Tarihi ve geleneksel yönü pek güçlü olmasa da dünyanın en dikkat çeken turizm şehirlerinden biri Dubai. Petrol zenginliği ile gelen hızlı yatırımların sonucunda Dubai gezilecek yerler listesine dünyanın en ultra modern yapılarını, lüks eğlence mekanlarını ve gösterişli yerlerini yazmak mümkün.
Üstelik Avrupa’daki popüler turizm beldelerinin soğuk günler yaşadığı sonbahar ve kış aylarında gezginlere sıcacık bir gezi imkanı sunması, Schengen vb vizelere nazaran çok daha kolay elde edilen E-vize imkanları ile Türk gezginlerin özellikle Eylül-Şubat arası dönemde daha fazla ilgi gösterdikleri bir yer Dubai.
2005’ten bu yana farklı dönemlerde benim de 3 kez ziyaret ettiğim Dubai açıkçası her gezide beni kendine daha da bağladı diyebilirim. Özellikle Türkiye’de soğukların başladığı dönemlerde 30-35 derecelik Dubai günleri insana moral veriyor. Tabi tam tersi seyahatinizi yaz döneminize denk getirseniz 50+ derecelik sıcaklıkların sizi karşılayabileceğini aklınızdan çıkartmayın.
Eğer siz de yakın bir dönemde Orta Doğu’nun en görkemli, kozmopolit ve uluslararası yaşam tarzına sahip olan şehri Dubai’ye gezi planlıyorsanız nereleri dolaşabileceğinize dair fikir verebilecek bir liste derledim.
Dubai gezilecek yerler rehberi boyunca şehirde gezip görebileceğiniz en popüler yerler hakkında çeşitli bilgi, tavsiye ve fotoğrafların yanı sıra konaklama, yeme içme, alışveriş ve ulaşım gibi konularda da çeşitli bilgiler paylaşmaya özen gösterdim.
Bu arada Dubai seyahatine çıkmadan önce şu konulara mutlaka dikkat edin…
DUBAİ’DE NEREDE KALINIR?
Dubai’de nerede kalınır? başlıklı yazımda da çok detaylı anlattığım üzere Downtown & Business Bay bölgesi Dubai’ye kültürel gezi yapan gezginlerin konaklama yapabilecekleri en güzel yerlerden. Eğer planlarınız arasında denize girmek de varsa Jumeirah bölgesini de inceleyebilirsiniz.
Ben son Dubai seyahatimde World Trade Center’ın hemen yanında yer alan; ekonomik, temiz ve yenilenmiş odaları ile hizmet veren 3 yıldızlı ibis World Trade Centre adlı otelde kaldım.
Bir önceki seyahatimde ise Burj Khalifa ve The Dubai Mall’a daha yakın konumdaki daha lüks 4 yıldızlı Residence Inn by Marriott (eski adı ile Emirates Grand Hotel) otelde kalmıştım.
EN POPÜLER AKTİVİTELER
Yoğun sezonda popüler tur ve müzelerin müsait durumlarında sıkıntı yaşanabiliyor. Bu yüzden ilgilendiğiniz yerlerin rezervasyonlarını önceden yapmanızı tavsiye ederim.
Dubai’deki en popüler aktiviteler:
Dubai Gezilecek Yerler Listesi
Dubai gezilecek yerler listesinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin en cezbedici şehrinde mutlaka görmeniz gerektiğini düşündüğüm popüler 36 turistik yer bulunuyor. Hızlıca bu yerler hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflara geçelim…
1. Burj Khalifa (At the Top Seyir Terası)
Gökdelenlerin şehri Dubai’de gezilecek yerlerin başında Burj Khalifa geliyor. 161 katlı ve 828 metre uzunluğunda olması Burj Khalifa’ya dünyanın en yüksek gökdeleni ünvanını kazandırmış!
Diğer ismi Burç Halife olan Burj Khalifa dıştan bile çok heyecan verici bir görünüme sahipken kendinizi bir de 124. katındaki gözlem terasında Dubai’yi izlerken hayal edin! Gözlem yerine sabah ve akşam saatlerinde çıkabilirsiniz ancak güneş batarken şehrin manzarasının son derece büyüleyici olduğunu söyleyebilirim. (Tabi maalesef bilet fiyatları gündüz saatlerine göre daha pahalı.)
2010 senesinde inşası tamamlanan gökdelende aynı zamanda gece kulübü ve restoran da yer alıyor. Sadece gözlem terasına çıkmakla yetinmeyip dünyadaki en yüksek gökdelende bir Dubai eğlencesine de katılabilirsiniz.
Biletiniz hazır mı?
Burj Khalifa doğal olarak şehrin en çok ilgi duyulan noktalarından bir tanesi. Bu yüzden dilerseniz Burj Khalifa 124. ve 125. Seviye Giriş Biletinizi ziyaretiniz öncesinde online ortamdan almak akıllıca olacaktır. Bilet fiyatları çıkış yapacağınız kata ve ziyaret saatine göre değişebiliyor.
Burj Khalifa girişinizi The Dubai Mall içerisinden yönlendirmeleri takip edip bina asansörüne binerek yapabilirsiniz. The Dubai Mall çok büyük bu yüzden bilet saatinizden mutlaka daha önce giriş yapmaya çalışın.
2. Burj Al Arab
Dubai’yi turistik açıdan bu kadar ilgi çekici kılan unsurların başında şüphesiz ki sıra dışı, ultra modern yapıları yer alıyor. Dubai gezilecek yerler listesinde sıra dünyanın ilk 7 yıldızlı oteline geldi: Burj Al Arab!
Şatafatlı ve lüksün doruk noktaya çıktığı bir otel olan Burj Al Arab bir yelkenliye benzeyen mimarisi ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Dubai’nin meşhur insan yapımı adalarından birinin üzerine inşa edilen Burj Al Arab’a bir köprü ile ulaşmak mümkün.
Seçkin hizmetleri ile konuklarını en lüks koşullarda ağırlayan Burj Al Arab’da barlar, manzaralı lüks restoranlar, özel plajlar, denizaltı/safari turları gibi çok çeşitli eğlence seçenekleri sunuluyor. 321 metrelik yüksekliği bulunan Burj Al Arab dünyadaki eşsiz mimari yapılar ve en lüks oteller sınıfında yer alıyor. Dubai’nin bu çok görkemli ve ünlü simgelerinden birini mutlaka görmenizi öneririm.
Aman dikkat!
Burj Al Arab’la ilgili birçok keyifli görsel görüp siz de otelin yanında bulunan plaja gitmeyi düşünebilirsiniz lakin otele ve yanındaki plaja sadece otel misafirlerinin girebileceğini unutmayın. Yani ben otelin çevresindeki plaja gireyim derseniz bu maalesef mümkün değil, son iki gezimde de tecrübe ile sabit.
Benzer şekilde otel yanındaki Madinat Jumeirah çarşısından da halk plajına giriş yok. Dilerseniz Jumeira Public Beach adlı plajın olduğu bölgeye giderek hem deniz keyfi yapabilir hem de Burj Al Arab oteli inceleyip fotoğraflar çekebilirsiniz.
3. Dubai Çöllerinde Jeep Safarisi & Bedevi Çadırı
Dubai her ne kadar 1950’li yıllardan sonra ultra hızlı bir şekilde modern yapılar ve eğlence yerleri ile hızlı bir dönüşüm içine girse de aslında bir çöl üzerine kurulu. Çöl denildiğinde de malum akla ilk olarak gelen aktivitelerden biri safari.
Dubai’ye gitmişseniz çöl safarisi yapmadan dönmek olmaz zira şehirdeki en popüler aktivitelerin başında geliyor. Sabah erkenden ya da öğlen saatlerinde çöl safarisi yapmanız mümkün. Bir jeep ile çöle geldikten sonra safari maceranıza başlayabilirsiniz!
Ben de Dubai gezilerimde fırsatım her olduğunda safari turlarına özellikle katılmaya çalışıyorum. Son gezimde de OceanAir Travels’ın düzenlediği ve yaklaşık 25.000+ ziyaretçi değerlendirmesi sonucunda 5 üzerinden 4,9 gibi çok iyi puana sahip Çöl Safarisi, Atv Bisikleti, Deve Gezintisi ve Al Khayma Kampı adlı tura katıldım.
Bir Dubai klasiği olan çöl safarisi için siz de birçok yerden kayıt oluşturabilirsiniz. Genellikle oteller üzerinden kayıt olunabilen turlar biraz daha pahalıya gelebileceği gibi seyahat planınızı yapmada sıkıntılı olabilir çünkü istediğiniz tarihte anlaşmalı firmalardaki tur programları dolu olabilir.
Benim size tavsiyem seyahat tarihiniz belli ise tur kaydınızı siz de geziniz öncesinde tamamlayın. Zaten online turlar size son ana kadar ücretsiz iptal seçeneği sunabiliyor.
