“Milano’da ne yapılır?” Binlerce yıllık tarihçesiyle, bir zamanlar Batı Roma İmparatorluğu’na başkentlik bile yapmış olan Milano bugün moda, sanat ve tarihin dünyadaki önemli merkezlerinden. İtalya‘nın önemli metropollerinden 1,5 milyonluk şehir eski ve yeninin de harika bir karışımı.
Tarihi yapıların, kiliselerin, katedrallerin ve daracık sokakların yanında bol bol iyi giyinmiş İtalyan görebileceğiniz, pizza ve makarnanın her çeşidini tadabileceğiniz, biraz uzaklaşmak istediğinizde İtalyan taşrasının en romantik yerlerini keşfedebileceğiniz Milano dönmek istemeyeceğiniz şehirlerden biri.
Milano’da ne yapılır? yazısında size şehirde yapabileceğiniz kültürel, eğlenceli ve dinlendirici aktivitelerden bahsedeceğim. Siz zamanınızı ve bütçenizi planlayın yeter.
1. Piazza del Duomo ve çevresindeki tarihi yapıları görün.

Milano’da ne yapılır? yazısında sizlere ilk önerim, kiliseleri, galerileri ziyaret etmeden, her şeyden önce şehrin tarihi sokaklarında, meydanlarında küçük bir yürüyüş yapmanız, öncelikle kentin atmosferini solumanız.
Duomo Meydanı çevresinde şekillenen Milano’nun tarihi merkezinde yapacağınız yürüyüşte Sforzesco Şatosu, Santa Maria della Grazie Kilisesi, Sant Ambrogio Bazilikası, Milano’nun Ortaçağ’daki merkezi Piazza dei Mercanti Meydanı, San Lorenzo Bazilikası, Milano Kraliyet Sarayı ve San Bernardino alle Ossa Kilisesi gibi pek çok tarihi yapıyı da göreceksiniz.
Zaten kenti turistik amaçla ziyaret ediyorsanız buraları ve Milano Gezilecek Yerler yazısında bahsettiğimiz diğer önemli noktaları da görmelisiniz.
2. Milano Katedrali’nin içini gezin.

Duomo Meydanı’na adını da veren Milano Katedrali (Duomo) kentteki en önemli tarihi eser. Tabii mümkün olduğunca çok kilise, saray ve tarihi yapı görmenizi öneririm ancak eğer zamanınız kısıtlıysa en azından Milano Katedrali’ni görün mutlaka.
Yapımına 1386 yılında başlanan, ibadete açılsa ve büyük kısmı tamamlansa da inşaatı resmi olarak 1965 yılında sonlanan katedral şehrin simge yapısı sayılıyor ve etkileyici iç dekorasyonu, benzersiz sanat eserleriyle Milano’yu ziyaret eden her turisti davet ediyor.
Milano Katedrali giriş ücreti normalde 3 Euro ancak katedral önündeki uzun kuyruklarda beklemeyi göze alırsanız. Katedral, Duomo Müzesi, San Gottardo Kilisesi, Arkeolojik Kalıntıları kapsayan bilet 8 Euro (bunda da öncelikli giriş hakkı yok). Tüm bunlara ek olarak sırada beklemeden, öncelikli giriş hakkı da almak isterseniz ücret 25 Euro.
Katedrali rehber eşliğinde bir turla gezmek isterseniz size önerim ise;
Milano Katedrali Öncelikli Giriş Hakkı ve Rehberli Tur: Sadece katedrale giriş ve merdivenlerle çatı katına çıkış, katedrale giriş ve asansörle çatıya çıkış veya bu seçeneklere ek olarak audio guide gibi tercihlere göre fiyatı değişen bir tur. Bu da kişisel ihtiyaçlarınıza göre seçim yapma seçeneği sunuyor.
5000’in üzerinde kullanıcının 4,5 puan verdiği turun bir avantajı da St. Gottardo in Corte Kilisesi ve Arkolojik Alan’a da aynı biletle giriş hakkı vermesi.
3. Da Vinci’nin ünlü “Son Yemek” Freskini yerinde görün.

Şehrin tarihi bölgelerinde yer alan Santa Maria delle Grazie Kilisesi dünyanın en önemli sanat eserlerinden birine de ev sahipliği yapıyor. Haliyle Milano’da ne yapılır? yazısında buna özel yer vermeden geçemiyorum.
Hristiyan Alemi’nin önemli değerlerinden Hz. İsa’nın havarileriyle yediği son yemeği betimleyen “Son Yemek” isimli eseri bilmeyen yoktur sanırım. Ancak bu bir tablo değil , Santa Maria delle Grazie Kilisesi’nin fresklerinden biri.
İncil’de betimlenen bir sahneden yola çıkılarak yapılan, sanat tarihçileri ve sembol bilimcilerinin yüzyıllardır defalarca analiz ettiği, yorumladığı Son Yemek Freski’ni 15. YY’dan kalma bu etkiletici Gotik stili kilisede mutlaka görmelisiniz.
4. Brera Bölgesi’nde kaybolun.

Duomo Meydanı’nın kuzeyinde yer alan Brera Bölgesi Milano turunuzda ayrı bir önem vermeniz gereken yerlerden. Sanat okulları, galeriler, sanat temalı cafe ve restoranlarla dolu olan bu bohem bölge turistik ve yerel kültürün de nefis bir karışımı.
Dolayısıyla Milano’da ne yapılır? yazısında Brera Bölgesi’ne mutlaka birkaç saat ayırmanızı, mümkünse sanat galerilerinden ilginizi çekenleri gezmenizi, bunu yapamasanız bile bu bölgedeki restoranlardan birinde keyifli bir yemek yemenizi tavsiye ederim.
Buraya kadar gitmişken bir müze görmek isteyenler için önerimse Brera Sarayı içerisinde yer alan, Raphael, Bellini ve Rubens gibi ustaların eserlerini görebileceğiniz Pinacoteca.
Eğer kentin diğer bölgelerini de merak ediyor hatta beğendiğiniz bir yerde konaklama yapmak istiyorsanız Milano’da Nerede Kalınır? yazısını da okumalısınız.
5. Parco Sempione’de dinlenin.

Sforzesco Şatosu’nun arkasında yer alan, şehrin en büyük yeşil alanı Sempione Parkı Milano turu sırasında yorulup dinlenmek isteyenler için harika bir durak. Ancak Milano’da ne yapılır? yazısında yer vermemin tek sebebi de bu değil.
1888 yılında açılan park yürüyüş yolları, bisiklet patikaları ve ağaçlık alanlarının yanı sıra onlarca heykel ve tarihi çeşmeye de ev sahipliği yapıyor.
6. Torre Branca Kulesi’nden Milano’yu seyredin.

Hazır Sempione Parkı’na kadar gitmişken Torre Branca Kulesi‘ne de çıkmayı unutmayın. 108 metre yüksekliğinde kule Milano’yu gökyüzünden seyretmek için gidebileceğiniz en doğru adreslerden biri.
1933 yılında yapılan Torre Branca Kulesi’ne eğer havanın açık olduğu günlerden birinde çıkarsanız tarihi yapılar, kiliseler ve kubbelerle süslü Milano silüetini arka planda nefes kesici Alp Dağları eşliğinde seyredebilirsiniz.
7. La Scala Opera’da bir gösterime katılın.

Çok bilgili olduğumdan değil ama klasik müziğe ilgi duyarım, haliyle yazılarımda da eğer şehrin bu konuda bir ünü, başarısı varsa gezginleri bir klasik müzik konserine gitmeleri için teşvik etmeye de çalışırım. Ki Milano da bu şehirlerden biri.
Sforzesco Şatosu’nun doğusunda yer alan La Scala Operası dünyanın en önemli opera salonlarından birisi, öncelikle bunu belirteyim. Ve bugüne kadar dünyanın en yetenekli, en başarılı sanatçılarının da sahne aldığı bir yer.
Bu tarihi yapıyı rehberli turlarla da gezebilirsiniz ancak imkanınız varsa bir akşamınızı ayırmanızı ve burada bir opera veya bale gösterimi izlemenizi öneririm. Temsili beğenip beğenmemenizden ayrı olarak, tarihi bir ana tanıklık etmiş olacaksınız, daha ne olsun.
La Scala Operası’ndaki temsillerin listesi ve biletlerine resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.
8. Grand Galleria Vittorio Emanuele II’ye gidip AVM nasıl olurmuş görün.

Tamam çok iddialı bir laf oldu ama gerçekten de böyle bir AVM görmemişsinizdir.
Giuseppe Mengoni tarafından tasarlanan ve 1877 yılında açılan Grand Galleria Vittorio Emanuele II hem dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden, hem de içerisi bir AVM’den çok tarihi bir saray veya opera binasına benziyor. Milano’da ne yapılır? yazısında yer vermemin sebebi de bu zaten.
Daha çok lüks markaların mağazalarının yer aldığı alışveriş merkezini alışveriş yapma niyetiniz olmasa da, değişik bir yer görme amacıyla ziyaret edin, pişman olmazsınız.
9. Alışveriş yapın.

Özellikle hazır giyim konusunda dünyanın önde gelen şehirlerinden, hatta dünya modasını yönlendiren şehirlerden biri Milano. Eski bir hazır giyim profesyoneli olarak da ekleyebilirim ki, özellikle erkek giyimi konusunda dünyadaki en önemli şehir.
Tabii siz erkek, kadın, çocuk giyimi diye ayırmayın, küçük de olsa bir bütçe belirleyip bu dünya modasını yönlendiren şehirde biraz da alışveriş yapın.
Milano’da ne yapılır? yazısında bunun için tek bir adres vermem gerekirse, o da; lüks ve high-end markaların seri sonu ürünlerini -görece- uygun fiyatlarla bulabileceğiniz Serravalle Designer Outlet AVM.
10. Lezzetli pizzaları, makarnaları ve kahvelerini tadın.

Milano’ya kadar gidip de ünü dünyaya yayılmış pizza, risotto, makarna veya kahvelerini yerinde tatmadan dönmeyi düşünmüyorsunuz herhalde? Vejateryan, vegan veya et içeren… Şehirde her damak tadına uygun makarna ve pizza çeşitlerini bulabilirsiniz.
Turunuz sırasında verdiğiniz molalarda da bol bol cappuccino, cafe latte, macchiato gibi kahveleri tadabilirsiniz.
11. Navigli’de gece hayatını keşfedin.

Milano’da ne yapılır? yazısında gece hayatı diye belirttim ama siz en iyisi Navigli‘ye güneş batmadan hemen önce gidin, günün son ışıklarında, kanalların ve çevresindeki tarihi binaların en fotojenik olduğu anlarda bol bol Instagramlık fotoğraf çekin, çektirin.
12. YY’da Po Nehri’ni çevredeki göllere bağlamak, bu sırada Milano’nun ticaret hayatında taşımacılık amacıyla kullanmak için yapılmış olan kanallar çok uzun süre boyunca kaderine terk edilmiş. Ancak şimdilerde şehrin gece hayatının aktığı bir bölgeye dönüşmüş durumda.
Bu bölgede geçireceğiniz bir akşamın programı ise; kanal kenarında yürüyüş yapıp bol bol fotoğraf çekmek, şık bir restoranda lezzetli İtalyan yemekleri yemek ve sonrasında da isterseniz eğlenceli bir cluba geçmek sırasıyla olursa tadından yenmez.
12. Milano’ya yakın yerlere günübirlik geziler yapın.

Milano’da ne yapılır? yazısında son tavsiyem bu şehre ayırdığı zaman biraz daha fazla olanlara aslında.
Şehri zaten 1,5 – 2 günde doya doya gezersiniz. Üstüne bir gününüzü de Milano’ya yakın, trenle veya otobüsle ulaşabileceğiniz İtalyan kasabaları ve şehirlerine günü birlik gezi de düzenlerseniz seyahatinizi son derece verimli geçirmiş olursunuz.
Lugano, ünlü Como Gölü, Bellagio, ve Rome & Juliet hikayesine ev sahipliği yapan romantik Verona şehri böyle bir gezi için ideal destinasyonlardan.
İtalya’da tren ağı çok yaygın, dolayısıyla bu şehirlere trenle ulaşımınız kolay olacaktır ancak organizasyonla uğraşmak istemeyenler için birkaç popüler tur da önerebilirim:
Milano’dan Como Gölü, Bellagio ve Varenna Turu: Kapsamı son derece geniş ve keyifli bir tur. Tüm gün süren tura rehberlik hizmetleri de dahil ve daha önceden katılmış olanlar da 5 üzerinden 4,6 puan vermişler.
Tüm ulaşımın sağlandığı tur kapsamında ayrıca Milano’dan 1 saat mesafedeki Como Gölü’nde rehberli yürüyüş, Villa Olmo’da rehberli tur, Bellagio ve Varenna Kasabaları ile tekne turu da yer alıyor.
Özetle Milano’da Ne Yapılır?

İş veya tatil, seyahat amacınız ne olursa olsun Milano size unutamayacağınız deneyimler ve görsel bir şölen sunacak. Hem biraz gerçek İtalya, Milano havası solumak hem de önemli turistik aktiviteleri yapmak için Milano’da ne yapılır? listenizin olmazsa olmazları ise;
Duomo Meydanı ve çevresinde yürüyüş yapmak, Milano Katedrali’ni görmek, Brera Bölgesi’nde yürümek, en azından bir sanat galerisi veya müze gezmek, Son Yemek Fresk’ini yerinde görmek ve Navigli’de bir akşam geçirmek diyebilirim.
Şehirdeki en popüler ve önemli turistik yerleri ve atraksiyonları Milano’da ne yapılır? yazısında paylaşmaya çalıştım. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorumlarda duymak isteriz.
İÇERİK BAŞLIKLARI
Her detayı o kadar güzel anlatmışsiniz ki ben çok sevdim sizin tarzınızı ve yazılarınizi