İtalya’nın güzel ve popüler başkenti Roma özellikle ilk kez yurt dışına gidecek turistler başta olmak üzere gezginlerin en yoğun ilgi gösterdiği turizm merkezlerinin başında geliyor.
Roma gezilecek yerler konusundaki zenginliği, birbirinden önemli ve değerli kilise ve antik yapıları, müze ve sanat galerileri, capcanlı meydan ve sokakları ile 2-3 günlük tatil planlayan gezginlere çok keyifli olanaklar sunuyor.
Üstelik gezilecek yerler kadar yeme içme ve alışveriş konusundaki imkanları da şehri unutulmaz bir tatil için ayrı bir noktaya taşıyor.
Şu ana kadar benim de 4 kez ziyaret etme şansım olan Roma aslında imkanı olan her gezginin hayatında en az 1 kez gezip görmesi gereken bir yer. Şehirdeki tüm düzen turistlere yönelik olduğu için bireysel gezenlerin en rahat edecekleri yerlerden bir tanesi.
Siz de uzun süreden beri hayalini kurduğunuz Roma tatilini sonunda gerçeğe dönüştürmeye karar verdiyseniz ve kendinize rehber edinecek bir kaynak arıyorsanız doğru yerdesiniz.
Yayına ilk girdiği 2012 yılından beri sürekli güncellenen ve bugüne kadar yaklaşık 300.000 kez okunan bu içerik ile Roma geziniz boyunca ihtiyacınız olabilecek tüm önemli konularda bilgi sahibi olacaksınız.
Roma hakkında bilgilere önce şu konulara dikkat ederek başlayın.
ROMA’DA NEREDE KALINIR?
Roma’da nerede kalınır? başlıklı yazımda da çok detaylı anlattığım üzere tarihi şehir merkezi olan Centro Storico ile merkez tren istasyonu Termini’nin çevresi benim Roma seyahatlerimde en sık tercih ettiğim bölgelerin başında geliyor.
Ben son Roma seyahatimde Centro Storico bölgesinde yer alan 4 yıldızlı 9Hotel Cesàri adlı tesiste kaldım. Şehrin tam merkezinde konaklamak isteyenler için ideal bir otel. Trevi Çeşmesi, Pantheon, Navona Meydanı otele 5 dk yürüme mesafesinde yer alıyor.
Önceki Roma seyahatimde ise Termini çevresindeki 4 yıldızlı The Hive Hotel adlı otelde kalmıştım. Gara 5 dk yürüme mesafesindeki otel hem havaalanından gelip giderken hem de şehir içinde gezerken ulaşım konusunda büyük rahatlık sağlıyor.
EN POPÜLER AKTİVİTELER
Yoğun sezonda popüler tur ve müzelerin müsait durumlarında sıkıntı yaşanabiliyor. Bu yüzden ilgilendiğiniz yerlerin rezervasyonlarını önceden yapmanızı tavsiye ederim.
Roma’daki en popüler aktiviteler:
Roma Gezilecek Yerler Listesi
Roma gezilecek yerler listemizde dünyanın en turistik şehirlerinden İtalya’nın güzel başkenti Roma’da mutlaka gezip görmeniz gereken 32 popüler nokta bulunuyor.
Tüm bu noktaların harita konumlarını yazı devamındaki Roma gezilecek yerler haritası bölümünde topluca bulabilirsiniz. Hadi bu yerler hakkında detaylara geçelim…
1. Kolezyum
Roma’nın en önemli simgesi konumundaki Kolezyum‘un inşası, M.S. 72 yılında başlamış. Yapının eskiden ne kadar kudretli olduğunu boyutlarına bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Çünkü 188 metre uzunluğa ve 156 metre genişliğe sahip.
Kolezyum mimari açıdan zamanının o kadar ötesindeymiş ki içinde bazen gemilerin kullanıldığı oyunlar düzenlenmiş.
Flavianus Amfitiyatro ismiyle de tanınan yapı, günümüzde gladyatör dövüşleriyle anılıyor. Ancak 450 yıl boyunca burası sadece, imparatorluğun farklı bölgelerinden ün, para ve özgürlük için gelen gladyatörlerin birbirleri arasındaki kanlı mücadelelere sahne olmamış. İmparatorlar, halk üzerindeki güçlerini pekiştirmek için yaratıcılık sınırlarını zorlayan etkinliklere imza atmış.
Uzun kuyruklara dikkat!
Roma tatiliniz yoğun sezona denk gelecekse Kolezyum’a girişte uzun süre kuyrukta beklemek durumunda kalabilirsiniz. Bu durumdan kaçınmak için şehrin indirim kartı olan ve Kolezyum girişinde de kullanabileceğiniz Roma Pass kartı satın alabilirsiniz.
Eğer şehir genelinde çok fazla müze vb gezmeyecek, ulaşımdan yararlanmayacak, kısaca indirim kartı almaya değecek çok şey yapmayacaksanız sadece bu yapıyı ziyaret etmek için Kolezyum biletini de satın alabilirsiniz. Ama en azından Kolezyum’u ziyaret edip şehir içi ulaşımı kullanacaksanız Roma Pass satın almak mantıklı olabilir.
Yalnız Roma Pass kartı satın alıp Kolezyum’u ziyaret etmeyi planlıyorsanız resmi site üzerinden ziyaret planladığınız gün ve saate rezervasyon yapmayı unutmayın. Saat seçiminden sonra size ayrılan bölümden sıra beklemeden giriş yapabilirsiniz.
İster Roma Pass kartınız olsun ister yalnızca Kolezyum bileti alıyor olun mutlaka önceden ilgili bölümden rezervasyon yapın. Roma Pass kartı sahiplerine Kolezyum dahil ziyaret edecekleri ilk 2 yer (72 saatlik karta) ücretsiz. Eğer Roma Pass kartınızı ilk Kolezyum’da kullanacak ve rezervasyon yapacaksanız tarih ve saat seçiminden sonra “Reservation of Admission for Roma Pass Holders” bölümünü kullanabilirsiniz.
Detaylı Rehber: 8 Soruda Kolezyum Hakkında Bilinmesi Gerekenler
2. Pantheon
Konu Roma ve kudretli yapıları olunca, seçenekler bir hayli fazlalaşıyor. Ama ben sizin yerinizde olsam, Kolezyum’un ardından rotamı hayranlık uyandırıcı mimari detaylara sahip Pantheon’a çevirirdim.
Bir zamanlar “Tüm Tanrıların Tapınağı” olarak nitelendirilen tarihi yapı, 118-125 yılları arasında inşa edilmiş. Siz sormadan ben söyleyeyim. Bu harika yapının inşasını, Anadolu’da da onlarca eser yaptırmış olan İmparator Hadrian istemiş.
Pantheon’u özgün kılan detayların başında dev boyutlu kubbesi geliyor. Yapının bu kısmının inşası esnasında volkanik kül kullanılmış. Bu sayede binlerce yıldır başta depremler olmak üzere yıkıcı felaketlerden zarar görmemiş.
Pantheon’u gezerken hükümdarlara, sanatçılara ve mimarlara ait çok sayıda mezar görebilirsiniz. Hatta kiliseye dönüştürülmesinin ardından eklenmiş hayranlık uyandırıcı birçok detayla karşılaşabilirsiniz.
Önemli Not: Pantheon girişi eskiden ücretsizdi ama artık ziyaret için bilet almanız gerekiyor.
3. Trevi (Aşk) Çeşmesi
Roma’da gezilecek yerler listenizi hazırlarken Trevi Çeşmesi’ne yer ayırmayı unutmayın. Çeşme kelime anlamı olarak “Üç Yol’dan” geliyor.
İkinci adı olan Aşk Çeşmesi’nden de kolayca anlayabileceğiniz gibi 1732-1752 yılları arasında inşa edilen eser, çiftlerin kentteki gözde uğrak noktalarından bir tanesi. Ancak mimari detayları sayesinde fotoğrafçıları da kendisine kolayca çekebiliyor.
Papa XII. Clement’in isteği doğrultusunda yapımına başlanan çeşme, Nicola Salvi’nin imzasını taşıyor. Ama yapım süreci esnasında çok sayıda sanatçı esere katkıda bulunmayı ihmal etmemiş. Aslında böylesi çok da iyi olmuş.
Bu sayede su temasını betimleyen birbirinden güzel iki bölüm, çeşmeye eklenmiş. Bunlardan bir tanesinde, irice bir Neptün figürü iki deniz ulağı tarafından çevreleniyor. Diğerinde ise bir bakirenin suyun kaynağını keşfettiği an betimlenmiş.
Farklı açılardan çeşmenin fotoğrafını çektikten sonra dilek tutmaya odaklanabilirsiniz. Tabii bunun için ritüeli tam olarak bilmeniz gerekiyor. Yani çeşmeye arkanızı dönüp sağ elinize bozuk parayı almalı ve sol omzunuzdan atmalısınız.
Not: Bu arada Instagram’da görüp de özendiğiniz Aşk Çeşmesi temalı fotoğrafları çekmek için sabah çok erken saatlerde burayı ziyaret etmelisiniz aksi takdirde bırakın düzgün fotoğraflı gün içerisinde bölgede yürümek bile çok zor.
Gezilecek yerlere yakın konaklayın.
Trevi Çeşmesi’ne yalnızca 5 dk yürüme mesafesinde yer alan 4 yıldızlı 9Hotel Cesàri merkezde yer alan en popüler otellerden bir tanesi. Ben de son Roma gezimde burada konaklayıp çok memnun kalmıştım.
4. Roma Forumu
Kentin üç önemli simgesini ziyaret ettikten sonra imparatorluğun bin yıl boyunca her açıdan merkezi konumunda yer almış Roma Forumu’na adımınızı atabilirsiniz. Yerel halk, buraya Forum Magnum diyor.
Roma Forumu’nun sınırları içerisindeki yapı kalıntıları, M.Ö. 5. ila M.S. 7. yüzyıllar arasındaki döneme tarihleniyor. Bu süreç içerisinde bölgeye çok sayıda dini yapı, anıt ve yönetim binası inşa edilmiş. Ancak bunlardan günümüze ulaşanları içerisinde en önemlileri şu şekilde sıralanıyor:
- Septimus Severus Zafer Takı
- Vesta Tapınağı ve Vesta Bakireleri Evi
- Curia
- Kastor ve Polluks Tapınağı
- Titus Zafer Takı
- Satürn Tapınağı
- Antoninus ve Faustina Tapınağı
Bölge, Roma tarihini anlamak isteyenler için eşsiz bilgiler barındırıyor. Bu nedenle buraya en azından yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim.
Not: Kolezyum, Roma Forumu ve Palatino Tepesi’ne tek biletle giriş mümkün.
5. Navona Meydanı
Tarihi mekânları dolaşırken biraz durup dinlenmek ya da kent yaşamını gözlemlemek isterseniz, Navona Meydanı’na yönelebilirsiniz. Hatta açık konuşmak gerekirse, burası fotoğraf çekmek ve yerel yaşamı gözlemlemek için harika bir yer.
Meydanın bulunduğu bölgede eskiden bir stadyum yükseliyormuş. Ancak Papa X. Innocent’in isteği ile I. yüzyıldan kalma bu yapı yıkılarak yerine ikonik alanın yapımı gerçekleştirilmiş.
Navona Meydanı, Bernini’nin en önemli eserleri arasında sayılan Dört Nehir Çeşmesi’ne ev sahipliği yapıyor. Barok tarzdaki Sant Agnese in Agone ve San Luigi dei Francesi de bu alan yakın konumda yer alıyor.
Şehir merkezinde konaklayın.
Tarihi Roma merkezindeki neredeyse tüm yerlere yürüme mesafesinde yer alan 3 yıldızlı Della Torre Argentina adlı tesiste konaklayarak başta Navona Meydanı olmak üzere Pantheon, Trevi Çeşmesi ve Kolezyum gibi yapılara kısa yürüyüşlerle ulaşabilirsiniz.
6. Vatikan Müzeleri & Sistina Şapeli
Roma, yalnızca İtalya’nın başkenti olmakla kalmayıp dünyanın en küçük devletlerinden birini de bünyesinde barındırıyor. Hal böyle olunca fırsatı değerlendirmek gerekiyor.
Dolayısıyla siz de birçokları gibi Roma gezilecek yerler listenize Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli’ni yazarak sanatla dolu harika bir gün geçirebilirsiniz.
Neden mi böyle diyorum? Çünkü Vatikan Müzeleri bünyesinde Antik Yunan, Etrüks eserleri ve modern çalışmalarla dolu 54 galeri bulunuyor. Üstelik bu galeriler arasında dünyaca ünlü Sistina Şapeli de yer alıyor.
Şapele mutlaka zaman ayırmanızı öneririm. Yoksa internetten duvarlarını süsleyen freskleri, özellikle de Michelangelo imzalı “Âdem’in Yaratılışı” isimli çalışmayı gördüğünüzde pişmanlık yaşayabilirsiniz.
Dünyanın en önemli ve kapsamlı müzelerinden olan Vatikan Müzeleri hakkında bu küçük bölümde tüm önemli bilgileri aktarmak çok zor. Bu yüzden alttaki detaylı rehberlerimizi de okumanızı tavsiye ederim.
Vatikan Müzeleri’ndeki uzun kuyruklar nasıl atlatılır?
Müze girişince kuyrukta saatlerce beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden mutlaka ama mutlaka biletinizi önceden alın. Yoksa sınırlı tatil sürenizi kuyruklarda geçirebilirsiniz.
Biletinizi (en az 3 – 4 hafta önceye kadar) müzenin resmi internet sitesinden alabileceğiniz gibi birkaç Euro farkla “iptal edilebilir” olarak Vatikan Müzeleri giriş bileti linkinden de satın alabilirsiniz.
Detaylı Rehber: 8 Soruda Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli Hakkında Bilgiler
7. Aziz Petrus Bazilikası
Hazır Vatikan’da zaman geçiriyorken kent sınırları içerisindeki en gösterişli yapıya, yani Aziz Petrus Bazilikası’na da zaman ayırabilirsiniz. Böylece Michelangelo, Raphael gibi ustaların günümüze miras bıraktıkları harika mimarinin keyfini sürebilirsiniz.
Dini yapının inşasına 1506’da başlanmış. Ama kökenleri 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Bazilikanın tasarımında, Bark ve Rönesans stillerinden oluşan bir harmoni tercih edilmiş.
Tabii tarihi mekânın popülaritesinin her daim yüksek olmasını sağlayan tek etken mimariden ibaret değil. Baldaken ve VII. Alexander Anıtı ile Aziz Petrus Heykeli gibi göz alıcı detaylar da yediden yetmişe herkesin bazilikaya ilgi göstermesinde etkili oluyor.