Dubai’deki safari turları kısa ve uzun olarak ikiye ayrılıyor ama bana sorarsanız (eğer mümkünse) tercihinizi uzun turlardan yapın çünkü safari sonrası bir o kadar daha keyifli olan kısım bedevi kamplarında eğlence sadece uzun turlarda var.
Safari turlarında program safari aracınız ile konaklama yaptığınız oteliniz alınmanız ile başlıyor. (Mümkünse araçların en arkasında oturmayın zira o bölümlerin diz mesafeleri daha kısa, safari ve yolculuk esnasında sıkıntılı olabiliyor.)
Jeepler genellikle 6 kişilik ve tüm katılımcılar otellerinden alındıktan sonra çöle doğru gidiliyor. Burada dileyenler (ücretli) ATV araçlarına biniyor. Sonrasında kum tepelerinde keyifli safari yapılıyor ve çölde fotoğraf molası veriliyor. Safari keyifli ama ufak çocuklar, yaşlılar ve bedensel sıkıntısı olan gezginler için biraz zorlayıcı olabilir.
Daha sonra anlaşmalı kamplara geçiliyor. Bu kamplarda dileyen ücretsiz olarak develere binebiliyor. Şov esnasında açık büfe yiyecek servisi yapılıyor. Kampta nargile, el kınası, çay, kahve, lokma vb yöresel lezzetler ise ücretsiz. Sonrasında tekrar otelinize dönülüyor.
Kısacası eğer Dubai’de +1 gününüz varsa mutlaka bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Siz de Dubai’deki jeep safari paketlerini incelemek ve ücretsiz iptal seçeneği ile rezervasyon yaptırmak isterseniz tıklayın.
4. The Dubai Mall
Lüks alışveriş tutkunlarını Dubai’de çok keyifli anların beklediği kesin. Dünyanın en büyük alışveriş merkezlerin olan The Dubai Mall, Burj Khalifa’nın hemen yanında bulunuyor.
2008 senesinde açılan The Dubai Mall günümüze kadar 100 milyona yakın sayıda turist ağırladı. İç ve dış dekoru çok görkemli detaylarla dolu; kapıdan içeri adımınızı attığınız andan itibaren etkileyici bir ambiyansın içine çekiliyorsunuz.
Alışveriş merkezinin içinde çok sayıda büyük markanın mağazaları, büyük bir buz pateni pisti, 33.000’den fazla deniz canlısının bulunduğu akvaryum, 200’den fazla restoran/cafe var. Sadece gezmek için bile uğrayıp, dolaşırken keyif alabileceğiniz bir yer olarak Dubai’de görülmesi gereken yerler listenize The Dubai Mall’ı ekleyebilirsiniz.
Kısa kısa…
The Dubai Mall içerisinde yemek için birçok seçenek var. Türk yemeği önceliğiniz varsa CZN Burak, Zou Zou Dubai, İstinye Tavukçusu gibi restoranları tatlı ve çay için Hafız Mustafa 1864’yi düşünebilirsiniz. Avm içerisinde The Cheesecake Factory gibi dünyanın en ünlü cafe restoranları mevcut. Five Guys adındaki hamburgerciyi ayrıca tavsiye ederim.
Elektronik alışverişi için 2. kattaki mağazaları gezebilirsiniz. Apple Store giriş katında, Dubai Çeşmesi’ne bakan cephede yer alıyor.
Bunun dışında Dubai Akvaryumu’nun tam karşısında Candylicious World adında çok güzel bir şekerci dükkanı var. Büyük küçük her yaştan gezgin için çok güzel seçenekler var. Üstelik yurt dışındaki muadillerine göre helal ürünler satıyor olması önemli.
Son olarak ulaşım. The Dubai Mall’un kapanış saatinden sonra taksi bulmak gerçekten zor. Ya biraz yürümeyi göze alıp metro bağlantısı ile gideceğiniz yere gidebilirsiniz ya da CZN Burak’ın avm dışındaki diğer şubesinin olduğu yerlere yürüyüp cadde üzerinden taksi bulabilirsiniz.
5. The Dubai Fountain
Dubai’nin gösterişi bitmez; ünlü çeşmesinin harika koreografisini gördüğünüzde adeta büyülenebilirsiniz! The Dubai Fountain yani Dubai Çeşmesi dünyadaki en büyük koreografiye sahip; ışık efektleri ve müzik eşliğinde unutamayacağınız anlara şahit olmak istiyorsanız mutlaka bu çeşmeyi gezi rehberinize eklemelisiniz.
Dubai Çeşmesi’ni görmeye gelen gezginler adeta bir sahne şovu ile karşılaşıyor. Fıskiyelerden yükselen suların farklı müziklerle ve değişen koreografilerle dans etmesi izlenmeye kesinlikle değer! Dubai’nin simgelerinden olan bu sanatçı ruhlu çeşmeyi görmeden dönmeyin derim.
Not
Birçok kaynakta gösteri için 18.00 sonrası he yarım saatte bir dense de gündüz saatlerinde de müzikli gösteri olabiliyor. Akşam saatleri ise gösterinin en keyifli olduğu zamanlar. Her yarım saatte bir güncel müzikler ya da Arap ezgileri ile şovlar yapılıyor.
Eğer The Dubai Mall’da Five Guys ve yanındaki restoranların bahçe bölümündeki masalarda yer bulma şansınız olursa yemek boyunca gösteriyi oturduğunuz yerden de izleyebilirsiniz.
6. JBR Walk & Dubai Marina
Dubai’de özellikle akşam saatlerinin en popüler destinasyonlarından biri: Jumeirah Beach Residence Walk! Şehirde sahil kenarı boyunca uzanan caddede çok sayıda eğlence yeri, mağaza, restoran ve kafe de var. Basra Körfezi kıyısında yürürken caddede bulunan çok sayıda gökdelenleri izlemek de ilginizi çekebilir.
JBR Walk’a geldiyseniz değişik bir Dubai deneyimi de yanı başınızda demektir. Burada develere binerek plajda turlamanız mümkün! Biraz ötesindeki Dubai Marina ise şehirdeki hemen her yer gibi yapay olarak inşa edilen bir alan.
Yine yapay bir kanalın etrafına kurulmuş olan marinada birçok lüks mekan ve restoran yer alıyor. Burada güzel bir akşam yemeği yiyerek gününüze keyifli şekilde devam edebilirsiniz.
Ulaşım
Özellikle akşam saatlerinde bölgeye ulaşım biraz zor olabiliyor çünkü herkes buraya gitmeye çalışıyor. Taksi ile trafiğe takılmak istemezseniz metro alternatifini düşünebilirsiniz, tabi iş çıkışı metrolar da kalabalık olabiliyor.
Yemekli yat turu şehri keşfedin.
Dilerseniz Dubai Marina’dan kalkan lüks bir yat ile şehri keyifle keşfedebilirsiniz. Sabah turları kahvaltılı, akşam turları ise yemekli olarak düzenleniyor. Turlar hakkında bilgi almak için: Dubai Marina: Kahvaltı veya Barbekü ile Yat Turu.
7. Palm Jumeirah & The View at The Palm
Dubai gezilecek yerler arasında şehrin en simgesel ve önemli merkezlerinden biri olan Palm Jumeirah da bulunuyor. Burası Dubai’deki yapay adalar arasında en sıra dışı olanı; yukarıdan bakıldığında bir palmiyeye benziyor.
Adaya bir köprü ile ulaşmak mümkün. Ada sadece Dubai’nin değil dünyanın en zengin ve ünlü kişilerinin sıklıkla geldiği hatta ev aldığı bir yaşam alanı. Ultra lüks bir yaşamı yansıtan Palm Jumeirah’ta oteller, restoranlar, gece kulüpleri, alışveriş merkezleri, plajlar ve su parkları gibi çok sayıda eğlence alternatifi de var.
Aynı zamanda adada palmiye şeklinde tasarlanan kule “The View at the Palm” ın 240 metre yükseklikteki gözlem terasına çıkabilirsiniz. Bu noktadan Dubai’nin ve Basra Körfezi’nin çarpıcı manzarası gözlerinizin önüne seriliyor.
Ada ve manzarasından birçok güzel fotoğraf karesi yakalayarak Dubai hatıralarınıza bir yenisini ekleyebilirsiniz.
8. The Dubai Frame
İsim biraz ilginç gelebilir ama zaten Dubai ile en çok özdeşleşen şeylerden biri sıra dışılık…The Dubai Frame kentin ilgi çekici simgelerinden biri haline gelmiş; “Dünyanın en büyük çerçevesi” olarak ünlenen bu mimari yapıyı bence mutlaka görmelisiniz.
