Galata Kulesi yıllara meydan okuyan duruşu, tarihi ve dünden bugüne hikayesiyle İstanbul’da gezilecek yerler denince ilk akla gelenlerden.
Hem İstanbulluların hem turistlerin uğrak noktası olan Galata Kulesi’nin eminim herkes için hikayesi, yeri farklıdır. Ne de olsa kimimiz için her gün yol üzerinde karşılaştığı bir tarih, kimimiz için planlı bir rota.
Peki ya Galata Kulesi’ni ne kadar tanıyoruz?
Siz de başta İstanbul olmak üzere ülkemizin bu simge yapısını ziyaret etmek istiyor ve kuleye dair her şeyi öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz!
Galata Kulesi nerede?, giriş ücreti nedir?, efsanesi nedir? gibi bu önemli yapıya dair en çok sorulan soruları sizin için derledim.
13 Soruda Galata Kulesi Rehberi ile umarım hem kuleye dair aradığınız cevapları bulur, hem de kendinize keyifli bir gezi planı oluşturursunuz.
1. Galata Kulesi restorasyonu bitti mi?
13 soruda Galata Kulesi hakkında bilinmesi gerekenleri konuşacağımız rehbere kule ile ilgili son gelişmeler ile başlamak istedim.
Elbet duymuşsunuzdur, Galataport bölgesinden başlayıp Taksim’de son bulacak Beyoğlu Kültür Yolu Projesi kapsamında Galata Kulesi 2020’de restorasyon çalışması geçirdi.
Bu restorasyon çalışması oldukça ses getirdi. Yapılan restorasyonun tarihi binanın karakterine uygun olmadığı söylendi, sosyal medyaya düşen kareler tepki topladı.
Kimilerine göre yeni çalışmalar sıkıntılı, kimilerine göre değil. Kendiniz yorumlamak isterseniz kulenin yeni fotoğraflarına göz atabilirsiniz.
Şimdi gelelim, restorasyon sonrası döneme.
Restorasyon öncesi kulede restoran ve bir eğlence mekanı yer alıyordu. Kuledeki restoranı ve eğlence mekanı kapatıldı.
Yeni dönemde ise Galata Kulesi müze olarak geçici ve kalıcı sergi alanlarıyla tekrar kullanıma açıldı. Kule terası ise hala aynı duruyor.
Galata Kulesi giriş ücreti, ziyaret saatleri gibi güncel bilgileri rehberin ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.
2. Galata Kulesi nerede?
Öncelikle rehbere Galata Kulesi nerede sorusuyla başlayalım.
Bu büyüleyici yapı, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve tarihi en az Tarihi Yarımada kadar eskiye dayanan Galata semtinde bulunuyor.
Tam olarak Bereketzade Mahallesi’nde yer alan kule yalnızca bir tarihi yapı değil, aynı zamanda Galata’nın kalbi.
Bu arada kule adını anlayacağınız üzere bulunduğu semtten alıyor.
3. Galata Kulesi kaç yılında yapıldı?
Dünyanın en eski kuleleri arasında gösterilen Galata Kulesi kaç yılında yapıldı biliyor musunuz?
Galata Kulesi 507-508 yılında, Bizans İmparatoru Justinianos tarafından Fener Kulesi olarak inşa edilmiş. Sonrasında ise savaşlarla, fetihlerle tekrar tekrar inşa edilmiş, restore edilmiş ve bugüne kadar gelmiş.
Yapının 1500 yılı aşkın tarihinde neler oldu detaylar için buyurunuz, devam edelim.
4. Galata Kulesi’nin tarihinde neler oldu?
Ne diyorduk? Galata Kulesi 1500 yılı aşkın bir geçmişe sahip. Tabii ki bu geçmişte birçok şeye şahit oldu. İsmi, işlevi, mimarisi her şeyi değişti ama heybetli duruşuyla yerini hiç bırakmadı.
Dünyanın ilk kulelerinden Galata Kulesi…
M.S. 507-508 yıllarında Bizanslılar tarafından inşa edilen kule aynı yerde olsa da şu anki kule değildi. Ahşaptan yapılma bir fener kulesiydi ve “Büyük Kule” adıyla anılıyordu.
