Mykonos gezilecek yerler listesine nereleri yazmalı? Yunan Adaları’nın en popülerlerinden Mykonos, iki farklı yönüyle gezginleri kendisine çekiyor. Eğlence tutkunları Mykonos’ta tatil yaparken sabahlara kadar süren partilere ve adanın merkezindeki gece kulüplerine akın ediyor.
Kültür turlarından hoşlananlar ise bazılarının tarihi günümüzden binlerce yıl öncesine dayanan yerleşim bölgeleri ile müzeleri ziyaret etmeye öncelik veriyor.
Ben de bu durumu göz önünde bulundurarak adanın her iki yönüne de vurgu yapan bir Mykonos gezilecek yerler listesi hazırladım. Rehber boyunca çok önemli bilgiler paylaşacağım ama öncesinde bunlara dikkat;
Nerede kalınır? Mykonos Town (Old Port), Ornos, Platis Gialos, Elia Beach, Agios Ioannis, Psarou Beach ve Paradise Beach bölgesi adada konaklama için en uygun yerler. Detayları Mykonos’ta nerede kalınır? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
Otel tavsiyeleri: Mykonos’taki en popüler otellerden bazıları: 3★ Portobello Boutique Hotel, 4★ Ilio Maris, 5★ Mykonos Ammos Hotel.
Mykonos Gezilecek Yerler Listesi

Mykonos’ta gezip görülmesi gereken yerler & en ünlü plajlar:
- Chora (Mykonos Town)
- Little Venice
- Yel Değirmenleri (Kato Mili)
- Ano Mera Köyü
- Panagia Paraportiani Kilisesi
- Delos Adası
- Ege Denizcilik Müzesi
- Arkeoloji Müzesi
- Folklor Müzesi
- Tarım Müzesi
- Paradise Beach
- Super Paradise Beach
- Elia Beach
- Ornos Beach
- Platis Gialos Beach
- Psarou Beach
- Paraga Beach
- Agrari Beach
- Kalafatis Beach
- Agios Ioannis Beach
1. Chora (Mykonos Town)

Özgün dokusunu korumayı başaran Chora, ada atmosferini yoğun bir biçimde hissetmek isteyen gezginlerin Mykonos gezilecek yerler listelerinin ilk sırasında kendisine yer buluyor.
Mykonos Town adıyla da anılan yerleşim bölgesi, adanın kalbi olarak nitelendiriliyor. Ulaşım ağının merkezinde yer alması ve hareketli sosyal hayatı bu bölgeyi konaklama bakımından adadaki en ideal seçenek haline getiriyor.
Chora’nın labirenti andıran dar sokaklarına girdiğinizde, Kiklad stili mimarinin en güzel örneklerinden olan evleri görme fırsatı bulabilirsiniz.
Sakinliğin ön planda olduğu sokakları arşınlarken fotoğrafını çekip ölümsüzleştirmek isteyeceğiniz birçok manzara ile karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.
Gezintiye özellikle Matoyanni Caddesi’nden başlarsanız tasarımcı butiklerine ve hediyelik eşya dükkânlarına kolayca ulaşabilirsiniz. Hatta cadde ile bağlantılı küçük meydanlarda, ada mutfağının en özel tariflerini konuklarına sunan restoranlarda oturup enfes gastronomik deneyimler yaşayabilirsiniz.
2. Little Venice

Mykonos Town’da gezginleri bekleyen sürprizlerin sadece birkaç sokak ve dükkândan ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Adanın en romantik noktası olan ve Alevkantra Plajı’nın devamı niteliğindeki kıyı şeridini kaplayan Little Venice, denizciler tarafından kurulmuş.
Tarihi dokusuyla konuklarını büyüleyen evlerinin büyük çoğunluğu, şimdilerde popüler barlara ev sahipliği yapıyor. Küçük kordon boyunda yer alan evler ise sevdiğiniz kişiyle romantik akşam yemekleri yiyebileceğiniz mekânlara dönüşmüş durumda.
Mykonos’un tarihi ve mimarisi hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak Little Venice, günün her saati yoğun ilgi görüyor. Ancak asıl büyüsünü, güneşin batmaya başlamasıyla birlikte gözler önüne seriyor.
Bütün günü mahallenin çeşitli noktalarında yer alan sanat galerilerini ziyaret ederek geçirdikten sonra güneşin batmaya başladığı saatlerde sahile giderseniz siz de bu nefes kesici manzaranın tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.
3. Yel Değirmenleri (Kato Mili)