Fernando Donis tarafından yaptırılan The Dubai Frame Zabeel Park’ta bulunuyor ve 150 metre yüksekliğinde inşa edilen 2 adet cam kuleden oluşuyor. 50 katı bulunan devasa resim çerçevesi alüminyum, cam ve çelikten inşa edilmiş. Dubai Çerçevesi’ni ikonik kılan başlıca özelliklerden biri de Dubai’nin geçmişini ve bugününü unutulmaz biçimde sergilemesi.
Dubai gezilecek yerler listesine hem tasarımı hem de şehir hakkında sergiledikleri ile yazabileceğiniz en güzel yapılardan biri The Dubai Frame. Fırsat bulursanız mutlaka uğrayın.
Giriş biletinizi önceden satın alın.
Özellikle kış gibi yoğun turizm sezonlarında The Dubai Frame girişinde zaman zaman yoğunluk olabiliyor. Bu yüzden The Dubai Frame Giriş Bileti linki üzerinden biletinizi önceden satın almayı düşünebilirsiniz.
Hem Burj Khalifa hem de The Dubai Frame’i gezmiş birisi olarak açıkçası burası beklentimin üzerinde çıktı çünkü Burj Khalifa’dan farklı olarak yapının bir cephesi gökdelenli yeni Dubai’ye bakarken diğer cephe ise az katlı, Eski Dubai’ye bakıyor.
Bunun dışında girişte Dubai tarihini anlatan mini interaktif müze ve gezi sonundaki bölüm oldukça keyifliydi. Ayrıca terasın orta bölümünde yer alan cam zemin üzerinde, metrelerce yükseklikte yürümek de insana ayrı bir heyecan ve keyif veriyor.
9. Museum of the Future
Sheikh Zayed Road üzerinde yer alan ve kapılarını 2022 yılında ziyaretçilere açan The Museum of the Future şehrin en yeni ve popüler gezi noktalarından bir tanesi. Sahip olduğu sıra dışı tasarım ile çok kısa sürede şehrin en dikkat çekici yerlerinden biri olan müze ziyaretçilerini geleceğe yolculuğa çıkartıyor.
5 katlı müze içerisinde HUMANS 2.0, Hi I am AI, Climate Change Reimagined: Dubai 2050, Mechanic Life gibi bölümler mevcut. Dubai genelinde olduğu gibi burada da teknolojinin nimetlerinden güzel bir şekilde yararlanılıp ziyaretçilere uzayda yeni oluşturulan koloniden yaşam canlandırılıyor.
Biletinizi mutlaka önceden alın.
Burası şehrin en popüler yerlerinden. Bu nedenle Museum of the Future Giriş Bileti konusuna mutlaka dikkat edin. Benim son Dubai ziyaretimde şehirde 2 adet önemli fuar vardı. Ayrıca turizm sezonu da olunca müzede 3-4 hafta uygun bilet yoktu.
Açık konuşmak gerekirse bu kadar popülerliğe değer mi? Bence tartışılır. Uzay, teknoloji gibi şeylere merakınız varsa ilgi çekici olabilir. Ama bir seçenek hakkım olsa ben The Dubai Frame seçerdim. Yoksa Museum of the Future’ın esas olayı zaten mimarisi. Ayrıca dilerseniz müzenin giriş katına ücretsiz girebiliyorsunuz. Tercih sizin.
10. Souk Madinat Jumeirah
Madinat Jumeirah Arap kültürünün modern şekilde yorumlanmasıyla tasarlanmış. 40 hektarı aşan bir alana inşa edilmesi nedeniyle aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin de en büyük tatil yeri burası. Souk Madinat Jumeirah ise bu bölgede yer alan meşhur bir Arap pazarı!
Geleneksel Orta Doğu esintilerini her an hissedebileceğiniz bu çarşıda Arap kültürüne daha yakından göz atabilirsiniz. Dubai’ye gitmişken kendiniz ve sevdikleriniz için hediyeler almayı düşünüyorsanız Souk Madinat Jumeirah turistlerin ilgisini çekecek çok sayıda hediyelik eşya ile dolu.
Çarşının etrafında dünya mutfaklarından çeşitli menüler sunan 30’a yakın restoran var. Özellikle akşamları hem çarşının hem de çevresinin daha dinamik yönüne tanık olabilirsiniz. Fonda eski Dubai önünüzde güzel bir yemek ya da belki lezzetli bir kahve ile keyifli bir mola sizi bekliyor.
11. Dubai Müzesi (El Fahidi Hisarı)
Dubai’de tarihi olarak gezecek çok yer yok ama özellikle petrol öncesi geleneksel yaşamı anlatan bazı yapılarla karşılaşmanız ve içlerini gezmeniz mümkün. 1787’de inşa edilen ve Dubai’nin en eski yapısı olan El Fahidi Hisarı’na uğradığınızda Dubai Müzesi’ni de dolaşma fırsatı bulacaksınız.
Dubai Müzesi şehrin şu anki kozmopolit ve son derece modern havasından öncesini merak edenler için çok şey sunuyor. Bahçedeki bronz toplar son derece etkileyici. Ayrıca palmiye evini de mutlaka görmenizi öneririm.
Çok ender görülen otantik anıtlar, çömlek-çanaklar, orijinal çizimler, gemiler/gemicilik ekipmanları, bambu evleri, yerel tekne maketleri vb. müzede görebileceklerinizin yalnızca birkaçı.
Müzede Dubai’nin geleneksel gündelik yaşamından, çöl, deniz, kırsal, dağ gibi yerlerdeki farklı hayat tarzlarına kadar birçok yüzünü yansıtan bölüm ve eşyalar sizi alıp şehrin geçmişine götürüyor. Bence mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
12. Al Seef Bölgesi
Birçok kaynakta atlanan ve bence hakkının yendiğini düşündüğüm bir yer aslında Al Seef Bölgesi. Burası Dubai iş merkezinin biraz kuzeyinde, Dubai Koyu’nun hemen yanı başında yer alan ufak ve turistik bir bölge.
Küçük sokaklar arasında yer alan turistik dükkanlar, Dubai’nin eski zamanlarını anımsatan yapılar ve Dubai Koyu’nun güzel esintisi ile şehrin kalabalık ve boğucu, görece olarak yapay havasından biraz uzaklaşmak isteyenler için çok güzel bir nokta.
13. Dubai Koyu (Dubai Creek)
Dubai görülmesi gereken yerler listesi için gezginlere bir diğer önerim ise yürüyerek keşif yapabileceğiniz, kanyonlara binip yemekli turlara katılabileceğiniz Dubai Koyu.
Dubai Koyu, 14 km uzunluğunda tuzlu bir su yolu; en büyük özelliklerinden biri ise şehrin merkezinde yer alıp Dubai’yi Deira ve Bur Dubai olarak ikiye ayırması. Dubai Koyu’nda kanal gezintilerine çıkabilir, serinleten bir esinti eşliğinde yürüyüş yapmanın tadını çıkarabilirsiniz ancak bölgede bunlardan daha fazlası var.
Restoranlar, meraklıları için yat ve golf kulüpleri koyda keyifli vakit geçirme yolları arasında yer alıyor. Aynı zamanda koyun ayırdığı bölgelerden biri olan Bur Dubai Orta Doğu’nun ve Dubai’nin geleneksel-etnik öğelerine ilgi duyanlar için gezip görülmesi gereken yerlerden biri.
Abra turunu unutmayın.
Dubai gezilecek yerler ve yapılacak şeyler konusunda gerçekten çok zengin bir yer. Parası ve zamanı olan gezginler abartısız günlerce bu şehirde keyif vakit geçirebilir. Fakat şehir için en çok yapılan eleştirilerden biri yapaylık. Eğer siz de yeni, popüler yapılardan biraz uzaklaşıp şehrin biraz daha otantik havasını solumak isterseniz Dubai Creek bölgesini gezebilirsiniz.
Burada yapılmasını ısrarla önerdiğim şeylerin başında ise ufak, yaklaşık 10 kişilik abra adındaki mini teknelere binerek Al Fahidi bölgesinden Baharatçılar Çarşısı’na olan kıyıya geçmek geliyor. 6-7 dakika süren ve sadece 1 Dirhem olan yolculuk boyunca eğlenceli zaman geçirebilir, karşı kıyıyı biraz dolaşıp tekrar abraya binere geri dönebilirsiniz.
İnsan yoğunluğunu takip ederek kalkış noktalarını bulabilirsiniz. Ayrıca yazı başındaki Dubai gezilecek yerler haritasında da abra kalkış ve iniş noktalarını görebilirsiniz.
14. Global Village
Dünyanın farklı yerlerinden toplamda 90 ülkenin kültürünü bir araya getirmek kulağa oldukça iddialı geliyor. Global Village bunu başarıyor ve iddia edildiğine göre dünyanın en büyük eğlence, turizm ve alışveriş projesi!
