Paris‘e giden hemen her turistin ilk durağı olan 130 yaşındaki Eyfel Kulesi şehrin yegane simge yapısı diyebilirim. Hatta sadece turistler değil, iş veya eş dost ziyareti sebebiyle de Paris’i ziyaret eden herkesin Paris gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
Açılışından bu yana 200 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği, belki bir o kadarının da kuleye çıkmasa bile yakından gördüğü, önünde fotoğraf çektirdiği Paris’in Simgesi Eyfel Kulesi dünyadaki en turistik yapılar arasında da ilk sıralarda. Eyfel Kulesi hakkında tüm detaylı bilgilere geçelim…
1. Eyfel Kulesi hakkındaki ilginç gerçekler nedir?
Her yıl ortalama 6-8 milyon arası ziyaretçi çeken yapı bazılarımız için tek başına Paris ziyareti sebebi bile denilebilir. Peki bu kuleyi bu kadar özel yapan ne?
Eyfel Kulesi’nin kendi kaderini yazması…
Eyfel Kulesi hakkındaki en ilginç gerçek olarak; başlarda çok da önemi olmayan bir yapı olarak tasarlanması ama kulenin kendi kaderini yazarak şehrin simgesi haline gelmesi diyebiliriz.
Kentin ileri gelenlerinin, sanatçı ve aristokratlarının çirkinlik abidesi olarak nitelendirdiği, hatta yıkılması için imzalar bile toplanan bir yapı kendi kaderini yazmasa başka nasıl simge bir yapıya dönüşür, Paris denilince akla ilk gelen şey olurdu ki?
Eyfel Kulesi’ni Mimar Eiffel’in tasarlamamış olması…
Kule hakkındaki bir başka ilginç gerçek ise adını kendisini tasarlayan mimardan almadığı. Evet, genellikle kulenin Gustave Eiffel tarafından tasarlandığı düşünülür. Ancak Gustave Eiffel tasarımı üstlenen firmanın adı olup, kulenin asıl tasarımcısı Stephen Sauvestre ve Emile Nouguier’dir.
Eyfel Kulesi’nin trajik olayların da merkezi olması…
Burası aynı zamanda intihar etmek isteyenler arasında da -maalesef- popüler. Bugüne kadar kayda geçen 400’den fazla intihar vakası olmuş.
Eyfel Kulesi ve çevresinde sürekli bir atraksiyon olması…
Son olarak; kule ve çevresinde her zaman sıra dışı olayların yaşandığını söyleyebiliriz.
Kulenin sıklıkla evlilik tekliflerine sahne olması mı dersiniz, Robert Moriarty adlı pilotun küçük bir uçakla kulenin ayakları arasından geçmesi mi, bisikletle tepeden aşağı inenler mi yoksa Reichelt adlı bir terzinin kendi diktiği bir pelerinle kuleden atlayarak uçmaya çalışması mı…
Eyfel Kulesi sıradışı kaderi gibi sıradışı aktivitelerin de çekim merkezi olmuş.
2. Eyfel Kulesi neden yapıldı?
Kule hakkındaki ilginç gerçekleri bir bir sıraladıktan sonra biraz yapılma nedenine sonra da tarihçesine değinelim isterseniz.
Meşhur Fransız Devrimi’nin 100. yılı olması sebebiyle Paris’te bir sergi düzenlenmiş. 1889 Yılı Evrensel Sergisi de denilen Expo’89 Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak da Eyfel Kulesi inşa edilmiş.
Ve kule inşa edilirken de yaklaşık 20 yıl sonra yıkılması planlanıyormuş.
3. Eyfel Kulesi’nin hikayesi nedir?
1889 Yılı Evrensel Sergisi‘ne hazırlık kapsamında, Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak Gustave Eiffel firması tarafından yapımına 1887 yılında başlanan Eyfel Kulesi (Tour Eiffel) 2 yıl 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve 1889 Evrensel Sergisi’ne yetiştirilmiş.
Ancak kulenin inşaatı bittiğinde hem bir “mühendislik harikası” olarak takdir edilmesi, hem de “zevksizlik örneği bir demir yığını” olarak nitelendirilmesi de garip bir ikilem doğurmuş.
