Dubrovnik gezilecek yerler konusunda Adriyatik’in en güzel şehirlerinden biri. Şehir surları ile sarılmış olan Old Town ya da Türkçe karşılığı ile Eski Kent görenleri ilk andan itibaren kendine aşık etmeye yetiyor.
Tarihinde bir dönem Osmanlı egemenliğinde de yer alan şehir 1991 yılında Sırp güçleri tarafından büyük hasara uğratılmış. Günümüzde ise Dubrovnik, Hırvatistan‘ın en turistik şehirleri arasında yer alıyor. Rehber boyunca çok önemli bilgiler paylaşacağım ama öncesinde bunlara dikkat;
Nerede kalınır? Eğer tarihi yapıların yanında, otantik bir yerde konaklamak isterseniz Eski Şehir’de, deniz tatili planlıyorsanız da Lapad yarımadası ile Banje Plajı çevresinde konaklayabilirsiniz. Detayları Dubrovnik’te nerede kalınır? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
Otel tavsiyeleri Dubrovnik’te yer alan en popüler otellerden bazıları; 3★ Berkeley Hotel & Day Spa, 4★ Boutique Hotel Stari Grad, 5★ Rixos Libertas Dubrovnik.
Yapılacak şeyler: Şehirdeki en popüler turlardan bazılarına gezi öncesinde kayıt olarak rahat edebilirsiniz: 2 Saatlik Game of Thrones Turu ve Dubrovnik’ten Günübirlik Karadağ Gezisi adlı turlara mutlaka göz atın.
Dubrovnik’te yapılması gereken şeylerle ilgili detaylı listeyi Dubrovnik’te ne yapılır? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Dubrovnik Gezilecek Yerler Listesi
Dubrovnik’te gezip görülmesi gereken yerler:
- Eski Şehir Surları
- Stradun Caddesi
- Fransisken Manastırı
- Lovrijenac Hisarı
- Rektör Sarayı
- Büyük Onofrio Çeşmesi
- Katedral
- Sponza Sarayı
- Teleferik
- Lokrum Adası
- Banje Beach
- Eski Liman
- Çan Kulesi
- Aziz Blaise Kilisesi
- Pile Kapısı
- War Photo Limited
- Elafiti Adaları
- Orlando Sütunu
- Lapad Yarımadası
- Mljet Adası
1. Eski Şehir Surları
Dubrovnik gezilecek yerler listesinin ilk sırasında, kenti denizden gelebilecek tehlikelere karşı korumak amacıyla 13. yüzyılda inşa edilen Eski Şehir Surları bulunuyor.
Bazı kısımlarında yüksekliğin 25 metreye kadar çıktığı surların, kara tarafındaki bölümlerinin genişliği 4 ila 6 metre arasında değişiyor.
Deniz tarafında ise genişlik, 1,5 metreden başlayıp 3 metreye kadar ulaşıyor. Surların koruduğu Eski Şehir bölgesine giriş için günümüzde Pile ve Ploce kapıları kullanılıyor.
Kenti daha güvenli hale getirmek için Orta Çağ’ın ilk dönemlerinde surların kuzeyine Minčeta Kulesi, doğuya Revelin Kalesi inşa edilmiş. Güneydoğu kısmında Saint John Kalesi savunmanın merkezini oluştururken, limanın güvenliğinden Revelin Kalesi’ndeki askerler sorumluymuş.
Bokar ve Lovrijenac kaleleri ise surların batısından gelebilecek tehlikelere karşı koymakla görevlendirilen yapılarmış.
Tur Tavsiyesi: Şehrin simgesi olan bu surları dilerseniz rehber eşliğinde de gezebilirsiniz, tıklayın: Dubrovnik Şehir Surları Gün Batımı Yürüyüş Turu
- Ziyaret Saatleri: 08.00-18.30
- Giriş Ücreti: 150 KN
- Web Sitesi: wallsofdubrovnik.com
2. Stradun Caddesi
Dubrovnik’in tarihi kısmının tam ortasından geçen Stradun Caddesi, surların ardından gezginlerin kentte en yoğun ilgiyi gösterdikleri ikinci turistik bölge konumunda.
Pile Kapısı’ndan limana kadar uzanan caddenin resmi adı aslında Placa. Ancak yerel halktan hiç kimse bu adı kullanmayı tercih etmiyor. Hatta caddeden Stradun adıyla bahseden gezginlere, ilginç bir şekilde daha fazla yakınlık gösteriyorlar.
