Prag nasıl gezilir diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Yüzölçümü açısından küçük bir alanı kaplayan Çek Cumhuriyeti‘nin başkenti Prag şehir içi ulaşım konusunda gezginlere pek çok imkân sunuyor. Yürüyerek neredeyse tüm önemli noktalarını görebileceğiniz şehirde toplu taşımayı kullanmayı tercih edenleri; metro, tramvay ve otobüslerin başı çektiği gelişmiş bir ağ bekliyor.
Ulaşım sizin gezinizde çok önemli bir konuysa, ki öyle olduğunu tahmin ediyorum, konaklama rezervasyonu yapmadan önce Prag’da nerede kalınır? yazısına da bir göz atabilirsiniz. Böylece sadece otel veya pansiyon değil, hangi bölgede kalmanız gerektiği konusunda da detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Prag Şehir İçi Ulaşım Seçenekleri
Kente gelen gezginler, Prag’ın gelişmiş toplu taşıma sistemi sayesinde turistik mekânlara kolaylıkla ulaşabiliyor.
Hava ve gürültü kirliliğinin önüne geçmek için tarihi bölgelerde otobüs kullanımı yasaklanmış. Eski ve Yeni Şehir ile Prag Kalesi’ne ulaşım için klasik çözümler yerlerini çevreci yaklaşımlara bırakmış.
1. Yürüme

Eğer kent merkezinde konaklamayı tercih ettiyseniz Prag’ın sahip olduğu tüm güzellikleri yürüyerek keşfedebilirsiniz.
Özellikle Wenceslas Meydanı’ndan Eski Kent’in merkezine ve Eski Kent’ten Charles Köprüsü’nü takip ederek Prag Kalesi’ne giden rotalar, Prag’ın hem tarihi hem de modern taraflarını görmek isteyenler için oldukça ideal.
Kentin merkezindeki dar sokaklarda zar zor akan araç trafiğine takılmak istemeyen ve Prag’ın kendine özgü atmosferine daha yakın olmayı yeğleyip yürümeyi tercih ettiyseniz ayakkabı seçimine özen göstermeniz gerekiyor.
Bunun nedeni, Prag gezilecek yerler listenize almaya değecek çoğu mekânın tepelerde yer alması ve neredeyse tüm sokakların Arnavut kaldırımı ile kaplı olması. Ayrıca karşıdan karşıya geçerken yaya geçitlerini kullanıyor olsanız bile akan trafiğe dikkat etmenizde yarar var.
2. Metro

Prag şehir içi ulaşım sisteminde bir yerden bir başka yere gitmenin en hızlı yolu metroyu kullanmaktan geçiyor.
Avrupa’da yoğunluk açısından 5. sırada yer alan Prag metrosu, 3 hattan oluşuyor. Toplam uzunlukları yaklaşık 50 kilometreyi bulan ve üzerlerinde 50 durağın bulunduğu bu hatların her birini tanımlamak için farklı renk kullanılıyor.
Bu uygulama çerçevesinde 2015 yılında genişletme çalışmaları tamamlanan A hattı yeşil, B hattı sarı, C hattı ise kırmızı renkle tanımlanıyor.
Metronun A hattı, Skalka ile Dejvická arasında yolcu taşıyor. B hattı Černý Most ve Zličín arasında faaliyet gösterirken C hattı Ládví’den Haje’ye uzanıyor. Hatlar arasında geçiş yapabileceğiniz 3 istasyon bulunuyor. Bu istasyonlar Muzeum (A – C), Můstek (B – A) ve Florenc (C – B).
05.00’da ilk seferine çıkan metro araçları 00.00’a kadar hizmet veriyor. Hafta içi yoğunluğun arttığı saatlerde sefer sıklığı 2-3 dakikada bire düşerken günün geri kalan zamanlarında araçlar istasyonlara 4 ila 10 dakika arasında değişen sürelerle uğruyor.
3. Tramvay

Prag nasıl gezilir yazısında bahsetmek istediğim diğer bir raylı sistem ise tramvay. Tıpkı metro gibi hız avantajı sağlarken tramvaylar yolcularına kentteki çoğu turistik mekânı yakından görme fırsatı veriyor.
Dünyanın en kapsamlı ağlarından birisine sahip Prag’da tramvay hatlarının uzunluğu 500 kilometreyi buluyor. Tramvay ağında yolcu taşıma işi 900’ün üzerinde araçla sağlanıyor. Filonun yarıya yakını modernize edilmiş Tatra T3 model araçlardan oluşuyor.
Gün boyunca kesintisiz yolcu taşıyan tramvayların çalışma saatleri, yolcuları bilgilendirmek için her durağa asılıyor. Araçların sefer sıklığı 04.30’dan gece yarısına kadar 8-10 dakika arasında değişiyor.
Gece yarısından itibarense zaman aralığı 40 dakikaya kadar çıkıyor. 51-59 arası hat numaralarının tahsis edildiği gece tramvayları merkez istasyon olarak Lazarská’yı kullanıyor.
22 ve 23 numaralı tramvaylar, birçoklarına göre kentin en güzel hatlarında faaliyet gösteriyor. Araçların rotaları üzerinde; Ulusal Tiyatro, Belvedér, Prag Kalesi ve Pohořelec başta olmak üzere ilgi çekici pek çok yer bulunuyor.
91 numaralı hatta çalışan nostaljik tramvaysa mart sonundan kasım ortasına kadar kent merkezinde tur atıyor. Bilet fiyatları yetişkinler için 35 CZK olarak belirlenmiş nostaljik tramvay, 12.00-18.00 saatleri arasında saatte bir Střešovice ‘den hareket ediyor.
4. Belediye Otobüsü

Sokaklar dar olduğu için kent merkezine alınmayan belediye otobüsleri, banliyöler ile belirli metro ve tramvay istasyonları arasında yolcu taşıyor.
Belediye otobüslerinin çalışma saatleri tramvay hattında olduğu gibi tüm duraklara asılmış durumda. Gündüz araçları 04.30-00.30 saatler arasında sefere çıkarken günün geri kalanında devreye gece otobüsleri giriyor.
Otobüslerin gece faaliyet gösteren 12 tanesine 502-513 arasında numaralar verilmiş. Ayrıca 601, 602 ve 603 numaralı gece otobüsleri de Prag’ın dış bölgelerine yolcu taşıyor.
Eğer kentin banliyölerine yönelik bir gezi programı hazırladıysanız ve hangi durağı kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız Prag şehir içi ulaşım sistemini yöneten DPP’nin resmi sitesindeki seyahat planlayıcı vasıtasıyla ihtiyaç duyduğunuz bilgiye ulaşabilirsiniz.
5. Taksi

Prag nasıl gezilir yazısında konfor tercih edenlere önerim ise her yerde olduğu gibi taksi. Ancak yine de pek çok şehirde gezginler tarafından hız ve konfor avantajı nedeniyle tercih edilen taksiler, Prag’da ulaşım sisteminde geri planda kalıyor.
Çünkü şoförler genelde araçlarına binenlerin turist olduğunu öğrendiklerinde daha fazla para kazanmak için çeşitli hilelere başvurabiliyor. Bu duruma karşı kent yönetimi kilometre başına artan ücreti yaklaşık 1 Euro’ya sabitlemiş ancak bu önlem bile yeterli olmamış.
Praglı taksi şoförlerinin insafına kalmak istemeyenlerin imdadına ise mobil ulaşım uygulamaları yetişiyor. 2014 yılından beri şehirde popüler olan uygulamaların en çok kullanılanları küresel çapta üne sahip Uber ile onun yerel rakibi Liftago. Her iki uygulama da kullanıcılarına adil fiyatlar sunarken kredi kartıyla ödeme kolaylığı sağlıyor.
Dilerseniz yoldan taksi çevirmek yerine şehirde faaliyet gösteren servisleri arayarak rezervasyon yaptırabilirsiniz. Green Prague, AAA Radiotaxi ve City Taxi gibi firmalar müşterilerine kilometre başına ücrette daha düşük fiyatlar sunabiliyor. Ayrıca şehirdeki bazı oteller de misafirlerine uygun fiyatlı taşıma hizmeti veriyor.
6. Hop On Hop Off Otobüsler

