Sakız Adası Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 25 Nokta)

Sakız Adası gezilecek yerler listesine nereleri yazmalı? Çeşme’nin birkaç mil açığında yer alan ancak maalesef Schengen vizesi ile gezebildiğimiz Sakız Adası; zengin tarihi, bakir doğası, sakin atmosferi ve birbirinden güzel plajlarıyla konuklarını mest ediyor.

Sakız Adası sahip olduğu samimi ve sıcacık kasabaları, köyleri, tarihi eserleri ile farklı beklentileri olan pek çok turisti kendine çekebilen bir destinasyon. Buna benzersiz plajlarını da eklediğinizde bir gezgin daha ne ister…

Hafta sonu kaçamakları için ülkemiz yakınındaki en ideal seçenekler arasında sayılan bu harika adada keyif dolu bir tatil yaşamak için Sakız Adası gezilecek yerler listesinde sizlere önerdiğim yerleşimlere öncelik verebilirsiniz. Deniz, güneş, kum üçlüsüyle buluşmak içinse hazırladığım listenin sonunda yer alan plajları ziyaret edebilirsiniz.

Yazı boyunca yer yer konaklama için bölge, kasaba veya otel tavsiyeleri de vermeye çalışacağım ki bu şekilde seyahatinizi en keyifli geçecek şekilde planlayabilesiniz.

Sakız Adası’na Gitmeden Önce…

Otelinizi Ada Merkezinden Seçin!

Sakız Adası’nda konaklama yapabileceğiniz bölgeler konusunda bilginiz yoksa Sakız Adası’nda nerede kalınır? başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Uzun uzun otel aramaya zamanı olmayan okurlar 4 yıldızlı Chios Chandris adlı tesise bir göz atabilirler. Otel Sakız Adası’nın merkez kasabası ve tarihi merkezi sayılan Chios Kasabası’nda yer alıyor. Hem plaja 300 metre mesafede olması hem de Chios Kasabası’ndaki tarihi yerlere çok yakın olması otelin en önemli özelliği.

Sakız Adası’nda bir başka konaklama alternatifi ise limana 300 metre mesafede yer alan Agora Residence isimli tesis. Tarihi, taş bir binada yer  alan otel konforlu ve geniş odaları, keyifli terası ile dikkat çeken bir yer. Kasabadaki turistik yerlere de yürüme mesafesinde.

Adada Araba Kiralanabilir.

Sakız Adası gezinizde önceden bilginiz olması gereken diğer bir konu da ada içinde ulaşım. Adasa Chios gibi kasabaların içinde yürüyerek bir yerden başka bir yere ulaşım mümkün ama kasabalar arasında da ulaşım gerekiyorsa otobüs veya araba kiralama en uygun iki seçenek.

Adada kuzey ve güney yönlerinde seferleri olan KTEL otobüsleri uygun fiyatlı ulaşım seçeneklerinden. Otobüsler Chios Belediye Binası önünden kalkıyor. Yaz aylarında seferler çok daha sık olsa da yine de insanı otobüs saatlerine bağımlı kılan bir yol bu. Otobüs saatlerine bağımlı kalmadan, Sakız Adası’nda pek çok kasaba ve köyü görmek istiyorsanız en doğru seçenek ise araba kiralama olacaktır.

Sakız Adası Gezilecek Yerler Listesi

Sakız Adası gezilecek yerler yazısında sizlere Ege’nin bu sevimli adasındaki görmeye değer en önemli 25 yerden ve adadaki en güzel plajlardan bahsedeceğim. Adı geçen yerlerin ve plajların haritadaki konumlarını ise Sakız Adası gezilecek yerler haritası bölümünde topluca bulabilirsiniz.

Listede adı geçen, girişi ücretli veya ziyaret saati uygulaması olan yerlere dair bu detaylar sürekli olarak değişebiliyor. Dolayısıyla bu konudaki en sağlıklı bilgileri gezi noktalarının resmi web sitelerinden edinebilirsiniz.

1. Chios Town

Chios Town Sakız Adası turu

Adanın merkezi ve en hareketli bölgesi konumunda olduğundan, gezginler genelde Chios Town’ı Sakız Adası gezilecek yerler listelerinin ilk sırasına yazmayı tercih ediyor.

