Roma Nasıl Gezilir? Ulaşım Seçenekleri

“Roma nasıl gezilir?” diye araştırırken kendinizi burada mı buldunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Tarihi ve kültürel birikimi sayesinde kendisine verilen “Sonsuz Şehir” ismini fazlasıyla hak eden Roma şehir içi ulaşım konusunda gezginlerin işini fazlasıyla kolaylaştıran bir kent görünümünde.

İtalya’nın başkentinin bu özelliğini kazanmasında, şehir yöneticilerinin başarılı uygulamalarının payı büyük. Sadece yürüyerek bile tarihi hakkında pek çok şey öğrenebileceğiniz Roma’da dilerseniz bir Vespa ile güvenle gezebilir veya konforlu bir yolculuk için metroyu ya da taksiyi tercih edebilirsiniz.

Roma Şehir İçi Ulaşım Seçenekleri

Roma’da binlerce yıllık tarih günlük hayatla iç içe varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bu durum bazı ulaşım seçeneklerinin gelişimini kısıtlasa da bir kısmının daha detaylı hale gelmesini sağlamış.

Eğer yanınızda bir indirim kartı varsa aşağıda sizlere sıraladığım ulaşım yöntemlerinin konforunu sınırsızca yaşayıp, kentin her ayrıntısını doya doya keşfedebilirsiniz.

1. Yürüme

Roma nasıl gezilir?

Roma’nın tarihi merkezinde konaklayacaklar için en ideal şehir içi ulaşım seçeneği yürümek.

Özellikle sıcaklıkların makul seviyelerde olduğu ve yağışın nadir görüldüğü Mayıs veya Eylül aylarında kente seyahat edecekseniz, yürüyerek hem kenti güzelleştiren detaylara daha yakın olabilir, hem de seyahat bütçenizi ciddi anlamda rahatlatabilirsiniz.

2. Metro

Roma'da şehir içi ulaşım metro

1955 yılında faaliyete geçmiş olmasına rağmen Roma’nın metro ağı sadece 60 kilometre uzunluğa sahip. Ayrıca aktif durumdaki 3 hattan sadece ikisi kapsamlı sayılabilecek güzergâhta işliyor. Bu durumun en büyük nedeni olarak, Atina’da olduğu gibi her yeni tünel kazısında daha fazla arkeolojik kalıntıya denk gelinmesi gösteriliyor.

Kısıtlı yapısına rağmen yine de A ve B hatlarını kullanarak kentteki pek çok önemli noktaya ulaşabilirsiniz. Kuzeybatıdaki Battistini’den güneydoğudaki Anagnina’ya uzanan turuncu renkli A hattındaki Cipro durağı Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli’ne, Ottaviano St. Peter Bazilikası’na, Spagna Villa Borghese’ye, Barberini Trevi Çeşmesi ve Pantheon’a yakın konumda yer alıyor.

Mavi renkli B hattında ise Colosseo durağında inerseniz, Kolezyum ve Roma Forumu’na kısa sürede ulaşabilirsiniz. Her iki hat da Termini Tren Garı’na uğruyor. Bu nedenle metroyu sıkça kullanmayı amaçlıyorsanız, gar çevresindeki konaklama tesislerini tercih etmenizi öneririm.

Eğer böyle bir düşünceniz olursa, Termini yakınlarında konaklama önerilerimi “Roma’da nerede kalınır?” adlı yazımızda bulabilirsiniz.

Haftanın her günü 05.30’dan 23.30’a kadar hizmet veren metro, Cuma ve Cumartesi gece 01.30’a çalışıyor. Araçlara binmek için ihtiyacınız olan biletleri istasyonlardaki gişelerden, gazete satan stantlardan ve büfelerden satın alabilirsiniz.

Bu arada Roma metrosunda hırsızlara karşı çok dikkatli olun, cüzdan vb değerli eşyalarınızı güvenli bir yere koyun, sırt çantanız varsa önünüze alın.

3. Belediye Otobüsü

Roma'da şehir içi ulaşım belediye otobüsü

Roma nasıl gezilir yazısında sizlere önerebileceğim bir toplu taşıma alternatifi de bu şehirde çok önemli olan belediye otobüsleri. Zira Avrupa’nın en küçük metro ağlarından birine sahip olan Roma’da toplu taşımanın bel kemiğini belediye otobüsleri oluşturuyor.

Gezginlerin ulaşımda en sık kullandıkları araç konumundaki otobüsler gündüzleri 338, geceleri ise 22 hatta işliyor. Roma’da her durakta hat, çalışma saatleri gibi bilgileri içeren detaylı bir harita bulunuyor.

Roma Belediyesi’ne ait otobüs filosu elektrikli, benzinli, dizel ve hibrit araçlardan oluşuyor. Sabah 05.00 ila 06.30 arasında çalışmaya başlayıp gece yarısına kadar hizmet veren gündüz hatları (U) filonun önemli bir kısmını oluşturuyor.

Gece hatları (N) ise gece yarısından güneşin varlığını hissettirmeye başladığı 05.00-06.00 saatlerine kadar ulaşım ihtiyacına çözüm getiriyor. Bu hatlara ek olarak ayrıca metropolün dış kesimlerine giden express (X) ve belirli saatlerde (E) banliyölere çalışan araçlar da bulunuyor.

Otobüs biletleri metro istasyonlarından, gazete stantlarından ve çeşitli büfelerden temin edilebiliyor. Eğer kart şeklindeki biletlerden satın aldıysanız, kullanmadan önce mutlaka makineye sokup onaylatmanız gerekiyor.

Bu arada Termini’den Vatikan‘a gitmek isterseniz EXP40 ve 64 numaralı otobüslere binebilirsiniz, yalnız otobüslerde de hırsızlara dikkat edin.

4. Hop On Hop Off Turistik Otobüsler

Roma hop on hop off

Roma şehir içi ulaşım rehberi dâhilinde sizlere önerebileceğim bir başka yöntem olarak hop on hop off tur otobüslerinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede hem kentin kültürel ve tarihi zenginliğini yansıtan müzeleri, cazibe noktalarını gün boyunca tek bir fiyat ödeyerek görebilir hem de bu sayede ulaşıma harcayacağınız meblağı konaklama, alışveriş gibi başka şeyler için kullanarak tatilinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Roma’da hop on hop off tur dendiğinde 3 firma öne çıkıyor. Bu firmalar City Sightseeing, Big Bus ve Roma Cristiana. İlk iki firma 24 ve 48 saatlik tur paketlerini gezginlerin tercihine sunuyor.

Roma Cristiana’nın bu paketlere ek olarak biri 36, diğeri 72 saatlik 2 bilet seçeneği daha bulunuyor. Turlara katılan yolcular rehberli bilgilendirme, belirli müze ve cazibe noktalarında sıra beklememe, anlaşmalı noktalarda indirimli fiyatlardan yararlanma hatta bisiklet turu gibi ayrıcalıklı hizmetlerden satın aldıkları paket dâhilinde yararlanabiliyor.

Eğer siz de Roma’yı hop on hop off otobüs turlarıyla detaylıca gezmek isterseniz, ki son derece zaman kazandırıcı bir yöntem, şu seçeneklerden size en uygununu satın alabilirsiniz.

5. Tramvay

Roma nasıl gezilir? tramvay

1877 yılından beri faaliyette olan ve bu alanda İtalya’nın en büyüğü konumundaki Roma tramvay ağı, kısa mesafeleri kapsayan 6 hattan oluşuyor.

Asla otobüsler kadar kalabalık olmamasına rağmen araçların çalıştığı bölgeler genelde kentin popüler mekânlarından uzakta olduklarından, bu ağ genelde gezginler tarafından çok fazla tercih edilmiyor.

Ancak Roma gezilecek yerler listenizde kendine has dokusuyla konuklarına unutulmayacak bir tatil deneyimi yaşatan Trastevere varsa 3 ve 8 numaralı hatları kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Tramvay seferleri belediye otobüsleri gibi sabah 05.30’da başlayıp, gece yarısı sona eriyor. Gece yarısından itibarense tramvay hatlarının üzerindeki duraklara ulaşım otobüsler aracılığıyla sağlanıyor.

6. Taksi

Roma nasıl gezilir? taksi

Roma nasıl gezilir diye sormakla kalmıyor, “konforlu da olsun” diyorsanuz bu bölüm sizin için.

Özellikle merkezi bölgelerinde trafik karmaşası yaşanmasına ve şoförlerinin kötü şöhretine rağmen taksiler şehir içi ulaşımda en konforlu seçenek olarak öne çıkıyor.

Floransa ve Amsterdam gibi şehirlerle kıyaslandığında fiyat açısından daha ucuz olan Roma’da taksi şoförlerinin yarattığı olumsuz durumlarla karşılaşmamak için tek çözüm yolu, şehir yönetiminden onay almış araçları kullanmak.

Bu araçlarda uygulanan tarife sistemi sayesinde gideceğiniz yere ulaştığınızda ne kadar ödeyeceğinizi önceden kolayca tahmin edebilirsiniz. Örneğin resmi taksiyle Termini’den kent merkezine gitmenin ücreti trafiğe bağlı olarak 8 ila 15 Euro arasında bir rakamı asla geçmiyor.

Roma Havaalanı Şehir Merkezi Ulaşım” başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi Fiumicino veya Ciampino’ndan kent merkezine gitmek isteyenler, taban fiyat uygulamasından yararlanabiliyor.

Havalimanlarına özgü bu uygulama dışında kalan yerlerde ise ücretler taksinin kullanıldığı güne ve kilometreye göre değişiklik gösteriyor. Tarife 1’de kilometre ücreti 1,10 Euro olarak belirlenmiş.

Tarife 2’de bu ücret 1,30 Euro iken, Tarife 3’te kilometre başına artış 1,60 Euro. Hafta içi 06.00-22.00 saatleri arasında minimum ücret 3 Euro. Resmi tatillerde ise aynı saatler arasında minimum ücret tarifesi 4,50 Euro’ya çıkıyor.

