Karadağ‘ın hem en turistik, hem de başkent Podgorica’dan bile popüler kentleri Budva ve Kotor deniz, güneş, kumsal tatili sevenler, sürekli Türkiye’nin güney ve batı sahillerine gitmekten sıkılanlar için ilaç gibi bir destinasyon. Aslında daha çok Budva demeliyim.
Zira Kotor‘da da plaj olmasına ve denize girilebiliyor olmasına rağmen buranın denizi oldukça soğuk. Ancak ben yine de Budva Plajları ve Kotor Plajları yazısında her iki şehirdeki denize girilebilecek plaj alternatiflerinden bahsedeceğim. Soğuk deniz sevenler de var ne de olsa…
Budva Plajları ve Kotor Plajları hakkında daha detaylı bilgi vermeden önce ise eğer bu şehirlere bir seyahat planlıyorsanız ihtiyaç duyabileceğiniz diğer bilgiler Budva gezilecek yerler ve Kotor gezilecek yerler yazılarında bulabileceğinizi belirtmek isterim.
Budva Plajları vs Kotor Plajları Hakkında Genel Bilgiler
Birbirine otobüsle yarım saat ya da en fazla 45 dakika mesafedeki bu iki şehrin tarihi doku açısından benzerlikleri olmakla birlikte aktiviteler açısından birbirinden oldukça farklı.
Kotor, şehrin merkezindeki Stari Grad (Old Town) ile meşhur ve buradaki Stari Grad gerçekten de kiliseler, eski yapılar, saraylar açısından çok zengin. Kotor’a gittiğinizde konaklamayı ister Stari Grad içerisinde yapın ister dışında, zamanınızın büyük çoğunluğunu bu labirentler sarmalında geçirmek isteyeceksiniz.
Hatta özellikle geceleri Stari Grad son derece keyifli oluyor. Bu daracık tarihi sokakların çıktığı meydanlarda düzenlenen müzikli ışık şovları, yetenekli sanatçıların müzik dinletileri, belki bu sırada meydandaki restoranlardan birinde yiyeceğiniz keyifli bir akşam yemeği veya birkaç kadeh Karadağ şarabı Kotor’u ziyaret etmenizin asıl nedeni olacak.
Gündüzleri de ayrı keyifli olan tarihi şehir (Stari Grad) dışında zaman geçirmek isterseniz şehrin küçük plajları sizi bekliyor. Tekrar söyleyeyim; denizi soğuk… Özellikle isimlendirilmiş bir plaj Kotor’da yok ancak ilgilenenler için aşağıdaki haritada yerini işaretledim.
Budva ise hareketli bir gece hayatı da olmakla birlikte asıl plaj kenti. Şehir içinde ve şehir sınırlarının hemen dışında devam eden, yazının ilerleyen bölümlerinde de bahsedeceğim sayısız plaj var. Ve bu plajlar her türlü turistin beklentisini karşılayabilecek çeşitlilikte.
Öte yandan Budva’da da Stari Grad, başka bir deyişle eski şehir, Kotor’a göre görece daha küçük ve daha az tarihi yapıya sahip. Bir saat sokaklarında dolaşınca sıkılıp yapacak bir şey aramaya başlayabilirsiniz.
Özetle diyebilirim ki; Budva’ya denize girmek, güneşlenmek için, Kotor’a ise tarihi yerleri görmek ve keyifli bir akşam geçirmek için gidebilirsiniz.
Kotor Plajı
Kotor Plajı çok da kalabalık olmayan bir plaj. Ağustos ayında bile kalabalık değildi. Aslında plaj olarak ifade edilen, yarı kum yarı çakıl alan çok kısa, en fazla 50 metredir. Ve bu şekilde yan yana iki küçük plaj var. Gerisi yürüyüş yolu ve belirli aralıklarla iskeleler diyebilirim. Ki iskeleden de denize girenler mevcut.
