İzmir Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 40 Nokta)

Açıkçası İzmir gezilecek yerler listesine nereden başlamam gerektiğine bir türlü karar veremedim. Zira şehir, tıpkı İstanbul gibi kültürel açıdan gayet tatmin edici. Tarihi açıdansa medeniyetin beşiği olarak kabul edilen İskenderun, Hatay, Şanlıurfa ile eşdeğer sayılıyor.

Kültürel ve tarihi yanını bir kenara bırakacak olursak, İzmir’in merkezini saran ilçelerinde üst düzey gastronomik deneyimler yaşayabilir, doyasıya deniz keyfi yapıp eğlenebilirsiniz. Uzatmadan İzmir’de gezip görülmesi gereken en önemli yerlere geçelim…

İzmir Gezilecek Yerler Listesi

İzmir gezilecek yerler rehberi boyunca Ege’nin incisi İzmir ve çevresinde gezip görülmesi gereken en önemli 40 yer hakkında çok detaylı bilgiler paylaşacağım.

İzmir şehir merkezi ve İzmir çevresinde gezip görülecek tüm önemli yerlerin harita konumlarını ise topluca yazı devamındaki İzmir gezilecek yerler haritası bölümünde bulabilirsiniz. Hadi başlayalım…

BUNLARA DİKKAT

İzmir’de hangi bölgede konaklama yapacağınıza karar vermediyseniz İzmir’de nerede kalınır? başlıklı yazımı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

İzmir seyahatinizde konaklama için Park Inn by Radisson ya da Renaissance İzmir adlı tesislere göz atabilirsiniz.

1. Saat Kulesi

İzmir gezi rehberi Saat Kulesi

Bir dönem Sarıkışla ile çevrelenmiş olan Saat Kulesi, kentin en önemli simgesi sayılması nedeniyle çoğu gezgin tarafından İzmir gezilecek yerler listesinin ilk sırasına yazılıyor.

Zarif mimarisi ile ilgi odağı olan kule, 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine Sadrazam Mehmet Said Paşa’nın emri doğrultusunda 1901 yılında inşa edilmiş.

Alman Konsolosluk Binası’nın da planlarını çizen Raymond Charles Péré gözetiminde yapımı gerçekleştirilen tarihi yapı, 25 metre yüksekliğe sahip. Kuzey Afrika tarzı kolonların desteklediği kulenin dört tarafı çeşmelerle süslenmiş.

Göze oldukça hoş gelen kabartmalarla süslü kulenin önünde fotoğraf çektirdikten sonra hemen yanı başındaki Hasan Tahsin Anıtı ile Yalı Camii’ne odaklanabilirsiniz.

2. Tarihi Asansör

İzmir gezi blog Tarihi Asansör

Konak Meydanı’ndan Karataş yönüne doğru ilerleyecek olursanız, Dario Moreno Sokağı’nın bitimindeki Tarihi Asansör’e ulaşabilirsiniz. Hoş bir ambiyansa sahip mühendislik harikası, gün batımı manzarasını izlemek isteyenler için kentteki en ideal seçenekler arasında yer alıyor.

Hemen üst kısmında kentin en eski semtlerinden Halil Rıfat Paşa’nın bulunduğu asansör, 1907 yılında Nesim Levi tarafından inşa ettirilmiş.

Bu yapının inşasından önceyse bölge halkı Mithatpaşa ile Şehit Nihatbey caddeleri arasındaki ulaşım ihtiyaçlarını, 155 basamaklı merdiven aracılığıyla zahmetli bir biçimde gideriyorlarmış. Türkler, merdiveni “Karataş” ismiyle anıyormuş. Yahudiler ise “Davidaslar’ın Merdiveni” adını koymuş.

Büyükşehir belediyesinin çalışmaları sonrasında keyif dolu bir cazibe merkezine dönüşen tarihi yapı, makul fiyatlı bir kafeteryaya ev sahipliği yapıyor.

3. Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Tarihi KemeraltI Çarşısı İzmir'de gezip görülecek yerler

Tarihi yönü ile ön plana çıkan Mezarlıkbaşı semti ile Konak Meydanı arasındaki alanı kaplayan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın kökenleri 17. yüzyıla kadar uzanıyor.

1650-1670 yılları arasında denizin doldurulmasıyla oluşturulmuş alan üzerine kurulu çarşı, uzun süre boyunca alışveriş konusunda İzmir’in en önemli ve çoğu kişiye göre tek merkezi konumundaymış.

İzmir Milli Kütüphane, Devlet Opera ve Balesi, Kızlarağası Hanı, Hisar Camii gibi gerek mimari gerekse de kültürel bakımdan zengin sayılabilecek mekânlara ev sahipliği yapan çarşıda, ilk zamanlar demirciler, kömürcüler, çiviciler, baharatçılar ağırlıktaymış. Ancak zamanla çarşıda, uygun fiyatlı giyim ürünleri satan işletmelerin sayısı artmış.

