Floransa Şehir İçi Ulaşım Rehberi (Otobüs, Tramvay, Taksi…)

Floransa’da yapılacak şeyler arasında akla ilk olarak müze, tarihi yapı gezmek ve kültürel etkinliklere katılmak geliyor. Tabii bu aktiviteleri gerçekleştirebilmek için kentteki ulaşım olanaklarından nasıl yararlanılabileceğini bilmek gerekiyor. Eğer sizin de aklınızda Floransa şehir içi ulaşım sistemi hakkında sorular varsa aradığınız cevapları hazırladığım rehberde bulabilirsiniz.

Floransa Şehir İçi Ulaşım Seçenekleri

Yüz ölçümü sadece 102,41 kilometrekare olan Floransa, küçük bir şehir olmasına rağmen bünyesinde gelişmiş bir toplu taşıma ağı barındırıyor.

Yürüyerek veya pedal çevirerek dilediğiniz yere kolayca ulaşabileceğiniz kentte zamandan tasarruf etmek isterseniz aşağıda sıraladığım diğer ulaşım yöntemlerinden herhangi birini kullanabilirsiniz.

1. Yürüme

Floransa şehir içi ulaşım yürüme

Floransa’da popüler turistik alanların neredeyse tamamı tarihi kent merkezinde yer alıyor. Bu nedenle çoğu gezgin Centro Storico’da konaklayıp gezi listelerindeki mekanları ziyarete yürüyerek gitmeyi tercih ediyor.

Kente gelen tatilcilerin bu yöntemi seçmelerine neden olan bir diğer etkense merkezdeki çoğu cadde ve sokağın araç trafiğine kapalı oluşu. Üstelik ister doğu-batı isterseniz de kuzey-güney yönünde ilerleyin, Centro Storico’nun bir ucundan diğerine gitmek sadece 30 dakika sürüyor.

Eğer siz de ulaşım için yürümeyi tercih ederseniz kentin gezilip görülmeye değer mekanlarına yakın konaklama önerilerimizi “Floransa’da Nerede Kalınır?” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

2. Tramvay

Floransa şehir içi ulaşım tramvay

Floransa’da toplu ulaşım ihtiyacına çözüm getiren 3 tramvay hattı bulunuyor. 2010 yılında hizmet vermeye başlayan kentin en eski tramvay hattı, Santa Maria Novella Tren İstasyonu’nu ve kent merkezini Scandicci’nin güneybatısındaki banliyölere bağlıyor.

Yürümenin ardından gezginlerin en sık tercih ettikleri ikinci Floransa şehir içi ulaşım yöntemi konumundaki 7,4 kilometrelik T1 hattı üzerinde toplam 14 durak yer alıyor.

05.00’dan 00.30’a kadar 3 ila 11 dakika arasında değişen aralıklarla seferlere çıkan tramvayın Santa Maria Novella’dan Scandicci’ye ulaşması aşağı yukarı 23 dakika sürüyor.

T1 dışında ayrıca havalimanından ve Floransa’nın ana hastanesi konumundaki Careggi’yi Centro Storico’ya bağlayan iki hat daha faaliyet gösteriyor.

ATAF tarafından işletilen tüm toplu taşıma araçlarında olduğu gibi tramvaylarda da 90 dakika içerisinde bir başka araca aktarma yapılabiliyor. Firenze Card’ın da geçerli olduğu araçlara binmek için tek kullanımlık biletleri tercih edenler için T1’in her durağına otomatlar yerleştirilmiş.

3. Belediye Otobüsü

Floransa şehir içi ulaşım belediye otobüsü

Tarihi kent merkezine ulaşmak için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntemse ATAF gözetiminde çalışan belediye otobüsleri.

07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösteren belediye otobüsleri, tarihi kent merkezine C1, C2, C3 ve D hatları üzerinden yolcu taşıyor.