Çeşme’den hareket eden feribotların varış noktası olan iskeleye ev sahipliği yapan yerleşim, M.Ö. 1000 yılı civarında İyonlar tarafından kurulmuş.

Anadolu’ya yakın olmasının da etkisiyle şehir, üç bin yıllık tarihi boyunca pek çok medeniyetin etkisi altına girmiş ve haliyle gerek kültürel gerekse de mimari açıdan epey zenginleşmiş.

Chios Town’ın bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel hazineleri keşfetmek için çıkacağınız gezintiye Plateia Vounakiou’dan başlamanızı tavsiye ederim. Zira yerleşimin kalbi olarak anılan meydan çevresinde Mecidiye, Bayraklı, Osmaniye camileri ile Bizans, Denizcilik ve Arkeoloji müzeleri gibi ada tarihine ışık tutan birçok cazibe merkezi bulunuyor.

Ayrıca Sakız’ın geçmişini tanımak için görkemli Sakız Kalesi’ne de zaman ayırmayı sakın unutmayın. Alışveriş içinse Aplotaria Caddesi üzerindeki fırsatları değerlendirebilirsiniz.

Sakız Adası’nın Merkezinde Konaklayın

Daha çok kültür odaklı bir gezi yapmak isteyen gezginler Chios Town’da konaklayabilirler. Adadaki otel seçeneklerinden 3 yıldızlı Chios Chandris yıldızlı ve 4 yıldızlı Agora Residence isimli tesislere göz atabilirsiniz.

2. Antik Kale

Sakız Adası gezi notları Antik Kale

Bir zamanlar merkez Sakız Kasabası’nın içinde yer aldığı antik kale de Sakız Adası gezilecek yerler listenizde olması gereken duraklardan biri.

Kale ilk olarak 10. YY’da inşa edilmiş ve kasaba (veya o dönemdeki haliyle; şehir) kale surlarının içerisinde yer alıyormuş. Tabii zamanla şehir büyüdükçe surların da dışına taşmış.

Kale ilk inşasından sonra tamamen harap olmuş ve 14 ila 17. Yüzyıllar arasında yeniden inşa edilmiş. Ki Sakız Adası’nda hüküm sürmüş olan Venedikliler, Cenevizler, Osmanlılar gibi her yönetim de Antik Kale’ye bazı eklemeler, kimi zaman da restorasyonlar yapmış.

Sakız Antik Kalesi’nde bugün adanın yerlileri de yaşıyor. Ve burada görebileceğiniz tarihi eserler arasında; Ioustiniani Sarayı, Kria Vrisi (çeşme), yer altı su sarnıcı ve masif Kulas Kulesi yer alıyor.

3. Agios Markos Manastırı

Chios Kasabası’na 6 km mesafedeki Penthodos tepelerinde yer alan Agios Markos Manastırı 18. YY’da burada yapılmış olan bir manastırın kalıntıları üzerine 19. YY’da inşa edilmiş.

Söylentilere göre manastır, o dönemde burada bir mağarada yaşayan keşiş Parthenios tarafından yaptırılmış, ki keşişin mezarı da manastırda yer alıyor.

Agios Markos Manastırı’nı ilginç ve ziyarete değer kılan iki detay var. İlki, manastırın klasik Yunan mimari stilinde, beyaz badanalı, mavi boyalı mimarisi. İkincisi ise, yer aldığı tepe sebebiyle nefes kesici bir manzarasının olması.

4. Pyrgi

Pyrgi Sakız Adası gezi notları

Chios Town’a 25 kilometre mesafedeki Pyrgi, adanın Orta Çağ’da kurulmuş en büyük yerleşimi unvanını taşıyor. Tarihi belgelerden edilen bilgiler ışığında, köyün korsan tehlikesine karşı adanın daha korunaklı olan iç kısımlarına yerleşme düşüncesindeki yerel halk tarafından 11. yüzyılda kurulduğu düşünülüyor.

Tarihi yerleşim, aynı zamanda çini desenli evlerinden dolayı “Boyalı Köy” lakabıyla da anılıyor. Asırlar boyunca geçirdiği dönüşüme rağmen geçmişten izler taşımayı sürdürmesi, köyün yaz aylarında yoğun ziyaretçi çekmesini sağlıyor.

