Dünyanın en etkileyici yerlerinden ve müzelerinden biri olan, Paris gezilecek yerler listelerinin de zirvesine oynayan Louvre Müzesi 73 bin metrekare alan üzerinde (başka bir deyişle 10 futbol sahası kadar) yer alması ve hepsi ziyaretçilere gösterilmese de toplamda 350 binden fazla esere sahip olması sebebiyle “Dünyanın En Büyük Müzesi” olarak kayıtlara geçmiş.
Koleksiyonunda yer alan eserlerin maddi ve manevi değerleri de göz önüne alınacak olursa her yıl 10 milyona yakın turistin burayı ziyaret etmesi hiç de şaşılacak bir durum değil.
Bu yazıda sizlere müzenin tarihinden içerisindeki galerilere ve sahip olduğu en önemli eserlere kadar geniş bir yelpazede bilgi vermekle kalmayıp aynı zamanda müzenin ziyarete açık olduğu zaman dilimleri, ulaşımı ve giriş ücretlerinden de bahsetmek istiyorum. Kısacası dünyanın en büyük müzesi hakkında her şeyden.
1. Louvre Müzesi Hakkında İlginç ve Az Bilinen Gerçekler

Louvre Müzesi koleksiyonunun zenginliği.
Müze koleksiyonunda 350 binden fazla eser olmakla birlikte, herhangi bir zaman diliminde ziyarete açık olup sergilenen eser sayısı 35 bin civarında. Bu da müzeyi dünyanın en zengin müzelerinden biri haline getirmeye yetiyor.
Louvre Müzesi’nde sergilenen tüm eserleri görmek 2 aydan uzun sürer.
Müze içerisinde herhangi bir anda 35 bin civarı eserin sergilendiğini söylemiştim. Şöyle kaba bir hesapla, eğer müzede sergilenen her bir eseri 1 dakika kadar inceleyecek olursanız tüm eserleri görmeniz 35 bin dakika, yani 73 gün sürecektir. Ki bu sırada her gün aralıksız 8 saat boyunca eserlere bakıyor olmanız lazım.
Dünyada Louvre adında 2 müze daha var.
Fransa’nın Lens Kasabası’nda 2012 yılında Louvre Müzesi’nin ek binası hizmete açılarak hem asıl müzenin kalabalığı azaltılmak istenmiş hem de kasabanın turistik açıdan cazip hale getirilmesi amaçlanmış. Ayrıca Abu Dhabi’de de 2015 yılında açılan bir Louvre Müzesi daha var.
Louvre Müzesi tarihte bir dönem Napolyon Müzesi olarak da adlandırıldı.
Fetihleriyle güçlenen ve zenginleşen Napolyon müzeye yapı olarak yeni bölümler eklemiş hem de fethettiği yerlerden getirdiği eserleri koleksiyona ekletmiş.
Gerçi o eserlerin 5 bin kadarı sonradan iade edilmiş. Ancak Louvre Müzesi 1803 yılından başlayarak bir süreliğine de olsa Napolyon Müzesi adı altında faaliyet göstermiş.
Louvre Müzesi’ndeki en eski eser 9000 yaşında.
Müzenin zemin katında 303 no’lu salonda sergilenen Ain Ghazal Heykeli koleksiyondaki en eski eser. 7. YY’da yapıldığı düşünülen heykel 1985 yılında Ürdün’de bir kazıda çıkarılmış.
Aslında estetik açıdan çok da ilgi çekici olmayan eser yaşından ve en eski eser unvanına sahip olmasından dolayı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Mona Lisa Tablosu
Louvre Müzesi koleksiyonundaki en ünlü eserin Da Vinci’ye ait olan Mona Lisa olduğunu zaten biliyorsunuz. Peki bu tablonun sanıldığı kadar büyük olmadığını, boyutlarının 53×77 cm (yani küçük bir mutfak masası kadar) olduğunu biliyor muydunuz?
2. Louvre Müzesi Tarihi