Duomo ve çevresi, Via Tornabuoni ile Piazza Pitti araç trafiğine kapalı olduğu için Santa Maria Novella, Piazza San Marco yakınındaki duraklar otobüslere binmek için en ideal noktalar haline geliyor.

Kentte faaliyet gösteren otobüslerden turuncu olanları eski modeller ancak mavi, koyu mor ve beyaz renkliler daha yeniler. Ön ve arka kapıların binen, orta kapılarınsa inen yolculara ayrıldığı araçlarda yolculuk edebilmek için ihtiyacınız olan biletleri ister “Biglietti ATAF” logolu satış noktalarından isterseniz de şoförden satın alabilirsiniz.

Yalnız yoğunluğun olduğu saatlerde şoförde bilet kalmayabiliyor. Ayrıca kent içi ulaşımda otobüsleri tercih ederseniz yankesicilik olaylarına karşı dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

4. Taksi

Floransa ulaşım taksi

Taksiler, tatil için kente gelen gezginlerin sıklıkla tercih ettikleri bir diğer Floransa şehir içi ulaşım seçeneği konumundalar. Kentin tarihi kısmında 21 taksi durağı bulunuyor ve burada sıra bekleyen araçlar sadece telefonla çağrıldıklarında hizmet veriyor.

Kent meclisinin aldığı karar doğrultusunda havalimanına ve hastaneye gidecek yolculardan, sabit ücret alınıyor. Bunun dışındaki yerler içinse taksimetre açılış ücretleri 3,20 Euro olarak belirlenmiş. 22.00-06.00 arasında bu ücret 6,40, Pazar günleri ve tatillerde ise 5,10 Euro’ya çıkıyor.

Taksiler şehir içinde bagajlarında 5 çanta taşıma iznine sahipler ve her bir parça için yol ücretine 1 Euro ekleniyor. Ayrıca Floransa’daki taksilerde kadınlara özel bir uygulama da mevcut.

Bu uygulama dahilinde 21.00-02.00 saatleri arasında kent merkezinden tek başına oteline veya dairesine gitmek isteyenlere %10 indirim hakkı tanınıyor. Tabi otomatikman ücrete yansıtılmadığından, bu haktan yararlanmak istediğinizi şoföre sözlü olarak belirtmeniz gerekiyor.

Havalimanı için uygulanan sabit ücret hakkında detayları öğrenmek için “Floransa Havaalanı Kent Merkezi Ulaşım” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

5. Bisiklet

Floransa ulaşım bisiklet kiralama

Kent merkezindeki çoğu cadde araç trafiğine kapalı ve park yeri bulmak başlı başına sorun olduğu için Floransa’da araba yerine bisiklet kiralamayı tercih edebilirsiniz.

Yerel halk tarafından da kullanımı yaygın olan iki tekerlekli araçlar için Centro Storico sınırları içerisinde özel yollar bulunmuyor. Ancak kent çevresinde uzunluğu 90 kilometreyi bulan bir parkur bisikletçileri bekliyor.

Hatta 2020’de bu yolun 20 kilometre daha uzatılması planlanıyor. Bisikletle Floransa sokaklarında ilerlerken trafiğin akışı doğrultusunda hareket etmeniz gerekiyor.

Bisiklet kiralamak için kent konseyi tarafından hayata geçirilen “Mille e una bici” adlı programdan yararlanabilirsiniz. Program dahilinde gezginler için kiralama bedelleri 1 saat için 2, 5 saat için 5, 24 saat içinse 10 Euro olarak belirlenmiş.

İsteğe bağlı olarak daha uzun sürelerle de kiralama yapılabiliyor. Santa Maria Novella’daki kiralama noktası mart – kasım arası 08.00’dan 19.00’a kadar çalışıyor. Aralık’tan şubata kadarsa bu noktada 10.00-17.00 saatleri arasında kiralama yapılabiliyor.

