Lviv, zengin Ukrayna kültürü hakkına bilgi sahibi olunabilecek en ideal tatil destinasyonu konumunda. Ayrıca kent, Orta Avrupa ülkeleri ile geçmişte kurduğu ilişkilerden dolayı gayet hoş bir ambiyansa sahip.
Üstelik mimariden yerel mutfağa, eğlenceden kültürel aktivitelere kadar her konuda konuklarına birçok seçenek sunabilen kente, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizesiz seyahat edebiliyor. Siz de bu kolaylıktan yararlanıp kente gitmeye karar verirseniz, tatil planlamanızı Lviv gezi rehberi dâhilinde verdiğim bilgiler ışığında kolayca hazırlayabilirsiniz.
İÇERİK LİSTESİ
Lviv Nerede?

Ukrayna sınırları içerisinde yer alan Lviv, ülkenin batısında yer alıyor. Batı Ukrayna’nın en büyük, Ukrayna’nın ise 7. en büyük şehri.
Lviv, Roztocze Tepesi kıyısında bulunuyor. Polonya sınırı 70 kilometre, Carpathian Dağları ise 160 kilometre mesafede yer alıyor.
Şehrin en yüksek noktası Vysokyi Zamok / High Castle isimleri ile bilinen yer. Tepede bulunan kaleden harika bir Lviv manzarası görmek mümkün.
Ukrayna’nın neredeyse en batısında bulunduğu için Slovakya, Polonya, Macaristan ve Romanya sınırlarına diğer ülkelere göre daha yakın.
Lviv Nasıl Bir Yer? Tarihi, Nüfusu…

Lviv Tarihi
Konumu nedeniyle savaşlar ve hâkimiyet mücadeleleri ile dolu bir tarihe sahip olan Lviv, Galiçya Kralı Daniel önderliğinde 13. yüzyılda kurulmuş. Kral, kente oğlu Prens Leo’nun adını vermiş.
Kuruluşundan sadece 5 yıl sonra Tatar saldırılarına maruz kalan kent, 14. yüzyılda Polonya’ya bağlanmış. Egemenlikleri altında bulunduğu dönemde Polonya kralları kentin gelişimine önem vermiş. Bu sayede kentin kazandığı en büyük değer olarak, II. Kasimir’in emriyle 17. yüzyılda açılan Lviv Üniversitesi gösteriliyor. Üniversitenin kurulduğu dönemde Lviv, Polonya-Litvanya Birliği’nin en önemli kentlerinden biri olarak anılıyormuş.
1772’de kent, Habsburg Hanedanlığı tarafından ele geçirilmiş ve adı Lemberg olarak değiştirilmiş. Galiçya’nın başkenti olma durumunu sürdüren Lviv, 1918 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun tarih sahnesinden çekilmesinin ardından yeniden Polonya hâkimiyetine girmiş.
II. Dünya Savaşı’nda ise Stalin’in Batı cephesini ilerletme kararı sonrası şehir, Sovyetler Birliği’nin bir parçası haline gelmiş. Bu durum Ukrayna’nın bağımsızlığını kazandığı 1991 senesine kadar sürmüş.

Nüfus & Toplum
700 binin biraz üzerinde nüfusa sahip kentte yüzyıllardan beri Polonya ve Alman kökenli topluluklar yerel halk ile iç içe yaşıyor. Nüfusunun büyük çoğunluğu Ortodoks; ancak Yahudi sayısı da azımsanmayacak seviyede.
Altyapısının yetersiz olmasından dolayı turistik faaliyetler tam olarak gelişmediğinden yerel halk, anadillerinin dışında yalnızca Lehçe konuşabiliyor. Ancak bu durum genç nüfus arasında hızla değişiyor ve çok sık olmasa da İngilizce konuşabilen bireylere denk gelinebiliyor.
Lviv’e Nasıl Gidilir?

Lviv’e farklı şehir ve ülkelerden birçok şekilde ulaşabilirsiniz. Avrupa’nın farklı yerlerinden ve Ukrayna’nın diğer şehirlerinden Lviv’e ulaşım için havayolu, tren, otobüs veya karayolu tercih edilebilir.
Lviv’e ulaşım seçeneklerine geçmeden önce vize konusunu hatırlatmak istedim. Ukrayna, Schengen Bölgesi ülkeleri arasında değil.