Konu gün batımı manzarası olduğunda Mykonos’ta ilk akla gelen yer, aslında Yel Değirmenleri’nin bulunduğu alan oluyor. Gerçi ada genelinde 16 yel değirmeni bulunuyor. Ancak Kato Mili de denilen ve Chora’nın güneyinde yer alan bu yedi ikonik yapı, konumları itibariyle ziyaretçi akınına uğruyor.
Değirmenlerin büyük çoğunluğu, 15. ve 16. yüzyıllarda inşa edilmiş. Öğrendiğim kadarıyla aralarında 18. yüzyılın sonlarına doğru yapımı gerçekleştirilenler de varmış.
Alefkandra ile Neochori arasında sıralanan yel değirmenleri, mimari açıdan ülkemizdekilere benziyor. Yoğun ilgi görmelerini ise mimari özelliklerinden ziyade bulundukları bölgeye hakim olan eşsiz manzaraya borçlular.
Zirveye tırmandığınızda tüm Chora kasabasını ve limanın bir kısmını da görebilirsiniz. Buraya kadar gitmişken adanın geleneksel fırınlarından Yiora’nın Fırını’na ve müzeye dönüştürülmüş Boni’nin Yel Değirmeni’ne zaman ayırmayı sakın unutmayın.
4. Ano Mera Köyü

Chora’ya yalnızca 8 kilometre uzaklıktaki Ano Mera Köyü, sakin atmosferi ile huzurlu birkaç saat geçirmek isteyenleri kendisine çekiyor.
Adanın nüfus bakımından ikinci büyük yerleşimi konumundaki köye, toplu taşıma araçlarıyla yaklaşık 15 dakikada ulaşabilirsiniz.
Kiklad kültürünün zenginliğini farklı bir açıdan tanıma fırsatı bulacağınız yerleşimde, geleneksel stildeki taş evler ve yerel işletmeler büyükçe bir meydanın çevresinde toplanıyor.
Dolayısıyla gezginler buraya geldiklerinde mağazalar, barlar ve restoranlar ile dolu sahil şeridine takılı kalmak yerine daha geniş alana yayılmış kültürel hazineleri keşfe odaklanabiliyor.
Ano Mera Köyü’nde ziyaret edilebilecek mekânların başında, 1542 yılında kurulmuş Panagia Tourliani Manastırı geliyor. Sadeliğin ön planda olduğu manastır, Keşiş Ignatio Basoula önderliğinde 1757-1767 arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmasıyla günümüzdeki görünümünü kazanmış.
Panagia Tourliani’yi ziyaret ettikten sonra rotanızı köyün tam karşısında yer alan tepenin zirvesini süsleyen Bizans kalesine doğru çevirebilirsiniz.
Yolu biraz zorlu olsa da eski kaleye ait kalıntıları da gezi programınıza dâhil etmenizi öneririm. Çünkü manzara buna fazlasıyla değiyor.
5. Panagia Paraportiani Kilisesi

Mykonos gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz dini yapıların belki de en ilginci, Meryem Ada’ya adanmış olan Panagia Paraportiani Kilisesi.
24 saat ziyarete açık tutulan dini yapının adı, dilimizde “giriş kapısının yanında duran” anlamına geliyor. Kale kapısının hemen yan tarafında bulunduğundan kiliseye böyle bir ad verilmiş.
İnşası 1425 yılında başlayan yapının en ilginç özelliği ise bünyesinde Eustathios, Sozon, Anargyroi ve Anastasia’ya adanmış 4 kiliseyi barındırıyor olması. Zemin katta yer alan 4 kilisenin üzerine sonradan bir tane daha inşa edilerek yapıya günümüzdeki şekli verilmiş.
Kastro semtinin girişindeki Panagia Paraportiani Kilisesi, adada en çok fotoğrafı çekilen yapılardan bir tanesi. İlginin yoğun olmasında aslan payı, farklı üslupları aynı potada eriten mimarisine ait.
Kilisenin 300 yıla yakın süren inşa süreci boyunca Bizans ve Kiklad yapı stilleri ön planda tutulmuş. Hatta 1920’deki yenileme çalışmaları sırasında yapıya Batı esintileri taşıyan eklemeler de yapılarak daha zengin bir görünüm elde edilmiş.
6. Delos Adası