Eskiden balık halinin bulunduğu alanı çarşıdaki en önemli cazibe merkezine dönüştürecek projeye dair çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Başdurak Camii çevresi ile Hisarönü ise İzmir’in sokak lezzetlerini denemek isteyenlere sayısız fırsat sunmaya devam ediyor. Gastronomik açıdan ilginç fırsatları değerlendirmek isterseniz, Havra Sokağı’na da gidebilirsiniz.

4. Kordon Boyu

İzmir gezilecek yerler Kordon Boyu

Özellikle yaz akşamları yoğun ilgi gören Kordon Boyu, Pasaport İskelesi’nin yanı başındaki Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp İzmir Limanı’na kadar uzanıyor. Sahil şeridi, konumu nedeniyle yalnızca eğlence tutkunlarının radarına girmekle kalmayıp enfes gün batımı manzarası izlemek isteyenleri de kendisine çekiyor.

Eski fotoğraflara bakacak olursanız, İzmir’in kordon boyunun Selanik’tekine bir hayli benzediğini kolayca fark edebilirsiniz. Ancak 2000’li yılların başında gerçekleştirilen genişletme projesi sonucu bu benzerlikten eser kalmadı. Yine de kordondaki değişikliğin gezginler ve yerel halk lehine sonuçlandığının altını çizmem gerekiyor.

I. Kordon olarak da adlandırılan sahil şeridinin en dikkat çekici noktasını Gündoğdu Meydanı oluşturuyor. Zira konserlere, mitinglere ve gösterilere sahne olan meydanın çevresindeki konsolosluk binaları, kordon boyunun eski kimliğini günümüze taşıyan nadir örnekleri oluşturuyor.

Hatta bu binalardan biri, Atatürk Müzesi olarak ziyarete açık tutuluyor.

5. Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Sasalı Doğal Yaşam Parkı İzmir gezi rehberi

Gediz Deltası sınırları içerisindeki Sasalı Doğal Yaşam Parkı, 2008 yılından bu yana çocuklu ailelerin İzmir gezilecek yerler listelerinin demirbaşları arasında sayılıyor. Doğa tutkunlarına keyfine doyamayacakları saatler vadeden yaşam parkı, 1937 yılında kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi’nin devamı niteliği taşıyor.

Doğal yaşam parkı, ülkemizde kurulan ilk hayvanat bahçesi unvanını elinde bulunduran öncülünün aksine geniş arazisi ile dikkat çekiyor. 425 bin metrekarelik alan üzerine kurulu parkta, 138 türden 2.600’ün üzerinde canlı yaşamını sürdürüyor. Tesisi gezerken ayrıca 250’den fazla bitki türünü de gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz.

Tematik bölümleri gayet ustaca planlanan doğal yaşam parkının hemen girişinde piknik alanları bulunuyor. Bu alanlara ek olarak tesisin girişine yakın konumda yeme-içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz kafeler de bulunuyor.

6. Agora

Agora İzmir'de nereler gezilmeli?

Hatırlayacak olursanız, Kemeraltı’nı anlatırken sizlere Havra Sokağı’ndan bahsetmiştim. Bu sokaktan yukarı doğru ilerledikten sonra sağa dönüp İkiçeşmelik Yokuşu’nun karşı tarafına geçerek İzmir’in tarihine ışık tutan en önemli mekânlardan biri olan Agora’ya ulaşabilirsiniz.

Antik yerleşim bölgesi, M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş. İyon agoralarının en büyüklerinden biri olduğu belirtilen tarihi kompleksin yapımı, dikdörtgen plana sadık kalınarak 3 katlı olacak şekilde gerçekleştirilmiş.

Ayakta kaldığı süre boyunca kentin sosyal ve siyasi hayatının merkezinde yer alan yapı grubunda, ilk kazı çalışmaları 1932-1941 yılları arasında yapılmış. Bu çalışmalar ile bir hayli uzun aranın ardından 1996’da yeniden başlanan kazılar sonucunda tanrı ve tanrıçaları tasvir eden çok sayıda kabartma, heykel bulunmuş.

7. Kadifekale

Kadifekale İzmir gezilecek yerler

Agora’ya 10-15 dakikalık yürüme mesafesinde Kadifekale, enfes kent manzarasını gözler önüne sermekle kalmayıp ziyaretçileriyle İzmir’in farklı dönemlerine dair değerli bilgiler paylaşıyor.

Kale, eski adı Pagos olan dağın zirvesine Büyük İskender’in Klaros’un Apollon Kâhini’nden aldığı tavsiyeler üzerine generallerinden Lysimachos tarafından inşa ettirilmiş. Askeri yapıyı da içine alan bölge, günümüzde Bayraklı sınırları içerisinde bulunan Smyrna’nın ardından kentin ikinci kez kurulduğu yer olarak anılıyor.

Gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulunan kalenin yalnızca batı bölümündeki beş kulesi ve güney surlarının bir bölümü günümüze ulaşabilmiş.

Büyükşehir Belediyesi tıpkı Agora’da olduğu gibi bu yapıya yönelik de kapsamlı yenileme çalışmalarını hayata geçirmiş durumda. Hatta bu çalışmalar kapsamında kale, belirli tarihlerde Pagos Üretici Pazarı’na ev sahipliği yapıyor.

8. Konak Meydanı

Konak İzmir gezi rehberi

Kentin kalbi konumundaki Konak Meydanı, İzmir gezisine başlamak için bana göre en ideal yer. 1829-1953 yılları arasında Sarıkışla’nın önemli bir bölümünü kapladığı meydan, şimdilerde güvercinleri ve tarihi yapıları ile adından söz ettiriyor.

Kemeraltı Çarşısı’nın ana girişinin hemen ön tarafında yer alan meydanda Saat Kulesi, Yalı Camii ve Hasan Tahsin Anıtı’nı inceledikten sonra sırtınızı hükümet konağına verip sağa yönelecek olursanız, orijinal planlarını Gustave Eiffel’in çizdiğine inanılan Konak Pier’e ulaşabilirsiniz.

Ancak bunun öncesinde sola doğru ilerlemenizi tavsiye ederim. Zira bu yöne gidecekleri, İzmir Arkeoloji ve Etnografya ile Resim-Heykel müzeleri gibi önemli kültürel tesisler bekliyor. Yıl boyunca çok sayıda etkinliğe sahne olan Atatürk Kültür Merkezi de yine bu yönde yer alıyor.

Eğer meydan çevresindeki gezintiniz esnasında mola verme ihtiyacı hissederseniz, eskiden büyük boyutlu kuş kafeslerinin ayrı bir hava kattığı Bahribaba Parkı’na ya da botanik bahçesine yönelebilirsiniz.

9. Kızlarağası Hanı

İzmir gezilecek yerler Kızlarağası Hanı

Kemeraltı’na Hisarönü yönünden girip caminin sağına doğru yönelecek olursanız, otantik alışveriş fırsatları ile dolu Kızlarağası Hanı’na giriş yapabilirsiniz. İki katlı han, 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından inşa ettirilmiş.

Bir zamanlar dalgaların duvarlarına çarptığı han, 18. yüzyıldaki dolgu çalışmalarının ardından denizle olan bağlarını yitirmiş. Ancak o günlerin anısı niteliğindeki babaların birçoğu hala varlıklarını koruyor.

1993 yılındaki restorasyon çalışmaları sayesinde kente geri kazandırılan tarihi yapının alt katındaki dükkanlarda; el sanatları ürünlerinin, halıların, takı eşyalarının ve hediyeliklerin satışı yapılıyor. Avlusu ise yılın dört mevsimi sakin atmosferde soluklanmak isteyenleri ağırlıyor.

Hanın avlusunda kahve keyfi yapmadan önce açlığınızı bastırmak isterseniz, Hisarönü’ndeki söğüşçülerden, dönercilerden ya da kokoreççilerden birine oturabilirsiniz.

10. Atatürk Müzesi

İzmir tatili Atatürk Müzesi

I. Kordon’daki Atatürk Müzesi, manevi değeri ve tarihi detaylarından dolayı İzmir gezilecek yerler listesine eklenebilecek belki de en anlamlı yerlerden biri. Kültürel tesis, 1875-1880 yılları arasında halı tüccarı Takfor’un isteği doğrultusunda yapımı gerçekleştirilen son derece zarif bir binada faaliyet gösteriyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu evde ilk defa İzmir İktisat Kongresi için şehirde bulunduğu sırada konaklamış. 1926 yılında ise bina, belediye tarafından kendisine hediye edilmiş.

1940 yılında müze haline getirilmesi için çalışmaların başlatıldığı tarihi yapı, 1941’de ziyaret açılmış. Müzenin sergiye açık durumdaki giriş ve birinci katlarında Atatürk’ün kullanımına sunulmuş eşyaların tamamını yakında inceleyebilirsiniz.

11. St. Polycarp Kilisesi

St Polycarp Kilisesi İzmir'de görülmesi gereken yerler

Swissotel Grand Efes ile Hilton Oteli’nin arasında sayılabilecek bir noktada yer alan St. Polycarp Kilisesi, Fransa Kralı 8. Lois’nin isteği ve Kanuni Sultan Süleyman’ın izniyle 1625 yılında inşa edilmiş. Kilise, adını Aziz Yuhanna’nın ilk öğrencilerinden biri olan ve 155 yılında Romalılar tarafından Kadifekale’de öldürülen din adamından alıyor.