Aziz Petrus Bazilikası ile ilgili hatırlatma…
Mimari detayları ile büyülenmek ve kubbesine çıkıp enfes manzaranın keyfini sürmek, Aziz Petrus Bazilikası’nı ziyaret eden her gezginin hayali. Ancak bu hayal, çoğu zaman yoğun kalabalıktan dolayı güçlükle gerçeğe dönüşebiliyor. Yapının girişi ücretsiz olunca kuyrukta saatlerce beklemek gerekebiliyor. (Kubbeye çıkış ücretli.)
Eğer sabah erken kalkmada sorununuz yoksa, ve buraya erken saatlerde ulaşırsanız normalde uzun olan kuyruklardan kaçınabilirsiniz.
Bu arada unutmadan; Bazilika girişince sıkı bir kıyafet kuralı uygulaması var. Kolsuz elbise, şort vb açık kıyafetler giyinmekten uzak durun.
Detaylı Rehber: 8 Soruda Vatikan’ın Göz Bebeği Aziz Petrus Bazilikası
8. İspanyol Merdivenleri
“Kentteki en havalı yer neresi?” diye bir soru yöneltecek olursanız, sizleri tek bir yere yönlendirebilirim: İspanyol Merdivenleri.
Aşk Çeşmesi’ne yaklaşık 10 dakika uzaklıktaki merdivenler, adını yakınındaki İspanyol Elçiliği’nden almış. 1723-1726 yılları arasındaki yapımı gerçekleştirilen merdivenler sayesinde üst kısmındaki Trinita dei Monti Kilisesi’ne kolay ulaşım amaçlanmış.
Lakin günümüzde çevresinin tarihi dokusu da işin içine eklenince her gezginin uğramak için can attıkları bir çekim merkezi haline gelmiş.
Merdivenden aşağı doğru ilerlerseniz, kayık şeklinde tasarlanmış Fontana della Barcaccia’yı yakından görebilirsiniz. Kalabalığı takip ettiğinizde ise birkaç dakikada Via Condotti’ye ulaşabilirsiniz.
Son olarak, İspanyol Merdivenleri’nde uzun süreden beri oturulmasına, bir şeyler yiyip içilmesine izin verilmiyor. Yakın zamanda yasaklar listesine, basamaklarda fotoğraf çekimi de eklendi. Kural ihlali yaparken yakalananlara ciddi para cezaları uygulanıyor.
9. Castel Sant’Angelo
Roma gezi listenizi hazırlarken unutmamanızı önereceğim bir diğer mimari güzellik ise Hadrianus ve ailesi adına mozole olarak 2. yüzyılda inşa edilen Castel Sant’Angelo.
Yapı, şimdiki kudretli görünümüne Orta Çağ’da kavuşmuş. Ancak dikkat çekici güzellikteki heykelleri ile zarafetinden de hiç ödün vermemiş.
Politik açıdan hareketli bir geçmişe sahip kalede, Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo faaliyet gösteriyor. Müzenin Sala delle Urne ve Sala Paolina isimli bölümlerine giderseniz, geçireceğiniz her dakikadan keyif alabileceğinizden emin olabilirsiniz.
Tabii sergi alanları dışında kalede zaman geçirmenizi önereceğim bir yer daha var. Eğer birkaç dakikanızı Terrazzo dell Angelo’ya ayırırsanız Aziz Petrus Bazilikası ve Tiber Nehri’ni içeren enfes manzarayı seyredebilirsiniz.
Not: Fatih Sultan Mehmet’in en küçük oğlu Cem Sultan uzunca bir süre Castel Sant Angelo’da esir tutulmuştur.
10. Borghese Galerisi & Villa Borghese
Roma’nın yalnızca köklü tarihiyle öne çıkan bir kent olduğunu düşünüyorsanız henüz Borghese Galerisi’ne gitmemişsiniz demektir.
Galerinin ismi, Papa V. Paul’ün sanat tutkunu yeğeni Kardinal Scipione’den geliyor. Din adamı, büyük çoğunluğu 15. ila 18. yüzyıllar arasında üretilmiş tablolardan, heykellerden, antikalardan oluşan enfes bir koleksiyon toplamayı başarmış.
Borghese Galerisi’nin portföyünde Tiziano, Rubens, Botticelli ve Caravaggio’nun eserleri bulunuyor. Müzeyi gezerken ayrıca Bernini imzalı çalışmaları ve M.Ö. 3. yüzyıldan kalma buluntuları yakından inceleyebilirsiniz.
Sanatla geçen bir günün ardından biraz dinlenmek ve yaşadığınız yoğun deneyimi sindirebilmek için Villa Borghese’nin göz alıcı bahçelerine kendinizi atabilirsiniz. Gerçi 1.700 dönümlük alana yayılan bahçelerde de insan rahat duramıyor. Mutlaka gezmek istiyor.
1903’te kent meclisi tarafından park haline getirilen bahçelerin içerisinde Roma Hayvanat Bahçesi hizmet veriyor. Pincio’nun Su Saati ve Silvano Toti Tiyatrosu gibi unsurlarsa parkı gezmek için gerekli motivasyonu fazlasıyla sağlıyor.
11. Campo de Fiori
Hareketlilikten hoşlanıyorsanız Campo de Fiori’de de zaman geçirmeyi düşünebilirsiniz. Meydanın adının dilimizdeki karşılığı “Çiçek Bahçesi”. 1869’dan beri kurulan pazar sayesinde alan böyle güzel bir isme kavuşmuş.
Sokak satıcılarının haftanın altı günü renklendirdiği meydana gitmenizi iki nedenden dolayı öneriyorum. Birincisi, buraya gittiğinizde yerel alışveriş kültürünü detaylıca tanıma imkânı bulabilirsiniz. Özellikle hediyelik eşya bakıyorsanız bütçe dostu seçeneklere sıkça rastlayabilirsiniz. Ama pazarla ilgili beklentiniz büyük olmasın, tezgah sayısı sınırlı aslında.
Campo de Fiori’ye gezi programınızda yer vermenizi önermemdeki diğer sebepse eğlence olanakları. Meydanı çevreleyen yapıların zemin katlarında, hoşunuza gideceğini düşündüğüm kokteyl barları bulunuyor.
Bu arada unutmadan söyleyeyim. Alanın tam ortasındaki heykel, Filozof Giordano Bruno’yu tasvir ediyor. Değeri sonradan anlaşılan bilim insanı, dönemi için aykırı sayılan düşüncelerinden dolayı 1600’lerde burada yakılmış.
12. Trastevere Bölgesi
Objektif bir açıdan bakmak gerekirse Roma gayet hareketli ve gürültülü bir şehir. Her ne kadar sanatı ve tarihi ile insanı büyülese de başkent bir zaman sonra insanı boğabiliyor. Neyse ki Tiber Nehri’nin batı kıyısına kurulu Trastevere gibi kaçış bölgeleri bulunuyor.
Roma’nın kalbindeki tarihi semte gidenler, hem kafa dinleme hem de otantik görüntülerle karşılaşma fırsatı buluyor. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız bölgedeki dar sokaklarda harika fırsatlarla karşılaşabilirsiniz.
Trastevere ayrıca alışveriş tutkunlarını asla otellerine elleri boş göndermiyor. Bölgede faaliyet şirin işletmelere girdiğinizde karşılaşacağınız sürprizlere şimdiden hazırlıklı olun. Üstelik aynı durum, restoranlar ve barlar için de geçerli.
Bölgedeki ziyaret edilmeye değer tarihi mekânları soracak olursanız size şöyle bir liste sunabilirim.
- Aziz Meryem Bazilikası
- Janiculum Tepesi
- Villa Farnesina
- Galleria Spada
13. Venezia Meydanı & Vittorio Emanuele II
Beyaz perdenin Roma temalı yapımlarında kendisine sıkça yer bulan Venezia Meydanı, kelimenin tam anlamıyla hayranlık uyandıran bir yer. Zaten aksini iddia etmek için hiçbir sebep yok. Neden mi böyle diyorum? Çünkü ulaşımı gayet kolay olan meydan, kentin en gösterişli yapılarından Vittorio Emanuele II Abidesi’ne ev sahipliği yapıyor.
Abide, Birleşik İtalya Krallığı’nın ilk hükümdarını onurlandırmak adına 1885-1911 yılları arasında inşa edilmiş. Satır arasında vurgulamak gerekirse tarihi yapı, 20. yüzyılın başında tamamlanmış olmasına rağmen mimari zarafetiyle Roma dönemi türdeşlerinin kudretinden geri kalmıyor.
Gerçi Altare della Patria’nın ihtişamını ortaya çıkartmak için Giuseppe Sacconi yönetimindeki ekip biraz acımasızca davranmış. II. Paul Kulesi de dâhil olmak üzere çevredeki birçok bina yıkılmış.
Çatısında “Mahşerin Dört Atlısı” isimli heykelin bulunduğu abidenin girişinde, ziyaretçileri I. Dünya Savaşı kurbanları anısına yakılan Hiç Sönmeyen Ateş karşılıyor. Yapının alt kısmına doğru ilerleyecek olursanız, İtalya Birleşme Müzesi’nin ilgi çekici koleksiyonunu inceleyebilirsiniz.
Yalnız bu kısımlara fazla zaman ayırıp sakın seyir terasına çıkma fırsatını es geçmeyin.
14. Via del Corso
Hazırladığım her gezilecek yerler listesine elimden geldiğince popüler alışveriş bölgelerini eklemeye özen gösteririm. Roma’yı merkezine aldığım bu yazıda da bu alışkanlığı bozmak istemiyorum. Dolayısıyla bu konuda önceliği Via del Corso’ya veriyorum.
Via del Corso, kentin en önemli alışveriş bölgelerinden biri olarak 15. yüzyıldan beri varlığını koruyor. Cadden, Popolo Meydanı’ndan, Venezia Meydanı’na kadar uzanıyor. İspanyol Merdivenleri gibi birçok ikonik mekân da caddeye yakın konumda bulunuyor.
Cadde üzerinde ilerlerken bazılarının kökenleri oldukça eskiye dayanan çok sayıda alışveriş mekânı ile karşılaşabilirsiniz. Tabii dilerseniz Piazza Colonna’ya kadar sabredip Galleria Alberto Sordi’deki seçenekleri değerlendirmeye odaklanabilirsiniz.
Via del Corso’yu gezi programınıza dâhil etme amacınız yalnızca alışveriş olsa bile fotoğraf makinenizi yanınızda bulundurmayı unutmayın. Zira kentin bu kısmı, mimari açıdan da gayet dikkat çekici detayları bünyesinde barındırıyor.
15. Santa Maria Maggiore Bazilikası
Hazır kentin büyüleyici güzellikteki simgelerine geri dönmüşken Roma gezilecek yerler listesinin bu bölümünde sizlere Santa Maria Maggiore Bazilikası’nı kısaca anlatmak istiyorum.
Bazilika eski bir Pagan tapınağı üzerine 5. yüzyılda inşa edilmiş. Papa III. Sixtus döneminden kalma dini yapının tasarımında farklı mimari üsluplar harmanlanmış. Bazilika, bu sayede kayda değer oranda özgünlük kazanmış.
Yapının hemen girişinde göreceğiniz Piazza dell’Esquilino Dikilitaşı, hac yolunu gösteriyor. İçeride ise sizleri “Bakire’nin Taçlandırılması” isimli hayranlık uyandırıcı mozaik çalışmasını barındıran Capella Paolina bekliyor.
Roma’nın gözbebeği Santa Maria Maggiore, her yıl 5 Ağustos’ta renkli kutlamalara sahne oluyor. Bu tarz etkinlikler hoşunuza gidiyorsa “Sakın kaçırmayın!” derim.
Santa Maria Maggiore Bazilikası’nın efsanesi…
14. yüzyılın ortalarına tarihlenen hikâye aslında oldukça kısa. Rivayete göre Papa Liberius, rüyasında Hz. Meryem’i görmüş. Uyandığında ise gördüklerinin etkisiyle hemen sanatçıları yanına çağırmış ve gördüklerini anlatmış.
Sonra da sanatçılardan bazilikanın içerisine anlattıklarını betimleyen mozaik çalışmaları yapmalarını istemiş. İşte, Santa Maria Maggiore’nin büyüleyici nefleri bu şekilde ortaya çıkmış.
16. Aziz Petrus Meydanı
Hadi gelin, yeniden Vatikan’a dönelim ve Bernini’nin kente miras bıraktığı Aziz Petrus Meydanı’nda neler bulacağınıza şöyle bir göz atalım.
Meydan, Papa VIII. Alexander için 1656-1667 yılları arasında inşa edilmiş. Tabii bu süreç içerisinde sık sık Vatikan’ın müdahaleleri olmuş. Buna rağmen başlıkta da vurguladığım gibi ortaya harika bir yapıt çıkmış.
Aziz Petrus’un adını taşıyan meydanın iki yanında birer tane çeşme bulunuyor. Sol taraftaki çeşme, bizzat Bernini tarafından tasarlanmış.
Diğeri ise Domenico Fontana imzası taşıyor. Ortadaki hayranlık uyandırıcı dikilitaş ise İskenderiye’den binbir zahmetle getirilmiş. Eserin kökenleri M.Ö. I. yüzyıla uzanıyor.
Meydan, özellikle yılbaşında kültürel açıdan epey ilgi çekici görüntülere ev sahipliği yapıyor. Papa konuşma yapacağı zaman da Katolikler buraya adeta akın ediyor.
17. Popolo Meydanı
Roma’nın meydanları gerçekten de çok gösterişi ve turistik açıdan dikkat çekici unsurlarla dolu. Ama konu en büyüğüne, yani Popolo Meydanı’na gelince ayrı bir parantez açmak gerekiyor.
Meydan, M.Ö. 220 yılından beri kullanımda olan Via Flaminia’nın en önemli bölümü konumunda. Hatta kuzey tarafında yer alan kapı, imparatorluk döneminde kentin ana girişi olarak kullanılıyormuş.
Tıpkı Aziz Petrus’ta olduğu gibi bu meydanının da ortasında bir dikilitaş bulunuyor. Başkentin en büyük meydanı ayrıca ikiz kiliseler Santa Maria in Monte Santo ve Santa Maria dei Miracoli ile çevrili.
Popolo Meydanı’nda vakit geçirdikten sonra dilerseniz hemen yanı başındaki Via del Corso’ya geçebilirsiniz.
18. Palatino Tepesi
Roma’nın tarihine odaklı bir tatil deneyimi yaşamak istiyorsanız, listenizde mutlaka Palatino Tepesi’ne yer ayırın. Çünkü mitolojiye göre Roma İmparatorluğu burada kök salmaya başlamış.
Rivayete göre ikiz kardeşler Romulus ve Remus bir dişi kurt tarafından tepenin eteğindeki mağarada büyütülmüş. İlerleyen dönemde ise tepenin zirvesinde sonradan kudretli bir imparatorluğa dönüşecek medeniyetin temellerini atmışlar.
Gerçi sonradan aralarına fesatlık girmiş ve iki kardeşin ilişkileri bir daha asla düzelmeyecek şekilde bozulmuş Hatta iş, cinayete kadar gitmiş.
