Kemer‘e 15 dakika Antalya‘ya ise 45 dakika uzaklıktaki Phaselis Antik Kenti benim en favori deniz tatili rotalarım arasında yer alıyor. Doğa ile iç içe, müzik gürültüsü olmadan, tarihi kalıntıların arasında kafa dinlemek istiyorsanız burası tam sizlik olabilir.
Üstelik sadece giriş ücreti ödeyip yanınızda götürdüklerini yiyip içerek lüks plajlardaki kazıklanma stresini yaşamadan günübirlik güzel bir deniz keyfi yaşayabilirsiniz. Uzatmadan Phaselis (Faselis) ile ilgili detaylara geçelim…
Phaselis (Faselis) Antik Kenti & Phaselis Plajı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Önce Phaselis’in konumu ve ulaşımı hakkında bilgiler verelim. Tekirova Köyü yakınlarındaki Phaselis Antik Kenti, Olimpos Beydağları Milli Parkı’nın sınırları içerisinde yer alıyor.
Kemer’e uzaklığı yalnızca 16 kilometre olan Faselis Harabeleri’ne Antalya yönünden kendi aracınızla gidecekseniz Kumluca Karayolu’nun 57. kilometresinden güneye dönmeniz gerekiyor. Bu yolu takip ettikten sonra ulaşacağınız antik kentin girişinde bilet alıyorsunuz.
Sonrasında aracınızı denize girmek istediğiniz noktaya yakın konumda park edebilirsiniz. 3 liman var bu yüzden yazı devamında nerede denize girmek istediğinize karar verip aracınızı o noktaya park edebilirsiniz.
Kendi aracınız yoksa Faselis’e ulaşım için Antalya, Kemer ve Tekirova’dan kalkan minibüsleri de kullanabilirsiniz. Eğer minibüsler ile bölgeye gidecekseniz minibüsler gişelerin olduğu alanda yolcuları indiriyor.
Burada indikten sonra plajların olduğu bölgeye orman içinden 10 dakika yürüyerek gideceğinizi unutmayın. Yanınıza çok eşya almayın. Sıcakta eşya ile yürümek sıkıntılı olabilir. Dilerseniz boş koltuğu olan araçlardan limana kadar birkaç dakika araca binip binemeyeceğinizi sorabilirsiniz.
Phaselis (Faselis) Antik Kenti Tarihi

Gelelim Phaselis (Faselis) Antik Kenti‘nin tarihine. Eski Çağ’ın ünlü liman kenti Phaselis, M.Ö. 7. yüzyılda Lakios önderliğinde Rodoslu koloniciler tarafından kurulmuş. Kuruluşundan bir yüzyıl sonra tüm Anadolu kentleri gibi Pers egemenliğine giren antik yerleşim bir süre Delos Deniz Birliği’ne üye olsa da M.Ö. 333 yılında Büyük İskender’e teslim olmuş.
3 limanının sağladığı zenginlik nedeniyle tarihi boyunca korsan saldırılarına maruz kalan kent, M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş ve hemen ardından Lykia Birliği’ne katılmış.
Roma idaresindeyken imparatorların ziyaret ederek onurlandırdıkları antik yerleşim, Bizans döneminde piskoposluk merkezi unvanını almış olmasına rağmen ilerleyen zamanda Arap akınlarıyla zenginliğini büyük oranda kaybetmiş. Anadolu’da Selçuklu hâkimiyeti pekiştikten sonraysa kent tarih sahnesinden tamamen çekilmiş.
Phaselis (Faselis) Koyu ve Plajları

Kültürel açıdan büyük bir birikime sahip olan Phaselis Antik Kenti, birbirinden güzel 3 plajı sayesinde aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte keyifli saatler yaşamanıza olanak veriyor.
Antik kentteki limanlar kuzey, merkez ve güney liman olarak adlandırılıyor. Bu üç limandan benim favorim “Merkez Liman”. Aracınız ile antik kente girdiğiniz sizi ilk olarak Güney Liman, sonrasında Merkez Liman ve en sonunda Güney Liman karşılıyor. Tüm limanların kendine göre artı ve eksileri var.
Phaselis Koyu’ndaki hiçbir plajda şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Ancak kumsalların hemen ardındaki ağaçlar gölgeleri sayesinde sıkıntı yaşamanıza engel oluyor.
Ayrıca plaj seçiminizi Kuzey Liman’dan yana kullanacaksanız, öncesinde üşenmeyip Güney Plajı’ndaki dalga durumunu kontrol etmenizi tavsiye ederim. Çünkü Kuzey, eğer Güney dalgalıysa, genelde tıpkı Orta Liman gibi dalgasız bir yapıda oluyor.
1. Kuzey Liman

