“Paris’te nerede alışveriş yapılır?” diye bir soru bile olmamalı bence. Zira Paris adeta alışveriş için yaratılmış. Gerek nefis Fransız lezzetleri, gerek ülkenin moda alanında dünyaya yayılmış ünü, gerekse turistik karakterinden ötürü oluşan hediyelik eşya sektörü…
Burası ne ararsanız bulabileceğiniz bir kent. Ancak belki zamanınız, belki bütçeniz kısıtlı. Belki de klasik bir kararsızsınız.
O yüzden, modanın ve gastronominin başkenti sayılabilecek kadar zengin olan bu kente yapacağınız ziyarette nokta atışı yerlere gitmek ve planlı bir alışveriş yapmak için biraz ön bilgiye ihtiyacınız olabilir. Bu yazı da bu amaçla yazıldı.
Öncelikle kentte mağazaların genellikle 09:00 – 19:00 arası açık olduğunu belirteyim. Şehir merkezinde yer alan veya daha çok turistik diyebileceğimiz mağazalar Pazar günleri de açıktır. Ancak şehrin dış semtlerine veya daha az turistik yerlerine doğru gittikçe Pazar günleri açık olan mağaza bulmak zordur.
Tabii listeye geçmeden önce kısaca Paris’ten ne alınır? sorusuna da cevap vereyim; tatlılar, şekerlemeler, Fransız peynirleri ve şarapları başta olmak üzere gastronomi ürünleri, parfüm, her türlü koku (oda kokusu, losyon vs) ve son moda kıyafet, ayakkabı ve çantalar. Uzatmadan Paris’te nerede alışveriş yapılır sorumuzun cevaplarına geçelim…
İÇERİK LİSTESİ
1. Champs Elysées Caddesi

İstanbul’un Bağdat Caddesi, New York’un 5. Caddesi, Paris’in Champs Elyséesi… Özetle; “bulunduğu kentin zengin bir bölgesinde, en lüks mağazaların olduğu geniş, ferah, uzun ve ışıltılı cadde” şeklinde tarif edebilirim Şanzelize Caddesi‘ni. Bu yüzden bu ikonik cadde Paris’te nerede alışveriş yapılır diyenler için ilk verebileceğimiz adres.
Caddede Cartier, Dior, Tiffany&Co gibi markaların mağazaları bulunuyor ancak ziyaretçi kitlesi çok çeşitli. Amacınız ister bu tarz lüks markalardan alışveriş yapmak, isterseniz de vitrinlere bakarak modanın en son trendlerine hakim olmak olsun.
2. Le Passage du Havre Pasajı

Saint Lazare Bölgesi’nde yer alan Le Passage du Havre klasik bir caddeden biraz daha farklı. Adından da anlaşılacağı üzere burası bir pasaj.
Daha çok aksesuar, kozmetik, elektronik ürünler ve gıda ürünleri odaklı pasaj hem alışveriş hem de vitrin seyri için ideal bir yer ve haftanın her günü açık. (Adres: 109 Rue Saint-Lazare, 75009, Paris).
3. Rue de Rivoli Caddesi

Saint Paul Kilisesi’nden Concorde Meydanı’na kadar uzanan Rue de Rivoli 3 kilometrelik uzunluğuyla Paris’te nereden alışveriş yapılır yazısındaki en uzun caddelerden biri. Yol bu kadar uzun olunca, alışveriş yaparken Louvre Müzesi, Tuileries Bahçeleri gibi turistik yerlerin de yanından geçiyorsunuz.
Hediyelik eşyalar, takı ve aksesuarlar satan küçük mağazaların yanı sıra Mango, H&M gibi zincir markaların mağazalarının da yer aldığı cadde ürün gamı açısından son derece zengin bir çeşitliliğe sahip.
Ara sokaklara doğru girdiğinizde ise yerel Fransız butiklerinde, sizden başkasının üstünde görmenin imkansıza yakın olduğu giyim eşyalarını bulabilirsiniz.
4. Rue de Commerce Caddesi

Turist tuzaklarından uzaklaşmak, Paris’in yerlilerinin de alışveriş yaptığı yerlere gitmek isteyenler için önerim ise 15. Arrondisement’te (Bölge) yer alan Rue de Commerce.
Zara, Mango, Sephora gibi zincir mağazaların yerel Fransız butikleriyle karıştığı caddede mağaza sayısı rakiplerine kıyasla belki çok değil, ancak ürün çeşitliliği gayet yeterli.
5. Montmartre (Ressamlar Tepesi)

