Katalanların gururu ünlü Mimar Gaudi‘nin hayatını adadığı, eserleri arasında en ihtişamlısı Sagrada Familia Bazilikası bir Barselona turunun olmazsa olmaz durağı.
Eğer yakınlarda bir Barselona seyahati planlıyorsanız ve buraya ilk defa gidecekseniz Barselona gezilecek yerler listesinin en önemli duraklarından; görüp görebileceğiniz en farklı kilise ile karşılaşacaksınız. Dini motiflerin doğadan ilham alan salyangoz, ağaç, bitki, her türlü hayvan motifleriyle kaynaştığı bazilikanın dış görünüşü de sanki bir masaldan fırlamış gibi.
Başlangıçta halktan toplanan bağışlarla ve Gaudi’nin diğer bütün eserlerinden elde ettiği geliri buraya yatırmasıyla finansmanı sağlanan, sonradan da her yıl sayısı 4 milyona yaklaşan turistin ödediği giriş ücretleri ile yapımı hala devam eden 10.000 kişi kapasiteli Sagrada Familia Bazilikası tarihiyle, hikayesiyle sahip olduğu sıra dışı mimarisi ile bir ziyareti hak ediyor.
İÇERİK LİSTESİ
1. Sagrada Familia hakkındaki ilginç gerçekler nelerdir?

Sagrada Familia’nın tarihçesi, hakkındaki teknik bilgiler ve ziyaretle ilgili detaylardan önce isterseniz burası hakkındaki sıra dışı, ilginç gerçeklerden bahsedelim…
Hemen herkesin bildiği ancak yine de ilginç olan en büyük gerçek yapımının 100 yıldan fazla sürmüş olması ve kilisenin hala tamamlanmamış olması. Normalde 2030 yılında inşaatının tamamen bitmiş olması planlanıyormuş ancak pandemi sebebiyle bu tarihin de geçilmesi öngörülüyor. Bu haliyle Sagrada Familia’nın inşaatının Mısır Piramitleri’nden bile uzun sürdüğün, söyleyebiliriz.
İnşaatın ilk yıllarında Gaudi’nin isteğiyle burada bir okul da yer almış. Sagrada Familia inşaatında çalışan işçilerin çocuklarının devam ettiği okul sayesinde çalışanlar mesai saatlerinde çocukları hakkında endişelenmiyorlarmış. Ki bu bölüm şu anda müze alanı olarak ayrılmış durumda.
Sagrada Familia için sembolizmin en önemli örneklerinden biri denilebilir. Gaudi’nin doğadan ilham alarak ağaç, kaplumbağa gibi formlarda tasarladığı figürler burayı diğer kiliselerden ayıran en önemli özelliklerinden.
Kilise tamamlandığında 175 metrelik kulesi sayesinde Avrupa’nın en yüksek ibadethanesi unvanını da alacak.
Sagrada Familia’nın batıdaki Büyük Çile Cephesi’ni tasarlayan ve ince ince işleyen heykeltraş Subirachs bir ateistmiş. Heykeltraş bu işi kilise inşaatının yönetim kurulu çalışma boyunca kilisede yaşamasına izin verdikleri zaman kabul etmiş.
Kilisenin dış cephelerinde yer yer taşa gömülmüş yüzler görmek mümkün. Bu yüzler vefat eden Barselonalılar ve Sagrada Familia inşaatında çalışan işçilerin ölüm maskelerinin kalıpları çıkarılarak yapıya dahil edilmiş.
2. Sagrada Familia Bazilikası hakkında bilgiler nelerdir?

Gaudi’nin projesine 1883 yılında dahil olduğu ve 1908 yılından itibaren 1926’daki ölümüne kadar bütün hayatını ve zamanını adadığı Sagrada Familia Bazilikası neo-gotik olarak başlanan ve modernizm (art-nouveau) stilinin en sıra dışı örneklerinden biri olarak yapımı hala devam eden bir kilise.
İnşaatının 2030 yılında bitirilmesi planlanan Sagrada Familia hem turistik bir eser, hem faal bir kilise, hem de bir inşaat alanı. Ki bu açıdan bakıldığında da türünün tek örneği.
O zaman kaplumbağaların taşıdığı ağaçsı sütunları, cephelerinden fırlayan bitkileri ile bu çarpıcı kilisenin tarihçesiyle başlayıp burada görebilecekleriniz ve ardından da ziyaret detaylarıyla devam edelim.
3. Kısaca Sagrada Familia Bazilikası tarihi nasıl?