Global Village’de Dubai’nin çok kültürlü yönünü görebilirsiniz. Sınırların ortadan kalktığı, çeşitliliğin heyecan verdiği ve sıra dışı öğelerle dolu bir deneyim her yıl milyonlarca turisti büyülüyor. Aynı zamanda Global Village dünyanın günlük olarak da en çok ziyaret edilen ilk 5 yeri arasında bulunuyor.
Dünya mutfaklarından çok çeşitli lezzetler, bol sayıda alışveriş noktası, heyecanı doruk noktasına taşıyan eğlence alternatifleri ve daha birçok seçenek sizi bekliyor. Global Village’ı görmeden Dubai’den dönmeyin derim.
Bunlara dikkat!
Global Village için ilk tavsiyem ziyaret gün ve saatlerine dikkat etmeniz çünkü benim son ziyaretimde salı günü sadece aile ve kadın ziyaretçilere açıktı.
İkinci konu ulaşım. Burası şehir merkezinin biraz dışında ama taksi ile gelip gitmek çok kolay. Çıkışta onlarca boş taksi var, bekleme sorununuz olmuyor.
Son olarak yeme içme konusunda Türkiye pavillionuna bağlı kalmayın derim. Global Village’a girince hemen sağ tarafta yer alan Türkiye bölümü her ne kadar parkın en hareketli ve büyük yerlerinden olsa da yeme içme konusunda biraz zayıf kalıyor.
İçerisinde pide, lahmacun, börek gibi yiyecekler olsa da bence Türkler parkta genellikle dondurma gibi standlarla dikkat çekiyor. Akşam yemeği konusunda biraz zayıf. Size tavsiyem bizim gibi hata edip hemen burada yemek yemeğin. Park genelinde başta Bosna köfteleri olmak üzere birçok stand bulmak mümkün. Hatta restoran formatında da Türk lokantaları var. Tercih sizin.
15. Jumeirah Sahili
Dubai’nin dünyayı en çok heyecanlandıran yerleri arasında sahilleri de yer alıyor. Gerçi şehrin geneli gibi doğal değil ama yine de oldukça etkileyici bir alan. Dubai’de turistlerin gözde plajı ise Jumeirah Sahili.
Plajın bembeyaz yumuşak kumları var; suları biraz sıcak olsa da çok temiz. Güneşin, kumların ve denizin tadını çıkarmak için Dubai’deki en ideal yerlerden biri.
Peki, Jumeirah Sahili’nin park bölümünde neler var? Bir plaj günü planlıyorsanız burada beklediğiniz hemen her şeyi bulabilirsiniz. Spor sahaları (Basketbol, voleybol vb.) , bahçe-bitki ve yeşil alanlar, barbekü yapılabilen yerler, şemsiye-şezlong-yüzme havuzları, giyinme kabinleri, istediğiniz zaman bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoran ve kafeler… Ayrıca tesislerde çocuklar için oyun alanları da bulunuyor.
Dubai sahillerinde keyifli ve dinlendirici saatler geçirmek için Jumeirah Sahili’ni Dubai gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.
16. Jumeirah Camii
Kültürel bakımdan Dubai’nin en gidilip görülesi yapılarından biri de Jumeirah Camii’dir. Müslüman olmayan gezginlerin de girebildiği Jumeirah Camii özel turlarla bu turistik açıdan çok ilgi gören Dubai yapısını dolaşabilir.
Jumeirah Plaj Yolu’ndaki caminin mimari özelliklerine bakılırsa Mısır ve Suriye stilinin izlerini görmek mümkün. 1.500 kişiyi alabilme kapasitesine sahip olan cami 1979 senesinde açılmış.
Cami hakkında belirtmem gereken bir diğer önemli ayrıntı da içeriye giriş için istenilen kıyafet tarzı ile ilgili. Caminin içini gezerken muhafazakar kıyafetler giymeniz gerekiyor.
Dubai’nin ve İslami mimarinin önemli yapılarından biri olan; çok sayıda turisti ağırlayan Jumeirah Camii’ni de gezi rehberinize alabilirsiniz.
17. Atlantis Hotel & Aquaventure Su Parkı
Palm Jumeirah Adası’ndaki ultra lüks popüler otellerden biri olan Atlantis Hotel su parkından spor salonuna, akvaryumdan yunus havuzu ve gece kulüplerine kadar birçok eğlence seçeneği ile ziyaretçilerine tam bir Dubai ortamı sunuyor.
Dubai’de özellikle çocuklarla zamanı unutup çok eğleneceğiniz bir yer de Atlantis Oteli’nin içinde bulunuyor: Aquaventure Su Parkı!
Su eğlenceleri adına hemen her şeyi bulabileceğiniz, dünyadaki özel ve nadir su parkı dizaynlarından biri Aquaventure Su Parkı. Birbirinden maceralı su sporları yapabilir, 105 adet su kaydırağında eğlencenin doruklarına ulaşabilirsiniz.
Su parkında ayrıca 65.000 deniz canlısına ev sahipliği yapan Dubai’nin en büyük akvaryumunu görebilir, sevimli yunuslarla iletişim kurup yüzebilir, dalış aktivitelerine katılabilir ve daha birçok seçeneği değerlendirebilirsiniz.
Özellikle çocuğunuz varsa Dubai gezilecek yerler listenize mutlaka bu su parkını da almanızı tavsiye ediyorum.
18. Miracle Garden
Miracle Garden yani Dubai’nin mucize bahçesini görüp de büyüsüne kapılmayan sanırım yoktur. Cityland tarafından yaptırılan (2013) Miracle Garden dünyanın en büyük çiçek bahçesi olma ünvanını taşıyor. Aynı zamanda bahçedeki “Airbus A380 “ ise dünyadaki en büyük çiçek heykeli olarak ayrı bir rekorun sahibi.
Rengarenk 150 milyon çiçeğin harika tasarımlarla bir araya gelip yarattığı mucize görünüm gerçekten de görülmeye değer. Zaten çektiği yoğun turist ziyaretçiler de bunun bir başka kanıtı.
Belki de ne zaman Dubai’ye gelseniz burayı tekrar tekrar görmek isteyeceksiniz çünkü Miracle Garden her yıl farklı konsept ve tasarımlarla gezginleri çiçeklerin dünyasına davet ediyor.
Bahçede çok dikkat çekici olan, 18 metrelik büyük Mickey Mouse heykelinde ise tam 100.000 adet çiçek ve bitki bulunuyor. Bu bahçenin her bir köşesi ziyaretçilere ayrı bir çiçek büyüsü sunuyor; bence mutlaka siz de gezip görün.
Dubai Mucize Bahçesi için Sıra Atlama Bileti satın alarak planlamanızı daha kolay yapabilirsiniz.
19. Altıncılar Çarşısı
Arapların altına düşkünlüğü meşhur; dolayısıyla Dubai’de böyle büyük ve etkileyici bir çarşının bulunması hiç de sürpriz değil. Dubai gezilecek yerler listesine çarşı ve alışveriş yerlerini gezmeyi sevenler için Altıncılar Çarşısı’nı da ekledim.
Deira bölgesinde yer alan Altıncılar Çarşısı turistlerin en çok yöneldikleri ve ilgi gösterdikleri Dubai merkezleri arasında bulunuyor. İsmi Altıncılar Çarşısı olsa da gümüş, elmas, çeşitli takılar, mücevherler ve birçok değerli taş da buradaki dükkânlarda (sayıları 400’e yakın) satışa sunuluyor.
Vaktiniz olursa Dubai’nin geleneksel ve sembolik yerlerinden olan Altıncılar Çarşısı’nı da dolaşabilirsiniz.
20. Baharatçılar Çarşısı
Dubai’nin geleneklerini yansıtan bir diğer yer de biraz bizdeki Mısır Çarşısı’nı andıran Baharatçılar Çarşısı. Her yerinden farklı aromatik kokuların geldiği Baharatçılar Çarşısı’nda bulamayacağınız bir baharat herhalde yok hatta hayatınızda hiç görmediğiniz birçok baharat çeşidiyle karşılaşıyorsunuz.
Baharatların renkleri ve kokuları bile çarşıyı başlı başına çekici kılıyor. Yalnız baharatların hepsi yemekte kullanılmayabildiği ya da biraz ağır oldukları için satıcılardan kullanımları hakkında bilgi almanızda yarar var.
Orta Doğu’da çok sevilen ve sıklıkla kullanılan baharatlardan renkli, hoş kokulu bir dünya yaratılmış bu çarşıda. Dubai’nin kültürel yönünü de yansıtan bir yer olarak Dubai’de görülmesi gereken yerler listenize Baharatçılar Çarşısı’nı da ekleyebilirsiniz.