Aslında bugün müze olarak kullanılan bina ilk başta bir kale olarak yapılmış. 1190 yılında Kral Philippe Auguste tarafından yaptırılan bu kale 14. YY başlarında Kral V. Charles tarafından malikaneye dönüştürülmüş ve 16. YY’da da Kral I. François burayı Kraliyet Sarayı olarak kullanmış.
Bu dönemde İtalya’dan getirtilen 12 tablo ile de Kraliyet Sanat Koleksiyonu’nun temelleri atılmış ve ardından geçen sürede koleksiyona sürekli eklemeler yapılmış. Ayrıca dönemin kraliyet ailesi sadece sanat eserleri toplamakla da yetinmemiş, 1692 yılında Kral XIV. Charles burada iki sanat akademisi kurmuş.
1793 yılına gelindiğinde ise Kraliyet Ailesi’nin resmi konut olarak Versay Sarayı’na taşınmasıyla Louvre bir müze olarak toplamda 537 adet eserle halkın ziyaretine açılmış.
Tabii koleksiyonun genişlemesi de bu tarihten sonra hızlanmış ve bugünkü 350 binden fazla sayıda esere çok kısa bir sürede ulaşılmış.
3. Louvre Müzesi Bölümleri

Louvre Müzesi dünyanın çeşitli bölgelerinden çok zengin bir resim, heykel ve dekoratif sanat eserleri koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Ancak müzenin görmeye değer kısımları bu eserlerden ibaret değil.
Müzenin tarihi ile ilgili bilgi alabileceğiniz Pavillon De L’Horloge, kraliyet bahçeleri ve müzenin önünde yer alan cam piramit gibi farklı bölümler de hem mimari yapıları, hem de içerikleri ile bir ziyareti hak ediyor.
Müzede sergilenen değerli koleksiyonlardan bir sonraki bölümde bahsedeceğim. Şimdi biraz müzenin diğer bölümlerine kısa kısa değinmek istiyorum.
Pavillon De L’Horloge
Napolyon Salonu ile Carrée Salonu arasında yer alan Pavillon De Horloge 2016 yılında açılmış ve misyonu da müzenin tarihi hakkında ziyaretçilere detaylı bilgi vermek.
En başta kale olarak yapılan binanın önce Kraliyet Sarayı sonra da bir müze haline gelmesinin hikayesi, burada yaşayan Fransa Kralları, yapının neden müze olduğu, koleksiyonda yer alan eserler ve müze hakkında bilmek isteyebileceğiniz her şeyin cevabı hiç de sıkıcı olmadan Pavillon De L’Horloge’de veriliyor.
Louvre Müzesi Cam Piramiti
Çinli Mimar I.M. Pei tarafından 1989 yılında yapılan 21 metre yüksekliğindeki cam piramit Louvre Müzesi’nde yer alan bir başka ilgi çekici eser. Aslında resimlerde, belgesel ve filmlerde sıkça görülen bu piramit tek değil, Louvre çevresindeki 4 cam piramit içerisinde en büyüğü.
Tarihi ve antik dönem eserlerine adanan Louvre Müzesi ile bu modern yapının birbiriyle alakasız olması başta tepki toplasa da zaman içerisinde cam piramit eski ve modernin zarif bir kombinasyonunu temsil eder hale gelmesi açısından görmeye değer.
Louvre Müzesi Bahçeleri
Louvre sadece kapalı alanları değil açık alanları ile de ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuyor.
30 hektarlık bir alana yayılmış bahçelerin elbette hepsi ziyarete açık değil ancak açık olanlar da sizi tatmin etmeye yeter. The Tuileries ve Carousel isimli iki ana bahçeden oluşan açık alanların her ikisi de ziyarete açık.
Carousel Bahçeleri’nde Aristide Maillol tarafından yapılan 20 heykel, The Tuileries’de ise 17. ve 20. Yüzyıllar arasında yapılmış 200’ün üzerinde heykel ve tarihi eseri görebilirsiniz.
Elbette bu bahçelerin yemyeşil ve huzurlu atmosferinin içinde. Seine Nehri Boyunca Louvre Müzesi ve Place de la Concorde arasında uzanan bu bahçeler UNESCO koruması altında ve yılda 10 milyonun üzerinde turisti kendine çekiyor.
4. Louvre Müzesi’nde Sergilenen Koleksiyonlar