Kiralama için ayrıca Piazza Ghiberti’deki hizmet noktasını da tercih edebilirsiniz. Burası Mart-Kasım arası 09.00-18.00, yılın geriye kalanındaysa 10.00’dan 17.00’a kadar hizmet veriyor.

6. Hop On Hop Off Otobüsler

Floransa ulaşım hop on hop off

Kent içerisinde ulaşım ihtiyacını gidermenin ve Floransa gezilecek yerler listesinde sizlere anlattığım mekanları ziyaret etmenin en kolay çözümünü, City Sightseeing’in hop on hop off tur otobüsleri sunuyor.

Üstelik 24, 48 ve 72 saatlik geçerlilik sürelerine sahip turlara ait biletler ATAF gözetimindeki şehir içi otobüslerde de kullanılabiliyor.

Tur otobüsleri 2 farklı güzergahı takip ediyor. Bu güzergahlardan A hattı 17, B hattı ise 28 durağı kapsıyor. Gezinti için başlangıç noktası olarak merkezi konumundan dolayı Santa Maria Novella Tren Garı seçilmiş.

Biletlerinin geçerlilik süresi dolmadığı sürece yolcular 2 hat arasında geçiş yapabiliyor. Konuklara ücretsiz kablosuz internet bağlantısının sağlandığı otobüslerde tur boyunca rehberlik hizmeti 8 farklı dilde veriliyor.

5 yaşın altındaki çocuklar turlara ücretsiz katılabiliyor. 5-15 yaş arası bireyler içinse bilet fiyatları 12 ila 17 Euro arasında değişiyor. Yetişkinlere 1 günlük tur biletleri 23 Euro’dan sunuluyor. Eğer kentte 2 gün ve daha fazla süre geçirecekseniz, tek günlük bilet yerine 48 (23 Euro) veya 72 (33 Euro) saat geçerliliğe sahip tur biletlerini almanızı öneririm.

Biletleri otobüse binerken temin edebileceğiniz gibi City Sightseeing resmi web sitesinden de satın alabilirsiniz.

Floransa Şehir İçi Ulaşım Haritası

Paylaşmış olduğum haritadan da anlayabileceğiniz üzere kentin ulaşım sisteminin odak noktasında tarihi kent merkezi yer alıyor. Turistik anlamda yılın her döneminde popüler bölgede bir yerden başka bir yere geçiş yapmak bu sayede oldukça kolay hale geliyor.

Floransa Şehir İçi Ulaşım Fiyatları & Firenze Card

Floransa ulaşım bilet fiyatları

Floransa şehir içi ulaşım araçlarından yararlanmak isteyenlere ATAF tek kullanımlık (1,20 Euro), 4 binişlik (4,70 Euro), günlük (5 Euro) ve 3 günlük (12 Euro) bilet seçenekleri sunuyor.

Hatta dilerseniz 12 Euro’ya 10 kullanımlık veya 36 Euro ödeyerek 35 kullanımlık biletlerden de satın alabilirsiniz. Bahsetmiş olduğum bilet seçeneklerinin sundukları tek avantaj, 90 dakikalık aktarma olanağı.

Eğer kente 2-3 günlük bir tatil için geldiyseniz sizler için 72 saatlik geçerliliğe sahip Firenze Card almak daha mantıklı olabilir. Müzelere ücretsiz ve sıra beklemeden girilebilmesine olanak veren kart sayesinde gezginler kentte düzenlenen çoğu etkinliğe cazip indirimlerden yararlanarak katılabiliyor. Ayrıca yanında verilen biletle geçerlilik süresi boyunca tüm şehir içi ulaşım araçlarına ücret ödemeden binebilirsiniz.

72 Euro bedelle satışa sunulan kartı almak için online satış kanalını kullanabileceğiniz gibi kent merkezindeki turizm bilgilendirme ofislerine de başvurabilirsiniz.

Floransa seyahatiniz boyunca ihtiyacınız olabilecek tüm bilgilere şu yazılarımızda bulabilirsiniz:

Yorum yapın