Mikonos, Yunan Adaları’nın en popüler ve eğlencelilerinden. Tatil yapmayı yorgunluk atmak ve huzur bulmak olarak değil de günün her saati eğlenmek, hatta dinç çıktığınız tatilden eve yorgun dönecek kadar eğlenmek olarak görüyorsanız tam size göre bir yer.
Mikonos, yalnızca Avrupa’nın değil aynı zamanda şu anda dünyanın da en gözde turizm noktalarından biri. Bu popülerliğini de bana göre fazlasıyla hak ediyor.
Nam-ı değer eğlence hayatının yanında masmavi denizi, altın rengi plajları, bembeyaz evlerle süslenmiş dar sokaklı şehir merkezi, bakir koyları, tavernaları, alışveriş olanakları ve daha birçok özelliği ile de güzel bir tatil geçirmenizi sağlıyor.
Bu nedenle Mikonos yalnızca eğlence hayatı için ya da eğlence severler tarafından değil, bir tatilden aranan her özelliğe sahip olması ile herkes tarafından tercih edilebilecek bir rota olarak görülebilir.
Mikonos’ta sizi nelerin beklediğini daha detaylı öğrenmek isterseniz Mikonos gezi rehberi ile konaklamadan ulaşıma, yeme-içmeden alışverişe birçok konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
İÇERİK LİSTESİ
Mikonos Gezi Rehberi

Mikonos, Ege Denizi’ne sıralanmış Yunanistan’a ait meşhur Kiklad Adaları arasında bulunuyor. Çoğunlukla granit ve çamurlu toprağın karışımından oluşmuş bir yapıya sahip adanın kırsalı göz alabildiğine taş, toprak. Hatta bu granit gerçeği Yunan mitolojisine kadar dayanıyor.
Mitolojiye göre Mikonos’un oluşumu Herkül’ün devlerle savaşına dayanıyor. Herkül’ün savaş esnasında devleri denize fırlatması ile bu devler kocaman kaya parçalarına dönüşmüş ve Mikonos’u oluşturmuş.
“Mikonos’a ne zaman gidilir?” sorusuna gelecek olursak Akdeniz İklim koşullarının hakim olduğu adada aslında tatil sezonu Mayıs ayı itibari ile açılıp Eylül sonuna kadar sürüyor. Tabii Mikonos’un en neşeli ve hareketli zamanını görmek istiyorsanız Temmuz ve Ağustos aylarını tercih etmelisiniz.
Bu aylarda hareketliliğin yanında hem adanın en az eğlence hayatı kadar meşhur rüzgarı kendini daha az hissettiriyor hem de deniz ve hava sıcaklıkları daha yüksek oluyor.
Sonuç olarak Mikonos’a ne zaman gideceğinize karar verirken kendi tercihlerinize göre bir seçim yapmalısınız. Kalabalıktan rahatsız olmuyor ve eğlencenin en yükseklerde olduğu dönemi istiyorsanız Temmuz veya Ağustos; rüzgardan rahatsız olmuyor ancak o daracık sokaklarda ve plajlarda kalabalıklarla boğuşmak istemiyor hem de daha uygun fiyatlı bir tatil yapmak istiyorsanız Haziran veya Eylül uygun olacaktır.
Gelelim Mikonos denince akla gelen en can alıcı soruya: “Mikonos pahalı mı?” Maalesef, evet Mikonos hem Türkiye’nin tatil köşeleri hem de Yunanistan’ın diğer adaları ile kıyaslandığında pahalı bir yer.
Uygun fiyatlı olması gereken fast-food tarzı yiyecek içeceklerde bile fiyatlar normalin neredeyse iki katından başlıyor diyebiliriz. Örneğin Atina’da 5 Euro’ya yiyebileceğiniz bir Souvlaki, Mikonos’un merkezinde 10 Euro’dan aşağı değil.
Bir restoranda yemek içinse kişi başı en az 20 Euro’yu gözden çıkarmalısınız. Popüler plajlarda şezlong fiyatları da 15-20 Euro civarında değişiyor. Aynı şekilde alkol fiyatları da birçok Avrupa şehrine göre pahalı.
Mikonos’a Ulaşım & Mikonos’ta Ulaşım