Louvre Müzesi Batı Avrupa, Doğu Avrupa, Mısır ve diğer İslam eserlerinin, resim, heykel ve dekoratif eserlerin sınıflandırılarak farklı galerilerde sergiliyor.
Yazının başında da söylediğim gibi müzedeki tüm eserleri görmek isterseniz aylarca gezmeniz gerekir. O yüzden bence aşağıda koleksiyonlarla ilgili vereceğim kısa bilgilere göz atın ve aralarından ilginizi en çok çekenlere odaklanın.
Louvre Müzesi Resim Koleksiyonu
Müzenin 1793 yılındaki açılışında koleksiyonun en büyük bölümünü oluşturan resimler bugün de dünyanın en büyük müzesi içerisindeki en etkileyici eserlerden.
Koleksiyon ilk olarak Kral I. François tarafından Michelangelo, Raphael, Leonardo Da Vinci, Rosso, Primaticcio gibi ustaların eserleriyle başlamış ve 13. YY ile 19. YY arasında hızla büyümüş.
Bugün İtalyan, Fransız, İspanyol ressamlar başta olmak üzere dünyanın önde gelen sanatçılarının eserlerinden oluşan, aralarında Mona Lisa, Saint Jean Baptiste, Madame Récamier gibi eserlerin de bulunduğu koleksiyonun en değerli parçaları Louvre Müzesi Resim Koleksiyonu içerisinde sergileniyor.
Louvre Müzesi Heykel Koleksiyonu
Aslında müze 1793 yılında açıldığında koleksiyonunda nadir sayıda heykel bulunuyormuş. Michelangelo, Raphael, Carracci gibi ustaların eserlerine ek olarak zamanla, hatta özellikle Fransız Devrimi sonrasında hem antik heykeller hem de modern heykeller arasından pek çok değerli eser Louvre Müzesi heykel koleksiyonuna kazandırılmış ve 1824 yılında modern heykeller bölümü de ziyarete açılmış.
Bugün müzenin sahip olduğu koleksiyon içinden Michelangelo’nun Köleler isimli eseri başta olmak üzere en değerli eserler sergileniyor.
Louvre Müzesi Dekoratif Sanatlar Koleksiyonu

Ortaçağ’dan 19. YY’a uzanan geniş bir yelpazede takı, gümüş, fildişi, bronz gibi farklı materyallerle yapılan dekoratif eserlerin yer aldığı koleksiyon son derece etkileyici.
Ait olduğu dönemin günlük hayatı ve toplumsal değerlerine ışık tutan eserler arasında antika vazo, biblo, konsol, değerli taşlardan oluşan taçlar gibi eserler mevcut. Gotik, Rönesans ve Orta Çağ’a ait en değerli eserlerin ziyaretçilere sergilendiği Dekoratif Sanatlar Koleksiyonu dünyanın en büyük müzesi Louvre’un önemli bölümlerinden biri.
Louvre Müzesi Baskı ve Çizim Koleksiyonu
Aslında Baskı ve Çizim diyerek belki de bu zengin koleksiyonu yeterince ifade edemeyebilirim.
İçerisinde el yazması kitaplar, taslak çizimler, minyatürler, baskı ve gravürlerin yer aldığı koleksiyon, eserlerinin ışık ve sıcaklığa duyarlı olması sebebiyle en nazik şekilde korunan koleksiyonlardan da biri. Geniş koleksiyonun içerisinde en değerli eserler ziyaretçilere sergileniyor.
Louvre Müzesi Antik Mısır Koleksiyonu
M.Ö 4000 yılından M.S. 4. YY’a kadar uzanan bir aralıkta Nil Deltası’nda yapılan resim, heykel gibi Mısır sanat eserleri yanında mumyalar, sfenksler ve Mısır Kültürü’ne ait dekoratif objelerin de yer aldığı koleksiyon müzenin şanına yakışır zenginlikte diyebilirim.
Bu eserlerin Fransa’ya kadar nasıl gittiği konusuna ise hiç girmeyelim. Aslında bu bölüm müze ilk açıldığında mevcut değilmiş, 1824 yılında 9 bine yakın eserin Louvre Müzesi koleksiyonuna eklenmesiyle ilk defa Antik Mısır Koleksiyonu müzenin kalıcı bölümlerinden biri olmuş ve zamanla eser sayısı da artmış.