Limandan ya da Agios Nikolaos Kilisesi’nin arkasından kalkan teknelere binip açık hava müzesini andıran Delos‘u ziyaret edebilirsiniz.
Tabii bütçeniz yeterince genişse adayı kaplayan tarihi hazineler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için rehberli turlara da katılabilirsiniz. Adaya tekneyle ulaşımın bedeli, benim tatil yaptığım dönemde 17 Euro’ydu. Delos Arkeoloji Müzesi‘ne ziyareti de kapsayan rehberli turlar içinse bunun iki katı ücret talep ediliyordu.
Yaklaşık 30 dakika süren keyifli bir yolculuk sonrasında ulaşacağınız ada, Yunan mitolojisine göre Leto, Artemis ve Apollo’nun doğum yeriymiş.
İlk yerleşimcilerinin İyonyalılar olduğu düşünülen küçük boyutlu kara parçasında, Kiklad medeniyetinin nasıl gelişim gösterdiğini anlamanızı kolaylaştıracak birçok detay bulunuyor.
Delos Adası’nda ayrıca M.Ö. 250 yılında etkili olmaya başlayan Romalılar’ın arkalarında bıraktıkları tarihi kalıntıları yakından inceleyebilirsiniz.
7. Ege Denizcilik Müzesi (Aegean Maritime Museum)

George M. Dracopoulos önderliğinde 1985 yılında kurulan Ege Denizcilik Müzesi, 19. yüzyılda klasik tarzda inşa edilmiş bir evde konuklarını ağırlıyor.
Yunan denizcilik tarihine ve gelenekleri hakkında bilgi vermeye odaklı kâr amacı gütmeyen enstitünün faaliyet gösterdiği evde, bir zamanlar ticaret gemisi Enosis’in efsanevi kaptanı Nikolaos Sourmelis ikamet ediyormuş.
Yapının sergi alanına dönüştürülmüş odalarında; çeşitli gemi modellerini, nadir gravürleri ve haritaları, tarihi nakliye belgelerini, arkeolojik buluntuları, seyir araç-gereçlerini inceleyebilirsiniz.
Aralarında el yazması eserlerin de bulunduğu 5 binden fazla yazılı kaynağı içeren zengin bir kütüphaneyi bünyesinde barındıran Ege Denizcilik Müzesi’nin asıl gurur kaynağı olarak “Üç Yaşayan Tarih” isimli sergi öne çıkıyor.
Armenistis Deniz Feneri ile Perama tipi yelkenli Evangelistria ve çok amaçlı vapur Thalis o Milissios, eşi benzerine rastlamanın gerçekten de zor olduğu bu serginin yegâne parçalarını oluşturuyor.
- Adres: Enoplon Dinameon 10, Mikonos 846 00
- Ziyaret Saatleri: 10.30-13.00 / 18.30-21.00
- Giriş Ücreti: €4
- Web Sitesi: aegean-maritime-museum.gr
8. Arkeoloji Müzesi

Tarih öncesi dönemden geç Helenistik çağa kadar uzanan zaman periyoduna odaklanan Mikonos Arkeoloji Müzesi, 1902 yılında kurulmuş.
Yapımında Yunanistan Eğitim Bakanlığı ve Atina Arkeoloji Topluluğu’nun ortaklaşa hareket ettiği kültürel tesiste, ağırlıklı olarak Delos’un hemen yanı başındaki Sığırcıklar Adası’nda keşfedilen buluntular sergileniyor.
D. Stavropoulos liderliğinde 1898 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmaları, bu antik eserlerin gün yüzüne çıkartılmasını sağlamış.
Alexandros Lykadis tarafından tasarlanan Neo-Klasik tarzdaki bir binada hizmet veren Mikonos Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde M.Ö. 2. yüzyıldan kalma başsız Herkül heykelini inceleme olanağı bulabilirsiniz.
Paros mermerinden yapılma bu heykele ek olarak antik dönemlerde mezarlara yerleştirilen çeşitli eşyalar da müzede geniş bir koleksiyon oluşturuyor. Kiklad tarihine ışık tutan buluntular dışında müzede çağdaş sanat ve tasarım temalı geçici sergilere denk gelebilirsiniz.
- Adres: Agiou Stefanou, Mikonos 846 00
- Ziyaret Saatleri: 08.30-16.00
- Giriş Ücreti: €4
9. Folklor Müzesi (Folklore Museum)

Panagia Paraportiani Kilisesi’nin yan komşusu Mykonos Folklor Müzesi, ada kültürünü tanımak isteyen gezginlere birbirinden değerli bilgiler sunuyor.
Deniz kıyısında, geleneksel mimarinin zarif çizgisini başarıyla yansıtan bir evde faaliyet gösteren müze, Atina ve Selanik üniversitelerinde görev yapmış Profesör Vasilis Kiriazopoulos’un bağışları sayesinde 1958 yılında kurulmuş.
Kültürel tesisin ana binası konumundaki Kastro Evi’nde, bir zamanlar profesörün kaptanlık yapan dedesi Nicholas Malouhos oturuyormuş.
Mikonos Folklor Müzesi’nin bir numaralı sergi odasında yağlı boya tablolar, kilitler, lambalar gibi yakın zamana ait çeşitli nesneler sergileniyor. Bu alanda ayrıca tarih öncesi zamanlarda üretilmiş silahlara, araç-gereçlere ve madeni paralara da yer veriliyor.
İki numaralı odaya geçtiğinizde, ada kültüründe önemli yere sahip el sanatlarına dair önemli bilgiler edinebilirsiniz. Müzenin diğer bölümlerinde ise gündelik objeleri yakından inceleyebilirsiniz.
- Adres: Kastro, Mikonos 846 00
- Ziyaret Saatleri: 10.30-14.00 / 17.30-20.30
- Web Sitesi. mykonosfolkloremuseum.gr
10. Tarım Müzesi (Agricultural Museum- Mylos tou Boni)

Mykonos gezilecek yerler listesinde adanın tarihini ve kültürünü yakında tanımanızı sağlayacak mekânları sıraladığım bu bölümün son sırasını, Folklor Müzesi’nin parçası olan Mylos tou Boni’ye ayırdım.
Mikonos Tarım Müzesi adıyla da tanınan kültürel tesis, Profesör Kiriazopoulos’un isteği doğrultusunda bir çiftçinin hayatı hakkındaki bilgileri, ziyaretçilere en doğru şekilde yansıtmak üzere tasarlanmış.
Bu doğrultuda yerel dilde “horio” adı verilen evlerin vazgeçilmez parçalarından olan harman makinesi, odun ateşi fırını, su kuyusu ve güvercin evi aslına uygun olarak restore edilmiş.
Adanın dünyaca ünlü Yel Değirmenleri’nin bulunduğu tepede yer alan Tarım Müzesi’nin ana çekim noktası konumundaki Boni’nin Değirmeni’ne girdiğinizde, eskiden bu tarz mekânlarda kullanımı yaygın olan eşyaları ve mobilyaları görme ayrıcalığına kavuşabilirsiniz.
Değirmenin iç kısmı ile çevresindeki yapıları detaylıca inceleyip manzaranın tadını çıkardıktan sonra vaktiniz kalırsa birkaç adım uzaklıktaki ikiz kiliselere uğramanızı öneririm.
- Ziyaret Saatleri: 16.00-20.00
Mykonos’ta Gezilecek Diğer Yerler