Piknik alanından faydalanabileceğiniz antik kentin ikinci büyük plajı Kuzey Liman. Aracınızı limana yakın konumda park edebilirsiniz. Bu alan diğerlerine göre daha tenha. Denizi temiz lakin biraz çakıllı.
Ağaçlık alanlar biraz daha geride bu yüzden piknik yapmak isterseniz burada biraz daha güneş atında kalıyorsunuz. Yanınızda ona göre şemsiye getirmek akıllıca olabilir.
2. Merkez Liman

Phalis Antik Kenti’nde benim favori plajım kentin orta noktasında yer alan “Merkez Liman“. Buranın en güzel özelliği yuvarlak şeklinde taşlarla çevrelenmesi. Liman bu yönü ile adeta doğal bir havuz görünümünde.
Bu arada Merkez Liman için aracınızı tarihi Su Kemeri’nin hemen önüne park edebilirsiniz. Burada bazı araçlar gün boyu güneş altında kalmış oluyor lakin en azından Güney Liman’da olduğu gibi araçların birbirini kilitleme olayı yok. Yani aracımı biri kapatmış mıdır stresi yaşamıyorsunuz.

Merkez limanda su sıcaklığı oldukça fazla. Yani Temmuz, Ağustos gibi sezonda denize girerseniz su sıcaklığının Antalya’dan bile birkaç derece fazla olduğunu hissedeceksiniz. Plajın denizi ufak çakıllı, yer yer kumlu. Yosun hiç yok. Sadece kıyının belirli noktalarında büyük taşlar var.
Doğal havuz görünümünde olduğu için tüm çevrelerde su derinliği sıfırlanıyor. İleriye doğru yüzünce limanın son noktasında kayalıklara ulaşıyorsunuz. Dilerseniz bazı ziyaretçilerin yaptığı gibi kayalara çıkabilirsiniz, lakin bence tehlikeli. Bu liman ayrıca yüzme bilmeyenler için de güzel. Kıyı noktaları oldukça sığ ve hiç dalga yok.

Merkez Liman’ın en sevdiğim yönü piknik imkanları. Bu limanın çevresi ağaçlarla çevrili. Yani güneş altı kalma şansınız yok gibi. Tabi dilerseniz suya yakın konumda dilediğiniz gibi güneşlenebilirsiniz. Ben gölgeli alanlar sevdiğim için genellikle Merkez Liman’nın kenarlarında, tarihi kalıntıların içinde piknik yapıyorum.

Dilerseniz benim gibi kalıntılar arasında yere bir şeyler sererek piknik yapabilir ya da üst fotoğrafta gözüktüğü gibi seyyar sandalye ve masalarınızı getirebilirsiniz.
Bu arada söylememe gerek yok belki ama Phaselis Antik Kenti’nde mangal kesinlikle yasak. Çok abartmadan yanınızda getireceğiniz yiyecekleri burada yiyip çöpünüzü kaldırabilirsiniz. Termosta getireceğiniz çay ile de orman içinde denize nazır keyif yapabilirsiniz.
Merkez Liman ve Kuzey Liman’a yakın duş, wc yok. Maalesef 10-15 yürüme mesafesindeki Güney Liman’daki tesislere gitmeniz lazım. Unutmayın burası lüks bir plaj değil. Yaklaşık 9000 yıllık bir antik kent. Sit alanı. Betonlaşma yasak.
Son olarak Merkez Liman’da Su Kemeri’nin olduğu alanda ufak bir büfe var. Buradan atıştırmalık ya da soğuk içecek satın alabilirsiniz. Eğer Müzekart veya Müzekart+ sahibiyseniz kafedeki indirimli fiyatlardan yararlanabilirsiniz.
3. Güney Liman

Phaselis plajlarında son seçeneğimiz Güney Liman. Bu liman biraz daha büyük bir plaja sahip. Bu nedenle su biraz daha dalgalı. Ama limanın manzarası gerçekten etkileyici.
Bu arada Güney Liman diğer iki limandan konum olarak ayrılıyor. Yürüyerek diğer limanlara gitmek için antik kentin içinden geçmeniz lazım ki bu da 5-10 dakikalık yürüme demek. Eğer aracınızı direkt bu noktaya koymak istiyorsanız biraz dikkatli olmanız lazım. Burada yer alan park alanı biraz sıkıntılı.
Antik kente yoğun talep olan günlerde araçlar genellikle birbirini kilitleyebiliyor. Bu yüzden park ederken ya bu durumu peşinen kabul edin ya da kilitlenmeyecek bir noktaya park edin.

