İster Viyana ve Budapeşte’nin de dâhil olduğu Orta Avrupa kültür turlarına katılarak isterseniz de tek başınıza esnek bir tatil programı yaparak görme fırsatı yakalayabileceğiniz Prag’ı öne çıkaran özellikleri; mimarisi, mistik atmosferi ve renkli eğlence hayatı.
Çek Cumhuriyeti’nin başkentinin tüm bu özelliklerini tanımak için seyahat öncesinde detaylı bir araştırma yapmak gerekiyor. Bu durumdan yola çıkarak hazırladığım Prag gezi rehberi dâhilinde kent hakkında detaylı bilgiler edinebilir, tatilinizi çok daha keyifli hale getirebilirsiniz.
İÇERİK LİSTESİ
Prag Nerede?

Orta Avrupa’daki en popüler tatil destinasyonlarından birisi olan Prag, Çek Cumhuriyeti’nin kuzeybatı kesiminde yer alıyor.
Ülkenin başkenti konumundaki, 1.3 milyonluk nüfusa sahip kent Orta Bohemya Bölgesi’nde Vltava Nehri’nin kıyısına 9. yüzyılda kurulmuş.
Kentte yerleşim bölgelerini birbirinden ayıran üç farklı sistem kullanılıyor. Sistemler içerisinde turistik anlamda en önemlisi “eski” olarak tabir edileni. Çünkü kentteki tüm sokaklar ve evler, Prag’ın yerleşim alanlarını 10 parçaya bölen bu sisteme göre numaralandırılıyor.
Praha 1 ile 2, Prag gezilecek yerler listesine almaya değer tüm tarihi mekân ve müzeleri kapsıyor. Kentin bu kesimindeki en önemli bölgeler Eski Şehir, Kale, Küçük Şehir, Yahudi Yerleşimi ve Yeni Şehir.
Prag’ın 3 ila 10 arasında numaralar verilmiş diğer yerleşimleri ise Vltava Nehri’nin doğu kıyısında bulunuyor.
Prag Nasıl Bir Yer? Tarihi, Nüfusu…

Prag Tarihi
Gerçekleştirilen kazılar sonucu ilk yerleşimlerin Paleolitik Çağ’da başladığı anlaşılan Prag’ın bulunduğu bölgeye Bohemya adının verilmesine Keltler sebep olmuş.
Günümüzde kentin banliyölerinden biri konumundaki Závist’e yerleşen Keltler, M.Ö. 1. yüzyıldan itibaren kademeli olarak Alman kabileleri tarafından bölgeden sürülmüş.
Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün hemen ardından gerçekleşen Kavimler Göçü sırasında bu kabileler daha batıya kayarak bölgeyi Slav kökenli topluluklara bırakmış.
6. ila 8. yüzyıllar arasında Slav topluluklar bölgenin çeşitli yerlerine savunma yapılarını da içeren yerleşimler kurmuş. Kentin günümüzde en görkemli yapısı olan Prag Kalesi’nin yapımına ise 9. yüzyılın sonlarında başlanmış.
İlerleyen dönemlerde Bohemya bir krallık haline gelirken kent de gelişimini sürdürmüş. Hatta 14. yüzyılda IV. Charles’ın Kutsal Roma İmparatoru ve Bohemya Kralı unvanını almasının ardından Prag bir imparatorluk başkentine dönüşerek Roma ile İstanbul’dan sonra Avrupa’nın 3. büyük kenti haline gelmiş.
Kente altın çağını yaşatan IV. Charles’ın ölümü sonrasında tüm Bohemya’ya fikir ayrılıkları ve savaşlarla dolu uzun bir dönem damgasını vurmuş.
1526’da Habsburg Hanedanı’ndan I. Ferdinand’ın tahta oturması bu süreci bir nebze olsun yavaşlatmış. Ancak sonrasında 30 Yıl Savaşları’na neden olan olayların patlak vermesi ile huzur yerini tekrardan kaosa bırakmış.
1848’de tüm Avrupa’yı etkileyen devrim hareketinin etkisiyle milliyetçi akımların yükselişe geçtiği Prag, I. Dünya Savaşı’nın sonrasında yıkılan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yerine kurulan Çekoslovakya’nın başkenti olmuş.
Yeni kurulan ülkenin yükselişi ile birlikte sanayisi gelişen, nüfusu artan kent II. Dünya Savaşı’nı Nazi işgali altında, sonrasında ortaya çıkan Soğuk Savaş Dönemi’ni ise Sovyet Rusya güdümünde geçirmiş.
1989’da patlak veren Kadife Devrim Çekoslovakya’nın parçalanmasına yol açarken Prag bu sefer de yeni kurulan Çek Cumhuriyeti’nin başkenti haline gelmiş.
Nüfus & Toplum
Kültürel yönü ile ön plana çıkan başkentte 1 milyon 300 binin üzerinde insan yaşıyor. Nüfusun büyük kısmı herhangi bir inanç sistemine mensup değil. Prag halkının dörtte bire yakınıysa Hıristiyan.
Farklı uluslardan toplulukların olması konuşulan dil açısından kente çeşitlilik katarken resmi işlerde ve gündelik yaşama yerel dil Çekçe hâkim durumda.
Prag’a Nasıl Gidilir?