Pile’dan 300 metre uzunluğundaki caddeye giriş yaptıktan sonra Büyük Onofrio Çeşmesi’ni, Saat Kulesi’ni, Sponza Sarayı’nı, St. Blaise ile Fransisken kiliselerini, Dominikan Manastırı’nı ve Orlando Sütunu’nu ziyarete öncelik verebilirsiniz.
Gezintiniz sırasında dinlenmeye ihtiyaç duyarsanız, cadde üzerindeki kafelerden birine oturabilirsiniz. Eğer gün batımına doğru kentin bu kesiminde olursanız, eşsiz güzellikteki manzaranın tadını çıkartma fırsatına sahip olabilirsiniz.
Otel Tavsiyesi: Eğer Dubrovnik Eski Şehir Meydanı’na yakın bir yerde konaklamak isterseniz Lumin Guest House adlı tesise göz atabilirsiniz.
3. Fransisken Manastırı
Dubrovnik’teki ilk Fransisken Manastırı, 13. yüzyılda şehri çevreleyen surların dışına inşa edilmiş. Günümüzde Pile Kapısı yakınında bulunan manastırın yapımına ise 1317 yılında başlanmış.
Yapım süreci, çeşitli nedenlerden dolayı birkaç yüzyıla yayılan manastırın içerisinde bulunduğu dini komplekste ayrıca bir kilise, eczane ve kütüphane bulunuyor.
Yalnız kilise 1667 depreminde ağır hasar almış. Geriye ise Petar ve Leonard Andrijić’in imzasını taşıyan etkileyici Pietà’yı görebileceğiniz girişi kalmış.
Manastıra ve dini sanat eserlerinin sergilendiği müzeye, kendi kilisesi ile St. Saviour arasında kalan geçidi aşarak ulaşabilirsiniz. Kültürel tesis ayrıca nadir bulunan kitapları da bünyesinde barındırıyor.
Barlı Mihoje Brajkov tarafından Geç Romanesk stilde inşa edilen yapının içerisindeki eczane ise alanında dünyanın halen daha faaliyette olan 3. en eski işletmesi konumunda.
- Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
- Giriş Ücreti: 30 KN
4. Lovrijenac Hisarı
HBO’nun popüler dizisi Game of Thrones’un çekimlerinin yapıldığı Lovrijenac Hisarı, Dubrovnik şehir surlarının batı tarafında yer alıyor.
Deniz seviyesinden 37 metre yukarıda bulunan yapının bulunduğu alana, ilk olarak şehir üzerindeki otoritelerini sıkılaştırmak isteyen Venedikliler 11. yüzyılın başında bir kale inşa etmeyi planlamış.
Ancak yerel halkın isyanı sonrasında Venedik ordusu kenti terk etmek zorunda kalmış. Bu olayın ardından 3 ay gibi kısa bir sürede üçgen planlı askeri yapı inşa edilmiş.
Pile Körfezi’ne giriş çıkışı kontrol ettiği için “Dubrovnik’in Cebelitarık’ı” lakabıyla da anılan kale, günümüzde Red Bull Yamaç Yarışı Dünya Serisi’nin bir etabına ev sahipliği yapıyor. Yapı ayrıca Dubrovnik Yaz Festivali kapsamında çeşitli konser ve tiyatro organizasyonları için kullanılıyor.
Tur Tavsiyesi: 2 Saatlik Game of Thrones Turu‘na katılarak bu yapı başta olmak üzere Game of Thrones dizine sahne olan tüm önemli noktaları rehber eşliğinde keşfedebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: 08.00-18.30
5. Rektör Sarayı
Gotik, Barok ve Rönesans stillerinden izler taşıyan Rektör Sarayı, Ragusa Cumhuriyeti tarafından atanan kent yöneticisinin ikametgâhı olarak 13. yüzyılda inşa edilmiş.
Saray, günümüzdeki görünümünü ise inşasından 200 yıl sonra gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sırasında elde etmiş.
Geçmişte yapının bazı bölümleri yaşam alanı olarak kullanılırken, kimi odalar resmi görevlilere ayrılmış. Küçük Konsey’in oturumlarına da ev sahipliği yapmış sarayda silahlık, cephanelik, karakol ve hapishane bulunuyormuş.
Kente gelen turistlerin sarayı Dubrovnik gezilecek yerler listelerine almalarında, günümüzde Kültürel Tarih Müzesi olarak kullanılmasının payı büyük.
