Roma’da Ne Yapılır? Yapılacak 12 Şey

“Roma’da ne yapılır?” İtalya‘nın başkenti Roma dünyanın her yerinden, her yıl milyonlarca turisti kendine çekiyor. Bu çekimin kaynağı ise elbette tarihte uzun bir süre dünyaya hükmetmiş olan Roma İmparatorluğu ve bıraktığı miras, geçmişte ve günümüzde Katolik Hristiyan Mezhebi’ne yön veren Vatikan, Rönesans, Gotik, Rokoko ve Barok dönemlerine ait nefes kesici sanat eserleri, ünü dünyaya yayılmış yemek kültürü ve bir Milano olmasa da kentin moda endüstrisindeki sarsılmaz yeri diyebilirim.

Kent görülecek yerler açısından son derece zengin ancak bir Roma seyahatinden sadece turistik yerleri görüp dönmemelisiniz. Bunun dışında da yapabileceğiniz onlarca farklı aktivite mevcut. Uzatmadan Roma’da yapılacak şeyler listemize geçelim.

1. Tarihi Roma sokaklarını keşfedin.

Roma'da ne yapılır sokak turu

Roma’nın tarihi bölgeleri aslında yürüyerek gezilecek kadar küçük. Hatta Kolezyum, Campo de’ Fiori ve Vatikan‘ın köşelerini oluşturduğu bu üçgen içerisinde en uzak iki nokta arasını bile en fazla yarım saatte yürürsünüz. O yüzden Roma’ya ilk defa gidiyorsanız, belirli noktaları önce bir kenara bırakın.

Bu tarihi üçgende şöyle etrafınıza dikkatle bakarak, sokakların, meydanların tadını çıkararak bir yürüyün. Böylece gezinizin devamında nereyi daha detaylı görmek, nereyi pas geçmek istediğinize de karar verebilirsiniz. Ki bu yürüyüşü yapmanız 3 saatten fazla zamanınızı almaz.

2. Kolezyum’u gezin.

Kolezyum Roma'da ne yapılır

Roma İmparatorluğu sağ olsun Roma, tarihi yapılar açısından çok zengin. Tek başına İstanbul’la yarışır nicelikte ve nitelikte tarihi esere sahip olan kent sadece bunları gezmek için bile ziyaret edilebilir.

Hem mimari açıdan hem de içerdiği sanat eserleriyle görmeye değer yerler arasında Hristiyan dünyasının önemli tapınaklarından Pantheon, Roma Forumu, dev gladyatör arenası Kolezyum (Colloseum), İspanyol Merdivenleri, Santa Maria Maggiore Bazilikası ve Farnese Sarayı yer alıyor.

Ancak, Roma’da Ne Yapılır yazısında “görmeden dönmeyin” diyebileceğim tek bir yer olsa bu Kolezyum olurdu. Ki bu yüzden bu önemli yapı Roma gezilecek yerler listemizde de zirvede yer alıyor.

Tarihi MS 72 yılına uzanan, en başta gladyatör dövüşleri ve vahşi hayvan kavgaları için yapılmış olsa da zamanla çeşitli gösteriler ve kutlamalar için de kullanılan bu dev arena Roma’nın simge yapılarından biri.

İçi ayrı, dışı ayrı güzel, seyirci tribünlerine oturup gözünüzü kapattığınızda, hayalinizde gladyatör dövüşlerini canlandırabileceğiniz Kolezyum’un giriş ücreti ise yetişkinler için 18 Euro web sitesinde, 16 Euro gişede (2021).

Yalnız gişede bilet kuyruğu çok uzun, bilmenizde fayda var. Eğer bu büyüleyici arenayı turla gezmek isterseniz de seçenekleriniz sonsuz, sadece bir örnek:

Rehberli Kolezyum, Roma Forumu ve Paletine Tepesi Turu: Diyelim ki zamanınız kısıtlı ve ayrıca kendi kendinize dolaşmaktansa İngilizce konuşan bir rehberden gezdiğiniz yerlerle ilgili bilgi de almak, sorularınız varsa sormak istiyorsunuz. 3 saatlik Kolezyum, Roma Forumu ve Paletine Tepesi Turu bunun için ideal.

15 binin üzerinde kullanıcının 4,5 puan verdiği tura hem Kolezyum’a girişte sırada beklemeden öncelikli geçiş, canlı yerel rehber ve eğer rehberi duyamazsanız diye kulaklık setleri de dahil.

3. Müzeleri gezin.

Müze gezileri Roma'da yapılacak şeyler

Aslında bazı tapınaklar da müze olarak hizmet vermekle birlikte Roma’da Ne Yapılır yazısında müzelere özel bir madde de ayırmak istedim.