21. Dubai Aquarium
Dubai “en” lerle dolu bir şehir. Eğlence ve lüks yaşamda dünyanın öne çıkan kentlerinden biri olan Dubai deniz altındaki yaşamı çok etkileyici şekilde sergileyen Dubai Akvaryumu ile de turistleri büyülüyor.
Peki, Dubai Akvaryumu’nda sizi neler bekliyor? Tüneller, tanklar, ziyaretçileri cam tabanlı tekne ile su altına inme gibi oldukça heyecanlandıran aktiviteler, yüzlerce çeşit deniz canlısı ve harika bir okyanus yaşamı dekorasyonu.
Akvaryumu tasarlayanlar sanki siz de denizdeki canlılarla aynı anda okyanusu dolaşıyormuşsunuz gibi hissetmeniz için her türlü ince detayı düşünmüşler.
Deniz canlılarını sadece izlemekle de kalmıyorsunuz çünkü rehberler akvaryumdaki canlılar hakkında önemli bilgiler veriyorlar. Dünyanın en büyük ve etkileyici akvaryumlarından biri olan Dubai Aquarium’u görmenizi tavsiye ederim.
Kombo bilet alın karlı çıkın.
Dubai’nin en popüler iki aktivitesi olan BurJ Khalifa ile Dubai Aquarium’un ikisini de gezmeyi planlıyorsanız Akvaryum & BurJ Khalifa Kombo Bilet satın alarak bilet ücretlerinden tasarruf sağlayabilirsiniz.
22. Mall of Emirates & SKI Dubai
Şeyh Zayed Yolu üzerinde bulunan Mall of Emirates Dubai’nin en popüler alışveriş merkezlerinden biri. Açıldığı dönemden sonra birçok yeni alışveriş merkezi inşa edilse de hâlâ Dubai gezginleri açısından çekici yerler arasında bulunuyor.
Mall of Emirates’i Dubai’nin en çok ziyaret edilen yerleri arasına sokan alanlardan biri içinde bulunan kapalı kayak merkezi. Dubai’yi cezbedici kılan özelliklerden biri de bu zıtlıklar aslında. Alışveriş merkezindeki SKİ Dubai, çöl ikliminde kayak yapıp eğlenebileceğiniz bir ortam sunuyor size. Hatta burada penguen bile görmek mümkün!
Kayak merkezi 22.500 metrekarelik bir alan; yıl boyunca buradaki sıcaklık -1 ile 2 derece arasında. Çocuklu ailelerin de favori yerlerinden olan SKI Dubai’yi kayak ve kar sevgisi olan gezginler Dubai gezilecek yerler listesine alabilirler.
23. Saeed Al Maktoum House
Dubai dünyada ultra modern mimarisi, lüks yaşam tarzı ve eğlence olanakları ile ünlense de kentin tarihi yönüne ilgi duyan çok sayıda gezgin de var. Siz de tarihi yerlere meraklıysanız Saaeed Al Maktoum House’u Dubai gezilecek yerler listenize yazabilirsiniz.
Dubai’nin en eski binalarından biri olan Saeed Al Maktoum House uzun yıllar boyunca (1912-1958) Dubai’yi yöneten Sheikh Saeed Al Maktoum ve ailesinin eviymiş. Bina 1896 senesinde yaptırılmış ve geleneksel dokusu ile gezginleri kentin geçmişine doğru bir yolculuğa çıkarıyor.
Günümüzde bir müze olarak kullanılan Saeed Al Maktoum House çok sayıda turistin gezip görmeye geldiği bir yer. Müzenin içinde ise yapının tarihi, tarihi evrak ve haritalar, evde yaşamış olan kişiler ile ilgili bilgiler, Dubai’nin sosyal ve kültürel yaşamına yönelik çeşitli sergiler bulunuyor.
24. Wild Wadi Water Park
4000 metrekarelik bir su parkında eğlence ve heyecanla dolu saatler turistlerin aklında kalan en güzel Dubai anıları arasına giriyor.
Dubai’nin ve dünyanın favori su parklarından biri olan Wild Wadi Water Park çok dikkat çekici bir vadiye kurulmuş. Vadiye bakıldığında ilk dikkat çeken özellik buranın eski Arabistan öğeleri ile tasarlanmış olması.
Çocukların ve yetişkinlerin eğlenmeleri adına bu meşhur su parkında hemen her şey var. Çok heyecanlı aktiviteler bana göre değil derseniz de havuzun kenarında güneşlenip, dinlenerek Dubai’nin tadını çıkarabilirsiniz.
İçinde 17 tane su kayağı ve 3 tane da havuz bulunan Wild Wadi Water Park ile su eğlencelerine doyacaksınız. Dubai’nin en eğlenceli yerlerinden biri olarak gösterilen bu su parkına zamanınız olursa mutlaka uğrayın derim.
25. Opera Evi
Dubai’de sanat nasıl? diye merak ediyorsanız ünlü Opera Evi’ni ziyaret etmenizi öneririm. 2000 kişilik kapasitesi bulunan Opera Evi’nde çok çeşitli performansları izleyebilmeniz mümkün.
Opera, konser, tiyatro, dans, bale, konferans ve sergiler gibi çok çeşitli aktivite/organizasyon seçeneklerini burada bulabilirsiniz. Post modern iç ve dış mimarisi ile de dikkat çeken Opera Evi Burj Khalifa’nın hemen yanında konumlanmış. Ulaşımı oldukça kolay.
İhtişamlı ve modern gökdelenleri, lüks eğlence yerleriyle popüler olan Dubai sanatsal yaşamına da Opera Evi ile ayrı bir yön vereceğe benziyor.
26. Legoland Dubai
Dubai’de legolardan inşa edilmiş fantastik bir dünya var: Legoland! Başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerin de büyük ilgisi ile karşılaşan Legoland Dubai gezginlerine harika anılar bırakıyor.
2016 yılında ziyaretçilere açılan Dubai Legoland’da beklediğinizden çok daha fazlasını bulacaksınız. Dubai binalarını sergileyen bölümden 2-12 yaş çocuklar için yapılan lego su parkına kadar burada kaçırılmaması gereken birçok eğlence fırsatı var.
60 milyon Lego parçası ile yapılan 15.000 kadar Lego yapısının her biri tasarım olarak çok etkileyici. Ayrıca Legoland’da çok çeşitli interaktif aktiviteler ve şovlar da bulunuyor. Kısacası özellikle aileler ve çocukları için Legoland tam bir cazibe merkezi!
Dilerseniz LEGOLAND® Tema Parkı Giriş Bileti linki üzerinden giriş biletinizi önceden de satın alabilirsiniz.
27. Ibn Battuta Mall
Dubai gezilecek yerler listesine gitmekten keyif alacağınızı düşündüğüm dünyanın en tematik alışveriş merkezini de koymak istedim: Ibn Battuta Mall.
Tasarımıyla çok dikkat çekici bir mekan olan Ibn Battuta Mall ismini Orta Doğu’nun ünlü seyyahı Ibn Batttuta’dan almış. İran, Tunus, Mısır, Endülüs, Hindistan ve Çin olmak üzere 6 farklı yeri 24 sene boyunca gezen seyyahın ruhundaki maceracı ve keşifçi yön alışveriş merkezinin tasarımı için ilham vermiş.
Ibn Battuta Mall’de Ibn Battuta’nın gezip dolaştığı 6 ülke için ayrılmış farklı bölümler bulunuyor. Bölümler o ülkelerin öne çıkan özelliklerini ve ruhunu yansıtan saraylar şeklinde tasarlanmış.
Gezginlerin çoğu alışveriş yapmak yerine bu yaratıcılığı görebilmek için gelse de aynı zamanda Ibn Battuta Mall’de 400’den fazla mağaza, çok lüks sinema salonu, bowling salonu, yemek yerleri vb. var.
28. IMG Worlds of Adventure
Dubai gibi eğlence odaklı bir dünya şehrinde tematik parkların sayısı da doğal olarak oldukça fazla. Dubai gezilecek yerler listesinde turistlerin en çok ilgilendikleri tematik parklardan bir diğeri de IMG Worlds of Adventure!
1,5 milyon metrekarelik bir yere inşa edilen kapalı bir tematik park olan IMG Worlds of Adventure sınırları içinde Cartoon Network, Marvel, Lost Valley, IMG Boulevard, IMG Kids Zone, The Haunted Hotel ve Novo Cinemas gibi alanlar yer alıyor.
Dünyaca ünlü efsanevi kahramanlar ile tanışmak, interaktif oyunlarla büyülü bir dünyanın içine dalmak, bir şeyler yiyip içmek, alışveriş yapmak ve film seyretmek için Dubai’nin en büyük kapalı tematik parkını ziyaret edebilirsiniz.
29. Motiongate Dubai
Dubai’de Bollywood stili bir park varsa gezginler Hollywood temalı olanını da bulabilir: Motiongate Dubai!