Avrupa’nın birçok şehri için zorunlu olan Schengen Vizesi ihtiyacınız olmuyor. Lviv’e gitmek için kimliğinizin/pasaportunuzun olması yeterli. Tabii ki bu durum Türkiye’den Ukrayna’ya girişler için böyle.
Eğer Avrupa’nın herhangi bir şehrinden Lviv’e geçecek olursanız, hangi yolla geçerseniz geçin, o ülkenin vize gerekliliğini yerine getirmek zorundasınız.
Örneğin, ilk Polonya’ya gidip sonra Ukrayna’ya geçerim gibi ya da tam tersi bir planınız varsa bunun için Polonya Vizesi / Schengen Vizesi almanız gerekiyor.
Uçak İle Ulaşım
Lviv Havaalanı, resmi adıyla Lviv Danylo Halytskyi Uluslararası Havaalanı, şehir merkezinden yalnızca 7 km uzakta bulunuyor.
Lviv Havaalanı, Batı Ukrayna’nın en işlek havaalanı olarak kabul ediliyor. Yapı olarak devasa bir alan kaplamasa da uçuş yoğunluğu ve uçuş noktaları açısından oldukça işlek. Ukrayna’nın diğer şehirlerinden ve Avrupa’nın birçok şehrinden Lviv Havaalanı’na uçuş bulunuyor.
Türkiye’den Lviv’e de havayolu ile seyahat etmek mümkün. İstanbul Lviv arası direkt uçuş yaklaşık 2 saat sürüyor. Türkiye’nin diğer şehirlerinden ise aktarmalı uçuşlar ile Lviv’e ulaşabilirsiniz. Aktarma genellikle İstanbul üzerinden gerçekleşiyor.
Lviv Havalimanı’na sefer düzenleyen firmalar arasında Türk firmaları olduğu gibi yabancı firmalar da var. Direkt uçuşlar için Pegasus ve Türk Hava Yolları firmalarını kullanabilirsiniz.
Belavia, KLM, LOT, Lufthansa ve Ukraine International firmaları ise genelde aktarmalı uçuşlar düzenliyor ancak yoğun dönemlerde direkt seferler bulmak da mümkün.
Lviv’e ucuz uçak bileti bulmak için havayolu firmaların kampanya dönemlerini takip edebilirsiniz. Özellikle kış ayları süresince İstanbul’dan Lviv’e uygun fiyatlı birçok uçuş oluyor.
Türkiye haricinde Polonya’dan Lviv’e ucuz uçak bileti bulmak mümkün. Aynı şekilde Almanya’dan Lviv’e de birçok ucuz sefer bulunuyor. Bu iki ülke kadar uygun fiyatlı olmasa da büyük Avrupa şehirlerinin neredeyse hepsinden Lviv’e uçuş var.
Tren İle Ulaşım
Lviv’de 2 tane tren istasyonu bulunuyor. Banliyö, yani Lviv Oblast bölgesi içerisinde ulaşım sağlayan trenlerin kalktığı istasyonun adı Lviv Suburban Train Station. Uzak mesafe, sınır aşırı işleyen trenler içinse Lviv Rail Terminal – Lviv Tren İstasyonu kullanılıyor.
Lviv Tren İstasyonu, resmi adıyla Lviv Holovnyi Tren İstasyonu, 1861 yılında inşa edilmiş ve 1904 yılında halkın kullanımına açılmış.
Lviv Tren İstasyonu, Ukrayna’nın en eski istasyonlarını arasında geliyor. Ayrıca istasyon binası Galicia dönemi mimari akımlarından Art Nouveau akımının en önemli temsilcilerinden biri.
Lviv’e, Avrupa ülkelerinden, özellikle Ukrayna’ya komşu ülkelerden tren ile ulaşım sağlamak mümkün. Ukrayna, Polonya, Macaristan, Romanya, Moldova, Belarus ve Slovenya Lviv’e tren ile ulaşım için en rahat sefer bulabileceğiniz ülkeler.
Batı Avrupa ve merkez Avrupa ülkelerinden Lviv’e trenle ulaşım için de yine en mantıklısı Varşova veya Krakow’a ulaşıp direkt tren seferleriyle Lviv’e ulaşmak olacaktır.
Güney Avrupa tarafından geliyorsanız Slovakya ve Macaristan tercih edilebilir. Bu iki ülkeden Kiev’e giden trenler mecburi olarak Lviv’de duruyor.
