Nepal Gezi Rehberi & Tavsiyeler

Tarih, doğa ve kültür turizminin yanında dünyanın her yerinden kendini arayan, iç sesine kulak vermek isteyen ya da taşıdığı yükü ve sorumlulukları bir süre bir kenara koymak isteyen her gezginin uğrak noktası Nepal.

Türkiye’den 7 saatlik uçuş mesafesinde olması ise bizler açısından büyük bir ulaşım avantajı sunuyor. Nepal Gezi Rehberi yazısında sizlere kısaca bu ülkede neler bulabileceğinizden bahsederek tüm detaylarıyla seyahat planlamanızda yardımcı olmak istiyorum. Ama önce ülkeyle ilgili genel bilgilerden bahsedelim.

Nepal Gezi Rehberi

Tarihi ve Yönetim Şekli: Federal Demokratik Nepal Cumhuriyeti’nin köklü tarihi çok eskiye uzanıyor. 15. yy sonlarında Kathmandu, Patan ve Bakhtapur Krallıkları olarak üçe bölünen bölge 18. yy’da Nepal Krallığı altında birleşiyor.

Bu tarihten sonra farklı krallıklar ve yönetimler geçiren ülkenin yakın tarihinde ise bir trajedi saklı. 2001 yılında dönemin hükümdarı Kral Birendra da dahil olmak üzere kraliyet ailesinden 8 kişi Prens tarafından öldürülüyor ve prensin kendisi de 3-4 gün sonra intihar ediyor.

Severek evlendiği kadının Kral ve Kraliçe tarafından kabul edilmemesinin prensin bu cinayetleri işlemesine sebep olduğu söylense de gerçekler hiçbir zaman gün yüzüne çıkmadı. Ülke 2006 yılından beri parlementer rejimle yönetilmektedir.

Coğrafya:Başkenti Kathmandu olan Nepal, Hindistan’ın kuzeyi ile Tibet’in güneyi arasında uzanmaktadır.

İklim: Yarı tropik bir iklime sahiptir. Ocak ve Şubat ayları serin (ortalama 15 derece), Haziran ve Temmuz ayları ise Muson mevsiminden dolayı yağışlıdır.

En ideal seyahat zamanı Eylül, Ekim ve Kasım ayları (ortalama 25 derece) iken, Mart, Nisan ve Mayıs ayları da (ortalama 25 derece) son derece uygundur. Dağlık bir coğrafyada olması sebebiyle, yılın en sıcak dönemlerinde bile akşamları serin olabilir.

Din: Ülkenin %80’ı Hindu, %10 Budist, kalan %10 ise diğer dinlere mensuptur.

Dil: Nepalce konuşulan ülkede İngilizce bilen sayısı da çok yüksektir. Dolayısıyla iletişim problemi yaşamanız pek muhtemel değil.

Saat Farkı: Nepal Türkiye’den, yaz saat dilimine göre, 2,5 saat ileridedir.

Vize: Havaalanı ve sınır kapılarında 30 USD ödeyerek 30 günlük turist vizesi alabilirsiniz. Bunun için yanınızda 2 adet biometrik fotoğraf ve tabii ki pasaportunuzun olması yeterli.

Para Birimi: NPR simgesiyle gösterilen Nepal Rupisi’dir ve Mart 2022 itibariyle $1  122 NPR idi.

Nepal’de Ulaşım

Nepal’e Ulaşım: Türk Hava Yolları’nın İstanbul – Kathmandu arasında Pazar ve Çarşamba hariç haftada 5 gün gidiş ve Pazar, Salı ve Perşembe hariç haftada 4 gün dönüş şeklinde direkt uçuşları vardır ve girişte de söylediğim gibi uçuş süresi 7 saat.

Bunun dışında Asya’nın en uygun fiyatlı uçuş şirketi Air Asia ile de Kuala Lumpur aktarmalı uçuşlar bulabilirsiniz.

Nepal Şehir İçin Ulaşım: Nepal Gezi Rehberi yazımda şehir içi ulaşımdan bahsetmemek olmaz. Ülkede hemen her şehirde toplu taşıma dolmuş veya otobüs olarak mevcut, üstelik 20-30 Rupi gibi son derece düşük fiyatlarla. Öte yandan bir metro sistemi yok. Hatta genel olarak raylı taşıma sistemi yok diyebiliriz.

Dolmuş ve otobüs taşımacılığı şehirlerdeki karmaşa ve kalabalıktan dolayı çok zaman kaybettirici olabilir. Dolayısıyla şehir içi ulaşımda turistler için en uygun seçenek olarak taksiler kalıyor. Taksimetre kullanılmadığı için binmeden önce pazarlık yapmanızda fayda var. Kilometre başına ödemeniz gereken en yüksek tutar $1, daha fazlasını kabul etmeyin.

Şehirlerarası Ulaşım: Nepal Airlines ve Buddha Air ülke içinde seyahat edebileceğiniz iki havayolu şirketi. Bilet fiyatları destinasyona göre değişmekle birlikte $100-140 arası.

Bunun dışında şehirlerarası ulaşım otobüs ile sağlanıyor. Tourist Bus’lar lokal otobüslere göre nispeten daha rahat, ancak çoğu yerde her türlü otobüsü tourist bus adı altında satıyorlar.

Başka bir deyişle “tourist bus” tanımı bir pazarlama ifadesi olarak kullanılıyor. Dolayısıyla onlarca Nepalli ile birlikte, ve üstelik çok da eski bir otobüse binerseniz şaşırmayın, yerel kültürün tadını çıkarın. Fiyatlar ise ortalama $7-10 civarında.

Nepal’de Yeme İçme

dal bhat nepal
Dal bhat

Yemek kültüründen bahsetmeyen bir Nepal Gezi Rehberi olamaz. Hint, Sri Lanka ve Nepal mutfağı temelde birbirine çok benziyor. Hatta bunlar Türk mutfağına da benzer.

Tencere yemeği dediğimiz kültür bu ülkede de çok yaygın, bizdekinden farkı salça ile değil köri sosu ile tatlandırılmış olması. Dini inançlar sebebiyle vejeteryan kültürün çok yaygın olduğu Nepal’de aç kalmanız mümkün değil.

Ülkedeki en meşhur, ayrıca en ucuz yemek Dal Bhat. Bir tepsi içerisinde sade pilav ve çeşitli sebze yemeklerinden oluşuyor. Bu yemekleri pilava karıştırarak yiyorsunuz. Veya tavuklu Dal Bhat isterseniz aynı menünün tavuklu yemeklerden oluşanı sunuluyor. Fiyatı ise yediğiniz restoranın kalitesine göre $2’den başlayarak artıyor.

nepal yemekleri
Dumpling momos

Bir diğer geleneksel yemek ise Mo-Mo. Aslında Tibet mutfağına ait olan bu yemek Nepal mutfağında da son derece sık görülüyor. Kısaca buharda pişirilmiş mantı diyebiliriz. Yalnız bu mantının içi tercihinize göre sebzeli veya tavuklu.

Temizlik ve hijyen konusunda hassas iseniz, aynı yemekleri biraz daha lüks ve temiz restoranlarda yiyebilirsiniz.

Nepal Gezilecek Yerler

Nepal Gezi Rehberi yazımda gezilecek yerlere çok ayrıntılı değinmeyeceğim bu kısım için Nepal Gezilecek Yerler isimli yazıyı okuyabilirsiniz.

Ancak kısaca bahsetmek gerekirse; Kathmandu Vadisi’ndeki 3 şehir, Kathmandu, Patan ve Bakhtapur bu ülkede görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Bunun dışında Pokhara mutlaka ziyaret edilmesi gereken, Lumbini ise zamanınız varsa gidebileceğiniz iki şehir.

Nepal’de Yapılacak Aktiviteler

nepal'de yoga

Nepal tarih turizmi dışında ziyaretçilerine son derece geniş bir yelpazede aktiviteler sunuyor. Kısaca hepsinden bahsetmek isterim.

Yoga ve Meditasyon: Ülkenin dört bir yanına yayılmış yoga ve meditasyon merkezlerinde veya ashramlarda belirli bir süre kalarak ruhunuzu arındırabilir, farkındalığınızı arttırabilirsiniz. Başlıca merkezler ise:

  • Pokhara Budist Meditation Center: pokharabuddhistcentre.com
  • Patan’daki Vedic Arogya Ashram: vedicashram.org.np
  • Begnas Gölü Kenarındaki Shivalaya Yoga & Meditation Center: shivalaya.com.np
Himalayalar trekking

Dağcılık ve Trekking: Himalayalar’ın en yüksek 10 zirvesinden 8’i Nepal sınırları içerisinde. Görkemli Everset Dağı da dahil olmak üzere.

İsterseniz bu dağlardan herhangi birinin zirvesine çıkabilirsiniz. Bu çok masraflı ve kondüsyon gerektiriyor derseniz, farklı rotalarda 4 gün ile 3 hafta arasında değişen trekking turlarına katılabilirsiniz.

Kişi başı günlük ortalama olarak $30-35 maliyeti olan bu trekking rotalarında rehberle veya rehbersiz trekking yapmanız mümkün. Kathmandu ve Pokhara’da sayısız acente ve tur şirketi var.

Ben Nepal kadınlarına ekonomik destek sağlayarak, aynı zamanda bir sivil toplum örgütü misyonu da üstlenen 3 Sisters Trekking (3sistersadventuretrek.com) şirketi ile çıkmıştım. Ücret olarak rakipleriyle yarışamayabilir ancak son derece güvenilir bir şirket olarak ilgilenenlere tavsiye ederim.