Prag nerede ve ne zaman gidilir konularına açıklık getirdikten sonra sıra kente nasıl gidilebileceğini anlatmaya geldi. Konumu itibariyle Prag’a ulaşım ağırlıklı olarak hava, demir ve kara yolu ağı üzerinden sağlanıyor.
Uçak İle Ulaşım
Prag Václav Havel Havalimanı’na gün içerisinde ülkemizden ve Avrupa’nın değişik noktalarından pek çok sefer düzenleniyor.
Türkiye’den Çekya’nın başkentine seyahat etmek isteyenler için Türk Hava Yolları’nın ve Pegasus’un İstanbul çıkışlı direkt seferleri bulunuyor.
Bu seferler için THY Atatürk, Pegasus ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanırken; varış süreleri 2 saat 30 dakika ila 3 saat arasında değişiyor.
Uçakla Prag’a gitmek için dilerseniz aktarmalı seferleri de tercih edebilirsiniz. Bu seçenek daha çok zaman kısıtlaması olmayan gezginler için ideal çünkü aktarmalı uçuşlarda en düşük varış süresi 5 saat 30 dakika civarında.
Lufthansa, Air France, Ukraine International Aeroflot, Aegean Airlines, KLM, TAROM tarafından düzenlenen seferlerde aktarma Amsterdam, Frankfurt, Kiev, Bükreş, Atina gibi şehirlerden yapılıyor.
Tren İle Ulaşım
Prag nerede rehberinde kente seyahat etmek için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntemse demir yolu ulaşımı. Hollanda, İtalya ve Fransa gibi ülkelerin aksine Çek Cumhuriyeti’nde ulaşımı kolaylaştıran yüksek hızlı tren hatları bulunmuyor.
Buna rağmen gün içerisinde Českédráhy (Çekya Demiryolları), RegioJet, Leo Express ve RailJet tarafından düzenlenen sık seferler sayesinde hem ülke içerisinden hem de dışından kente trenle gitmek oldukça rahat hale geliyor.
Ostrava başta olmak üzere Plzen, Brno, Karlovy Vary gibi ülkenin diğer önemli şehirlerinden başkente Çekya Demiryolları, RegioJet ve Leo Express seferleriyle 4 Euro’dan başlayan fiyatlarla seyahat etmek mümkün.
RailJet ise Prag ile beraber Orta Avrupa’nın en popüler tatil destinasyonları arasında sayılan Viyana ve Budapeşte’den seferler düzenliyor. Viyana’dan düzenlenen seferler için fiyatlar Çekya Demiryolları’nda 42 Euro’dan başlıyor.
Hatta bu güzergâhta RegioJet’i tercih ederseniz, standart biletleri 15 Euro gibi düşük bir bedelle satın alabilirsiniz. Budapeşte’den Prag’a tren yolculuğu yapmak isteyenlere ise Macaristan Demiryolları 19 Euro’dan başlayan fiyatlarla bilet sunuyor.
Otobüs İle Ulaşım
Orta Avrupa içerisinden Prag’a tren yerine otobüsle de gidebilirsiniz. Üstelik bu seçenek dâhilinde yararlanabileceğiniz firma sayısı hava ve demir yolu şirketlerine göre bir hayli fazla.
Eurolines, Ecolines, Student Agency, Leo Express, Orange Ways Avrupa’nın önemli kentlerinden ve ülkenin diğer önemli yerleşimlerinden Prag’a yolcu taşıyan firmaların başında geliyor.
Ülke içerisinde belirli güzergâhlar arasında sefer düzenleyen yerel firmaların biletlerini terminallerdeki gişelerden veya bindiğiniz otobüsün şoföründen temin edebilirsiniz. Uzun mesafelere çalışan firmalarınkileri satın almak içinse idos.cz adresinden yararlanabilirsiniz.
Prag’a Ne Zaman Gidilir?

Prag gezi rehberi dâhilinde tarihçesine, nüfus yapısına ve yurt dışından ulaşım yöntemlerine değindikten sonra sıra en önemli konulardan biri olan seyahat için en uygun dönemlerini anlatmaya geldi.
Orta Bohemya’da yer alan kentte yıl boyunca karasal iklimin etkileri görülüyor. Kış aylarında hava sıcaklığı 0°C civarında seyrederken kar yağışı sık görülüyor.
Bu dönemde üzerini kaplayan beyaz örtü sayesinde Prag çiftlere aradıkları romantik atmosferi sağlıyor. Sakinliğin ön planda olduğu kış mevsiminde kente seyahat ederseniz Ocak ayında düzenlenen Prag Kış Festivali’ne ve Avrupa Film Günleri’ne katılma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Doğanın canlanmaya başladığı Mart ayının başında kültürel etkinliklerin ağırlıkta olduğu Bohemya Karnavalı, devamında ise Paskalya Bayramı kutlamaları kente olan ilgiyi artırıyor. Yazın etkisini hissettirmeye başladığı Mayıs’ta ise kent 120 farklı çeşidin denenebildiği, 17 gün süren Çek Bira Festivali’ne ev sahipliği yapıyor.
Tatiliniz sırasında Prag’ın ünü tüm dünyaya yayılmış gece hayatını tanımak ve popüler turistik mekânlarını rahatça gezmek isterseniz, pek çok gezgin gibi siz de yaz mevsimini tercih edebilirsiniz.
Sıcaklık ortalamasının 24°C’ye çıktığı kentte bu aylarda düzenlenen kültürel organizasyonlar müzik -özellikle de caz- temalı oluyor.
Prag’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Orta Avrupa kültür turlarının gözde duraklarından olan Prag’ın kent merkezindeki 10 bölgede her bütçeye ve zevke uygun otel seçeneğini kolayca bulabilirsiniz.
Ancak kalacağınız tesisin toplu taşımaya, gezilecek yerlere, alışveriş ve eğlence olanaklarına yakın olmasını isterseniz sizlere 3 bölgeye yoğunlaşmanızı tavsiye ederim.
Eski Şehir Meydanı ve çevresi ya da yerel dildeki adıyla Stare Mesto, sizlere önereceğim konaklama bölgelerinin ilki. 4★ Hotel UNIC Prague ve 5★ Grandior Hotel Prague gibi hizmet kalitesi yüksek seçeneklerin bulunduğu bölgeden yürüyerek kentin popüler mekânlarının çoğuna ulaşabilirsiniz.
Bir önceki Prag seyahatim sırasında kaldığım 4★ Appia Hotel Residences’ın bulunduğu Mala Strana Bölgesi, Eski Şehir Meydanı’na 15-20 dakikalık yürüme mesafesinde. Hatta yürüyerek efor sarf etmek istemezseniz, metro veya tramvayı da kullanabilirsiniz. Gece hayatı açısından bölge daha sönük kalsa da kent kültürünü tanımak ve fotoğraf çekmek için burası en ideal yerlerden bir tanesi.
Eğer eğlenceye yakın olmayı tercih ederseniz, otel seçiminizi Nove Mestro yani Yeni Şehir’deki tesisler arasından yapabilirsiniz.
Lüks seçenekler kadar uygun fiyatlı oteller de ev sahipliği yapan bölge, ulaşım olanakları açısından fazlasıyla zengin. 3★ Bed&Books Art Hotel ile 5★ Radisson Blu Alcron Hotel, bu bölgede sizlere tavsiye edeceğim otellerden sadece ikisi.
Otel Rezervasyonu
Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonumu internetin en ünlü ve güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden yapıyorum.
Rezervasyon seçeneğinize göre ödemenizi otelde yapabilir, yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta ise rezervasyonunuzu konaklamanıza 24 saat kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. Booking.com’da yer alan tüm Prag otellerini incelemek isterseniz tıklayın.
Prag gezi rehberi dâhilinde bahsetmiş olduğum otel ve konaklama bölgeleri ile ilgili ayrıntıları öğrenmek isterseniz aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.
Prag’da Gezilecek Yerler