Mikonos’a ulaşım için farklı seçenekler mevcut. İlk olarak İstanbul’dan direkt veya Atina’dan aktarmalı uçuşlar ile Mikonos Havaalanı’na ulaşabilirsiniz.
Mikonos Havaalanı şehir merkezine oldukça yakın ve adadaki çoğu otelin hatta hostellerin dahi havaalanı transferi bulunuyor. Eğer tercihinizi uçaktan yana kullanacaksanız öncesinde konaklayacağınız yere transfer konusunu sormayı unutmayın.
Diğer seçenek ise Yunanistan içerisinde farklı yerlerden Mikonos’a feribot ile ulaşmak. Eğer daha uzun tatil için zamanınız varsa feribot ile ulaşımı tercih edebilirsiniz. Bu seçenek hem daha uygun fiyatlı hem de daha keyifli olacaktır.
Direkt Mikonos’a değil de Yunanistan’da farklı bir yere örneğin Atina’ya her zaman oldukça uygun biletler bulunuyor- uçakla daha uygun fiyatlara ulaşmak mümkün.
Yunan Adaları arasında işleyen birçok farklı feribot şirketi bulunuyor. Seyahatinizi planlamadan önce internetten ufak bir araştırma ile bunlara ulaşabilir, hem fiyatlarını hem rotalarını hem de yolculuk sürelerini öğrenebilirsiniz.
Biz ‘Blue Star Ferries’ isimli şirketi tercih etmiş ve memnun kalmıştık. En hızlı feribot hizmeti sunan şirket bu değildi ancak en uygun fiyatlılarından biriydi.

Mikonos’ta ulaşım kimine göre bir işkenceye dönüşen kimine göre ise kolayca halledilebilen bir konu. Toplu taşıma olarak adanın her köşesine ulaşabileceğiniz, adanın merkezinden kalkan otobüsler mevcut.
Biz ada merkezinin dışarısında Paraga Beach civarında kalmıştık ve bu otobüsler ile rahatlıkla merkeze ve adanın farklı kısımlarına ulaşım sağlayabilmiştik. Tabii belirli saatleri ve yoğun sezonlarda beklemeniz gereken uzun kuyruklar olabiliyor.
Adadaki taksi sayısı oldukça kısıtlı. O nedenle istediğiniz an taksi bulmak neredeyse imkansız. Eğer ‘Ben rahat rahat gezeyim, dilediğim saatte istediğim yere gidip Mikonos’un her köşesini keşfedeyim.’ diyorsanız ulaşım için en iyi seçenek araç, atv ya da motorsiklet kiralamak.
Araç kiralamayı tercih ettiğiniz zamansa Mikonos’un dar, yokuşlu kısacası sürüş için çok da uygun olmayan yollarına karşı hazırlıklı olmanız da fayda var. Özellikle ada merkezine araç ile girmek, park yeri bulmak çoğu zaman büyük bir işkenceye dönüşüyor.
Mikonos’ta Yeme İçme