Tepe ile Roma Forumu arasında yaklaşık 40 metrelik mesafe bulunuyor. O yüzden aynı gün içerisinde her iki tarihi alanı da ziyaret ederek Roma’nın kökenleri hakkında paha biçilemez bilgiler edinebilirsiniz.
Palatino’da görmenizi önereceğim kalıntıların başında şunlar geliyor:
- Augustus’un Evi
- Kibele Tapınağı
- Flavia Sarayı
- Farnese Bahçeleri
- Hipodrom
Not: Roma Forumu ve Kolezyum biletlerinizi sakın atmayın. Çünkü onlarla Palatino Tepesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Yani ortak bilet uygulamasından yararlanabilirsiniz.
19. Kapitolin Müzesi
Roma, tıpkı İstanbul gibi tepeler üzerine kurulu. İşte Roma Forumu ile Campus Martius arasındaki Kapitolin Tepesi de bunlardan biri.
Tepeyi bu listeye eklememi sağlayan nedenlerden biri, imparatorluk döneminde dinsel merkez konumunda olması. Daha da önemlisi ise Kapitolin Müzesi’nin varlığı.
Kapitolin Müzesi, dünyada halka açılan ilk müze olarak lanse ediliyor. Müze, bizzat Michelangelo tarafından tasarlanmış gayet hoş iki binada faaliyet gösteriyor. Tabii sonradan hemen yanı başındaki Palazzo Nuovo da kültürel tesis bünyesine dâhil edilerek bina sayısı üçe çıkartılmış.
Michelangelo’nun tasarladığı binaların ilginç bir özelliği var. Büyük usta, imzası bulunan her iki binayı da Roma kent merkezi yerine Vatikan’a bakacak şekilde konumlandırmış. Bu durum, papaların çok hoşuna gitmiş olacak ki bağış konusunda oldukça cömert davranmışlar.
Kapitolin Müzesi’nde Orta Çağ’dan Rönesans’a kadarki zaman dilimine ait eserler sergileniyor. Tabii sergi salonlarını gezerken antik döneme tarihlenen buluntuları da göreceğinizden emin olabilirsiniz.
20. Via dei Condotti
“Roma, sadece tarihi mekânlardan mı ibaret?” dediğinizi duyar gibiyim. O yüzden vakit kaybetmeden bir diğer gözde alışveriş bölgesi Via Condotti’yi anlatmaya geçiyorum.
İspanyol Merdivenleri’ne sırtınızı verip tam karşıya baktığınızda girişini göreceğiniz cadde, Roma’nın gayrıresmi moda merkezi statüsünde. Gerçi baştan söylemem gerekirse caddedeki perakende satış mağazaları ağırlıklı olarak lüks segmentte faaliyet gösteriyor.
Ancak hemen umutsuzluğa kapılmayın. Zira Condotti’de keyifli vakit geçirmek için illa geniş bütçeye sahip olmak gerekmiyor. Motorlu taşıt trafiğine kapatıldığı akşam saatlerine doğru caddeye gidip mekânlardan birinde saatlerce oturmak bile gayet keyifli.
21. St. Paul Bazilikası
Roma’da görülmesi gereken yerler listesinde sıra, isminin önünde yaygın olarak “Surdışı” sıfatı kullanılan St. Paul Bazilikası bulunuyor.
Bazilika, Roma’daki ikinci en büyük dini yapı olarak nitelendiriliyor. Gezginlerin yoğun ilgi göstermelerindeki bir diğer ana nedeni ise yapının dört antik papalık bazilikasından bir olması oluşturuyor.
Bazilika, adını aldığı azizin gömüldüğü yere 4. yüzyılda inşa edilmiş. Tamamlanmasının ardından 400 yıl boyunca Avrupa’da türünün en büyüğüymüş. Bazilikanın zemin döşemeleri ve duvar süslemeleri bir hayli güzel. Ama asıl övgüyü, tavanlarda bulunan revaklar hak ediyor.
Bazilikayı ziyarete gelen gezginlerden ücret talep edilmiyor. Ancak manastır bölümü ile rehberli turlar, bu kuralın dışında tutuluyor. Eğer yapıyı gezerken hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz, aşağıda belirttiğim bedeli ödeyerek sesli rehberlik hizmetinden yararlanabilirsiniz.
22. Circo Massimo
Roma’da tatil yapmak, zamanda yolculuğa çıkmak gibi. Nereye gitseniz ya da ne tarafa dönüp baksanız farklı bir zaman dilimine ait kalıntılarla karşılaşabilirsiniz. Circo Massimo da bunlardan biri.
Romalılar, orijinal adı Circus Maximus olan antik hipodromu Aventine ve Palatine tepeleri arasına inşa etmiş. Hipodrom denildiğinde şimdilerde akla yalnızca at yarışları geliyor; ama antik dönemlerde burada – halk oyunları ve festivaller de düzenleniyormuş.
Hatırlarsanız Popolo Meydanı’nı anlatırken bir dikili taştan bahsetmiştim. İşte bu yapıt, Papa V. Sixtus döneminde Circo Massimo’dan sökülmüş.
Roma döneminde türünün ilki olma özelliği taşıyan hipodromdan geriye, günümüze pek bir şey ulaşamamış. Ancak bu durum tarih tutkunlarını, parka dönüştürülmüş tarihi alana gelmekten alıkoyamıyor.
23. Konstantin Takı
Roma’nın simge yapıları arasında bulunan, Kolezyum’ın hemen yanı başındaki Konstantin Takı ayrı öneme sahip. Zira bu kadim eser, Roma’nın bir tiranın elinden kurtuluşunu simgeliyor.
Yapı, 315 yılında Roma Senatosu ve halkın ortak kararı ile inşa edilmiş. Toplumun her iki tabakası da bu sayede Büyük Konstantin’in Maxentius karşısında elde ettiği zaferi onurlandırmak istemiş. Hatta bu zaferi anlatan kabartmalar, takın alt kısımlarına yerleştirilmiş.
Konstantin Takı, 26 metrelik genişliği ile birçok türdeşini geride bırakıyor. Gerçi boyutundan ziyade inşa sürecinde yapılan malzeme tercihi, yapının özgün hale gelmesini sağlayan en önemli etken olarak öne çıkıyor. Çünkü hızlıca tamamlanabilmesi için farklı dönemlere ait parçalar bir araya getirilmiş.
24. Terme di Caracalla
İmparator Septimus Severus ve oğlunun başkente kazandırdıkları bir diğer abidevi yapıysa Terme di Caracalla. Yani dilimizdeki karşılığıyla Caracalla Hamamı.
Hamam kompleksi, M.S. 211-217 yıları arasında inşa edilmiş. Halka açık ve ücretsiz olması, o dönemdeki çoğu türdeşinden yapıyı ayıran en büyük özelliğiymiş. Ancak zaman içerisinde bu özelliğine yenilerini eklemekten geri kalmamış. Zira hamam, bir zamanlar Roma’nın hükmettiği topraklar üzerinde bulunanların en büyüğü ve en iyi korunanı olarak anılıyor.
Yapısal anlamda her ne kadar bütünlüğünü koruyamamış olsa da süslemeleri, hamam kompleksinin eski güzelliğinin anlaşılabilmesine olanak tanıyor. Tabii ipuçlarını elde ettikten sonra iş biraz sizin hayal gücünüze kalıyor.
25. Domus Aurea
M.S. 64 yılında, Roma’nın seçkinlerinin mülklerini kaybetmelerine neden olan korkunç bir yangın felaketi yaşanmış. Ancak bu durum, sanat tutkunu ve çılgınlıkta sınır tanımayan İmparator Neron’a hayalini kurduğu saraya sahip olma fırsatı sunmuş. Böylece ortaya Domus Aurea ya da dilimizdeki karşılığı ile Altın Saray çıkmış.
Neron’un keyif sarayı; Palatine, Esquilline ve Cello tepeleri arasında kalan alanı kaplıyor. “Keyif sarayı” tanımlamasını kullandığım için zihninizde hemen nasıl bir şey olduğuyla ilgili soru işaretleri oluşabilir.
Hemen cevabını vereyim. Hayattan zevk almayı öncelikli amacı olarak belirleyen Roma imparatoru, sarayın yapımında şatafata önem verilmesini emretmiş.
Sonuç ne mi olmuş? Dört bir yanı fildişi ve mermer kaplı, konukların üzerine parfüm ve gül yaprakları dökülmesini mümkün kılan tavanlara sahip bir yapı ortaya çıkmış. Tabii sarayın içerisi kadar bahçesine de önem verilmiş. Etrafına çok sayıda suni göl inşa edilmiş.
Not: Saray kalıntılarının bulunduğu bölge, yalnızca hafta sonları ziyarete açık tutuluyor. Bu nedenle rezervasyonu son dakikaya bırakmamakta yarar var.
26. Catacombe di San Callisto
Callixtus’ın Yeraltı Mezarları ya da orijinal adıyla Catacombe di San Callisto, Roma’da gezilebilecek en sıra dışı mekânlardan.
Aslında İtalya’nın başkentinde benzer türde birçok mezar bulunuyor. Ancak bu mekânı öncelikli olarak sizlere önermemdeki asıl nedenlerin başında büyüklüğü ve kültürel açıdan bir hayli doyurucu içeriği geliyor.
Appian Yolu üzerindeki yeraltı yapı kompleksi “Papalar’ın Mezarı” olarak da anılıyor. Zira burası, zamanında Katolik dünyasını yönetmiş 16 din adamının ebedi istirahatgahı konumunda. Yapının labirenti andıran koridorlarında sıralanan odalardaki toplam mezar sayısı ise yaklaşık 500 bin.
Yapıyı gezerken sağda solda bir sürü sembolle karşılaşabilirsiniz. Bu sembollerin büyük bölümü, Erken Hristiyanlık döneminden kalma ve her biri ayrı anlamlara sahip. Örneğin yanında koyun bulunan çoban, Hz. İsa’yı simgeliyor.
27. Ulusal Modern Sanat Galerisi
Klasik eserlerden ziyade modern ve çağdaş çalışmalardan hoşlanıyorsanız, rotanızı Roma Ulusal Modern Sanat Galerisi’ne çevirebilirsiniz.
Müze, 1883’te kurulmuş. Ama açılışı için 1915 yılında kadar, yani Cesare Bazzani’nin imzasını taşıyan binanın tamamlanması beklenmiş. Sanat galerisinde deyim yerindeyse yok yok.
1100’den fazla parçadan oluşan koleksiyonda Umbeto Boccioni’den Antonio Canova’ya kadar birçok ünlü İtalyan sanatçının çalışmalarına yer verilmiş.
Tabii müzenin üstlendiği misyon gereği Avrupa’nın diğer ülkelerinde yetişmiş ustalar unutulmamış. Bu sayede müzeye zaman ayıran gezginler Braque, Van Gogh, Rodin ve Giacometti imzalı şaheserleri de yakından inceleyebiliyor.
28. St. John Lateran Bazilikası
Hazır Roma gezilecek yerler listesi hazırlıyorken St John Lateran Bazilikası’na da yer açın. Çünkü yapı, Avrupa’nın en eski kilisesi olarak anılıyor.
Dini yapı, 4. yüzyılda Roma Piskoposu I. Constantine’in emriyle kurulmuş. Bazilikanın bulunduğu alanda, önceden ise Septimus Severus tarafından M.Ö. 2. yüzyılda inşa ettirilmiş bir kalenin kalıntıları bulunuyormuş.
Bazilika, Katolik dünyasında 1870 yılına kadar çok önemli bir yere sahipmiş. Papa seçilen din adamları, tahta ilk olarak burada çıkıyormuş. Şimdilerdeyse papa yalnızca Kutsal Perşembe kutlamalarını yönetmek için bazilikayı ziyaret ediyor.
“Yalnızca dini değeri varsa gitmeye değer mi?” sorusu zihninizi kurcalamaya başladıysa hemen cevabını vereyim. Roma’daki her tarihi mekânda olduğu gibi bu yapıda da sizleri ustalık kokan sanat eserleri bekliyor.
Hatta ziyaretiniz esnasında Hazreti İsa’nın çarmıha gerilmek için götürüldüğü tepeye çıkarken aştığı Kutsal Merdivenler’i görebilirsiniz.
29. Santa Maria in Cosmedin
Geçirdiğim her dakikadan zevk aldığım mekânlar arasında Cosmedin’deki Aziz Mary Bazilikası da bulunuyor. Dini yapı, yabancı kaynaklarda ağırlıklı olarak Santa Maria in Cosmedin ismiyle anılıyor.
Bazilika, Romanesk mimarisiyle insanı büyülüyor. Özellikle zarif çan kulesi, dikkatleri hemen üzerine çekmesini sağlıyor. Yalnız bu kadar popüler olmasının altında yatan asıl etkeni, duvara asırlar öncesinde monte edilmiş bir maske oluşturuyor.
Yapının içerisine girdikten sonra odağınızı sol duvara yönelterek “Hakikatin Ağzı” isimli mermer maskeyi görebilirsiniz. Maske diyorum; ama aklınıza sakın alelade bir şey gelmesin.
Çünkü eser, yaklaşık 1.300 kilogram ağırlığa sahip ve yakınlardaki bir Herkül tapınağından getirildiği düşünülüyor. Ayrıca yaygın inanışa göre maske dünyayı çevreleyen sulardan sorumlu titan Oceanus’u tasvir ediyormuş.
30. Via Veneto
Lüks olanakları değerlendirmekten hoşlanıyorsanız yalnızca Via Condotti ile yetinmek zorunda değilsiniz. Dilerseniz rotanızı hemen La Dolce Vita’nın çoğu sahnesinin çekildiği Via Veneto’ya çevirip tam da istediğiniz fırsatları yakalayabilirsiniz.
Adını Vittorio Veneto Savaşı’nda alan cadde, 1960’lardan itibaren kentin kalburüstü sakinlerini kendisine çekmeyi başarmış. Hatta 1980’li yıllardaki ekonomik durgunluk bile kentin bu kesimini pek fazla etkilememiş. Sonuç olarak Via Veneto; şık restoranları, üst düzey otelleri ve pahalı butikleri ile Roma’nın prestij merkezi olmayı sürdürüyor.
Caddede dolaşırken Chiesa di Santa Maria della Concezione’ye zaman ayırmayı sakın ihmal etmeyin. Zaten yapının mimari detayları karşısında hayrete düşeceğinizden eminim. Özellikle de yan tarafındaki kemik salonuna girdiğinizde…
31. Welcome To Rome
İtalya’nın başkentine yönelik seyahatinizde çocuklarınızla doyasıya eğlenmek için Welcome to Rome’u da listenize dâhil edebilirsiniz.
Konsept açısından mekân aslında Time Elevator Roma ile benzerlikler gösteriyor. Ancak bana soracak olursanız kentin binlerce yıllık tarihini aktarma konusunda bir tık daha iyi.
Mekânda, her 30 dakikada bir kentin 2.700 yıllık tarihini aşama aşama anlatan gösterimler yapılıyor. Ne yazık ki anlatım için seçilebilen diller arasında Türkçe bulunmuyor.