Eğer Mykonos tatili için 2-3 günden fazla süre ayırdıysanız yukarıda detaylıca sizlere anlattığım yerlere ek olarak Eski Liman, Archaeological Museum of Delos, Paleokastro Monastery, Armenistis Lighthouse, Gyzi Castle ve Monastery Of Panagia Tourliani’ye gezi programınızda yer verebilirsiniz.
Tabii adayı turlarken Mikonos’un simgelerinden Peter the Pelican’ı görmeyi ve Matoyianni Street’e uğramayı da ihmal etmeyin.
Sanat tutkunları içinse adada ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında Dio Horia Gallery ile Rarity Gallery’nin geldiğini de bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
Mykonos’taki En Popüler Plajlar

Mykonos gezilecek yerler listesinin ikinci bölümünde ise yazımın başında da belirttiğim gibi adanın eğlence hayatının merkezi konumundaki plajların en popülerlerini sizlere tanıtmaya odaklandım.
İşte adanın dillere destan güzellikteki plajlarının en önemlileri:
1. Paradise Beach

Partilere katılmak ve gün boyunca doyasıya deniz keyfi yapmak söz konusu olduğunda, çoğu gezgin ilk tercih haklarını Paradise Beach’ten yana kullanıyor.
Hippilerin popüler hale getirdiği plajda iki mini market ve bir restoran başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarınızı rahatça giderebilmenizi sağlayacak olanaklar bulunuyor.
2. Super Paradise Beach

Tüm gün sakin ortamda denize girip güneşlenmek, akşama doğruysa iyiden iyiye hareketlenen barda kendinizi müziğin ritmine kaptırmak istiyorsanız hiç vakit kaybetmeden Super Paradise Beach’e gidebilirsiniz.
Yalnız bu plaja ulaşım için ya kendi aracınızın olması ya da Platis Gialos’tan kalkan teknelere binmeniz gerekiyor.
Not: Super Paradise Beach’in bir kısmında nüdist plaj bulunuyor.
3. Elia Beach

Platis Gialos’tan hareket eden teknelerin son durağı konumundaki Elia Beach, beyaz kumlarla kaplı sahili ve turkuaz denizi ile adada deniz keyfi yapılabilecek en güzel yerler arasında gösteriliyor.
Üstelik etrafında lüks konaklama tesisleri de bulunuyor. Tıpkı Super Paradise gibi burası da eşcinsel bireylerden yoğun ilgi görüyor.
4. Ornos Beach

Rüzgârdan korunaklı yapısıyla tam da ailelere göre bir yer olan Ornos Beach, adanın güneybatısında yer alıyor.
Küçük balıkçı rıhtımı sayesinde adada yatların demirleyeceği en ideal yerlerden biri haline gelen plaja ulaşım, yeni açılan çevre yolu üzerinden sağlanıyor.
5. Platis Gialos Beach

Gezginlerin Mykonos gezilecek yerler listelerine sıklıkla dâhil ettikleri Platis Gialos Beach, açık arayla adanın en kalabalık plajı.
Ancak şezlongların ve şemsiyelerin yerleri iyi planlandığından ne kadar yoğun olursa olsun plajda rahatsızlık duymadan deniz keyfi yapabilirsiniz. Hatta dilediğiniz an toplu taşıma olanaklarından faydalanıp adanın diğer ünlü plajlarına gidebilirsiniz.
6. Psarou Beach

Su sporlarından, özellikle de dalış yapmaktan, hoşlanıyorsanız Psarou Beach’in kesinlikle sizin için adadaki en ideal plaj olduğunu söyleyebilirim.
1980’li yıllardan itibaren dünyaca ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu binlerce tatilciyi ağırlayan plaj, restoran ve eğlence seçenekleriyle beklentileri fazlasıyla karşılıyor.
7. Paraga Beach

Adadaki iki kamp alanından birine ev sahipliği yapan Paraga Beach, konuklarına Delos’un enfes manzarasına hâkim konumuyla sıra dışı deneyimler yaşatıyor.
Otobüslerle rahatça ulaşabileceğiniz plajda, elektrik de dâhil olmak üzere tüm ihtiyaçlarınızı gidermenizi sağlayacak altyapı mevcut.
8. Agrari Beach

Eğer kalabalıktan hoşlanmıyorsanız adanın en güzel ve belki de en iyi şekilde izole olmuş plajı Agrari’yi listenizin ilk sırasına yazabilirsiniz.
Kristal berraklığındaki denizi ve altın sarısı kumlarla kaplı sahili aracılığıyla konuklarına rüya gibi saatler yaşama fırsatı veren plajda, tüm günü su sporları olanaklarını değerlendirerek geçirdikten sonra bir şeyler yiyip içmek için arka tarafındaki şirin tavernaya geçebilirsiniz.
9. Kalafatis Beach

Hazır sakin atmosfere sahip plajlardan bahsetmeye başlamışken fırsat bulursanız Kalafatis’e de gitmenizi öneririm.
Su sporları tutkunlarına aradıkları ortamı fazlasıyla sunan plajın ağaçlarla çevrili olması, konuklarına güneşten doğal yöntemlerle korunma imkânı sunuyor. Tabii Ege’nin serin sularına yakın olmak isteyenler için plajda şezlong ve şemsiye de bulunuyor.
10. Agios Ioannis Beach

Mikonos ile Delos arasındaki kanala doğru bakan Agios Ioannis Beach, ününü büyük oranda eylül ayının sonunda gerçekleştirilen Ai Giannis Şenliği’ne borçlu.
Dört lüks otel ve çok sayıda yazlıkla çevrili bu küçük plaja, Ornos üzerinden kolayca ulaşıp gün boyuca rahat atmosferde masmavi denizin tadını çıkartabilirsiniz.
Mykonos’taki Diğer Popüler Plajlar

Adada bir yandan deniz keyfi yapıp diğer taraftan farklı aktivitelere odaklanarak eğlenme fırsatı bulacağınız daha birçok plaj bulunuyor.
Konuklarına yukarıda anlattığım tarzda imkânlar sunduklarından Mykonos gezilecek yerler listenizi dilerseniz Fokos, Nammos Mykonos, Paralia Kalo Livadi, Agios Stefanos, Lia, Panormos, Agios Sostis, Tropicana, Flatia ve Scorpios plajlarını kapsayacak şekilde genişletebilirsiniz.
Mykonos’ta Nerede Kalınır?

Mykonos’ta nerede kalınır? başlıklı yazımda detaylıca anlattığım gibi Mykonos’ta konaklama yapabileceğiniz en güzel bölgeler: Mykonos Town (Old Port), Ornos, Platis Gialos, Elia Beach, Agios Ioannis, Psarou Beach ve Paradise Beach.
Mykonos’ta otel tavsiyesi vermeden önce şu konuya açıklık getirelim, Mykonos gezilecek yerler yazısında da göreceğiniz üzere adada deniz keyfi yapabileceğiniz birçok güzel plaj var.
Bizde de olduğu gibi Mykonos’ta da plajların çevresinde konaklama için uygun birçok güzel otel mevcut. Lakin bu noktalardan ada merkezine gitmek için belki araba kiralamanız vb gerekebilir.
Yine de adada yer alan tüm bölgeleri ve otel tavsiyelerimizi incelemek isterseniz Mykonos’ta nerede kalınır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Ben bu bölümde daha çok ada merkezinde, Mykonos Town’da konaklama için uygun bir otelden bahsetmek istiyorum. Booking.com’da 1000’in üzerinde ziyaretçi değerlendirmesi sonucunda 10 üzerinden 9,1 gibi yüksek bir puan alan Ilio Maris deniz ve yel değirmenleri manzarasına sahip.
Ada merkezinde konaklama yapabileceğiniz bu güzel 4 yıldızlı otelde konaklayarak dilerseniz tesisin havuzunda eğlenebilir ya da çevrede gezip görülmesi gereken turistik noktalara kısa yürüyüşlerle ulaşabilirsiniz. Otel hakkında detaylı bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Mykonos gezilecek yerler yazısı boyunca adada yer alan ve gezip görmeniz gereken tüm önemli yerler hakkında bilgiler vermeye çalıştım.
Eğer sizin de mutlaka Mykonos gezilecek yerler listesine eklemelisin dediğiniz yer varsa yorum yazarak bizimle paylaşın!
Benzer içerikler: