Paris’te yapılacak şeyler çok olunca Paris nasıl gezilir sorusu da önemli hale geliyor. Ulaşım Paris‘te çözümlenmesi gereken konuların en önemlisi diyebilirim. Ama neyse ki kentte 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren gerçekleştirilen çalışmalarla ulaşım seçenekleri bir hayli artırılmış.
Hatta bana göre Paris, şehir içi ulaşım konusunda Avrupa’daki en zengin seçeneklere sahip şehirlerin başında geliyor. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan hemen en yaygın Paris şehir içi ulaşım seçeneklerinin hangileri olduğunu öğrenmeye geçelim.
Paris Şehir İçi Ulaşım Seçenekleri
Paris, hem ulaşım seçeneklerinin fazlalığı hem de bu seçenekler için kullanılabilecek bilet uygulamalarındaki çeşitlilikle gezginleri rahatlatan kentler arasında.
Hatta aşağıda sizler için sıraladığım yaygın kullanılan yöntemler dışında araba ya da bisiklet kiralayarak da kent içi ulaşım ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
1. Yürüme

“Işık Şehri” adıyla da anılan Paris’i keşfetmek için en keyifli ulaşım seçeneği bana göre yürümek. Bulvarlarını ve caddelerini çevreleyen geniş yürüyüş yolları ve düz yapısı sayesinde kent, tercihini bu yönde kullanan gezginlere bir hayli kolaylık sağlıyor.
Kenti yürüyerek keşfetmek isteyenler için en keyifli rotaların başında Zafer Takı’ndan Notre Dame Katedrali’ne uzanan 1-2 saatlik parkur geliyor.
Zafer Takı’ndan başlayıp Şanzelize Bulvarı’ndan aşağıya doğru indikten sonra Concorde Meydanı’na ulaşacağınız bu rotada kentin daha önce sizlere “Paris Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızda anlatmış olduğumuz çoğu simgesel yapısını görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bu nedenle bu rotayı özellikle kentte 2-3 gün kalacak gezginlere öneriyorum.
Küçük ve Büyük Saray, Louvre, Musee d’Orsay, Tuileries Bahçeleri bu gezinti sırasında Sen Nehri’ne ulaşıncaya kadar görebileceğiniz mekânların başında geliyor.
Eyfel Kulesi‘ni ise uzaktan görebilirsiniz. Hatta bu rota dâhilinde dilerseniz kentin kültürel anlamda en renkli yerleşimlerinden birisi olan Latin Bölgesi’ne de uğrayabilirsiniz.
2. Metro

Paris nasıl gezilir yazısındaki belki de en önemli madde metro. Kentteki en önemli toplu taşıma araçlarının başında metro geliyor. Şehir, dünyadaki en gelişmiş metro hatlarından birine sahip.
Merkezde gezerken çevrenizde birçok metro durağı görebilirsiniz. Hatta bazı duraklar kentin tarihi dokusuna uyumlu olarak tasarlandığı için başlı başına şehrin simgeleri arasında geliyor. Duraklara ulaşmak için “Metropolitan” tabelalarını takip etmeniz yeterli.
Paris’in çeşitli bölgelerine ulaşım sağlayan 16 farklı hat bulunuyor. Bu hatlarda araçlar, 05.00’dan 00.30’a kadar çalışıyor. Cumartesiyi pazara bağlayan gece ise metro, 01.30’a kadar çalışmaya devam ediyor.
Çoğu kentte olduğu gibi burada da araçların istasyona geleceği süreler, bekleme platformunun üzerinde bulunan elektronik panolar aracılığıyla bildiriliyor.
Yoğunluğun arttığı saatlerde sefer sıklığı 2-3 dakikada bire düşerken, diğer zamanlarda bu süre 5 ila 10 dakika aralığında değişkenlik gösteriyor.
Hatlar, belirli renk kodları ile birbirlerinden ayrılabiliyor. Ayrıca hepsi son istasyonlarının adıyla anılıyor. Her durakta, yakındaki önemli yapıların yerlerini detaylıca gösteren bir harita yer alıyor.
Metro biletinizi istasyonlardaki gişe ya da otomatlardan satın alabilirsiniz. Yalnız bu gibi durumlar için her zaman yanınızda bozuk para ve 10-20 Euro gibi ufak banknot bulundurmanızı öneririm.
Metro istasyona yanaştığında kapılar açılmazsa, kapılar üzerindeki yuvarlak düğmelere basabilirsiniz. İstasyondan çıkmak içinse “Sortie (Çıkış)” tabelalarını takip edebilirsiniz.
3. RER

