Budapeşte’de Ne Yapılır? Yapılacak 13 Şey

“Budapeşte’de ne yapılır?” Macaristan‘ın başkenti ve en büyük şehri Budapeşte Tuna Nehri’nin iki yakasındaki Buda ve Peşte isimli daha küçük şehirlerden oluşuyor. Aslında Buda tarafında bir de Obuda var ancak onu da Buda’nın bir parçası sayabiliriz.

Sahip olduğu tarihi yapıların, caddelerin ve sokakların çoğunluğunun Unesco Kültür Mirasları arasında yer aldığı kent Avrupa’daki en güzel şehirlerden de biri aynı zamanda. Zengin tarihini bugünün modern kültürel hayatıyla benzersiz bir şekilde harmanlayan Budapeşte’de bir turistin sıkılmasına imkan yok diyebilirim.

Turistik veya lokal, Budapeşte’nin hemen her köşesi keşfetmeye ve görmeye değer güzelliklere sahip. Rönesans, Gotik ve klasik mimarinin en güzel örnekleri, Tuna Nehri’nin şehrin silüetine kattığı görsel değer ve hareketli gece ve gündüz hayatı turistlere Budapeşte’de yapılacak onlarca akivite sağlıyor. Ancak ya zamanınız kısıtlıysa?

Budapeşte’de ne yapılır? yazısının bu kısmında sizlere şehirdeki en önemli aktivitelerden bahsedeceğim ve doğru bir planlama ile bunların hepsini 2 günde yapabilirsiniz. Ancak zamanınız varsa 3 güne yayıp tadını doya doya çıkarmanızı tavsiye ederim.

1. Kraliyet Sarayı ve Budin Kalesi’ni gezin.

Budapeşte'de neler yapılmalı Buda Kalesi Budin Kalesi

Budapeşte’nin her yıl milyonlarca turisti kendine çekmesinin en önemli sebebi Castle Hill ve burada yer alan Kraliyet Sarayı. Dolayısıyla Budapeşte’de ne yapılır? yazısının da ilk ve en önemli maddesi.

Yeşil kubbesi ve duvarlarıyla şehrin silüetini oluşturan ve belki de Budapeşte’nin imzası diyebileceğim Kraliyet Sarayı’nın kendisi başlı başına bir mimari ve sanat eseriyken ev sahipliği yaptığı Hungarian National Gallery (Macaristan Ulusal Galerisi), Budapeşte Tarih Müzesi, Sandor Sarayı ve Ulusal Dans Tiyatrosu da saray sınırlarında görebileceğiniz diğer etkileyici yerlerden.

2. Bölgenin tarihi yapılarını keşfedin.

Budapeşte'de ne yapılır? Tarihi yapıları gezin

Budapeşte’nin V. Bölgesi tarihi yapılar açısından en zengin yeri diyebilirim. Gothic tarzında inşa edilmiş ve bugünkü Macaristan Parlamentosu’nun kullandığı, ülkedeki en büyük bina olan Parlamento Binası ilk duraklarınızdan.

İsterseniz 45 dakikalık rehberli turlarla yapının içini gezebilirsiniz ancak bu mimari eseri dışarıdan görmek bile yeterli olabilir. Neoklasik bir üslupla yapılan ve inşaatı yarım yüzyıl sürdükten sonra 1905’de tamamlanan ve Macaristan’ın ilk kralı Stephan’a adanan St Stephan Bazilikası da V. Bölge’de görebileceğiniz bir diğer tarihi eser.

Kilisenin mimarisi görmeye değer ancak ben size fazlasını da öneriyorum. İsterseniz St Stephan’ın kubbesine çıkarak büyüleyici bir Budapeşte manzarası seyredebilir, isterseniz de kiliselerde gerçekleştirilen konserlerden birine katılabilirsiniz. Programınız net değilse konser biletini girişte de alabiliyorsunuz.

Budapeşte’deki görmeye değer tüm yerler hakkında bilgi edinmek isterseniz de daha detaylı bilgileri Budapeşte Gezilecek Yerler yazısında okuyabilirsiniz. Hatta henüz konaklamanızı da ayarlamadıysanız size Budapeşte’de Nerede Kalınır? yazısını mutlaka okumanızı öneririm.

3. Büyük Sinagog’u görün.

Budapeşte'de ne yapılır? Sinagog

İsrail dışında yer alan en büyük Sinagoglar’dan biri olan Dohany Street Sinagog‘u II. Dünya Savaşı’nda nüfusları azalan şehrin Musevi vatandaşlarının en önemli ibadet yeri.