Plajda restoran ve cafeler de var. Fikir vermesi açısından cappuccino’nun 2 – 2,5 Euro, Margharita pizzanın 4,5 – 5 Euro olduğunu belirteyim.
Yeri gelmişken söyleyeyim, Karadağ seyahatinizde eğer Kotor’da konaklamayı düşünüyorsanız Kotor’da nerede kalınır? yazımıza da göz atmalısınız.
Budva Plajları
Budva şehri, çevresinde 8’i mavi bayraklı olmak üzere toplamda 30’dan fazla plaja ev sahipliği yapıyor. Hırvatistan ile birlikte Adriyatik Denizi’nin en güzel plajlarına sahip olan Budva’da zamanınız bolsa her gün farklı bir plajda denize girmenizi ve yazının devamında bahsedeceğim plajları tek tek keşfetmenizi tavsiye ederim.
Zamanınız çok fazla yoksa da Budva Plajları yazısında tercihlerinize en uygun plajlı bulabilir, bir veya birkaç tanesine gidebilirsiniz.
Budva Plajları yazısında bir de şehirdeki turist kitlesinin yapısından bahsetmek istiyorum. Türk turist oldukça fazla, kulağınıza sık sık Türkçe cümleler gelecektir. Bunun dışında Sırbistan vatandaşları da tatil için Budva’yı tercih ediyor. Rus ve Ukraynalıların da bolca bulunduğu Budva’da İtalyan ve Fransız tatilciler de mevcut.
12 kilometrelik sahil şeridinde kalabalık sevenlere ayrı, sessizlik ve sakinlik tercih edenlere ayrı, popüler ya da bilinen plaj sevenlere ayrı pek çok alternatif var.
Konaklamanızı da size en çok hitap eden plajlara yakın konumlarda yapmak isterseniz, Budva’da nerede kalınır? yazısına da bir göz atın isterseniz.
Yukarıdaki haritada şehrin içinde veya şehir sınırlarının hemen dışarısında yer alan plajları işaretledim. Ancak haritanın solunda, Sveti Stefan Adası’ndan sonra da plajlar devam ediyor. Ben lafı fazla uzatmadan Budva Plajları hakkında yazmaya devam edeyim isterseniz.
1. Sveti Nikola Adası
İlk olarak Sveti Nikola Adası ile başlamak istedim çünkü burası sahilde sıralanmış plajlardan ayrılıyor. Budva şehir merkezinden sadece 1 kilometre mesafede yer alan adaya her yarım saatte bir kalkan teknelerle ulaşılıyor.
Halk arasında Hawai de denilen adanın üç tarafından denize girilebiliyor. Adada yemek yiyebileceğiniz bir restoran, kahve veya soğuk bir şeyler içebileceğiniz de bir cafe bulunuyor.
Şezlonglar ise ücretli ve 2 şezlong 1 şemsiyenin günlük ücreti 10 Euro. Aslında günlük ücret dediğimiz bakmayın, bir saat için de kiralasanız fiyat aynı. Ancak işin güzel tarafı, isterseniz şezlong veya şemsiye kiralamayabilir, kumlara serdiğiniz havluda ücretsiz bir şekilde güneşlenip denize girebilirsiniz.
Adadaki restoran ve cafenin fiyatlarından da birkaç örnekle bahsedeyim. Bir fincan cappuccino 1,5 Euro, Heineken bira 3 Euro, Domates soslu makarna 8 Euro. Buradan hareketle üç aşağı beş yukarı fiyatlar hakkında fikir edinebilirsiniz.
Şimdi de adadaki en güzel plajı söyleyeyim. Tabii buranın bir adı yok, tüm adaya Sveti Nikola deniliyor ancak adaya ulaşıp tekneden indiğinizde tam karşınızda yer alan plaja girin, ve plaj boyunca yürüyün.