Her yolcuya 1 bagaj hakkının tanındığı taksilerde ekstra her bir çanta için 1 Euro bedel talep ediliyor. Eğer sokaktan geçen herhangi bir taksi yerine firmalardan araç çağırmayı düşünürseniz, taksimetre ücretine 3,50 Euro rezervasyon bedeli ekleniyor.

7. Bisiklet / Vespa Kiralama

Roma nasıl gezilir? vespa

Roma nasıl gezilir içeriğinde sizlere önerebileceğim son seçenek, bisiklet veya Vespa kiralama. Yerel halkın kışın bile yoğun bir şekilde kullandıkları Vespa tarzı scooter’ların kiralama bedelleri aracın özelliklerine ve firmaya bağlı olarak 30 ila 70 Euro arasında değişiyor.

Colosseum Motorcycle Centre, Eco Move Rent ve Rent & Rent gibi firmalar ulaşımda scooter kiralama seçeneğini tercih eden gezginlere cazip seçenekler sunuyor.

Bisiklet kiralama bedelleri ise günlük 3 ila 10 Euro arasında değişkenlik gösteriyor. Bisiklet kiralama konusunda tercihinizi özel firmalardan yana kullanabileceğiniz gibi Roma’nın toplu taşıma sisteminin yöneten ATAC’ın hizmetinden de yararlanabilirsiniz.

Bu hizmet aracılığıyla bisiklet kiralamak için önce metronun Termini, Lepanto veya Spagna duraklarında bulunan gişelerden 10 Euro karşılığı elektronik kart almanız gerekiyor.

Bu arada bu bölümde Vespa ve bisiklet kiralamadan bahsettik ama son yılların olmazsa olmaz ulaşım aracı olan scooterları da şehir genelinde bulmanız mümkün.

Roma Şehir İçi Ulaşım Fiyatları

Roma merkezinde nasıl gezilir? bilet fiyatları

Toplu taşıma açısından gelişmiş her kentte olduğu gibi Roma’da da gezginlere kullanabilecekleri çok sayıda bilet seçeneği sunuluyor.

Bu seçeneklerin başında, ilk kullanımından itibaren 100 dakika boyunca metro, otobüs, tramvay ve banliyö trenlerinde aktarma özelliğine sahip tek yön bileti geliyor. Fiyatı 1,50 Euro olan bu biletle metro ile gidiş-dönüş yapılamıyor.

Tek yön dışında toplu taşımada geçerli 24, 48, 72 saat ve haftalık seçenekler de mevcut durumda. Hatta şehirde uzun süre konaklayacaksanız aylık ve yıllık biletlerden satın alabilirsiniz.

24 saatlik bilet bilet, 7 Euro, 48 saatlik bilet 12,50 Euro, 72 saatlik bilet ise 18 Euro’dan satılıyor. Bir hafta geçerliliği olan CIS ise 24 Euro ücret karşılığı satın alınabiliyor.

Toplu taşıma biletlerinizi metro istasyonlarındaki otomatlardan alacağınız gibi ufak büfelerden de satın alabilirsiniz. Otobüs içinde bilet satışı yapılmıyor. Ayrıca otobüse bindiğinizde makinelerde biletinizi onaylatmayı unutmayın.

Roma Pass

Roma Pass indirim kartı
Kaynak: vatican tickets.tours

Eğer kente 3 gün veya biraz daha uzun süreli bir tatil için gidecekseniz, yukarıda saydığım seçeneklere ek olarak Roma Pass kartını da satın almayı düşünebilirsiniz.

48 ve 72 saat geçerlilik süresine sahip 2 farklı paket halinde gezginlere sunulan kartın en büyük özelliği, sahibine toplu taşıma araçlarının tümünden ücretsiz yararlanma hakkı vermesi. Bunun dışında 48 saatlik Roma Pass kartıyla ilk müze veya ören yeri ziyareti, 72 saatlik Roma Pass kartıyla ise ilk 2 müze veya ören yeri ziyareti ücretsiz.

Ayrıca Roma’da bulunan tarihi mekânların ve cazibe merkezinin çoğuna, bu kart sayesinde cazip indirimlerle giriş yapabilirsiniz.

Roma Pass Satın Alın

Bu kartı Roma’ya ulaştığınızda satın alabileceğiniz gibi isterseniz şu linkten önceden de alabilirsiniz.

Roma şehir içi ulaşım rehberi ile kentin toplu taşıma sistemi hakkında ihtiyacınız olacağını düşündüğüm detaylarla sizlerle paylaşmayı amaçladım.

Roma nasıl gezilir?” sorusu dışında, kentte yapılacak şeyler hakkında fikir sahibi olmak isterseniz Roma’da ne yenir? ve Roma’da ne yapılır? isimli yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

“Roma Nasıl Gezilir? Ulaşım Seçenekleri” üzerine bir yorum

  1. Merhaba,
    Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Rome Pass Card 72 Hours almayı planlıyorum. Sıra beklemeden geçiş sağladığını biliyorum ancak eğer indirimli giriş yapacaksak ödemeyi yapmak için farklı bir gişe mi vardır bilginiz varsa dönüş yaparsanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.

    Yanıtla

Yorum yapın