Hamburg’da Ne Yapılır? Yapılacak 15 Şey

Hamburg’da ne yapılır? araştırması yapan şanslı gezginler… Bu yazı sizler için. Almanya‘nın ikinci büyük kenti Hamburg Avrupa’nın da en büyük ikinci limanı. Hatta deniz taşımacılığındaki öneminden dolayı buraya bir zamanlar “Avrupa’nın Kapısı” denilirmiş.

11 ve 18. YY’lar arasında Baltık ve Kuzey Avrupa ülkelerindeki liman kentlerinin oluşturduğu Hansa Ligi şehirlerinden biri olan Hamburg’un turistik açıdan güzelliği de işte bu deniz taşımacılığındaki rolünden besleniyor

Hamburg’da yapılacak şeyler listesi bir liman kentinde olması beklenen her şeyi kapsıyor ancak bundan fazlası da var. Neler mi?

1. Belediye Binası Rathaus’u gezin.

Belediye Binası Rathaus Hamburg'da yapılacak şeyler

Hamburg’da ne yapılır? diye araştırma yapıyorsanız size ilk önerim heyecanlı atraksiyonlar ve deneyim odaklı turlardan önce şehirdeki önemli tarihi yapıları gezmeniz. Tabii daha önceden görmediyseniz. Bunlardan en önemlilerinden biri de Rathaus.

Tarihi şehir merkezinde yer alan, yapımında 7 mimarın yer aldığı ve 44 yılda tamamlanan Rathaus 647 odasıyla 1897 yılında açılmış.

Bugünse turistik ziyaretlere açık olan, her yıl yüzbinlerin ziyaret ettiği nefes kesici bir Neo-Rönesans stili bir şaheser olarak Hamburg’a gelenleri selamlıyor.

Hatta Hamburg’daki görmeye değer tüm diğer yerler ve yapılarla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Hamburg Gezilecek Yerler yazısını da okuyabilirsiniz gitmeden önce.

2. Hamburg Limanı’nda dolaşın, müze gemileri ziyaret edin.

Hamburg Limanı Hamburg'da ne yapmalı?

Her yıl 9 milyon konteynerin transfer edildiği Hamburg Limanı Avrupa’nın en büyük ikinci limanı olup, Almanya’nın da giriş kapısı. Ve dolaşması da son derece keyifli bir yer.

Liman şehir içinde o kadar önemli ki ne yaparsanız yapın yolunuz bir şekilde buraya çıkıyor.

Hamburg Limanı’nda öylesine dolaşmak size yetmezse artık müze haline getirilmiş olan Rickmer Rickmers ve Cap San Diego Gemileri’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Her ikisi de denizcilik odaklı olan müzelerden Rickmer Rickmers özellikle çok ilginç. Hatta bu geminin yelken direğine de tırmanabilirsiniz (yalnız başına değil tabii, bunu organize eden turlar var).

3. Speicherstadt’ta dünyanın en estetik depolarını görün, hatta dünyayı görün (Miniatur Wunderland).

Miniatur Wunderland Hamburg'da ne yapılır?

Hamburg’u Hamburg yapan, hatta “Depolar Şehri” olarak dünyaya tanıtan bölgesi Speicherstadt. Dolayısıyla Hamburg’da ne yapılır? yazısında bu estetik depolardan bahsetmezsem olmaz.

Bugün UNESCO Kültür Mirasları arasına alınmış olan Speicherstadt’ta yer alan binalar 1880 ve 1920 yılları arasında gerçekten de depo olarak kullanılmak amacıyla yapılmış. İşte Avrupalı depo bile yapsa çok şık yapıyor.

Burada kırmızı tuğlalı binalar ve kanallar arasında yapacağınız yürüyüş size yüzlerce fotoğraf çekme imkanı da sunacak.

Bugün Speicherstadt’ta yer alan depoların bir kısmı konut bir kısmı da çeşitli sanatsal aktiviteler için kullanılıyor. Ki bunlardan en önemlisi ve en çok turist çekeni de Miniatur Wunderland isimli minyatür dünya.

Aslında Miniature Wunderland Almanya – Avusturya arasındaki minyatür bir tren yolu olarak başlamış. Zaman içerisinde bu tren yolu büyümüş, İtalya, İsviçre, ABD tren yolları ve hatta havaalanları bile eklenmiş. Sonunda devasa bir küçük dünya yaratılmış.

Minyatür dediğime bakmayın, o kadar gerçekçi ki tren yolları, havaalanları, şehirleri, kasabaları ve daha fazlasıyla ziyaret edenleri hayrete düşürecek nitelikte bir sergi.