Metro ile birlikte Paris şehir içi ulaşım sisteminin bel kemiğini oluşturan RER, ağırlıklı olarak banliyölere gidenler tarafından tercih ediliyor.
1977’de hizmete alınan RER ağı, 2003 yılına kadar gerçekleştirilen genişletme çalışmaları sonucunda 76,5 kilometresi yer altında olmak üzere toplamda 587 kilometrelik uzunluğa ulaşmış. Zaten ilk bindiğinizde sizin de kolaylıkla fark edebileceğiniz gibi bu araçlar metro ile klasik banliyö trenlerinin bir karışımı gibi duruyor.
Metroya göre gideceğiniz yere birkaç dakika daha erken ulaşım sağlaması, bu ağa ait trenlerin sağladıkları en büyük avantaj olarak öne çıkıyor. Metro biletiniz ile Zone 1-2 bölgelerinde de seyahat edebilirsiniz.
“A” harfinden “E” harfine kadar isimlendirilmiş 5 ana hatta sahip RER, 33 tanesi kent merkezinde olmak üzere toplam 257 istasyonu sayesinde ulaşımı sorun olmaktan çıkarıyor.
Paris Havaalanı Şehir Merkezi Ulaşım adlı yazımızda da belirttiğim gibi havaalanı şehir merkezi arası ulaşımda en kolay ulaşım seçeneği RER. Havaalanı dışında Disneyland Paris ve Versay Sarayı‘na da yine RER ile ulaşabilirsiniz.
4. Belediye Otobüsü

Paris nasıl gezilir yazısında bahsetmek istediğim, kimilerine daha avantajlı gelebilecek ulaşım seçeneği ise otobüsler.
Açık konuşmak gerekirse son Paris gezime kadar şehirde belediye otobüslerini çok fazla kullanmıyordum lakin son gezimde cep telefonuma internet paketi satın aldığım için şehir içi ulaşımda neredeyse sadece otobüsleri kullandım. Paris’te nerede kalınır? başlıklı yazımızda belirttiğimiz üzere otelinizi otobüs ya da metro durağına yakın seçerseniz gezi boyunca rahat ederseniz.
Son seyahatimde konakladığım otelin önünde yer alan otobüs durağı ile Şanzelize, Montmartre gibi önemli gezi noktalarına tek otobüs ile kolayca ulaştım. Hatta metro istasyonuna gidip, yer altında biraz yürümek yerine otobüs kullanmak bana çok daha cazip geldi.
Bu konuda tek yapmanız gereken cep telefonunuz ile gitmek istediğiniz yeri aratın, toplu taşıma ile gidiş detaylarını inceleyin ve size tavsiye edilen otobüs numaralarının duraklarını seçin, hepsi bu kadar.
Özellikle 42 hat numaralı otobüs, Gare du Nord’un yakınından başladığı yolculuğu sırasında konuklarına bol bol fotoğraf çekme fırsatı veriyor.
Gündüz ulaşım sağlayan hatların aksine gece yarısından sonra faaliyet gösterenlerin numaralarının başında gece otobüsü anlamına gelen “noctilien” kısaltması “N” harfi yer alıyor.
Tekli otobüslerde ceza yemek istemiyorsanız, mutlaka ön kapıdan binmeye özen gösterin. Körüklü olanlarda ise tüm kapılardan inilip, binilebiliyor. Araç durağa geldiğinde bizdeki gibi şoför değil, yolcular düğmelere basarak kapıları açıyor.
Otobüs biletinizi dilerseniz şoförden de satın alabilirsiniz. Biletinizi otobüs içindeki makinalara sokup onaylatmayı unutmayın. Son olarak zaman kaybetmemek adına, araca binmeden önce inmek istediğiniz yerden geçip geçmediğini öğrenmek için mutlaka duraklarda asılı haritaları kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Çünkü tek yön uygulaması nedeniyle otobüsler giderken kullandıkları yoldan çoğu zaman geri dönmüyor. Durum böyle olunca bir durağın aksi istikametinde her zaman için bir karşılığı olmayabiliyor.
5. Hop On Hop Off Turistik Otobüsler