Müzenin koleksiyonu; portrelerden, arma ve metal paralardan, Ragusa’nın tarihine dair bilgiler barındıran çeşitli kaynaklardan oluşuyor.
- Adres: Ul. Pred Dvorom 3, 20000, Dubrovnik
- Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
- Giriş Ücreti: 80 KN
- Web Sitesi: dumus.hr/en/cultural-history-museum/
6. Büyük Onofrio Çeşmesi
Hem yerel halkın hem de gezginlerin sıcak yaz günlerinde serinlemelerine olanak veren Büyük Onofrio Çeşmesi, kentin su dağıtım sisteminin bir parçası olarak 1438 yılında inşa edilmiş.
Çeşmenin inşasını, Tramonte doğumlu Andreucius Bulbito ile Onofrio Giordano della Cava üstlenmiş. Ancak tüm kayıtlarda sadece Onofrio Giordano della Cava’dan söz edildiği için yapı, zamanla mimarın ilk ismiyle anılır olmuş.
Zamanında inşasını üstlenen mimarların boşa akan her bir damla için para cezasına çarptırılmasına neden olan çeşmenin üzerinde 16 musluk bulunuyor. Muslukların duvara bağlı oldukları kısımlarda farklı tasarımlara sahip maskelere yer verilmiş.
7. Katedral
7. ila 12. yüzyıllar arasındaki zaman diliminde defalarca yeniden inşa edilen Dubrovnik Katedrali, günümüzdeki görünümünü 1667-1713 yılları arasındaki yapım süreci sonucunda kazanmış.
Hatta 12. yüzyıldaki inşa için gerekli parayı, 3. Haçlı Seferi’nden dönüşte Lokrum Adası yakınında gemi kazası geçiren İngiltere Kralı Aslan Yürekli Richard bizzat temin etmiş.
Katedralin Romanesk tasarımına önce Barok eklemeler yapılmış. İnşayı devralan Tommaso Napoli ise dini yapının planlarını Barok mimariye uygun şekilde değiştirerek daha aydınlık bir atmosfer elde edilmesini sağlamış.
Katedralde en büyük ilgiyi, sunağın hemen arkasında yer alan ve Venedikli ressam Titian’ın imzasını taşıyan “Hazreti Meryem’in Göğe Yükselişi” isimli tablo çekiyor. Hazine odasında ise altın ve gümüşten yapılmış 150’nin üzerinde dini eser sergileniyor.
- Adres: Ul. kneza Damjana Jude 1, 20000, Dubrovnik
- Ziyaret Saatleri: 08.00-17.00
- Giriş Ücreti: 20 KN (Hazine Odası)
8. Sponza Sarayı
“Divona” adıyla da anılan Sponza Sarayı, Paskoje Miličević Mihov’un tasarımına bağlı kalınarak 16. yüzyılın başında inşa edilmiş.
Adını, dilimizde “sarnıç” anlamına gelen “spongia” kelimesinden alan saray, inşasının tamamlanmasının ardından gümrük ofisi, silahlık, banka ve okul olarak kullanılmış. Hatta Academia dei Concordi sayesinde yapı, bir dönem Ragusa Cumhuriyeti’nin en önemli kültürel merkezlerinden biri haline gelmiş.
1667 yılındaki deprem felaketinden yara almadan kurtulan az sayıdaki yapılardan biri olan sarayın girişinde, Dubrovnik’in Savunucuları Anı Odası bulunuyor.
Bu odayı ziyaret ederseniz, 1991-1995 yılları arasında kenti savunurken hayatını kaybeden genç kişilerin siyah-beyaz fotoğraflarını görebilirsiniz.
Yapının 1. ve 2. katları ise kentin 1000 yıllık geçmişine ışık tutan Devlet Arşivi tarafından kullanılıyor. Ancak bu katlar ziyarete kapalı tutuluyor.
- Adres: Stradun 2, 20000, Dubrovnik
- Ziyaret Saatleri: 10.00-22.00
- Giriş Ücreti: 25 KN
9. Teleferik
Eski Kent’in, adaların ve Adriyatik’in eşsiz manzarasını izlemek isterseniz, Teleferik vasıtasıyla 412 metrelik yüksekliğe sahip Srd Tepesi’nin zirvesine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Toplu taşıma aracı, 1990’lı yıllarda gerçekleşen savaş sırasında şiddetli çatışmaların yaşandığı tepenin eteğine 1969’da inşa edilmiş. Havanın açık olduğu günlerde görüş mesafesi 60 kilometreye kadar çıkıyor.