32. Gelateria Giolitti
Roma’da dolaşırken ağzınızı tatlandıracak bir lezzet şöleni için Gelateria Giolitti’ye uğrayabilirsiniz.
Mekânın hikâyesi 1890 yılında, Giuseppe ve Bernadina Giotti’nin açtığı mandıra ile yazılmaya başlanmış. Sattıkları ürünler o kadar kaliteliymiş ki kısa sürede yalnızca Roma’nın değil, tüm İtalya’nın kalbur üstü aileleri bu dükkândan alışveriş yapar olmuş.
Hal böyle olunca, Giottiler hemen günümüzdeki gözde mekânın açılışını gerçekleştirmiş. Başlarda mekânın vejetaryen menüsü bir hayli ilgi çekmiş. Ama kısa sürede ilginin odağına yoğun aroması ile damakları çatlatan dondurmalar yerleşmiş.
Gelateria Giolitti’de dondurma çeşitliliği cidden oldukça fazla. Üstelik mekân, ürünlerinin kalitesi kadar fiyatlarıyla da konuklarının yüzünü güldürüyor.
Roma’da Gezilecek Diğer Yerler
Roma seyahatinizde yeterli vaktiniz varsa Roma gezilecek yerler listesine şu noktaları da ekleyebilirsiniz…
- Palazzo Doria Pamphilj
- MAXXI Museum
- Sant’Angelo Köprüsü
- Santa Maria della Vittoria
- Museo Leonardo Da Vinci Experience
- Villa Farnesina
- Hadrian Tapınağı
- Via dei Coronari
- Galerie Sciarra
- Basilica of San Clemente
- Time Elevator Roma
- Campidoglio Meydanı
Roma’da Gezilecek Yerler Kadar Önemli Diğer Konular
Roma gezilecek yerler rehberi boyunca İtalya’nın güzel başkenti Roma’da gezip görebileceğiniz yerler hakkında detaylı bilgiler paylaşmaya çalıştım.
Konaklamadan otel tavsiyelerine, ulaşımdan yeme içme ve alışverişe kadar Roma’da dikkat etmeniz gereken diğer bilgiler ise şunlar…
1. Roma’da gezilecek yerlere yakın bölgelerde konaklayın.
Roma gezginlerinin aklına en çok takılan sorulardan biri de “Roma’da nerede kalınır?” oluyor. Hareketlilik, merkezilik, sakinlik, uygun fiyatlar, lüks olanaklar, ulaşım kolaylığı derken dikkate alınması gereken birçok faktör bulunuyor.
Bir de kent 22 tane bölgeden oluşunca seçim yapmak doğal olarak biraz daha zorlaşıyor. Yine de Roma’nın konaklama alternatifleri bakımından geniş bir turist kitlesinin beklentilerini karşılayabildiğini söyleyebilirim.
Peki, Roma’da hangi bölgelerde konaklayabilirsiniz? Gelin şimdi bunları inceleyelim:
Tarihi Kent Merkezi (Centro Storico)
Özellikle ilk defa Roma’ya gidiyorsanız güvenilir, her yere ulaşımın kolaylıkla sağlanabildiği bir yer olan Tarihi Kent Merkezi muhtemelen sizin için de en ideal konaklama bölgesi.
Centro Storico olarak da isimlendirilen kent merkezinde birbirine yürüme mesafesindeki birçok gezi noktası, tarihi sokak, yeme-içme mekanları ve küçük dükkanlar yer alıyor.
Çok kalabalık ve hareketli olan bölge aynı zamanda pek de gürültülü ama Roma’nın ruhunu tam olarak hissetmek isteyenler için bunun pek de sorun olacağını sanmıyorum. Üstelik uygun fiyatlı oteller de mevcut.
Termini Çevresi & Esquilino
Roma rehberi yazımızda konaklama için tavsiye edebileceğim en popüler bölgelerden biri de Termini Çevresi & Esquilino. Yani merkez tren istasyonu civarı.
Bölgenin en tipik avantajlarından biri çok sayıda otelin burada yer alması. Ayrıca özellikle Roma havaalanı ulaşımı için tren istasyonunun son durak olduğunu da belirteyim. Havaalanı ve otel arasında kolay bir ulaşım imkanı istiyorsanız Termini tam da size göre.
Roma metro ağının merkezi olan bölgeden Vatikan gibi popüler yerlere de rahatlıkla gidilebiliyor. Sadece metro değil turistik otobüslerin de kalkış noktası burası.
Yalnız gece saatlerinde etraf pek tekin değil; o nedenle çok güvenli olduğunu söyleyemeyeceğim.
Monti
Turistik gezinizde daha çok tarihi noktaları mı ön plana alıyorsunuz? O zaman tarihi yerlere yakınlığı ile ünlü Monti’de konaklamak Roma seyahatinizi daha keyifli kılabilir. Lakin burası aynı zamanda şehrin en eski yerleşim yeri.
Nostaljik dokusuyla insanın içini ısıtan Monti aynı zamanda popüler barlara, şık restoranlara ve butiklere de ev sahipliği yapıyor.
Tarihi merkezin yoğunluğu, gürültüsü ise burada yok; yani hem sakin hem tarihi bir ambiyans istiyorsanız konaklama adresiniz Monti olabilir.
Via Veneto & İspanyol Merdivenleri
1950-60’lı yıllardaki ünlülerin favorisi olup günümüzde ise daha çok yemek ve alışveriş tutkunları tarafından tercih edilen çok zarif bir yerleşim bölgesi Via Veneto & İspanyol Merdivenleri.
Bölge şehir merkezine göre kuzeyde kalıyor ve ünlü İspanyol Merdivenleri’ni de sınırları içinde barındırıyor. Buradan yalnızca İspanyol Merdivenleri’ne değil Trevi Çeşmesi ve Pantheon gibi ünlü yapılara da yürüyerek kısa sürede ulaşmanız mümkün.
Metro durakları ve otobüs hatları açısından da kolaylık sunan Via Veneto özellikle 4-5 yıldızlı kaliteli otelleri ile ünlü. Bütçeniz kısıtlıysa ve bu bölgede konaklamak istiyorsanız tercih edebileceğiniz ekonomik tesisler de mevcut.
Trastevere
Dar, taşlık sokaklar, şirin kafe/restoranlar, eğlence mekanları, butikler ve bol bol fotoğrafını çekebileceğiniz etkileyici bir meydan…Tüm bunlar Trastevere sınırları içinde yer alıyor ve gezginlere keyifli bir gezi deneyimi vadediyor.
Bölgede konaklamanın en avantajlı yönlerinden biri merkeze göre biraz daha uygun fiyatlı otellerin bulunması.
Merkezdeki popüler yerlere ulaşmak için tramvay, otobüs ya da taksi kullanmanız lazım. Nitekim bölgede bir metro durağı bulunmuyor. Yine de yürüyerek Navana Meydanı’na yaklaşık 20 dakikada gitmek mümkün.
Vatikan & Prati
Vatikan konaklamak için çok ideal bir bölge sayılmaz aslında çünkü hem buradaki oteller çok pahalı hem de Vatikan çevresi genellikle aşırı kalabalık.
Prati ise Vatikan’ın yakınlarında yer alıyor; üstelik daha az kalabalık ve konaklama imkanları da daha ekonomik.
Özellikle Vatikan’a erken saatlerde ya da kapsamlı bir gezi yapmayı düşünüyorsanız Prati konaklamak için çok uygun.
Metro durakları, belediye otobüsleri, taksiler aracılığıyla Termini ve diğer gezi noktalarına kolaylıkla gidebilirsiniz.
2. Roma’da gezilecek yerlere yakın otellerde konaklayın.
Roma gezilecek yerler listesinden de anlayabileceğiniz üzere şehirde adım başı görülmeye değer bir tarihi alan ya da cazibe noktası bulunuyor. Dolayısıyla merkeze yakın konaklamak, kısıtlı tatil süresini en iyi şekilde değerlendirmenin birinci koşulu haline geliyor.
Malum Roma çok turistik ve popüler bir gezi rotası olduğundan özellikle sezonda otel fiyatları çok pahalı olabiliyor. Bunun için erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirerek önemli oranlarda indirim yaptırabilir, avantajlı koşullarla konaklamanın tadını çıkarabilirsiniz.
Peki, hangi otellerde kalabilirsiniz? Tabii ki Roma otellerle dolu ve bolca seçeneğiniz var; benim önermek istediğim 4 oteli ise aşağıda inceleyebilirsiniz:
9Hotel Cesari ★★★★
Gelelim Roma’da otel tavsiyesi konusuna. Ben son Roma gezimde Roma Tarihi Şehir Merkezi Centro Storico bölgesinde yer alan 4 yıldızlı 9Hotel Cesàri adlı tesiste kaldım ve memnun kaldım. Eğer şehrin tam merkezinde, çoğu gezi noktasına yürüyerek gidecek bir yerde kalmak istiyorsanız burası sizin için güzel bir seçenek olabilir.
Trevi Çeşmesi, Pantheon, Navona Meydanı gibi Roma’nın en ikonik yerleri otele yürüyerek sadece 5 dakika uzaklıkta yer alıyor. Tabi otel fiyatları bu bölgede yüksek ama gece gündüz otelden dışarı adım attığınız anda kendinizi şehrin tam merkezinde bulmak güzel bir duygu.
The Hive Hotel ★★★★
Bir önceki Roma seyahatlerimde ise bölge tercihimi Roma Merkez Tren İstasyonu olan Termini bölgesinden yana kullanmıştım. Bu bölgede konaklayarak hem havaalanına istasyon üzerinden gelip giderken de şehir içinde gezerken kolaylık yaşayabilirsiniz. Bu bölge turist yoğunluğundan biraz arındırılmış olup daha ekonomik seçenekler sunuyor.
Bir önceki seyahatimde ben Termini’ye 5 dk yürüme mesafesindeki 4 yıldızlı The Hive Hotel adlı otelde konakladım ve oradan da çok memnun kalmıştım. Otel fiyat/performans konusunda yüksek bir değere sahip. Odaları büyük ve temiz, kahvaltısı ise biz Türkler için yeterli imkanlara sahip diye düşünüyorum.
Augusta Lucilla Palace ★★★★
Merkez Tren İstasyonu’na yürüme mesafesinde olan Augusta Lucilla Palace da Roma’da kalmanız için önerebileceğim kaliteli oteller arasında. Zira daha önceki Roma seyahatimde burası tercih ettiğim bir yerdi.
Tren istasyonuna yakın olması onu başlı başına şehrin çeşitli yerlerine kolaylıkla ulaşabilmeniz açısından avantajlı kılıyor. Özellikle havaalanı ile doğrudan bağlantılı bir bölgede yer alması gezginler için cezbedici özelliklerden biri.
18. yüzyıldan kalma tarihi binasıyla da dikkat çeken otel ünlü Opera Binası’na çok yakın. Ayrıca metro bağlantıları ile Vatikan, Kolezyum, İspanyol Merdivenleri gibi Roma klasiklerine de doğrudan ulaşabilirsiniz.
4 yıldızlı olup kaliteli ve özenli bir konaklama hizmeti veren Augusta Lucilla Palace için uygun fiyatlarla erken rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Singer Palace Hotel ★★★★★
5 yıldızlı lüks konaklama imkanları sağlayan Singer Palace Hotel de Roma’da konaklayabileceğiniz oteller arasında.
Çoğu alışveriş tutkununun yakından tanıdığı ünlü Via del Corso üzerinde yer alan tesisler Trevi Çeşmesi’ne sadece 350 m, Piazza Venezia’ya da 300 metrelik mesafede. Ayrıca otelden çıkıp 5 dakika kadar yürürseniz karşınızda Pantheon’u bulacaksınız.
3. Roma gezilecek yerler haritasını cep telefonunuzda açıp kolayca gezin.
Yazı boyunca adı geçen tüm noktaların harita konumlarını Google Maps ile oluşturduğum Roma gezilecek yerler haritasında bulabilirsiniz. Dilerseniz cep telefonunuz üzerinden bu haritayı açarak Roma’da rahatça gezebilirsiniz.
Haritanın sol sekmesinde yer alan katmanlar bölümünden şehirde konaklama yapılacak bölgelerden otel tavsiyelerine, Türk restoranlarından önemli gezi noktalarına kadar birçok önemli noktayı haritada bulabilirsiniz.
4. Roma Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?
Roma’da havaalanı ulaşımı Roma Fiumicino Havaalanı ile Ciampino Havaalanı üzerinden sağlanıyor. Roma Fiumicino Havaalanı ise özellikle Türkiye’deki yolcular tarafından daha sık ve yoğun şekilde kullanılıyor.
Peki, havaalanından şehir merkezine gitmek isterseniz hangi araçlardan yararlanabilirsiniz? Aşağıda Fiumicino Havaalanı’nı baz alarak birkaç tane popüler ulaşım seçeneği sunuyorum. Detayları ilgili yazımızdan edinebilirsiniz.
Leonardo Express
06.23-23.23 saatleri arasında hizmet veren Leonardo Express Roma Termini’ye ortalama 32 dakika içinde ulaşıyor. Yoğun saatlerde 15, daha sakin zamanlarda ise 30 dakikada bir sefer düzenleniyor.
Terravision Otobüsü
Ekonomik bir ulaşım tercihi arayanların favorisi ise Terravision Otobüsü. Genellikle 30 dakikada bir kalkıyor ve Roma Termini’ye yaklaşık 55 dakikada ulaşıyor.
Taksi
En hızlı ve konforlu havaalanı-şehir merkezi ulaşım alternatiflerinden biri de taksiler. Beyaz renkli, ışıklı tabelalı taksilere en fazla 4 yolcu alınıyor. Taksilere binerek şehir merkezine yaklaşık 45 dakika içinde ulaşabilirsiniz.
Özel Transfer
Roma’ya geldiğinizde otele nasıl ulaşacağım stresini üzerinizden alan özel transfer hizmetleri de size çok konforlu gelebilir. Özel transfer işlemleri sayesinde önceden bir araba rezervasyonu yaptırarak görevlilerin sizi belirlediğiniz saatte Fiumicino ya da Ciampino Havaalanları’ndan almalarını isteyebilirsiniz.
Taksi ya da araç beklemeden kolaylıkla şehir merkezine gidebileceğiniz özel transfer hizmetleri için detaylı bilgi almak istiyorsanız linke tıklayın.
5. Roma’da gezilecek yerlere nasıl gidilir?
Gelişmiş ulaşım ağı sayesinde şehirde toplu taşıma adına pek sorun yaşanmıyor. Roma şehir içi ulaşım olanakları ile kentin her yerine rahat ve ekonomik şekilde gidebilme şansınız var. Özellikle Roma Pass Kart satın alarak çoğu ulaşım aracından ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.
Genellikle toplu taşıma araçlarının merkezi ise Roma Termini. Bu bölgeden birçok yere farklı araçlarla doğrudan ulaşım sağlanabiliyor.