Otobüs yolculuğundan keyif alıyorsanız, gezginlerin kapsamlı bir şekilde kenti keşfetmelerine olanak veren Hop On Hop Off turları da Paris şehir içi ulaşım seçenekleriniz arasına alabilirsiniz.
Kentte hop on hop off turlarını düzenleyen şirketlerin başında L’Open Tour, Big Bus Paris ve City Sightseeing geliyor.
L’Open 3, diğer iki firma ise 2 farklı hat seçeneğini gezginlerin tercihine sunuyor. Ayrıca bütünleşik bilet uygulamaları sayesinde uygun fiyatlarla Sen Nehri’nde tekne gezintisine katılmanıza ve Louvre, Musee d’Orsay, Eyfel Kulesi başta olmak üzere kentin simge yapılarını ziyaret etmenize olanak veriyor.
Bu turlar ile hem önemli gezi noktalarına kolayca ulaşabilirsiniz hem de zamandan kazanabilirsiniz. Bu turların tek kötü yanı saat 18.00-19.00 gibi sonlanıyor olması. Bu saatten sonra şehirde gezerken mecburen toplu taşıma ya da taksiyi kullanmanız gerekiyor.
Planlı olmayı ve zamandan tasarruf etmeyi tercih edenlerdenseniz hop on hop off otobüs biletinizi seyahat öncesi satın alabilirsiniz, tıklayın.
6. Taksi

Eğer toplu taşıma araçlarından daha hızlı bir ulaşım alternatifi arıyor ve konfora önem veriyorsanız Paris nasıl gezilir yazısının bu bölümü sizin için. Kentte faaliyet gösteren taksi şirketlerinden rezervasyon yaptırarak herhangi bir yere hızlı ve konforlu ulaşım sağlayabilirsiniz.
Özellikle Charles de Gaulle ve Orly havalimanlarından kent merkezine giderken tercih edilen taksilere trafikte boş olarak çok nadir denk geliniyor. Ayrıca ülkemizdekiler gibi şoförler durduklarında önce gideceğiniz yeri öğrenmeye çalışıyor. Genelde de eğer yakın mesafeyse pek istekli olmayabiliyorlar.
Taksimetre açılış ücreti 6,50 Euro olarak belirlenmiş. Sorun yaşamamak için bu rakamı her zaman akılda tutmak gerekiyor. Çünkü taksimetrede belirtilmeyen bu ücreti, taksi şoförü yolculuk bitiminde ekranda yazan ücrete ekliyor.
7. Tekne

Trafikle çok fazla uğraşmak istemezseniz, Sen Nehri üzerinde işleyen tekneleri de tercih edebilirsiniz. Bu konuda özellikle Botabus’un hop on hop off tur tekneleri oldukça faydalı oluyor.
Firmanın tekneleri, Eyfel Kulesi yakınında başladıkları yolculukları boyunca 9 farklı durakta kısa molalar veriyor. Bu esnada tekneden inip, görmeyi planladığınız mekânları ziyaret edebilir, ardından iskeleye yanaşan bir başka tekneyle nehir turuna kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Üstelik gezginlere 1 ve 2 günlük seçenekler halinde sunulan turlarda kentin önemli noktaları hakkındaki değerli bilgiler, sesli rehberlik hizmeti aracılığıyla veriliyor.
Paris Şehir İçi Ulaşım Fiyatları

Paris nasıl gezilir yazısında biraz da maliyetlerden bahsedelim isterseniz. Şehir içi ulaşım fiyatlarına anlatmadan önce peşinen uyarayım, sistem biraz kafa karıştırıcı olabilir ama üzülmeyin.
Eğer şehirde herkes gibi 2-3 gün duracaksanız ve toplu taşımayı nadiren kullanacaksanız tekli ya da toplu bilet almayı düşünün. Ama Paris’te yapılacak şeyler yazısında tavsiye ettiğimiz çoğu etkinliği yapmak isterseniz indirim kartlarını satın almayı düşünebilirsiniz.
Paris’in ulaşım ağı 5 farklı alana ayrılmış durumda. “Zone” olarak adlandırılan bu alanlar içten dışa doğru artan rakamlarla belirtiliyor.
Bu sisteme göre Zone 1 kent merkezini temsil ederken, Zone 2 merkezin hemen dışında kalan bölgeyi kapsıyor. La Défense Zone 3 sınırları içerisinde yer alıyor.
Zone 4 Orly Havalimanı ve Versailles Sarayı’nı içine alırken; Charles de Gaulle Havaalanı, Provins, Disneyland Paris gibi mekânlar Zone 5te bulunuyor.
Paris Visite: Toplu Taşıma İndirim Kartı
Zone 1 ve 2’de seyahat etmek isteyenlere bedeli 1,90 Euro olan Ticket t+ sunuluyor. Normal bilet 1,5 saat boyunca toplu taşıma araçlarında aktarma yapmaya izin veriyor. Ancak ne yazık ki normal biletlerde metroya bindikten sonra otobüse geçememek veya otobüsten sonra metroya, RER’e binememek gibi kısıtlamalar söz konusu.
(Metrodan sonra RER’e, otobüsten sonra tramvaya binebilirsiniz. Benzer şekilde RER’den sonra metro, tramvaydan sonra otobüse binilebilir.)
Normal biletler 10’luk paketler halinde de satılıyor. “Carnet” adı verilen bu uygulama ile bir biletin fiyatı 1,45 Euro’ya düşmüş oluyor.
Bu iki türün dışında bir de otobüslerde direkt şoförlerden alınabilen 2 Euro fiyatlı tek seferlik ve aktarma özelliği olmayan biletler gezginlerin tercihine sunuluyor. Diğer ulaşım bölgelerine geçmek isteyenlerin, ekstra ücret ödemeleri gerekiyor.
Paris ulaşım ağında 4 yaşın altındaki çocuklar ücretsiz seyahat edebiliyor. 4-10 yaş arası çocuklar için sadece 7,25 Euro’ya satılan Carnet’ler geçerliyken, 10 yaşın üzerindeki bireyler yetişkin statüsünde sayılıyor.
Eğer Paris’te 2-3 gün kalacaksanız, tek kullanımlık biletler yerine haftalık seçenekleri tercih etmenizi öneririm. Böylece hem daha ekonomik fiyatlarla ulaşım araçlarından yararlanabilir hem de kartların sağlamış olduğu ek özelliklerle tatilinize keyif katabilirsiniz.
Bu iki koşul göz önünde bulundurulduğunda akla ilk olarak Paris Visite Pass ve Navigo Decouverte geliyor. Her iki ürün de tüm Zone’larda kullanılabildiği için iki bölge arasından yolculuk yaparken ekstra ücret ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
1-5 gün geçerli Paris Visite Pass biletleri Zone 1-3 ve Zone 1-5 arasını kapsayacak şekilde farklı biletler halinde satılıyor. Havaalanı ve Disneyland Zone 1-3 dışında kaldığı için buralara da gitmeyi düşünüyorsanız Zone 1-5 bilet satın alabilirsiniz.
Paris’te gezip görülecek en önemli yerler genellikle Zone 1 içinde yer alıyor. Bu arada Paris Visite Pass ilk kullanımda geçerli oluyor ve 24 saat üzerinden değil de gün bazlı hesaplanıyor. Yani Paris Visite Pass biletinizi saat 21.00’de kullanırsanız gece yarısı olduğunda ilk gününüz tamamlanmış oluyor. Bu durumu göze alarak planlama yapmanızda fayda var.
Paris Visite Pass fiyatları ise, Zone 1-3 kapsayan biletin bir günlüğü 12 Euro, 5 günlüğü 38,35 Euro. Zone 1-5 kapsayan bilet fiyatları da bir günlük olan 25,25 Euro, 5 günlük olan 65,80 Euro şeklinde. Bu biletlerin 2 ve 3 günlük olanları da mevcut.
Paris Pass
Paris Pass ise kente seyahat eden gezginlere sunulan en kapsamlı kent kart konumunda. 2 ila 6 gün arasında değişen seçeneklerle satışa çıkartılan bu kart sayesinde başta ulaşımda geçerli Paris Visite Pass olmak üzere Paris Museum Pass ve Paris Attraction Pass ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.
Ayrıca Big Bus’ın otobüs ve Bateaux Parisien’in tekne ile düzenlediği 1 günlük hop on hop off turlara ücret ödemeden katılabilir, pek çok cazibe noktasına indirimli bir şekilde sıra beklemeden giriş yapabilirsiniz.
Paris Pass kartınızı şehre vardıktan sonra alabileceğiniz gibi, isterseniz önceden de satın alabilirsiniz, tıklayın.
Paris nasıl gezilir yazısının sonunda hatırlatmak istediğim önemli bir detay da; merkezi lokasyonlarda konaklama seçeneklerini merak ediyorsanız “Paris’te nerede kalınır?” başlıklı yazımda otellere dair tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
Tekrar merhaba,
Rer hatlarının çalışma saat aralıkları nasıl?
Örneğin Disneyand.dan dönüş için son tren kaçta?
Şimdiden tşk.ler