap ve dergi ile çok sayıda fotoğraf, çizim, plan, alet sergileniyor.
Müzede inceleme fırsatı yakalayabileceğiniz tüm eşyalar ve teknik dokümanlar, Tesla’nın vasiyeti doğrultusunda tek yasal varisi olan yeğeni Sava Kosanovic’in gözetiminde Amerika Birleşik Devletleri’nden getirilmiş.
Bilim insanının teknolojiye olan katkılarını vurgulamak adına müzede bu koleksiyona ek olarak interaktif gösterimler de yapılıyor. Bilgisayar destekli oluşturulan bu gösterimleri izleyerek Tesla’nın buluşları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
8. Zemun Bölgesi
1934 yılına kadar bağımsız bir yerleşim statüsünde olan Zemun, günümüzde sınırları içerisinde barındırdığı kültürel ve tarihi yapılarla Belgrad’ın en popüler bölgeleri arasında gösteriliyor.
Neolitik Çağ’dan bu yana çeşitli topluluklar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan Zemun Bölgesi, Kelt ve Roma medeniyetlerinin yanı sıra Baden, Bosut kültürlerinden de izler taşıyor.
Bölgeye gündüz saatlerinde giderseniz nehir kenarında yürüyerek veya cazibe noktalarını ziyaret ederek keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Zemun’un ulusal tiyatrosu statüsündeki Madlenianum, yerleşimin karanlık geçmişine ışık tutan Eski Hava Üssü ve günümüzde restoran olarak hizmet veren Sinagog bölgede ziyaret edebileceğiniz yerlerin başında geliyor.
Eğer nehir kıyısında yürümek sizi tatmin etmezse rehberli tekne ya da bisiklet turlarına katılabilirsiniz. Gün batımına doğru Gadoš Tepesi’ne çıkıp eşsiz manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
Tabii tüm bu aktivitelerin arasında acıktığınızı hissederseniz nehir kenarındaki restoranlardan birini tercih edebilirsiniz. Zemun’a akşam gidenleri ise hareketli bir gece hayatı bekliyor.
Belgrad’da günbatımı tekne keyfi yapın.
Belgrad’daki tarihi ve turistik yerleri tek tek gezebilirsiniz. Ancak şehrin tadını doyasıya çıkarmak için yapabileceğiniz bir başka keyifli aktivite de Tuna Nehri üzerinde hem şehri hem de günbatımını seyredebileceğiniz bir tekne turu.
İçecek Eşliğinde Gün Batımı Gezisi daha önceden bu geziyi yapmış olanlar kişilerce 5 üzerinden 4,8 puanla değerlendirilmiş. 2 saat süren tur boyunca sınırsız alkollü ve alkolsüz içecek ikramı da mevcut.
9. Ortodoks Kilisesi (Aziz Mihail Katedrali)
Daha önceden başka bir kilisenin bulunduğu yere 1837 – 1941 yılları arasında inşa edilmiş olan Sırp Ortodoks Kilisesi klasik tarzı ve barok stilinde kulesi ile dikkat çeken bir yapı.
Burayı önemli kılan diğer bir detay ise Prens Milos, Prens Mihailo ve 19. Yüzyıldaki önemli Sırp bilginlerinden Vuk Karadzic gibi isimlerin ebedi istırahat yeri olması.
10. Sırbistan Ulusal Müzesi
Yugoslavya döneminde yetişmiş birçok ressama ait eserlere ek olarak Avrupa’nın farklı ülkelerinden ünü tüm dünyaya yayılmış isimlerin çalışmalarını inceleme fırsatı bulacağınız Sırbistan Ulusal Müzesi, dönemin eğitim bakanı Jovan Sterija Popović’in emri doğrultusunda 1844 yılında kurulmuş.
İlk başlarda Belgrad’ın en dikkat çekici yapılarından biri olan Miša Anastasijević’e ait konutta konuklarını ağırlayan müze, günümüzde faaliyetlerini sürdürdüğü binasına 1950 yılında taşınmış.
Ülkenin en eski müzesi olma özelliğini taşıyan kültürel tesis, 2003-2018 yılları arasında kapsamlı bir yenileme çalışmasına alınmış.
Ana girişi Cumhuriyet Meydanı’na bakan müzede sergilenen 34 koleksiyon 4 ana kategoriye ayrılmış durumda. Arkeoloji kategorisi altında gösterimi gerçekleştirilen eserler arasında Vinča, Antik Roma, Antik Yunan, Kelt ve Mısır kökenli objeler bulunuyor.
Kültürel tesisin Nümismatik bölümü 300 binin üzerinde metal para, madalya, yüzük ve mührü bünyesinde barındırırken Orta Çağ koleksiyonu döneme ait tarihi öneme sahip çeşitli nesnelerden oluşuyor.
Müzenin en önemli bölümü sayılan sanat koleksiyonuna zaman ayırırsanız Bosch, Rubens, Monet, Picasso gibi isimlere ait çalışmaları yakından görebilirsiniz. Ayrıca Miroslav İncili de bu bölümde sergileniyor.