Bir Roma gezgini olarak şehirde en çok yararlanabileceğiniz popüler şehir içi ulaşım araçları ise şunlar:
Metro
Çoğunlukla 05.30 ile 23.30 saatleri arasında hizmet veren metrolar Cumartesi günleri daha geç saatlere kadar çalışıyor. Çoğu yere metro ile hızlı ve ekonomik şekilde ulaşmak mümkün.
Belediye Otobüsü
Metronun ardından belediye otobüsleri de Roma’da oldukça popüler bir toplu taşıma aracı. Hatta turistik yerlerde metro istasyonlarından ziyade belediye otobüsü duraklarını bulmak daha yüksek bir olasılık.
Metro ile aşağı yukarı aynı saat aralığında hizmet veriyorlar. Ayrıca gece saatlerinde de otobüs seferleri gerçekleştiriliyor.
Hop On Hop Off Otobüs
Turistik amaçlı gezilerde şehri dolaşmanın en iyi yollarından biri de Hop On Hop Off otobüslerine binip turlamak. Üstü açık otobüslerde bol bol fotoğraf çekme ve Roma’nın en popüler yerlerini kısa sürede keşfetme imkanınız var.
Roma nasıl gezilir? başlıklı yazımızda şehir içi ulaşım konusunda ekstra bilgiler alabilirsiniz.
6. Roma Pass: Roma’da indirimle gezmenin anahtarı.
İnsan Roma gibi bir kente seyahat edince harcama yapmak konusunda nerede duracağını pek bilemiyor. Neyse ki kentin bu yönünü dengelemek için Roma Pass isimli indirim kartını, biz seyyah ruhlu bireylerin tercihine sunmuşlar.
Roma Pass’ın 48 ve 72 saat geçerlilik süresine sahip iki versiyonu bulunuyor. Gezi bütçeniz kısıtlı olamasa bile eğlenceye ve alışverişe daha fazla pay ayırmak için bu kartı edinmenizi öneririm. Hem böylece ulaşım konusunda da cazip teklifleri değerlendirme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Roma Pass’ın en önemli avantajı, Kolezyum gibi kentin simgesi konumundaki ve yoğun ilgi gören mekânlara girişte ortaya çıkıyor. Eğer bu tarz mekânlara girerken indirim kartını kullanırsanız hem uzun süre kuyrukta beklememiş hem de bilet ücretlerinden ciddi oranda tasarruf etmiş olursunuz.
❱ Kart hakkında detaylı bilgi ve satın alma işlemi için tıklayın: Roma Pass satın al.
7. Roma’nın ünlü yöresel lezzetleri
Ağırlıklı olarak Akdeniz tipi yiyeceklerin bulunduğu Roma tarih, sanat, estetik derken aynı zamanda tam bir gastronomi diyarı. Az malzemeyle sade, lezzetli ve pratik yemek menüleri sunması ise en dikkat çekici yönlerinden biri.
Roma mutfak kültüründe hamur işlerinden dondurmalara, tatlılardan salata ve et yemeklerine kadar dünyaca ün yapmış çok sayıda lezzet yer alıyor. Zeytinyağı ise tabii ki başı çeken gıdalar arasında.
Peki, gittiniz Roma’ya ne yiyeceksiniz? Dediğim gibi seçenekler çok ve çoğu da Türk damak tadı ile uyumlu. Yani kendinize göre lezzetli bir yemek bulmakta zorlanacağınızı hiç sanmıyorum.
Özetle Roma’da ne yenir? listesi geniş ama bazı yiyecekler var ki onlar Roma mutfağının birer simgesi. Ben de özellikle aşağıdaki lezzetleri denemenizi öneririm:
Suppli
İçi erimiş mozarella peynirli, dışı çıtır pirinç topu olan “Suppli” tam bir Roma sokak lezzeti efsanesi. Pirinç kroket olarak da adlandırabileceğimiz Suppli özellikle Bolonez sos ile yapıldığında karşı koyulması oldukça zor bir yiyecek. Pizzacılarda aperatif olarak da servis ediliyor.
Gelato
Ne var işte dondurma demeyin Roma’nın en meşhur tatlarından olan Gelato’yu da mutlaka deneyin! Standart dondurmalara göre daha kıvamsı ve kremsi bir dokusu olan Gelato çok taze olarak satışa sunuluyor. Özellikle meşhur Giolitti’ye uğrayıp bir Gelato sipariş edebilirsiniz.
Pizza Alla Romana
İtalya’nın Türklerin damak tadına da çok uyan popüler yemeği tabii ki pizza! Pizzanın orijinali Napoli’de yenir ama Roma da ondan hiç altta kalmıyor. Özellikle dilim pizza kültürü bu şehirde çok yaygın. Pizza Alla Romana da ince hamurdan yapılan, dikdörtgen şeklinde kesilip satışa sunulan enfes bir Roma pizzası.
Tiramisu
Güzel bir kahvenin yanında İtalyan tiramisusuna ne dersiniz? Dünyaca ün yapmış, İtalyan mutfağına özgü bir tatlı olan tiramisu gezginlerin yemek listesinde başı çekecekler arasında. Özellikle Mascarpone peyniri ve şarap ile lezzetlendirilen tiramisuyu tatmak sizin için çok farklı bir deneyim olabilir.
Not 1: Listede adı geçen yöresel yemekler içerisinde domuz etinin yanı sıra helal kesim olmayan et ürünleri de olabilir. Eğer siz de gezilerinde yeme içme konusunda dini nedenlerden ötürü bizim gibi dikkat ediyorsanız konu hakkında daha detaylı araştırma yapmanızda fayda var.
Not 2: İspanyol Merdivenleri yakınındaki Pompii Tiramisu ile Navano Meydanı yakınlarındaki Two Sizes şehirdeki en ünlü Tiramisu dükkanlarının başında geliyor. İkisi de sayfa başındaki Roma gezilecek yerler haritamızda işaretli. Biz son gezimizde içerik sorduğumuzda alkolsüz yanıtı almıştık. Benzer hassasiyetiniz varsa satın almadan önce siz de sorabilirsiniz.
8. Roma’da alışveriş için nereler gezilir?
Dünyada alışveriş tutkunları için en keyifli sayılabilecek şehirlerden biri de şüphesiz ki Roma’dır. Estetik anlayışın çok gelişmiş olduğu kentte moda, dekoratif başta olmak üzere yeme-içme ve daha birçok alanda sınırsız alışveriş seçeneği sunuluyor.
Peki, Roma’dan ne alınır? Roma’ya gittiğinizde göreceksiniz ki alışverişte seçenek azlığı değil, bolluğu sizi zorluyor. Roma’dan alabileceğiniz en popüler ürünler arasında ise peynir, zeytin, balzamik sirke, şekerleme/tatlılar, tasarım kıyafetler, çanta & ayakkabı ve seramik eşyalar yer alıyor.
Şehirde alışveriş yapılacak yerlerle ilgili en popüler yerleri Roma’da nerede alışveriş yapılır? başlıklı yazımızda detaylıca anlatmıştık. Burada da bahsetmek gerekirse, şehirdeki en popüler bazı alışveriş caddeleri:
Via Dei Condotti Caddesi
Hem İspanyol Merdivenleri’ne gelmiş hem de alışveriş yapmak isteyen bir gezginseniz Via Dei Condotti Caddesi’ni keşfe çıkmadan oradan kolay kolay ayrılabileceğinizi sanmıyorum.
Via Dei Condotti Caddesi İtalya’nın en ünlü alışveriş noktalarından biri ve tam da İspanyol Merdivenleri’nin ön kısmından başlıyor.
Biraz İstanbul Bağdat Caddesi’ni de andıran cadde genel olarak lüks alışveriş olanakları içeriyor. Dünyaca ünlü pahalı markaların yer aldığı caddede bütçeniz kısıtlıysa pek fazla bir şey bulamayabilirsiniz ama yine de ambiyansını görmeye değer.
Via Del Corso Caddesi
Via Dei Condotti Caddesi daha çok lüks alışveriş imkanları sunuyor ama Roma’da her bütçeye göre alışveriş yapabilmek son derece mümkün. İşte Via Del Corso Caddesi de bunlar arasında.
Piazza Venezia ile Piazza del Popolo arasında olan Via Del Corso Caddesi daha çok yerel butik ve zincir mağazaları ile ünlü. Fiyatlar ise orta seviyede.
Cadde aynı zamanda yerel halkın da popüler duraklarından biri. Burada daha turistik yerlere göre uygun fiyatlarla alışveriş yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Via Frattina Caddesi
Yine İspanyol Merdivenleri’nin civarında yer alan bir cadde: Via Frattina Caddesi. Peki, caddenin Via dei Condotti Caddesi’nden farkı ne?
Burada da lüks mağazalar bulunuyor ama aynı zamanda orta segmente hitap eden butik ve markalar da karşınıza çıkıyor.
Via Frattina Caddesi ile en çok özdeşleşen özellik ise tam bir ayakkabı cenneti olması. Özellikle İtalyan ayakkabılarını beğeniyorsanız hem fiyat hem model olarak çok geniş bir alışveriş yelpazesi sizi bekliyor.
9. Roma’da akşam gezilecek yerler
Açıkçası Roma’da gündüz saatleri tam bir koşuşturma içerisinde geçiyor. Ama deneyimli gezginler işi biraz daha ağırdan alıp enerjilerini bir kısmını akşam saatlerine ayırmayı tercih ediyor.
Siz de onlar gibi yapıp kentin en keyifli anlarına tanıklık etmek isterseniz şu yerleri içeren mini bir liste oluşturabilirsiniz.
- Keyifli bir akşam yemeği için Trastevere
- Farklı havayı solumak için İspanyol Merdivenleri ve çevresi
- Eğlenmek için Campo dei Flori
10. Yağmurlu / soğuk havada Roma’da gezilecek yerler
Tatilinizi kışa denk getirdiyseniz, bir de hava yağmurlu ve soğuksa sakın panik yapmayın. Çünkü unutmayın! Roma’da herkese ve her şarta uygun bir yer mutlaka var. Bu yerler hangileri mi? İşte, size birkaç örnek:
- Vatikan Müzeleri
- Time Elevator Roma
- Catacombe di San Callisto
- Welcome To Rome
- Kapitolin Müzesi
11. Roma gezisi için en uygun zamanlar.
Roma genel itibarıyla gezginlere ılık Akdeniz ikliminin avantajlarını sunuyor. Dolayısıyla yılın hemen her döneminde bir turist kalabalığı ile karşılaşmanız mümkün.
Peki, Roma’da mevsimlere göre hava nasıl? Gezinizden önce size fikir vermesi amacıyla aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz:
İlkbahar
Roma’nın en güzel dönemlerinden biri ilkbahar. Sıcaklık ortalama 20 dereceyi bulabiliyor ve zaman zaman yağmur geçişleri görülüyor. Özellikle Nisan ayından itibaren hava ısınmaya başlıyor.
Ilık, güzel ve zorlayıcı olmayan bir havada gezmek isterseniz Roma biletinizin tarihini ilkbahar dönemlerine denk getirebilirsiniz.
Yaz
“Roma’ya ne zaman gidilir?” sorusuna verilebilecek diğer bir yanıt da yaz dönemi. En yüksek hava sıcaklıkları yaz mevsiminde görülüyor. Ortalama gündüz sıcaklığı ise genel olarak 28 derecenin üstünde; öyle ki 35-40 dereceleri de bulabiliyor.
Roma’da yaz ayları daha bir cıvıl cıvıl, çok daha kalabalık. Dünyanın dört bir yanından binlerce turist şehri ılık/sıcak havada rahatça gezebilmek için akın ediyor. Sizin de kalabalıkla sorununuz yoksa ve yüksek enerjiyi seviyorsanız Roma’da yaz günlerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Sonbahar
Roma’nın sonbaharı Akdeniz iklimine bağlı olarak genelde yağışlı ve serin geçiyor. Gündüz sıcaklıkları ortalama 20 derece iken gece ise sıcaklık 7 derecelere kadar düşebiliyor. Bu nedenle gece-gündüz sıcaklık farkına karşı da dikkatli olmak gerek.
Sonbahar favori mevsiminiz ise, yağışlı ve fazla ısırmayan serin havaları seviyorsanız Roma seyahatinizi bu aylara denk getirebilirsiniz. Ayrıca yaz aylarındaki kadar yoğun bir turist kalabalığı olmadığı için daha şehrin popüler yerlerini daha rahat gezme şansınız mevcut.
Kış
Roma’nın en soğuk ayları Ocak ve Şubat. Aralık ve Şubat ayı arasında hava sıcaklıkları ortalama 13 derece olsa da zaman zaman 3-4 derecelere de düşebilir. Genellikle günler yağışlı geçer nadiren de olsa kar yağışı görülür.
Kış dönemini sevenlerdenseniz özellikle Roma’yı Noel döneminde ziyaret edebilir, şehrin bu yönünü de görme şansını yakalayabilirsiniz. Ayrıca turist yoğunluğunun en düşük olduğu dönem de Aralık-Ocak ve Şubat aylarıdır.
Resmi Tatiller
- 1 Ocak (Yılbaşı)
- 6 Ocak’ta Epifani
- Mart-Nisan aylarında Paskalya
- 25 Nisan’da Kurtuluş Günü
- 1 Mayıs’ta İşçi Bayramı
- 2 Haziran’da Cumhuriyet Bayramı
- 15 Ağustos’ta Assumption
- 29 Haziran’da Roma’ya özel tatil S. Pietro e Paolo
- 1 Kasım’da Hristiyan Festivali
- 8 Aralık’ta Immacolata Concezione
- 25 Aralık’ta Noel
Festivaller
- Dünya starlarının katıldığı, birbirinden etkileyici filmlerin sergilendiği Roma Film Festivali (Eylül-Kasım)
- Yaz boyunca eğlenceli etkinliklerin yer aldığı Testaccio Village
- Müzik, dans, film gibi çeşitli etkinliklere çoğunlukla ücretsiz katılım imkanı sunan Festa dell’Unita (Genelde temmuz ayında gerçekleştirilir ve 1 ay sürer.)
- MÖ 700’lü yıllarda kurulan Roma’nın coşkulu doğum günü kutlamaları (Nisan ayı)
12. Roma gezisi için önemli konulara dikkat edin.
Roma gezilecek yerler dahilinde seyahatiniz öncesi bilmeniz gereken bazı temel bilgilere de yer verdim. Geziniz öncesinde aşağıdaki bilgilere göz atmanızda fayda var:
❱ Temel bilgilere özen gösterin.
Vize: Umuma Mahsus Pasaport Hamili Türk vatandaşlarının Roma’ya gidebilmeleri için öncelikle vize almaları gerekiyor. Evraklar doğru ve eksiksiz ise vize başvuruları genellikle 7-10 gün içinde sonuçlanıyor. İtalya’da tüm AB ülkelerinde olduğu gibi üçüncü ülke vatandaşlarına Schengen vizesi çıkartılıyor. (2024 yılında ortalama randevular 2-3 ay sonrasına verilebiliyor, aklınızda olsun.)