Yolun sonuna geldiğinizde (adanın çevresinde hafif bir yay çizmiş oluyorsunuz) merdivenlerle çıkılan küçük bir tarihi yapı göreceksiniz (yukarıdaki resimde gördüğünüz yapı). Merdivenlerden çıkıp karşı taraftan indiğinizdeki plaj hem suyunun berraklığı, hem gözlerden uzak olması açısından benzersiz bir yer.
Sveti Nikola Adası’na teknelerle ulaşım sağlandığını belirtmiştim. Direkt adaya gitmek istiyorsanız Budva’da Stari Grad‘ın hemen yanındaki iskelelerden tekneler kalkıyor ve ücreti 3 Euro. (Bu ücrete dönüş de dahil).
Ancak biraz yürüyüp Slovenskla Plajı‘na varırsanız, oradaki iskeleden tekneye binebilirsiniz. Ücreti 4 Euro olan bu teknelerin özelliği de Sveti Nikola Adası’na varmadan önce Budva kıyılarında yaklaşık yarım saat süren bir tur yapması, Sveti Stefan Adası’na kadar gidip oradan geri dönerek sizi Sveti Nikola Adası’nda indirmesi. Böylece hem ulaşım hem de kısa bir Budva plajları turu yapmış oluyorsunuz. Dönüş için yine ayrıca ödeme yapmanıza gerek yok.
2. Jaz Plajı
Stari Gard’ın batısında yer alan Jaz Plajı‘na yürüyerek ulaşım mümkün değil. Aslında mesafe yaklaşık 3 – 4 kilometre ancak sahilde yürüyecek yol yok. Stari Grad yanındaki meydandan kalkan minibüslerle 1,5 Euro karşılığında Jaz Plajı’na gidebilirsiniz, yolculuk minibüs yavaş gittiği için yaklaşık yarım saat sürüyor.
Kum, çakıl karışımı plaj çok kalabalık. Öncelikle onu belirteyim. Yalnız cafe ve restoran açısından çok zengin. Yani hiç sıkılmadan bir günü burada geçirebilirsiniz. Burası ayrıca çok büyük bir kamp alanı. Çadır kuranlar, karavanı ile gelenlerle dolu. Kısacası Jaz Plajı’nı hareket arayanlara öneririm. Biz 2 saat kalınca bunalıp dönmüştük.
2 şezlong ve 1 şemsiye ücreti burada da 10 Euro, öte yandan bunları kiraladığınız plaj işletmesinden yiyecek içecek alma zorunluluğunuz yok. İsterseniz o işletmeden alırsınız, isterseniz hemen arkadaki yer alan bakkallardan.
Burada yeme içme görece daha uygun fiyatlı. 3 Euro karşılığında hamburger veya çeşitli sandviçler, 1 – 1,5 Euro karşılığında cappuccino alabilirsiniz.
3. Ploce Plajı
Jaz Plajı’nın da batısında yer alan Ploce Plajı kayalık bir yer. Buraya da ulaşım minibüslerle sağlanıyor. Aslında çocuklu aileler için ideal dense de daha çok 18 – 25 yaş arası gençlerin parti için tercih ettiği bir yer. Gürültüden kaçanlara duyurulur.
4. Mogren Plajı
Stari Grad’ın hemen batısında yer alan Mogren Plajı‘na kayalıkların altına özel olarak yapılmış patikadan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ki bu yolda yürümesi de çok keyifli.
350 metre uzunluğunda, iri kum ve küçük çakıl karışımı yan yana iki plajdan oluşan Mogren Plajı da cafe ve restoran açısından fazlasıyla yeterli seçenekler sunuyor. Ücretler ise Budva ortalamasında.
Mogren Plajı’na giden yürüyüş yolunun ortalarında bir de iki kaya arasında yer alan 3 metre derinliğinde bir deniz var ki, dalgıçlar için birebir.