11. Yugoslavya Müzesi
Belgrad gezilecek yerler listesinde bahsetmek istediğim Yugoslavya Müzesi Sırbistan’ın Sırbistan olmadan önceki haline ışık tutan bir yer.
Yugoslavya’nın tarihini ve kültürünü yansıtan müze, ülkenin 1945-1991 yılları arasındaki tarihi dönemine odaklanıyor.
1962 yılında inşa edilen ve eski Yugoslavya lideri Mareşal Josip Broz Tito’nun mezarının da bulunduğu bir komplekste yer alan müze ilk olarak modern mimarisi ile dikkat çekiyor.
Yugoslavya’nın tarihine, kültürüne ve sanatına dair birçok farklı eserin sergilendiği müzenin envanterinde, ülkenin farklı bölgelerinde yapılan antik çağlardan kalma arkeolojik eserler, sosyalist döneme ait heykeller, Yugoslavya liderleri ile ilgili fotoğraflar, belgeler ve özel eşyalar bulunuyor.
Özetle Yugoslavya Müzesi, Yugoslavya’nın kuruluşu, sosyalist dönemi ve dağılmasını merak eden herkes için önemli bir kaynak niteliği taşıyor.
12. Çağdaş Sanat Müzesi
1965 yılında kurulmuş olan Çağdaş Sanat Müzesi bir heykel parkıyla çevrelenmiş, cam ve betondan, modern stilde tasarlanmış bir binada yer alan, şehrin önemli kültürel mekanlarından biri.
Kalemegdan’a çok yakın olan müze Sırp modern sanatının yanı sıra dünya çapındaki sanatçıların eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Ve müzenin koleksiyonunda, resimler, heykeller, video sanatı, fotoğraflar ve performans sanatı gibi farklı sanat türleri yer alıyor.
Çağdaş Sanat Müzesi’nin en popüler kısmı ise ülkenin dünya çapında tanınmış performans sanatçısı Marina Abramoviç’in “Hafızayı Özgürleştirmek” adlı videosunun da yer aldığı kavramsal sanat bölümü.
13. Aziz Mark Kilisesi (St. Mark’s Church)
Krstić Kardeşler gözetiminde Sırp-Bizans stili mimariyle 1931-1940 yılları arasında inşa edilen Aziz Mark Kilisesi, Belgrad gezilecek yerler listesinde sizlere ziyaret etmenizi önereceğim son dini yapı.
Taş Meydan’da yer alan kilisenin yapım sürecine, kent nüfusunun artması nedeniyle başlanmış. Dini yapının inşası için Aziz Mark’ın mezarının bulunduğu ahşap bir kilisenin hemen yan tarafındaki alan seçilmiş.
1835 yılından bu yana faaliyette olan bu küçük eski kiliseyse 1941’deki Nazi bombardımanı sırasında ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelmiş.
Dış mimarisindeki ayrıntılarla dikkat çeken yapının içerisine girdiğinizde değerli dini objelerden oluşan zengin bir koleksiyona sahip kilise hazinesini görme imkânına sahip olabilirsiniz.
İmparator Stefan Dušan’ın mermerden yapılma mezarının bulunduğu kilisede ayrıca Stefan Lazarević’e adanan sunak ile ikonostasis de bir hayli ilgi görüyor.
14. Taş Meydan (Tasmajdan)
Hazır Aziz Mark Kilisesi’ni anlatmışken Taş Meydan hakkında da sizlere detaylı bilgi vermek istiyorum.
Meydanın bulunduğu alan, Roma döneminde şehrin inşası için gerekli taşların çıkartıldığı bir ocakmış. Bu nedenden dolayı Osmanlı’nın kente hâkim olduğu dönemden itibaren alan şimdiki ismiyle anılmaya başlanmış.
Belgrad’da yaşayan Sırplar özgürlükleri için Osmanlı yönetimine karşı ayaklandıklarında kamplarını buraya kurmuşlar. Bu ayaklanma sonucunda elde edilen özerklik ile ilgili duyuru da meydanın doğusunda yer alan bölümde okunmuş.
Terazij’ye sadece 600 metre uzaklıktaki meydanda Aziz Mark’a adanmış dini yapının dışında Ortodokslar tarafından kullanılan daha küçük boyutlu kiliseyi de ziyaret edebilirsiniz.
İçerisinde bir stadyum ve çok sayıda yüzme havuzu barındıran kapsamlı spor kompleksine ev sahipliği yapan alanın altında bulunan tüneller ve mağaralar ise ne yazık ki halen daha ziyarete kapalı tutuluyor.
15. Gardoš Kulesi
Zemun Bölgesi’ni dolaşırken ziyaret etme fırsatı bulabileceğiniz Gardoš Kulesi, Macarların Pannonian Ovası’na yerleşmelerinin bininci yılını kutlamak amacıyla 1896 yılında inşa edilmiş.