Ukrayna içi yolculuklar içinse Lviv’e direkt tren seferi ile ulaşabileceğiniz birçok şehir var. Özellikle Kiev’den Lviv’e tren ile ulaşım en popüler seçeneklerden biri. Yolculuk tren tipine göre 5 ila 10 saat arası sürebiliyor.
Bilet fiyatları ise ortalama 110 UAH. Odessa Lviv arası tren ise ortalama 11 saat sürüyor. Bilet fiyatları ortalama 133 UAH.
Ukrayna içi tren seferleri, bilet fiyatları vs. hakkında daha çok bilgi almak isterseniz şu linke göz atabilirsiniz: bus.tickets.ua/en
Lviv’e Ne Zaman Gidilir?

Lviv gezi rehberi boyunca sizlere anlatacağım aktiviteleri rahatça gerçekleştirebilmeniz için bu bölümde sizlere kentin ikliminden bahsedeceğim.
Ortalama sıcaklıklar göz önünde bulundurulduğunda, kente seyahat için en ideal dönem olarak Temmuz-Eylül arası öne çıkıyor. Sıcaklığın 10 ila 25 °C arasında seyrettiği bu dönemde rahatça kentte dolaşmanızı engelleyecek tek şey, yağmur. Ancak bu durumun üstesinden ince bir yağmurluk ile kolayca gelebilirsiniz.
Tabii gece-gündüz farklılığını da unutmamak gerekiyor. O yüzden yanınıza uzun kollu birkaç parça kıyafet almayı sakın unutmayın.
Eğer karlı şehir manzaralarından hoşlanıyorsanız, soğuğa aldırmayıp Lviv’e kış mevsiminde de gidebilirsiniz. Gerçi Aralık başından Mart sonuna kadarki dönemde sıcaklıkları 0 °C’nin altına nadiren çıkıyor. Ayrıca geceleri hava sıcaklığı -17’ye kadar düşüyor. Dolayısıyla bu değerler uzun süre dışarıda kalıp, kenti gezmeyi zorlaştırıyor.
Yine de kış mevsiminin sakinliğini tercih ederseniz, tatilinizi Pampuh ya da Çikolata festivallerinden herhangi birini kapsayacak şekilde organize edebilirsiniz.
Mart sonuyla beraber yükselen sıcaklıklar sayesinde kent, üzerindeki miskinliği atıp yeşilin ön planda olduğu bir görünüme kavuşuyor. Bu dönemde, kültürel etkinlik sayısı da bir hayli artıyor.
Havalimanın ev sahipliğini yaptığı Lviv Moda Haftası ile başlayan bu süreç, Nisan’daki Pysanka Festivali ile devam ediyor. Mayıs’ta kenti renklendiren organizasyonlar ise sırasıyla Lviv Geçit Töreni ile Flugery L’vova Uluslararası Caz ve Çocuk festivalleri.
Lviv’de Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri
Lviv’de konaklama seçenekleri kiralık evlerden ve otellerden oluşuyor. Kiralık evlerin, daha fazla hareket özgürlüğü sundukları ve sıcak ortama sahip oldukları bir gerçek. Ancak oteller hem fiyat açısından son derece cazip hem de tatil döneminde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm hizmetleri tek çatı altında sunuyor. Bu durumu göz önüne alıp siz de benim gibi tercihinizi Lviv otellerinden yana kullanabilirsiniz.
Lviv’in çeşitli bölgelerinde farklı seviyelerde oteller faaliyet gösteriyor. Ancak gezilecek yerlere ve yapılabilecek aktivitelere yakınlık söz konusu olduğunda kent merkezindekiler gezginlere daha fazla avantaj sağlıyor.
Özellikle Rynok Meydanı çevresindeki tesislerde konaklama yaptığınızda tarihi yapılara, restoranlara, alışveriş mekânlarına ve eğlence yerlerine birkaç adım uzaklıkta olabilirsiniz. Olur da alternatif bir bölgeye ihtiyaç duyarsanız, Opera Binası çevresine odaklanabilirsiniz.
Lviv’de bütçeniz doğrultusunda tercih edebileceğiniz konaklama tesislerinin başında 4 yıldızlı Astoria Hotel ve Swiss Hotel geliyor. Kalite açısından benzer profilde olan; ancak fiyat açısından daha uygun seçenekler sizin için daha cazipse 3 yıldızlı Lviv Central Jam Hotel ya da Modern Art Hotel arasında seçim yapabilirsiniz. 5 yıldızlı Nobilis Hotel, konfordan ödün vermek istemeyenler için önereceğim tesislerden bir tanesi.