5. Slovenska Plajı (Budva Plajı)
Stari Grad’dan Park Hotel’e uzanan, 1600 metre uzunluğundaki Slovenska Plajı adını 1900’lü yılların başında tatillerini burada geçirmeyi tercih eden Slovenyalılardan almış.
Kum plaj şehrin tam merkezinde olması sebebiyle, denize girmek için yürümek, minibüse binmek istemeyenler için harika bir konumda.
Burası için bir fiyat referansı veremiyorum, çünkü plaj o kadar uzun ve yan yana sıralanmış o kadar çok cafe ve restoran var ki her fiyat seviyesinde alternatif bulmak mümkün.
Slovenska Plajı’nı şehirden ayıran yürüyüş patikası da ayrıca akşam üstü keyifli bir yürüyüş yapmak için ideal.
6. Guvance Plajı
Eskiden Guvance Plajı olsa da bu küçük kum plaj artık Dukley Gardens Oteli’ne ait bir plaj. Dışarıdan görmek isteyenler ise Becici Plajı’ndan buraya yürüyerek ulaşabilir.
Küçük bir plaj olduğu için restoran, cafe seçenekleri de sınırlı. Sakin bir ortamda zaman geçirmek isteyenlere tavsiye ederim.
7. Becici Plajı
1,9 kilometre uzunluğuyla Budva’daki en büyük, ayrıca bazı yerlerde Adriyatik’in en güzel plajı olarak lanse edilen Becici Plajı kum bir plaj.
Fiyat olarak Budva standartlarının biraz üstünde olmakla birlikte, sahilde hemen her bütçeye uygun cafe ve restoran seçenekleri mevcut.
8. Kamenovo ve Przno Plajları
Budva Plajları yazısında aynı madde içerisinde anlatıyorum ancak bu iki plaj aslında birbirine pek benzemiyor.
Turkuaz renkli sulara ve kum sahile sahip Kamenovo Plajı sırtını tepeler ve küçük bir ormana vermişken kum ve küçük çakıl karışımı Przno Plajı küçük bir köyün içerisinde yer alıyor. Her ikisi de Budva’dan biraz uzaklaşıp, sakin bir yer tercih edenler için uygun.
9. Kraljicina Plajı (Queens Beach)
Sveti Stefan Adası’ndaki Aman Resort Hotel‘a ait olan plaja dışarıdan yüzmek veya güneşlenmek için gidemiyorsunuz. Sadece otel konuklarına ayrılan bu 1 kilometrelik kum plaj adını da Kraliçe Marija Karadjordjevic’den almış.
10. Sveti Stefan Adası
Budva Plajları arasında yer verdim ancak kayalık olması sebebiyle aslında Sveti Stefan Adası‘nda denize girilmiyor. Bir yerde girildiğini okursanız bilin ki adanın kuzeyi veya güneyinde bulunan ama ana kara parçasında yer alan plajlar kastediliyordur.
Kuzeyde zaten genel turistlere kapalı olan, sadece Sveti Stefan Adası’ndaki Aman Resort Hotel’in müşterilerinin kullanabildiği Kralijicina ve Milocer Plajları mevcut.
Güneyde ise herhangi bir turist gibi sizlerin de gidebileceği Sveti Stefan plajı var. Burası diğer Budva Plajları ile kıyaslandığında nispeten daha pahalı bir yer. Yine cappuccino örneği vereyim, 2,5 – 3 Euro civarında.
Budva’da Sahil Kenarı Otel Tavsiyesi
Eğer Budva seyahatiniz plaj & deniz tatil odaklı ise mümkün olduğunda sahil kenarı otellerini tercih edebilirsiniz.
Becici Plajı’nda yer alan 5 yıldızlı Splendid Conference & Spa Resort, Booking.com’da 1000’in üzeri ziyaretçi değerlendirmesi sonucunda 10 üzerinden 9,0 puan almış güzel bir tesis.
İÇERİK BAŞLIKLARI