1859 yılında açılan Sinagog’un tarihi de ilgi çekici aslında. 3000 kişiye kadar ziyaretçi alabilen tarihi yapı 1939 yılında Naziler tarafından bombalanmış 1944-45 yıllarında restore edilerek yeniden açılmış.Bu yüzden de Budapeşte’de ne yapılır? listesinde yer almayı hak ediyor.

Cumartesi hariç her gün 10:00–15:30 arasında ziyaret edebileceğiniz Dohany Street Sinagog’u sizi Budapeşte’de en çok etkileyen yerlerden biri olacaktır.

Biletinizi Sinagog’un web sitesinden almak isterseniz Macarca bilmeniz şart, çünkü web sitelerinin İngilizce versiyonu yok. Ya da direkt gişeden alacaksınız. Ücreti ise 15 Euro.

4. State Opera’da bir gösterime katılın.

Opera Budapeşte'de neler yapılmalı

Budapeşte’de ne yapılır? yazısında bir önerim de klasik müzik severlere ancak bu müziğin tutkulu bir hayranı olmasanız da State Opera‘da bir opera gösterimi veya konsere katılmanızı tavsiye ederim.

Öncelikle; 1884 yılında açılan Neo-Rönesans stilindeki State Opera Binası mimari açıdan bir şaheser. 1200’den fazla izleyici kapasitesi ve son derece etkileyici akustiği ile de klasik müzik konserleri, opera ve bale etkinlikleri için izleyenlerin nefeslerini kesecek güzellikle görsel ve işitsel bir şölen yaşatıyor.

Elbette klasik müzik ve opera sevmiyorsanız gün içindeki rehberli turlara katılarak yapının kendisini de gezebilirsiniz. Bu turlar günde 3 defa düzenleniyor ve ücreti de 10 Euro civarında. Biletleri ise State Opera Binası’nın lobisindeki hediyelik eşya mağazasından alabilirsiniz.

5. Şehrin kaplıcalarında rahatlayın.

Budapeşte'de ne yapılır? Termal hamamlar

Denizi yok, hem de soğuk diyerek Budapeşte’ye giderken mayonuzu evde bırakmayın. Budapeşte’de ne yapılır? yazısında hem eğlenceli, hem sakinleştirici hem de sağlığa faydalı tek bir öneri yapacak olsaydım o da kaplıcalarda yüzmek olurdu.

Budapeşte’de birden fazla sıcak su kaplıcası var ve kışın bile su sıcaklığı 27 derecenin üzerinde. Sağlığa son derece faydalı termal sularda dinlenmek ise hem Budapeştelilerin hem de kenti ziyaret eden turistlerin en sık rağbet ettiği aktivitelerden.

Kaplıcaların en ünlüsü Avrupa’daki en büyük kaplıca olma ünvanını elinde bulunduran Széchenyi. Neo-Barok stili tarihi bir yapıda yer alan kaplıcanın hem iç hem de dış mekanda bulunan termal su havuzları yanında sauna ve buhar odaları da mevcut.

Gellert ise daha küçük ancak aynı güzellikle bir başka Budapeşte Kaplıcası. Kısacası; gezmekten yorgun düşen bedeninizi Budapeşte Kaplıcaları’nda ödüllendirmek kendinize yapacağınız en büyük iyilik olur.

6. Firsherman’s Bastion’dan Budapeşte’yi seyredin.

Fishermans Bastion Budapeşte'de yapılacak şeyler

Budapeşte’de ne yapılır? yazısında bir başka olmazsa olmaz madde… Castle Hill‘de yer alan Fisherman’s Bastion (Balıkçı Tabyası, Halászbástya) masallardan fırlamış gibi duran, Neo-Gotik stili bir seyir terası.

1895 – 1902 yılları arasında inşa edilen teras benzersiz bir şehir manzarasına sahip. Başka bir deyişle, terastan şehri seyretmekle terasın kendisini seyretmek arasında kararsız kalabilirsiniz. En üst katlara giriş 700 Forint ancak daha alt katlar ücretsiz.

Zincir Köprüsü‘nün Buda tarafındaki füniküler ile veya tepeye çıkan merdivenleri kullanarak Fisherman’s Bastion’a ulaşabilirsiniz. Ne şekilde giderseniz gidin, Budapeşte’yi bir de Fisherman’s Bastion’dan seyretmeden dönmeyin bence.