Zira Rönesans ve Barok sanatının en zarif örneklerine sahip şehirde Bellini, Caravaggio, Boticelli, Raphael, Bartolomeo, Donatelli, Bernini, Michaelangelo ve Da Vinci gibi üstadların eserleri bolca bulunuyor. Roma’da ziyaret edebileceğiniz müzeler arasında (tarihi eser ve Vatikan dışındakiler);

Borghese Galerisi: (Piazzale Scipione Borghese, 5, 00197 Roma, Pazartesi hariç her gün 09:00 – 19:00 arası açık ve giriş ücreti 13 Euro)

Ulusal Arkeoloji Müzesi: (Viale Lincoln 3, Pazartesi hariç her gün 09:00 – 14:00 arası açık ve giriş ücreti 2 Euro)

Maxxi Ulusal Sanat Müzesi: (Via Guido Reni 4A, Pazartesi hariç her gün 11:00 – 19:00 arası açık ve giriş ücreti 11 Euro)

Macro Modern Sanatlar Müzesi: (Via Nizza 38, Pazartesi hariç her gün 11:00 – 22:00 arası açık ve giriş ücreti 10 Euro)

4. Operaya gidin.

Opera Roma'da ne yapılır

Vivaldi, Puccini, Bellini, Paganini gibi klasik müziğin devlerinin yetiştiği ülkede opera temsiline gitmenizi de tavsiye ederim.

Roma’da bunun için en ideal adres ise Teatro dell’ Opera di Roma. Biletinizi önceden online satın alarak önemli temsillerde bilet bulamama riskini de elemiş olursunuz.

5. Trevi Çeşmesi’nde dilek tutun.

Trevi Çeşmesi Roma'da ne yapılır

Dünyadaki muhtemelen en ünlü çeşme olan Trevi, Klasik ve Barok mimarinin bir karışımı ve Roma’ya giden her turistin ziyaret ettiği bir nokta.

Hakkındaki rivayetler çeşitli. Kimisi birlikte buraya giderek dilek tutan aşıkların hiç ayrılmayacağını söylerken, kimileri de havuza para atıp dilek tutan kişinin Roma’ya mutlaka tekrar geleceğini iddia ediyor.

Bence siz kendi istediğiniz bir dileği de tutabilirsiniz, sadece çeşmeye giderek sırtınızı dönün, sağ elinizle tuttuğunuz parayı sol omzunuz üzerinden havuza atarken bir dilek tutun. Gerçi ben hala dileğimin gerçekleşmesini bekliyorum…

6. Meydanlarında kahve veya şarap içerek birkaç saat dinlenin.

Meydan turu Roma'da yapılacak şeyler

İtalyanca’da Piazza denilen meydanların çoğundan yolunuz geçecektir zaten. Geçmeyenlere de uğrayarak bir görmenizi tavsiye ederim.

Meydan etrafında sıra sıra dizili restoranları, sanatını icra eden ressamları, gün batımında bazen görebileceğiniz müzisyenleri, heykelleri ve klasik İtalyan estetiğini turist kalabalığıyla buluşturan sıradışı atmosferiyle mutlaka görmeniz gereken yerler.

Başlıcaları ise Piazza Navona, Piazza Spagna, Piazza Fontana di Trevi, Piazza Venezia, Piazza Campo dei Fiori, Piazza del Campidoglio, Piazza San Pietro, Piazza del Popolo, Piazza del Pantheon, Piazza Barberini, Piazza di Siena.

Bu meydanların birinde bir cafeye oturup kendinize bir kadeh şarap veya bir fincan cappucino söyleyerek etrafı seyredin, geçireceğiniz 1-2 saatten çok keyif alacaksınız.

7. Vatikan’ı ziyaret edin.

vatikan Roma'da yapılacak şeyler

Aslında tarihi yapılar maddesinde de bahsettim ancak yine de Roma’da ne yapılır yazısında ayrıca sözünü etmek istediğim bir yer Vatikan.

Roma sınırları içerisinde yer alan ancak tamamen farklı bir ülke olan Vatikan, Katolik Mezhebin de yönetim yeri aynı zamanda. Ülke diyorum ama herhangi bir sınır kapısı yok ve vize de gerekmiyor.

Papalığın da resmi konutu olan Vatikan, St. Pietro Bazilikası başta olmak üzere sayısız tapınak ve şapelde binlerce sanat eserine de ev sahipliği yapıyor. 1 gününüzü ayırmanızı önerdiğim Vatikan’da görebilecekleriniz arasında San Pietro Bazilikası dışında Vatikan Müzeleri (Sistine Şapeli), Kutsal Melek Kalesi, Apostolic Sarayı, Vatikan Bahçeleri ve Nekropolis’i de yer alıyor.

Aman Dikkat!

Normalde Vatikan Müzeleri’nin biletini gişeden almak isterseniz fiyatı 17 Euro ve oldukça uzun bir süre bilet kuyruğunda beklemeniz gerekiyor. Müzenin resmi web sitesindeki satış fiyatı ise 21 Euro ve eğer İngilizce, İtalyanca dillerinden birini biliyorsanız hiç sorun yaşamadan bileti bu şekilde alabilirsiniz.

Ancak yabancı diliniz çok iyi değilse ve bilet satışında sorun yaşamak istemiyorsanız ya da son dakika değişikliklerine karşın “ücretsiz iptal” seçeneği sunan bir yerden bilet almak istiyorsanız Getyourguide gibi siteleri tercih edebilirsiniz. Sitedeki en popüler turlardan biri:

St. Peter’s Bazilikası, Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli Turu: Zamanı kısıtlı olan turistler 3 saatte, İngilizce konuşan tecrübeli bir rehberin yönlendirmesi ve verdiği bilgilerle tüm Vatikan’ı gezebiliyor.

Pakete tüm yapılara sırada beklemeden öncelikli giriş hakkı, rehberlik hizmeti ve bazı yerlerde ücretsiz WiFi hakları da dahil. Turu daha önceden almış olan 30 binin üstünde kullanıcı ise 4,4 puan vermiş.

8. Pazarlarından alışveriş yapın.

Campo de Fiori sokak pazarı Roma'da ne yapılır

Aslında Roma’da alışverişin her türlüsü benzersiz bir deneyim ancak pazarlarını gezmek ayrı bir keyif. Şehrin en ünlü pazarı, ki adını mutlaka duymuşsunuzdur, Campo di Fiori yani çiçek, meyve ve sebze pazarı ancak şehir pazarlar açısından son derece zengin. 

Roma’da Nerede Alışveriş Yapılır? yazısında hepsinden kısaca bahsettim, isterseniz orada haklarında bilgi de alabilirsiniz ancak ismen yazmam gerekirse Porta Portese Market, Borghetto Flaminio Market, Fontanella Borghese Market, San Cosimoto Market, Mercato Monti ve diğerleri envai çeşit hediyelik eşya veya yiyecek bulabileceğiniz, pazarlık edebileceğiniz, hiçbir şey almasanız bile o renkliliğin tadını çıkarabileceğiniz pazarlardan.

9. Tastevere’yi keşfedin.

Trastevere bölgesi Roma'da ne yapılır

Roma’nın tüm turistik aktivitelerinin yer aldığı Tiber Nehri’nin batısına geçtiğinizde Trastevere Bölgesi’ndesiniz.

İçeriye doğru biraz ilerlediğinizde de atmosferin ne kadar farklı olduğunu görecek, hissedeceksiniz. Şehrin biraz da konaklama açısından gelişmiş yeri Trastevere daha bohem bir atmosfere sahip ve şarap, peynir, mücevher veya takılar, el işçiliği dekorasyon ürünleri veya hediyelik eşyalar açısından zengin butiklerle dolu.

Parke taşlı sokakları, daha ufak ancak son derece sevimli meydanları ile de gerçek İtalya. Hatta eğer seviyorsanız gece hayatı da bu bölgede daha az turistik ve daha çok keyifli diyebilirim. Hiç zamanınız yoksa bile yarım gün yaratıp Trastevere’yi keşfetmelisiniz.

Not: Roma’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda detaylıca belirttiğimiz gibi bu semt Roma’da konaklama yapılacak en popüler bölgelerin başında geliyor. Merkeze yürüyerek ulaşım zorluğunu saymazsak özellikle “hareketli gece hayatı” ile bölge gençlerden yoğun ilgi görüyor.

10. İtalyan Mutfağı’nın dünyaya hediye ettiği lezzetleri yerinde tadın.

Yöresel yemekler Roma'da yapılacak şeyler

Kahve, pizza, makarna, dondurma, tiramisu ve daha niceleri.

Evet bu lezzetleri her gün Türkiye’de de yiyebiliyoruz. Ancak yerinde, ana vatanında tatmak bambaşka. Roma’da pizza yedikten sonra “aslında ben hiç pizza yememişim” bile diyebilirsiniz.

Üstelik burada ben ünü dünyaya yayılmış İtalyan lezzetlerinden bahsettim. Damak tatlarına çok düşkün ve yemeğe ayrı bir önem verilen şehirde henüz adını dahi duymadığınız onlarca lezzetli yemek ve içecek seçeneği mevcut.

Bu konuda daha detaylı yazımı Roma’da ne yenir? linkinde okuyabilirsiniz ancak Roma’da yemek yemenin tadını mutlaka çıkarmalısınız.

11. Cinecitta‘yı ziyaret edin.

Roma'da ne yapılır Cinecitta

İtalyan sinemasını sever misiniz? Kişisel görüşünüz ne olursa olsun dünyada sözü geçen bir kültür İtalyan Sineması.

Amerika’daki Hollywood, bizdeki Yeşilçam, Hindistan’ın Bollywood’u varsa İtalya’nın da Cinecitta’sı var. La Dolce Vita, Cleopatra, Roman Holiday gibi kült filmlerin çekildiği Cinecitta’yı, sahneleri, dekorları, kostümleri ve sinema endüstrisine dair daha pek çok detayı bireysel olarak gezebileceğiniz gibi rehberli turlara da katılabilirsiniz.

Salı hariç her gün 09:30 – 18:30 arası açık olan Cinecitta için giriş ücreti 15 Euro.

12. Roma’dan uzaklaşın.

Toskana gezisi Roma'da yapılması gerekenler

Tamam yeter, sıkılmadınız mı Roma’dan? Biraz da şehir dışına çıksanız, Roma’ya yakın İtalyan taşrasını görseniz, ya da diğer İtalyan kentlerine uzansanız?

Roma’da Ne Yapılır yazısının sonunda, zamanı biraz daha bol olanlara önerim günübirlik gezilerle biraz da dışarıya çıkmaları. Üstelik bu gezileri organize etmekle uğraşmak istemezseniz hazır turlar da var.

Roma’dan Toskana Turu: Kişi başı 129 Euro ücreti olan bu tur biraz pahalı gibi gelebilir ilk başta, ancak tüm gün süren bu tura Roma’dan konforlu otobüslerle gidiş dönüş, İngilizce rehberlik hizmetleri, Montepulciano gezisi, bir Toskana çiftliğinde öğle yemeği de dahil. Bütçenizi ve de bir gününüzü ayarlayabilirseniz mutlaka denemenizi öneririm.

Günübirlik Pompeii ve Vesivius Turu: Biraz da sıradışı bir deneyim yaşamak istiyorsanız kişi başı 119 Euro ücreti olan bu günübirlik turu öneririm.

Tur programına ve ücretine; Roma’dan başlamak üzere tüm ulaşımlar, rehberlik hizmetleri, Pompeii’ye giriş ücreti ve sırada beklemeden öncelikli giriş hakkı, Vesuvius Dağı’na çıkış, buradan Amalfi Sahilleri manzarasını seyretme ve pizza ve bir içecekten oluşan öğle yemeği dahil.

Daha önceden tura katılmış olan 1000’in üzerinde kullanıcının 5 üzerinden 4,7 puan verdiği tura katılmaktan vazgeçmeniz halinde 24 saat kalaya kadar iptal etme hakkınız da var.

Özetle Roma’da ne yapılır?

Roma'da yapılacak şeyler listesi

Baştan söyleyeyim, Roma’da Ne Yapılır yazısının özetinden bile başlı başına bir yazı çıkabilir. Ama ben yine de bir Roma seyahatinin olmazsa olmazlarını tek kelimeyle bile olsa listelemek istiyorum. Ki zamanı veya bütçesi kısıtlı olanlar için faydalı olabilir.

Öncelikle, Roma’da sadece dışından görmekle yetinmeyeceğiniz, içine girip gezeceğiniz yapılar sayıca çok. O yüzden zamandan tasarruf etmeniz gerekiyorsa uygun fiyatlı rehberli turlardan alın. Böylece “ne neredeydi, bundan sonra sırada ne var, şimdi nereye dönecektik” gibi dertleri bir kenara bırakıp, rehberin yönlendirmesiyle hızlı ve verimli turlar yapabilirsiniz.

Hazır Roma’ya kadar gitmişken görmeden, yapmadan dönmemeniz gerekenler ise; başta Vatikan turu, fırsat bulursanız mutlaka Kolezyum, şehrin tarihi sokaklarını ve meydanlarını arşınlama, bu sırada İspanyol Merdivenleri ve Trevi Çeşmesi’ni mutlaka görme, bu meydanlardaki cafelerde makarna veya pizza yeme, lezzetli İtalyan kahvelerini veya şaraplarını tatma geliyor.

Biraz daha zaman yaratabilirseniz Roma’nın daha az turistik ancak çok keyifli bölgesi Trastevere’yi gezmeyi de unutmayın.

Roma’da ne yapılır yazısı boyunca İtalya’nın popüler başkenti Roma’da yapılacak şeyler hakkında detaylı bilgiler paylaşmaya çalıştım. Eğer sizin de İtalya’nın bu muhteşem başkentinde yapılmasını önerdikleriniz varsa lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın!

Yorum yapın