Tepenin zirvesine ulaştığınızda ilk iş olarak Fort Imperial’in içerisindeki sergi salonunu ziyaret edebilirsiniz. Burada savaş dönemine ait bilgiler edindikten sonra huzurlu ortama sahip parkurda yürüyebilir ya da safari turlarına katılabilirsiniz. Karnınız acıktığındaysa Panorama isimli restoranda manzara eşliğinde yerel lezzetleri tüketebilirsiniz.
- Çalışma Saatleri: 09.00-00.00
- Gidiş-Dönüş Ücreti: 150 KN
- Web Sitesi: dubrovnikcablecar.com
10. Lokrum Adası
Dubrovnik gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer doğa harikası mekânsa, sık orman örtüsüne sahip Lokrum Adası. Yüzmekten hoşlanan gezginler arasında oldukça popüler olan kara parçasına gitmek için Ploče Kapısı’na yakın konumdaki Eski Liman’dan teknelere binebilirsiniz.
Temmuz ve Ağustos aylarında her yarım saatte bir adaya doğru hareket eden tekneler, yolculuklarını 10 dakikada tamamlıyor.
İçerisinde günümüzde bir restoranın faaliyet gösterdiği Benediktin Manastırı, adanın ana çekim merkezi olarak gösteriliyor. Burada yemek yedikten sonra Lokrum’un tarihi ve Game of Thrones hakkındaki gösterimi izleyebilir, kısa süre için demir tahta oturabilirsiniz.
Manastırın botanik bahçesini de gezdikten sonra rotanızı adanın ortasında yer alan Fort Royal’e çevirip, üst bölümlerinden Eski Şehir manzarasını seyredebilirsiniz.
Yüzmek isterseniz feribot iskelesinden sola devam edip çıplaklar plajına ulaşabilir veya aileler için daha uygun olan Ölü Deniz’i tercih edebilirsiniz.
- Ziyarete Uygun Dönem: Nisan-Kasım
- Gidiş Ücreti: 150 KN
- Web Sitesi: lokrum.hr/eng/
11. Banje Beach
Eski Şehir’e en yakın denize girilebilecek nokta konumundaki Banje Beach‘e ulaşabilmeniz için Ploče Kapısı’nı geçtikten sonra 17. yüzyıldan kalma karantina istasyonunun olduğu yöne doğru 100 metre kadar yürümeniz gerekiyor.
Konuklarına Eski Şehir ve Lokrum Adası manzarası eşliğinde deniz keyfi yapabilme fırsatı veren plaj, gün batımını izlemek isteyen gezginler arasında da bir hayli popüler.
Tüm ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabileceğiniz bir işletmenin faaliyette olduğu Banje’de denize girip serinledikten sonra günün geri kalan zamanını güneşlenerek geçirebilirsiniz.
Sakince dinlenmek yerine zamanınızı daha hareketli bir şekilde harcama niyetinde olursanız kano, parasailing gibi su sporları olanaklarından yararlanabilirsiniz. Güneş battıktan sonra plajda zaman geçirmeye devam ederseniz, gece eğlencelerine katılarak eğlenebilirsiniz.
Otel Tavsiyesi: Eğer Dubrovnik Eski Kent Meydanı’na sadece 5 dk yürüme mesafesinde, deniz kenarında, mükemmel bir tesiste konaklamak isterseniz tercihinizi 5 yıldızlı Hotel Excelsior‘dan yana kullanabilirsiniz.
12. Eski Liman
Bir zamanlar Dubrovnik’in deniz ticareti aracılığıyla dünyaya açılmasını sağlayan Eski Liman, günümüzde kendine has atmosferiyle gezginleri kendisine çekiyor.
Limanın geliştirilmesine ve korunmasına yönelik çalışmaların büyük kısmı 15. yüzyılda başlamış. Bu dönemde Kaše ve Porporela isimli 2 dalgakıran inşa edilerek liman, gemiler için daha ideal bir korunak haline getirilmiş.
Bölgenin savunması görevi ise St John ve Revelin kaleleri ile Luke Hisarı’na verilmiş.