Kule aynı zamanda Osmanlı’ya karşı verilen özgürlük mücadelesine önderlik eden Janko Sibinjanin anısına dikilen 4 milenyum kulesinden biriymiş.
Bir Orta Çağ kalesinin kalıntılarının üzerine 15 günde inşa edilen anıtsal yapı, uzun süre boyunca yangınları ve düşman hareketlerini gözlemek için kullanılmış.
Gardoš Tepesi’nde yer alan kule günümüzde ise kültürel miras olarak koruma altında tutuluyor. Grobljanska’ya 5 dakikalık yürüme mesafesindeki kulede ayrıca sanat koleksiyonları sergileniyor. Burada sergilenen koleksiyonları inceledikten sonra büyüleyici güzellikteki manzarayı seyretmeye odaklanabilirsiniz.
16. Kraliyet Konutları
Belgrad gezilecek yerler listesinde bahsetmek istediğim tarihi yapılardan biri de (aslında ikisi demeliyim) Kraliyet Konutları.
İki dünya savaşı arasında, dönemin Yugoslavya Kralı I. Alexander tarafından bugünkü Dedinje Semti’nde yaptırılan iki saray Kraliyet Konutları olarak biliniyor. Kraliyet Sarayı ve Beyaz Saray olarak adlandırılan yapılar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra komünist rejim tarafından kullanılmış ve günümüzde de Karacordeviç Hanedanı’nın torunlarına ait.
Yaklaşık iki saat süren rehberli turlarla gezilebilen saraylardan beyaz mermer kaplı Kraliyet Sarayı Sırp-Bizans stilinde inşa edilmiş. Bu saray Ortaçağ manastırlarından esinlenilmiş fresklerle süslü giriş salon barok stilinde tasarlanan Mavi Salonu ve Rönesans tarzının güzel bir örneğini yansıtan Yemek Odası ile dikkat çekiyor.
Daha klasik bir stilde inşa edilmiş olan Beyaz Saray ise XV. Louis tarzında döşenmiş salonları, şarap mahzeni, bilardo salonu ve sinema içeren bodrumu ve Sırp mitolojisinden sahnelerin yansıtıldığı duvar süslemelerine sahip.
Saraylarda ayrıca Karacordeviç Ailesi’ne ait olan sanat eserleri de sergileniyor.
17. Mavi Tren
Eski Yugoslavya’dan geriye kalan simgelerden biri de Mareşal Tito’nun ünlü Mavi Tren’i.
Günümüzde müze olarak hizmet veren tren Topcider tren istasyonunun 2 km güneyindeki Topcider Deposunda duruyor ve zaman zaman seyahatler, film çekimleri konferans veya sergi amacıyla da kiralanabiliyor.
Nefis bir şekilde dekore edilmiş yemek odası, Tito’nun salonu, ofisi ve Art Deco stilinde dekorasyon ve detaylar içeren tren bir zamanlar Yugoslavya Devlet Başkanı olan Tito ve eşinin en sevdiği mekanlardan biriymiş. Ki bu trende Kraliçe II. Elizabeth’den Yaser Arafat’a kadar dünyanın dört bir yanından VIP ziyaretçiler ağırlanmış.
18. Avala Kulesi (Avala Tower)
Şehir merkezinden 16 kilometre uzaklıktaki Avala Kulesi, ilk olarak 1961-1965 yılları arasında inşa edilmiş. Ancak tasarımı Ugylješa Bogunović ve Slobodan Janjić tarafından yapılan, 202,8 metre yüksekliğe sahip bu ikonik yapı, 1999 yılında gerçekleşen NATO bombardımanı sırasında yıkılmış.
Zirvesinde yükseldiği dağın adını alan günümüzdeki kulenin yapımına ise eski yapının bulunduğu aynı alana 2006 yılında başlanmış. Tıpkı ilk kule gibi üçlü ayak üzerinde yükselen yapı, 2009’da tamamlanarak hizmet vermeye başlamış.
204,68 metre yüksekliğindeki yeni Avala Kulesi’nin bünyesinde bir restoran, sergi alanı, hediyelik eşya dükkânı ve spor sahaları bulunuyor.
Üst kısmından Belgrad’ın nefes kesen manzarasını izleyip bol bol fotoğraf çekebileceğiniz kulenin hemen yakınındaysa “İsimsiz Kahramanlar Anıtı” yer alıyor.
Ivan Meštrović’in imzasını taşıyan anıt, I. Dünya Savaşı kurbanlarının anısına inşa edilmiş. Kulenin ve anıtın bulunduğu alana, Voždovac’tan kalkan 400 numaralı otobüse binerek kolayca ulaşabilirsiniz.
19. Savamala
Sokak sanatına ve gece hayatına ilgi duyan gezginlerin akın ettikleri Savamala, Kalemegdan ile Kosancicev Venac arasındaki alanı kaplıyor.