Mimari açıdan göz kamaştıran pek çok tarihi yapıya sahip Prag’daki gezintinize Astronomik Saat ve Eski Belediye Sarayı, Tyn Kilisesi, Jan Hus Anıtı, Kinsky Sarayı ile çevrili Eski Şehir Meydanı’ndan başlayabilirsiniz.
Etrafında çok sayıda yeme-içme mekânının ve alışveriş olanağının bulunduğu meydanın ardından Charles Köprüsü’nü geçip, kentin en önemli simgesi olan Prag Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Klementinum, en az kale kadar büyük ve içerisinde görülmeye değer detayları barındıran bir diğer önemli bina. Kent hakkında daha fazla tarih bilgisi edinmek için Barut Kapısı’nı ve Prag Ulusal Müzesi’ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz.
Dans Eden Ev ve John Lenon Duvarı gibi ilgi çekici ayrıntılara sahip başkentin geçmişinde önemli bir yere sahip olan azınlıkların yaşam biçimleri hakkında fikir sahibi olmak için Mala Strana ile Josefov’u gezi listenize dâhil edebilirsiniz.
Etkileyici kent manzarasını izlemek içinse üzerinde Eyfel Kulesi örnek alınarak inşa edilmiş bir gözlem kulesinin bulunduğu Petrin Tepesi’ne veya Barok mimarinin en etkileyici örnekler arasında gösterilen Aziz Niklaus Kilisesi’nin yeşil çatılı kubbesine çıkabilirsiniz.
Yazın Prag’a seyahat ederseniz güneşim tadını çıkarmak ve huzur bulmak için Vlata Nehri’nin Şeytan Deresi adlı kolu üzerindeki Kampa Adası’nı tercih edebilirsiniz.
Prag gezi rehberinin bu bölümünde bahsetmiş olduğum yerlerle ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları “Prag Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Prag’da Ne Yapılır?

Farklı kültürlerle etkileşime girdiği hareketli tarihi sayesinde Prag, günümüzde konuklarına keyifli vakit geçirebilecekleri çok sayıda fırsat sunuyor. Müzikten mimariye, gastronomiden el sanatlarına kadar çeşitli konularda en iyi örnekleri barındıran kentte bu fırsatların tadını çıkarmaya şu sırayla başlayabilirsiniz:
- Kentin tarihine ışık tutan yapıları gezin.
- Gotik mimarinin eşsiz örneklerinden sayılan katedral ve kiliseleri ziyaret edin.
- Sanatın ve tarihin buluşma noktası olan müzelerdeki değerli koleksiyonları inceleyin.
- Petrin Tepesi’nde bir banka oturup enfes manzaranın tadını çıkartın.
- David Cerny’nin kente özgünlük katan heykellerine yakından bakın.
- Bebek İsa’yı ve Dans Eden Evi Görün.
- Eski Kent’in sokaklarını gezip bol bol fotoğraf çekin.
- Sigmund Freud Heykeli’ni bulmaya çalışın.
- Hareketli gece hayatının tadını çıkarmak için Zivkov’a gidin.
- Geleneksel kukla gösterilerini izleyin.
- Kentten ayrılmadan mutlaka birkaç bira çeşidinin tadına bakın.
Hazırlamış olduğum listedeki maddelerle ilgili işinizi kolaylaştıracak ayrıntıları öğrenmek için “Prag’da ne yapılır?” adlı içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.
Tur Rezervasyonları
Prag çok turistik ve popüler bir kent. Şehirde yapılacak aktivitelerin biletleri bazen günler öncesinden tükenebiliyor. Bu nedenle önemli yerlerin giriş biletlerini geziniz öncesinde internetten almanızı, ilgili turlara kayıt olmanızı tavsiye ederim.
Ben kendi seyahatlerimde Getyourguide sitesini kullanıyorum. Prag’da yer alan en popüler turları incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Prag’da Ulaşım