Sagrada Familia yapımı Mimar Francesco del Villar’ın neo-gotik stili tasarımıyla 1882 yılında başlamış ancak mimarla kiliseyi yaptıran vakıf yöneticileri arasında anlaşmazlık çıkınca 1883 yılında Gaudi projenin devamı için seçilmiş.
Ve dahi mimar Gaudi bütün planları ters yüz ederek karmakarışık bir modernist tasarımla devam etmiş. Öte yandan bu devasa bazilikanın yapımı kimi zaman finansman sorunlarından, kimi zaman yapının büyüklüğü ve planların zorluğundan kaynaklanan sebeplerle uzamış.
Hayatının son 14 yılını burada yaşayarak ve çalışarak geçiren Gaudi 1926 yılında öldüğünde sadece Sagrada Familia’nın doğudaki İsa’nın Doğumu Cephesi, bu cephedeki kulelerden biri, kilisenin içerisindeki Apsis ve Kripta‘yı (ki bu kısım Gaudi’den önce mimar del Villar tarafından bitirilmiş) tamamlayabilmiş.
1936 yılında İspanyol İç Savaşı çıktığında kilisenin yapımı da haliyle duraklamış ve 1950’li yıllarda bir grup mimarla birlikte tekrar başlanmış.
1987 yılında ise Sagrada Familia Bazilikası batı cephesi (Çile Cephesi) de heykeltraş Josep Maria Subirachs tarafından tamamlanmış ve kilise 2010 yılında Papa tarafından kutsanarak ibadete açılmış.
2030 yılında tamamlanması planlanan bazilikanın inşaatının bu kadar uzamasının sebebi ise; hem Gaudi’nin planlarının karmaşıklığı ve bunları modern teknolojilere adapte etmenin güçlüğü hem de inşaatın ziyaretçilerden toplanan para ile finanse edilmesi olduğu söyleniyor.
Öte yandan; “bitmeyen kilise” olarak bir üne sahip olması da inşaatı tamamlamayı özellikle geciktirmelerinin bir sebebi olabilir.
4. Sagrada Familia Bazilikası bölümleri ve görülecek yerleri nelerdir?

Tamamlandığında 12’si İsa’nın havarilerini, 4 tanesi İncil yazarlarını, biri İsa’yı ve sonuncusu da Meryem’i temsil eden toplam 18 kuleye sahip olacak olan, üstelik bu kulelerden en uzunu (175 metre) sayesinde Avrupa’nın en yüksek kilisesi unvanını da almasını sağlayacak olan Sagrada Familia Gaudi’nin iki tutkusuna dair ögelerle dolu.

İlki ünlü mimarın doğa sevgisi. Sagrada Familia –ziyaret ettiğinizde göreceksiniz- doğada var olan ağaçlar, bitkiler ve hayvanların mimarın elinde şekillenmiş görselleriyle süslü. Ki içerisi sanki bir ormanda yürüyormuşsunuz etkisi bırakıyor.
İkincisi ise koyu bir Katolik olan Gaudi’nin dini inancı. Hemen her köşesi Hıristiyanlık tarihi ve İncil’den hikayelerle süslü bazilika mimarın doğadan aldığı organik formlarla uyum içerisinde.
Sagrada Familia Bazilikası Doğu Cephesi (İsa’nın Doğumu)

Renkli çiçekler, meyveler, hayvanlar ve insan figürlerinden oluşan doğu cephesi Gaudi’nin imzasının en belirgin hissedildiği yer diyebilirim.
Bu cephede solda umudu, sağda inancı ve ortada da merhameti simgeleyen üç kapı mevcut. Kaplumbağalar, bukalemunlar gibi doğal formların arasında Mısır’a Kaçış, Masumların Katli, Yusuf ile Çocuk İsa, İsa’nın soy ağacının yazılı olduğu sütun, Vaftizci Yahya gibi Hıristiyan kültüre ait hikaye betimlemeleri işlenmiş.
Sagrada Familia Bazilikası Batı Cephesi (Büyük Çile)

Heykeltraş Subirachs tarafından tamamlanan ve bugün kiliseye girişlerin yapıldığı Batıdaki Büyük Çile cephesi ise dikkatli bakıldığında Gaudi tarzından biraz daha farklı. Burada daha köşeli formlar bulmak mümkün.
İsa’nın çektiği çileler ve idamı, Son Yemek sırasında uğrayacağı idamı öngören İsa, Yahuda’nın ihanet öpücüğü, Petrus’ın İsa’yı inkarı, İsa’nın kırbaçlanması gibi İncil’den hikayeler betimlenmiş. Aslında bu cephe eleştirmenler tarafından üslubu sebebiyle bolca eleştirilmiş ancak yaşasaydı belki de Gaudi beğenebilirdi.
Sagrada Familia Bazilikası Güney Cephesi (İhtişam Cephesi)
Yapımı hala devam eden güney cephesi ise şeytanlar, putlar, günahlar ve kötülükleri simgeleyen figürler, bunların üzerinde göğe yükselişi ve cenneti betimleyen sembollerle işleniyor.
Sagrada Familia Bazilikası Nef’i
Yapımı 2000 yılında tamamlanan Nef, ağacı andıran sütunlarla dolu. Dolayısıyla girdiğinizde sütun-ağaçlardan oluşan bir ormanda dolaşıyormuşsunuz hissini yaratan en büyük etmen de bu.
Sagrada Familia Bazilikası Apsis’i
Gaudi’nin ölmeden önce tamamlayabildiği bölümlerden bir diğeri olan Apsis de yılanlar, kertenkeleler ve salyangozlar gibi doğadan esinlenilen organik formlarla dolu. Kripta’ya inen merdivenler de burada yer alıyor.
Sagrada Familia Bazilikası Kuleleri, Kule Külahları ve Sarmal Merdivenler