İster çocuğunuzu götürün isterseniz kendiniz ve arkadaşlarınızla gidin. Her durumda yapacağınız bu mini dünya turundan keyif alacaksınız.

Dilerseniz bölgeyi daha organize bir şekilde, rehberli turlara katılarak da gezebilirsiniz. Örnek bir tur:

Speicherstadt, Hafen City ve Elbphilharmonie Turu: Speicherstadt Bölgesi, Hafen City ve Elbphilharmonie’yi rehber eşliğinde, merak ettiğiniz her şeyi sorarak 2,5 saatte gezebilirsiniz.

Bu sürede şehrin en önemli 2 bölgesini ve en önemli yapılarından birinin içini de rehber eşliğinde gezip görme imkanı sağlayan turu daha önceden almış olan 3000’in üzerinde 5 üzerinden 4,8 puan vermiş. 

4. Nikolaifleet Kanalı’nda fotoğraf çektirin.

Nikolaifleet Kanalı Hamburg'da ne yapılır?

Hamburg’da ne yapılır? diye düşünenlere Amsterdam havası alma tavsiyesi ne doğru olur bilmem ama Nikolaifleet Kanalı‘ndan mutlaka bahsetmem lazım.

Aslında Hamburg’da Amsterdam’la rekabet edecek kadar çok kanal var, ancak buradakilerin farkı şehir merkezinde toplanmış olmamaları. Dolayısıyla kanalları görmek için şehrin belirli yerlerine gitmek lazım. Bir tanesini göreyim en azından derseniz de size tavsiyem Nikolaifleet Kanalı.

Miniature Wunderland’dan yürüyerek ulaşabileceğiniz kanal kıyısında kendinizi Amsterdam’da gibi hissedebilir, kanalı ve rengarenk apartmanları fotoğraflayabilir, ya da bunların önünde harika fotoğraflar çektirebilirsiniz.

5. St Pauli’nin graffitilerini keşfedin.

Hamburg'da ne yapılır? St Pauli graffiti

Neredeyse her kapının ve her duvarın üzerinde cıvıl cıvıl graffitiler görebileceğiniz St Pauli şehrin en havalı bölgelerinden biri.

Sanat galerileri, küçük butikler ve pek çok beyaz yakalının bir gün açmayı hayal ettiği türde sevimli cafeler arasında dolaşıp, isimsiz sanatçıların rengarenk eserlerini görebileceğiniz bir St Pauli yürüyüşü Hamburg’da ne yapılır? diye düşünenlere keyifli ve eğlenceli bir önerim olsun.

Bu arada hazır St Pauli’ye gelmişken Hamburger Dom Festivali var mı yok mu diye bir bakın. Yılda 3 defa düzenlenen (Kasım, Nisan ve Ağustos) ve her biri 30 gün süren sergi-festivalde lunapark eğlencelerine katılabilir ve lezzetli sokak atıştırmalıklarını tadarak üzerinizdeki tüm ağırlığı atabilirsiniz.

Şehrin en havaları bölgelerinden sadece birini anlattım burada. Hamburg’da nerede kalınır? yazısına bir göz atarsanız konaklamaya uygun tüm bölgelerle ilgili fikir edinebilir ve otel rezervasyonunuzu da bu doğrultuda yapabilirsiniz. Böylece kentin tadını doya doya çıkarırsınız.

6. Jungfernstieg’de yürüyün.

Jungfernstieg Hamburg'da yapılması gerekenler

Adını bir zamanların zengin aristokratlarının genç ve bekar kızlarına (Jungfern) uygun koca bulmak için bu caddede yaptıkları yürüyüşlerden alan Jungfernstieg, Hamburg’un son derece hareketli bölgesinde yer alıyor.

Eski, estetik ve tarihi yapılarda yer alan zincir mağazalar, şık restoran ve cafeler ve Binnenalster Gölü ile çevrili cadde güzel bir yürüyüş ve modern Hamburg’u keşfetmek için ideal bir adres.

7. Chilehaus’u görün.

Chilehaus Hamburg yapılacak şeyler listesi

Speicherstadt’ın girişinde yer alan Chilehaus da Hamburg’da ne yapılır? yazısında mutlaka görün diyebileceğim tarihi yapılardan.

1920 yılında Çin’den getirip sattığı ürünlerle zengin olan bir aristokrat için Friedrich Höger tarafından tasarlanan göz alıcı yapı özellikle fotoğraf çekmek için harika bir seçenek.

8. Planten un Blomen Parkı’nda güneşli bir günün tadını çıkarın.

Hamburg'da yapılması gerekenler Planten un Blomen Park

Çok yürüyünüz, çok yoruldunuz ve Hamburg’da ne yapılır yazısında sıra geldi biraz dinlenmeye.