Prag’da hem havalimanından kent merkezine hem de şehir içinde ulaşım konusunda gezginlerin kullanabilecekleri pek çok seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerin büyük kısmı ekonomik fiyatları ile dikkat çekerken bir kısmı sundukları konfor ve hız avantajları ile öne çıkıyor.
Türk Hava Yolları ve Pegasus’un İstanbul çıkışlı uçak seferleri aracılığıyla Václav Havel Havalimanı’na ulaştıktan sonra kent merkezine gitmek için tercih edebileceğiniz seçeneklerin başında Airport Express geliyor.
Çekya Demiryolları gözetiminde faaliyetlerini sürdüren bu araçların dışında belediyenin gece ve gündüz sefer yapan otobüslerini de tercih edebilirsiniz.
Dilerseniz şehir merkezine özel transferler ile rahatça ulaşabilirsiniz, tıklayın: Prag Havaalanı: Özel Transfer (Süre: 30 Dakika, Başlangıç fiyatı 26,95 Euro)
Kişiye özel hizmet almak size daha cazip gelirse rezervasyon yaptırdığınız otelin havalimanı transfer hizmetinden yararlanabilir veya Prague Airport Transfer, Prague Airport Shuttle, Fix Taxi gibi firmaların tekliflerini değerlendirebilirsiniz.
Eğer kalacağınız otel kent merkezindeyse yürüyerek dilediğiniz yere kolayca ulaşabilirsiniz. Hızlı bir ulaşım aracı arıyorsanız taksi veya metroyu tercih edebilir, kentin kendine has dokusunun tadını çıkarmak isterseniz tramvaya binebilirsiniz. Gezi programınızda Prag’ın banliyölerine yer verenler için en ideal ulaşım aracı belediye otobüsü.
Gezilecek yerler açısından zengin içeriğe sahip Prag’da bir yerden başka bir yere gitmek için planlar yaparak vakit kaybetmek istemiyorsanız Hop On Hop Off otobüslerin 24 ve 48 saatlik turlarına katılabilirsiniz.
Mavi ve kırmızı renklerin verildiği 2 tur rotasında toplam 23 durak bulunuyor. Otobüslerin güzergâhları üzerindeki önemli yapılarla ilgili bilgilendirme 23 farklı dilde yapılıyor. Dileyen konuklar Vlata Nehri’ndeki 1 saatlik tekne gezintisine hiçbir ücret ödemeden katılabiliyor.
Prag gezi rehberi dâhilinde kısaca değinmiş olduğum toplu taşıma ve tur seçenekleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için şu yazılarımızı okuyabilirsiniz:
Prag Şehir İçi İndirim Kartı: Prague Card

Her tatil destinasyonunda olduğu gibi Prag için de yoğun bir ziyaret programı oluşturulması, seyahat bütçesinden daha büyük bir payın giriş ücretlerine ve ulaşıma ayrılması anlamına geliyor.
Özellikle çok geniş bütçeye sahip olmayan gezginler için zorlayıcı olabilen bu durumdan kurtulmanın yolu Prague Card satın almaktan geçiyor.
2 gün veya daha uzun süreli tatillerde avantaj sağlayan kart sayesinde ücret ödemeden kentteki 50’den fazla turistik noktaya ve müzeye giriş yapabilir, toplu taşıma sistemi ile havalimanı transfer hizmetlerinden yararlanabilir, 2 saatlik otobüs gezilerine katılabilirsiniz.
Ayrıca pek çok noktada indirim hakkına sahip olabilir ve popüler turistik noktalara girişte sıra beklemek durumunda kalmazsınız.
Dilerseniz Prague Card’ınızı internetten de satın alabilirsiniz, tıklayın: Prag Şehir Kartı: 2-Günlük, 3-Günlük veya 4-Günlük (Başlangıç fiyatı 58 Euro)
Prag’da Alışveriş