7. Tuna Nehri’nden şehri seyredin.

Budapeşte'de yapılacak şeyler Tuna Nehri turu

Havanın açık olduğu günlerde Budapeşte silüetini veya geceleri şehrin büyüleyici ışıklarını Tuna Nehri üzerinde bir tekneden veya nehirdeki Margaret Köprüsü, Zincir Köprü, Elizabeth Köprüsü gibi köprülerden izlemek kente bambaşka bir gözle bakmanızı sağlayacak.

Tekne turu sevmiyorsanız özellikle Elizabeth Köprüsü ile Zincir Köprüsü arasında kalan kısımda yapacağınız yürüyüş de aynı güzellikte şehir manzarası sunuyor. Buda Castle, Özgürlük Heykeli ve Fisherman’s Bastion manzaraları ise bu yürüyüş veya tekne turundan en büyük hazzı alacağınız manzaralardan.

Budapeşte’de ne yapılır? listesinde yer alan en popüler aktivite olan Danube Nehri Turu’nu isterseniz önceden internetten de satın alabilirsiniz. Ki biz öyle yapmıştık. Aşağıda sizlere bizim de satın alıp çok memnun kaldığımız turun linkini bırakıyorum:

1 Saatlik Danube Nehri Turu:  Son derece uygun fiyatlı olan bir saatlik tura bir de şarap veya alkolsüz içecek ikramı da dahil. Zincir Köprü’den Margaret Adası’na kadar gidip dönen teknenin açık güvertesinde Danube Nehri etrafındaki tarihi yapıları seyretmek ve keyfini çıkarmak ise paha biçilemez bir keyif.

8. Liszt Music Academy’de bir performans izleyin.

Liszt Music Academy Budapeşte'de yapılacak şeyler

Liszt Ferenc Academy of Music 1875 yılında kurulan ve ünlü bestecinin adını taşıyan (hatta kendisinin kurduğu) konser salonu ve ülkenin en ünlü müzik akademisi. Bestecinin bağışladığı kitaplar ve eserlerden oluşan Liszt Koleksiyonu‘na da sahip.

Neo-Rönesans stili tarihi bir yapıda yer alan akademinin konserleri ise hemen hemen her zaman kapalı gişe. En iyi ihtimalle 1 hafta öncesinden biletinizi almalısınız ancak bazı durumlarda son gün bilet gişesinde de bulabilirsiniz.

Her şekilde Budapeşte’de ne yapılır? yazısında benim size önerim kentin en ünlü klasik müzik bestecisinin akademisinde, klasik müziğin en iyilerinden bir müzik ziyafeti çekmeniz. Biletleri ve konser programlarını şu linkte bulabilirsiniz.

9. Buda Tepeleri’nde yemyeşil doğanın tadını çıkarın.

Buda Tepesi Budapeşte'de yapılacak şeyler

Buda Tepeleri Budapeştelilerin hafta sonlarında keyifle dolaştıkları, şehrin en yeşil bölgesi. Ayrıca birden fazla yürüyüş ve bisiklet parkuruna da sahip.

Şehrin huzurlu, yeşil ve lokal ortamını da keşfetmek isteyenler için son derece keyifli bir aktivite olarak not edebilirsiniz.

10. Andrassy Bulvarı, Kahramanlar Meydanı ve City Park’ta dolaşın.

City Park Budapeşte'de ne yapılır?

Budapeşte’nin en ünlü, en lüks ve Unesco Kültür Mirasları arasında yer alan caddesi Andrassy Bulvarı high-end butikler, ülkelerin elçilikleri ve pahalı villaların yan yana sıralandığı gözünüzü gönlünüzü açacak güzellikte bir cadde.

Andrassy Bulvarı’nın bir ucunda kartpostallara yakışır güzellikle Kahramanlar Meydanı, onun arkasında ise sakin bir göl, Vajdahunyad Kalesi ve Budapeşte Hayvanat Bahçesi‘ne ev sahipliği yapan City Park yer alıyor.

Çok uzun zamana da gerek yok. 2-3 saatinizi bu şık ve huzurlu caddede geçirmeniz bütün yorgunluğunuzu almaya yeter.

11. Macar Mutfağı’nın lezzetlerini tadın.

Budapeşte'de ne yapılır? Yöresel yemekler
Langos

Kırmızı biber, et ve lahananın domine ettiği, çevre ülkelerin mutfaklarından oldukça etkilenen ancak yine de sonuçta kendi özgün lezzetlerini yaratmayı başarmış Macar Mutfağı Budapeşte’de mutlaka denemeniz gereken lezzetlere sahip.