Mikonos’ta yeme içme konusu yaz yaz bitmeyecek bir konu çünkü adada aklınıza gelebilecek her yeme içme seçeneği bulunuyor.
Yunan kültürüne özgü tavernaları adanın her yerinde bulmak mümkün. Mikonos merkezinin daracık sokaklarından tutun da merkez dışı bölgelerdeki koylara, popüler plajlara kadar her yer taverna dolu. Bunun haricinde özellikle ada merkezinde konumlanmış birbirinden şık restoranlar, ‘Little Venice’in kenarına kurulmuş kafe/barlar, tatlısından tuzlusuna binbir çeşit seçenek sunan fırın/pastaneler ve her daim kurtarıcınız olabilecek hızlı ve uygun fiyatlı şeyler yiyebileceğiniz büfe tarzı birçok yer mevcut.
Niko’s Taverna adanın en meşhur restoranlarından biri. İnternetten de baksanız hatta adada birinden tavsiye de isteseniz ilk buranın adını duyacağınız kadar meşhur. Lezzet olarak lezzetli ancak diğer restoranlara göre fazla bir farkı bulunmuyor. Bu kadar meşhur olmasını konumu ve yarattıkları neşeli ortamıyla Mikonos’u en iyi yaşamanızı sağlayan yerlerden biri olmasına borçlu diyebiliriz.
Kostas da Niko’s Taverna kadar keyifli ve lezzetli bir restoran. Merkezin tam göbeğinde bulunduğu ve her daim kalabalık olan masaları ile dikkat çektiği için gözden kaçırmak pek mümkün değil.
Daha sıcak ve samimi bir ortam içinse merkezde bulunan Amades kesinlikle denenmesi gereken bir yer. Merkezin dışına çıktığınızda ise hem daha sakin hem de daha uygun fiyatlı tavernalar bulunuyor.
Nikolas Taverna, Paraga bölgesinde kalıyor. Ulaşımı ada merkezinden kalkan otobüsler ile kolaylıkla sağlayabiliyorsunuz. Tasos Taverna da merkez dışındaki seçenekler için hem lezzet hem ortam olarak en iyiler arasında.
Yalnızca Yunan mutfağı ve tavernalar ile sınırlı kalmak istemiyorsanız -ki bence kesinlikle kalmayın- küçücük ama inanılmaz lezzetler sunan La Maison de Catherine isimli restoranı deneyebilirsiniz.
M-eating de hem şık ortamı hem de sıra dışı sunumları için bir geceyi hak ediyor. Merkez dışındaki restoranlar için konuşacak olursak Scorpios isimli hem plaj hem de restoran-kafe-bar hizmeti veren mekanı görmeden Mikonos’u terk etmeyin.
Özellikle manzara aşığıysanız bir akşam üstünüzü burada yemek için ayırın çünkü Scorpios Mikonos’ta gün batımını izlemek için en güzel seçeneklerin başında geliyor. Rahat ama bir o kadar da şık ortamına lezzetli menü de eklenince bizim için Mikonos’un en iyi mekanı haline gelmişti.
Mikonos Gezilecek Yerler

Mikonos gezi rehberi yazımın en başında da dediğim gibi Mikonos eğlence hayatı ve plajları ile nam salmış bir ada olabilir ancak Mikonos gezilecek yerler yalnızca bunlarla kısıtlı değil. Tabii ki bu durum adanın atmosferine yansımış.
Örneğin ‘Mykonos Town’ ya da Yunanca adı ile ‘Choro’ olarak bilinen ada merkezine akşam altı yediden önce inerseniz adanın bir hayalet şehre dönüştüğünü düşünebilirsiniz.
Gecenin başlamasıyla neredeyse adım atılamayacak kadar kalabalıklaşan o labirent sokaklar gündüzleri bomboş oluyor. Eğer kalabalıkta gezmekten hoşlanmıyorsanız biraz terlemeyi göze alarak tercihinizi gündüz vakti yapacağınız keşiflerden yana kullanabilirsiniz.
‘Little Venice’ (Küçük Venedik) olarak adlandırılan bölge Mikonos’un sembollerinden biri. Venedik’in suyun üzerinde gibi görünen renkli evlerine benzer birçok küçük ev sıra sıra dizilmiş ve gerçekten görülmeye değer bir manzara sunuyor. Evlerin alt kısımlarındaki kafelerde Yunanlıların meşhur soğuk kahvesi Frappe’yi denemeyi de unutmayın.
Yel Değirmenleri de yine Mikonos gezilecek yerler listesinin başında geliyor. 16. yüzyıldan kalma bu yel değirmenleri özellikle gün batımlarında oldukça popüler bir yer haline dönüşüyor.

Paraportianı Kilisesi daha önce gördüğünüz kiliseleri unutturacak kadar iddialı ve sıra dışı bir kilise. İlginç mimari yapısı ve bembeyaz görüntüsü ile Mikonos’un mutlaka görülmesi gereken yapılarından biri.

Mikonos plajları için tercihinizi nasıl ortamlardan hoşlandığınıza göre yapmalısınız çünkü her koyda deniz inanılmaz güzel ve aralarında bir ayrım yapmak oldukça zor.
Eğlenceyi seviyorsanız Mikonos’un en popüler plajları arasında olan Paradise Beach ve Super Paradise Beach iyi birer seçenek olacaktır.
Psarou koyunda bulunan Nammos ise keyifli denizinin haricinde dünyaca meşhur ünlülerin tercihi ile nam salmış bir plaj. Göreceli olarak daha sakin bir plaj içinse Elia Beach ya da Ornos Beach tercih edilebilir.
Bunların dışında Yunan Mitolojisi’nde Apollo ve Artemis’in doğum yeri olarak yer etmiş Delos Adası için Mikonos’un merkezinden kalkan tekneler ile yola çıkabilirsiniz. Kırsal hayatı seviyor ve Yunan köylerine meraklıysanız merkeze 7.5 kilometre mesafede bulunan Ano Mera köyü de ilgi çekici olacaktır.
Detaylı bilgiler için tıklayın: Mykonos gezilecek yerler
Mikonos’ta Alışveriş

Mikonos’ta alışveriş diğer Yunan adalarına kıyasla çok daha fazla gelişmiş. Dünya sosyetesinin uğrak mekanı olmasından kaynaklansa gerek ada merkezi birbirinden lüks markalar ile dolu.
Dünya markaları harici tasarım ürünler satan yerel butikler de bulunuyor. Kıyafetten ayakkabıya, gözlükten aksesuarlara birçok şık ürün bulabilirsiniz. Bu tarz butiklere meraklıysanız Kalogera, Andronikou ve Panachrato sokakları ve çevresinde anlamadan saatler harcayabilirsiniz.
Tabii ki hediyelik eşyalar alabileceğiniz çok daha uygun fiyatlı birçok mağaza da bulunuyor. Mikonos’ta üretilen veya Mikonos’a özgü bir ürün bulunmadığı için Yunan Mitolojisi’nden izler taşıyan ürünleri ya da kabuklu deniz canlılarından yapılan süs eşyalarını tercih edebilirsiniz. Hediyelik eşya mağazalarının birçoğu Matogianni sokağı ve çevresinde konumlanmış bulunuyor.
Mikonos’ta Konaklama

Mikonos’ta konaklama için nereyi seçeceğiniz nasıl bir tatil planladığınıza göre değişir. Her daim eğlencenin merkezinde olmak ve oradan oraya gitmekle uğraşmak istemiyorsanız adanın merkezinde bir yer tercih etmelisiniz. Ancak belirli saatlerde sakinlik arayanlardansanız merkez dışındaki konaklama seçenekleri daha uygun olacaktır.
Konaklama fiyatları genel olarak yüksek ancak erken rezervasyon yaparak veya tatilinizi Haziran, Eylül gibi daha sezon dışı dönemlere denk getirerek uygun fiyatlara kalmanız mümkün.
Studio Eleni hem eğlencenin kelimenin tam anlamıyla kalbinde hem de göreceli uygun fiyatı ile tercih edilebilir seçeneklerden biri. Mykonos Bay Resort & Villas ise pahalı ancak adanın merkezinde olmasına rağmen kendine ait bir plajı bulunması ile bu paranın hakkını veren bir tesis.
Biz merkezin dışında, plajının tadını çıkarabileceğimiz Paraga Beach Hostel isimli yerde kalmayı tercih etmiştik. Bungolov veya çadır tarzı oda seçenekleri bulunuyordu. Tesisin kendine ait havuzu ve şezlongları, restoran/barı, marketi vardı.
Konaklama konusunda konfor ve hijyen olarak tercih edilebilecek bir yer olmasa da içerisinde bulunduğu Paraga Beach hem deniz hem de eğlence açısından oldukça keyifliydi.
Ayrıca Paradise, Super Paradise, Scorpios gibi meşhur plajlara da yürüme mesafesinde bulunuyordu. Eğer konfor aramıyorsanız ve daha genç ortamlardan memnun kalıyorsanız tercih edilebilir.
Daha şık konaklama seçenekleri içinse Megali Ammos Plajı üzerinde bulunan Mykonos Beach Hotel veya Ornos Plajı üzerindeki Myknos Ammos Hotel tercih edilebilir.
Mikonos’ta konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Mykonos’ta nerede kalınır? başlıklı yazımızda inceleyebilirsiniz.
Mikonos gezi rehberi boyunca en güzel Yunan Adaları arasında yer alan Mikono hakkında tüm önemli bilgileri paylaşmaya çalıştım. Umarım bu yazı sizin için faydalı bir kaynak olur. Mikonos’ta eğlenceli bir tatil geçirmenizi dileriz.