Hz. İsa’nın ölümünün ardından sarıldığı kefenin bir reprodüksiyonuna ev sahipliği yaptığı için Hristiyan dünyasında önemli yere sahip olan kilisenin görülmesi gereken kısımlarını Saat Kulesi’ni de tasarlayan Raymond Péré tarafından çizilmiş freskler oluşturuyor. Péré, ustalık kokan bu çalışmalarında Aziz Polycarp’ın yaşam öyküsünü betimlemiş.

12. İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir'de gezilecek yerler izmir arkeoloji müzesi

Manzarası ile insanı kendine âşık eden Varyant’ın Konak tarafındaki başlangıç noktasında yer alan İzmir Arkeoloji Müzesi, ilk olarak 1927 yılında Basmane’deki Aya Vukla Kilisesi’nde hizmet vermeye başlamış. Kültürel tesis, 1984’te ise Bahribaba Parkı’nın üst kısmında yer alan binaya taşınmış.

Batı Anadolu’nun tarihine odaklı müzede; Smyrna, Efes, Bergama, Teos başta olmak üzere İzmir ve çevresindeki antik yerleşim bölgelerinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda bulunmuş eserler sergileniyor. Tesiste ayrıca Agora’dan getirilen buluntular da sergileniyor.

Bu mekândan çıktıktan sonra hemen sol tarafa yönelecek olursanız, 1831 yılında vebalı hastaların tedavisi amacıyla inşa edilmiş Neo-Klasik tarzdaki tarihi binada faaliyet gösteren İzmir Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

13. Yalı (Konak) Camii

İzmir turu Yalı Konak Camii

Gerek bulunduğu Konak Meydanı’nı gerekse de Saat Kulesi’ni anlatırken adını andığım Yalı Camii’nin, 1755 yılında Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Hatun’un isteği doğrultusunda klasik Osmanlı mimarisine sadık kalınarak inşa edildiği konusunda düşünceler ağır basıyor.

İzmir’in işgali ve kurtuluşu esnasında önemli olaylara sahne olan Hükümet Konağı ile Saat Kulesi arasında yer alan dini yapı, yaptırdığına inanılan ailenin İngilizler ile yakın ilişkilerinden dolayı bir dönem İngiliz Ayşe Camii adıyla da anılmış.

Sekizgen planlı bu şirin cami, Kütahya çinileri sayesinde gezginlerin kolayca ilgisini çekiyor. Gerçi 1964’teki yenileme çalışmaları öncesinde süslemeler daha geniş alanı kaplıyormuş. Ancak çalışmaların ardından yalnızca kapı ve pencere kenarlarındaki çiniler kalmış.

14. Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi İzmir gezilecek yerler

Gündüz alışveriş, akşam ise eğlence olanaklarını değerlendirmek için ziyaret edebileceğiniz Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Talatpaşa ile Ali Çetinkaya bulvarlarının kesiştiği noktadan başlayıp Kordon’un limana doğru giden kısmına kadar uzanıyor.

Eskiden Mesudiye adıyla tanınan caddedeki alışveriş imkânları, daha çok İtalyan Kültür Derneği ile Sevinç Pastanesi arasındaki kısımda yoğunlaşıyor. Gastronomik fırsatlarsa biraz daha dağınık vaziyetteler. Örneğin boyozları ile ünlü Dostlar Fırını’na ulaşmak için kültür derneğinden liman tarafına doğru biraz yürümek gerekiyor.

Eğer caddeye gitmek istemenizdeki amaç eğlenmekse Gazi Kadınlar, Muzaffer İzgü, Dantel gibi ünlü yan sokaklarda hizmet veren mekânlar arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

15. Alsancak Sevgi Yolu

İzmir tatili Alsancak Sevgi Yolu

Tıpkı Kıbrıs Şehitleri Caddesi gibi Alsancak Sevgi Yolu’nu da gündelik hayat hakkında gözlem yapmak amacıyla İzmir gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Her iki tarafı ağaçlarla süslenmiş bu sevimli yürüyüş yolu, Efes Oteli ile Behçet Uz Çocuk Hastanesi arasında uzanıyor.

Alsancak Sevgi Yolu’nda gezerken el yapımı ürünlerin sergilendiği stantları ve bazı eski yayımlara ait kopyaları bulabileceğiniz kitapçılara odaklanmayı düşünebilirsiniz. Fotoğraf çektirmek içinse Amerikan Kültür Derneği tarafındaki İzmir yazısının bulunduğu noktaya gidebilirsiniz.

Ters tarafa, yani St. Polycarp Kilisesi yönüne ilerleyecek olursanız, yeme-içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz birçok kafeyle karşılaşabilirsiniz. Yalnız bu mekânların özellikle öğle saatlerinde çevrede çalışan bireylerle dolup taştığını sakın unutmayın.

16. Fuar (Kültürpark)

İzmir gezi rehberi Fuar Kültürpark

1980’li yılların sonlarına kadar popülaritesini korumayı başaran İzmir Fuar Alanı ya da namı diğer Kültürpark, Mustafa Kemal’in isteği doğrultusunda ve Behçet Uz önderliğinde 1936 yılında kurulmuş.

Ülkemizin diğer devletlerle olan ekonomik bağlantılarının güçlendirilmesi amacıyla alanın çeşitli noktalarında çeşitli pavyonlar ve sergi alanları oluşturulmuş.

Lunapark’ı aracılığıyla çocuklu ailelere keyif dolu anlar yaşatan, gazinoları sayesinde İzmir’de ve çevre illerde yaşayan bireylere hayranı oldukları ünlülerle yakınlaşma fırsatı veren fuar; Atatürk Açıkhava Tiyatrosu; İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gibi kültürel mekânları bünyesinde barındırıyor.

Fuar faaliyetlerinin Gaziemir’de sürdürülmesine karar verildikten sonra Kültürpark, bir dönem kaderine terk edilme tehlikesi yaşadı. Ancak sonradan yapılan düzenleme çalışmaları ile spor yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettikleri bir cazibe merkezi hüviyetine büründü.

Heykeller ve havuzlarla süslü yeşil alan, aynı zamanda kuş gözlemi yapmak için de kentteki en ideal mekânların başında geliyor.

17. Teleferik

İzmir gezi rehberi teleferik

Kültürpark’ın sakin atmosferinde hoş vakit geçirdikten sonra rotanızı Balçova’daki bir diğer huzur dolu adrese, yani Teleferik’e çevirebilirsiniz. Uzun bir yenileme sürecinin ardından 2007 yılında yeniden hizmete alınan ulaşım aracı, tepenin zirvesinde sonlanan yolculuğunu 2 dakika 42 saniyede tamamlıyor.

Yolculuğun kısa sürdüğünü göz önünde bulundurup sakın fotoğraf makinenizi hazırda bulundurmayı ihmal etmeyin. Zira kabinde oturduğunuz süre boyunca iç körfezin tamamının enfes manzarası sizlere eşlik ediyor.

Yolculuk bitip de zirveye ulaştığınızda, farklı temalara sahip yeme-içme alanlarında vakit geçirebilirsiniz. Hatta etrafı çam ormanlarıyla kaplı baraj gölü manzarası eşliğinde mangal keyfi yapabilirsiniz.

Teleferik Tepesi’nin zirvesine, dilerseniz yürüyerek de çıkabilirsiniz. Toprak patikalar, özellikle hafta sonları yoğun ilgi görüyor.

18. Radyo ve Demokrasi Müzesi

İzmir hakkında bilgiler Radyo ve Demokrasi Müzesi

Konak Belediyesi tarafından 2013 yılında açılışı gerçekleştirilen Radyo ve Demokrasi Müzesi, Basmane’deki Asmalı Ev olarak tanınan tarihi binada faaliyet gösteriyor. Bir bölümünün interaktif olması, müzeyi dünyanın farklı noktalarındaki türdeşlerinden ayıran en önemli özelliği oluşturuyor.

Müzede, kronolojik sıraya göre yerleştirilmiş 150’den fazla radyo ile onlarca pikap ve gramofon sergileniyor. Osmanlı mimarisine özgü detayları bünyesinde barındıran yapının sergi alanına dönüştürülmüş odalarını gezerken, farklı dönemlere ait önemli haberleri ve siyasi konuşmaları yeniden dinleyebilirsiniz.

Eğer müzeyi ziyaret edeceğiniz zamana etkinlik takvimine bakarak karar verirseniz, ünlü radyocularla yapılan söyleşilere ve film gösterimlerine denk gelebilirsiniz. Kültürel tesiste ayrıca yılın belirli dönemlerinde atölye çalışmaları da yapılıyor.

19. Hisar Camii

Hisar Camii İzmir'de gezilecek yerler

Ön tarafı çiçekçilerle süslü Hisar Camii, Aydınoğulları’ndan Yakup Bey tarafından 1592 yılında inşa ettirilmiş. İzmir’in en büyük camisi olma özelliği taşıyan dini yapının, Timur tarafından yıkılan İzmir Liman Kalesi’nin bulunduğu alan üzerinde yükseldiği düşünülüyor. Bazı kaynaklara göreyse burada eskiden bir kilise bulunuyormuş.

Bir yanı Kızlarağası Hanı, diğer tarafları ise Yorgancılar, Yağcılar ve Peynirciler çarşılarıyla çevrelenmiş cami, mimari açıdan Osmanlı stili geleneksel tarzın tüm özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Tek şerefeli minareye sahip dini yapının iç kısmına görkem katan unsurlarıysa kalem işi süslemeler.

Camiye kolayca ulaşmak adına Kemeraltı Çarşısı’na Fevzipaşa Bulvarı yönündeki Hisarönü’nden giriş yapabilirsiniz.

20. Dario Moreno Sokağı

Dario Moreno Sokağı İzmir gezi rehberi

Buram buram tarih kokan atmosferi ve aslına uygun restore edilmiş evleri sayesinde Dario Moreno Sokağı, fotoğraf çekmekten hoşlanan gezginlerin İzmir gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezlerinden olmayı sürdürüyor.

Tarihi Asansör’e de ev sahipliği yapan sokağa, yaşamı boyunca kente olan tutkusunu her daim dile getiren ünlü piyanist, şarkıcı ve tiyatro oyuncusu David Arugete’nin sahne ismi verilmiş. Zira birçok Musevi aile gibi Dario Moreno da 1940’lı yıllarda annesi ve kardeşleri ile birlikte burada yaşamış.

1990’lı yılların sonuna kadar kentin en az ilgi gören noktalarından olan sokak, bölgede gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının ardından keyifli vakit geçirilebilecek bir cazibe merkezine dönüşmüş.

Sokaktaki tarihi evlerin bir kısmı kafe ve hediyelik eşya dükkânı olarak kullanılıyor. Bazısında ayrıca ikinci el eşyaların satışı yapılıyor. Sanatçının doğduğu ev ise müze statüsünde ziyarete açık tutuluyor.

21. Gazi Kadınlar Sokağı

İzmir’in tarihi yapılarıyla öne çıkan bir diğer yeri ise Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde 2. Kordon’a açılan Gazi Kadınlar Sokağı. Burada unutulmaya yüz tutmuş iki katlı ahşap evler, hayranlık uyandırıcı değişimler geçirerek hem yerli halkın hem de gezginlerin akşam saatlerini keyifle geçirmelerine olanak tanıyan mekânlara dönüşmüş.

Sokağa gün içerisinde gittiğinizde, nyalnızca akşam için harıl harıl hazırlık yapan restoran ve bar çalışanları ile bu mekânlara mal taşıya tedarikçi arabalarını görebilirsiniz. Güneş battığında ise 1453 Sokak’ın çehresi tamamen değişiyor.

Farklı temalara sahip barlarda doyasıya eğlendikten sonra açlığınızı bastırmak için siz de çoğunluğa uyup sokağın girişindeki boyoz ve kumru satan dükkânlara yönelebilirsiniz.

22. Karşıyaka Çarşı

İzmir gezilecek yerler Karşıyaka Çarşı

Bir zamanlar kentin kuzey aksı için en önemli alışveriş yeri olma özelliği taşıyan Karşıyaka Çarşı, değişik insan manzaralarını yakalamak ve yerel halkın günlük hayat ritüelleri hakkında fikir edinmek isteyen gezginleri kendisine çekiyor.

Eğer vapura veya otobüse binerek bölgeye gitmediyseniz, çarşıya yönelik gezintinize İzban istasyonunun bulunduğu noktadan başlamanızı tavsiye ederim. İstasyondan 50-60 metre kadar ilerledikten sonra sağa bakacak olursanız, çarşının eski ve bana göre bir daha asla yakalanamayacak kadar güzel hali konusunda fikir edinmenizi sağlayacak polis karakolu binasını görebilirsiniz.

Bunun dışında ise ne yazık ki her taraf popüler markaların mağazaları ve fast-food restoranları ile dolmuş durumda. Oysa çarşı, 1990’lı yılların ortalarına kadar özgün alışveriş fırsatlarını bünyesinde barındırıyordu.

Çarşının deniz kıyısına doğru olan kısmına geldikten sonra sağa giderseniz, Karşıyaka’nın en önemli simgelerinden Atatürk Anıtı’na ulaşabilirsiniz. Sol tarafa yöneldiğinizde ise Karşıyaka Evlendirme Dairesi, Yunuslar Heykeli gibi ikonik yapıları yakından görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

23. Pasaport Vapur İskelesi

İzmir hakkında bilgiler Pasaport Vapur iskelesi

I. Kordon’un başlangıç noktası sayılan Pasaport Vapur İskelesi, gemilerden inen yolcuların pasaport kontrolünün yapılabilmesi amacıyla 1867-1886 yılları arasında inşa edilmiş.

Kantar Karakolu ile sırt sırta olan tarihi yapı, şimdilerde Karşıyaka, Göztepe, Bostanlı ve Alsancak yönüne sefer yapan vapurları ağırlıyor.

24. Aziz Vukolos Kilisesi

Aziz Vukolas Kilisesi İzmir'de gezilmesi gereken yerler

Aziz Vukolos ya da daha çok kullanılan adıyla Aya Vukla Kilisesi, adını İzmir’in ilk piskoposundan alıyor. Bir dönem İzmir Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapan kilise, 1886 yılında inşa edilmiş. 1922’deki büyük yangın felaketini yara almadan atlatan dini yapının bahçesinde, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ile Hanife Çetiner ve Esin Yılmaz Anı Evi bulunuyor.

İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler

Hazır detaylı bir İzmir gezilecek yerler listesi yapmışken Ege’nin bu güzel şehrinin çevresinde yer alan diğer popüler yerlerden bahsetmeden olmaz. İşte İzmir’in çevresinde yer alan en ünlü diğer gezi noktaları:

1. Efes Antik Kenti

İzmir gezi notları Efes Antik Kenti

Eğer tatil süreniz yeterince genişse, Efes Antik Kenti’ni de İzmir gezilecek yerler listenize dâhil etmenizi öneririm. Selçuk sınırları içerisindeki antik kentin kökenleri Helenistik döneme dayanıyor.

Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi gibi ilgi çekici yapıların bulunduğu tarihi yerleşimi gezdikten sonra rotanızı hemen yakınındaki Meryem Ana Evi’ne çevirebilirsiniz.

2. KEY Müzesi

İzmir gezilecek yerler KEY Müzesi

2015 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan KEY Müzesi, ülkemizin en büyük otomobil müzesi unvanını elinde bulunduruyor.

Kültürel tesiste, 19. yüzyılın sonlarından günümüze kadar uzanan süreçte üretilmiş ikonik otomobil ve motosiklet modelleri ile nostaljik nesneler sergileniyor.

3. Çeşme

Çeşme İzmir'de görülecek yerler

İzmir’in turistik açıdan en popüler ilçesi konumundaki Çeşme, yaz aylarında deniz keyfi yapmak isteyen gezginlerden yoğun ilgi görüyor.

Eğlence olanakları bakımından da gayet zengin olan ilçede Ilıca, Germiyan gibi görülmeye değer yerleşimler ile doğa harikası koylar bulunuyor.

4. Alaçatı

Alaçatı İzmir gezi rehberi

Hazır Çeşme’ye gelmişken gerek gastronomik gerekse de tarihsel bakımdan daha yoğun bir deneyim yaşamak isterseniz, Alaçatı’ya da zaman ayırabilirsiniz.

Üstelik bu şirin yerleşim yeri, sörf tutkunlarına paha biçilemez deneyimler yaşatıyor.

5. Şirince

Şirince İzmir gezi rehberi

Tarihi dokusuyla öne çıkan yerleşim bölgelerini sıralarken Şirince’yi asla unutmamak gerekiyor. Şarap üretimi ile adını tüm dünyaya duyuran şirin köyde, aradığınız huzuru fazlasıyla bulabilirsiniz.

Tabii bu arada harika lezzetlerin tadına bakıp tarihi yapıları ziyaret de edebilirsiniz.

6. Dikili

Dikili İzmir'de görülecek yerler

İzmir’in kuzeyindeki en popüler ilçelerden biri olan Dikili, en sıcak yaz günlerinde bile insanı serinleten denizi ve hala bakirliğini koruyan doğal güzellikleri ile gezginlerin dikkatini çekiyor.

Şelaleler, kaplıcalar ile bezenmiş parkurlarda uzun doğa yürüyüşlerine çıkmaktan hoşlanıyorsanız, bu ilçeyi de gönül rahatlığıyla İzmir gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

7. Eski Foça

İzmir gezi notları Eski Foça

Tarih sahnesine Phokaia isimli bir İyon yerleşimi olarak çıkan Eski Foça, sadece deniz keyfi yapıp harika yemeklerin ve mezelerin tadına bakabileceğiniz bir tatil destinasyonu değil.

Burada aynı zamanda zengin su altı yaşamını tanıma ve huzur dolu günler geçirme fırsatı yakalayabilirsiniz.

8. Seferihisar

Seferihisar İzmir'de görülmesi gereken yerler

İzmir’in mandalina üretimi ile adından söz ettiren ilçesi Seferihisar da tıpkı Eski Foça gibi İyonlar tarafından kurulmuş. Antik dönemlerdeki adı Teos olan ilçe, yöresel lezzetlere doyacağınız harika bir pazara ev sahipliği yapıyor.

Tabii öncesinde marinaya yakın konumdaki antik kalıntıları ziyaret etmeyi ve plajlarda deniz keyfi yapmayı sakın unutmayın.

9. Urla

Urla İzmir'de nereler gezilmeli?

İzmir’in en yaşanılası yerleşim bölgelerinden biri olan Urla; üzüm bağlarının ortasında yer alan butik restoranları, kıyısında köşesinde saklı kalmış koyları, sıcakkanlı insanı ve zeytinyağlıların başrolde olduğu enfes mutfağı ile konuklarının hayranlığını kazanıyor.

Üstelik burada gezerken neredeyse adım başı antik kalıntılara denk gelebilirsiniz.

10. Karaburun

Karaburun İzmir gezilecek yerler

Urla’dan arabayla 45 dakikada ulaşabileceğiniz Karaburun, kentin turist akınına uğradığı yaz aylarında bile gezginlere gözden uzakta kalma fırsatı veriyor. İlçede geçireceğiniz tatil günlerinizde, dalış yapmaya ve yöre mutfağını tanımaya odaklanabilirsiniz.