İçerisindeki göletler, bahçeler, teras evler ve botanik bahçeleriyle Avrupa’nın en güzel parklarından biri olan Planten un Blomen güneşli bir günün tadını çıkarmak veya yürümekten, gezmekten yorgun düşen ayaklarınızı dinlendirmek için gitmeniz gereken yer.

Parkta ayrıca Hamburg Hayvanat Bahçesi Tierpark Hagenbeck de yer alıyor. Carl Hagenbeck ve oğlunun önce kendi sahip oldukları birkaç hayvanla başlayıp, zamanla filler, leoparlar, orangutanlar, zebralarla zenginleşen hayvanat bahçesi çocuklar ve hayvanlar alemine ilgili duyan tüm yetişkinler için eğlenceli bir yer.

Bugün 500’ün üzerinde türe ev sahipliği yapan, hayvanlara doğal ortamlarına en yakın koşullarda bakılan hayvanat bahçesi hala aynı ailenin genç kuşakları tarafından yönetiliyor.

9. Elbphilharmonie’de bir konsere gidin, klasik müzik sevmiyorsanız Logo Club konserlerine gidin.

Hamburg'da ne yapılır? Elbphilharmonie

Hamburg’da ne yapılır? yazısında müzik severlere de bir önerim var.

2017 yılında açılan ve 1000 pencereli, sıradışı mimarisi ile dışarıdan bile son derece dikkat çekici olan Elbphilharmonie. Ya da Hamburglular’ın deyişiyle Elbi.

Elbphilharmonie Orkestrasına da ev sahipliği yapan dev konser salonu modern zamanların en kaliteli akustiğine sahip.

Dolayısıyla gidin, görün, mümkünse bir temsile katılın. Bu devasa yapının içini kulaklarınızı pasını alacak bir müzik eşliğinde keşfedin.

Klasik müzik dışındaki türleri sevenler de Hamburg’da müzik dinlemeden dönmemeli. Ve bunun adresi de kentin en eski salonlarından Logo Club.

Geniş bir spekturumda grupların ve şarkıcıların sahne aldığı club 450 kişi kapasiteli ve burada düzenlenen konserler genellikle kapalı gişe. Her iki salondaki konser programları için aşağıdaki linklere göz atabilirsiniz.

10. Yürüyerek Elbe Tüneli’nden geçin.

Elbe Tuneli Hamburg'da ne yapılır?

Yok yok dileğiniz filan gerçek olmuyor buradan yürüyerek geçince ama yine de şansınızı deneyin isterseniz.

Nehir sularının 24 metre altından geçen 426 metre uzunluğundaki Elbe Tüneli bizdeki Marmaray misali. Ancak bu tünel 1911 yılında yapılmış, dünyanın en uzun nehir altı tüneli, ayrıca yaya ve bisikletlilerin geçebileceği bir yolu da var.

Malum trenle geçerken bir şey anlamıyoruz, hızlıca olup bitiyor. Ama nehir sularının altında yürümenin nasıl bir his olduğunu merak ederseniz Elbe Tüneli’nde yürümelisiniz.

11. Balık Pazarı’nda balık yiyin.

Balık Pazarı Hamburg gezi notları

19. YY’dan beri Hamburg Limanı’nda Mart ve Kasım ayları arasında kurulan balık pazarı Fischauktionshalle şehirde en lezzetli balıkları tadabileceğiniz yer. Tabii ki pazar içinde ve etrafında kurulan yemek standlarında. Üstelik çoğunlukla canlı müzik veya dj performansları eşliğinde.

Kısacası burası sadece balıkların alınıp satıldığı bir pazar yeri değil, aynı zamanda sohbet, muhabbetin aktığı, yerlilerle turistlerin bir arada eğlendiği ve müzik dinlediği, atmosferi ile her türden ziyaretçiyi kendine çeken bir yer.

12. Flohschanze Pazarı’nı gezin.

Flohschanze Pazarı Hamburg yapılacak şeyler listesi

Pazar gezmeyi sevenler için Hamburg’da ne yapılır? yazısındaki önerimse Flohschanze Pazarı.

Schanzenviertel Bölgesi’nde Cumartesi günleri kurulan pazardaki yüzlerce tezgahta el işi ürünler, takılar, vintage kıyafetler, hediyelik eşyalar ve aklınıza gelebilecek hemen her şey satılıyor. Üstelik Hamburg’da pazarlık ederek alışveriş yapabileceğiniz nadir yerlerden de biri.

Haliyle gidip dolaşın, alış veriş yapmasanız bile cıvıl cıvıl tezgahları, rengarenk ürünleri görmekten, hareketli kalabalığın enerjisine karışmaktan keyif alırsınız.

13. Tekne turu yapın.

Hamburg'da yapılması gerekenler tekne turu

Hamburg Limanı ve şehrini en güzel açıdan görmenin yolu tekne turu yapmaktan geçiyor. Bu turu bir toplu taşıma aracı olan HADAG feribotları ile yapabileceğiniz gibi sadece seyir keyfi amacıyla düzenlenen uygun fiyatlı turlara da katılabilirsiniz. Popüler bir tur önerisi ise:

1 Saatlik Tekne Turu: İngilizce ve Almanca rehberlik hizmeti de sunulan tur 1 saat civarında sürüyor. Ki bu tekne turunu daha önceden almış olan 700’e yakın gezgin 4,5 puan vermiş. Ayrıca hızlı ve kolay satın alma, planlarınızın değişmesi halinde son 24 saate kadar cezasız iptal hakkı da mevcut.

Böyle bir turu yapmak isterseniz özellikle gün batımı saatlerini tavsiye ederim, zira nehirden şehrin görüntüsü muhteşem oluyor.

14. Yakın yerlere günübirlik geziler yapın.

Hamburg'da ne yapılır? Yakın yerlere gidin

Hamburg’da ne yapılır? yazısında son olarak -eğer zamanınız da varsa- yakın yerlere günübirlik geziler yapmanızı öneririm.

Bunun için en güzel adreslerden biri şehrin 25 kilometre dışında, 1595 yılında yapılan ve bugün içerisindeki orijinal mobilya ve antikalar korunarak müze olarak hizmet veren Ahrensburg Sarayı.

Diğeri ise sadece Almanya değil tüm Baltık ülkeleri arasında bir zamanlar en önemli liman kenti olmuş Lübec. Burada antik kent sokaklarında gotik tarzında Hansa yapılarını görebilir, 13. YY’dan kalma Marienkirche Kilisesi’ni gezebilir veya 14.YY’dan kalma St Catherine Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Elbette kentin limanında yürümenin de tadını çıkararak.

Özetle Hamburg’da Ne Yapılır?

Hamburg'da ne yapmalı?

Baltık Denizi’ni Almanya’nın iç bölgelerine bağlayan Hamburg’un turistlere ne gibi sürprizleri olduğunu tek tek anlatmaya çalıştım. Yine de program yapmakta zorlanıyorsanız birkaç ipucu verebilirim.

Belediye Binası Rathaus’u, Hamburg Limanı’nı, depo binalarının olabileceği en şık, en estetik halini görebileceğiniz Speicherstadt ve St Pauli Bölgeleri’ni programınıza mutlaka almalısınız. Bunlar bir Hamburg seyahatinin en özgün kısımları.

Flohschanze pazarı gezisi, balık pazarında yemek yemek ve Elbe Tüneli’nden geçmek de yine Hamburg’a özgü, başka bir yerde aynı keyfi vermeyecek aktivitelerden. Dolayısıyla bu üçünü de programınıza mutlaka almalısınız.

Bundan sonrası ise zamanı ve bütçesi biraz daha yüksek olanlar için bonus sayılabilir.

Elbe Nehri’nde Hamburg manzaralı bir tekne turu yapmak veya Lübec gibi, Ahrensburg Sarayı gibi yakın çevreye kısa geziler düzenlemek en önemli bonuslardan ve fırsat bulursanız mutlaka yapmanızı öneririm.

Hamburg’da ne yapılır? yazısında şehrin tadını doyasıya çıkarmak için yapabileceğiniz 15 aktiviteden bahsettim. Eklemek istedikleriniz varsa yorumlarınızı okumaktan mutlu oluruz.

“Hamburg’da Ne Yapılır? Yapılacak 15 Şey” üzerine 2 yorum

  1. BİR TANITIM BU KADAR MÜKEMMEL YAPILIR, TEK KELİME İLE HARİKA.
    23-30 EYLÜL TARİHLERİ ARASINDA HAMBURGTA OLACAĞIM, 26-30 ARASI BİR EĞİTİME KATILACAĞIM, YAZDIKLARINIZIN DIŞINDA İLAVE TAFSİYELERİNİZ OLURSA SEVİNİRİM, HATTA HAMBURGTAN TREN İLE GİDİLEBİLECEK ŞEHİRLER VEYA ÜLKELER HAKKINDADA TAFSİYELERİNİZ OLURSA AYRICA SEVİNİRİM. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

    Yanıtla

Yorum yapın