Louvre Müzesi Yunan, Etrüsk ve Roma Koleksiyonu
Louvre Müzesi ilk açıldığında sadece resim ve heykel koleksiyonu mevcutmuş. Yunan, Etrüsk ve Roma Eserleri’nin de yer aldığı diğer koleksiyonlar sonradan müze envanterine eklenmiş.
Neolitik Çağ’dan M.S. 4. YY’a uzanan aralıkta Yunanistan, İtalya ve genel olarak tüm Akdeniz kıyısında yapılan Apollon, Artemis, Afrodit gibi heykeller ile dekoratif objelerin yer aldığı Yunan, Etrüsk ve Roma Koleksiyonu’nun en değerli parçaları ziyaretçilere sergileniyor.
Louvre Müzesi Antik Yakın Doğu Koleksiyonu
Kuzey Afrika ve Orta Asya Coğrafyası’na ait, İslam öncesi dönemin en değerli eserlerinin yer aldığı Yakın Doğu Koleksiyonu 9 bin yıllık bir periyodu temsil ediyor. Bu zengin koleksiyonun sıradışı eserlerini görebileceğiniz bölüm şüphesiz Louvre içerisindeki en ilgi çekici yerlerden biri.
Louvre Müzesi İslam Eserleri Koleksiyonu
Müze içerisindeki en yeni bölümlerden biri olan İslam Eserleri Koleksiyonu 2012 yılında açılmış.
İspanya’dan Güneydoğu Asya’ya uzanan bir coğrafyaya ait, 1300 yıllık bir dönemi kapsayan bölüm müze içerisindeki diğerlerinden en farklı yer de diyebilirim aslında.
3 binin üzerinde eserin sergilendiği bölümde yer alan parçalar arasında minyatürler, heykeller ve taş yazıtlar bulunuyor.
5. Louvre Müzesi’nde Yer Alan En Önemli Eserler

Sergilenen 35 bin eserin elbette hepsi son derece değerli ancak yazının başında da söylediğim gibi bütün müzeyi gezmek haftalar, hatta aylar sürecek bir ziyaret olurdu. Dolayısıyla yapılacak en akıllıca iş Louvre içerisinde ilginizi çeken koleksiyonları yakından incelemek olacaktır.
Bunun yanında müzedeki en önemli eserleri de ait oldukları galerilerde hızlıca ziyaret edebilirsiniz. Yazı da çok uzadı aslında ancak Louvre Müzesi içerisinde en çok ziyaret edilen, en popüler eserlerden ismen de olsa bahsedeyim ki belki meraklıları için faydalı bir liste olur.
Müzenin en popüler eserlerinin başında elbette Da Vinci’nin Mona Lisa’sı geliyor. Bunun dışında Gericault’un Medusa’nın Salı isimli tablosu, Jan Vermeer’in Dantelci Kız adlı tablosu, Milo Venüsü ve Marly Atları heykelleri, Michelangelo’nun İki Köle isimli heykeli, Ortaçağ Hendeği kalıntıları ve Perrault Sıra Sütunları da görmeden müzeden ayrılmamanız gereken eserlerden.
6. Louvre Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Paris‘in tam merkezinde yer alan Louvre Müzesi’ne otobüs ve metro ile ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca araba ile gelenler için de müzenin altında kapalı bir otopark var ve bu otoparkın girişi Général Lemonnier Caddesi’nde.
Metro ile ulaşım için 1 no’lu metro hattını kullanarak Palais-Royal–Musée du Louvre İstasyonu’nda inebilirsiniz.
Otobüs ile ulaşım için 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95 numaralı otobüslere binerek tam olarak cam piramidin önünde inebilirsiniz.
Bu arada eğer Paris ziyaretinizin en önemli sebeplerinden biri Louvre Müzesi’ni gezmek ise müzenin olduğu bölgeye yakın bir yerde konaklamayı düşünebilirsiniz.
Louvre çevresi başta olmak üzere Paris’te konaklama yapılabilecek tüm bölgelerle ilgili detaylı bilgileri ve her bütçeye göre otel tavsiyelerimizi Paris’te nerede kalınır? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
7. Louvre Müzesi Güncel Giriş Ücretleri