Saat Farkı: Roma ve İstanbul kış saatleri arasında 2 saat bulunuyor. Yaz aylarında ise saat uygulamasındaki düzenlemeler nedeniyle saat farkı 1’e iniyor. Roma İstanbul’dan saat olarak geridir.
Para Birimi: İtalya’da para birimi olarak Euro kullanılıyor. Bazı otellerde vb Amerikan Doları da kabul edilebiliyor.
Resmi Dil: Roma’da resmi dil İtalyanca. Ayrıca şehirde İngilizce bilen çok sayıda kişi yaşıyor.
Türk Büyükelçiliği Telefon Numarası: +39 06 445941
❱ Roma Pass avantajlarından yararlanın.
Roma’nın gezginler için sunduğu en büyük avantajlardan biri Roma Pass kartı. Roma Pass kartları genellikle 48, 72 saat gibi seçeneklerle sunuluyor. Süresi içinde toplu taşımadan ücretsiz yararlanabilir, müze gibi bazı turistik yerlere de indirimli ya da ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
❱ Mağaza, butik ve dükkan saatlerine dikkat edin.
Roma’da dükkan ve yerel butiklerin birçoğu öğle saatlerinde kapalı oluyor. Büyük mağazalar ise genellikle 09.00 ile 19.00 saatleri arası açık olup öğle arası vermiyorlar.
❱ Vatikan’da çok açık kıyafetler giymemeye özen gösterin.
Roma sınırları içinde yer alıp, Hristiyanlık için büyük önem taşıyan Vatikan’da askılı ve çok açık kıyafetler pek giyilmiyor.
❱ Vatikan Müzesi ve Kolezyum biletlerinizi çok önceden ayırtın.
Yoğunluktan dolayı son anda Vatikan Müzesi ve Kolezyum biletleri bulmak oldukça zor; uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bundan ötürü Vatikan Müzesi ve Kolezyum için biletlerinizi en erken 1 ay önceden online olarak almanızı tavsiye ederim.
❱ Hırsızlara karşı tetikte olun.
Roma malumunuz çok turistik ve doğal olarak kalabalık bir şehir. Ne yazık ki kapkaç ve hırsızlık olaylarına da sıkça sahne oluyor. Üstelik bunu yerel halk değil daha çok diğer ülkelerden gelip turistleri soymak isteyenler gerçekleştiriyor. Dolayısıyla eşyalarınızı, cüzdanınızı sık sık kontrol etmenizde fayda var.
❱ Ücretsiz kilise günlerini değerlendirin.
Kilise gezmeyi sevenler için güzel haber! Roma’da ayın ilk Pazar günü tüm kiliseler ücretsiz. Olur da seyahatiniz bu döneme denk gelirse birçok kiliseyi görme fırsatı bulabilirsiniz.
❱ Instagramlık fotolar için güne erken başlayın.
Roma’nın Kolezyum, Trevi Çeşmesi gibi birbirinden eşsiz turistik yapıları önünde kalabalığa yakalanmadan etkileyici fotoğraflar çekmek için ziyaretlerinizi sabah erken saatlerde gerçekleştirin.
❱ Yerel fast food restoranlarındaki indirimlerden yararlanın.
İtalya’nın başta fast food türündekiler olmak üzere bazı restoranlarında menü ile paket servis fiyatları farklılaşıyor. Genellikle yerel fast food restoranlarında mekana oturmayıp yemeğinizi paket yaptırırsanız daha düşük fiyat ödeyebilirsiniz.
❱ Kahvaltıda ekstra servis bedelinden kaçının.
İtalya’da kahvaltı hizmeti veren restoran ve barlarda ayakta kahvaltı ederseniz sizden servis bedeli alınmıyor.
❱ Enerji toplamak için Tiramisu yiyin.
İtalyanların dünyaca ünlü tatlısı Tiramisu seyahatiniz boyunca enerji toplamak için tercih edebileceğiniz en güzel lezzetler arasında. Zaten İtalyanca kelime anlamı da “Beni yukarı çek”.
❱ Ücretsiz müze gezme imkanını kaçırmayın.
Roma seyahatiniz ayın ilk Pazar gününü de kapsıyorsa oldukça şanslısınız demektir. Çünkü ayın ilk Pazar günlerinde farklı müzelere ücretsiz giriş yapılabiliyor. Kapsamlı bir müze gezisi planlamak için tam da zamanı!
❱ Trevi Çeşmesi’nde Roma’ya tekrar gelişinizi garantileyin.
Söylentiler ne kadar doğrudur bilinmez ama Trevi Çeşmesi’ne bozuk para atarsanız Roma’ya tekrar gidebileceğiniz iddia ediliyor.
❱ Kahveyi daha uygun fiyatlarla için.
Roma’da sınırlı bir bütçeniz varsa restoran ve barlarda oturmama seçeneği her daim aklınızda olsun. Bu uygulama bütün mekanlarda olmasa da birçok yerde mevcut. O yüzden leziz İtalyan kahvelerini de ayakta durarak daha ekonomik şekilde içebilirsiniz.
❱ Hangi kahve ne zaman içilir dikkat edin.
İtalyan kültürüne göre her kahveyi içme zamanı bulunuyor. Örneğin İtalyanlar genellikle gün boyunca değil yemekle ya da yemekten sonra kahve sipariş ediyor. Espresso, Caffe Lungo vb. kahve türleri çoğu kez yemeklerden sonra içilirken, Cappuccino ise daha çok kahvaltıda tercih ediliyor.
❱ Su ve ekmek için ekstra ücret ödemeyin.
Genellikle İtalyan restoranlarında ekmek ve su ücretli olarak servis ediliyor; istemiyorsanız bunu önceden belirtin.
❱ Yaz ayında rahat etmek için erken kalkın.
Roma’da yaz günleri zaman zaman çok sıcak olabiliyor. Zaten turist yoğunluğu da en fazla bu mevsimde görülüyor. Dolayısıyla erken kalkarsanız bu iki faktörü eleyebilirsiniz.
❱ Siesta zamanını dikkate alın.
Roma gezginleri için en önem taşıyan konulardan biri şüphesiz ki Siesta saatleri! Siesta saatleri genellikle 12.00-15.00 arası. Bu zaman diliminde çok sayıda kafe, bar, pastane, mağaza ve dükkan kapalı oluyor. Bazı restoranlar ise sadece akşam 19.00 sonrası açık. Bu nedenle aklınızda bir yer varsa Google üzerinden çalışma saatlerini kontrol edin.
❱ Turistik yerlerin dışında yemek yiyin.
Roma’da ekonomik bir gezi planlıyorsanız yemek masraflarınızı yarı yarıya indirebilmek için turistik yerlerdeki popüler mekanlardansa diğer bölgelerdeki restoranları tercih edebilirsiniz.
❱ Bahşiş bırakmanıza gerek yok.
Roma’daki restoranlarda bahşiş bırakmanız beklenmiyor çünkü zaten size yüklenen ücretin içinde personele gidecek bahşiş ve para da yer alıyor. Bunun yanı sıra müşteriler çok iyi bir servis hizmetiyle karşılaştıklarında ekstradan 1-2 Euro bahşiş bırakabiliyor.
❱ Şehrin çeşmelerinden ücretsiz su için.
Roma’nın dört bir köşesinde su içebileceğiniz çeşmeler bulunuyor; yani isterseniz seyahatiniz boyunca suya hiç para ödemeyebilirsiniz.
❱ Birçok popüler Roma aktivitesine ücretsiz katılın.
Roma’da her ayın ilk pazar günü müze ve kiliselerin yanı sıra ücretsiz olan birçok etkinlik yer alıyor. Bunlar arasında tarihi zenginlikleri inceleyebileceğiniz parklar, ören yerleri, galeriler ve sergiler bulunuyor.
❱ Sadece ihtiyacınız olanlarla gezin.
Roma’da hırsızlık, kapkaç olaylarına karşı önlem olarak sadece ihtiyacınız kadar nakit para ve eşya ile gezin. Bilhassa turistik, kalabalık bölgelere giderken özel eşyalarınızı ve ekstra paranızı otelde bırakmanızda fayda var.
❱ Roma gezinizi çok daha indirimli olarak gerçekleştirin.
Roma ilkbahar ve yaz mevsiminde en yoğun turizm sezonunu yaşıyor. Şehre özellikle kasım ve mart ayları arasındaki dönemde giderseniz çok daha uygun fiyatlardan faydalanabilirsiniz.
❱ Biletlerinizi otobüse binmeden alın.
Roma’da otobüs biletlerinizi toplu taşıma aracına binmeden edinmeniz gerekiyor. Zira otobüste bilet satışı yok.
❱ Toplu taşıma araçlarında dikkatli olun.
Roma’da en çok hırsızlık olaylarının görüldüğü alanlardan biri toplu taşıma araçları. Özellikle otobüs, metro gibi araçlarda bir gözünüz hep çantanızda olsun.
❱ Roma’da enfes gelatolardan yiyin.
Roma’nın en popüler lezzetlerinden biri olan gelatolardan yemek için illa yaz aylarını beklemenize gerek yok. İstediğiniz her an, herhangi bir mevsimde gelato yiyebilirsiniz.
❱ Kiliselere direrken kıyafetlerinize dikkat edin.
Roma’daki kilise koşullarına uygunsuz bir kıyafetle gelirseniz içeri alınmama riskiniz bulunuyor. Bu sebeple kiliselere diz ve omuzlarınızı kapatan kıyafetlerle gitmenizi öneririm.
❱ Yanınızda her zaman nakit para bulundurun.
Roma’da sorun yaşamamak için her zaman için yanınızda bir miktar nakit para bulundurun. Yine de belirttiğim gibi gereğinden fazla nakit para taşımamak sizin için daha güvenli olacaktır.
❱ Günübirlik geziler organize edin.
Roma’ya çok yakın bir gezi noktası olmasa da İtalya’nın en ünlü şehirlerine tren seferleri ve günübirlik turlar düzenleniyor. Yani gitmişken çok yönlü bir İtalya macerası yaşayabilir, seyahatinizi yalnızca Roma sınırlarında bırakmamanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Roma’ya görece yakın şehirlere giden trenlerin genellikle kalkış noktası Roma Termini. Peki, Roma’dan trenle kısa sürede gidebileceğiniz ünlü şehirler hangileri?
İşte Roma dışında da gezip görebileceğiniz popüler İtalya gezi noktaları:
Floransa: Roma Termini’den Rönesans şehri Floransa’ya hızlı tren seferleri düzenleniyor. Hızlı tren ile yapacağınız Floransa yolculuğunun süresi ise yaklaşık 1 saat 30 dakika.
Milano: Moda öncüsü şehir İtalya’nın en görülesi yerlerinden biri. Roma’dan kalkan hızlı trenlerle yaklaşık 3 saat 10 dakika sonra Milano’ya varılabiliyor.
Napoli: İtalyan orijinal pizzası ve yemek kültürü ile dünyaya nam salan Napoli de Roma’dan trenle ulaşabileceğiniz şehirler arasında. Napoli’ye en hızlı tren yolculuğu 1-1,5 saat arası sürüyor. En hızlı trenle yapılan seferlerde ise süre 1 saat 5 dakikaya iniyor.
Venedik: Kanalları, gondolları ve romantik ambiyansı ile sıcacık bir enerjisi olan Venedik’e de Roma’dan trenle ulaşmak mümkün. Roma ile Venedik arasındaki tren yolculuğu ise yaklaşık 4 saat sürüyor ama en hızlı trenle süreyi 30 dakika kadar azaltmak mümkün.
Bologna: Bolonez sosa ismini veren ünlü gastronomi şehri Bologna’ya da trenle gitmeyi düşünebilirsiniz. Roma ve Bologna arasında yapılan hızlı tren yolculukları ortalama 2-2,5 saat sürüyor.
Özet Olarak Roma’da Nereler Gezilir?
Kendi deneyimlerimden yol çıkarak derlediğim Roma gezilecek yerler rehberinin sonuna geldik. Ancak bir kez daha İtalya’nın başkentinde, tarihe ve eğlenceye doyacağınızın altını çizmek istiyorum.
Ama bana soracak olursanız, en iyi yöntemin aşağıdaki gibi karma bir liste yapıp Roma’nın tüm renklerini tanımak olduğunu söyleyebilirim.
- Kolezyum
- Pantheon
- Trevi Çeşmesi & Aşk Çeşmesi
- Roma Forumu
- Navona Meydanı
- Vatikan Müzeleri & Sistina Şapeli
- Aziz Petrus Bazilikası
- İspanyol Merdivenleri
- Castel Sant’Angelo
- Borghese Galerisi & Villa Borghese
Son olarak; Roma geziniz boyunca ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri Roma’da ne yapılır? başlıklı içeriğimizde de bulabilirsiniz.
Peki sizin Roma gezilecek yerler listemizdeki favori yerleriniz ya da konu ile ilgili eklemek istedikleriniz neler? Lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın.
Roma’da Gezilecek Yerlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Roma’da gezilecek yerler konusunda sıkça sorulan bazı sorular…
Roma’da mutlaka görülmesi gereken yerler hangileri?
Kolezyum, Pantheon, Trevi Çeşmesi, Navona Meydanı, İspanyol Merdivenleri ve zamanı olanlar için Vatikan Müzeleri Roma’da gezip görülmesi gereken en önemli yerler.
Roma’da ücretsiz gezilecek yerler nereler?
Şehrin en önemli simge yapısı olan Pantheon’u ile Navona Meydanı, İspanyol Merdivenleri, Villa Borghese, Campo dei Fiori, Trastevere Bölgesi, Venezia ve Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı ile Aziz Petrus Bazilikası ücretsiz gezebilirsiniz.
Roma’daki en ünlü müzeler hangileri?
Şüphesiz Vatikan Müzesi şehirdeki en önemli müze. Bunun yanında vakti olan gezginler Borghese Galerisi ile Ulusal Modern Sanat Galerisi’ni gezebilirler.
Roma’da kaç gün kalmalı?
Bana göre Roma’ya en az 2 tam gün ayrılmalı. Eğer Vatikan Müzeleri de gezilmek istenirse süre 3 güne arttırılabilir.
Roma’ya ne zaman gitmeli?
Roma dünyanın en ünlü turizm şehri, bu yüzden yılın her anı kalabalık. Ama keyifle gezmek isterseniz bahar ayları ya da yazı tercih edebilirsiniz. Tabi seçeceğiniz döneme göre kalabalıklar artacaktır.
Roma Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?
Fiumicino Havaalanı’ndan merkeze giderken Leonardo Express treni, Terravision otobüsü ya da taksi tercih edilebilir. Ciampino Havalimanı’nı kullanacaksanız da yine Terravision Otobüsü, SIT Bus Shuttle ya da taksiyi tercih edebilirsiniz.
Roma’da nerede kalmalı?