Cenevizliler & Galata Kulesi
Günümüzdeki kuleyi yani yığma taş yöntemiyle inşa edilen kuleyi ilk olarak 1348 – 49 yılında Cenevizliler, Galata Surları kapsamında yeniden inşa etti.
Cenevizliler ile beraber kulenin kullanım amacı da değişti, artık bir savunma kulesi olmuştu.
O zamanlar kulenin tepesinde bir haç olduğu rivayet ediliyor ve kule “İsa Kulesi” adıyla biliniyordu.
1446’da ise yenileme ile kulenin boyu yükseltildi.
Osmanlılar & Galata Kulesi
1453 İstanbul’un fethi sonrasında Galata bölgesi, kulesi de dahil olmak üzere Osmanlılara teslim edildi.
Savaşlardan nasibini almış olan kule, doğal afetlerden etkilenmeye devam etti. 1500’lü yıllarda depremden, 1831’de yangından, 1875’te fırtınadan zarar görerek tekrar tekrar restore edildi.
Anlayacağınız kule neredeyse her yüzyıl yenilendi, değişikliklere uğradı.
Üstelik yalnızca kulenin kendisi değil, işlevi de sürekli olarak değişti. Galata Kulesi bir dönem yangın kulesi, bir dönem rasathane, başka bir dönem esirhane olarak hizmet verdi.
1967’de yapı tekrar onarım gördü ve bugünkü görünümüne en yakın hale geldi.
Kulenin bugünkü halinden ise rehberin en başında bahsettim. 2020’de bir restorasyon daha geçirdi ve bugün müze olarak kullanılıyor.
5. Hezarfen Ahmed Çelebi uçuşunun hikayesi nedir?
Hezarfen Ahmed Çelebi Galata Kulesi’nden uçtu mu? İlk uçan insan mı? Anlatılanlar gerçek mi?
Şahsen ben ne zaman bu rivayeti duysam bu sorular aklımda dönüp duruyor. Sizin için de durum aynıysa gelin bu hikayenin detaylarına beraber bakalım.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne göre 17. yüzyılın bilginlerinden biri sayılan Hezarfen Ahmet Çelebi, kendi yaptığı kuş kanadı biçimindeki hava aracıyla bu büyüleyici kuleden Üsküdar Doğancılar Meydanı’na uçmuştur.
Mesafe kafanızda canlanmadıysa açıklık getireyim: İstanbul Boğazı üzerinden 3558 metre!
Yine Evliya Çelebi’nin anlattığına göre Sultan 4. Murad Hezarfen Ahmed Çelebi’nin başarısından korktuğu için onu bir kese altınla ödüllendirdikten sonra Cezayir’e sürmüştür ve H. Ahmed Çelebi burada ölmüştür.
Bu bilgiler yalnızca Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer aldığı ve bilimsel olarak da mümkün olmadığı için bugünün önde gelen tarihçileri de bilim insanları da bu olayın bir efsane olduğunu ve gerçek olmadığını savunuyor.
6. Galata Kulesi’nin mimari özellikleri neler?
Yapının mimarisi de en az tarihi kadar dikkat çekici. Siz de kulenin görüntüsüyle yalnızca büyülenmek değil, bilgilenmek de isterseniz buyurun başlayalım!
Başlamadan önce belirtmek gerekir ki kulenin mimarisi, yapısı tarih içerisindeki olaylara, restorasyonlara vs. göre değişiklik gösterdi.
Galata Kulesi Mimarisi
Yapı, Romenesk mimari olarak adlandırılan mimari stilinin örneklerinden biri. Peki ya Romenesk mimari ne? Romenesk mimari Roma ve Bizans unsurlarına dayanan, Batı Avrupa’da ortaya çıkmış bir mimari stili.
Büyük eklemli duvar yapıları, yuvarlak kemerler ve güçlü tonozlar bu mimari stilinin en belirgin özellikleri. Bu muhteşem yapıyı aklınızda canlandırın, bu özelliklerin hepsini fark edeceksiniz.
Bugünkü duruma genel bakıldığında ise kulenin üçüncü katına kadar Ceneviz, diğer katlarının Osmanlı karakteri taşıdığı gözlemleniyor.
Galata Kulesi’nin Mimarı
Bu kadar değişikliğe tabii ki kulenin tek bir mimarı yok. Seneler içerisinde farklı mimarlar kuleye yeni katlar, cumbalar, asansörler gibi farklı dokunuşlar yapmış.
1509 depremi sonrası binayı döneminin meşhur mimarlarından Mimar Murad Bin Hayrettin yeniden inşa etmiştir.
Günümüzdeki kulenin mimarı ise Köksal Anadol’dur.
Galata Kulesi’nin Sivri Külahı & Çatısı
Kulenin eski fotoğraflarına hiç denk geldiniz mi? Geldiyseniz kimi fotoğrafta kulenin çatısının çok farklı olduğunu fark etmişsinizdir.
Kulenin bir şapka gibi en tepesine konumlandırılmış sivri külah, kulenin mimari açıdan tarih boyunca yaşadığı en büyük değişikliklerden.
16. yüzyıldan 1870’lere kadar kule karakteristik sivri bir külaha sahipken 1875 senesinde gerçekleşen bir fırtına sonrası külah uçup gider ve kule külahsız dönemine geçiş yapar.
Restorasyon çalışmaları için farklı mimarlardan farklı projeler gelse de 1967 restorasyonuyla kule Köksal Anadol tarafından külahına geri kavuşturulur.
7. Galata Kulesi’nin teknik bilgileri nedir?
Galata Kulesi’nin Ağırlığı
Kule yığma moloz taş örgü sistemiyle silindir şeklinde inşa edilmiş. Dış cephe tamamen taş örgüdür. İşlenmemiş moloz taşından yapılan kalın gövdesiyle Galata Kulesi’nin ağırlığı 10 bin tona yakındır!
Galata Kulesi’nin Boyu
Gelelim bu heybetli kulenin boyu, posuna. Büyüleyici bir Tarihi Yarımada manzarası sunan yapı, 9 katlıdır ve boyu 69,90 metredir.
Kulenin Ölçüleri
Yapının teknik bilgilerinin bu kadar detayı birçok gezgin tarafından bir anlam ifade etmeyecek olsa da meraklıları olabilir diyerek kısaca bu konuya da değinmek istedim.
Kulenin iç çapı zemin katında 8,95 m, dış çapı ise 16,45 metredir. Duvar kalınlığı temelde 3,75 m, en üst katta ise 20 cm’dir.
8. Galata Kulesi efsanesi nedir?
Bu kadar tarihe, değişikliğe, olaya kuleye dair efsaneler olmasa olur muydu hiç? Galata Kulesi efsaneleri olarak en sık anlatılan 3 hikaye var.
Kuleye İlk Kiminle Çıkarsan…
Evlenirsin! Ne hayırlı bir efsane değil mi bu?
Romalılara dayanan efsaneye göre Galata Kulesi’ne ilk kez beraber çıkan bir çift mutlaka evlenirmiş. Eğer o çiftin kaderinde evlilik yoksa ne olur, ne biter kuleye çıkmamaları için önlerine bir engel çıkarmış.
Ee madem bu efsanevi ilk çıktığınla evlenirsin diyorlar sevdiğinizi alıp bir gezi planı yapsanız fena olmaz değil mi?
İstanbul’un Birbirine Aşık İki Kulesi
İkinci efsane ise bir o kadar aşk dolu ancak bir o kadar da “hadi oradan!” dedirtecek cinste.
Bu efsaneye göre Galata Kulesi ile Kız Kulesi birbirlerine aşıkmış ancak İstanbul Boğazı bu iki aşığın kavuşmasını engellermiş. Galata Kulesi aşkından yıllarca mektuplar yazmış.
Hezarfen Ahmet Çelebi sözüm ona Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçarken kule aşkını Hezarfen’a fısıldamış ve mektupları ona vermiş. Hezarfen de mektupları Kız Kulesi’ne iletmiş.
Ak Martı Hikayesi
Bu seferki hikaye İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası kitabına dayanıyor.
Hikayeye göre İstanbul’a ilk kez gelen denizci Cenevizlilere ak martı karanlıkta yol gösterir. İnançlarına göre martıyı Hz. İsa ile özdeşleştiren Cenevizliler martıyı yuvasına kadar takip eder ve pişirip yer. Sonrasında yuvasının bulunduğu yere ak martı için Galata Kulesi inşa edilir.
9. Galata Kulesi’nde ne yapılır?
Galata’da ne yapılır, nasıl zaman geçirilir? Tabii ki manzaranın tadını çıkararak ve müze ile geçmişe keyifli bir yolculuk yaparak!
Galata Kulesi Müzesi
Kule, 2020 restorasyonu sonrası müze olarak hizmet vermeye başladı demiştik. Galata Kulesi Müzesi ile İstanbul’un tarihine keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Tarih öncesi dönemlerden itibaren farklı toplulukların yaşadığı ve tarih içinde üç büyük imparatorluğa yaklaşık 16 yüzyıl boyunca başkentlik yapan İstanbul’un tüm dönemlerini yansıtan birçok eser müzede sergileniyor.
İstanbul’un en önemli noktalarına dair bilgileri görebileceğiniz interaktif bir İstanbul maketi, kronolojik olarak İstanbul’un sembolik anlatımı, Galata Surları’na ayrılmış bir sergi alanı ve Hezarfen Ahmed Çelebi’nin hikayesini anlatan video çizgi film kulede karşılaşacağınız ilk sergiler.
Dahası Var
Son restorasyon sonrası müze haricinde kulede farklı sergilere ve dönemsel kültür sanat etkinliklerine yer verileceği duyurulmuştu. Kuleyi ziyaret etmeden önce güncel sergi, etkinlik vs. bilgileri için araştırma yapabilirsiniz.
Galata Kulesi Terası
İşte kulenin yüzyıllardır değişmeyen güzelliği: büyüleyici manzarası!
Galata’dan terasından baktığınızda İstanbul kelimenin tam anlamıyla ayaklarınızın altında oluyor. Kule terasında İstanbul’un en güzel panoramik manzaralarından birine şahit olabilirsiniz.
Kalabalığa dikkat!
Yapı özellikle hafta sonları çok kalabalık olabiliyor. Böyle günlerde hem kulenin yukarısına çıkmak hem de manzaranın keyfini çıkarmak oldukça zor. Eğer hafta sonu kule için bir plan yapacaksanız erken saatleri tercih etmenizi öneririm.
10. Galata Kulesi ziyaret saatleri nedir?
İyice meraklandınız ve kuleyi ziyaret etmek için plan yapmaya başladıysanız işte Galata Kulesi ziyaret saatleri:
- Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Kasım) – 10.00 – 22.00
- Kış Dönemi (1 Kasım – 1 Nisan) – 10.00 – 19.00
Gişe yaz dönemi 21.30, kış dönemi 18.30’da kapanıyor.
11. Galata Kulesi giriş ücreti ne kadar?
Galata Kulesi giriş ücreti 01.07.2021 tarihi ile 100 TL olarak belirlenmiştir.
12. Galata Kulesi’ne nasıl gidilir?
Galata Kulesi nerede başlığında yer verdiğim gibi kule, Beyoğlu Galata’da Bereketzade Mahallesi’nde yer alıyor.
Beyoğlu ve Karaköy arasında orta nokta diyebileceğimiz bir konumda bulunduğu için kuleye ulaşım için birçok alternatif rota var.
Galata Kulesi’ne nasıl gidilir merak edenler için hem Avrupa Yakası’ndan hem de Anadolu Yakası’ndan en kolay ulaşım rotalarını çıkardım.
Özel Araç İle Ulaşım
Öncelikle bölgeye araba ile gelecekseniz Tarlabaşı’ndan Taksim’e doğru çıkarken solunuzda göreceğiniz Galata Kulesi tabelasından içeri girmelisiniz. Aracınızı bırakmak için kule çevresinde birçok otopark var.
Bölgede otopark sıkıntısı yaşarsanız Şişhane Katlı Otopark, Kuledibi Otopark veya kuleye 10 dakika yürüme mesafesinde yer alan Tepebaşı Katlı Otopark göz atmanız gereken yerler.
Toplu Taşıma İle Ulaşım
Bölgeye toplu taşıma ile ulaşım tercih edecekseniz ise en kolay yol önce Taksim veya Karaköy’e ulaşıp sonrasında kuleye gitmek olacaktır.
Yürümeyi seviyorsanız İstiklal Caddesi üzerinden Şişhane’ye doğru ilerleyin, caddenin sonunda yaklaşık 500 metre aşağıya doğru yürüdüğünüzde kuleyi göreceksiniz.
Aynı şekilde Karaköy’den kuleye yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bankalar Caddesi’nden yukarı doğru ilerleyin, 10 dakikada kuleye varacaksınız.
Yürümeyi tercih etmeyenler Şişhane Metrosu, Tünel veya nostaljik tramvay ile yapıya ulaşabilir.
Tünel
Karaköy – Beyoğlu Tünel hattını kullanarak İstiklal Caddesi’nin sonuna ulaşır, oradan da 5 dakika yürüyerek kuleye ulaşabilirsiniz.
Metro
Şişhane Metro Durağı’ndan indikten sonra ise Refik Saydam Caddesi yönüne çıkıp 300 metrelik kısa bir yürüyüşle kuleye varıyorsunuz.
Tramvay
Daha turistik bir yolculuk peşindeyseniz ise 1989’dan beri Taksim Meydan – Tünel arası hizmet veren nostaljik tramvayı kullanıp yine kısa bir yürüyüşle yapıya ulaşabilirsiniz.
Otobüs
Son olarak tabii ki kuleye otobüs ile de ulaşım yine kısa mesafe yürüyüşlerle mümkün. Taksim yönünde hizmet veren herhangi bir otobüsle Şişhane durağında inerek kuleye gidebilirsiniz.
Kişisel Tavsiye
Fark etmişsinizdir ki kuleye ulaşım için birçok seçenek var, hepsi de kolay ulaşım yolları. Bu alternatifler arasından benim tercihimi soracak olursanız söyleyeyim.
Bence Karaköy’e veya Taksim’e ulaşın ve sonrasında kuleye yürüyün. Her iki yol da İstanbul’da gezilecek yerler arasında sayılabilecek yürüyüş rotaları. Birinde İstiklal Caddesi, birinde Bankalar Caddesi üzerinden ilerleyeceksiniz.
Sadece küçük bir hatırlatma: Karaköy’den yokuş yukarı çıkmanız gerekiyor ve biraz yorucu, aklınızda olsun.
13. Galata Kulesi çevresinde neler var?
Ee buralara gelmişken kule çevresindeki gezilecek yerler de gezilip görülse hiç fena olmaz değil mi? Bana sorarsanız mükemmel olur! Çünkü çevrede en az kule kadar keyifli rotalar bulunuyor.
Liste aslında oldukça geniş çünkü Galata’nın bir tarafında Beyoğlu, bir tarafında Karaköy var. Her 100 metrede illa gezilecek bir yer bulursunuz desem yalan olmaz.
Bu nedenle yakın çevrede gezilecek yerler arayanlar ve daha fazla vakti olup biraz daha geniş keşfetmek isteyenler için gezilecek yerleri ayırdım.
Yakın Çevredeki Gezilecek Yerler
Galip Dede Caddesi: Galata’nın en hareketli caddesi. İstiklal Caddesi’nin sonu Tünel’e ulaşmak için bu caddeyi kullanabilirsiniz.
İstiklal Caddesi: İstanbul’da gezilecek yerler denince ilk akla gelenlerden. Şehrin en hareketli ve tarihi, kültürel açıdan zengin caddesi.
Asmalımescit: İstiklal Caddesi üzerinden ulaşabileceğiniz genellikle meyhaneleri ve eğlence mekanlarıyla ünlü bir bölge.
Galata Mevlevihanesi: 1491’de kurulmuş 1975 itibariyle müze olarak hizmet vermeye başlamış mevlevihanede mevlevi kültürüne ait araç gereçler sergileniyor. Müzede hafta sonları sema gösterileri de düzenleniyor.
Kırım Kilisesi: 1868’den kalma İngilizlerin Kırım Savaşı sonrası bu olayına anısına yaptırdıkları tarihi yapı.
St. Benoit Kilisesi: İstanbul’da hala kullanımda olan en eski katolik kilisesi.
Aşkenaz Sinagogu: 1990’da Avusturya kökenli Aşkenazlar tarafından kurulan tarihi yapı.
Sen Piyer Kilisesi: 1843 yılında yapılmış neo-klasik stilde binası ve gösterişli iç mimarisiyle dikkat çeken kilise.
Kamondo Merdivenleri: 1800’lerde Kamonda ailesi üyesi Abraham Salomon Kamondo tarafından yaptırılmış art-nouveau tarzı bir merdiven.
Terziler Sinagogu (Tofre Begadim Sinagogu): 1894’te Terziler Loncası tarafından inşa edilen İstanbul’un en eski sinagoglarından biri.
Neve Şalom Sinagogu: Barış Vahası anlamına gelen sinagog Yahudilerin İstanbul’daki en büyük ibadet yeridir.
Gezilecek Diğer Önemli Yerler
Karaköy
- SALT Galata
- Karaköy Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi
- Osmanlı Bankası Müzesi
- Karaköy Palas
- Galata Köprüsü
- Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi
- Kılıç Ali Paşa Hamamı
- Tersane Caddesi
- Arap Camii
Beyoğlu
- İstanbul Modern Sanat Müzesi
- Santa Maria Draperis Kilisesi
- Pera Müzesi
- Pera Palace
- Meryem Ana Kilisesi
- Çiçek Pasajı
- Mısır Apartmanı
- Elhamra Pasajı
- Cezayir Çıkmazı
- Tarihi Galatasaray Hamamı
- Madame Tussauds Müzesi
- Masumiyet Müzesi
Umarım 13 Soruda Galata Kulesi Rehberi işinize yaramış ve kendinize keyifli bir gezi planı çıkarmışsınızdır. Sizin de bu büyüleyici yapı hakkında paylaşmak ya da sormak istedikleriniz varsa yorumlara yazabilirsiniz!
İÇERİK BAŞLIKLARI
Gideli dört gün oldu efsunlandım güzelliğiyle ve doyamadım harikaaaa.
Vay be neredeyse 70 mt.
Ümit yaşar oğuzcan ünlü şair’ in Oğlu. Buradan aşağı atarak kendini intihar etmiş 73 de.vedat oğuzcan
Bilgiyi paylaşayım.
Şahane bir mekân tarih kokuyor resmen girebilmek için yaklaşık 40 dk. bekledik ama beklemeye değer emin olun eylül ayı başında gitmiştim yabancı turist çok fazlaydı belki kış aylarında daha azdır diye düşünüyorum
Çok fazla sıra var ve içi ve dışı aşırı derecede kalabalık gitmek isterseniz ya sabah gidin ya da akşam kapanmadan 1 saat önce gitmenizi tavsiye ederim
PEki hangi saatler daha boş olur ki ve restoranta rezerve yaptığında Galata kulesinin balkon kısmına çıkabiliyor musun
bu soru beni de ilgilendiriyor
Evet çıkılabiliyor yalnız çok dar bir balkonu olduğu ve çok kalabalık olduğu için sağ tarafa doğru tek yön ilerliyorsunuz
ben galata kulesine gittim içi çooooooooooooooooooooooooook güzeldi
İstanbul kanatlarının altında filmini izlemiştim.hezarfen AHMET ÇELEBİ yi hissetmiş tüm film boyunca galatayı merak etmiştim.şimdi canlı canlı görmüş olmanın heyecanıyla ,tarihi koklayarak bu yazıyı yazıyorum.
güzel olmuş
Galata Kulesi İstanbul’un tarihi yerleri arasında en önemli yere sahip olanların başında gelir… Hem manzarası hem de tarih kokusuyla vazgeçilmez bir yerdir. Bu güzel yazınız için teşekkürler.