Marakeş Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 13 Nokta)

Fas‘ın en otantik ve turistik şehirlerinden Marakeş, Avrupa’nın soğuk, düzenli gezilecek mekânları yerine daha otantik, sıcak yerler arayan gezginler için ideal bir kent. Detaylı bilgilerini Marakeş gezilecek yerler listelerinde bulabileceğiniz meydanları ile pazarları kentin sosyal anlamda daha sıcak ve samimi mekânlarını oluştururken; müzeleri, sarayları ve dini yapıları aradığınız otantik havayı yakalamanızı sağlıyor.

Marakeş Gezilecek Yerler Listesi

Yapılarının inşasında tercih edilen tuğlanın rengi nedeniyle “Kızıl Şehir” olarak da adlandırılan Marakeş, Medine (Eski Kent) ve Gueliz (Yeni Kent) isimli 2 bölgeden oluşuyor. Gezilecek yerlerin büyük çoğunluğunu barındıran Medine konaklama için de uygun seçeneklere sahip.

1. Jemaa el-Fnaa Meydanı

marakeş gezilecek yerler Jemaa el-Fnaa Meydanı

Kentin eski yerleşim bölgesi Medine’nin ana meydanı olan Jemaa el-Fnaa Meydanı, Kutubiye Camiisi ile pazarların kesiştiği noktada bulunuyor.

Daha sakin olduğu gündüz saatlerinde portakal suyu satan tezgâhları, deriden yapılmış geleneksel çantalarıyla dolaşan su satıcılarını, kanun dışı olmasına rağmen maymun ve yılan oynatanları görebileceğiniz meydanın çehresi akşam saatlerinde değişiyor.

Yoğunluğun arttığı bu saatlerde meydana gelen masalcı, çengi, sokak sihirbazı, şifacı gibi kimseler atmosferi daha otantik ve eğlenceli hale getiriyor.

2. Bahia Sarayı

marakeş Bahia Sarayı

Marakeş gezilecek yerler listenize almanızı önereceğim ilk yapı, Fas İslam mimarisinin önde gelen örneklerinden olan Bahia Sarayı (Bahia Palace). Tarihi kesin olmamakla birlikte sarayın 19. yüzyılın ortasında başlayıp, 20. yüzyılın başında sonlanan iki etaplı bir süreçte inşa edildiği biliniyor.

Birbirinden güzel havuzları ve bahçeleriyle Fas Hanedanı’nın görkemini yansıtması amaçlanan yapıyı görülesi kılan diğer özellikleri el işi duvar süslemeleri ile zemin mozaikleri.

3. Ali Bin Yusuf Medresesi

marakeş Ali Bin Yusuf Medresesi

14. yüzyılda kurulmuş olan Ali Bin Yusuf Medresesi (Ben Youssef Madrasa), 1565’te Sahabe Hanedanı döneminde genişletilerek Fas’ın en büyük medresesi haline getirilmiş. Kuruluşundan itibaren 400 yıl boyunca dini ve bilimsel konularda önemli bir eğitim kurumu vazifesi gören medrese, 1960’ta kapatılmış.

Restorasyon çalışmaları sonucunda 1982’de halka açılan Medine’nin kalbindeki tarihi yapı öğrencilerinin zamanında ders dinlemek için etrafında toplandıkları havuzun bulunduğu geniş avlusu, mozaikleri ve duvar işlemeleriyle kendisine hayran bırakıyor.

4. Kutubiye Camii

marakeş gezilecek yerler Kutubiye Camii

Marakeş’in en büyük camisi konumundaki Kutubiye Camii (Koutoubia Mosque), 12. yüzyılda inşa edilmiş. Halen daha kullanımda olan dini yapıya bu isim, yakınındaki pazarda bir zamanlar yapılan kitap satışı geleneğini onurlandırmak için verilmiş.

Kentin tüm tarihi yapılarında olduğu gibi kırmızı tuğla kullanılarak inşa edilmiş, Jemaa el-Fnaa Meydanı’ndaki caminin görkemli minaresi ve büyük bir ustalıkla oyulmuş işlemeleri dikkat çeken unsurları.

5. Majorelle Bahçeleri

marakeş Majorelle Bahçeleri

Biraz sonra bahsedeceğim pazarları ve tarihi yapılarının dışında bahçeleriyle de ünlü olan kente gitmeden önce hazırlayacağınız Marakeş gezilecek yerler listesinin üst sıralarında olmasını şiddetle önereceğim Majorelle Bahçeleri (Majorelle Garden), adını Fransız ressam Jacques Majorelle’den almış.

1919’da kente yerleşen ressamın gezdiği ülkelerden topladığı egzotik bitki türleriyle oluşturduğu botanik bahçesi, Majorelle vefat ettikten sonra Yves Saint Laurent’e satılmış. Yapısal bakımdan yerel mimariyle Art Deco unsurları kaynaştıran bahçede gezerken, ressamın küllerinin döküldüğü özel bölüme ve Berberi kültürünün anlatıldığı müzeye öncelik verebilirsiniz.

6. Sahabe Mezarları

marakeş Sahabe Mezarları

Marakeş’in hemen dışındaki Sahabe Mezarları (Saadian Tombs), 1917 yılında keşfedilmiş. Sahabe Hanedanı’nın 60 üyesinin ebedi ikametgâhı olan mezarların en ünlüsü, Sultan Ahmad al-Mansur ve ailesine ait olan On İki Kolon Salonu.

Tonozlu çatı ile kapatılmış bu salon İtalyan mermerleri kaplı sütunlar, işlemeli sedir kapılar ve oyma ahşap perdelerle süslenmiş. Keşfin ardından aslına uygun olarak restore edilen ve kısa sürede kentin popüler mekânları arasında sayılan yapının dışında ise askerlere ve hizmetçilere ait mezar alanlarını görmek mümkün.

7. El Badi Sarayı

marakeş gezilecek yerler El Badi Sarayı

Vadiü’l-Mehazin Muharebesi’nde (Üç Kral Savaşı) kazanılan zaferi kutlamak için Sahabe Sultanı Ahmad al-Mansur’un emriyle 1578-1593 yıllarında inşa edilen El Badi Sarayı (El Badi Palace), zamanının en güzel yapısı olarak anılıyormuş.

Hanedanlığın çökmesiyle önemini yitiren sarayın dekorasyonunda ve inşasında kullanılan tüm malzeme Sultan Ibn Sharif’in emriyle yeni başkent Meknes’e götürülmüş.

Günümüzde harabe görünümündeki saray, son yıllarda Marakeş Kültür Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca saray kompleksinin içerisinde bir müze faaliyet gösteriyor.

8. Marakeş Pazarları

Marakeş Pazarları

Marakeş’in eski kent bölgesindeki pazarları başlı başına bir gezilecek yerler listesi konusu. Çünkü bitpazarları da dâhil olmak üzere Jemaa el-Fnaa Meydanı yakınında çok sayıda alışveriş alanı bulunuyor. Size önereceğim pazarlarda alışveriş yapacaksanız, satıcıyla mutlaka pazarlık yapın. Böylece istediğiniz ürünü yarı fiyatına veya şanlıysanız daha da düşük bir ücrete kolayca satın alabilirsiniz.

Halı Pazarı: Özgün karmaşık tasarımlara sahip, modern motiflerle süslenmiş, zarif görünümlü klasik Arap veya süslü Berberi halıları arıyorsanız Halı Pazarı tam size göre. Eğer satın almaya karar verdiğiniz halı veya kilim gelenekselse satıcıdan hikâyesini dinlemeyi unutmayın.

Terlik Çarşısı: Ülkemizde üretilen tarzdaki ve deriden yapılmış geleneksel ürünlerin satıldığı Terlik Çarşısı, inanılmaz sayıda çeşide sahip bir yer. Pabuç satın alacaksanız, mutlaka kullanım amacını öğrenin.

Mellah: Yahudi Bölgesi olarak da adlandırılan Mellah, pazar yerinden çok kapalı çarşıyı andırıyor. İçerisindeki mağazalarda kumaş, baharat, hediyelik bakır eşya gibi çeşitli ürünleri bulabilirsiniz.

Baharat Pazarı: Kuzey Afrika mutfağının en önemli malzemesinin her çeşidini bulabileceğiniz Baharat Pazarı, oldukça renkli bir görünüme sahip. Yalnız Fas’ın dünyaca ünlü safranını alacaksanız, pahalı olduğunu ve toz olarak asla satılmadığını aklınızdan çıkarmayın.

9. Dar Si Said Müzesi

Günlük hayatta ve törenlerde kullanılan eşyaların sergilendiği Dar Si Said Müzesi (Dar Si Said Museum), 19. yüzyıldan kalma bir saray içerisinde faaliyet gösteriyor.

Müzede işçiliğiyle öne çıkan bakır eşyalar, süslü silahlar, dekoratif kıyafetler ve Berberi mücevherleri sergileniyor. Avluya açılan işlemeli kapıları ve pervazları ile görkemini gözler önüne seren sarayda ayrıca Endülüs kültürüne ait dekorasyon eşyalarını, gelinlerin düğünlerde giydiği geleneksel kıyafetleri ve halıları görebilirsiniz.

10. Marakeş Müzesi

Marakeş Müzesi

19. yüzyılın sonlarında Mehdi Menebi tarafından yaptırılan Dar Menebi Sarayı’nda ziyaretçilerini ağırlayan Marakeş Müzesi (Marrakesh Museum), 1997’de açılmış.

Fas sanatına ait eski ve yeni eserleri görmek isteyen gezginlerin Marakeş gezilecek yerler listelerine ekleyebilecekleri müzenin içeriğini tarihi kitaplar; madeni paralar; Berberiler, Fas Yahudileri ve Müslüman topluluklar tarafından üretilmiş çömlekler ile modern fotoğraf sergileri oluşturuyor.

11. Menara Bahçeleri

marakeş gezilecek yerler Menara Bahçeleri

Atlas Dağları’na yakın konumdaki Menara Bahçeleri (Menara Gardens), kent merkezinin batısında yer alıyor. 1147’de Halife Abd al-Mu-min tarafından kurdurulan bahçeler, başarılı tasarıma sahip sulama sistemi sayesinde kentin en serin noktasını oluşturuyor.

Geçmişte yazlık saray olarak kullanılan yeşil alanın geniş havuzunun çevresi meyve ve zeytin ağaçlarıyla kaplı. Marakeş’in gözde turistik mekânının bahçeleri ücretsiz gezilebiliyor; ancak yeşil renkli ve piramit şekilli çatısıyla ünlenen köşküne girmek için 20 Dirhem ödemek gerekiyor.

12. Marakeş Tren İstasyonu

marakeş gezilecek yerler tren istasyonu

Kraliyet Tiyatrosu’na ve yeni kent merkezi olan Gueliz’e yürüme mesafesindeki Marakeş Tren İstasyonu’nun (Marrakesh Railway Station)tarihi binası, Fransız himayesi döneminin yaşandığı 1923 yılında inşa edilmiş.

Fas Demir Yolu Sistemi’nin en güney noktasını oluşturan bu binanın hemen yanına, gelişen teknolojiye ve büyüyen ihtiyaca daha iyi cevap verecek yeni istasyon binası yapılmış. 2008 yılında tamamlanan yeni bina alışveriş yapabileceğiniz mağazaların dışında dünyaca ünlü fast food zincirlerinin sahibi oldukları restoranları barındırıyor.

13. Murabıt Kubbesi

marakeş gezilecek yerler Murabıt Kubbesi

Marakeş gezilecek yerler listelerinize eklemenizi önereceğim son mekân, Murabıt Kubbesi’nın (Almoravid Koubba) hüküm sürdüğü 1117 yılında inşa edilmiş Murabıt Kubbesi.

Marakeş Müzesi’nin yanı başındaki tarihi bina geçmişte bir caminin parçasıyken, günümüzde hanedan zamanını yansıtan tek yapı olarak ayakta kalmış. O dönemde camiye gelenlerin abdest almak için kullandığı kubbe, dış kısmının mimari özelikleri ve iç kısmındaki çiçek desenleriyle oldukça otantik bir görünüm sergiliyor.

Marakeş’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Marakeş gezilecek yerler oteller
4 yıldızlı Opera Plaza Hotel Marrakech, şehirde konaklama için güzel bir seçenek.

Marakeş gezilecek yerler konusu kısaca bu şekilde. Eğer Marakeş seyahatinizde konaklama yapacağınız otelinizi kendiniz seçecekseniz 4 yıldızlı Opera Plaza Hotel Marrakech oteline göz atabilirsiniz. Marakeş’te yer alan tüm otelleri incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Fas’ın dünyaca ünlü turistik şehri Marakeş’te keyifli bir tatil geçirmenizi dilerim.

“Marakeş Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 13 Nokta)” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba.. çok güzel bilgiler var.Ben şimdi Marakeş deyim, Sahabe mezarları nerede?
    Çok açık adres verir misiniz?

    Yanıtla
  2. Barış Bey merhaba
    Öncelikle, madde madde anlaşılır ve akılda kalıcı tarzda hazırladığınız bilgiler için teşekkür ederim. Ben de bloğum için notlarımı düzenlerken farkettim ki Dar Si Said Müzesi için koyduğunuz fotoğraf Marakeş müzesine ait. Belki düzeltmek istersiniz. Bu hata internette de hep var maalesef. İki müze birçok sitede birbirleri ile karıştırılmış. Bol gezmeli bir hayat dilerim.

    Yanıtla
    • Ayla Hanım merhabalar, öncelikle ilginiz ve güzel yorumlarınız için teşekkürler. Haklısınız, yanlış görsel kullanılmış, gerekli düzeltme yapıldı. Uyarınız için çok teşekkürler. Tekrar görüşmek dileklerimizle, sevgiler…

      Yanıtla
    • Ayla Hanım selamlar, uyarı için çok teşekkürler. Görsel en kısa sürede revize edilecek. Saygılar…

      Yanıtla

Yorum yapın