Prag’ın bir alışveriş cenneti haline gelmesinde yerel halkının el sanatları konusundaki yatkınlığının ve özgün tasarımlar üretmedeki başarısının payı bir hayli fazla.
Üstelik alışveriş mekanlarında; ahşap oyuncaklardan posterlere, kristallerden porselenlere kadar ustalıkla yaratılmış ürünler kadar ağız sulandıran lezzetleri de bulabilmek mümkün.
Para Birmi
Ticari işlemlerde yerel para birimi Çek Kronunası (Koruna) kullanılıyor. Çek Kronu’nun uluslararası kısaltması “CZK”.
Ülke içerisinde kısaca “Kč” olarak ifade ediliyor. Kentte bir şeyler yemek veya alışveriş yapmak için yanınızda yerel para birimi bulundurmanız veya kredi kartı kullanmanız gerekmiyor.
Çünkü kent merkezindeki birçok otelde; Mc Donald’s, KFC, Marks & Spencer şubelerinde; Albert ve Billa gibi süpermarketlerde Euro hatta İngiliz Sterlin’i de kabul ediliyor.
Döviz Bozdurma
Prag’da neredeyse her turistik mekânın yakınında döviz bürosu bulunuyor. Ancak bu büroların büyük kısmı, müşterilerine yüksek komisyon öneriyor.
Prag’da döviz bozdurma gerçekten sıkıntılı. Mağdur olmamak için mutlaka bozdurmak istediğiniz tutarın ne kadar Çek Korunası ettiği konusunda satıcı le mutabakata varın.
Bazı dövizciler bozdurulacak tutara göre farklı tur uyguluyor. Bazıları alış kurlarını çok daha düşük tutuyor. Kısaca mutlaka elinize geçecek tutar konusunda öncesinde uzlaşın.
Kredi Kartı Kullanımı ve ATM’ler
Kentteki müzelerin tümünde ortalamanın üstündeki hemen hemen her yeme-içme ve alışveriş mekânında kredi kartı ile ödeme kabul ediliyor. Yine de küçük çaplı yerel işletmeler nakitle çalıştıkları için yanınız da bir miktar para bulundurmanızda fayda var.
Zaten nakde ihtiyaç duyarsanız kent merkezindeki ATM’lerden Visa ve Master Card türevi kredi kartınızla düşük komisyon oranlarıyla para çekebilirsiniz. Tabii bu işlemi gerçekleştirebilmek için Türkiye’deyken kartınızı yurt dışı işlemlere açtırmayı sakın unutmayın.
KDV Muafiyeti (Tax Free)
Prag’da Avrupa Birliği vatandaşı olmayan gezginler, “Tax Free” logosu taşıyan yerlerden tek seferde 2.000 CZK ve üstü alışveriş yaparlarsa vergi oranı dâhilinde iade hakkına sahip olabiliyor.
Vergi iadesinden yararlanmak isteyen bireylere alışveriş tarihinden itibaren 30 gün süre tanınıyor ve alışveriş mekânlarında faturanın yanı sıra bir başvuru formu veriliyor.
Eğer almış olduğunuz bu formu eksiksiz bir şekilde doldurur ve faturanızla birlikte havalimanındaki ilgili bölüme başvuru yaparsanız alışveriş tutarınızın %14’ü oranında para iadesi alabilirsiniz.
Prag’da telekomünikasyon ve gıda kategorisine %5, diğer kategorilerdeki ürünlere ise %19 oranında vergi ekleniyor.
Açılış Saatleri
Prag’daki alışveriş caddelerinde faaliyet gösteren çoğu dükkân ve mağaza hafta içi 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Hafta sonu bu mekânlar genelde 13.00’ten pazartesi sabahına kadar kapalı oluyor. Turizm sezonunun yoğun günlerinde küçük çaplı yerel işletmeler kapanış saatlerini 22.00’a kadar uzatabiliyor. Alışveriş merkezleri ise haftanın 7 günü açık olmakla birlikte 20.00’a kadar açık tutuluyor.
Pazarlık
Prag’da fiyatlar üzerine pazarlığı sadece küçük çaplı yerel işletmelerde ve pazarlarda yapabilirsiniz. Zincir mağazalarda ve alışveriş merkezlerinde ise yılda iki defa indirim dönemleri oluyor.
Bu dönemlerden ilki şubat ayında başlayıp nisan ayına kadar devam ederken ikincisi ağustos ayından ekim ayına kadar sürüyor. Bu dönemlerde ağırlık hazır giyim ve ayakkabı kategorilerine verilse de çoğu zaman diğer ürün grupları da kapsam dâhiline alınıyor.
Alışveriş Caddeleri
Birbiri ardına açılan AVM’ler yerel halkın ve gezginlerin yeni gözdeleri konumuna gelmelerine rağmen kentte halen daha uygun fiyatlı alışveriş yapılabilecek caddelere rastlamak mümkün.
Bu caddelerin başında birçok gezginin Prag gezilecek yerler listelerinin ilk sırasına koydukları Old Town Meydanı’na açılan Celetna ve Na Prikope geliyor.
Her iki cadde de zengin ürün çeşitliliği sayesinde yoğun ilgi çekiyor. Vodickova ve Stepanska caddeleri arasındaki bağlantı noktası konumundaki Lucerna Pasajı’nda; müzik enstrümanları, seramik ve çanta, cüzdan gibi objeleri satan dükkânlar yer alıyor. Koruna Pasajı’na ise hazır giyim ve aksesuar alışverişi için zaman ayırabilirsiniz.
Avm & Market
Prag’daki alışveriş merkezleri her yaş grubuna hitap eden içerikleri kadar mimari özellikleriyle de dikkat çekiyor. 2005 yılında faaliyete geçen Centrum Chodov bu mekânlar arasında kapladığı alan bakımından en büyüğü.
200’ün üzerinde mağazayı barındıran 4 katlı AVM’de; Esprit, H&M, Swarovski, Tommy Hilfiger, MAC, Sephora, Marks & Spencer gibi dünya çapında üne sahip markalar bulunuyor.
Benzer tarzdaki içerik için Myslbek Shopping Gallery, Arcady Pankrac ve Slovanski Dum’ı gezi listenize ekleyebilirsiniz. Palladium ise zengin alışveriş olanaklarını dünyanın çeşitli bölgelerine özgü mutfak kültürlerinden örnekler sunan yeme-içme alanlarıyla birleştiriyor.
Prag’da yerel markalara ait büyük mağazalar da bir hayli ilgi topluyor. My Narodni ve Bila Labut, bu tarz mekânlar arasından öne çıkanlar.
Sokak Pazarları
Kentte en taze çiftlik ürünlerinden özgün tasarımlı ikinci el objelere kadar pek çok ürünü bulabileceğiniz yerlerse pazarlar. Prag Pazarı, kentin en büyük AVM’si ile boy ölçüşebilecek yapısıyla ün kazanmış.
Tarihi 13. yüzyılın başına kadar uzanan Havel Pazarı, kendine özgü atmosferleri ile kentteki günlük yaşam hakkında ziyaretçilerine değerli bilgiler sunan bir diğer mekân.
Komünist Dönem’den kalma eşyalar bulunabilen ender yerlerden biri olması Kolbenova Flea Market’ı koleksiyonerlerin gözünde değerli kılıyor.
Detaylar için “Prag’da Nerede Alışveriş Yapılır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Prag’dan Ne Alınır?

Prag gezi rehberinin alışveriş bölümünde de belirttiğim gibi kentte satın alınmaya değer ürünlerin fazla olmasında halkının etkisi çok büyük.
Ne demek istediğimi en iyi Çek porseleni, Bohemya kristalleri, Mucha posterleri, Marionette ve ahşap oyuncak satan dükkânlara girdiğinizde el işçiliğindeki ustalığı gördüğünüzde anlayabilirsiniz.
Bu dükkânlarda ayrıca Prag’ın ünlü yapılarını konu alan magnet ve kupa gibi klasik hediyelik eşyaları da bulabilirsiniz.
Kentte satışı yapılan ürünler sadece ev eşyaları ve dekoratif objelerle sınırlı değil. Prag caddelerinde ve alışveriş merkezlerinde gastronomi tutkunlarının hoşuna gidecek lezzetler de bulunuyor.
Bu lezzetlerin başında ünü tüm dünyaya yayılan Çek biraları geliyor. Alkolü içeceklerden hoşlananlara denemelerini önereceğim bir diğer ürünse Karlovy Vary şehrinin spesiyalitesi Becherovka Likörü.
Aynı kentten tüm Çekya’ya yayılan kakao, badem ve vanilya aromalı kâğıt helvaları Prag sokaklarındaki tüm tezgâhlarda bulabilirsiniz.
Şehirde satılan hediyelik eşyalarla ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Prag’dan ne alınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
Prag’da Yeme İçme

Yeni adıyla Çekya’nın başkenti Prag yeme içme kültürü açısından çok sorun yaşanacak bir şehir sayılmaz. Ülkenin mutfağının zengin olması yanında Türk, İtalyan, Hint, Çin restoranları da son derece yaygın dolayısıyla her türlü damak tadına uygun seçenekler mevcut.
Ancak Çek mutfağı özelinde Prag yemeklerinden kısaca bahsedersek bol kalorili, yağlı, fazlaca et ve patates kullanılan bir mutfakları olduğunu söyleyebilirim. Tabii bunda Çek mutfağının Almanya, Avusturya ve Macaristan’dan fazlaca etkilenmesinin de önemli rolü var.
Prag, daha doğrusu Çek mutfağının komşu ülkelerden etkilendiğini belirtmiştim. Yerel lezzetler açısından bakarsak mutfaklarında son derece zengin bir çorba çeşidi var ve öğle ile akşam yemeklerinde de çorba sıkça tüketiliyor. Hatta öyle çorbaları var ve bunlar o kadar doyurucu ki tek başına çorba bile bir öğün doymak için yeterli olabilir.
Bunun dışında Prag yeme içme kültüründe domuz, dana ve tavuk eti son derece geniş yer kaplıyor, buna bir de sebzelerden patatesi ekleyin.
Yemeklerse genelde bir et yemeği yanında haşlanmış, kızarmış veya fırınlanmış patates içeriyor. Balık ise birkaç yerel tatlı su balığı dışında Prag mutfağında çok yer bulmayan bir seçenek. Hatta daha çok lüks restoranlarda deniz ürünleri bulabileceğinizi belirtmem lazım.
Aslında Prag’da kahvaltı kültürü bize benziyor biraz, çünkü tuzlu ağırlıklı kahvaltıları var. Ekmek yanında Praglılar daha çok salam, sosis gibi etleri, yumurta ve peynir yemeyi tercih ediyorlar. Eğer kahvaltıda tatlı yiyecekler tüketeceklerse bu daha çok reçel veya donut olabiliyor.
Öğle yemeği Praglılar için önemli bir öğün. Çalışan kesim genellikle sık sık aynı restoranda, özel indirimli fiyatlarla sunulan “menü” şeklindeki yemekleri tercih ediyor.
Dolayısıyla Praglılar’ın akşam yemekleri görece daha sade. Hafif ya da yağlı ve ağır olabilir ancak çok çeşit içermeyen akşam yemekleri tercih ediliyor.
Sıcak bir Akdeniz ülkesi olmamasından sanırım, yemeklerin Praglıların sosyalleşmesinde büyük bir rolü yok. Mümkün olduğunda arkadaşlar ve aile üyeleri birlikte yemek yemeyi tercih etse de Çek kültüründe bu bir İtalya, İspanya gibi sözünü edecek kadar önemli bir değer sayılmaz.
Açılış Saatleri
Restoranların açılış saatleri ise Prag’da 10:00–11:00 civarında. Tabii eğer kahvaltı da servis eden bir restorandan bahsediyorsak açılış 08:30–09:00 civarında olur. Kapanış ise genellikle 23:00–00:00 sularındadır.
Prag’da restoranların büyük çoğunluğu haftanın her günü açık olmakla birlikte nadiren Pazar günü kapalı olanlar da görülebilir. Bir de benim anlayamadığım bir uygulama olarak restoranlar hafta sonları birkaç saat daha erken kapanıyor ki aslında hafta sonları uzun çalışıp Pazartesi, Salı günleri erken kapanması daha uygunken.
Özetle; Prag’da açık restoran bulamadığınız için aç kalmak söz konusu olmaz pek. Hatta özellikle Old Town, Na Prikope, Wenceslas Meydanı gibi turistik yerlerde çalışma saatleri çok daha esnektir.
Rezervasyon
Rezervasyon ise Prag’da restoranına göre değişen bir gereklilik. Bazı restoranlarda rezervasyon gereksizken, ödüllü ve çok tercih edilen yerlerde rezervasyonsuz yer bulmak mümkün olmayabilir.
Ancak eğer kenti turist olarak ziyaret ediyor ve genellikle turistik bölgelerde bulunmayı planlıyorsanız, ayrıca herhangi bir restoranı özellikle denemek gibi bir amacınız da yoksa rezervasyon konusunda çok endişelenmemenizi öneririm.
İçecekler
Prag Yemek Rehberi yazısındaki en önemli bölümlerden birisi sanırım içecekler. Zira en önemli içecek olan “su” Prag’da biraz pahalı ancak çeşme suları içilebilir. Dolayısıyla yanınıza alacağınız şişeyi otelde doldurarak şehri gezebilirsiniz.
Bunun dışında Praglılar’ın sıkça tükettiği bir diğer içecek ise şekerli ve limonlu çay. Dolayısıyla hemen her cafede çay bulabilirsiniz.
Biranın Prag’da ne kadar çok tüketilen bir içecek olduğundan Prag’dan ne alınır? yazısında da bahsetmiştim. Kentin yerlileri birayı hemen hemen her akşam yemeğinde tükettiği gibi fiyatları da çok uygun, 1 USD civarında diyebilirim.
Prag gezi rehberi yazısında özellikle bahsetmek istediğim bir diğer içecek ise Kofola. 40 yıl süren komünist Çekoslovakya döneminde Coca Cola ve Pepsi gibi markaların ithalatı yasak olduğundan ülke buna muadil kendi kolasını yaratmış.
Hala da sıkça tüketilen Kofola’nın aslında bu markalarla aynı tarife sahip olduğu söyleniyor ki ben tadında önemli bir fark göremedim. Komünizm artık bitti ancak bu arada son derece güçlü bir marka haline gelen Kofola Prag’da ve tüm Çek Cumhuriyeti’nde tüketilmeye hala devam ediyor.
Çok ünlü olmasa da Çek Cumhuriyeti’nde şarapçılık ve kaliteli şarap üretimi de mevcut. Ancak ülkedeki önemli üreticilerin bir Fransız veya İtalyan şaraplarıyla yarışamayacaklarını bilmelerinden dolayı Çek şaraplarını farklı kılmak için üzümler üzerinde çalışmışlar. Bunlar arasında Moravian şarabı ise sizlere tavsiye edebileceğim en lezzetli seçeneklerden biri.
Becherovka ise alkollü bir içecek ancak aynı zamanda sindirime yardımcı olması amacıyla da içiliyor. Sade veya tonikle karıştırılarak, Prag’da bol tüketilen Becherovka ülkenin milli içeceklerinden biri olmuş diyebilirim.
Öğün Fiyatları
Çek kronunun USD ve Euro karşısında değerli bir para birimi olmamasından dolayı Prag yemek fiyatları aslında Venedik, Barselona, Roma, Londra gibi Avrupa şehirlerine kıyasla çok daha uygun, hatta bazen yarı yarıya. Dolayısıyla Prag ziyaretinizde muhtemelen bütçenizi en az zorlayacak kısım yeme içme olacaktır.
Turistik bölgelerde yer alan restoranların yemek kalitesi tartışılır olsa da fiyatların çok uygun olduğunu söyleyebilirim, ki aslında aynı durum tüm Prag için de geçerli.
Prag gezi rehberi yazısında öğün fiyatları için ben ortalama rakamlar vereceğim ancak seçeceğiniz restoran ve menülere göre bu rakamların biraz daha düşüğü de mümkün olacaktır.
Öğün Fiyatları
Kahvaltı için bütçenizi ortalama olarak 5 USD gibi düşünebilirsiniz (ki 100–120 Kron arası). Ancak kahvaltıyı otelde konaklama fiyatına dahil olarak almanızı öneririm zira kahvaltı kültürümüz benzediği için otellerde sunulan kahvaltılar da doyurucu olacaktır.
Öğle yemeklerini atıştırmalık bir sandviç veya dürüm olarak geçiştirmek isterseniz 7 USD civarı (150 Kron), bir restoranda öğle yemeği menüsü almak isterseniz 10–12 USD civarı (250 – 300 Kron) bir bütçe belirleyebilirsiniz.
Akşam yemeklerinin ise bir restoranda, çorba, ana yemek ve tatlıdan oluşan bir menü seçtiğinizi düşünerek ortalama 15 USD (300–350 Kron) civarında olacağını söyleyebilirim.
Bahşiş
%10 civarı olan servis bedelini bazı restoranlar faturaya ekleyebilir ki o durumda bahşiş bırakmak gerekli değil, ancak adisyonda böyle bir ekleme görmüyorsanız bırakabilirsiniz.
Yalnız Prag’da masaya bahşiş bırakmak sık görülen bir adet değil. Dolayısıyla bahşiş vermek istiyorsanız ve elinizde tüm para varsa, garson faturayı getirdiğinde üstüne bahşişi de ekleyerek ödeme istediğiniz tutarı belirtmelisiniz ve o durumda para üstü de bahşiş alınmış halde gelecektir.
Prag’da Ne Yenir?

Prag gezi rehberi yazısının belki de en merak uyandıran bölümlerinden birisi yöresel lezzetler kısmı. Önce özet olarak şunu belirteyim; Prag’da hemen her ülkenin mutfağına özel restoranlar ve yemekler bulabilirsiniz. Ancak yerel lezzetler arıyorsanız kısaca hepsinden bahsedebilirim.
Atıştırmalıklar
Prag’da atıştırmalık yiyecekler aslında çok çeşitli. Trdelnik gibi tatlı atıştırmalıklardan, kızarmış peynir yemeği olan Smažený Sýr, sosisli sandwich Grilované Klobásy, açık bir sandwich olan Chkebíčky ve patatesli pancake Bramboraky’ye kadar zengin bir yelpaze mevcut. Hepsi de lezzetli ve doyurucu yemekler.
Ana Yemekler
Prag yemeklerinin biraz ağır olduğunu söylemem lazım. Yine de ülkeye Macaristan’dan gelen ve Çek damak tadına uyarlanan Gulas, kıvamlı ve doyurucu bir sebze çorbası olan Kulajda, sıradışı bir biftek yemeği Svickova Na Smetane ve peynirle yapılan Nakladany Hermelin isimli yemekleri denemenizi öneririm.
Tatlılar
Tatlılar da aynı yemekler gibi biraz ağır Prag’da. Bunun en önemli sebebi de bol tereyağı kullanılması. Apple Strudel, Sufle, Profiterol gibi uluslararası lezzetler yanında Ovocne Knedlinky gibi meyveyle doldurulmuş hamur işi veya bir çeşit krep olan Plačinky Prag’da tadabileceğiniz yerel tatlılardan.
Prag Yemek Turları

Dilerseniz Getyourguide’ın düzenlediği yemek turlarına katılarak Çek mutfağını rehber eşliğinde de keşfedebilirsiniz. En popüler turlardan bazıları:
Orta Çağ Akşam Yemeği ve Sınırsız İçecekler : Sınırsız içecekler eşliğinde, Orta Çağ mutfağından 5 çeşit yemeğin tadını çıkarmak için Prag’ın kalbinde bir akşam geçirin. Süre 3 saat, hızlı onay, kolay iptal etme. Başlangıç fiyatı kişi başı 46 Euro
Kuyrukları Atlatarak Giriş: Hard Rock Cafe Prag: Avrupa’nın en büyük Hard Rock kafelerinden birinde Rock n ‘Roll dolu öğle veya akşam yemeğinin tadını çıkarın. Süre 75 dakika, hızlı giriş, hızlı onay, kolay iptal etme. Başlangıç fiyatı kişi başı 18 Euro
Prag’da Gece Hayatı

Prag gezi rehberinde sıra, eğlenmeyi seven gezginlerin en çok merak ettikleri konuya yani gece hayatını anlatmaya geldi. Kentte yıl boyunca gece hayatı canlılığını koruyor. Ancak zirveye çıktığı dönem Haziran ile Ağustos arasındaki 3 aylık zaman dilimi oluyor.
Bu dönemde düzenlenen eğlenceler gece kulüpleri ve barlarla sınırlı kalmayıp, festivaller aracılığıyla sokaklara kadar taşıyor. Üstelik herkesin eğlenebileceği tarzda mekân çeşitliliğine sahip kentte fiyatlar da Avrupa’nın birçok yerine göre bir hayli uygun.
Eğlence seçenekleri bakımından kentin en zengin bölgesi Yeni Şehir. Bölgenin sokaklarında kokteyl barlardan gece kulüplerine, publardan striptiz kulüplerine kadar geniş bir yelpaze sizleri bekliyor.
Hareket dolu akşama sakin bir başlangıç yapmak isterseniz, Double Trouble veya The Dubliner arasından seçim yapabilirsiniz. U SUDU ise standart tipte bir pub gibi gözükse de aşağısındaki 5 katında konuklarına farklı tipte eğlenceler sunuyor.
Eğer tematik eğlence mekânları hoşunuza gidiyorsa John Lennon Pub, Buddha, Bugsy’s Bar, Tretter’s ve Hemingway Bar ilginizi çekebilir.
90’lı yılların dans müziklerinden hoşlanıyorsanız Lucerna’yı, Dj performansları ile coşmak isterseniz Roxy ya da Karlovy Kazne’yi tercih edebilirsiniz.
Prag’a Yakın Gezilecek Diğer Şehirler

Prag tatiliniz sırasında gezi programınızı tamamlayıp yeni yerler keşfetmeye karar verirseniz önceliği Çekya’nın diğer turistik şehirleri Brno, Karlovy Vary ve Plzen’e verebilirsiniz.
Moravia Bölgesi’nin başkenti konumundaki Brno, mimari açıdan karışık ancak kültürel anlamda zengin bir şehir. Ayrıca ampulle aydınlatılan ilk tiyatro burada yer alıyor. Adı dilimizde “Karlov’un Banyosu” anlamına gelen Karlovy Vary, termal kaynakları ile ün kazanmış.
Yaygın tanınan bir bira çeşidine adını veren Plezen ise gastronomi tutkunları kadar Gotik mimariye ilgi duyan bireyleri de kendisine çekmeyi başarıyor. Çekya Demiryolları, RegioJet ve Leo Express, üç kente 4 Euro’dan başlayan fiyatlarla yolculuk fırsatı sunuyor.
Günübirlik Turlar: Dilerseniz Prag’dan günübirlik Karvloy turlarına da katılabilirsiniz, tıklayın: Karlovy Vary’de Prag Öğle Yemeği ile Tam Gün Turu (Başlangıç turu 65 Euro)
Çekya sınırları içerisindeki kentler dışında ayrıca tren yolculuğu yaparak Orta Avrupa’nın Prag kadar popüler diğer iki şehri Viyana ve Budapeşte’ye de gidebilirsiniz. Kültürel, sanatsal alanlarda öne çıkan bu iki kentin gezilecek yerleri ve konaklama olanakları hakkında detaylı bilgileri aşağıda başlıklarını sıraladığım içeriklerimizde bulabilirsiniz.
- Budapeşte Gezilecek Yerler
- Budapeşte’de Nerede Kalınır?
- Viyana Gezilecek Yerler
- Viyana’da Nerede Kalınır?
Prag gezi rehberi yazısı boyunca alışverişten ulaşıma, konaklama yapılacak bölgelerden gezilecek yerler konusuna kadar elimden geldiğince birçok detaylı bilgi paylaşmaya çalıştım.
Eğer sizin de şu bilgileri de Prag gezi rehberi yazısına eklemelisiniz dediğiniz şey varsa mutlaka yorum yazarak bizimle paylaşım.
Şu an ki kurlarla prag için ucuz denilebilir mi? Aralik ilk haftasina bilet aldim ama kotu mu olur o donem gezmek acaba? 4 tam gün ayirdim süre olarak yeterli midir sizce ve prag karti alalim mi ? Tesekkurler
ocak 15 de turla gitmeyi planlıyoruz çok soğuk mudur? ve nehir turları nasıl olur soğukta
Budapeşte Avrupa’nın en soğuk şehirlerinden biri. Kışın doğal olarak çok soğuk olabiliyor, tabi sıkı giyinirseniz keyifle gezmek de mümkün. Budapeşte’deki nehir turları diğer Avrupa şehirlerine göre çok da orijinal olmayabilir. Kapalı teknelerdeki turlara katılırsanız hava engeline takılmazsınız.
Yazı Prag hakkında
yazınızı okudum ve gerçekten çok beğendim. Bu denli bilgilendirici paylaşımlarda bulunduğunuz için teşekkür ederim 🙂
İlginiz ve güzel yorumlarınız için ben teşekkür ederim 🙂
Merhabalar Mayıs sonu Prag’a gideceğiz.Özellikle yeme-içme konusundaki bilgiler için çok teşekkürler. Ortaçağ gecesi konusunda ikilem yaşıyoruz önereceğiniz bir yer var
mı? teşekkürler.
Tülay Hanım merhabalar, bu tür aktiviteler kimi gezginler için oldukça eğlenceli olabiliyor. Bu konudaki en popüler turlardan bir tanesi için tıklayın: Orta Çağ Akşam Yemeği
Merhaba bu haftasonu ailemizle Prag ı gezmeye gideceğiz. Sayfanız sayesinde bir sürü bilgi edinmiş oldum. Çok teşekkür ederim. Sık kullanılanlarıma ekledim sayfanızı. Daha çok okuyacağım vaktim olduğunda… Sevgilerimle
Merhabalar, ilginiz için ben çok teşekkür ederim. Şimdiden eğlenceli bir gezi dilerim…