Otel Rezervasyonu
Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonumu internetin en ünlü ve güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden yapıyorum.
Rezervasyon seçeneğinize göre ödemenizi otelde yapabilir, yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta ise rezervasyonunuzu konaklamanıza 24 saat kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. Lviv’de yer alan tüm otelleri incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Lviv gezi rehberi bünyesinde bahsetmiş olduğum konaklama tesisleri ile ilgili ayrıntıları merak ediyorsanız, Lviv’de nerede kalınır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Lviv’de Gezilecek Yerler

Lviv’de, Ukrayna kültürü yoğun şekilde hissedilebiliyor. Çünkü Sovyet işgali altında geçen yıllarda Ukraynalılar, Polonya sınırındaki bu kente yerleşmeyi tercih etmiş. Ayrıca Polonya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu etkisi ile mimari anlamda Lviv, Orta Avrupa kentleri ile benzer zenginliğe kavuşmuş.
Hem kent kültürünü tanımanıza hem de mimarisi hakkında fikrinizin olmasına imkân tanıyan mekânlara ev sahipliği yaptığı için Rinok (Pazar) Meydanı’nı gezi listenizin ilk sırasına yerleştirebilirsiniz.
Kentin genelinin aksine buradaki yapılar Gotik mimariye bağlı kalınarak inşa edilmiş. Eski Kent’in tüm detaylarına hâkim olabileceğiniz bir kuleye sahip Lviv Belediye Binası, bu meydandaki en önemli yapı konumunda. Meydanda gastronomiye meraklı gezginlerin ilgisini çekebilecek yerse Çikolata Müzesi. Ayrıca zamanınız kalırsa Eczane Müzesi’ni de ziyaret etmenizi öneririm.
Pazar Meydanı’ndan ayrıldıktan sonra yönünüzü güneye çevirip Rönesans, Yapmacıklık ve Barok stillerinin harmanlandığı Bernardine Kilisesi’ni ziyarete gidebilirsiniz.
1360 tarihli Latin Katedrali ile bahçesinde Metropolitan Sarayı’nın bulunduğu St. George Kilisesi de mimari özellikleri nedeniyle görülmeyi hak ediyor. Ayrıca St. George’un çan kulesine çıkarsanız, tıpkı belediye sarayında olduğu gibi kent manzarasını izleyebilirsiniz.
Hazır manzara izlemekten bahsetmişken tarihi kalıntıları inceleyip ve bol bol fotoğraf da çekebileceğiniz Lviv High Castle Park’a gezi listenizde yer verebilirsiniz. Yemyeşil bitki örtüsü ile kaplı patikalarında yürüyüş de yapabileceğiniz parkın bulunduğu alanda eskiden bir kale bulunuyormuş. Günümüzde ise aynı alanı 141 metrelik bir televizyon kulesi, Lublin Birliği Höyüğü ile paylaşıyor.
Lviv gezi rehberi dâhilinde sizlere ziyaret etmenizi tavsiye edeceğim son mekân, Lychakiv Mezarlığı. İçerisinde barındırdığı ayrıntılarla mezarlık, adeta bir açık hava müzesini andırıyor.
1787’de kullanıma açılan tarihi alanın içerisinde Ukrayna Ulusal Ordusu Anıtı, Lviv’in Savunucuları Şehitliği, 1863 Ocak Asileri Tepesi gibi bölümler yer alıyor.
“Lviv Gezilecek Yerler” başlıklı liste içeriğimizde kentin görülmeye değer mekânları hakkında detaylı bilgi ve fotoğrafları bulabilirsiniz.
Lviv’de Ne Yapılır?

Farklı milletlerden insanların yüzyıllardır beraber yaşıyor olması ve komşu devletlerle yakın ilişkileri, kültürel anlamda Lviv’in zengin bir kent haline gelmesine yol açıyor. Ayrıca yerel para biriminin Türk Lirası’na göre değer bakımından düşük olması kentte az bir bütçeyle çok şey yapılabilmesine müsaade ediyor.
Gerek eğlence hayatının günlük yaşamla iç içe olması gerekse de küçük yüz ölçümünden dolayı gezginler zaman geçirebilecekleri aktiviteleri bulmak konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Ancak yine de ben size hatırlatma mahiyetinde şöyle bir liste hazırladım:
- Rinok Meydanı’ndaki Lviv Belediye Binası’nın kulesine çıkıp, çevrenin eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz.
- Bir şeyler içmek istediğinizde kentin en gözde mekânları arasında sayılan ve çeşit çeşit biraların servis edildiği Pravda Beer Theatre’a gidebilirsiniz.
- Kentin simgelerinden biri olan Opera Salonu’nu ziyaret edebilirsiniz.
- Ermeni Sokağı olarak da bilinen Virmenska’da gezintiye çıkabilirsiniz.
- Molaya ihtiyacınız olduğunu hissettiğinizde Italian Courtyard’ın şık atmosferinde dinlenebilirsiniz.
- Fransız mimarisinden izler taşıyan Potocki Sarayı’na zaman ayırabilirsiniz.
- Heykelleri ve farklı tipteki mezar odaları ile açık hava müzesini andıran Lychakiv Mezarlığı’nda fotoğraf çekebilirsiniz.
- Huzurlu ve sakin bir ortam aradığınızda Ivan Franko Park’a gidebilirsiniz.
- House of Legends, GasLamp gibi Lviv’in farklı konseptlere sahip cazibe merkezlerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Lviv gezi rehberi dâhilinde aktivitelere ayırdığım bu bölümdeki listeye ait ayrıntıları merak ediyorsanız, “Lviv’de Ne Yapılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Lviv’de Ulaşım

Ukrayna’nın kültürel anlamda başkenti sayılan Lviv’de Sovyet esintilerinin en yoğun şekilde hissedilebileceği konu, hiç kuşkusuz ulaşım. Çünkü hem havaalanı transferinde hem de şehir içi ulaşımda kullanılan birçok ağ, kentin Sovyet yönetimi altında olduğu dönemde kurulmuş ve araçlarda oradan getirtilmiş.
Daha önce de bahsettiğim gibi kentin ulaşım anlamında dış dünya ile bağlantısını sağlayan en önemli tesis konumundaki Lviv Danylo Halytskyi Uluslararası Havalimanı ile kent merkezi arasında sadece 7 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.
Bu mesafeyi zahmetsizce aşabilmeleri için konuklara otobüslerin ve troleybüslerin kullanıldığı toplu taşıma seçenekleri sunuluyor.
Daha ayrıcalıklı hizmet almak içinse ister Kiwitaxi, Green Tour, Fox Transfer ve Shuttle Direct gibi firmaların sunduğu servis seçeneklerinden isterseniz de rezervasyon yaptırdığınız otelin bünyesinde varsa pickup hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Bunlarla uğraşmayıp taksiye binmeyi tercih ederseniz, terminal binasının önünde bekleyen araçlar yerine UKLON isimli uygulama üzerinden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim. Zira taksi sürücüleri, yolculuğun sonunda turistlerden gittikleri mesafeye bakmaksızın fahiş fiyatlar isteyebiliyor.
Son olarak dilerseniz Lviv havaalanı şehir merkezini çok rahat bir şekilde yapmak için Lviv Hotel Lviv Havalimanı’na Özel Geliş Transferi adlı tur paketini de satın alabilirsiniz.
Şehir içerisinde ise toplu ulaşımda troleybüs ve otobüslere ek olarak tramvaylardan da faydalanılıyor. Ancak Rinok Meydanı veya Opera Binası çevresinde konaklamayı tercih ettiyseniz, sizlere kenti yürüyerek keşfetmenizi tavsiye ederim. Böylece günlük hayatla iç içe olup, kentin atmosferini daha iyi anlama fırsatı yakalayabilirsiniz.
Yürümek size zahmetli gelirse ulaşım aracı seçiminde önceliği tramvaya verebilirsiniz. Nostaljik araçlar vasıtasıyla kentin çeşitli noktalarına ulaşım, 11 hat üzerinden gerçekleştiriliyor.
1, 2 ve 10 numaralı hatlar Rinok Meydanı yakınından geçiyor. 4, 5 ve 7 ise Opera Binası’na ulaşım sağlıyor. Tramvay biletleri 3 UAH fiyatla satışa sunuluyor.
Şehir içi ulaşımın bel kemiğini ise çevreci troleybüsler oluşturuyor. Kent merkezinde bu araçların ilk durağı, Ivan Franko Üniversitesi. 9 numara havaalanına, 3. hat ana otobüs terminaline yolcu taşıyor. Bu araçlarda bilet ücretleri tramvaylarla aynı meblağda.
Yerel halkın “Matruşka” adını verdikleri otobüsler ise 53 hatta sahip büyük bir ağın içerisinde hizmet veriyor. Özellikle kent merkezi dışında kalan noktalara gitmek için otobüsleri kullanmak daha mantıklı. Bilet ücretleri ise 5 UAH olarak belirlenmiş.
Lviv’de kalabalığa karışmadan, konforlu bir şekilde ulaşım ihtiyacımı gidereyim derseniz, UBER’i tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak kentteki taksi şirketlerinin ortaklaşa kurdukları UKLON’dan da faydalanabilirsiniz.
Avrupa’daki hemen hemen her turistik şehirde olduğu gibi burada da hop on hop off turların sunduğu avantajlardan yararlanabilirsiniz. Gezintileri organize eden Chudo Tour firması, gezginlere iki seçenek sunuyor.
Bu seçeneklerin ilki, ikonik Wonder Train. Tren, 10 kilometrelik güzergâhı boyunca kentin önemli meydanlarının ve yapılarının bir kısmını tanımanıza yardımcı oluyor. Firmanın sunduğu ikinci seçenek konumundaki Wonder Bus ise daha kapsamlı rotası ile dikkat çekiyor.
Lviv gezi rehberinin bu bölümde sıralamış olduğum transfer hizmetleri ve toplu taşıma seçenekleri hakkındaki tüm ayrıntılara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Lviv’de Alışveriş

Lviv zaten kur farkından dolayı ucuz sayılabilecek bir tatil destinasyonu. Bir de üzerine Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşlarına sunulan vergi iadesinden yararlanırsanız, ilginizi çeken çoğu şeyi tatil bütçenizi zora sokmadan satın alabilirsiniz.
Lviv’de kupa, magnet gibi klasik tipteki anı eşyalarının yanı sıra otantik tekstil ürünlerini, kahve ve çikolata çeşitlerini, yerel kültürü yansıtan oyuncakları alışveriş odaklı bölgelerde rahatlıkla bulabilirsiniz.
Her alanda olduğu gibi alışverişte de Rynok Meydanı ve çevresi, en fazla seçeneği barındıran bölge konumunda. Burada faaliyet gösteren Lviv Candles Manufactory, adından da anlayabileceğiniz üzere tam bir mum cenneti. Etno-Halereya ise Vyshyvanka isimli oyuncak bebeklerin satışını yapıyor.
İkinci el kıyafetlere ve aksesuarlara ilgi duyuyorsanız, Pravda B Gallery; butik tarzı yerlerden hoşlanıyorsanız, Rhizome Store veya Open Store Lviv sizi mutlu edebilir. Tabii çikolata alışverişi için Lviv Çikolata Fabrikası’nı, kahve içinse Kahve Üreticisi’ni unutmamak gerekiyor.
Kentteki alışveriş merkezleri çok büyük değiller. Ancak kompakt yapıları ile konuklarını bir şekilde tatmin etmeyi beceriyorlar. Bu alanda en büyük olma özelliğini taşıyan King Cross Leopolis, şehir merkezinin hemen dışında faaliyetlerini sürdürüyor. UNESCO korumasındaki tarihi bir binada hizmet vermesi Opera Passage’a ilgiyi biraz daha artırıyor.
Sokak pazarları hem yerel kültürden izler taşıyan eşyalar bulunabildiği hem de pazarlık şansı olması nedeniyle gezginlere cazip geliyor. Bu konuda seçenekler de bir hayli fazla. Halystsky Market ile Pidvalna Sokağı’nda kurulan pazar, Opera Binası önündeki ile birlikte yoğun ilgi görüyor.
Lviv’de Yeme İçme

Lviv’deki yemek kültürünün merkezinde et çeşitleri yer alıyor. Ancak yerel mutfak sebze yemekleri, hamur işleri ve tatlılar konusunda da gayet zengin durumda. Bu nedenle çoğunuz için “Lviv’de ne yenir?” sorusunun bir problem oluşturmayacağını düşünüyorum.
Ukrayna denildiğinde çoğu kişinin aklına Kiev tavuğu geliyor; ancak Lviv’de en sevilen yemek konumunda Borshch isimli çorba bulunuyor. Tüketecek kişinin zevkine ve talebe bağlı olarak çorba etli ya da sebzeli hazırlanabiliyor.
Hamur işleri arasındaysa, üzerine ekşi krema dökülerek servis edilen Varenyky oldukça popüler. Pyrizhky, lezzetiyle sizi baştan çıkartabilecek bir başka hamur içi türü. Aslında bu iki yemeğin ortaya çıkışı savaş yıllarının getirdiği zorunluluktan geliyor. O dönemlerde elde olan tüm malzemeler, taşıma kolaylığı olsun diye hamurla kaplanarak pişirilmiş.
Et tüketmekten hoşlananlar seçimlerinde önceliği Pechenya isimli rostoya verebilir. Zayvantsi de tadına bakmaktan keyif duyabileceğiniz bir lezzet. Ancak domuz eti konusuna önem veriyorsanız sipariş öncesi mutlaka içeriğini sormanız yararınıza olabilir.
Lviv’de günlük hayatta önemli yere sahip olan diğer konuysa tatlı ve kahve kültürü. Çikolata dışında kent merkezindeki çeşitli noktalarda tatlı krizinizi dindirmenize yardımcı olacak turta ve cheese cake çeşitlerini satan dükkânlar bulabilirsiniz.
Tatiliniz boyunca kahvaltı için Baczewski’yi, Wafjoy’u ya da Svit Kavy’ tercih edebilirsiniz. Öğle ve akşam yemekleri içinse size sunacağım seçenekler Puzata Hata, The First Lviv Restaurant of Meat and Justice, Mons Pius, Kupol ve Blackwood Burger.
Lviv gezi rehberi içerisinde isimlerini andığım lezzetler ve mekânlar ile ilgili detaylar, “Lviv’de ne yenir?” başlığı altında sizleri bekliyor.
Lviv Gece Hayatı

Benzer yazılarda olduğu gibi Lviv gezi rehberi dâhilinde de son konumuz gece hayatı. Bu konuda kent konuklarına cazip fiyatlı pek çok seçenek sunuyor. Hatta bu durum, Türkiye’den kente çok sayıda ziyaretçi gelmesinin ana kaynağını oluşturuyor.
Eğer siz de akşamlarınızı eğlenceye ayırmaya karar verirseniz, hizmet kalitesi yüksek Millennium Club’a gidebilirsiniz. Mekân sadece tatilcilerden değil yerel halktan da epey ilgi görüyor. Eğlencenin sabahlara kadar sürdüğü kulüpte gazino, restoran, tiyatro, bilardo salonu gibi bölümler bulunuyor.
Kentte popüler bir başka mekânsa bir Türk tarafından işletilen Metro Club. Mekânı daha çok genç bireyler dolduruyor ve içerik ağırlıklı olarak yetişkinlere yönelik kurgulanıyor.
Seviye açısından daha yüksek profilli bir eğlence yeri arayışına girerseniz, girişte kıyafet kurallarına uyulması zorunluluğu olan Fashion Club’ı tercih edebilirsiniz. Dublin Irish Pub, İrlanda teması ile farklı bir atmosfer sergiliyor. Zanzibar Club Lviv ise dans etmek isteyenlere uygun ortamı ile beğeni kazanıyor.
Lviv’de mekân seçimi yaparken nargile tüketiminin yaygın olduğunu aklınızda bulundurmanız gerekiyor. Zira azla vazgeçilmeyecek gibi görünen bir alışkanlık olduğundan ve tüketim yoğunluğundan, belli bir süre sonra duman sizin için rahatsız edici bir seviyeye ulaşabilir.
Lviv gezi rehberi yazısı boyunca alışverişten ulaşıma, konaklama yapılacak bölgelerden gezilecek yerler konusuna kadar elimden geldiğince birçok detaylı bilgi paylaşmaya çalıştım. Eğer sizin de şu bilgileri de Lviv gezi rehberi yazısına eklemelisiniz dediğiniz şey varsa mutlaka yorum olarak bizimle paylaşım.
Merhabalar
Gerçekten çok detaylı ve faydalı bir içerik olmuş.
Lviv şehrini gerçekten seven ve benzeri bir içerik yazmış biri olarak çalışmanızı takdir ettim. Elinize sağlık.
Armağan Bey merhabalar, ilginiz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Saygılarımla…