“Napoli’de ne yapılır?” sorusunun cevabı zengin, keyifli ve heyecanlı aktivitelerle dolu diyebilirim. İtalya‘nın Roma ve Milano’dan sonraki üçüncü büyük kenti Napoli, Neolitik Dönem’e kadar uzanan tarihi boyunca yüzlerce savaş, onlarca medeniyet görmüş.
Var olduğu dönemden beri dünyadaki en önemli limanlardan biri olan şehir hem coğrafi konumu ve stratejik önemi, hem de zengin tarihi ile bugün de popülerliğini koruyor ve sahip olduğu güzellikleri dünyanın her yerinden milyonlarca turiste cömertçe sunuyor.
Napoli’de yapılacak şeyler listesi de işte bu zengin tarihten beslenip, modern İtalya’nın kültürel ortamı ile şekillenen aktivitelerle dolu.
1. Tarihi Napoli sokaklarını dolaşın.

Napoli’de ne yapılır? yazısında sizlere ilk önerim kentin keyifli havasına kapılmadan önce, tarihi şehir merkezinde biraz dolaşıp irili ufaklı meydanlarını, sokaklarını ve tarihi yapılarını göreceğiniz bir keşif gezisi yapmanız. Ardından da burada geçireceğiniz zamana göre kendi planınızı oluşturmanız.
Napoli Katedrali, San Domenica Maggiora Kilisesi, Gesu Nuovo Kilisesi ve San Severo Şapeli gibi tüm ihtişamlı yapıları dışarıdan da olsa birkaç saatte görürsünüz. Ardından da Spanish Quarter’a geçip biraz da orayı keşfedersiniz.
1600’lü yıllarda Napoli kenti İspanyol Krallığı’na bağlı iken oluşmaya başlayan bölge bugün de kalabalık, daracık sokaklara sahip, cafeleri, trattoriaları ve irili ufaklı dükkanlarıyla son derece eğlenceli.
Tabii yakınlarda Napoli’ye gidecekseniz ve bu sizin kenti ilk ziyaretinizse şehrin sokakları başka bir açıdan da önemli sizin için: Konaklama. O yüzden Napoli’de nerede kalınır? yazısını okumanızı ve şehrin farklı bölgelerinin hangi açılardan ideal olduğunu görmenizi ve sonrasında da otel rezervasyonu yaptırmanızı öneririm…
2. Yer altındaki Napoli’yi keşfedin.

Napoli 5000 yıla ulaşan tarihiyle yer üstünde olduğu kadar yer altında da gelişmiş bir şehir.
Toplam alanı 2 bin metrekareyi bulan, 20 ila 40 metre derinliğindeki yeraltı şehirlerinin bir kısmı şehrin Yunan, bir kısmı da Roma İmparatorluğu dönemlerinden kalma.
Labirenti andıran tüneller, mezarlıklar, şapeller, geçitlerden ve hatta tiyatro salonlarından oluşan yeraltı şehirleri bir Napoli seyahatinde mutlaka görmeniz gerekenlerden.
Napoli’de ne yapılır yazısında ismen birkaç yeraltı şehri önerisi vermem gerekirse;
Napoli Sotterranea; 40 metre derinliğinde ve içerisinde bir Roma antik tiyatrosu da var. Burası Napoli’deki yeraltı kentlerinden en eskisi, hatta tarihin başladığı yer denilebilir.
The Bourbon Tunnel; tarihçesi çok daha yakın. 19.YY’da Mimar Enrico Alvino tarafından Kral II. Ferdinand için yapılmış.
Neapolis Sotterrata; Yunanlılar tarafından yapılmış ve içerisinde Pazar yeri, tapınaklar gibi bir şehri oluşturan detaylar da bulunuyor.
Fontanelle Mezarlığı; 14. YY’daki İspanyol hükümdarlığı döneminden kalma mezarlık.
San Gennaro Yeraltı Mezarlığı; yer altındaki ilk Hıristiyan mezarlıklarından.
Pezzentelle Soul Kilisesi; 15.YY’dan kalma küçük ancak ihtişamlı bir kilise.
Yeraltı şehirlerini rehberli turlarla gezip, bilgi de edinmek isterseniz iki popüler tur önerisi:
Rehberli Bourbon Tüneli Turu Giriş Bileti: Bourbon Tüneli’ni bir rehber eşliğinde, tarihçesi ve içindeki detaylarına dair her şeyi öğrenerek gezmek Napoli’de yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri. Turu almış olan 300 kişi de benimle ayı fikirde sanırım, ki 5 üzerinden 4,8 puan vermişler.
Sadece yer altı şehirleri değil, Napoli bir turist için son derece zengin bir görmeye değer yerler yelpazesine sahip. Bu yerlerin listesini de Napoli Gezilecek Yerler yazısında bulabilirsiniz.
3. Vezüv Yanardağı’na çıkın.

“Napoli’de ne yapılır?” diye düşünürken şehrin silüetini oluşturan Vezüv Yanardağı’nı da listenize ekleyin.
MS 79 yılında aktif hale gelerek Pompeii ve Herculaneum şehirlerinin yerle bir olmasına sebep olan Vezüv (Vesuvius) Dağı, çevresindeki yerleşim yerlerinden dolayı hala Avrupa’nın en tehlikeli volkanik dağlarından.
Napoli’den tren veya kara yoluyla ulaşabileceğiniz dağa çıkmak yürüyerek yaklaşık 30-40 dakika sürüyor ve bu eşsiz krateri görmek için değer.
Şehir merkezinden biraz uzak olduğu için Vesuvius Yanardağı gezisini bir tur kapsamında yapmak isterseniz en popüler seçeneklerden biri:
4. Napoli’nin kalelerini gezin.

Napoli kiliseleri, meydanları ve pizzaları kadar deniz kenarında yükselen kaleleri ile de ünlü, dolayısıyla Napoli’de ne yapılır yazısında Nuovo Kalesi ve Dell’ Ovo Kalesi’nden de bahsetmem lazım.
Dell’ Ovo, Napoli’de yer alan en eski kale ve tarihçesi MÖ 1.YY’a uzanıyor. İkincisi ise Türkçe’ye “Yeni Kale” diye de çevirebileceğimiz Nuovo Kalesi, ki 1279 yılında yapılmış. Yine de çok yeni sayılmaz yani.
Kalelerin her ikisi de yapıldığı dönemde şehrin işgallere karşı savunmasında kullanılmış ve bugün turistler tarafından ziyaret edilen birer tarihi yapı statüsündeler.
5. Lungomare’de yürüyün, Santa Lucia’da kaybolun.

Her ne kadar turistik olsa da tarihi şehir merkezine kıyasla çok daha yerel bir atmosfere sahip olan Santa Lucia Bölgesi de daracık sokaklar, cafeler ve irili ufaklı hediyelik eşyalarla dolu, sokaklarında kaybolmaktan zevk duyacağınız bir bölge.
Kentin en önemli meydanı Plebiscito Meydanı, Kraliyet Sarayı (Palazzo Reale), Salerno Sarayı (Palazzo Salerno) ve Prefecture Sarayı’na da ev sahipliği yapan bölgenin sahilde yer alan kısmı Lungomare ise 2,5 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridi.
Burada biraz yürüyüş yapıp Napoli, Vesuvius Dağı ve Capri Adası manzarası izlemek de Napoli seyahatinin en keyifli deneyimlerinden olacaktır.
6. Sant’ Elmo Şatosu’ndan Napoli’yi seyredin.

Napoli’de ne yapılır yazısında bir de manzara seyretmeyi sevenlere önerim var.
Şehrin hemen dışında yer alan Sant’ Elmo Şatosu üzerine kurulu olduğu tepeden dolayı harika bir Napoli manzarası sunuyor. Tabii 14. YY’dan kalma şatonun kendisi de görmeye değer, o ayrı.
Augusteo Tramvay Durağı’ndan Centrale hattına binin ve Petrao Durağı’nda inin. Kısa bir yürüyüşle kaleye ulaşacaksınız. Sonrası size kalmış, oturup Napoli’yi de seyredebilirsiniz, kaleyi de gezebilirsiniz veya onlarca fotoğraf da çekebilirsiniz.
7. La Pignasecca Pazarı’nı gezin.

Bir şehri keşfetmenin en güzel yolu biraz yerel halkın arasına karışmak, ki bunun en güzel yolu da sokak pazarları. Dolayısıyla “Napoli’de ne yapılır?” diye düşünürken semt pazarlarını dolaşmayı da ihmal etmeyin.
Tabii bu pazarlar arasında sadece sebze meyve satanlar değil, takı, süs eşyası, el işçiliği ürünler ve vintage kıyafetler de satan pazarları seçerseniz daha keyifli olur.
Montesanto’daki La Pignasecca Pazarı hem ürün çeşitliliği, hem şehirdeki en eski sokak pazarı olması hem de turistler ve yerel halk tarafından tercih edilmesi sebebiyle harika bir seçenek.
8. Capri Adası’nda sosyeteye karışın, Procida Adası’nda fotoğraf çekin.

Sevimli İtalyan köyleri, davetkar mağaraları ve berrak deniziyle Capri Adası Napoli’yi ziyaret eden herkesin bir fırsat bulup görmesi gereken yerlerden.
Napoli Limanı’ndan hareket eden tekneler ve feribotlarla 2 saatte ulaşabileceğiniz adaya bir yarım gün ayırarak keyfini çıkarabilirsiniz.
Burası size fazla kalabalık gelirse -ki gerçekten kalabalık- daha sakin, daha mütevazi ve yine rengarenk evleriyle çok sevimli olan Procida Adası’na gidebilirsiniz.
9. Napoli usulü pizza tadın.

Napoli’de yapılacak şeyler yazısında şehrin adıyla özdeşleşmiş pizzalardan bahsetmeden geçmeyecektim tabii ki.
Aslında İtalya’nın her yerinde yiyeceğiniz pizza son derece özel ve lezzetli olacaktır. Ancak Napoli’ye özgü Pizza Napoletana biraz daha farklı.
Sadece hamur, mozarella peyniri, domates ve taze fesleğenle yapılan pizzanın en önemli özelliği az, ancak kaliteli ve taze malzemeler kullanılmasıymış. Dolayısıyla sosa veya malzemelere değil, peynire ağırlık veren bir tat.
Ve yoğun olan peynirden dolayı da fazlasıyla yumuşak ve -olumsuz anlamda söylemiyorum- biraz da cıvık bir pizza. Bu yüzden de gerçek Napolitana pizzaları 20-22 cm’den daha büyük olmuyormuş.
Ben Pizza Napolitana’nın ne olduğunu anlattım, şehirde istediğiniz restoran veya trattoria’da tatmak da size kalmış.
10. Pompeii ve Herculaneum Kalıntıları’nı görün.

Pompeii’den bahsetmeyen bir Napoli’de ne yapılır yazısı eksik, yarım kalırdı. Ki ben onun küçük kardeşi Herculaneum’u da kısaca anacağım.
Vesuvius Dağı eteklerinde yer alan Pompeii, antik dönemlerden kalma bir kent. Daha doğrusu kentin kalıntıları.
Yanardağ’ın MS 79 yılında patlamasıyla yerlebir olan kentten bugüne yıkık dökük bir amfitiyatro, Casa del Fauno Evi, Apollo ve Jupiter Tapınakları gibi birkaç yapı kalmış. Tabii bunlar yanında bir de alevler altında can veren insanların bulundukları haliyle gösterildiği alçıdan heykeller.
Pompeii kadar tanınmayan ve Napoli’ye de çok daha yakın olan diğer antik kent ise Herculaneum.
Burası Vesuvius Yanardağı’na daha uzak olmasına rağmen lavlardan kurtulamamış. Ancak Pompeii’ye kıyasla çok daha iyi durumda olduğu da kesin.
Antik kentten bugüne kalanlar arasında büyüleyici freskleriyle Papyri Villası, Argus Sarayı ve tabii yanardağ patlamasından kurtulamayanların iskeletleri yer alıyor.
Pompeii Giriş Kuyruğunda Beklemeden Öncelikli Geçiş Hakkı Tanıyan Bilet: Girişinde uzun kuyruklar olabilen Pompeii Kalıntıları’na sırada beklemeden içeri alınacağınız bileti bugüne kadar 5000’den fazla kişi satın almış ve 4,3 puan vermişler.
Planlarınızın değişmesi halinde, son 24 saate kadar iptal etme ve ödediğiniz ücreti geri alma da gezginler için güzel bir kolaylık.
11. Sorrento’ya günübirlik gezi yapın.

Napoli’de ne yapılır yazısında sıradaki önerim Napoli’den kaçmanız. Tabii olumsuz anlamda değil. Zamanınız yeterliyse neden birazını da Napoli’ye yakın diğer şehirleri gezmeye ayırmayasınız?
Feribotla 1 saatte ulaşabileceğiniz Sorrento, büyüleyici güzelliği karşısında tüm sıkıntıları unutabileceğiniz, birkaç saatliğine de olsa La Dolce Vita’yı yaşayabileceğiniz bir yer. Bir de limoncellonun memleketi. O yüzden içmeden dönmemelisiniz.
12. Amalfi Sahilleri’ne kaçın.

Salerno Körfezi’nin güneyinde uzanan sahil şeridi Amalfi de bir başka romantik kaçış noktası.
UNESCO Kültür Mirasları arasında da yer alan bölge kayalıklar üzerindeki rengarenk evleri ve binaları, mavi ve lacivertin en güzel tonundaki denizi ile her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Bunlardan biri de neden siz olmayasınız?
Üstelik Napoli’ye sevgiliniz veya eşinizle gidiyorsanız, daha romantik bir yer bulamazsınız, onu da belirteyim.
Her Şey Dahil Amalfi Sahilleri Turu: İngilizce rehberlik hizmeti, gidiş dönüş ulaşım, öğle yemeği ve sınırsız alkolsüz içecek (otobüste) içeren paket tüm gün sürecek fazlasıyla keyifli bir tur. Zaten daha önce bu turu yapılmış olan 1000’den fazla kişi de 4,5 puan vermiş. Daha ne olsun…
Özetle Napoli’de Ne Yapılır?

Napoli Old Town’da ve Santa Lucia’da şehrin tarihi sokaklarını dolaşmadan, kiliselerini, meydanlarını, saraylarını görmeden “Napoli’yi gördüm” dememenizi öneririm.
Buna ek olarak günübirlik gezilerle en azından Pompeii’yi görmelisiniz, ki şart değil ama biraz daha zamanınız varsa Herculaneum Antik Şehri’ni de bu tura ekleyin.
Yeraltı şehirleri de bir Napoli’de yapılacak şeyler listesinin olmazsa olmazlarından ki benim önerim Napoli Sotterranea veya San Gennaro Yeraltı Mezarları. Bu ikisinden birini gezmeniz yeterli olacaktır.
Yerel pazarları gezmek, Lungomare’de yürümek gibi en fazla 1-2 saat alan aktiviteleri bir kenara bırakırsak (onları bir şekilde halledersiniz) zamanı bol olanlara oraya kadar gitmişken mutlaka Amalfi Sahillerini veya Sorrento’yu görmelerini tavsiye ederim.
Napoli’de ne yapılır yazısında görülecek yerler kadar keyifli aktivitelerden de bahsetmeye çalıştım. Eklemek istediğiniz keyifli aktiviteleri yorumlara yazarsanız Napoli’de yapılacak şeyler listesini birlikte daha da zenginleştirebiliriz.
İÇERİK BAŞLIKLARI