Belediye otobüsleri hakkında bilgi verirken de belirttiğim gibi Prag’ın tarihi bölümündeki sokaklar büyük boyutlu araçlar için fazlasıyla dar.
Çift katlı klasik duraklamalı tur otobüsleri şehirdeki popüler turistik alanlara giremediği için çoğu firma Prag’da organizasyon düzenlemiyor. Ancak bu durum, yerel turizm firması hop on hop off’a engel olamamış.
10 ve daha fazla sayıdan oluşan gruplar için tur dâhilinde otel pick up hizmeti veren firma, duraklamalı gezintileri 09.00-19.35 saatleri arasında düzenliyor.
Tur sırasında katılımcıların çevreyi rahatça izleyebileceği şekilde tasarımları değiştirilen midibüsler bu saatler arasında her 15 dakikada bir 16 duraklı kırmızı rotayı izliyor. Ayrıca tur içeriğine bir de 7 duraklı mavi rota eklenmiş. Bu rotada ise araçlar duraklara saatte bir uğruyor.
Yıl boyunca düzenlenen hop on hop off turlarda sesli kayıt üzerinden verilen rehberlik hizmeti 23 farklı dilde hazırlanmış. 24 saatlik turlar için yetişkinlerden kişi başı 680 CZK talep ediliyor.
İsterseniz klasik indi bindi turun yanı sıra Vltava Nehri’nde 1 saatlik tekne gezintisin de dâhil edildiği bir bilet de tercih edebilirsiniz ki bunun fiyatı da 750 CZK.
Firmanın web sitesinde online rezervasyon imkânı bulunuyor. Otobüslere binerken yapılan alımlardaysa sadece nakit ödeme yapılabiliyor.
Tabii sadece otobüs değil, tramvaylarla yapılan hop on hop off tur seçenekleri de var. İsterseniz bu tarz turların hepsine göz atıp karşılaştırabilir, istediğiniz turu önceden veya Prag’da satın alabilirsiniz.
Prag Şehir İçi Ulaşım Fiyatları

Prag şehir içi ulaşım sisteminden yararlanmak isteyenlere 30 dakikalık bilet 30 ZK, 90 dakikalık ise 40 Kron fiyatla sunuluyor.
Ayrıca bu biletlere ek olarak 24 saatlik (120 CZK) ve 3 günlük (330 CZK) seçenekler de bulunuyor. 6-15 yaş arası bireyler içinse bilet fiyatlarında %50 indirim uygulanıyor.
Prague Coolpass Card

Prag nasıl gezilir yazısında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri vermeye çalıştım ancak hepsinin bir bedeli var. O yüzden son olarak maliyet düşürme yollarına da kısaca değinelim isterseniz.
Eğer şehirde 2 günden daha fazla süreyle tatil yapacaksanız bir önceki bölümde bahsettiğim bilet çeşitlerinin dışında Prague Coolpass Card’ı da tercih edebilirsiniz. Aralarında Prag Kalesi, Yahudi Müzesi ve Petrin Kulesi’nin de bulunduğu 50 turistik mekâna ücretsiz giriş hakkı tanıyan kart ile 30’a yakın cazibe noktasında sunulan cazip indirimlerden yararlanılabiliyor.
Prag’a özel indirim kartının en büyük özelliği ise sahiplerine havaalanı ekspresi de dâhil olmak üzere kentin toplu ulaşım ağında faaliyet gösteren tüm araçlara geçerlilik süresi boyunca ücret ödemeden binebilme ayrıcalığı vermesi.
2, 3 ve 4 günlük seçenekler halinde gezginlere sunulan Prague Coolpass Card’ın fiyatları yetişkinler için 76 Euro’dan başlıyor. Karta, online satış kanalı üzerinden ya da kent merkezindeki 19 satış noktası aracılığıyla sahip olabilirsiniz.
Prag nasıl gezilir? yazısı boyunca Çekya’nın başkenti Prag’da şehir içi ulaşım konusunda genel bilgileri vermeye çalıştım.
Prag seyahatiniz boyunca ihtiyacınız olabilecek diğer önemli bilgileri Prag’da ne yenir?, Prag’da ne yapılır?, Prag’dan ne alınır? ve Prag havaalanı ulaşım rehberi başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz: