Prag şehrindeki görülmesi gereken duraklar arasında bir başka zengin bölge de Vltava Nehri’nin batısında, şehre hakim geniş bir tepeye kurulmuş olan Prag Kalesi. 1000 yılı aşkın bir süredir şehrin yönetim bölgesi olan Prag Kalesi ve içerisindeki çeşitli yapılar bugün de Çek Cumhurbaşkanlığı Resmi Konutu olmaya devam ediyor.
Hem keyifli hem de hiçbir detayı kaçırmadan gezebilmek için en az 1 gününüzü ayırmanız gereken, Guinness Rekorlar Kitabı’na Dünyanın En Eski Kalesi ve En Büyük Kale Kompleksi olarak giren Prag Kalesi, içerisindeki saraylar, kilise ve katedraller, bahçeler ve dar sokaklarıyla aslında başlı başına bir şehir diyebilirim.
Yeri gelmişken belirteyim, Prag seyahati ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri Prag gezi rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
İÇERİK LİSTESİ
1. Prag Kalesi hakkında az bilinen, ilginç gerçekler nelerdir?

70 bin metrekare alanı ile Prag Kalesi dünyanın en büyük tarihi kalesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yerini almış.
Ünlü Çek yazar Franz Kafka da hayatının bir döneminde Prag Kalesi’nde yaşamış. 1916 – 1917 yıllarında kız kardeşiyle birlikte Golden Lane (Altın Yol) 22 numarada yaşayan Kafka “The Castle” isimli eserini de burada yazmış.
St Wenceslas Tacı, kraliyet asası gibi son derece değerli eserlerin bulunduğu Bohem Kraliyet Hazineleri St. Vitus Katedrali’nin bir salonunda 7 kilit altında saklanıyormuş. Hazinelerin ziyaretçilere gösterilmesi istendiğinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Prag Başpiskopozu gibi isimlerin dahil olduğu anahtarları saklayan 7 kişi kaleye gelerek kilitleri teker teker açıyorlarmış.
İdam cezası olarak “pencereden atma” yöntemi tarihte ilk defa Prag Kalesi’nde kullanılmış. 1617 yılında iki Protestan şapelinin kapatılması kararını veren rahipler ve sekreterleri Protestanların itiraz ve ısrarı sonucu yargılanmış ve pencereden atılma cezası almışlar.
“Defenestrasyon” adıyla terminolojiye giren pencereden atılma cezası bilindiği kadarıyla sonradan tekrar uygulanmamış.
2. Prag Kalesi hakkında genel bilgiler nelerdir?

Prag tarihinde önemli bir yere sahip olan Prag Kalesi ve içerisindeki yapılar aslında geç Roma (Romanesk) tarzı ile başlayıp, Gotik, Rönesans, Barok ve Neo-klasik stili ile devam ediyor.
Bunun anlamı; sadece bu kaleyi dolaşmanız bile tarihin çeşitli dönemlerine tanıklık etmeniz demek. Yüzyıllar boyunca şehrin en hareketli, en canlı bölgesi olan kale ve içerisindeki yapılaşmalar bugün de turistik amaçlarla da olsa aynı hareketliliğe sahip olmaya devam ediyor.
Bu yazıda aslında sadece Prag Kalesi ve bu kompleks içerisinde yer alan, görmeye değer yapılardan bahsedeceğim ancak tüm şehirde görülmesi gereken yerleri Prag gezilecek yerler başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
3. Kısaca Prag Kalesi tarihi nasıldır?