Paris gezilecek yerler listesinde de kendine yer bulan Ressamlar Tepesi Montmartre bu yazının da önemli maddelerinden. Burası daha çok sokak sanatçılarının eserleri (resim gibi) ve/veya hediyelik eşya alınabilecek bir yer. Dolayısıyla alışveriş yapacaksanız ürün gamınız bunlarla sınırlı. Ancak bu da fazlasıyla yeterli.
Hatta Paris’te nerede kalınır? yazısını okuduysanız bu bölgenin konaklama için de ideal bir seçenek olduğunu fark etmişsinizdir.
6. Les Puces de Saint-Ouen Pazarı

Aslında Paris’te alışveriş dendiğinde ilk akla gelen ve en ünlü olanlar caddeler, sonra da belki çok katlı mağazalar ve AVMler. Ancak kent sokak pazarları açısından da fakir sayılmaz. Les Puces de Saint-Ouen ise bu sokak pazarları arasında en ünlüsü.
Dünyanın en büyük, ve 1885 yılındaki kuruluşuyla en eski sokak pazarı diyebileceğimiz Les Puces de Saint-Ouen 2000’den fazla tezgahta satış yapılan bir yer. Hatta burası küçük küçük, belirli ürünlere özgü pazarların birleşip oluşturduğu büyük bir pazar diyebilirim.
Bu küçük pazarlar ise; Antika ve Vintage ürünler pazarı, Giyim pazarı ve sadece toptan alıcılara açık olan Toptan pazarı.
Biraz Fransızca biliyorsanız, yüzünüzden de gülümsemenizi eksik etmezseniz pazarlık bile yapabilirsiniz. (Adres: Saint-Ouen, Île-de-France, 93400, Fransa)
7. Le Marché des Enfants Rouges Pazarı

Paris’te nereden alışveriş yapılır yazısında kentin, hatta ülkenin gastronomi cenneti olduğunu ispat eden bir yerden bahsetmesem olmazdı. Ki burası da Le Marché des Enfants Rouge.
Ünlü Fransız baget ekmekleri, Fransız peynirleri, şarap, tereyağı gibi lezzetli Fransız yiyecek ve içeceklerini alabileceğiniz pazar yeri Pazartesi hariç her gün 08:00’den yaklaşık 20:00’ye kadar açık. (Adres: 39 Rue de Bretagne, 75003, Paris)
8. Galeries Lafayette AVM

Paris’in en ünlü ve en güzel AVM’lerinden biri Galeries Lafayette. Bu yüzden “Paris’te nerede alışveriş yapılır? Şöyle ünlü bir yer olsun diyenler” için burası biçilmiş kaftan. Aslında burası bizim çok katlı mağaza dediğimiz bir department store. Gitmeniz gereken yer ise Galeries Lafayette’nin Haussmann’da bulunan şubesi. Peki neden bu şube?
Büyüleyici bir tarihi binada yer alıyor ve alışveriş yapmasanız da binanın içini görmek, tüm markaların en yeni koleksiyonlarını sergilediği standlara/vitrinlere bakmak bile bir keyif ve ayrıcalık da ondan.
Ürün gamından da bahsedecek olursam; giyim, aksesuar ve kozmetik olmak üzere orta, orta-üstü ve lüks markaların ürünleri diyebilirim. (Adres: 40 Boulevard Haussmann, 75009 Paris)
9. La Galerie du Carrousel du Louvre AVM

Louvre Müzesi’nin hemen yanında ve hatta müzenin de bir uzantısıymış gibi olan La Galerie du Carrousel du Louvre aslında bir AVM’den daha fazlası, bir alışveriş kompleksi diyebiliriz.
Hazır giyim, aksesuar, kozmetik ve elektronik ürünlere dair dünyanın en iyi mağazalarını bir arada bulabileceğiniz AVM her gün 10:00 – 20:00 arasında açık. (Adres: 99 Rue de Rivoli, 75001, Paris)
10. Forum des Halles AVM