Güney Liman’nın plajı kum ve ufak çakıl taşı karışımlı. Yosun yok ve deniz hafif dalgalı. Eğer güneşlenmek isterseniz plaj kenarına yerleşebilirsiniz. Yalnız bu liman diğerlerine göre oldukça hareketli.
Antik kente deniz yolu ile gelen turistler bu limanda yer alan kapıdan giriş yapıyor. Bu yüzden denize girmeseler bile sürekli bir insan trafiği olabilir. Yani biraz daha mahremiyet isterseniz Merkez ya da Kuzey limanda denize girmeyi tercih edebilirsiniz.

Güney Limanı’nın iç kesimleri piknik için ideal yalnız bu nokta oldukça kalabalık. Sezonda yakın çevrenizde sizin gibi piknik yapanlar mutlaka olacak.
Güney Liman’ın en güzel özelliği duş, wc, soyunma kabini gibi noktaların burada yer alıyor olması. Ağaçlık alaları takip edip otopark alanını geçerseniz tesisleri görebilirsiniz. Akşam saatlerinde doğal olarak sınırlı sayıdaki kabinlerde sıra olabiliyor.
Eğer atıştırmalık bir şeyler ya da soğuk içecek isterseniz de Güney Liman’da yer alan ufak büfeyi tercih edebilirsiniz.
Phaselis (Faselis) Antik Kenti Gezilecek Yerler

Koyun muhteşem güzellikteki plajlarında deniz keyfi yaptıktan sonra ormanlık alanın merkezinde sizleri bekleyen kalıntıları incelemeye başlayabilirsiniz.
Benim sizlere tavsiyem, geçmişte antik kentin ana yolu olarak kullanılmış Liman Caddesi’nde zamanınızın çoğunu geçirmeniz. Bu cadde aynı zamanda orta ve güney limanı birbirine bağlıyor.

Kenti ziyarete gelen Roma İmparatoru Hadrianus onuruna yapılan Agora’nın önünden geçen caddede sağlı sollu uzanan heykellerin kalıntılarını görebilirsiniz.

Tiyatro ile çevresindeki Zeus Tapınağı ve hamamlar cadde üzerinde inceleyebileceğiniz diğer yapılar. Caddenin sonundaki Hadrian Kapısı’na geldiğinizdeyse Güney Liman’ın seyri doyumsuz manzarasını izleyebilirsiniz.

Surlarının yer yer görülebildiği kentin Roma Dönemi’nden günümüze nispeten daha iyi durumda ulaşan diğer yapıları ise Su Kemerleri. Kentin su ihtiyacına çözüm sağlamak için kuzeydeki kaynaklara kadar uzanan bu kemerler kentin girişinden itibaren gelişmiş bir kanal sistemine bağlanmış.

Nekropol alanının deniz kenarında olduğu antik kentte ayrıca gümrük binalarına ve Hermes, Athena, Hestia tapınaklarının bulunduğu Akropol alanına da zaman ayırabilirsiniz. Yalnız belirtmeliyim ki Akropol alanı yamaçta bulunduğu ve sık bitki örtüsü ile kaplı olduğu için ziyaret etmek isteyenleri biraz uğraştırabiliyor.
Phaselis (Faselis) Antik Kenti Giriş Ücreti

Tarihi önemi ve birbirinden güzel plajları nedeniyle Antalya gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Phaselis’i 15 Nisan-2 Ekim arasındaki dönemi kapsayan yaz döneminde 08.00-19.00, 3 Ekim’den 14 Nisan’a kadar olan kış sezonunda 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kapanışa yarım saat kala görevliler anons edip bölgeden ayrılmanız yönünde uyarılara başlıyor.
Giriş ücretinin yetişkinler için 20 Türk Lirası olduğu antik kent, yıl boyunca yalnızca dini bayramların 1. günü saat 13.00’a kadar kapalı tutuluyor. 65 yaş üstü bireyler ve çocuklar ise Faselis Ören Yeri’ne ücretsiz giriş yapabiliyor.