Sava Nehri kıyısındaki yerleşim bölgesi, kentin Avusturya işgali altında olduğu 1717-1740 yılları arasında kurulmuş. Osmanlı yönetimine karşı ilk ayaklanma, Sava Mahallesi’nde baş göstermiş. 19. yüzyılın ortalarına doğru Prens Miloš Obrenović, bölgedeki düzensiz yapılaşmaya son vermiş.
İlerleyen yıllardaysa bölge önemli bir liman yerleşimi olarak kalburüstü Belgradlıları kendisine çekmiş. I. Dünya Savaşı sonrasında bölge yavaş yavaş önemini yitirmeye başlamış. Tuna Limanı açılınca da mahalle tam anlamıyla kaderine terk edilmiş.
Salaş görünümlü yerleşimin nehir kenarındaki kısmında 2 binden fazla yüzen bar, restoran ve gece kulübü ve restoran faaliyet gösteriyor.
Bölge, Türk kahvesi bulabileceğiniz en iyi yerlerden biri aynı zamanda. Yalnız Savamala son yıllarda kentsel dönüşüm projelerinin merkezinde yer alıyor. Bu nedenle kendine özgü atmosferini kaybetmeden önce bölgeyi mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
20. Yeni Belgrad (Nova Grad)
Savamala’da zaman geçirdikten sonra Savski Most Köprüsü aracılığıyla karşıya geçip Yeni Belgrad’a ya da yerel dildeki adıyla Nova Grad’a ulaşabilirsiniz.
Bölge özellikle alışveriş tutkunu gezginlerin Belgrad gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezi konumunda. Çünkü kentin bu kesiminde modern alışveriş merkezleri ile dünya çapında ünlü markalara ait mağazalar faaliyet gösteriyor.
Ušće Shopping Center ve Delta City, Yeni Belgrad denildiğinde akla ilk gelen alışveriş merkezleri oluyor.
Alışveriş yapmak dışında Nova Grad’da zaman geçirirken nehir kenarında uzun yürüyüşlere çıkabilir, parklarda oturup yerel halkın gündelik yaşam ritüellerini gözlemleyebilirsiniz. Nehir kenarı Zemun’dan sonra kent manzarasını fotoğraflamak için en ideal noktalardan biri olarak gösteriliyor.
Belgrad’da Gezilecek Diğer Yerler
Balgrad gezilecek yerler listesinde kentteki en önemli yerler ve yapılardan bahsettim. Ancak zengin bir kent olmasından dolayı dahası da var.
Eğer zamanınız müsaitse Belgrad’da aşağıdaki turistik yerleri de görmelisiniz:
- Etnografya Müzesi
- Bayraklı Camii
- Askeri Müze
- House of Flowers
- Belgrad Ulusal Tiyatrosu
- Eski Saray
- Kalenić Pijaca
- Nikola Pašić Meydanı
- Parlemento Binası
- St. Petka’s Chapel
- Terazije Meydanı
- Usce Parkı
- Yeni Saray
- Branko Köprüsü
Belgrad’da Gezilecek Yerler Kadar Önemli Diğer Konular
Belgrad gezilecek yerler rehberi boyunca Sırbistan’ın popüler başkenti Belgrad’da gezip görebileceğiniz yerler hakkında detaylı bilgiler paylaşmaya çalıştım.
Konaklamadan otel tavsiyelerine, ulaşımdan yeme içme ve alışverişe kadar Belgrad’da dikkat etmeniz gereken diğer bilgiler ise şunlar…
1. Belgrad hakkında kısa bilgi edinin.
1.7 milyonluk nüfusu ile Sırbistan’ın en kalabalık kenti konumundaki Belgrad, Sava ve Tuna nehirlerinin arasında yer alıyor.
Bulunduğu bölgedeki ilk yerleşimler, M.Ö. 4. yüzyıl civarında Keltler tarafından kurulmuş. Daha sonra bölgeye hâkim olan Romalılar, inşa ettikleri Kalemegdan’ın çevresinde Singidunum ismini verdikleri kentin gelişimini desteklemiş.
Orta Çağ’da kent, Osmanlı hâkimiyetine geçene kadarki süreçte Macar Krallığı ile Sırp Despotluğu arasında sürekli olarak el değiştirmiş. 1878’deki bağımsızlığı ardından bile Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanlığı, kente egemen olmak için defalarca karşı karşıya gelmiş.
I. Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya Krallığı’nın başkenti konumuna yükselen Belgrad, 1941’de Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş. Bu dönemde gerçekleştirilen 2 ağır bombardıman nedeniyle çoğu bölgesi ağır hasar alan kenti kurtaranlar, Kızıl Ordu destekli Yugoslav kuvvetleri olmuş.
Bağımsızlığını yeniden kazanan kent, 1945’te Sovyet Rusya güdümünde kurulan ve 1980 yılına kadar Tito tarafından yürütülen Komünist Yugoslavya’nın yönetim merkezi haline getirilmiş. Bu dönemde Doğu ve Batı arasındaki dengeyi başarıyla kuran Belgrad; ekonomik, kültürel ve siyasi alanlarda Balkanlar’ın merkezi konumuna yükselmiş.
Ancak Yugoslavya’nın çöküşü ve sonrasında çıkan iç savaş, kentin 2006 yılına kadar devam edecek bir gerileme dönemine girmesine neden olmuş. Tüm bunlara rağmen Belgrad, Tito döneminde temelleri atılan özgün ruhunu korumayı bir şekilde başarmış.
Nüfus, Dil & Toplum
Sırbistan’ın başkenti, nüfus bakımından gelişmiş olmasına rağmen etnik çeşitlilik açısından oldukça kısır bir yapıya sahip. Kentte yabancı sayılabilecek grupları eski Yugoslavya’nın parçaları olan Bosnalılar, Hırvatlar ve Makedonlar oluşturuyor.
Nüfusunun tamamına yakını Ortodoks olan kentin milliyetçi yapısı nedeniyle, turistik alanlar dışında İngilizce gibi popüler yabancı diller pek de yaygın konuşulmuyor.
2. Belgrad’da gezilecek yerlere yakın otellerde konaklayın.
Sırp roman yazarı ve ressam Momo Kapor vaktiyle Belgrad için “Düşük Bütçeli Paris” yakıştırmasını yapmış. Saraybosna doğumlu sanatçının neden böyle bir yakıştırmayı kente layık gördüğünü konaklama olanaklarını araştırdığınızda rahatça anlayabilirsiniz. Tabii kentte, düşük bütçeli gezginlere uygun ekonomik fiyatlı tesislerin yanı sıra lüksü ön plana çıkaran oteller de bulunuyor.
Belgrad’da nerede kalınır? yazısında detaylıca anlattığımız gibi Belgrad otelleri ile ilgili araştırmanız sırasında kent merkezine odaklanırsanız, hem gezilecek yerlere yakın olabilirsiniz hem de ulaşım olanaklarından daha rahat faydalanabilirsiniz. Bu bölgede seçeneklerinizi daha da azaltmak isterseniz, kentin kalbi sayılan Cumhuriyet Meydanı’na yani yerel dildeki adıyla Trg Republike çevresine odaklanabilirsiniz.
Buradaki tesislerde istediğiniz şartlarda konaklama seçenekleri bulamazsanız, meydanın hemen yakınındaki Knez Mihailova Caddesi üzerindeki otellere göz atabilirsiniz. Araç trafiğine kapalı tutulan cadde; yeme-içme, alışveriş ve eğlence olanakları ile öne çıkıyor. Özellikle caddenin sonunda yer alan Belgrad otelleri arasından seçim yaparsanız, Kalemegdan’ın görkemli ve kültür yoğunluklu atmosferine birkaç adım uzaklıkta olabilirsiniz.
Belgrad gezilecek yerler rehberi bünyesinde sizlere önereceğim son konaklama bölgesi ise Skadarlija. Kentin geçmişi hakkında ilgi çekici detayları barındıran bölgede sosyal hayat oldukça hareketli. Ayrıca kent merkezindeki diğer önemli bölgelere yürüme mesafesinde olması, gezginlere büyük avantaj sağlıyor.
Eğer Belgrad seyahatinizde konaklama yapacağınız otelinizi kendiniz ayarlayacaksanız Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan 4 yıldızlı Hotel Opera Garni güzel bir seçenek.
Booking.com’da 2500 konuğun 10 üzerinden 8,6 gibi yüksek bir puan verdiği otel misafirlerin her türlü konforu düşünülerek dekore edilmiş bir tesis. Konumu sebebiyle şehirdeki turistik mekanların büyük çoğunluğuna kısa bir yürüme mesafesinde. Ayrıca toplu taşımanın da merkezinde.
Şehrin kültürel anlamda merkezi olan Skadarlija’da ve aynı zamanda daha ekonomik bir konaklama tercih edenler ise 3 yıldızlı Hotel Bohemian Garni – Skadarlija‘ya bir göz atabilirler.
Booking.com puanı 3000 konuk tarafından 8,1 olarak verilen tesis cafe, restoran, bar gibi eğlence yerlerin yoğunlukta olduğu ancak yine de sakin bir sokakta. Konforlu ve şık dekore edilmiş odalara sahip olan otel benzerlerine kıyasla fiyat / performans oranı yüksek bir tesis.
Otel Rezervasyonu
Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonumu internetin en ünlü ve güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden yapıyorum.
Rezervasyon seçeneğinize göre ödemenizi otelde yapabilir, yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta ise rezervasyonunuzu konaklamanıza 24 saat kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. Booking.com’da yer alan tüm Belgrad otellerine göz atmak için tıklayın.
3. Belgrad gezilecek yerler haritasını cep telefonunuzda açıp kolayca gezin.
Yazı boyunca adı geçen tüm noktaların harita konumlarını Google Maps ile oluşturduğum Belgrad gezilecek yerler haritasında bulabilirsiniz. Dilerseniz cep telefonunuz üzerinden bu haritayı açarak Belgrad’da rahatça gezebilirsiniz.