Eğer havaalanından merkeze rahat gidip geleyim, şehir içi ulaşımım da kolay olsun derseniz Termini İstasyonu çevresini seçin. Eğer gezilecek yerlere yürüme mesafesinde konaklamak istiyorum derseniz de Centro Storico ya da Rione I Monti Bölgesi’ni öneririm.
araç kiralayıp bolognadan geleceğiz. Araba ile geldiğimizde otopark tercini nasıl yapmalı nelere dikkat etmeliyiz
Muazzam bilgiler için teşekkürler. 25/12/23-31/12/23 tarihleri arasında sizden aldığım cesaretle tursuz münferit eşim ve oğlumla(3) milano-floransa-roma turu yapacağız. Milano da 43 station floransa da solo experience roma da 66 imperial inn rez yaptım. Ve tren biletlerini aldım. O tarihler açısından bize önereceğiniz bşr tavsiye var mıdır ?
Çok emek harcamışsınız, elinize sağlık. 3 gün sonra Roma’dayım. Çok yararlı oldu
Selam 👋 şu an duruma dayım ve buraya defalarca gelmeme rağmen yine de belki keşfedilecek yerler vardır diye birkaç blog inceleyim dedim, yıllardır gezerim seni neden ilk defa keşfediyorum bilmiyorum ama bu benim suçum☺️ Her şeyi harika anlatmışsın eline emeğine ayaklarına sağlık ve hatta kesene bereket diyeyim başarılar kolaylıklar iyi yıllar🎄🎅
İtalya gezimiz öncesi yazınız sayesinde harika bilgiler edindim. Teşekkür ederim.
İlginiz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkürler Elif Hanım.
Bilgileriniz icin tesekkurler Sami bey su an Roma dayim kesinlikle gorulmesi gereken yerler,5 gun daha burdayim ama fazla geldi,kesinlikle haklisiniz, 4 gunden sonrasi fazla geliyor
Nazan Hanım selamlar. Rahat gezmek isteyenler için 3-4 günlük Roma için ideal bence de.
Merhaba..gercekdeb harika bir is basarmissiniz..size Azerbaycandan yaziyorum..instagram hesabiniz var mi? Takip etmek isterim
Gülşen Hanım merhabalar, ilginiz için çok teşekkürler. Instagram hesabımız: gezipgördüm
Merhabalar,
Öncelikle değerli çalışmanız için teşekkürler. Bologna, Venedik, Floransa ve son olarak Roma gezimizi sizin tecrübelerinizden faydalanarak gezdik.
Roma Pass ile alakalı ayrıntılı bilgi vermek gerekebilir. 22-29 Haziran 2022 tarihinde gezimizi yaptık ve Roma Pass konusunda Roma daki kimseden bilgi alamadık herkes ilk defa görmüş gibi bakıyor ve ayrıntı veremiyorlar.
Öncelikle Roma Pass i otobüsden indiğimizde Otobüs terminalinden Büfeden aldık ve hemen hemen her yerde satılıyor. (Bizim tarihlerde güncel 32€ ve fiyat sabit kartın üstünde direk 32 € yazıyor).
Aktifleştirme ilk metro ya binildiğinde gişedeki makina otomatik kendisi yapıyor otobüslerdeki bilet makinalarına okutulamıyor.(Kartın arkasına isim soyisim ve tarih bilgisini kendimiz elle yazıyoruz. Oteldeki arkadaş yarının tarihini yazın sadece sizin yazdığınız tarihe bakılıyor dediler biz tabikide metro girişindeki saati yazdık metroya binerken makina aktivasyon tarihini gösteriyor 🙂 oteldeki arkadaşın taktiği sadece otobüslerde olabilir.) Otobüsde bilet kontrolüne denk geldik sadece kartı göstermemiz yeterli oldu tarih kontrolü yapılmadı.
En önemli nokta : Kolezyum girişinde Roma Pass olmasına rağmen yinede kolezyumun sitesinden rezervasyon gerekli ve her türlü sıraya giriliyor.(Yoğun zaman olduğundan olabilir) Sıra rezervasyonlu oldugu için 5 dk da geliyor. (Siteden Roma Pass rezervasyonu için 2€ ekstradan vermek gerekiyor.) Fakat rezervasyon 2 saat sonraya bulabildik. Yazıyı okuduğumuzda Roma Forumu ve Palatino Tepesi ayrı yerler olarak düşünüyorduk girince 2 side aynı yerde olduğundan aynı anda geziliyor burda belirtmek gerekebilir kafamız biraz karışmıştı 🙂 Ayrıca Roma Pass ile önce kolezyum sonrasında aynı gün içinde Roma Forumu ve Palatino Tepesine girilmesi gerekiyor. Rezervasyon saati gelene kadar değerlendirelim dedik fakat olmadı.
Diğer şehirlerde heryere yürüme gittik. Roma da çok sıcak oldugundan dolayı 15 -20 dk lık mesafeleri bile metro ve otobüs ile serin serin Roma Pass rahatlığıyla gezdik. 🙂
Yardımcı olması açısından belirtmek istedim kendimiz bu konularda Roma da karışıklık yaşadık.
Tekrar bilgileriniz için teşekkürler. Sevgiler.
Soner Bey merhabalar,
Öncelikle ilginiz ve çok önemli eklemeleriniz için teşekkür ederim. Önümüzdeki hafta tekrar bir İtalya seyahatim olacak ve aynı rotayı ben de tekrar yapacağım. Özellikle Roma Pass konusundaki detaylı ekleme ve tavsiyeleriniz benim de güncel bilgi olarak çok işime yarayacak. Tekrardan teşekkür ederim. Sevgiler…
Merhabalar efendim, tur olarak nereyi önerirsiniz çünkü bazı siteler için şikayetler var bu yüzden güvenip turlara katılamıyoruz yardımcı okursanız çok sevinirim, teşekkürler.
Sümeyya Hanım selamlar,
Tur konusunda yardımcı olamam maalesef çünkü bizim genel mottomuz zaten “turlara bağlı kalmadan bireysel seyahat”. Yani otelinizin, ulaşımınızın, gezilecek yerler ve yapılacak şeylerin tamamen kendiniz tarafından yapıldığı seyahatlere yardımcı olacak elimizden geldiğince bilgiler paylaşmaya çalışıyoruz. Lakin son dönemdeki fiyat artışlarından dolayı turların yakaladığı (otel+uçak) rakamları bireysel olarak yakalamak için biraz araştırma yapmak, erken rezervasyon vb ile önceden seyahat planlaması yapmak gerekiyor. Bu yüzden illa turlarla gezecekseniz mutlaka sektörde marka bilinirliği yüksek olan firmaları seçin. Unutmayın bir şey çok ucuzsa bir nedeni vardır, sevgiler…
Merhaba,
Geçtiğimiz bahar için İtalya planımız vardı ama covidden dolayı bileti açığa aldık. 2021 baharına düşünüyoruz ama koronaya bağlı yaz sonu da olabilir. Gittiğimiz zaman oğlum 3 yaşa yaklaşmış olacak. Çocukla şehirler arası seyahat olacağı için araba kiralamak mı daha uygun yoksa tren ya da otobüs mü? İtalya’da araba kiralayanlar park yerleri, belirli saatlerde kapanan yollardan dolayı ceza yemişler. eğer kiralarsam Arabayı sadece şehirler arası yollarda kullanmayı düşünüyorum.
Biletimiz Roma gidiş dönüş şeklinde. Roma, Floransa ve Venedik şeklinde plan yapmıştım. Uçak sabah 10 da iniş yapacak. Havalimanından iner inmez Venedik’ e geçip sonra Floransa Roma şeklinde aşağı doğru inmek mi daha doğru olur? Tahmini 6 gecelik gezi olacak. Roma’da 2 ya da 3 gece kalmayı planlıyoruz.
Gözde Hanım selamlar,
İtalya’da gelişmiş bir tren ağı var bu nedenle ben tekrar gidecek olsam şehirler arasında hızlı trenleri kullanırdım. Şahsen araç kiralama konusunda biraz mesafeliyim. Yalnızca şehir dışında kullanacak bile olsanız gittiğiniz şehirde park bulma stresi, maddi külfetler vb bence daha sıkıntılı olur. Yine de araç kiralarsanız mutlaka otopark hizmeti veren bir otel seçmenizi öneririm.
Tabi toplu taşımada Covid durumu çok farklı. Ben yorumumu normal bir düzen için yaptım. İtalya’daki tren yolculukları çok uzun değil aklınızda olsun.
Ben son seyahatimde Roma-Floransa-Venedik şeklinde gezdim. Tercih sizin. Gün planlamanızı ona göre yapabilirsiniz.
Sevgiler.
Çok faydalı bir yazı olmuş. Üstüne her yorumu cevaplamış.
Herkes adına teşekkürler
Çok teşekkürler, sevgiler…
İtalya da Ocak sonu 1 hafta geçirdim… Roma Havaalanında araç kiralayıp sırasıyla Floransa, Pisa, Milano ve sonrasında tekrar Roma ya gelerek tatili bitirdim. Çok programsız bir tatil olmasına rağmen paylaştığınız yerlerin yaklaşık %90 ını gezme imkanı buldum. Tavsiyem dışarıda yemek yemeyin mümkünse mutfaklı kamp otellerinde kalıp kendi yemeğinizi kendiniz yapın… Restaurantlar yemek kalitesine göre çok pahalı ama marketler genelde ucuz(Conad, Lidl…). Araç ile seyahat tam bir problem. Park yeri bulmak çok vakit alıyor. Trafik Türkiye den daha kötü, kimsenin kimseye saygısı yok. Otoyollar çok pahalı, seyahatim boyunca yaklaşık 200 Euro otoyola harcadım… Yaklaşık 160 Euro yakıt masrafım oldu… Araç kiralamak ucuz olduğu için bu yolu tercih etmiştim. Araca 1 haftalık 60 Euro kiralama ücreti verdim… Otoyollarda sık sık kaybolduğum için İngilizce çok işime yaradı dil bilmesem ilk gün isyan eder geri dönerdim… İtalyanların çoğu az da olsa İngilizce bildiği için iletişim pek problem olmadı… Hafta sonu otoyol gişede bilet almadan geçiş yaptığım için ceza yedim (16 Euro) , pazartesi sabahı otoyollardan sorumlu şirkete (Puntoblu) ceza ödemeye gittiğimde de dil çok işime yaradı… Sonuç olarak tarih ilgisi olanlar için İtalya muazzam bir ülke…
Güzel paylaşım için çok teşekkürler.
Sami Bey Merhaba. Nasipse önümüzdeki hafta 4 günlük bir Roma gezimiz olacak inşallah. Otelimiz Piazza Cavour’un arkasında bulunan Via Cicerone caddesinde yani Prati bölgesinde. Sizce Roma Pass almalı mıyız?
Nur Hanım selamlar, otel konumunuza göre Roma Pass yorumu yapmam hiç sağlıklı olmaz. Şehirde yapmayı planladıklarınız kart satın almada belirleyici olmalı. Sevgiler.
nisanın 20 sinde romaya eşimle gitmeyi düşünüyoruz.
5 günlük gezide Venedik ve Ponpei uğramak hayal mi sizce ?
5 gün içerisinde yalnızca Venedik ve Pompei planlıyorsanız sorun olacağını düşünmüyorum ama Roma’yı da düşünüyorsanız süre yetmez. Pompei çok ayrı konumda…
çok güzel bir derleme teşekkür ederiz
güzel yorumlarınız için ben teşekkür ederim Muazzez Hanım, sevgiler…
Temmuz ayında 3 gün roma da nasıl bir program öneririsiniz. gezecek yerler , alış veriş
Öncelikle Temmuz ayında Roma oldukça kalabalık olacaktır bu yüzden gezi noktalarında bekleme süreleri uzun olur, bu durumu göz önünde bulundurun derim. Gezilecek yerler sıralaması herkesin zevkine göre değişecektir, net yorum yapamam. Ama Kolezyum ve Vatikan Müzeleri’ne vakit ayırmanızı tavsiye ederim.
Elinize sağlık, harika bir yazı. Çok teşekkürler:)
Güzel yorumunuz için çok teşekkürler 🙂
Merhaba,
3 günlük roma seyahatimiz var. Nasıl bir yol izleyeceğimiz konusunda tereddütlerimiz var .Sıralama yapsanız neleri görmeden gelmeyin dersiniz çünkü zaman kısıtlı. Ayrıca zamanı verimli kullanmak anlamında toplu taşımada metro ağı geniş değil galiba daha çok otobüslerle mi ?
İlhami Bey selamlar, 3 günde şehrin çoğu önemli yerini görebilirsiniz. Listemiz önem sırasına göre yapıldı, bu yüzden planlama buna göre yapılabilir. Roma’da etkin bir metro ağı yok ama özellikle Tarihi Şehir Merkezi sınırlarında çoğu yer yürüyerek gezilebilir. Sadece Vatikan’a vb giderken metro ya da otobüs kullanılabilir.
Çok faydalı bir yazı olmuş. Üstüne her yorumu cevaplamış.
Herkes adına teşekkürler
İlginiz için ben çok teşekkür ederim.
Güzel şehir herkese tavsiye ederim
Büyük bir zevkle okudum çok teşekkürler <3
İlginiz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim, saygılar…
Öncelike bu kadar güzel anlatımınız için kendim adına size teşekkür ediyorum soru işaretleri bırakmıyorsunuz aklımızda.
Kısmetse eşim ile birlikte tur olmadan kendimiz 5 gecelik bir roma rezervasyonu yaptık
Sadece roma da kalmayalım yakın yerlerede gidelim diyoruz tren veya rentcar ile
Eşim venedik dıyor sizce cok uzak kalırmı bize
Ve yukarda verdiğiniz vatikan linkinden alınan bilet ile rezervasyonlu bölümdenmi gireceğim ?
aldığımız bilet aziz petrusu karsılıyormu vatıkan sısteın sapelımı sadece _?
Ve bu forumlarda okuduğumuz roma passcard hakkında bilgi verirmisiniz ?
şimdidden cevaplarınız için teşekkürler
Cem Bey selamlar, geç dönüşüm için özür dilerim. Okuyanlar için belki faydalı olur diye tekrar yazmak istedim;
5 gece benim seyahat anlayışım için fazla. Bu yüzden araç kiralamak yerine tren kullanarak Floransa ya da Venedik’e gitmek düşünülebilir.
Vatikan’da elinizde resmi siteden alınan bilet varsa kuyruğa girmeden en öne geçebilirsiniz. Getyourguide’dan tur satın almışsanız da ilgili tur sayfasında buluşma yerine gidip gitmeme ya da benzer şekilde direkt kuyruk önüne geçilip geçilemeyeceği bilgileri paylaşılıyor.
Aldığınız bilet Sistina Şapeli’ni de kapsıyor, zaten Aziz Petrus Bazilikası’nın girişi ücretsiz.