Akdeniz’in tüm güzelliğini gözler önüne seren sahil yoluna yakın konumdaki tarihi kente gelen Müzekart ve Müzekart+ sahiplerinden giriş ücret talep edilmiyor.
Bir yıl geçerli olan bu kartı, ören yerinin girişinde bulunan gişeden satın alabilirsiniz. Üstelik kart sahibi kişilere sunulan avantajdan yararlanıp, Antalya tatili sırasında gezi rotanızdaki müzelerin büyük bölümünü ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Antalya ve Kemer seyahatinizde gerekli olabilecek bilgileri;
- Antalya gezilecek yerler
- Antalya’da nerede kalınır?
- Kemer’de nerede kalınır? başlıklı yazılarımızda okuyabilirsiniz.
İÇERİK BAŞLIKLARI
Tüm detaylarıyla harika bir yazı. Akılda soru işareti kalmıyor. Şahanesiniz. Antalya, Kaş, Kemer hakkında daha çok yazı yazsanız keşke 🙂 Mesela 1 haftalık Batı Akdeniz gezisi … Zira şuanda bunu planlıyorum. Benden sonrakiler için bir rehber olur 🙂
Tarihle doğanın buluştuğu ve denizin tertemiz bir su kadar berrak olduğu bir yerdir Phaselis. Tatilden ziyade tarih içinde bir yolculuk desek daha doğru olur. Denizde yüzmek de size ödül olabilir bu gezide.
Phaselis’i çok seviyorum, antik kent ve deniz birarada. Yeme içme konusu biraz sıkıntılı. Yaz aylarında açık olan küçük bir büfe var ama yiyecek çok seçenek yok. Öğlene doğruda çoğu şey bitiyor. Gitmeyi düşünenler yanında mutlaka yiyecek birşeyler götürsün.
Şu an ( ağustos 2019) fiyat 36 TL kişi başı, bilginize.
Merhaba,
içeride kamp yapılacak alan var mı?Çadıra izin veriliyor mu ve ücretli mi ?
kamp yapmak yasak, ve çadıra da izin verilmiyor. çadır için 20 km uzakta olimpos’a gidebilirsiniz. ancak burada da kafanıza göre çadır kuramıyorsunuz. çadır kampı alanlarından ücretli bir şekilde faydalanabilirsiniz. onun yerine arabanız varsa size şunu öneriyim. sabah 9 dan sonra phaselis’de olun, denize girin, yanınızda getirdiklerinizle atıştırın.. öğleden sonra olimpos’a geçip bir pansiyonda kalın. illaki boş yeri olan biri vardır, rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. buralar sit alanı olduğu için yapılaşma yasak ve ağaç evleriyle ünlü. burada yanartaş’a çıkan bir tura katılın. ondan sonra da kaş tarafına geçin, bi yat turu yapın. ceneviz koyunda yüzün.
Büfe si on numara herşey ayarında bayram beyin köftesini çok beğendim.
Türkiye’de gezdiğim antik kentler içinde en hayran olduğum yerlerden biriydi. Hatta en iyisiydi diyebilirim. Zira Phaselis’in doğa ile iç içe yapısı insana ferahlık veriyor. Güzel bir yazı olmuş. Phaselis’i özlediğimi fark ettim. Teşekkürler.
Harika bir antik kent ve plaja sahip. Fakat kesinlikle ve kesinlikle kim gidecekse yiyecek ve içeceğini yanına alsın yoksa bizim gibi saçma sapan bir tosta 10lira, suya 4lira vermiş olursunuz. Müzenin kahvesi diye kıytırık bir büfe var, oradaki tek büfe olduğu için ve şehir merkezine uzak olduğu için tam bir fırsatçılık örneği sergiliyorlar.küçücük bir hazır dondurmaya 8lira dediler gerisini siz düşünün. Yiyecek ve içeceğinizi yanınızda götürün, prim yaptırmayın şu simsarlara
Yeme içme konusunda kesinlikle haklısınız. Biraz hazırlıklı giderseniz gerçekten keyifli bir gün geçirebilirsiniz…