11. Çiçekliköy

İzmir ile Manisa arasındaki otoyolun 10. kilometresinde yer alan Çiçekliköy, uzun süre boyunca çam ormanlarının arasında piknik yapmak isteyen aileleri kendisine çekiyordu. Ancak yakın dönemde açılan restoranlar sayesinde köyün kendine has yapısı biraz bozulmuş durumda.

Yine de doğa yürüyüşleri yapmak ve fotoğraf çekmek isteyenler için İzmir gezilecek yerler listesine eklenebilecek merkeze en yakın yer olma özelliğini koruyor.

12. Ödemiş

Ödemiş İzmir gezilecek yerler

Asırlık ağaçları, el işi ürünleri, kültürel faaliyetleri ile ön plana çıkan Ödemiş’e gittiğinizde Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Bedia Akartürk Sanat Müzesi gibi cazibe merkezlerini ziyaret edebilirsiniz.

Hatta burada da doğal güzelliklerle bezenmiş parkurlarda uzun yürüyüşlere çıkıp bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

13. Tire

Tire İzmir turu

Tire’yi yalnızca köftesi ile ünlü bir yerleşim bölgesi olarak tanıyorsanız, bir kez daha düşünmenizi öneririm. Zira şehir merkezinin 80 kilometre kadar güneydoğusundaki ilçe, yoğun orman örtüsü ile çevrelenmiş tarihi köyleri, yöresel lezzetlerle dolu pazarı, asırlık yapıları ve müzeleri bünyesinde barındıran harika bir tatil destinasyonu.

14. Bergama

Bergama İzmir gezisi

Antik çağlarda Batı Anadolu’da hâkimiyet kurmuş en önemli uygarlıklardan biri olan Pergamon Krallığı’na başkentlik yapmış Bergama, fıstık üretiminin bölgedeki en önemli merkezi konumundaki Kozak Yaylası’nın yanı başında ziyaret edilmeyi bekliyor.

İlçede ziyaret önceliğini, Pergamon Akropolü ile Kızıl Avlu’ya verebilirsiniz.

15. Bayındır

Bayındır İzmir'de gezilmesi gereken yerler

Sağlık ve termal turizm açısından gayet zengin olan Bayındır, İzmir çevresinde gezilip görülmeye değer bir diğer yerleşim bölgesi. Nisan ayında Çiçek Festivali ile şenlenen ilçe, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle adından sıkça söz ettiriyor.

16. Bozdağ Kayak Merkezi

İzmir gezisi Bozdağ Kayak Merkezi

Kış sporları tutkunlarının ilgisini çekebileceğini düşündüğüm için İzmir gezilecek yerler listesinin son sırasını Bozdağ Kayak Merkezi’ne ayırdım. Ödemiş sınırları içerisindeki kayak merkezi, farklı zorluk seviyesinde üç piste sahip.

Dilerseniz kent merkezinde düzenlenen günübirlik turlara katılarak merkezi ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Gezilecek Yerler Haritası (Google Maps)

İzmir gezilecek yerler haritası
İzmir gezilecek yerler haritası. Haritayı Google Maps’te açıp detaylıca incelemek için tıklayın.

Her gezilecek yerler rehberinde olduğu gibi İzmir gezilecek yerler listesi için de Google Maps’te detaylı bir gezi haritası oluşturdum.

Akıllı telefonunuzu ya da tabletinizi kullanarak dilediğiniz an haritayı açıp ziyaret etmek istediğiniz mekâna nasıl ulaşabileceğinizi kolayca öğrenebilirsiniz.

İzmir gezilecek yerler haritasını Google Maps’te açmak için tıklayın.

İzmir’de Gezilecek Yerlere Yakın Otellerde Konaklayın

İzmir'de nerede kalınır?
4 yıldızlı Park Inn by Radisson bölgedeki en popüler tesislerden bir tanesi.

Detaylı bir İzmir gezilecek yerler listesi hazırlamışken kısaca da olsa konaklama konusunda da bilgiler vermek istiyorum.

İzmir’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz üzere şehirde konaklama yapılabilecek 6 temel bölge var. Bunlar;

  1. Konak
  2. Alsancak
  3. Basmane
  4. Karataş
  5. Bornova
  6. Karşıyaka

Şehirde her bütçeye göre konaklama imkanı sunan birçok tesis var. Şehirdeki en popüler otellerden bazıları Park Inn by Radisson ile Renaissance İzmir.

Peki sizin İzmir gezilecek yerler listemizdeki favori yerleriniz ya da konu ile ilgili eklemek istedikleriniz neler? Lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın.

“İzmir Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 40 Nokta)” üzerine 8 yorum

  1. İzmir arkeoloji müzesi Fuar’ın içinde değil mi? Piçhane mevkiinde müzenin bir parçası kalmış mı bilmiyorum ama ana müze Fuar’da yeni yapılan çok güzel bir binadadır. Özellikle mi yazmadınız acaba? bilemedim.

    Yanıtla

Yorum yapın