Bu şehir içinde şehri anlatırken sizler için en önemli olan kısmın gezilecek yerler olduğunu biliyorum. Ancak kısaca tarihinden de bahsetmezsem Prag Kalesi turu yeterince anlamlı olmayabilir. O yüzden fazla uzatmadan kalenin tarihine bir bakalım isterseniz.
Prag Kalesi aslında 9. YY’da Prens Borivoj’un burada yaptırdığı ahşap Kraliyet Sarayı ile var olmaya başlamış. O dönemde kale sınırları içerisinde sadece bu saray, birkaç kilise ve bir manastır varmış.
Takip eden yıllarda çeşitli Bohemyalı ve Germen Hanedanlıkları’nın yaptırdıkları yeni yapılar veya restore ettirdikleri tarihi binalarla büyüyen Prag Kalesi aslında 1541 yılında burayı bir harabeye çeviren bir yangın geçirmiş. Ancak sonrasında özellikle II. Rudolf Dönemi’nde buradaki restorasyonlarla kale eski ihtişamlı günlerini bile sönük bırakan bir gelişim yaşamış ve bugünkü halini almış.
4. Prag Kalesi gezilecek yerleri nelerdir?
Prag Kalesi içerisinde çok sayıda saray, kilise, manastır, kuleler ve evler bulunduruyor. Bu da haliyle her yeri gezememe ihtimali doğuruyor. Ben sizlere kısaca en önemli yapılardan bahsedeyim, seçimi kendi tercihlerinize göre yaparsınız.
Kraliyet Sarayı

Prag Kalesi’ndeki en önemli yapılardan Kraliyet Sarayı‘nın geçmişinin 11. YY’a uzandığı söyleniyor çoğu kaynakta ancak aslında bundan daha eski.
9. YY’da Prens Borivoj tarafından ahşap bir bina olarak yaptırılan saray, takip eden yüzyıllar boyunca çeşitli hanedanlıklar tarafından restorasyon ve eklemelerle büyütülmüş, geliştirilmiş ve bugünkü ihtişamına kavuşmuş.
Aslında Prag Kalesi içerisinde yer alan Kraliyet Sarayı’nın dış cephesi son derece sade ancak o cephenin ardında farklı yüzyılları etkileyen Gotik, Romanesk ve Rönesans stili mimarinin en güzel salonları var.
Bohemya Kral ve Kraliçeleri’nin 9. YY’dan beri ikametgahı olan ve hatta taç giyme törenlerinin de düzenlendiği Kraliyet Sarayı içerisinde görülmesi gereken yerler ise:
Gotik tarzın güzel bir örneği olan sarayın en üst katındaki Vladislav Salonu,
Saraya dair efsanelerde yer alan -hatta Vaclav von Brozik’in bu konuya özel bir yağlı boya çalışmasının da olduğu- Protestan kent soylularının iki valiyi pencereden attıkları olayın gerçekleştiği Bohemya Şansölyeliği Salonu,
Mimar Benedict Ried’in ustaca dokunuşlarıyla kalenin Gotik mimarisini Rönesans stiline çevirdiği Louis Kanadı ve burada yer alan salonlar,
Kral’ın kent soylularıyla görüşmelerini gerçekleştirdiği, duvarları kraliyet ailesinin portreleriyle süslü Diet Salonu,
Kraliyet Sarayı’nın en eski bölümleri olan Gotik ve Romanesk stili mahzenler,
Ve sarayda yer alan tüm resim ve heykeller.
Aziz Vitus Katedrali

Yapımına 1344 yılında Mimar Arraslı Matthew liderliğinde başlanan Aziz Vitus Katedrali Prag Kalesi içerisindeki en etkileyici yapı. Aynı zamanda Prag şehrinin de en önemli birkaç katedralinden biri.
Arraslı Matthew’ün hayatını kaybetmesi üzerine mimarlığını Peter Parler’in devraldığı kilise yapım tarihi düşünülecek olursa Gotik tarzda başlamış bir bina. Ancak 18 ve 19. Yüzyıllarda Barok ve Neo-klasik tarzda yenilemeler ve eklemeler de yapılmış. Aslında kilisenin inşaatı 1929 yılında tamamlanmış.
İnşa edildiği günden beri Kraliyet Handanlıkları’nın ana kilisesi olan, taç giyme törenlerinin düzenlendiği, hatta Kraliyet Ailesi üyelerinin mezarlarının da yer aldığı Aziz Vitus Katedrali görkemli, insanı derinden etkileyen iç mimarisi, freskleri ve vitrayları ile dikkat çekiyor.
Kilisede mutlaka görmeniz gereken detaylar ise:
Alt kısmı Gotik tarzda başlayıp üstü Rönesans stili bitirilen Güney Kulesi,
Duvarlarında İsa’nın Çilesi’nin betimlendiği ve binlerce değerli taşla süslü olan Aziz Vaclav Şapeli,
Kraliyet Ailesi üyelerinin mezarı olan Kraliyet Kriptası,
Yine Kraliyet Ailesi üyelerinin dini törenleri dinlediği Kraliyet Şapeli,
Tarihi 1549 yılına uzanan, ülkedeki en büyük çan olan Sigismund Çanı,
Pencerelerini ülkenin en önemli ressamı Alfons Mucha’nın Neo-klasik resimlerle süslediği Yeni Başpiskoposluk Şapeli,
Ve üzerindeki 14. YY Venedikli sanatçıları tarafından yapılan Son Yargı mozaikleri ile Altın Taçkapı.
Aziz George Manastırı

973 yılında Kraliyet Sarayı’nın hemen yanına kurulan Aziz George Manastırı Romanesk stili mimari eserlerinden. Tarih boyunca çeşitli restorasyonlar geçiren manastır 1872 yılında kapatılıp kışlaya çevrilmiş.
Bugünse Josef Navratil, Jakub Schikaneder ve Manes’in resimleri, Myslbek’in heykelleri gibi 19. YY Çek sanatına dair eserlerin sergilendiği bir müze.
Burada yer alan kalıcı sergideki eserler arasından Navratil’in Tilki Avı, Schikaneder’in Hradcany’de Akşam, Manes’in Josefina ve Ales’in Podebradyli Jiri ile Matthius Corvinus isimli tabloları ile Mylsbek’in Ardo Atı isimli heykeli mutlaka görülmesi gerekenlerden.
Aziz George Manastırı’nda yer alan bu koleksiyon Bohemya Sanatı’nın gelişimi açısından bir fikir verdiği için özellikle önemli.
Lobkowicz Sarayı

16. YY’da yapılmış olsa da, birkaç detay dışında bugün görünen hemen her şeyi 17. YY’da Carlo Lurago tarafından yapılan restorasyonun eseri olan Lobkowicz Sarayı özellikle görkemli iç dekorasyonu sebebiyle ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Saray bugün müze olarak hizmet veriyor.
Barut Kulesi
5. YY’da kule olarak yapılan ancak sonrasında sırayla; demir döküm ustası Jaros’un atölyesi, simyacı laboratuvarı, barut deposu ve Aziz Vitus Katedrali dini görevlilerinin ikametgahı olarak kullanılan Barut Kulesi bugün Çek askeri tarihi konulu bir kalıcı sergiye ev sahipliği yapıyor.
Prag Kalesi Resim Galerisi

Prag Kalesi 2. Avlusu’ndaki restore edilmiş binalarda yer alan, sadece Bohemya değil çeşitli Avrupalı ustaların Rönesans ve Barok döneme ait eserlerinin sergilendiği Prag Kalesi Resim Galerisi atlamadan geçmemeniz gereken bir durak.
Galeride yer alan resimler aslında II. Rudolf’un koleksiyonu ile başlamış, ancak zamanla hem yeni eserler eklenmiş hem de yağmalama sonucunda bazı eserler kaybedilmiş. Sonuçta bugün sergilenen koleksiyon ortaya çıkmış.
Buradaki sergide Tiziano’nun Genç Kızın Hazırlanışı ve Rubens’in Olympos Tanrılarının Buluşması en değerleri eserler arasında.
Altın Yol (Golden Lane)

Altın Yol denilince aklınıza Kral ve Kraliçeler’in çeşitli törenlerde halkı selamlamak için veya başka amaçlarla geçtikleri bir yol aklınıza gelebilir. Ancak bunun konumuzla alakası yok. Prag Kalesi’ni Güneybatı’dan Kuzeydoğu’ya doğru kateden yol 17. YY’da burada kuyumcuların yer almasından dolayı bu adı almış.
Aslında başlangıçta kale muhafızları konutlarının yapıldığı, ancak sonrasında kuyumcuların yerleştiği yol ve çevresindeki binalar bir dönem gecekondu muhiti olsa da 1950’lerde restore edilerek eski sevimli görkemine kavuşturulmuş.
Şimdi ise Altın Yol turistlere yönelik hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı, dolaşması keyifli, instagrama yakışır kutu gibi renkli evlerle dolu sokaklardan oluşuyor.
Prag Kalesi sadece bu saydığım yapılardan oluşmuyor. Burada Güney Bahçeleri, kuzeydeki Yaz Bahçeleri, Beyaz Kule ve Dalibor Kulesi, Aziz George Bazilikası, Kapuçin Manastırı, Belvedere, Martinine Sarayı, Cernin Sarayı ve Binicilik Okulu gibi daha pek çok keşfedilecek durak var.
5. Prag Kalesi nerede ve nasıl gidilir?

Vltava Nehri’nin batısında yer alan Prag Kalesi’ne ulaşım son derece kolay. Kale çevresinde çeşitli tramvay ve metro istasyonları mevcut.
22 no’lu tramvaya binerek Prazsky Hrad Durağı‘nda inebilir, duraktan çıkınca 5 dakika yürüyerek Prag Kalesi’nin 2. Avlusu’na ulaşabilirsiniz.
Yine 22 no’lu tramvaya binerek Pohorelec Durağı‘nda inebilir, tepeden aşağı yürüyerek 10 dakikada Hradcany Meydanı’na ulaşabilirsiniz.
22 no’lu tamvaya binerek Malostranske Namesti Durağı‘nda inebilir, Zamecka Caddesi’nden sola dönerek Thunocska Sokağı’na girebilirsiniz. Bu yol sizi Kale Merdivenleri’ne çıkarır. Daha zorlu ancak manzarası güzel bir yol.
A Metro hattına binerek Malostranska İstasyonu‘nda inebilir ve buradan geçen tramvay yolunu takip ederek 100 metre sonra Eski Kale Merdivenleri’ne ulaşabilirsiniz.
Yine 22 no’lu tramvaya binerek Kralovsky Letohradek Durağı‘nda inebilir ve kalenin bahçesine girebilirsiniz.
Tramvay ve metro biletlerini Tabak adındaki büfelerden de satın alabilirsiniz. Günlük biletler daha karlı olacaktır.
Prag’da konaklamanızı da kendiniz ayarlayacaksanız, şehrin turistler için konaklamaya uygun bölgeleri, bu bölgelerin özellikleri ve bazı konaklama alternatiflerini Prag’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
6. Prag Kalesi hangi gün ve saatlerde ziyaret edilebilir?

Aslında Prag Kalesi’ne giriş saatleri burada yer alan yapılara girişlerden daha esnek.
1 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında; Kale kompleksine giriş saatleri 06:00 – 22:00, buradaki tarihi yapılara giriş saatleri 09:00 – 17:00
1 Kasım – 31 Mart tarihleri arasında; Kale kompleksine giriş saatleri 06:00 – 22:00, buradaki tarihi yapılara giriş saatleri 09:00 – 16:00
7. Prag Kalesi giriş ücretleri ne kadar?

Circuit denilen Prag Kalesi giriş bileti Kraliyet Sarayı, Aziz George Bazilikası, Golden Lane (Altın Yol) ve Aziz Vitus Katedrali’ni kapsıyor. Bilet yetişkinler için 250 koruna, 26 yaşından genç öğrenciler ve tüm 6-16 yaş arası için 125 Koruna.
Eğer Prag Kalesi’ni bir turla gezmek isterseniz size önerim ise:
Rehberli Prag Kalesi Turu
Yerel bir rehber eşliğinde gördüğünüz her şeyin hikayesini dinleyerek yapabileceğiniz tur ortalama 3 saat sürüyor. Tur kapsamına, rehberlik hizmeti, giriş ücretleri ve sırada beklemeden kaleye giriş dahil. Paketi almış olan binin üzerindeki kullanıcının puanı ise 4,7. Tur hakkında detaylı bilgi almak ve kaydolmak için tıklayın.
Prag Kalesi’ne dair bilmek isteyebileceğiniz tüm detayları anlatmaya çalıştım. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa yorumlarda okumaktan mutlu oluruz.
Son olarak Prag tatiliniz boyunca ihtiyacınız olabilecek diğer önemli bilgileri Prag’da ne yapılır?, Prag havaalanı ulaşım rehberi, Prag’da ne yenir?, Prag’dan ne alınır? başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz…
Prag Kalesi ve Çevresi çok güzel anlatılmış.
Çok işime yaradı.