Merhaba, çok güzel yazmışsınız elinize sağlık. Uzun zamandır italyaya gitme hayalim var başta roma olmak üzere. Tek başıma seyahat etmek istiyorum genç bir kadın olarak herhangi bir zorlukla karşılaşır mıyım sizce?
Sena Hanım selamlar,
Roma gibi popüler Avrupa şehirleri zaten birçok gezginin ilk kez yurt dışı deneyimi yaşadığı yerler oluyor. Roma her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Bu yüzden temel güvenlik kurallarına uyarsanız sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Tek sıkıntı Roma’da çok ciddi hırsızlık oluyor. Bu duruma özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederim.
bende gıtmek ıstıyorum yaaa valla okudukca sıze ne kdar ımrendım bılemessınız…
Sami Bey,
Vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkür ederim.Roma seyahatimiz öncesi program yapmamız için çok faydalı oldu. Eşimle birlikte bu yaz Roma-Amalfi-Venedik-Amsterdam seyehati planlıyoruz. İtalya’da gezdikten sonra Amsterdam’a geçmeyi planlıyoruz fakat uçakla gitmek istemiyoruz.Bunun yerine gezerek arabayla ya da tren yolculuğu düşünüyoruz.Sizin tavsiye edebileceğiniz bir seyahat hattı var mı ya da başka herhangi bir ulaşım fikri?
Şimdiden teşekkür ederiz.
Selin Hanım merhabalar,
Öncelikle ilginiz ve güzel yorumunuzdan ötürü çok teşekkür ederim. Planınız gayet güzel gözüküyor. Açıkçası benim Avrupa seyahatlerimde ulaşımda 1. tercihim hızlı trenler. Mümkün olduğunca şehir geçişlerinde hep trenleri tercih ediyorum. Eğer geçiş yapacağım hat hızlı trenler için uygun değilse o zaman Avrupa içi ucuz uçuş sağlayan firmalara yöneliyorum. Araba kiralama ise hiçbir zaman tercih etmediğim bir yöntem. Roma tarafından Venedik’e trenle geçip oradan belki Amsterdam’a uçakla geçilebilir. Üzerinde biraz kafa yormak gerekir. Trenitalia ve Skyscanner sitelerini tavsiye edebilirim biraz araştırma için. Sevgilerimle…
Çok ayrıntılı ve güzel anlatımınız için teşekkür ederim.
Ufak bir önerim olacaktı. sorulan sorulardan da anladığım kadarıyla bu konuda ihtiyacı olanlarda var; Biz 6 yaşındaki oğlumuzla birlikte seyahat edeceğiz. Türkiye’de bu yaştaki çocuklara genelde müze ve otobüslerde bilet almayız.(müze yada gezilecek yer özellikle çocuklara yönelik değilse tabi) Gezilerinizde çocuklu takipçileriniz için de ufak bilgiler verebilecek kadar bilgi edinip paylaşsanız ne kadar güzel olur, değil mi?
Dilek Hanım merhabalar,
İlginiz ve olumlu yorumlarınız, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Aslında çok haklısınız. Bizim de 4,5 yaşında bir çocuğumuz var gezi planlamalarında artık bahsettiğiniz duruma biz de daha çok dikkat eder olacağız. Yazıyı genel okuyucu için sıkmayacak uzunlukta tutmak için bu bilgileri atlıyorduk ama artık yazı revize zamanlarında bu bilgileri de ekleyeceğiniz. İlginiz için tekrar teşekkürler, sevgiler…
Merhabalar,
Yakın zamanda roma gezisi yapmayı planlıyoruz eşimle beraber.
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler, okurken bile oralarda dolaştım 🙂
Tüm bunların yanında yeme+icme icin aşağı yukarı bir bütce verebilir misiniz?
2 kişi 2 gece konaklamayı düşünüyoruz. Ancak hızlı tüketim fiyatları ortalama kaç euro bandında kalır?
Teşekkürler.
Sibel Hanım merhabalar,
Öncelikle ilginiz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Yazı uzunluğunu optimumda tutmak için yazıda sadece gezilecek yerler konusuna odaklandık. Yalnız tüm bilgilerin harmanlandığı, daha pratik seyahat yazılarını da eklemeyi planlıyoruz.
Fiyatlar konusunda net tavsiye vermem pek doğru olmaz diye düşünüyorum çünkü örnek olarak ben gezilerimde Mc Donald’s da yiyorum, öğünde kişi başı 8-10 Euro gibi bir rakam ödüyorum. Basit, normal bir restoranda bu fiyat rahatlıkla kişi başı 15-20 Euro’lara yükselebilir.
Konaklama konusunda genel bilgiler ve her bütçeye göre otel tavsiyelerimizi ise “Roma’da nerede kalınır?” başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. Birbirinden güzel, şehrin en popüler otelleri hakkında çok detaylı bilgiler ve fotoğraflar bu yazımızda yer alıyor.
Şimdiden Roma’da keyifli vakit geçirmenizi dilerim. Sevgiler 🙂
Harika bir yazı, teşekkürler
Sami bey merhaba,
öncelikle ellerinize sağlık, çok faydalı bilgiler.
Mart ayında Cumartesi gidiş- çarşamba dönüş roma-floransa gezisi planlıyorum. Size sormak istediğim müzeler ve floransa ya gideceğimiz tren için 4.5 yaşındaki kızıma da bilet almam gerekir mi? Biletleri önceden internetten satın alacağım.
Birde pazar günü müzeler kapalı olacağı için o günümüzü nasıl geçirmemizi tavsiye edersiniz?
Teşekkürler.
Merhabalar,
Öncelikle ilginiz ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Roma-Floransa tren bileti için Trenitalia’nın sitesine baktığımda 0-4 yaş arası ziyaretçiler için (koltuksuz) bilet ücreti alınmazken tren rotasına göre 4-11 ya da 4-14 yaş arası ziyaretçiler için %50 indirim gözüküyor. Roma ve Floransa’daki müze ve gezi noktaları için de benzer indirimlerin olduğunu düşünüyorum.
Pazar günü için de Roma’da ziyaret gün ve saat kısıtlaması olmayan yerlere ayırabilirsiniz. Trevi Çeşmesi, Navona Meydanı, İspanyol Merdivenleri, Vittorio Emanuele II Abidesi, Campo de’ Fiori, Villa Borghese ve Trastevere bölgesi gibi.
Umarım faydalı olmuştur. Şimdiden iyi seyahatler dilerim. Sevgiler
Sami
Merhabalar kısmet olursa biri 15 diğeri 10 yaşında 2 oğlumla sömestre döneminde Roma’ya gideceğiz.Büyük oğlum kendini ifade edebilecek durumda İngilizce konuşabiliyor otelimizi merkezden rezervasyonla aldık.Şimdi araştırarak kendimiz gezeceğiz inşallah merak ettiğim küçük oğlum içinde müze giriş yerlerinden tren ulaşımdan ne kadar ücret alınır bilginiz varmı.Biz 3 gece 4 gün kalacağız floransayı gezmek için 1 gün yeterli olurmu ulaşım sabah akşam nasıldır.Yardımcı olabilirseniz sevinirim teşekkür ederim.
Dilek Hanım selamlar,
Giriş ücretleri yaş gruplarına göre değişkenlik gösterebiliyor. En sağlıklı bilgileri gezi noktaları altında paylaştığım resmi web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Floransa’yı doyasıya yaşamak için en azından birkaç gün ihtiyaç var tabi ama sonuçta şehir oldukça ufak. 1 günde de önemli yerler en azından dıştan gezilebilir, şehir hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Bu arada çocuklarınız için çok güzel bir pratik fırsatı olacaktır 🙂 şimdiden iyi eğlenceler…
Merhabalar
Önümüzdeki bir hafta içinde bir İtalya gezisi ayarladım.Sizin tavsiyeniz üzerine Vatikan müzeleri için resmi sitelerinden online bilet almayı denedim ancak site hata veriyor ya da kapatılmış.Her hangi bir alternatifi var mı acaba bu online bilet almanın?Yardımcı olursanız mutlu olurum.Şimdiden teşekkürler..
Busegül Hanım merhabalar,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Siteyi kontrol ettiğimde bir sıkıntı göremedim. Acaba anlık bir kesintiye denk gelmiş olabilir misiniz? Mesela şu linke tıklayarak Müze+Sistine Şapeli biletinizi satın alabilirsiniz. Ben gün ve saat seçme ekranına kadar ilerleyebildim. Dilerseniz verdiğim linke tekrar tıklayıp deneyebilirsiniz.
Sevgilerimle
Sami
Tekrar ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim Sami bey.Verdiğiniz linkten kolayca erişim sağladım.Bol gezmeli bol yazmalı bir yıl geçirmenizi diliyorum..
Sami bey iyi günler 4 gün İtalya turu yapmak için plan yapıyoruz tercihimiz Roma Venedik Floransa seçeneklerinde hangisi olmalı sizce teşekkür ederim
Selin Hanım merhabalar,
Hepsinin ayrı karakterleri var. Gönül hepsini görmek ister ama yakınlıktan dolayı 4 gün için ben olsam Roma-Floransa yapardım. Yoksa Venedik başlı başına bir havaya sahip. Ömürde en azından 1 kez görülmeli derim.
Hazırladığınız bu sayfayı çok beğendim. Elinize sağlık . Benim için çok yararlı olacak sanırım. Ben ve oğlum 13 eylülde bir haftalık İtalya gezisine çıkacağız. Yazdıklarınızı kendimize rehber edineceğiz. Çok teşekkürler. Umarım gezi sonrası bi yorumda daha bulunurum.
Necdet Bey merhabalar. İlginiz için ben teşekkür ederim. İtalya’da keyifli vakit geçirmenizi dilerim. Sevgilerimle…
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Zevkle okudum. Kısmetse bu eylülde yapacağımız güney avrupa turumuz için bize çok yardımcı olacak bu bilgiler , tek tek notlarımı aldım. Sizin kadar profesyonel olmasak da ben de gezdiğimiz gördüğüm yerleri, deneyimleri not ediyorum hem unutmayayım hem de birilerine faydası olsun diye:) İlgilenir de okumak isterseniz veya fikir vermek isterseniz eğer; gezindik.blogspot.de
Tekrar emeğinize sağlık.
merhabalar sami bey biz iki arkadaş sonbaharda kısmet olursa turla gideceğim ama hiç dil bilmiyoruz sizce çok sıkıntı yaşarmıyız
Zeynep Hanım merhabalar,
Turla gidecekseniz zaten ulaşım, transfer, havaalanı vb temel konuları onlar halledecektir diye düşünüyorum. Onun dışında sadece hediyelik eşya alışverişinde ve turdan ayrı gezerken restoranlarda daha sık iletişime geçeceksiniz. Onda da hiç konuşmadan bile, gerekirse vücut dili ile kolayca anlaşabilirsiniz. Kendinize güvenin, çekingen olmayın yeter 🙂 iyi tatiller
Çok faydalı bilgiler hazırlamışsınız, insan keyifle okuyor, çok çok teşekkürler.
Haftaya gideceğiz Roma’ya. Yazınız çok faydalı oldu çok teşekkürler
Roma’da eğlenceli vakit geçirmenizi dilerim, sevgiler…
Sami bey: Romapass fiyatı çocuklar için de aynı mı?
Sami bey yabancı dil gerekli mı
Havaalanından çıkış yapacak kadar kelime bilginiz olsa yeterli. Alışverişte zaten pazarlık şansınız çok yok. Gezilecek yerler ve ulaşım konusunda da güzel bir araştırma yaptıktan sonra dilin problem olacağını düşünmüyorum.
Merhabalar yazınızı çok beğendim. Mayıs ayında 4 günlük bir Roma gezisi planlıyorum ve önermiş olduğunuz oteli çok beğendim. Size bir sorum olacak gezmek istediğim yerlerin biletlerini önceden alayım dedim. İlk gün nereye ayırsam ya da 4 günümü nasıl planlayacağımı bilemedim.
Yeşim Hanım merhabalar,
Uzun zamandır bu tarzda bir yazı hazırlamak istiyorum ama fırsatım olmadı. Bence ilk gün sabahında Kolezyum ve Roma Forumu’nu gezin. Bunlar için havaalanında inince Roma Pass kartı alın. Bu kart ile bu yerlerin girişleri ücretsiz ve sıra beklemeden hızlıca giriş yapabilirsiniz. Bunun haricinde Vatikan Müzeleri’ne önceden bilet almak çok önemli. 2. ya da 3. güne Vatikan gezisi planlayabilirsiniz. Sabah güne Vatikan Müzeleri’ni gezerek başlayın. Vatikan Müzeleri’nin resmi sitesinden sezona göre 7-14 gün öncesinden internetten bilet alabilirsiniz. Bu biletin çıktısını mutlaka alın. Vatikan Müzeleri’nde inanılmaz kuyruklar oluyor. Yol boyu internet biletinin geçersiz olduğunu söyleyenler olacak inanmayın. O gün birkaç saat daha çevredeki yapıları gezebilirsiniz. Bunlar haricinde merkezdeki Trevi Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri, Via di Conditti, Novano Meydanı, Pantheon gibi yerleri de bir arada gezmeyi planlayabilirsiniz. Roma’da eğlenceli vakit geçirmenizi dilerim.
merhabalar yazını çok güzel. 10 günlük gezide romaya kaç gün ayırmalıyım?
Hakan Bey merhabalar, güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. 10 günlük gezi fırsatım olsa ben Roma’ya 3 tam gün ayırırdım. Biraz tempolu bir gezi ile Vatikan Müzeleri dahil çoğu yeri gezebilirsiniz. Benim şahsi fikrim 2 biraz az kalır, 4’ten fazlası da sıkar. İyi tatiller dilerim.
çok teşekkür ederim bilginiz için italyaya ilk gidişim olucak ve tursuz gideceğim için sitenizdeki bilgilere göre planlıyorum. planım şöyle 3 gün roma 2 gün floransa yarım gün pisa oradan 1.5 gün venedik ve 2 gün milano mantıklı gibi ancak milano 2 bu sıralamada fazlamı. cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Ben Venedik’i çok severim. Eğer Venedik’te Murano ya da Burano Adaları’na gitmek isterseniz 1,5 gün yetmez. Bence 1 gün Venedik içindekilere diğer günün çoğunu da adalara ayırabilirsiniz. Mümkünse Milano’dan gün çalın. Ya da Floransa’da saray, müze gezmeyecekseniz 1,5 gün Floransa yarım gün Pisa yapın. Yani bence bir şekilde Venedik’i 2 tam güne çıkartın gitmişken. İlginiz için ben teşekkür ederim.
Bende henüz bugün geldim roma dan ve çok güzeldi.. yorumunuzu okuyunca, gezi daha bi anlam kazandı..
merhabalar filiz hanım mart ayında roma da nasıldı hava biz de 2018 martta gitmeyi düşünüyoruz önerir misniz
yazınız gerçekten güzel bir özet olmuş, elinize sağlık
Çok teşekkürler Mert
çok guzel yarın bende gidicem ve her sey hazir biletim otelim her sey……….