Louvre Müzesi giriş ücreti eğer biletinizi müzenin resmi internet sitesinden alırsanız 17 Euro, kapıda gişeden alırsanız 15 Euro.
İsterseniz tiquets.com, getyourguide.com gibi sitelerden online bilet satın alabilirsiniz. Altta getyourguide’daki en popüler turlar hakkına bilgiler paylaştım, göz atabilirsiniz.
Ayrıca bazı kimseler için sürekli olarak, ve bazı özel günlerde de herkes için Louvre Müzesi’ne ücretsiz giriş mümkün.
18 yaşından küçükler, sanat, sanat tarihi ve uygulamalı sanat öğretmenleri ve engelliler müzeyi her zaman ücretsiz ziyaret edebilirler. Elbette geçerli bir kimlik veya belge ile yaş, öğretmenlik gibi durumlarını kanıtlamaları gerekiyor.
Bunun dışında;
- Her Cuma saat 18:00’den sonra tüm milletlerden 26 yaşından küçükler,
- Sadece Ekim ve Mart ayları arasında her ayın ilk Pazar günü her yaştan tüm ziyaretçiler,
- 14 Temmuz Bastille Günü her yaştan tüm ziyaretçiler Louvre Müzesini ücretsiz ziyaret edebilirler.
Yazı başında belirttiğim gibi burası şehrin en ünlü müzesi. Yılın her dönemi girişinde uzun bilet kuyrukları olabiliyor. Kuyruklardan kaçıp zaman kazanmanın tek yolu biletinizi önceden satın almak.
Louvre Müzesi giriş biletinizi resmi sitesinden satın alabileceğiniz gibi Getyourguide üzerinden rehberli/rehbersiz olarak da satın alabilirsiniz. Özellikle rehberli turlara katılarak müzeyi daha keyifle gezmek mümkün.
Müze ile ilgili en popüler turlardan bir tanesini ben aşağıda örnek ve tavsiye olarak veriyorum. Kişisel tercihlerinize göre canlı rehberlik hizmeti sunan, audio rehberlik hizmeti veren çeşitli başka turları da burada bulabilirsiniz.
Louvre Müzesi: Zamanlı Giriş Bileti: Müze sırasında beklemeden girmeyi ve 1 gün boyunca müzenin tüm bölümlerinde istediğiniz kadar gezmeyi sağlayan bilet. Daha önceden bu bileti almış 20 binden fazla kullanıcının puanı 4,5 ve planlarınız değişirse son 24 saate kadar ücret iadeli iptal hakkı da mevcut.
8. Louvre Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri

Louvre Müzesi Salı günü hariç her gün 09:00-18:00 arası ziyarete açık. Ve Salı günleri tamamen kapalı.
Salı günleri dışında müzenin tamamen kapalı olduğu resmi tatiller ise; 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık.
Yazıyı sonlandırmadan önce, Paris seyahatinizde ihtiyacınız olabilecek diğer tüm bilgileri; Paris’te ne yapılır? ve Paris’te ne yenir? gibi detaylı rehberlerimizde bulabilirsiniz.
İÇERİK BAŞLIKLARI
AYNEN
Çok güzel olmuş, sağ olun.
Müzedeki eserlerden detayli bir sekilde bahsedilseydi keske.
Merhaba Emre Bey,
Haklısınız çok daha zengin bir yazı olurdu ancak uzamaması için böyle yazdık. Ama bize güzel bir fikir verdiniz. Ayrı bir yazı olarak Louvre Müzesi’ndeki En Önemli Eserler hakkında bir yazıyı planlamamıza alalım.
Bence acayip guzel olmus
Teşekkür ederiz…
Çok tesekkurler mutis anlatmissin
Müzenin ortasında bulunan cam piramit her ne kadar ana giris olsa da ve inanilmaz bir kalabaligin icine suruklensenizde aslinda cok basit bir girisi var Cam piramitin tam karsisinda duran minyatur zafer takindan gecin, zafer takinin solunda yeralti carsisina inen bir merdiven var, ordan muzenin girisi cook daha basit ve zamaninizi almiyor. Zaten cam piramitten de ayni bolgeye inis oluyor. 14 temmuzda da muzenin girisi ucretsiz