16. yüzyılda 180’in üzerinde yüksek tonajlı geminin demirlediği liman, yeni ticaret yollarının açılmasıyla birlikte 18. yüzyıldan itibaren önemini yitirmeye başlamış.
1800’lü yıllarda kente hükmeden Avusturyalılar’ın Porporela’ya yürüyüş yolu inşa etmesiyle liman, tekrardan hem yerel halk hem de gezginler arasında popüler bir lokasyon haline gelmiş.
Günümüzde de birçok kişi günbatımını izlemek, güneşlenmek ve fotoğraf çekmek için buraya akın ediyor. Ayrıca Lokrum’a giden feribotlar ile gezi teknelerinden bazıları, yolculuklarına kentin eski limanından başlıyor.
13. Çan Kulesi
Stradun Caddesi’nin doğu ucunda, Ploče Kapısı’nın üst kısmında yükselen Çan Kulesi‘nin orijinali, 1444 yılında inşa edilmiş.
Rönesans stilinde inşa edilen bu yapı, ilk olarak 1667 depreminde ağır hasar almış. 1929’da ise tamamen yıkılarak günümüzdeki kopyası inşa edilmiş.
Ancak kanalın toprakla doldurulan kısmında yükselen yeni çan kulesi de eskisiyle aynı kaderi paylaşmış ve 1979 yılında meydana gelen depremde zarar görmüş. Bunun üzerine 1987’de şehir konseyinin aldığı kararla yapının temeli ve duvarları güçlendirilmiş.
380 x 380 santimetrelik alan üzerine inşa edilen 26 metrelik kulenin üzerinde ayın hareketlerini gösteren ve “ahtapot” ismiyle anılan bir saat yüzü yer alıyor.
Üst kısmındaki 2 tonluk çana vuran bronz krikolara ise yerel halk, Maro ve Baro isimlerini vermiş. Bu parçaların orijinalleri, Rektör Sarayı’nda sergileniyor.
- Adres: Stradun 2, 20000, Dubrovnik
14. Aziz Blaise Kilisesi
Büyük Onofrio Çeşmesi’nin tam karşısında yer alan Aziz Blaise Kilisesi, harap durumdaki bir türdeşinin yerine 1706-1715 yılları arasında inşa edilmiş.
Yapının inşasını, mimar ve heykeltıraş Marino Gropelli üstlenmiş. Gropelli, yapıyı tasarlarken doğum yeri olan Venedik’teki San Maurizio Kilisesi’nin Barok tarzdaki mimarisinden ilham almış.
Kentin koruyucu azizine adanan kilisenin iç kısmı, zengin dekorasyonu ile dikkat çekiyor. Mermer sunak, Aziz Blaise heykeli ile birlikte dini yapının içerisinde en fazla ilgiyi çeken kısımları oluşturuyor.
Heykeldeki maketi yakından incelerseniz, Dubrovnik’in 1667 depremi öncesindeki halini görebilirsiniz. Eğer 3 Şubat tarihinde kiliseye gelirseniz, St. Blaise Festivali kapsamında düzenlenen etkinlikleri izleme fırsatına sahip olabilirsiniz.
- Adres: Luža ul. 2, 20000, Dubrovnik
- Ziyaret Saatleri: 08.00-17.00
15. Pile Kapısı
Kentin simge yapılarına yakınlığı nedeniyle Pile Kapısı, gezginlerin Dubrovnik gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezi konumunda.
Yüzyıllar boyunca Eski Şehir’in ana girişi olarak kullanılan görkemli kapı, 1537’de inşa edilmiş. Eskiden ahşap olan köprüsü kenti dışarıdan gelebilecek tehlikelerden korumak için akşamları kapatılıyormuş.
Ancak sonraki dönemlerde kapının bu kısmı sökülmüş ve yerini günümüzde de yaya trafiğine açık durumdaki taş köprüye bırakmış.
Rönesans stilli dış yüzünde kentin koruyucu azizini betimleyen heykeli görebileceğiniz askeri yapının, içine doğru ilerlediğinizde, 1460 yılından kalma iç kapıyı inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Burada da St. Blaise’i tasvir eden bir heykel bulunuyor. Gotik tarzdaki kemeri aştığınızdaysa popüler Stradun Caddesi’ndeki gezintinize başlayabilirsiniz.
16. War Photo Limited
Savaşın acımasız ve korkunç yüzünü insanlara göstermeyi amaçlayan War Photo Limited‘ın koleksiyonu, ağırlıklı olarak 1990’lı yıllarda Balkanlar’da görev yapan Yeni Zelandalı foto muhabiri Wade Goddard’ın çektiği fotoğraflardan oluşuyor.
350 metrekare alana sahip 2 katlı binasında konuklarını ağırlayan sergi merkezinde, Yugoslavya’daki savaşa odaklanan kalıcı koleksiyon üst katta sergileniyor.
Müzenin alt katında ise içeriği zenginleştirmek amacıyla geçici sergilere yer veriliyor. Savaşın beraberinde getirdiği yıkım, umutsuzluk ve acı; 1. kattaki sergilerin de ana temasını oluşturuyor.
Dilerseniz sınırlı sayıda basılan fotoğrafları ve kitapları satın almak için kültürel tesisten ayrılmadan önce mağazaya uğrayabilirsiniz.
- Adres: Antuninska 6, 20000, Dubrovnik
- Ziyaret Saatleri: 10.00-22.00
- Giriş Ücreti: 50 KN
- Web Sitesi: warphotoltd.com
17. Elafiti Adaları
Dubrovnik’teki gezilecek yerlerin tamamını dolaştıktan sonra tatilinizin 1 gününü ilgi çekici özelliklere sahip Elafiti Adaları‘na ayırabilirsiniz.
Kent merkezinin kuzeybatısındaki takımadalar, adını dilimizdeki anlamı “geyik” olan Yunanca “elaphos” kelimesinden alıyor. Elafiti, 30 kilometrekarelik alana yayılmış durumda ve Daksa, Koločep, Sveti Andrajia, Lopud, Ruda, Šipan, Mišnjak, Jakljan, Kosmeč, Goleč, Crkvine, Tajan, Olipa isimli kara parçalarını kapsıyor.
Dubrovnik/Gruž Limanı’ndan sadece Šipan, Lopud ve Koločep’e düzenli seferler yapılıyor. Bunlar dışındaki adalara gitmek için yine aynı limanda bulunan deniz taksilerine binmek gerekiyor.
Her 3 adada da ziyaret edilmeye değer birçok tarihi yapı bulunuyor. Koločep ayrıca Mavi Mağarası sayesinde sualtı yaşamına meraklı bireyleri kendisine çekiyor.
18. Orlando Sütunu
Çan Kulesi’ne yakın konumdaki Orlando Sütunu, 1418 yılında dikilmiş. Luža Meydanı’na görkem katan eserin üzerindeki figürün, efsanelere konu olan Orlando adlı şövalyeyi tasvir ettiğine inanılıyor.
Bu efsaneye göre şövalye, Orta Çağ’da Dubrovnik’e gelerek yerel halkın kentlerini istilacılara karşı korumalarına yardımcı olmuş. Böylece Dubrovnik, özgür bir liman şehri olarak varlığını korumaya devam etmiş.
Özgürlüğü temsil eden eser, günümüzde fotoğraf çekmekten ve kent yaşamını gözlemlemekten hoşlanan gezginlere ideal fırsatlar sunuyor. Yaz Festivali’nin düzenlendiği tarihlerde sütunu ziyaret ederseniz, üzerinde dalgalanan özgürlük bayrağını görebilirsiniz.
19. Lapad Yarımadası
Eski Şehir’in 4 kilometre kadar batısında bulunana Lapad, Dubrovnik’in modern yüzünü temsil ediyor. Birçok kaynakta hatalı bir şekilde “ada” olduğundan bahsedilen yerleşim bölgesi sakinliği ve plajları ile deneyimli gezginlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Eğer daha kalabalık olan Dubrovnik’in tarihi merkezine alternatif bir konaklama bölgesi arayışına girerseniz, yarımadayı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Yürüyüş yaparak zaman geçirebileceğiniz bölgede deniz keyfi yapmak için önceliği Copacabana, Cava ve Uvala Bay isimli plajlara verebilirsiniz.
Eğer bu plajlar için istenilen giriş ücreti bütçenize fazla gelirse yarımadanın batısında ve güneyinde bulunan Solitudo, Neptun, Gorica Svetog gibi yerlerden de denize girebilirsiniz.
Otel Tavsiyesi: Eğer Dubrovnik seyahatinizde plaj ve otelleri ile ünlü Lapad’da konaklamak isterseniz 5 yıldızlı Hotel Dubrovnik Palace otelini inceleyebilirsiniz.
20. Mljet Adası
Dubrovnik gezilecek yerler listesinin son sırasında baştan çıkarıcı güzelliği ile konuklarını büyüleyen Mljet Adası bulunuyor.
1960 yılında ulusal park ilan edilerek koruma altına alınan adada belirli sayıdaki yerleşimin ve ana yolun dışında medeniyete dair herhangi bir iz görebilmek mümkün değil. Ada sakinleri deniz kıyısındaki Pomena, Polace, Sobra ve Saplunara isimli köylerde ikamet ediyor.
Adanın geri kalanındaysa yürüyüş yapabileceğiniz, bisiklete binebileceğiniz, yüzebileceğiniz pek çok alan bulunuyor. Oldukça popüler bir dalış noktası olarak bilinen adadaki Odysseus Mağarası, yürümekten ve keşfetmekten hoşlananlar için ideal mekânların başında geliyor.
Çam ağaçları ile çevrili Malo Jezero ve Veliko Jezero gölleri ise yüzmek ve kanoya binmek isteyenlere elverişli ortamlar sunuyor. Ulusal parka giriş içinse ya Pomena’ya ya da Polace’ye gitmek gerekiyor.
- Ulusal Park Giriş Ücreti: 100 KN
Dubrovnik’te Nerede Kalınır?
Dubrovnik’te nerede kalınır? başlıklı yazımda detaylıca anlattığım gibi Dubrovnik’te konaklama yapabileceğiniz en güzel bölgeler: surlarla çevrili Eski Şehir, Lapad yarımadası ve Banje Plajı.
Dubrovnik konaklama konusunda oldukça farklı bir şehir. Eğer Dubrovnik’e kültürel bir tur düzenliyorsanız Eski Şehir surları içerisinde konaklayabilirsiniz. Eğer deniz tatili de yapmak isterseniz Lapad Yarımadası ve Banje Plajı çevresinde konaklayabilirsiniz.
Eğer tercihiniz tarihi ve turistik yapılara yakın, aynı zamanda plaja da kolayca ulaşabileceğiniz bir yer ise Eski Şehir surları içerisinde yer alan 4 yıldızlı Boutique Hotel Stari Grad adlı otele göz atabilirsiniz.
Sessiz, sakin bir sokakta yer alan otel, Stradun Caddesi’ne birkaç adım uzaklıkta yer alıyor. Booking.com’da 10 üzerinden 8,8 gibi yüksek bir ziyaretçi değerlendirme puanına sahip olan tesiste kahvaltı tesisin muhteşem Dubrovnik manzarasına sahip çatısında veriliyor.
Şehrin merkezinde, kaliteli, butik bir otelde konaklamak isterseniz tesise göz atabilirsiniz. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Şehirde konaklama konusunda çok detaylı bilgi, tavsiye ve her bütçeye göre otel tavsiyelerim Dubrovnik’te nerede kalınır? başlıklı yazımda…
Dubrovnik’te yapılması gereken şeylerle ilgili bilgileri ise Dubrovnik’te ne yapılır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
Dubrovnik gezilecek yerler yazısı boyunca şehirde yer alan ve gezip görmeniz gereken tüm önemli yerler hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Eğer sizin de konu hakkında tavsiyeleriniz varsa lütfen yorum yazın.
Çok güzel aydınlatıcı bir yazı olmuş bu yaz ailece Dubrovnik e yakın Milini de tatilimizi planladık Dubrovnik i gezip görmek istiyoruz kendi aracimizla gideceğiz şehir merkezinde otopark sorunu yasarmiyiz bilemiyorum.
Yaşarsınız 🙂 old Town a yakın parking Dubrovnik var. 10-15dk yürüme mesafesi hem uygun hem de pratik bir otopark. Tavsiye ederim. Yarım gün için 10€ verdik. Diğer yerler saati 10€ veya günlük 25€ civarı. Dubrovnik diğer yerlere göre daha pahalı. Saygılar.
özen ve emekle hazırlanmış harika bir site. elinize sağlık. çok faydalı oldu
Dubrovnik seyahatimden önce paylaştığınız bilgiler çok faydalı oldu.Emeğinize,elinize sağlık.Şimdi dönünce tesadüf tekrar karşıma çıkınca,size teşekkür için yazıyorum.Gidecek olanlara iyi bir rehber olacaktır aktardığınız bilgiler.Sağlıklı günlerde iyi gezmeler diliyorum.
Saygılarımla,
Ali Atalay