Haritanın sol sekmesinde yer alan katmanlar bölümünden şehirde konaklama yapılacak bölgelerden otel tavsiyelerine, Türk restoranlarından önemli gezi noktalarına kadar birçok önemli noktayı haritada bulabilirsiniz.
4. Belgrad’da Akşam Gezilecek Yerler
Gece gündüz yaşayan bir başka şehir daha. Belgrad’da akşam gezilecek yerler, giriş saati uygulaması olmadığı için daha çok bölgeler.
Bunların başında Kalemegdan çevresi ve Knez Mihailova Caddesi geliyor. Skadarlija da gündüzü ayrı gecesi ayrı keyifli olan bir bölge. Ada Ciganlija, Cumhuriyet Meydanı, Zemun, Savamala ve Yeni Belgrad Bölgeleri ile Taş Meydan da Belgrad’da akşam gezilecek yerler arasında.
5. Belgrad’a ne zaman gitmeli?
Belgrad, içerisinde bulunduğu bölge gibi tüm yılı karasal iklimin etkisinde geçiriyor. Ancak iklimin getirdiği tipik özelliklerden farklı olarak kış aylarında hava sıcaklığı nadiren 0 °C’nin altına düşüyor. Ayrıca yine bu aylarda kar, günlük hayatı sekteye uğratmayacak şekilde yağıyor.
Yazınsa sıcaklık ortalaması 30 °C’nin altında seyrediyor. Yağmurlu gün sayısı, yalnızca ilkbaharın son dönemlerinde fazlalaşıyor.
Müzik, bu mevsimdeki festivallerin ana temasını oluşturuyor. Ancak farklı zevklere sahip gezginlerin kente ilgi göstermesini sağlamak için Temmuz ve Ağustos aylarında Belgrad Yaz Festivali gibi değişik alanlarda etkinlikleri bünyelerinde barındıran organizasyonlar da düzenleniyor.
Sonbahar ayları, özellikle çiftlere, romantik bir atmosfer sunmasının dışında yüksek sayıdaki festivalleriyle de yaza alternatif seyahat dönemi haline geliyor.
Dilerseniz Eylül ayının ortasında kente gidip, farklı ülkelerden gelen tiyatro topluluklarının sergiledikleri performansları izleyebilir ya da Ekim ayındaki müzik temalı iki festivale katılmayı tercih edebilirsiniz.
Kalabalıktan uzak olup, kentin sunduğu fırsatlardan gönüllerince yararlanmak isteyenler için en doğru mevsim kış. Üstelik bu mevsimde kent, “Beyaz Şehir” anlamına gelen adının hakkını vererek konuklarına büyülü bir atmosfer sunuyor. Hatta Street of Open Heart gibi organizasyonlarla tatilinizi renklendirme fırsatı veriyor.
6. Belgrad’da Alışveriş
Alışveriş, Belgrad gezi rehberi konuları arasında seçenek bakımından en dar kapsamlısı. Kentte faaliyet gösteren alışveriş mekânlarının çoğunluğu giyim ve aksesuar ürünlerinin satışını yapıyor. Bu kategorilerde fiyatların Budapeşte ve Viyana’ya göre çok daha ucuz olduğunu bilmenin bir kısmınızı oldukça mutlu edeceğini düşünüyorum.
Knez Mihailova, Aleksandra Bulvarı ve Terazije Caddesi kentte en fazla seçeneği bulacağınız bölgeler.
Belgrad’da alışveriş merkezleri, bir şeyler satın almak için en doğru adresler. Neredeyse tamamı Yeni Belgrad’da bulunuyor. Ušće Shopping Center, kentin en modern ve geniş AVM’si olma özelliğini taşıyor. Ušće ile beraber Delta City ve Stadion da oldukça ilgi çekiyor.
Yöreye özgü gıda ürünleri içinse süpermarketler yerine sokak pazarlarını tercih edebilirsiniz. Pijaca Zeleni Venac, kentte kurulan en büyük pazar değil; ancak fiyatları bir hayli uygun.
7. Belgrad’da Yeme İçme
Kırmızı et ve hamur işini sevenler için Belgrad, adeta bir cenneti andırıyor. Üstelik porsiyonların büyüklükleri göz önünde bulundurulduğunda fiyatlar insana bir hayli makul geliyor. Ayrıca bir Balkan ülkesi olmasının etkisi ile kentteki yeme-içme mekânlarında sunulan çoğu lezzet bizim damak tadımıza uygun olduğundan, rahatça tüketilebiliyor.
Kentte geleneksel lezzetlerin tadına bakmak isterseniz önceliği Kajmak ile birlikte sunulan Rakilja’ya verebilirsiniz. Belgrad’da ne yenir? içeriğimizde de bahsettiğimiz Cevapcici kebabı, hem lezzet hem de içerik bakımından İnegöl köftesi ile benzerlik gösteriyor. Pljeskavica ise hamburger tarzı bir sunum şekline sahip. Kırmızı et içermeyen alternatifler ararsanız, tavuklu Becka Snicla’yı veya balık çorbası Riblja’yı deneyebilirsiniz.
Kıymalı, mantarlı, otlu, peynirli birçok börek çeşidini bulabileceğiniz Belgrad’da yerel yemek kültürüne dair ayrıntıları Skadarlija’daki mekânlarda bulabilirsiniz. Burası aynı zamanda, bizdeki meyhane kültürüne denk gelen, “Kafana”yı deneyimlemek için de oldukça uygun fırsatlar barındırıyor.
Not: Eğer siz de bizim gibi özellikle dini nedenlerden dolayı yurt dışında yeme içme konusuna özen gösteriyorsanız yöresel yemeklerin içerisinde domuz eti ya da helal kesim olmayan et ürünlerinin olabileceğini unutmayın. İçerik ile ilgili en detaylı bilgiyi sipariş esnasında öğrenebilirsiniz.
8. Belgrad’da Ulaşım
Belgrad, ulaşım konusunda Balkanların en gelişmiş kentleri arasında başı çekiyor çünkü hem havaalanı transferi konusunda hem de şehir içi ulaşım ihtiyacı için gezginlerin tercih edebilecekleri pek çok seçenek bulunuyor.
Nikola Tesla Uluslararası Havalimanı’ndan kent merkezine gitmek için öncelikli olarak otelinizin servis hizmetinden yararlanabilirsiniz. Belgrad’da kimi otel bu hizmeti ücretsiz olarak, kimisiyse cüzi bir bedel karşılığı veriyor.
Eğer rezervasyon yaptırdığınız otel bünyesinde böyle bir hizmet verilmiyorsa konforlu yolculuk için taksileri veya özel servis hizmeti sunan firmaları tercih edebilirsiniz. Bütçe dostu çözümler ararsanız, 72 numaralı otobüse binebilirsiniz. A1 Mini Bus ise ekspres hat olduğu için son durağı Slavija Meydanı’na kadar sadece 2 noktada yolcu indiriyor.
Özel Transfer: Eğer havaalanı şehir merkezi arası ulaşımı daha kolay yapmak isterseniz Nikola Tesla Havaalanı özel transfer adlı tura kayıt olabilirsiniz.
Belgrad gezi rehberi dâhilinde değindiğim transfer seçenekleri ile ilgili detaylı bilgi, “Belgrad Havaalanı Şehir Merkezi Arası Ulaşım” başlıklı içeriğimizde sizleri bekliyor.
Eğer kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı gibi merkezi noktalarda konaklama imkânı bulduysanız, Belgrad’ın barındırdığı fırsatları keşfetmek için yürümeye öncelik verebilirsiniz.
Kentin kalbinde sadece yayaların kullanımına bırakılmış caddeler bulunuyor. Yalnız Skadarlija’da yürürken ayakkabı seçiminize dikkat edin. Zira bu bölgede zemin çoğunlukla Arnavut kaldırımı ile kaplanmış.
Yürüyerek efor harcamak istemiyorsanız, kent içi ulaşımın bel kemiği konumundaki otobüslerden yararlanabilirsiniz. Kent merkezindeki gezilecek yerlere tramvayla ulaşmaya karar verirseniz 2 ve 3 numaralı hatlara binebilirsiniz.
11 ve 13 numaralı araçlarsa Yeni Belgrad’dan ile Kalemegdan ile Banovo Brdo’ya yolcu taşıyor. Kent merkezi sayılan alanın dış kesimlerine gidecekseniz, tercih hakkınızı troleybüslerden yana da kullanabilirsiniz.
Kentin yoğun trafiğine karıştığınızda rahatlıkla fark edebileceğiniz minibüsler, kent merkezinin dışında kalan bölgelere ulaşım için idealler. Aynı amaç doğrultusunda yararlanabileceğiniz diğer araçlarsa banliyö trenleri.
Minibüs haricindeki tüm şehir içi toplu taşıma araçlarında “Bus Plus” isimli sistem kullanılıyor. Bu sistemden yararlanmak isteyen gezginlere günlük, tek kullanımlık ve kart şeklinde 3 seçenek sunuluyor.
Tek kullanımlık biletin fiyatı 150 Sırp Dinarı olarak belirlenmiş. Günlük biletlerin fiyatları ise 290 RSD’den başlıyor. 3 yıl geçerlilik süresine sahip ve bakiye doldurularak kullanılan kartların fiyatları ise 250 Sırp Dinarı.
Özet Olarak Belgrad’da Nereler Gezilir?
Belgrad’da nereler gezilir sorusuna çok çeşitli beklentilere hitap eden, popüler yerlerden bahsederek cevap vermeye çalıştım. Bir de özet yapmam gerekirse….
Şehirdeki en önemli tarihi ve turistik yapılar; Kalemegdan, Aziz Sava Katedrali, Ortodoks Kilisesi, Aziz Mark Kilisesi, Gardos Kulesi, Kraliyet Konutları, Mavi Tren ve Avala Kulesi şeklinde.
Ada Ciganlija Sırbistan’ın doğal güzelliklerini deneyimleyebileceğiniz, denize uzak ülkede denizi görebileceğiniz bir yer.
Müze severler de Belgrad’da hiç sıkılmaz. Nikola Tesla Müzesi, Sırbistan Ulusal Müzesi, Yugoslavya Müzesi, Çağdaş Sanat Müzesi ve bir nevi müze sayılan Mavi Tren Belgrad’da görebileceğiniz ilgi çekici müzelerden.
Saray, kilise, katedral, müze gibi yerleri dolaşmak istemeyen, gittiği şehrin sokaklarını dolaşmak, atmosferini yaşamak ve bol bol da fotoğraf çekmek isteyenler ise Belgrad’da; Kalemegdan ve çevresi, Knez Mihailova Caddesi, Skadarlija Bölgesi, Cumhuriyet Meydanı, Zemun Bölgesi, Taş Meydan, Savamala ve Yeni Belgrad Bölgeleri’ni gezmeliler.
Son olarak Belgrad’da ne yapılır? başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederim.
Peki sizin Belgrad gezilecek yerler listemizdeki favori yerleriniz ya da konu ile ilgili eklemek istedikleriniz neler? Lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın.
Belgrad’da Gezilecek Yerlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Belgrad’da gezilecek yerler konusunda sıkça sorulan bazı sorular…
Belgrad’da mutlaka görülmesi gereken yerler hangileri?
Zamanı kısıtlı olan gezginlerin görmeden dönmemesi gereken yerler: Kalemegdan ve çevresi, Knez Mihailova Caddesi, Skadarlija Bölgesi, Cumhuriyet Meydanı, Aziz Sava Katedrali ve Nikola Tesla Müzesi şeklinde sıralanabilir.
Belgrad’da ücretsiz gezilecek yerler nereler?
Belgrad gezilecek yerler listesinde bahsettiğim noktalardan ücretsiz olanlar: Bölge oldukları için doğal olarak Kalemegdan çevresi ve Knez Mihailova, Skadarlija Bölgesi, Ada Ciganlija, Cumhuriyet Meydanı, Zemun, Savamala ve Yeni Belgrad Bölgeleri ile Taş Meydan.
Belgrad’daki en ünlü müzeler hangileri?
Şehirdeki en ünlü müzeler Nikola Tesla Müzesi ve Yugoslavya Müzesi. Bunun yanında Sırbistan Ulusal Müzesi ve Belgrad Çağdaş Sanatlar Müzesi de kaliteli müzelerden.
Belgrad’da kaç gün kalmalı?
Sadece en popüler turistik yerleri bile gezecek olsanız Belgrad için bir tam gün ayırmalısınız. Ki bu sürede ancak Skadarlija, Kalemegdan ve Knez Mihailova Caddesi’ni görebilirsiniz. İnsanın içine sinecek, doya doya bir Belgrad gezisi içinse ben en az 2,5 – 3 gün ayrılması gerektiğini düşünüyorum.
Belgrad Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?
Belgrad havaalanı şehir merkezi ulaşım rehberi yazısında çeşitli ulaşım yollarını karşılaştırmalı olarak ve detaylıca anlattım. Burada da kısaca söylemem gerekirse Belgrad Havaalanı’ndan şehir merkezine en uygun fiyatlı ve biraz da konforlu ulaşım için A1 no’lu minibüs veya 72 numaralı otobüslerini tercih edebilirsiniz.
Belgrad’da nerede kalmalı?
Belgrad’da konaklama yapabileceğiniz en güzel bölgeler: Knez Mihailova Caddesi, Cumhuriyet Meydanı çevresi ile Skadarlija bölgesi şeklinde. Üstelik turistik yerlerin büyük bir kısmı da bu bölgelere yayılmış durumda olduğu için pek çoğuna yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Süper bir emek ellerinize sağlık.
İlginiz ve yorumunuz için çok teşekkürler Hakan Bey.
tebriksss
İlk kez Milano için tavsiyelerinize bakmıştım ve sonrasında hep nereye gidersem gideyim gezip gördüm e girip bakıyorum artık. Belgrade planım için de en güzel anlatımlı bolca seçenekli tavsiye sizin sayfanızda buldum. Emeğinize sağlık.
İlginiz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim Nur Hanım. Sevdiklerinizle birlikte sağlık, mutluluk ve seyahat dolu bir ömür geçirmenizi dilerim. Sevgiler
Oldukça güzel di bu son dönemlerde gezdiğim sayılı güzel ülkelerden biri
manasız
Saygısız
Çok güzel bir yazı olmuş.Teşekkürler
Oldukça sade ama bir o kadar verimli dolu bir yazı olmuş emeğine sağlık..