İsterseniz sokakta hızlıca bir Lángos veya Kürtőskalács yiyin, isterseniz de şık bir restoranda Gulyas, Töltött Káposzta (lahana sarması), Gyümölcsleves veya Fözelek sipariş edin.

Lezzetli Macar şarabı Tokaji veya Palinka da yemeğinize eşlik etsin veya Dobos Torta isimli tatlı ile keyfinizi tamamlayın. Seçimleriniz ne olursa olsun, her şekilde Budpeşte’de ne yapılır diye düşünürken şehrin kendine özgü lezzetlerini tatmayı ihmal etmeyin.

Yöresel lezzetler hakkında detaylı bilgileri okumak için tıklayın: Budapeşte’de ne yenir?

12. Great Market’te tezgahlar arasında dolaşın, alışveriş yapın.

Great Market Budapeşte'de ne yapılır?

İlgi alanınız ister organik yiyecekler, ister el yapımı ürünler ve hediyelik eşyalar, isterseniz de hazır giyim olsun. Budapeşte’nin en büyük pazar yeri sizi büyüleyecek. Üstelik ziyaret ettiğiniz şehrin dokusunu, kokusunu en iyi hissedeceğiniz yerlerden biri olan pazar yerinde birkaç saat geçirmekten daha keyifli ne olabilir?

Alışveriş yapmak isteseniz de istemeseniz de pazara mutlaka uğrayın. Ancak alışverişe önem veriyor ve bu güzel şehirden mutlaka birşeyler almak istiyorsanız Budapeşte’den Ne Alınır? yazısını da okuyabilir bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

13. Budapeşte’nin yakın çevredeki komşularına günübirlik gezi yapın.

Budapeşte'de yapılacak şeyler Szentendre turu

Budapeşte seyahatinize yeterince zaman ayırdıysanız, şöyle kentten biraz uzaklaşmaya yetecek kadar vaktiniz varsa biraz da komşu kentlere, kasabalara bakın mutlaka.

Budapeşte’de ne yapılır? listesinde size son önerim yakın çevredeki kasabalara günübirlik veya yarım günlük geziler düzenlemek. Ki bunlar arasında en ünlüsü de titizle korunmuş sokakları ve tarihi yapılarıyla, sanatçıların ince dokunuşlarıyla büyüleyici güzellikteki Szentendre Kasabası. Budapeşte’den HEV trenleriyle yaklaşık 45 dakikada ulaşabileceğiniz Szentendre’ye isterseniz özel turlarla da gidebilirsiniz. Bir örnek vermem gerekirse:

Yemekli Danube Kıyıları Turu ve Szentendre Gezisi: 9,5 saat süren bu biraz yorucu ama keyifli tura Esztergom ve “Sanatçıların Köyü” olarak da bilinen  Szentendre ziyaretinin yanı sıra kısa bir Slovakya gezisi dahil. Dönüş ise yaz aylarında Danube Nehri’nde 1 saatlik bir tekne yolculuğuyla sağlanıyor.

Canlı rehberlik hizmeti, öğle yemeği ve otelden alınma gibi hizmetlerin de yer aldığı tur avantajlarına oranla son derece de uygun fiyatlı.

Özetle Budapeşte’de Ne Yapılır?

Budapeşte'de yapılması gerekenler

Budapeşte’de ne yapılır? diye düşünenler için çeşitli zevklere ve bütçeye uygun alternatifler vermeye çalıştım. Ancak zamanınız kısıtlıysa yapmadan dönmeyin diyebileceğim aktiviteleri de özetlemek isterim.

Bunların başında Budin Kalesi turu geliyor. Turun ardından Balıkçı Tabyası’ndan kenti seyredip bu seyir zevkine Danube Nehri’nde tekne turu ile devam edebilirsiniz.

Biraz daha zamanınız varsa mutlaka Grand Market’e uğrayın. Bir akşam da kentin ünlü kaplıcalarında vücudunuzu dinlendirirseniz siz tam Budapeşteli oldunuz.

Budapeşte’de ne yapılır? yazısında sizlere bu nefes kesici güzellikteki şehirde yapabileceğiniz aktivitelerle ilgili bilgi vermeye çalıştım. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa duymayı çok isteriz.

Yorum yapın