Sagrada Familia Bazilikası’nın şüphesiz en ilgi çekici yerlerinden biri de uzaktan bakıldığında erimiş bir mumu andıran veya sahilde çamurdan yapılmış ve sonradan bozulmuş etkisi yaratan kuleleri.
Gerçi henüz hepsi tamamlanmış durumda değil ancak bitenler hem dıştan seyretmek, hem de bir salyangoz kabuğunu andıran sarmal merdivenlerle (veya isterseniz asansörle) çıkıp nefes kesici mozaik kaplamalarını ve bir de Barselona manzarasını seyretmek için ideal.
Sagrada Familia Bazilikası Kripta’sı
Aslında Kripta Bölümü Bazilika’nın ilk tamamlanan yerlerinden. Kilisenin ilk mimarı del Villar tarafından tamamlanan kripta bugün müze olarak kullanılıyor ancak kriptanın en önemli özelliği Gaudi’nin mezarının burada yer alması. Müzede ise Sagrada Familia Bazilikası inşaatı hakkında bilgi veren görsel objeler sergileniyor.
5. Sagrada Familia nerede ve nasıl gidilir?

Modern Barselona merkezi Eixample‘de yer alan Sagrada Familia Bazilikası diğer turistik noktalara çok yakın sayılmaz. Elbette Casa Mila, Casa Battlo gibi yapıların buraya yürüyerek 35-40 dakikada ulaşmak mümkün ancak toplu taşıma tercih edenler için metro ve otobüs bilgilerini de vermek istiyorum.
2 ve 5 numaralı metro hatlarını kullanıp Sagrada Familia İstasyonu’nda inerek, veya 9, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 ve B24 numaralı otobüslerle Sagrada Familia Bazilikası önünde inerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
6. Sagrada Familia Bazilikası güncel giriş ücretleri ne kadar?

Sagrada Familia Bazilikası giriş ücretleri birkaç çeşit. Aşağıya detaylarıyla birlikte ücretleri ekliyorum (bilet fiyatlarının ara ara güncellendiğini unutmayalım tabi):
Rehbersiz ancak bant kaydı rehber eşliğinde Sagrada Famila turu, kuleler hariç 26 Euro. Öğrenciler ve ayrıca 30 yaşından küçükler için 24 Euro, 11 yaşından küçük çocuklar için ücretsiz ve 65 yaşından büyükler içinse 21 Euro. Bu seçeneği tercih etmeniz halinde Sagrada Familia aplikasyonunu telefonunuza indirmeniz ve rehberlik bant kaydını o şekilde dinlemeniz gerekiyor.
Canlı rehber eşliğinde (İspanyolca, İngilizce, Almanca gibi seçenekler mevcut) Sagrada Famila turu, kuleler hariç 27 Euro. Öğrenciler ve ayrıca 30 yaşından küçükler için 25 Euro, 11 yaşından küçük çocuklar için 9 Euro, 65 yaşından büyükler içinse 22 Euro.
Sagrada Familia biletlerini bir tur şeklinde başka platformlardan almak da mümkün. Aşağıda bir örnek bırakıyorum, tercihlerinize göre onlarca farklı tur ve bileti siz de bulabilirsiniz:
Giriş Bileti Satın Alın
Sagrada Familia Sırada Beklemeden Giriş ve Bant Kaydı Rehberlik: 20 bin kullanıcının 4,7 puan verdiği bileti hızlı onay ve kolay uygulama ile satın alabilirsiniz. Bilet, giriş kuyruklarında beklemeden bazilikaya giriş hakkı ve bant kaydı rehberlik hizmeti de sunuyor.
7. Sagrada Familia Bazilikası ziyaret gün ve saatleri nelerdir?

Sagrada Familia Bazilikası ziyaret saatleri özel günlerde farklılık göstermekle beraber haftanın her günü 09:00 – 18:00 arası ziyarete açık. Resmi tatillerde ise 09:00 – 14:00 arası bazilika ziyaret edilebilir.
Eğer Barselona’da konaklama yapacağınız bölgeyi bazilikaya yakın seçerseniz şehir gezinize buradan başlayabilirsiniz. Barselona’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda bu bölge dahil şehirde konaklama konusunda genel bilgileri bulabilirsiniz.
Son olarak Barselona tatilinizin daha keyifli geçmesi için Barselona gezi rehberi, Barselona’da ne yapılır?, Barselona’da ne yenir? ve Barselona havaalanı ulaşım rehberi gibi yazılarımızı da okumayı unutmayın!