1. Arrondissement’te, Châtelet’de yer alan ve eskiden sebze-meyve hali olan Forum des Halles bugün Paris’in en orijinal, en otantik alışveriş merkezlerinden biri. 500 yaşındaki merkez daha sonra iki kez yıkılarak, en son 1970 yılında bugün gördüğümüz yapı inşa edilmiş.
Forum des Halles Paris’li küçük yerel butiklerle zincir mağazaların bir arada yer aldığı, giyimden kozmetiğe, kitap ve kırtasiyeden elektroniğe hemen her türlü ürünü bulabileceğiniz bir yer.
Üstelik merkezi konumu ve ulaşım ağlarının da kesiştiği yer olması sebebiyle ulaşımı da çok kolay. (Adres: 101 Porte Berger, 75001, Paris)
11. Bercy Village AVM

Paris’te nerede alışveriş yapılır? yazısında mimarisi ile dikkat çeken bir başka alışveriş merkezinde ne daha söz etmek istiyorum. Tabii ki burası sadece mimariden ibaret de değil.
Eski şarap depolarının tadilattan geçirilip modernize edilmesiyle oluşturulmuş Bercy Village diğer alışveriş merkezi konseptlerinden biraz daha farklı. Sanki bir köy meydanı atmosferine sahip olan AVM, parke taşı döşeli bir yolun iki yanında sıralanmış eski taş binaların mağaza, cafe ve restorana dönüştürüldüğü bir yer.
Aslında alışveriş yapmasanız bile sadece etrafta dolaşıp bol bol instagramlık fotoğraf çekmek için bile ideal diyebilirim. Ama gitmişken Mode Femme, Loisirs, Mode Enfant ve Alimentation gibi daha çok yerel Fransız tasarım mağazalarını da mutlaka ziyaret edin ve trendleri yakından takip edin derim. (Adres: 28 Rue François Truffaut, 75012, Paris)
12. La Vallée Village AVM

Disney Village’da yer alan La Vallée Village orta, orta-üstü segmente hitap eden bir outlet alışveriş merkezi.
Calvin Clein, Michael Kors, Tod’s gibi markaların seri sonu ürünlerini indirimli fiyatlarla alabileceğiniz AVM’yi bu tarz markalara düşkünseniz öneririm. (Adres: 3 Cours de la Garonne, 77700 Serris, Fransa)
13. Printemps Mağazaları

Fransa’nın çok katlı mağazacılık konseptlerinden belki de en tanınmış olanı Printemps. Yani bizdeki Boyner, YKM, Çetinkaya gibi mağazaların Fransız versiyonu. Bu yüzden Printemps mağazalarını Paris’te nerede alışveriş yapılır? rehberimize eklemeden olmaz.
Mağazada yüzlerce markanın ürünlerini bulabileceğiniz gibi kendi koleksiyonları da satılıyor. Hazır giyim, aksesuar, kozmetik, ev dekorasyonu gibi tüm ürünlerin yer aldığı mağazanın Paris’te pek çok şubesi mevcut.
Ancak bu tarz mağazaların yoğunlaştığı Boulevard Haussmann Caddesi’ndeki ideal diyebilirim. (Adres: 64, Boulevard Haussmann, 75009, Paris)
14. Le Bon Marche Mağazaları

Dünyanın en eski çok katlı mağazacılık arkası Le Bon Marche de bir Paris alışveriş turunda uğrayabileceğiniz duraklardan.
Kentte birden fazla şubesi bulunan mağazacılık zincirinde Alexander Mc Queen, Balenciaga, Loewe, Valentino, Dior gibi markaların ürünleri satılıyor. (Adres: 24 Rue de Sévres, 75007, Paris)
15. Bazar de L’Hotel de Ville (BHV) Mağazaları

Yine bir çok katlı mağazacılık (department store) konsepti ancak bu sefer daha orta segmente hitap eden, bir tık daha uygun fiyatlı markaları ve ürünleri bulabileceğiniz bir yer. Elbette lüks markalar da mevcut, diğerlerindeki gibi. (Adres: 52 Rue de Rivoli, 75004, Paris)
Son olarak unutmadan yazayım, Disneyland Paris sadece Paris’in değil Avrupa’nın en ünlü eğlence mekanlarından bir tanesi. Bu ünlü tematik parkta eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz gibi kendinize ve özellikle Disney tutkunu sevdiklerinize tema parkı içerisinde yer alan mağazalardan bol bol hediyelik eşya alabilirsiniz.
Paris’te nerede alışveriş yapılır? yazısında sizlere bu kentten almak isteyebileceğiniz her türlü ürün için, birden fazla alternatif sunmaya çalıştım. Daha fazlasını; Paris gezi rehberi, Paris’te ne yenir? ve Paris’te ne yapılır? yazılarımızda okuyabilirsiniz.