Yapıldığı dönemde dünyanın en yüksek yapısı unvanına da sahip olan yapının aslında 20 yıl sonra yıkılması planlanmışken tam da o sıralarda radyo ve televizyon yayınlarının keşfedilerek yaygınlaşması Paris’in Simgesi kulenin hayatını kurtarmış diyebiliriz.
Zira yüksek bir yapı olması sebebiyle şehrin yöneticileri kuleyi yıkmak yerine ilk radyo vericilerini yerleştirmeyi tercih etmişler.
Bütün bunlar olurken Eyfel Kulesi her yıl artan bir turist kalabalığını da ağırlamaya başlamış ve haliyle zaman içerisinde kentin simgesi haline gelmiş.
4. Eyfel Kulesi’ne dair teknik bilgiler nelerdir?
18.038 parça işlenmiş demirin 2,5 milyondan fazla perçinle bir araya getirildiği ve 324 metre yüksekliğinde olan kule (yaklaşık 80 katlı bir apartman gibi düşünebilirsiniz) birbirine 130 metre uzaklıkta bulunan ayaklar üzerinde yükseliyor.
Ağırlığı ise 10 bin tondan fazla gelmekte. Kulenin yapımında 3 bin işçi çalışmış.
5. Eyfel Kulesi hangi bölümlerden oluşuyor?
Seyir terasları, Cineiffel isimli müze, kulenin mühendisi Gustave Eiffel’in büstü, hidrolik asansör mekanizması, her yıl Aralık ayında açılan buz pisti, bar ve restoranlar gibi ziyaret edilecek pek çok noktası bulunan yapı aslında 3 bölümden oluşuyor.
Farklı yüksekliklerde yer alan bu 3 platformdan ilk ikisine hem asansör hem de merdivenlerle ulaşmak mümkünken, en yüksekteki 3. platforma sadece asansörle çıkılabiliyor.
Eyfel Kulesi ziyaret programı yapanlar için kuledeki bölümler ve platformlardan da kısaca bahsedeyim:
Eyfel Kulesi Giriş Katı
Birbirine 130 metre uzaklıkta bulunan 4 demir bacağın taşıdığı kulenin zemini sadece giriş ve çıkıştan ibaret değil. Burada kulenin 130 yaşındaki hidrolik asansörlerini ilk günden beri çalıştıran makineleri görmekle Eyfel Kulesi turuna başlayabilirsiniz.
(Not: Hidrolik makineler bireysel ziyaretçilere açık değil, sadece rehberli turlarla görülebiliyor).
Bunun dışında;
- Heykeltraş Antoine Bourdelle tarafından yapılan Gustave Eiffel’in heykeli,
- Atıştırmalık büfeler
- Hediyelik eşya mağazaları da yer alıyor.
Eyfel Kulesi Birinci Platform
57 metre yükseklikteki bu ilk platformda bir postane yer alıyor. Bu platformun en önemli özelliği cam zemini sayesinde ziyaretçilere havada duruyormuş hissini yaşatması. Ancak birinci platformda görülecekler cam zeminle sınırlı değil.
- Yapının tarihi ve detaylarına dair görseller ve projeksiyon sunumlarının yer aldığı CinEiffel Müzesi,
- Yorulanların keyifle dinlenmesi için yemyeşil Ferré Pavillion isimli dinlenme alanı,
- Kış aylarında açılan bir tenis kortu büyüklüğündeki buz pisti,
- 58 Tour Eiffel isimli restoran,
- The Buffet isimli atıştırmalık yiyecekler alabileceğiniz bir büfe,
- Hediyelik eşya ve kitap bulabileceğiniz bir mağaza ve benzersiz bir Paris manzarası birinci platformda ziyaretçileri bekleyenlerden. Buraya asansörle çıkabileceğiniz gibi kendinize güveniyorsanız 360 basamak çıkarak da ulaşabilirsiniz.
Eyfel Kulesi İkinci Platform
115 metre yükseklikte bulunan ikinci platform için manzaranın en güzel olduğu yer diyebilirim. Aslında kuledeki platformların hepsinden Paris’i izlemek mümkün ancak en büyülü manzara burada yer alıyor.
Louvre Müzesi, Grand Palais, Montmartre Tepesi, Seine Nehri ve Notre Dame’ı en güzel açıdan görebileceğiniz ikinci platformda başka atraksiyonlar da mevcut.
- Paris’in en iyi restoranlarından olan ve nefes kesici bir şehir manzarasına sahip Michelin yıldızlı Jules Verne Restaurant,
- Chaillot ve Seine isimli iki hediyelik eşya mağazası,
- Yine atıştırmalık yiyecekler alabileceğiniz The Buffet isimli büfe burada bulabileceklerinden.
İlkinde olduğu gibi ikinci platforma da isterseniz asansörle isterseniz de merdivenlerle çıkabilirsiniz. Birinci ve ikinci platformlar arasındaki merdivenlerin 359 basamak olduğunu da yeri gelmişken belirteyim.
Eyfel Kulesi Üçüncü Platform (En Tepe)
276 metre yükseklikteki üçüncü platform kulenin en dar yeri olmakla birlikte, belki inanmazsınız ama aynı anda 800 kişiyi alabilecek kapasitede. Ayrıca kule de bu platformla birlikte bitiyor, bundan sonrası kulenin boyunu 324 metreye tamamlayan anten sadece.
Üçüncü platform birisi açık diğeri kapalı olmak üzere iki kattan oluşuyor aslında. Burada görebilecekleriniz arasında yer alanlar ise;
- Gustave Eiffel’in ofisi. Orijinal dekorasyonu korunan ofiste ayrıca mühendisin kendisi, kızı Claire ve misafir ettikleri ünlü fizikçi Edison’ın balmumu heykellerini görebilirsiniz.
- Üçüncü platformun 1889 yılındaki halini gösteren bir minyatürü,
- Panoramik haritalar,
- Champagne isimli bar.
6. Eyfel Kulesi nerede ve nasıl gidilir?
Paris’in Simgesi Eyfel Kulesi konum olarak şehrin merkezinde diyebilirim. (Google Maps bağlantısı için tıklayın.) Ancak herkes kentin merkezinde kalmıyor dolayısıyla kuleye ulaşım seçeneklerinden de kısaca bahsetmekte fayda var. İsterseniz öncelikle açık adresini yazayım:
Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Paris adresinde yer alan kuleye metro, tren, otobüs ve arabayla ulaşım mümkün. Toplu ulaşım tercih edenler için aşağıdaki tabloda hat ve durak bilgilerini veriyorum:
- Metro istasyonları: Trocadero, Bir-Hakeim, Ecole Militaire
- RER istasyonu: Champ de Mars
- Otobüs durakları: Tour Eiffel, Champ de Mars
7. Eyfel Kulesi güncel giriş ücretleri ne kadar?
Eyfel Kulesi giriş ücretleri hangi platforma veya platformlara gitmek istediğinize ve asansörle mi merdivenlerle mi çıkmak istediğinize göre değişkenlik gösteriyor.
Ayrıca bazı biletler internet üzerinden, önceden satın alınabilirken bazılarını sadece kulenin satış gişesinden alabiliyorsunuz. Ben burada Paris’in Simgesi için giriş ücretleri bilgisini özet olarak vereyim.
İnternet Üzerinden Satın Alabileceğiniz Eyfel Kulesi Biletleri
İkinci Platform, Asansörle Çıkış Biletinin Fiyatı; yetişkinler için 16,70 Euro, 12-24 yaş arası öğrenciler için 8,40 Euro, 4-12 yaş arası çocuklar ve her yaştan engelliler için 4,20 Euro, 4 yaşından küçük çocuklar içinse ücretsiz.
Üçüncü Platform, Asansörle Çıkış Biletinin Fiyatı; yetişkinler için 26,10 Euro, 12-24 yaş arası öğrenciler için 13,10 Euro, 4-12 yaş arası çocuklar ve her yaştan engelliler için 6,60 Euro, 4 yaşından küçük çocuklar içinse ücretsiz.
Sadece Eyfel Kulesi Bilet Gişesinden Alabileceğiniz Biletler
İkinci Platform, Merdivenle Çıkış Biletinin Fiyatı; yetişkinler için 10,50 Euro, 12-24 yaş arası öğrenciler için 5,20 Euro, 4-12 yaş arası çocuklar ve her yaştan engelliler için 2,60 Euro, 4 yaşından küçük çocuklar içinse ücretsiz.
Bu bileti eğer hafta sonu veya resmi tatil günleri için almak isterseniz online de satın alabilirsiniz. Ancak diğer tüm günler için satış sadece gişede yapılıyor.
Üçüncü Platform, Merdiven + Asansörle Çıkış Biletinin Fiyatları; yetişkinler için 19,90 Euro, 12-24 yaş arası öğrenciler için 9,90 Euro, 4-12 yaş arası çocuklar ve her yaştan engelliler için 5 Euro, 4 yaşından küçük çocuklar içinse ücretsiz.
Burada bahsettiğim 2021 Ekim ücretleridir. Eyfel Kulesi yazımı çok daha sonraki bir tarihte okuyor olursanız eğer şu linkte güncel fiyatlara ulaşabilirsiniz.
Ayrıca online olarak bilet almak isterseniz de aynı linki kullanabilirsiniz. Kule biletlerinizi dilerseniz turlar vasıtası ile de satın alabilirsiniz. Altta en popüler Eyfel Kulesi turları hakkında ayrıca bilgiler yer alıyor.
Eyfel Kulesi İle İlgili En Popüler Turlar
Yazı başında da belirttiğim gibi Eyfel Kulesi, Paris’in en önemli gezi noktalarından biri. Bu nedenle kule biletlerinizi bana göre mutlaka önceden alın. Dilerseniz kuleyi rehberli turlar ile de gezebilirsiniz.
Hatta Eyfel Kulesi + Sen Nehri Turu + Louvre Müzesi vb gibi kombo turlara katılıp daha ekonomik de gezebilirsiniz. İşte kule ile ilgili en popüler turlardan bazıları:
Eyfel Kulesi: İkinci Kata Öncelikli Erişim: 2 saate yakın süren bu tura giriş kuyruğunda beklemeden içeri geçiş hakkı ve 3 dilde canlı rehberlik hizmeti dahil.
Zamandan tasarruf etmek isteyen, gezdiği yerler hakkında detaylı bilgi sahibi olmayı sevenler için ideal bir seçim. Planların değişmesi halinde son 24 saate kadar ücret iadesi hakkı da var.
Eyfel Kulesi: Zirveye veya İkinci Kata Öncelikli Erişim: Hem sırada beklemeden giriş hakkı, hem de içeride canlı rehberlik hizmeti (2. platform sonuna kadar) sunan bu paket de zamandan tasarruf etmek isteyen ve detaylı bilgi edinmeyi sevenlere hitap ediyor. Turu almış olan 7 bine yakın kullanıcının puanı ise 4,5.
8. Eyfel Kulesi ziyaret gün ve saatleri nelerdir?
Paris’in Simgesi, büyüleyici Eyfel Kulesi yılın her günü ziyarete açık.
Cumartesi günleri saat 09:30 – 22:30 arası ziyaretçilerini ağırlarken, haftanın geri kalan tüm günlerinde ziyaret saatleri 09:30 – 17:30 şeklinde.
Yine bu yazımı yazdığım tarih olan 2021 Ekim’den çok sonra okuyanlar ziyaret saatleriyle ilgili herhangi bir endişe duyarsa bir önceki bölümde verdiğim linkte sayfanın en altında güncel giriş saatlerini görebilirler.
Bu arada eğer şehrin bu ikonik yapısı çevresinde konaklama yapmak isterseniz kesenin ağzını biraz açmak gerekiyor. Zira Paris’te nerede kalınır? yazımızda detaylıca anlattığımız gibi bölgedeki otel fiyatları biraz yüksek.
Son olarak Paris ile ilgili ihtiyacınız olabilecek diğer önemli bilgileri Paris’te ne yapılır? başlıklı yazımızda da bulabilirsiniz.
İÇERİK BAŞLIKLARI