Yamaç Paraşütü: Daha çok Pokhara’da yapılan Yamaç Paraşütü Nepal Gezi Rehberi içerisinde olmazsa olmazlardan. Ücretler değişken, uçuş başına $100-150 aralığında. Bunun için de tavsiye edebileceğim, güvenilir firmalar:

  • Team 5 Nepal Paragliding (http://ww2.team5nepalparagliding.com)
  • Blue Sky Paragliding (paragliding-nepal.com)
Mandala nepal

Mandala: Budizm ögeleri barındıran resim sanatı olan Mandala aynı zamanda yapanlara meditatif bir süreç de yaşatıyor. Eğer Mandala sanatını öğrenmek isterseniz herhangi bir Mandala mağazasına gidip sormanız yeterli.

Günlük $6-7 gibi düşük ücretler karşılığında pek çok Madala kursu önerebilirler sizlere. Veya aşağıda bir tane de ben yazıyorum:

  • traditionalartofnepal.com

Nepal’de Alışveriş

nepal alışveriş

Ülkede AVM tarzı alışveriş kültürü pek yok. Genelde pazar yeri, çarşı, cadde boyunca sıralanmış dükkanlar mevcut. Öte yandan alış veriş caddeleri son derece renkli ve hemen her şeyi bulmak mümkün.

Pazarlık ise şart. Hatta herhangi bir şey almasanız bile bu dükkanlara gidip sohbet edin, Nepal insanı sıcakkanlıdır ve sizi ağırlamaktan, sohbet etmekten memnuniyet duyar. Gelelim Nepal’den neler alabileceğinize:

  • Her türlü spor ve dağcılık malzemesi, Türkiye’den çok daha uygun fiyatlara alabilirsiniz.
  • Yarı değerli taşlar ve bunlardan yapılmış gümüş mücevherler
  • Mandala
  • İngilizce başta olmak üzere yabancı dilde kitaplar, yayınlar. Türkiye’den çok daha düşük fiyatlara pek çok kitapçıda bulabilirsiniz. Ben hayatımda ilk defa turist olarak gittiğim ülkede 10 kitap satın aldım. Ne kadar ucuz olduğunu buradan çıkarabilirsiniz.
  • Kaşmir, yak yünü ve paşmina ürünler, kaşkol ve şallar, kazaklar, hırkalar

Kathmandu’da Thamel Meydanı, Pokhara’da ise Lakeside Road alışveriş için sayısız mağaza ve dükkan seçeneği sunuyor.

Nepal’de nerede kalınır?

Konaklamanın diğer ülkelere göre son derece uygun fiyatlı olduğu bir yer Nepal. Pansiyon türü işletmelerden 4 ve 5 yıldızlı alternatiflere kadar pek çok seçenek var.

Kathmandu’da Thamel Meydanı’na yakın bölgede, Pokhara’da ise Lake Side Road üzerinde herhangi bir yerde konaklayabilirsiniz. Aşağıda farklı fiyat seviyelerinde birkaç tavsiye veriyorum:

Kahmandu

Bütçesi kısıtlı olan seyahat  severler için $10’un da altında seçenekler Durbar Meydanı civarında mevcut, güvenle kalabilirsiniz.

Pokhara

Bütçesi kısıtlı olan seyahatseverler için gecelik $5’a kadar düşük seçenekler Lakeside Road’un kuzey kesiminde mevcut. Hatta ben Nature Home Stay adında bir pansiyonda bir hafta kalmıştım ve tavsiye ederim.

Nepal İçin Birkaç İpucu

Nepal Gezi Rehberi yazısını yazarken bir türlü nereye dahil edeceğime karar veremediğim, ancak bu ülkeye seyahat eden herkesin bilmesi gereken bazı detayları da bu maddede toparlamak istiyorum.

Görebileceğiniz en fakir ülkelerden birisi Nepal. Ve tarım dışındaki tek gelir kaynakları da turizm. Durum böyle olunca ülkede her şeyin fiyatı yerliye ve turiste farklı. Hatta bazen aradaki fark 10 katına kadar çıkabiliyor. Örneğin iç hat uçuşlarında bilet alırken yerli mi turist mi olduğunuzu belirtiyorsunuz, bilet fiyatları yerliler için $20-30 iken, turistler için $120-130 civarında. Başka bir yerde bu durum insanı kızdırabilir ama Nepal’i gördükten sonra anlayış göstermeniz çok yüksek ihtimal.

Enerji tasarrufu sebebiyle sık sık elektrikler kesilebiliyor. Ancak bundan ötesi pek çok otelde elektrikli su ısıtıcısı yok ve güneş enerjisi kullanılıyor. Genelde $50 ve altındaki oteller için geçerli olan bu durumun çaresi gün içinde saat 12:00-19:00 arası duş almak.

Nepallilerin sıcak kanlı olduğunu söylemiştim. Tanıştığınız pek çok yerli evinde kalmanız için ısrar edebilir. Herkese kefil olamam tabii ki ancak çoğunluğu güvenilirdir ve tek dertleri bu şekilde biraz para kazanmak. Eğer yerel kültürü yakından tanımak isterseniz yapabileceğiniz bu “home stay” isimli konaklama için biraz güvendiğiniz bir yerlinin evinde kalabilirsiniz.

Yorum yapın