Asya’nın turistik açıdan komşularına kıyasla daha az bilinen kenti “Kuala Lumpur’da ne yapılır?” sorusunun cevabı tahmin edebileceğinizden daha zengin aslında.
Malay, Çinli ve Tamiller’den oluşan karışık nüfusuyla Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur gerek iş seyahati, gerek özellikle Malezya’yı görmek isteyenler gerekse de Tayland, Kamboçya, Vietnam gibi yakın ülkelere uçanların aktarma istasyonu olması sebebiyle kentte birkaç saat veya birkaç gün geçirecek olanları hakkını vererek ağırlayan bir şehir.
Asya’da geleneksel ile modernin en güzel karışımlarından birini yaşayan şehir gezginlere de kimisi doğal kimisi de insan yapımı onlarca ziyaret noktası ve eğlenceli aktivite sunuyor.
Gelin Kuala Lumpur’da yapılacak şeyler listesi yazısında bunların hepsine tek tek bir bakalım
1. Şehrin tarihi yapılarını görün.

Kuala Lumpur’da ne yapılır listenizin başına şehrin tarihi yapılarını görebileceğiniz, biraz da olsa buranın dokusunu, atmosferini tanımanıza yardımcı olacak kısa bir şehir turu yazmanızı tavsiye ederim.
Bu turu yürüyerek yapabileceğiniz gibi isterseniz hop on hop off otobüsleri de tercih edebilirsiniz. Her durumda;
Şehirdeki en eski Hindu Tapınağı Sri Mahamariamman, klasik İngiliz ve Asya mimarisinin en zarif örneklerinden Kuala Lumpur Eski Tren İstasyonu, Malezya’nın en eski camilerinden, 1900’lü yılların başında yapılan Jamek Camii, 2011 yılına kadar Kraliyet Sarayı olan, şimdilerde ise müzeye dönüştürülmüş Istana Negra Sarayı, özellikle iç dekorasyonu ile büyüleyen Thean Hou Tapınağı ve tarihi 1897 yılına uzanan Sultan Abdul Samad Sarayı gibi önemli tarihi eserleri görmelisiniz.
Kuala Lumpur’da ne yapılır? yazısında ben özetle “tarihi yapıları görün” dedim ancak tarihi veya modern, kentte görülmesi gereken her şeyi Kuala Lumpur Gezilecek Yerler yazısında biraz daha detaylı olarak bulabilirsiniz.
2. Petronas Kuleleri’ne çıkın.

Kuala Lumpur’da ne yapılır yazısının ikinci maddesinde kentin simge yapısı, Malzeya denilince herkesin aklına ilk gelen yapıdan bahsetmek istiyorum.
Bugün dünyanın en uzun ikiz kuleleri ünvanını hala elinde bulunduran Petronas Kuleleri 452 metre yüksekliğinde ve 88 katlı. 41 ve 42. Katlarda bulunan ve ikiz kuleleri birbirine bağlayan Sky Bridge Köprüsü de dünyanın her yerinden gelmiş, Kuala Lumpur’u ziyaret eden gezginlerin ilk durağı.
İçerisinde dünyanın en büyük şirketlerinin ofisleri, alışveriş merkezi, sanat galerisi ve klasik müzik konser salonunun da olduğu yer aldığı kuleleri ziyaret ve Sky Bridge’den geçme ücreti ise 80 MYR (yaklaşık 19 USD).
3. Kuala Lumpur Kulesi’nden şehri seyredin.