Eğlencede sınır tanımayan ve her zaman çıtayı daha yükseğe çıkaran Dubai, Motiongate Dubai parkı ile sizi Hollywood dünyasına davet ediyor.
Motiongate Dubai’de yapabilecekleriniz çok fazla ancak özellikle 27 adet rides seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Hayranı olduğunuz Hollywood film setlerinin neredeyse birebir kopyasını görmek ise son derece heyecanlı ve keyifli. Sanki gerçekten filmin içindeymişsiniz gibi hissettirecek olan oyun ve şovları kaçırmayın!
MOTIONGATE™ Tema Parkı Giriş Bileti linki üzerinden park biletinizi alıp Orta Doğu’nun en büyük Hollywood temalı parkında eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
30. Legoland Water Park
Çocuklar için özel olarak dizayn edilen, legolarla donatılmış bir su parkı olan Legoland Water Park Dubai’de görülmesi gereken yerler arasında önerebileceğim bir eğlence merkezi.
Legoland Water Park 2-12 yaş arasındaki çocuklara hitap ediyor ve bu alanda Orta Doğu’da bir ilki temsil ediyor. Çocukların zaman geçirmekten çok keyif aldıkları bu parkın her köşesi onların hayal güçlerini geliştirecek eğlenceli detaylar ve aktivite olanaklarıyla dolu.
Çocuklar birbirinden heyecan verici su kaydıraklarından kayabilir, kendi Lego sallarını inşa edebilir, su safarisine katılabilir ve daha birçok eğlenceli aktiviteden yararlanabilirler.
31. Etihad Museum
Dubai müzeler şehri diyebileceğimiz bir yer olmasa da şehirde bulunan müzeler tarihi açıdan son derece bilgilendirici ve etkileyici öğelerle karşımıza çıkıyor.
Etihad Müzesi’nin teması Birleşik Arap Emirlikleri’nin kültürel, sosyal, askeri, tarihi, politik ve bilimsel alanlarını kapsıyor.
Müze Birlik Evi, Ziyaretçi Köşkü ve Misafirhane olmak üzere 3 tane bölümden meydana gelmiş. Kalıcı ve geçici olmak üzere birçok sergi de ziyaretçilere Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili çok sayıda bilgi sunuyor. Ayrıca videolar, haritalar, bir tiyatro, kütüphane, eğitim alanı gibi öğeleri de müzede bulabilirsiniz.
Dubai’yi daha derin yönleriyle tanımak isteyenler için Etihad Müzesi güzel bir fırsat! Dubai’de gezilecek yerler listenize bu müzeyi de alabilirsiniz.
32. Heritage and Diving Village
Birleşik Arap Emirlikleri’nin geleneklerini ve eski yaşam tarzlarını yansıtan önemli bir tarihi yer de Heritage and Diving Village. (Miras ve Dalış Köyü)
Dubai’de görülmesi gereken yerler rehberinize eklemenizi tavsiye ettiğim bu köy size yerel halk ile ilgili birçok öğe sunuyor. Aynı zamanda köyde bir geçim kaynağı olan el sanatlarını inceleyebilir, kerpiç ev ve çadırları görebilirsiniz.
Burası aslına bakarsanız eski bir tarihi bölge değil; 1997 yılında inşa edilmiş ancak yapılış amacı geleneksel yaşamı canlı canlı sergilemek. Özellikle zanaatkarları dokuma tezgâhlarında çalışırken izlemek oldukça etkileyici. Ayrıca ziyaretinizde yerel halk için ekonomik bakımdan önem taşıyan inci dalışı ile ilgili bilgiler de edinebilirsiniz.
33. Kite Beach
Dubai semalarında rengarenk uçurtmalarla karşılaşırsanız büyük ihtimalle Kite Beach’in bulunduğu yere bakıyorsunuz. Kite Beach keyifle vakit geçirip, uçurtma uçurabileceğniz yerler arasında.
Kite Beach dalga ve rüzgâr bulunan bir alan; bu nedenle uçurtma uçurmaya çok uygun. Sörf meraklısı gezginlerin de sıklıkla ziyaret ettiği Kite Beach beyaz kumlarla kaplanmış. Ayrıca plaj voleybolu gibi bazı spor ve aktiviteleri yapabileceğiniz alanlar da var. Alkollü içecekler dışında yanınızda yemek de getirebilirsiniz.
34. Madame Tussauds Dubai
Balqees, Justin Bieber, Queen of England, Kylie Jenner, Lewis Hamilton, Vin Diesel ve daha nice dünya starı Dubai’de! Dünyanın birçok yerinde büyük ilgi gören balmumu müzesi Madame Tussauds, Dubai’de de gezginlere interaktif ve çok eğlenceli anlar vadediyor!
Balmumu heykellerinin gerçekçiliği çok etkileyici ve her biri ayrı kategorilerde sergileniyor. Madame Tussauds balmumu müzesinde moda dünyasının ünlülerinden film yıldızlarına, Bollywood oyuncularından spor, politika, medya ve müzik dünyasının en meşhur isimlerine kadar çok sayıda figürü görme şansına sahipsiniz.
Ünlülerin eğlenceli dünyasını bu müzede keşfedebilir, hatta onlara dokunup yanlarında fotoğraf çekilmenin keyfine varabilirsiniz.
35. Infinity des Lumieres
Dubai gezilecek yerler listesinin son sırasında 2021 senesinde Dubai Mall’da açılmış olan Infinity des Lumieres var.
Infinity Art Dubai ve Orta Doğu’da dijital sanata yön vermek amacıyla açıldı. Dijital açıdan büyük gelişmeler yaşanan bu çağda sanatın da teknolojiden nasıl etkilendiğini bu müzede görmeniz mümkün.
Peki, Infinity des Lumieres’de neler göreceksiniz? Dünyaca ünlü ressam Van Gogh’un eserlerini dijital teknoloji sayesinde çok daha farklı duyularla algılayıp hissedebilirsiniz. Zarif şekiller, etkileyici müzikler ve renkler eşliğinde harika bir ambiyans yaratılmış. Sergide Japonya’nın etkileyici güzellikleri de dijital teknoloji ile önünüze geliyor.
Aynı zamanda Infinity des Lumieres sanat severleri adeta hipnotik ve metafiziksel bir yolculuğa çıkarıyor. Evrendeki büyüleyici güzellikleri dönen görüntüler eşliğinde izleyebilir; her sesi, detayı, rengi ve görüntüyü güçlü şekilde duyumsamanın etkileyiciliğini sergiden ayrıldıktan sonra da uzun süre üzerinizde hissedebilirsiniz.
36. Ain Dubai by Dubai Holding
Dünyanın en büyük binası, alışveriş merkezi, akvaryumu olup de dünyanın en büyük dönme dolabı burada olmazsa olmaz tabi.
Ain Dubai by Dubai Holding şehrin en güzel ve popüler noktalarından Dubai Marina’da yer alan ve 2021 yılında açılan, 250 metre yükseklik ile dünyanın en büyük dönme dolabı.
Son Dubai gezim olan 2023 yılında burası geçici olarak kapalı olsa da dönme dolap halen ışıklandırılıyor ve JBR’de gezenler için keyifli bir ortam sunuyor.
Dubai’de Gezilecek Diğer Yerler
Eğer Dubai’de yeterli vaktiniz varsa Dubai gezilecek yerler listesine şu noktaları da ekleyebilirsiniz…
- Şeyh Zayed Yolu
- La Mer Beach
- Emirates Kuleleri
- La Perle
- Deep Dive Dubai
- Dubai Clock Tower
- KidZania
- City Centre Mirdif
- Museum Of Illusions
- The Green Planet
- City Walk
- Perfümcüler Çarşısı
- Tekstilciler Çarşısı
- Dubai Outlet Mall
- Bastakiya Camii
- Dubai Butterfly Garden
- iFly Dubai
- Dubai Safari Park
- Zabeel Park
- Dubai Garden Glow
- Sharjah Art Museum
- Dubai Dolphinarium
- Sharjah Classic Car Museum
- Virtual Reality park Dubai Mall
- Al Thuraya Astronomy Center
- Bait Al Banat Women’s Museum
- Time Out Market Dubai
Dubai’de Gezilecek Yerler Kadar Önemli Diğer Konular
Dubai gezilecek yerler yazısı boyunca Birleşik Arap Emirliklerinin bu dünyaca ünlü gezi noktasında gezip görebileceğiniz yerler hakkında detaylı bilgiler paylaşmaya çalıştım.
Konaklamadan otel tavsiyelerine, ulaşımdan yeme içme ve alışverişe kadar Dubai’de dikkat etmeniz gereken diğer konular…
1. Dubai gezilecek yerlere yakın otellerde konaklayın.
Orta Doğu’nun özellikle 2000’li yıllardan sonra ultra modern ve lüks yapı projeleriyle hızla parlamaya başlayan yıldızı Dubai’de konaklayacağınız yer seyahatinize büyük katkı sağlayacak. Bölge ve otel seçimlerindeki isabetli kararlar size hem ulaşım hem de zaman açısından önemli avantajlar getirebilir.
Dubai’de gezginlerin konaklaması için ideal olarak değerlendirebileceğimiz 5 tane bölge var. Dubai’de nerede kalınır? yazımızda hakkında daha detaylı bilgiler bulabileceğiniz bu yerleri aşağıdaki mini listede görebilirsiniz:
- Dubai’nin ve dünyanın en yüksek binasının da sınırları içinde olduğu DownTown Dubai
- Meşhur ve büyüleyici plajları ile Jumeirah
- Modern, lüks ve dinamik seçenekleri kapsayan Dubai Marina ve Palm Cümeyra
- Dubai’nin tarihi dokusunu gözler önüne seren Bur Dubai
- Havaalanına yakın olan Deira
Dubai lüks bir yaşam stiliyle ünlü dolayısıyla ekonomik konaklama olanaklarından ziyade otellerindeki hizmet kalitesi ve tesislerde bulunan seçenekler ile öne çıkıyor. Tabii ki otel alternatifleri arasından daha uygun fiyatlı olanları tercih ederek bütçeniz için de avantajlı bir tercihte bulunabilirsiniz.
Ben son Dubai gezimde 3 yıldızlı ibis World Trade Centre adlı otelde kaldım. Dünya Ticaret Merkezi’nin hemen yanı başında yer alan bu otel özellikle ekonomik, merkeze yakın ve yenilenmiş odaları ile temiz bir yer arayanlar için ideal.
Eğer bütçe sorununuz yoksa şehrin en popüler otellerinden biri olan 5 yıldızlı Four Seasons Resort Dubai At Jumeirah Beach’e de göz atabilirsiniz.. Müşterilerinden de yüksek puanlar alan lüks otelde spa hizmetleri, açık yüzme havuzu ve özel bir plaj da bulunuyor.
Tabi şehirde konaklama için sadece lüks tesisler yok. Her türden gezginin bütçesine göre seçim yapabileceği yüzlerce tesisi Dubai’de bulmak mümkün. Şehirde yer alan tüm otelleri incelemek için tıklayın.
2. Dubai gezilecek yerler haritasını cep telefonunuzda açıp kolayca gezin.
Yazı boyunca adı geçen tüm noktaların harita konumlarını Google Maps ile oluşturduğum Dubai gezilecek yerler haritasında bulabilirsiniz. Dilerseniz cep telefonunuz üzerinden bu haritayı açarak Dubai’de rahatça gezebilirsiniz.
Haritanın sol sekmesinde yer alan katmanlar bölümünden şehirde konaklama yapılacak bölgelerden otel tavsiyelerine, Türk restoranlarından önemli gezi noktalarına kadar birçok önemli noktayı bulabilirsiniz.
3. Dubai’de gezilecek yerlere nasıl gidilir?
Dubai’de şehir içi ulaşım için birçok alternatifiniz bulunuyor. Otobüs, metro ve minibüsler gezginlerin sıklıkla tercih ettikleri ulaşım seçenekleri arasındadır.
Ayrıca taksilere de ilgi yoğun; gitmek istediğiniz yere kısa sürede ve konforlu bir yolculukla ulaşmanız mümkün. Hatta taksilerin Dubai’de ulaşım için avantajlı olduğunu söyleyebilirim çünkü şehirde benzin oldukça ucuz.
Dubai’de ulaşım seçenekleri arasında belirttiğimiz gibi taksiler iyi bir tercih. Petrol şehri Dubai’de uygun fiyatlarla Dubai’nin her noktasına rahatlıkla gidebilirsiniz.
Metro da gezginler için ideal ulaşım alternatiflerinden biri. Kırmızlı hatlı metro Dubai’nin sahil şeridine paralel şekilde uzanıyor. Yeşil hatlı metro ise eski şehir merkezine gidiyor. Dubai metrolarında kadınlar/çocuklar, daha zengin kesim ve halk için kültürden kaynaklanan farklı bölümler bulunuyor.
Dubai ulaşım alternatifleri arasında otobüs diğer iki seçeneğe göre fazla tercih edilmiyor ve seferler sık aralıklı değil. Otobüslerin kullanım amacı ağırlıklı olarak Dubai şehir merkezinden banliyö bölgelerine ulaşmak.
Normal belediye otobüsleri haricinde turistik üstü açık hop on hop off otobüsler ise her yerde olduğu gibi turistlerin yine en sık tercih ettiği araçlar arasında yer alıyor. Dilerseniz hiç inmeden tüm şehri kolayca baştan başa gezebilirsiniz ya da dilediğiniz duraklarda inip sonra arkadan gelen araçlara binip gezmeye devam edebilirsiniz.
Deniz otobüsü ise turistlerin sıklıkla tercih ettikleri ulaşım seçenekleri arasında yer alıyor. Deniz otobüsleri şehir hatlarına dahil.
Peki, havaalanından şehir merkezine ulaşım nasıl sağlanıyor? Dünyanın en kalabalık havaalanlarından biri olan Dubai Uluslararası Havalimanı’na geldiğinizde şehir merkezine gitmek için metro, otobüs, taksi, özel transfer araçları ve otel servis araçları bulunuyor.
Dubai havaalanı ulaşımı yazımızda her bir seçenek hakkında çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Uygulamalara dikkat!
Uber Dubai’de var lakin büyük ve kaliteli araçlar ile hizmet verdiği için taksilere göre oldukça pahalı. Bunun yerine Careem adındaki uygulamayı mutlaka kullanmanızı öneririm. Bu uygulama üzerinden yine taksiler ufak bir komisyon farkı ile çağrılabilir. Ama esas farkı taksi bulmanızın çok zor olduğu yerlerde uygulama üzerinden aracınızı kolayca ayarlayabilirsiniz.
4. Dubai’de ne yemeli?
Dubai’nin eğlenceleri bitmek bilmiyor; gezginlerin bu şehirde yapabilecekleri çok sayıda aktivite var. Tabii ki keyifli ve eğlence ile dolu bir tatilde tadabileceğiniz lezzetler de tatilinize ayrı bir değer katıyor.
Dubai’de yöresel açıdan Orta Doğu ve Arap mutfağı öne çıksa da kentin dünyanın dört bir yanından gelen göçmenlerle dolu olduğunu göz önüne alırsak yemeklerdeki seçeneklerin ne kadar fazla olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Dubai genelinde dünya mutfaklarından çok çeşitli lezzetler tadabilmeniz mümkün zaten Dubai mutfağında da bu çok kültürlülüğün izlerini görebiliyorsunuz. İşte Dubai’de ne yenir? konulu içeriğimizde hakkında ayrıntılı bilgi verdiğimiz bir Dubai yöresel yemekler listesi:
- Al Harees
- Falafel
- Knafeh
- Luqaimat
- Umm Ali
- Döner
- Deve Eti
- Al Machboos
- Mandi
- Samboosa
- Qoozi
- Manousheh
- Shurba Addis
- Shirin Polo
- Tabbouleh
- Hurma
- Chelo Kebab
Listede adı geçen tüm bu lezzetleri ve klasik Türk yemeklerini başta The Dubai Mall olmak üzere şehir genelinde bulabilirsiniz.
5. Dubai’de alışveriş için nereler gezilir?
Dubai tam bir alışveriş cenneti; eğer bir alışveriş tutkunuysanız şehrin cazibesine çok daha kolayca kapılabilirsiniz. Çok lüks alışveriş seçeneklerinden Dubai’yi ve Arap kültürünü yansıtan çarşı, pazarlara kadar geniş bir seçenekler yelpazesi önünüze seriliyor.
Tabii ki hediyelik eşya dükkânlarını da unutmamak lazım. Hemen her yerde kendiniz ve sevdikleriniz için Dubai anılarıyla dönebileceğiniz hediyelik eşya satan dükkânlar var.
İşte Dubai’de alışveriş keşfine çıkmak için gidebileceğiniz bazı popüler yerler:
- Öncelikle ucuz hediyelik eşya alışverişi için en popüler yerlerin başında Al Fahidi ve Al Seef bölgesindeki dükkanlar geliyor. Burada pazarlık ile çok daha uygun fiyatlara ürünler alabilirsiniz.
- Dubai gezilecek yerler listesinde de sıkça bahsetmiş olduğumuz The Dubai Mall sadece Dubai’nin değil dünyanın sayılı alışveriş merkezleri arasında yer alıyor.
- SKİ Dubai’yi de içinde bulunduran, şehirdeki ikinci büyük alışveriş merkezi Mall of the Emirates gidebileceğiniz ideal yerlerden biri.
- Hediyelik eşya ve özgün, kültürel bir deneyim için rotanızı Ibn Battuta Mall’a çevirebilirsiniz.
- Burj Al Arab otelinin yanında konumlanan ve çok sayıda hediyelik eşya bulabileceğiniz Medinat Jumeirah Çarşısı’na gidebilirsiniz.
- Altıncılar ve Baharatçılar Çarşısı geleneksel Dubai’yi yansıtan yerleri tercih eden gezginler için ideal seçenekler arasında bulunuyor.
- Farklı ve İtalyan stilinde tasarlanmış bir alışveriş merkezini görmek isterseniz Mercato’ya da uğrayabilirsiniz.
- Son dakika alışverişi içinse Dubai Havalimanı imdadınıza yetişiyor. Başta yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar olmak üzere Duty Free’deki mağazalarda birçok ürünü bulabilirsiniz.
Dubai’de alışveriş konusunda daha detaylı bilgi almak isterseniz Dubai’de nerede alışveriş yapılır? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
6. Dubai’de akşam nereler gezilir?
Dubai’nin gündüzleri ayrı akşamları farklı bir güzelliğe bürünüyor. Dünyanın son dönemlerde hızla yükselişe geçen turizm kenti Dubai her yönüyle harika görüntüler sunan bir şehir.
Şatafat ve lüks her zaman ön planda; bu nedenle hangi yöne baksanız göz kamaştırıcı yapılar, mekanlar, caddeler ve sistemlerle karşılaşıyorsunuz.
Gündüzleri mekanlar, plajlar, sokaklar, bol kum, deniz ve güneş sizi bekliyor peki Dubai akşamları nasıl? Öncelikle şehrin ışıl ışıl görüntüsü ve şovları gezginlere bir rüyanın içindeymiş gibi hissettiriyor.
Dubai akşamlarında gökdelenler, ultra modern binalar ve palmiyeler arasında uzun yürüyüşlere çıkarak şehirde keşif yapabilirsiniz. Körfezden gelen esintiler eşliğinde yürüyüş yapabilir ya da bir tekne turuna katılarak Dubai akşamlarının tadını çıkarabilirsiniz.
JBR Walk & Dubai Marina başta olmak üzere kentin birçok yerinde güzel bir akşam yemeği yemeniz ve içkinizi yudumlamanız mümkün. Dubai gece gündüz yaşayan çok dinamik bir şehir; eğer çok hareketli eğlenceleri seviyorsanız çok sayıda gece kulübü ve mekan da seçenekleriniz arasında.
Dubai akşamlarının tadını doyasıya çıkarmak için tercih edebileceğiniz yerler ile ilgili mini bir liste:
- Yürüyüş yapmak ve güzel bir yemek için JBR Walk ve Dubai Marina
- Sahilde bir yürüyüş ve yemekli bir tekne turu için Dubai Koyu
- Bir ada akşamı ve harika manzara kareleri yakalamak için Palm Jumeirah
7. Çok sıcak ve yağmurlu havalarda Dubai’de gezilecek yerler
Normalde gezi rehberlerinin bu bölümde yağmurlu ve soğuk havalarda gezilecek yerlerden bahsediyorum ama Dubai gezilecek yerler rehberinde bu durum biraz farklı. Çünkü şehrin kış dönemi kabul edilen mevsimde bile hava sıcaklığı en az 30 dereceler civarında. Dubai çöl iklimine sahip olduğundan ötürü şehrin soğuk ya da yağışlı olduğu günlerin sayısı oldukça az.
Belki tam tersi sıcaklığın 50-55 derecelere çıkabildiği yaz sıcağında Dubai’de gezilecek yerlerden bahsedebiliriz. Aslında şehir planlaması buna göre yapıldığı için şehirde gezip görülecek yelerin birçoğu kapalı ortama sahip ama yine de birkaç yer adı vermek gerekirse;
Dubai’de fazla sıcak günlerde ya da olumsuz hava koşulları altında gitmeyi tercih edebileceğiniz bazı popüler yerler şunlar:
- The Dubai Mall, Mall of Emirates & SKI Dubai, Ibn Battuta Mall
- Jumeirah Sahili, Wild Wadi Water Park, Aquaventure Su Parkı
- Madame Tussauds Müzesi, Infinity des Lumieres, Etihad Müzesi
Özet Olarak Dubai’de Nereler Gezilir?
Dubai gezilecek yerler listesindeki en cazibeli 36 turistik yer ve ayrıca bir şehir klasiği olan çöl safarisi hakkında gezginlere yarar sağlayabilecek bilgiler sunmaya çalıştım. Dubai’ye gidip de eşsiz ve uzun yıllar boyunca aklınızdan izleri kolay kolay silinmeyecek anılar biriktireceğinize eminim.
Dubai seyahatinizi çok daha keyifli ve doyumlu kılmak için gitmeden önce mutlaka aşağıdaki gibi bir gezi rehberi hazırlamanızı tavsiye ediyorum:
- Burj Al Arab
- Burj Khalifa
- The Dubai Mall
- The Dubai Fountain
- JBR Walk & Dubai Marina
- Palm Jumeirah & The View at the Palm
- Museum of the Future
- Dubai Koyu
- Souk Madinat Jumeirah
- The Dubai Frame
Peki, sizin bu rüya şehir ile ilgili düşünceleriniz neler? Dubai gezilecek yerler listesine eklemek istedikleriniz ya da önerilerinizi yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.
Son olarak Dubai seyahatiniz için çok yararlı bilgiler içeren Dubai gezi rehberi ve Dubai’de ne yapılır? yazılarımızı da okumanızı tavsiye ediyorum.
Dubai’de Gezilecek Yerlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Dubai’de gezilecek yerler konusunda sıkça sorulan bazı sorular…
Dubai’de mutlaka görülmesi gereken yerler hangileri?
Dubai’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Burj Khalifa, Burj Al Arab, The Dubai Fountain, The Dubai Mall, Dubai Koyu, JBR Walk & Dubai Marina, Palm Jumeirah bulunuyor.
Dubai’de ücretsiz gezilecek yerler nereler?
Dubai gezginlerinin şehirde ücretsiz gezebilecekleri yerler arasında The Dubai Fountain, JBR Walk, Palm Jumeirah, Jumeirah Camii, Jumeirah Sahili, Kite Beach, Bastakiya Bölgesi, Baharatçılar Çarşısı ve Heritage Village gibi popüler noktalar var.
Dubai’deki en ünlü müzeler hangileri?
Museum of the Future, Dubai Müzesi, Infinity des Lumieres, Etihad Museum ve Madame Tussauds Müzesi Dubai’deki ünlü müzeler arasında yer alıyor.
Dubai’de kaç gün kalmalı?
Dubai’de 3-4 gün içinde birçok önemli yeri dolaşabilirsiniz. Para ve vaktiniz varsa 1 haftadan fazla kalsanız da şehirde sıkılmazsanız.
Dubai’ye ne zaman gitmeli?
Genellikle yıl boyunca güneşli olan Dubai yaz aylarında aşırı sıcaktır. Şehre gitmek için en uygun dönem Kasım-Mayıs ayları arasıdır.
Dubai Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?
Dubai Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için taksi, metro, otobüs, özel transfer ve otel servislerini kullanabilirsiniz.
Dubai’de nerede kalmalı?
Dubai’de kalmak için ideal bölgeler arasında Jumeirah, DownTown Dubai, Dubai Marina-Palm Cümeyra, Deira ve Bur Dubai bulunuyor.
muhteşem
çok teşekkürler
çok faydalı oldu gitmeyi düşünen herese tavsiye ederim
Dip Not : En az 10.000$ dan aşağı bir parayla gelmeyin.
Dubai son yılların en lüks tatil destinasyonlarından biri. Bu noktada haklısınız Fevzi Bey lakin her bütçeye göre seçenekler de mevcut. En azından bizde kışın ortasında sıcacık bir havada bol seçenekli güzel bir turizm merkezinde tatil yapmak oldukça keyifli…
merhabalar rehberiniz çok kaliteli olmuş tebrik ederim kullandığınız fotoğraflar size mi ait sitemde kullanmak istiyorumda
Hocam merhaba
The mall of emirates demişsiniz ama resimde Dubai Mall’deki ”Human waterfall” görselini kullanmışsınız. Dikkat etmenizi öneririm. Kalan kısımda da elinize sağlık, çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş.
Merhaba! Dubai’ye gitmeden evvel blogunuzdan Dubai’de yapılacaklarla ilgili pek çok not almıştım. Çok da yararlı oldu 🙂 Dönünce kendim de bloguma bir Dubai yazısı kaleme aldım; miracle garden ve the cheesecake factory de çok iyiydi bence! 🙂 Bu sebeple onlara da yer verdim! Okumak isteyenler gezi/seyahat kategorime bakabilir.