Menara Kuala Lumpur olarak da bilinen Kuala Lumpur Kulesi 335 metre yüksekliğinde ancak harika bir şehir manzarası sunan bir gözlem terasına sahip.
Bu gözlem terasını ilginç yapan ise şehirdeki en yüksek gözlem noktası olması. Kulenin gözlem terasından şehri seyretmenin ücreti ise 49 MYR (yaklaşık 12 USD)
Petronas Kuleleri ve Menara Kuala Lumpur Giriş Bileti: Hem Petronas Kuleleri hem de Menara Kuala Lumpur’un gözlem terasına girişi kapsayan bilet önceden hazırlık yapmayı sevenler için ideal. Programınız değişirse son 24 saate kadar ücretsiz iptal seçeneği de mevcut. Bileti alan 300’e yakın kullanıcı ise 5 üzerinden 4,5 puan vermiş.
Yakınlarda bu egzotik şehre gidecekseniz Kuala Lumpur’da nerede kalınır? yazısını okumadan otel rezervasyonu yapmamanızı öneririm. Bu yazıda önce şehirdeki konaklamaya uygun bölgeleri ve özelliklerini öğrenip ardından otel seçimine geçebilirsiniz.
4. Merdeka Meydanı’nda su perdesinden geçin.

Kuala Lumpur’da ne yapılır listenize kısa sürecek ancak biraz eğleneceğiniz bir aktivite de ekleyin.
Şehrin en ünlü meydanı Merdeka Meydanı’nda, bir çağdaş sanat eseri olarak inşa edilen yapay şelale ziyaretçilere eğlenceli bir oyun da oynatıyor.
Bir perde halinde akan suyun önüne geçip durduğunuzda sadece sizin önünüzde su akışı duruyor (perdenin açılması gibi) ve oradan suyun diğer tarafına geçiyorsunuz. Bu sırada fotoğraflarınız da çekiliyor tabii. Belki biraz basit, ancak ücretsiz ve güzel bir anı olabilecek bir aktivite.
5. Tropik Parklarda bambaşka bir doğanın tadını çıkarın.

Kuala Lumpur’da ne yapılır diye düşünürken şehirde yer alan onlarca tropik parklardan birkaçını, hiç değilse en az birini listenize mutlaka ekleyin.
İkliminden dolayı şimdiye kadar gördüğünüz parklardan çok daha farklı olacağı için etkilenmemeniz mümkün değil. Size önerebileceğim birkaç tropik park ise:
300’den fazla farklı kuş türü gözlemleyebileceğiniz Kuala Lumpur Kuş Parkı, 120’den fazla çeşitteki rengarenk kelebekleri yemyeşil bir doğanın içinde seyredebileceğiniz Kuala Lumpur Kelebek Parkı, tropik bir ormanda, doğal bir ortamda 500 farklı hayvan türünü ziyaret edebileceğiniz Kuala Lumpur Ulusal Hayvanat Bahçesi, binlerce farklı çiçek türünü ziyaretçilere gösteren Perdana Botanik Bahçesi.
6. Sunway Lagoon Tema Parkı’nda çocuklar gibi eğlenin.

Kuala Lumpur’da ne yapılır? yazısında sıra şehri çocuklarıyla birlikte ziyaret edenlere geldi. Kentin Bir Disneyland’ı yok belki ama Disneyland’la yarışır kalitede bir tema parkı var.
Şehir merkezinin 15 kilometre güneybatısındaki Petaling Jaya Kasabası’nda yer alan Sunway Lagoon Tema Parkı içerisindeki tematik park oyunları, interaktif oyunlar, dalga ve surf havuzları, hayvanat bahçesi, cafe ve restoranlarıyla gün boyunca çoluk çocuk birlikte eğlenmek için ideal bir adres.
7. Aquaria’da okyanusları keşfedin.

Kuala Lumpur Convention Center Binası’nın altında yer alan dev akvaryum (hatta o kadar dev ki, akvaryum yerine okyanusya diyebilirim) farklı bölümleri ile nehir, deniz ve okyanus gibi canlıların doğal habitatlarına en yakın koşullarda bakıldığı ve sergilendiği bir yer.
150’den fazla deniz canlısının yaşadığı Aquaria’da en ilgi çeken canlılar ise köpek balıkları, deniz yılanları ve mercan balıkları. Bilet fiyatları yetişkinler için 69 MYR, 3-12 yaş arası çocuklar için 59 MYR.
8. Pasar Seni Pazarı’ndan hediyelik ve hatıralık ürünler alın.

Kuala Lumpur’da ne yapılır planlarınıza kentin en turistik yerlerinden biri olan Pasar Seni Pazarı’nı da almayı unutmayın.
1800’lerin başında meyve sebze pazarı olarak kurulan Pasar Seni bugün kıyafetten dekoratif eşyalara kadar yüzlerce farklı yerel ürünün satıldığı bir pazara dönüşmüş durumda. Ki içinde yer aldığı bina da 1928 yılında yapılmış.
Petaling Caddesi’nden yürüyerek 10 dakikada ulaşabileceğiniz Pasar Seni her gün 10:00-22:00 arasında açık ve sadece alışveriş yapmak için değil Kuala Lumpur’un yerel hayatını yerinde görmek, ister yiyecek ister başka şey olsun yerel ürünleri de yakından tanımak için gitmelisiniz.
9. Hutong’da ve Jalan Alor’da yerel lezzetleri tadın.

Kuala Lumpur’da ne yapılır listenize yerel lezzet tadımlarını da almalısınız. Elbette seyahatiniz boyunca bir yerlerde yemek yiyeceksiniz. Ancak yerel yemeklerin en doğru şekilde yapılıp sunulduğu mekanları tercih ederseniz ülkenin mutfak kültürünü de yakından tanımış olursunuz.
Malezya’nın belki de en ünlü milli yemeği (aslında bir Tamil yemeği) Nasi Kandar. Size sunulan sade pilavın üzerine damak tadınıza göre istediğiniz herhangi bir şeyi (köri sos, tavuk, sebze veya balık gibi) ekletebiliyorsunuz.
İsterseniz hindistan cevizi yağında yapılmış pilav üzerine yumurta, kurutulmuş balık ve köri eklenen Nasi Lemak, isterseniz de yerel baharatlarla marine edilmiş ızgara balık yemeği olan Ikan Bakar tadabilirsiniz.
Ülkenin en çok tüketilen ekmeği Roti Canai ve bir çeşit tatlı erişte ile yapılan Cendol tatlısını da deneyebilirsiniz.
Gelelim bu yiyeceklerin en lezzetlilerini nerede bulacağınıza…
Lot 10 AVM içerisindeki Hutong, yerel sokak satıcılarına ayırdığı yemek katında en otantik ve lezzetli, Malezya yemek kültürünün en doğru uygulanmış haldeki yemeklerini bulabileceğiniz bir yer.
Jalan Alor ise Kuala Lumpur’un yemek ve gastronomi alanındaki en zengin ve en ünlü caddesi. Burada lüks restoranlardan sokak satıcılarına kadar her keseye uyan seçenekler bulmak da mümkün.
10. Golden Triangle’da Kuala Lumpur gece hayatını keşfedin.

Kuala Lumpur’da ne yapılır? yazısında çocuklu ailelere, şehrin kültürel hayatını merak edenlere ve manzara sevenlere tüm alternatifleri sundum, sıra gece hayatını sevenlere geldi.
Golden Triangle (Altın Üçgen) Bölgesi şehrin gece hayatının merkezi. Birkaç caddeden oluşan bölgenin merkezi ise Jalan P. Ramlee.
Bu çevrede, artık zevkinize göre, isterseniz publara, barlara gidip içebilir, isterseniz de sabaha kadar eğlencenin sürdüğü clubları tercih edebilirsiniz.
11. Selangor Nehri’nde ateşböceklerinin dansını seyredin.

Kuala Lumpur’da ne yapılır yazısında şimdi bahsetmek istediğim aktivite sadece doğa ve doğal hayat sevenleri değil, bu konuyla ilgisi alakası olmayanları bile etkileyecek, nefes kesecek bir yarım günlük tur.
Başkente 1 saat mesafedeki bir balıkçı kasabası olan Kuala Selangor aynı zamanda ateş böcekleri ile ünlü. Burada geceleri, nehir kıyısında milyonlarca ateş böceği spontane bir show sergiliyor.
Aslında biraz turistik bir aktivite ancak ünü henüz çok yayılmış değil. Dolayısıyla hala çok doğal, büyüleyici ve görmeye fazlasıyla değer. Tek sıkıntı Kuala Selangor’a gitmek.
Toplu taşıma ile kendiniz gitmek isterseniz ateş böceklerini görmeniz zor çünkü Kuala Lumpur’a dönen son otobüs akşam 06:00’da kalkıyor. Ya paket turlardan birini alacaksınız veya Kuala Lumpur’da sizi buraya götürüp getirecek bir araç tutacaksınız. Ki bunun maliyeti pazarlık yeteneğinize göre 300 – 500 MYR arasında değişecektir.
Batu Mağaraları & Kuala Selangor’da Ateşböcekleri Seyri: Kuala Lumpur’da ne yapılır yazısının son maddesinde bahsedeceğim Batu Mağaraları ziyareti, Kuala Selangor’da ateşböcekleri seyri ve bu seyir için gereken tekne, yine burada deniz ürünlerinden oluşan bir yemek ve klimalı araçlar, İngilizce konuşan şoförlerle tüm ulaşım bu tur paketine dahil.
Özellikle Malezya gibi biraz kaotik Asya ülkelerinde paket turların en önemli avantajı bilet bulmakla, yer yön sormakla, araştırma yapmakla, fiyat alıp pazarlık etmekle uğraşmanın gerekmemesi. 7 saat süren turu almış olan 200’ün üzerinde kullanıcının puanı ise 4,8.
12. Batu Mağaraları’nı görün.

Şehir merkezinin 15 kilometre kuzeyindeki Selangor’da yer alan Batu Mağaraları şehrin en önemli turistik noktaları arasında. Haliyle siz de Kuala Lumpur’da ne yapılır listenize alsanız iyi olur.
Milyonlarca yıl yaşındaki kalker kayalıkların arasında oyulmuş Hindu Tapınakları’ndan oluşan Batu Mağaraları Hindular için bugün bile hala çok önemli bir ibadet ve hac merkezi. Aynı zamanda turistlerin de en önemli uğrak noktalarından biri.
Mağaralara giriş ücretsiz ancak sadece Batu’nun hemen yanındaki Dark Cave Mağarası sadece rehberli turlarla gezilebiliyor ve onun da ücreti 35 MRY.
Bu mağaralar bir ibadethane olduğu için kıyafet zorunluluğu da var. Diz üstü şortlar ve omuzları açıkta bırakan, askılı tarz üstlerle içeri kimseyi almıyorlar. Dolayısıyla bu kılıkta gitmek isteseniz bile yanınıza yedek t-shirt, şal almanızda fayda var.
Ulaşım içinse; Pasar Seni önünden kalkan 11D numaralı Introkota Otobüsü veya Jalan Pudu’dan kalkan 69 no’lu Cityliner Otobüsü’nü tercih edebilirsiniz.
Özetle Kuala Lumpur’da ne yapılır?

Kuala Lumpur’da ne yapılır yazısının sonunda kısacık zamanı veya sınırlı bütçesi olanlar için şehirdeki en önemli aktivitelerden de bahsedeyim. Bir Kuala Lumpur seyahatinin olmazsa olmazını;
Petronas İkiz Kuleleri’ni ve şehrin tarihi yapılarını görmek, Pasar Seni Pazarı’nda dolaşmak, yerel yemeklerini tatmak ve Batu Mağaraları’nı ziyaret etmek şeklinde sıralayabilirim.
Ek olarak, benim şiddetle tavsiye ettiğim diğer bir aktivite de Kuala Selangor’da ateş böceklerini seyretmek.
Kuala Lumpur’da ne yapılır yazısında şehirde güzel zaman geçirmenizi sağlayacak aktiviteler ve görülecek birkaç yerden bahsettim. Siz de başka maddeler eklemek isterseniz yorumlara yazarak Kuala Lumpur’da yapılacak şeyler listemizi zenginleştirebilirsiniz.
İÇERİK BAŞLIKLARI