1881 yılında gerçekleşen deprem felaketinden fazla etkilenmemiş nadir yerleşimlerden biri olan Pirgi Köyü’nde, ilk ziyaretinizi Nea Moni Manastırı’nın tasarımı örnek alınarak 13. ve 14. yüzyıllar arasında inşa edilen Agioi Apostoli’ye gerçekleştirebilirsiniz.

1665’te Giritli ressam Antonios Domestichos tarafından çizilmiş duvar resimleri ile süslü dini yapının ardından rotanızı Taxiarchis Kilisesi’ne çevirebilirsiniz.

Pyrgi’de Konaklama

Ana yerleşim yerlerine biraz mesafeli bakıyor, sakin ve huzurlu bir tatil yapmak istiyorsanız Pyrgi’ye 5 – 6 kilometre mesafede, deniz kenarında sıcacık ve şirin bir tesis olan 3 yıldızlı Louiza Apartments isimli oteli değerlendirebilirsiniz.

5. Dotia Kulesi

Dotia Tower Sakız Adası gezilecek yerler

Sakız Adası’ndaki en verimli sakız üretimi alanlarından birinde, Pyrigi Köyü’ne çok yakın konumda yer alan Dotia Kulesi 15. YY başlarında Cenevizler tarafından sakız üretimini denetlemek amacıyla yaptırılmış. Bilindiği üzere sakız, adanın en önemli endüstriyel geçim kaynaklarından biri olmuş yüzyıllar boyunca.

3 katlı ve dikdörtgen bir yapı olan taş kulenin kısmen yıkılmış olan bir duvarı dışında diğer duvarları ayakta. Ancak yapı yine de harabe bir durumda denilebilir.

Pyrigi Kasabası’nı ziyaret ettiyseniz, gidişte veya dönüşte Dotia Kulesi’ni de görmenizi tavsiye ederim.

6. Mesta

Mesta Sakız Adası yapılacak şeyler

Chios Town’ın 35 kilometre kadar güneybatısında yer alan Mesta, tıpkı Pyrgi gibi Orta Çağ atmosferine sahip bir yerleşim bölgesi. Köy, dış tehlikelere karşı daha korunaklı olması amacıyla kale benzeri bir planlamaya sahip.

Adanın bu kesiminde, eskiden yoğun biçimde sakız üretimi gerçekleştiriliyormuş. Bu sayede büyük servete kavuşan yerel halk, bazıları günümüze ulaşmayı başaran ihtişamlı konaklar yaptırmış.

Bir sur misali yan yana sıralanan evler arasında uzanan Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında adeta zamanda yolculuğa çıkacağınız Mesta, anıt statüsünde koruma altında tutuluyor. Bu sayede 14. yüzyıldan kalma atmosferini günümüze taşıyan yerleşimde, Sakız Adası’nda üretilen en iyi şaraplardan biri olan Mestousiko’nun tadına bakabilirsiniz.

Daha özel bir lezzetin peşindeyseniz, tercih hakkınızı Souma’dan yana da kullanabilirsiniz. Ada mutfağının en özel tariflerinden biri olan içecek, incir ve üzümlerin damıtılmasıyla elde ediliyor.

Mesta’da Konaklama

Mesta Kasabası’nın merkezinde, taş bir binada yer alan 3 yıldızlı Lida Mary tatil günlerinize keyif katacak kafe ve tavernalara sadece 50 metre uzaklıkta. Otel, zarif dokunuşlarla konforu artırılmış geleneksel tarzdaki konaklama birimlerini misafirlerine sunuyor.

7. Anavatos

Anavatos Sakız Adası rehberi

Deniz seviyesinden 450 metre yükseklikteki heybetli bir granit tepenin zirvesine kurulu Anavatos, Yunan Bağımsızlık Savaşı ile 1822’deki kanlı olaylara şahit olmuş.

Chios Town’ın 19 kilometre kadar batısındaki köy, çevre ile uyumlu Orta Çağ mimarisinin güzelliği ile gezginlerin ilgisini çekiyor.

Çoğu ziyaretçi, bu yerleşimin korsan yerleşimi olması nedeniyle adanın iç kesimlerindeki bu tepenin üzerine inşa edildiği düşünüyor. Ancak köyün kuruluşu esnasında tamamıyla askeri amaçlar ön planda tutulmuş.

Anavatos, 1881 yılında meydana gelen deprem sırasında yoğun hasar görmüş. Bu nedenle yerel halkın tamamına yakını köyü terk etmiş.

Yurtlarını terk etmeyen birkaç aile, şimdilerde gezginlere köy hakkında değerli bilgiler aktarıyor. Bu fırsattan istifade edip yerleşimin en eski yapıları konumundaki Taxiarchis ve Meryem Ana kiliseleri ile eski okul hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sonra da geleneksel tarzdaki kafeye geçip lezzetli tatlıları ve mezeleri tüketmeye odaklanabilirsiniz. Yalnız bu lezzetlere odaklanıp köyde üretilen balın ve peynirin tadına bakmayı da unutmayın.

8. Volissos

Volissos Sakız Adası yapılacak şeyler

Eğer adanın merkezinden 38 kilometre kadar kuzeybatı yönüne doğru ilerlerseniz, Amani ilçesinin merkezi olarak anılan Volissos’a ulaşabilirsiniz.

Köyün tarihi, tıpkı Anavatos gibi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Hatta eteklerine kurulduğu tepenin zirvesinde, bu dönemden kalma bir kale sizleri bekliyor. Üstelik gezginler Ege mimarisinin ön planda olduğu yerleşimi ziyaret ettiklerinde çok daha sıcak bir atmosferle karşılaşıyor.

Yaklaşık 500 kişinin yaşadığı Volissos’un, ünlü şair Homeros’un doğum yeri olduğuna inanılıyor. Kesinlik taşımayan bu bilgiye ek olarak Agia Markella Manastırı başta olmak üzere birçok Bizans stili tarihi yapının varlığı, tarihe meraklı gezginlerin köyü, Sakız Adası gezilecek yerler listelerine eklemelerini sağlıyor.

Köye ulaştığınızda siz de bu yapıları ziyarete öncelik verebilirsiniz. Gezintinizi tamamladıktan sonraysa taverna ve kafelere geçip özgün lezzetlerle dolu bir sofrada eşsiz gastronomik deneyim yaşayabilirsiniz.

9. Agia Markella Manastırı

Agia Markella Sakız Adası rehberi

Sakiz Adası gezilecek yerler listesinde Volissos Köyü’ne yer verdim ancak köyün en önemli tarihi yapısı Agia Markella Manastırı’ndan ayrıca da bahsetmek isterim. Manastırın varlığını borçlu olduğu efsane ise son derece ilginç.

Efsaneye göre 14. YY’da bu köyde babası Pagan, annesi Hıristiyan olan Markella adında bir kız yaşarmış. Annesi tarafından dini bütün bir Hıristiyan olarak yetiştirilen Markella babasının Pagan tanrılarını kabul etmesi yönündeki ısrar ve bir noktadan sonra işkenceye varan eziyetlerine tahammül edememiş. Sonunda babası tarafından başı kesilerek denize atılmış.

O tarihten itibaren azize olarak kabul edilen Markella onuruna burada bir manastır inşa edilmiş ve burası bazı Hıristiyanlar için bir çeşit hac noktası işlevi de görüyor.

10. Nea Moni Manastırı

Nea Moni Manastırı Sakız Adası hakkında bilgiler

Adanın kalbinde yer alan Nea Moni Manastırı, yerel inanışa göre Bizans İmparatoru IX. Monomachos’un emri doğrultusunda kendisine sürgünden dönüp tahta oturacağını müjdeleyen iki keşişi ödüllendirmek amacıyla 1042-1055 yılları arasında inşa edilmiş.

Yunanistan’ın en eski manastırlarından biri olan dini kompleks, 1822 yılındaki olaylara kadar yüzlerce keşişe barınma olanağı sağlıyormuş ve ekonomik açıdan son derece güçlü bir yapıdaymış. Günümüzde ise 17 bin metrekarelik alana yayılan manastırda yalnızca üç keşiş bulunuyor.

19. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşadığı prestij ve güç kaybına rağmen Nea Moni Manastırı’nın bünyesindeki çoğu bölüm, varlığını korumaya devam ediyor.

Özellikle fresklerle süslü ana kilise, manastırı ziyaret eden gezginlerden yoğun ilgi görüyor. Keşişlere ait odalar, Aziz Luke’a adanmış şapel ve yemek salonu da bu ilgiden nasiplerini fazlasıyla alıyor.

11. Daskalopetra Homelus Taşı

Sakız Adası’nın doğu kıyılarında, Vrontados ile Emborio Köyleri civarında “Homerus’un okulu” olarak nitelendirilen bir arkeolojik alan mevcut. Bu alanın ortasında ise Homeros Taşı olarak da bilinen, bir diğer adı Yunanca’da “öğretmen taşı” anlamına gelen Daskalopetra olan bir taş mevcut. İşte ünlü antik taş bu.

Hikayesine gelince; asıl adı Melisigenis olmakla birlikte sonradan Homerus (Yunanca’da; kör) olarak tanınan ünlü Yunan filozof ve şairi Homerus’un burada öğrencilerine ders verdiği ve şiirlerini yazdığı söyleniyor. Gel gelelim gözleri görmediği için nasıl şiir yazdığı muamma.

Daskalopetra taşı tarihe ve Yunan mitolojisine ilgi duymayanların da ziyaret ettiği bir yer. Çünkü buranın hem deniz hem de Vrotados Köyü manzarası dikkat çekici ve pek çok fotoğraf karesine de eşlik ediyor.

12. Olimpi Köyü (Olympoi)

Olympoi Sakız Adası gezi rehberi

Yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı bir vadi boyunca uzanan Olimpi Köyü’nün kökenleri 13. yüzyıla kadar uzanıyor. Chios Town’ın yaklaşık 30 kilometre kadar güneybatısında bulunan köy, adadaki çoğu türdeşi gibi dış tehditlere karşı korunak sağlayacak şekilde inşa edilmiş.

Hatta yerel halk, bu konuda bir adım daha ileri giderek giriş ve çıkışların tek bir kapıdan yapılmasını sağlamış. Böylece köy, dışarıdan bakanlar için kudretli bir kale görünümü almış.

Aynı zamanda ideal bir konaklama bölgesi olan Olympoi’nin merkezine görkem katan 20 metre yüksekliğe sahip kule, eski zamanlarda korsan tehlikesine karşı gözlem amacıyla kullanılmış. Şimdilerde ise yapı, güzel bir restorana ev sahipliği yapıyor.

Etrafı sakız ağaçları ile çevrelenmiş köyde zaman geçirirken Agia Paraskevi Kilisesi’ne de mutlaka zaman ayırmanızı öneririm. Sonrada rotanızı birazdan sizlere detaylıca anlatacağım Olimpi Mağarası’na çevirebilirsiniz.

13. Olimpi Mağarası

Sakız Adası’nda görülmeye değer doğa harikası mekânların başında gelen Olimpi Mağarası, adını aldığı köye 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Rehberli turlar sayesinde kapsamlıca gezme fırsatı yakalayacağınız mağara, ününü büyük oranda arkeologlara göre günümüzden 150 milyon yıl önce oluşmaya başlamış, olağanüstü güzellikteki sarkıtlarına borçlu. Bu sarkıtlardan bazıları, yer çekimine meydan okurcasına eğimli biçime sahipler.

2002 yılında doğa tutkunlarının ziyaretine açılan Olimpi Mağarası, doğanın yaratıcı yönünü vurgulamak konusunda gayet cömert davranıyor.

Mağaraya girdiğinizde büyüleyici güzellikteki rengârenk bir atmosferle karşılaşacağınızı baştan söylemeliyim. Haliyle mağarayı ziyaret için yola çıkmadan önce fotoğraf makinenizi yanınıza aldığından emin olun. Gezginlere görsel bir şölen sunan bu durum, kalsiyum karbonat ve argillik alternasyon sayesinde oluşmuş.

14. Agio Galas Mağarası

Sakız Adası’nın kuzeybatısında yer alan Agio Gala Köyü adadaki turistik ziyaretlere açık iki mağaradan birine ev sahipliği yapıyor. Ki diğer mağara, bir önceki maddede bahsettiğim Olimpi Mağarası.

Agio Galas Mağarası hem zengin tarihi hem de bugüne kadar gelebilmiş çok sayıda eser ve detaya sahip olduğu için Sakız Adası gezilecek yerler listesinde yer alıyor.

Arkeolojik bölgenin geçmişinin Neolitik Çağ’a kadar uzandığını gösteren deliller mevcut. Üst üste iki mağaradan oluşan yapının birinde (üstteki mağarada) Agiogalousaina Kilisesi inşa edilmiş.

Agiogalousiana Kilisesi’nin 13 veya 14. YY’da yapıldığı biliniyor. Dikkat çekici bir başka nokta ise Agio Galas kelimeleri Yunanca’da Kutsal Süt demekmiş. Özetle; Bakire Meryem’in kutsal sütü anlamına gelen bir kiliseden bahsediyoruz. Ki bu kilisenin de, zamanında kız kardeşi hasta olup burada şifa bulan bir kral tarafından yaptırıldığı efsanesi mevcut.

Agia Gala mağaraları ise kendi içinde çok zengin detaylara sahip. Burada yapılan kazılarda M.Ö. 5 ve 6. Yüzyıllara tarihlenen pek çok kalıntının yanı sıra, kemikler, balıklar, çeşitli yiyecek kabukları, artık adada yaşamayan ayı, leopar, yaban domuzu ve geyik gibi hayvanların iskeletleri de bulunmuş.

15. Armolia

Armolia Sakız Adası gezi blog

Güneydeki köylere ulaşım sağlayan yolların kesiştiği noktada yer alan Armolia, Arnavut kaldırımı kaplı dar sokakları ve taş evleri ile ilk bakışta tipik bir Ege köyü imajı çiziyor.

Ancak köye zaman ayıran gezginler, burada farklı mimari tarzlara tarihi yapıları ziyaret etme ve kökenleri asırlar öncesine dayanan geleneksel seramik eşya üretimi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olma fırsatı buluyor.

Armolia halkı, kuşaktan kuşağa aktardıkları bilgiler ışığında birbirinden güzel sürahiler, vazolar, kâseler, kavanozlar ve bardaklar üretiyor.

Konu tarihi yapıları ziyaret olduğunda Armolia’nın farklı noktalarına yönelmeniz gerekiyor. Örneğin köyün merkezine giderseniz, önce Agios Dimitrios Kilisesi’ni ziyaret edebilir ve sonra hemen bitişiğindeki Panagia Kilisesi’ne geçip oyma sunakları yakından inceleyebilirsiniz.

Köyün batısındaki tepenin zirvesinde, sizleri 1446’da inşa edilmiş bir Bizans kalesi bekliyor. Eğer yerleşimin doğusuna doğru yönelecek olursanız, 18. yüzyılın sonlarında kurulan Zoodochos Pigi Vretou Manastırı’nı görebilirsiniz. Hatta Armolia ile Pirgi arasındaki dar patikayı takip ederseniz, arkeolojik koruma alanına ulaşabilirsiniz.

16. Lagada

Lagada Sakız Adası hakkında bilgiler

Sakız Adası gezilecek yerler listesi boyunca şimdiye kadar sizlere, iç kesimlerdeki görülmeye değer köyleri anlattım. Ancak Ege Denizi’ndeki her adada olduğu gibi Sakız’ın sahil kesiminde de keyifli vakit geçirebileceğiniz birçok yerleşim bulunuyor.

Bu tarz yerleşimlerin başında ise tavernalarında düzenlenen gece eğlenceleri ve yerel dans gösterileri ile ünlü balıkçı köyü Lagada geliyor.

Ada kültürünü ve gündelik yaşamı farklı yönlerden tanımanıza kolaylaştıracak Lagada’da yaşamlarını sürdüren ailelerin neredeyse tamamı, geçimlerini Ege’nin bereketli sularından sağlıyor.

Tabii yaşadıkları yeri ziyaret eden gezginlere kendi usullerince hazırladıkları yemekleri ve mezeleri sunmaktan da çekinmiyorlar. Eğer ziyaretinizi 17 Eylül tarihine denk getirebilirsiniz, Azize Sofia adına gerçekleştirilen kutlamaları yerinde izleme ayrıcalığına kavuşabilirsiniz.

17. Karfas

Karfas Sakız Adası hakkında bilgiler

Chios Town ile arasında yalnızca 7 kilometrelik mesafe bulunan Karfas, adanın en büyük turistik konaklama bölgesi olma özelliği taşıyor.

Yaz mevsiminde cıvıl cıvıl atmosfere bürünen belde, adanın en güzel plajlarından birine ev sahipliği yapıyor. Yerleşimin kıyı kesiminde ayrıca konfor seviyesi yüksek konaklama tesisleri, dalış okulları ile çok sayıda kafe, restoran ve bar bulunuyor.

Karfas otelleri, adadaki çoğu yerleşimdeki türdeşlerinin aksine bünyelerinde barındırdıkları lüks olanaklarla tanınıyor.

Karfas’da gündüz saatlerini, altın sarısı upuzun kumsalda huzur içerisinde geçirebilirsiniz. Dilerseniz gün içerisinde keyif dolu anlar yaşamak için su sporları olanaklarını değerlendirebilirsiniz.

Gün batımıyla birlikteyse eğlenmek için barların ve gece kulüplerinin yolunu tutabilirsiniz. Alternatif olarak otellerde düzenlenen geleneksel Yunan gecelerine de katılabilirsiniz.

Karfas’da Konaklama

Karfas’da konaklamayı düşünürseniz 4 yıldızlı Erytha Hotel & Resort Chios adlı tesise bir göz atmalısınız. Karfas Plajı’nda özel alana sahip otel, hizmet çeşitliliği ile öne çıkıyor ve konuklarına Ege Denizi’nin enfes manzarasına hâkim odalar sunuyor.

18. Kambos

Kambos Sakız Adası'nda nereler gezilmeli?

Havalimanına en yakın yerleşim bölgesi olan Kambos, Chios Town’ın 5 kilometre güneyinde bulunuyor. Adanın kalbine bu kadar yakın olmasına rağmen köy, iyi korunmuş Orta Çağ dokusuyla dikkatleri üzerine topluyor.

Yerleşim, ilk olarak Bizans döneminde tarih sahnesine çıkmış. Hatta bu dönemde çok sayıda görkemli konut inşa edilmiş. Ancak bu yapıların büyük çoğunluğu, 1881’deki deprem felaketi sırasında kullanılamayacak hale gelmiş.

Kambos sınırları içerisinde gezintiye çıktığınızda, eskisi kadar çok olmasa da iyi korunmuş konaklara denk gelebilirsiniz. Neo-Klasik tarzdaki bu tarihi yapıların her biri, büyük bahçelerin ortasında yer alıyor. Narenciye ağaçları arasında yükselen taş konaklar, renkli terasları ile göz alıcı bir görünüm ortaya koyuyor.

Kambos’ta Konaklama

Limana 5 kilometre mesafedeki, restore edilmiş eski bir taş konakta konaklama fikri sizi heyecanlandırıyorsa, 4 yıldızlı Archontika Riziko tam da aradığınız seçenek olabilir.

19. Avgonima

Avgonima Sakız Adası Gezip Gördüm

Konu Orta Çağ ambiyansını koruyan ve geleneksel mimariden izler taşıyan yerleşimler olunca, Chios Kasabası’nın 15 kilometre batısındaki Avgonima’yı da unutmamak gerektiğini düşünüyorum.

Bir tepenin üzerine kurulu köyde, ilk yerleşimin izleri 11. yüzyıla kadar uzanıyor. Etrafı sakız ve zeytin ağaçlarıyla kaplı bu şirin yerleşim, konuklarını bir yandan tarihten keyifli bir yolculuğa çıkartırken diğer taraftan çiftlere aradıkları romantik atmosferi fazlasıyla veriyor.

Günümüzde Avgonima’da yaşayan halkın büyük bölümü, geçimlerini tarımsal faaliyetlerinden sağlıyor. Bu sayede gezginler, bölgeye özgü en taze ürünleri doğrudan üreticisinden alma fırsatı yakalıyor.

Eğer etkileyici manzaraların peşindeyseniz, gün batımına yakın Orta Çağ’dan kalma kulenin bulunduğu yere çıkabilirsiniz. Alternatif olarak Elinda Körfezi’ne de gidebilirsiniz. Böylece enfes Ege Denizi ve Psara manzarasının keyfini sürebilirsiniz.

20. Emporios

Emporios Sakız Adası Gezip Gördüm

Pirgi ile arasında yalnızca 6 kilometrelik mesafe bulunan Emporios, adanın en küçük yerleşimlerinden bir tanesi. Ancak köy, aynı zamanda gözlerden uzakta keyif dolu bir gün geçirmek isteyen gezginler için adanın en iyi kaçış noktalarının başında geliyor.

Arkeolojik kazı çalışmaları sayesinde kökenlerinin tarih öncesine kadar uzandığı anlaşılan bu şirin yerleşimin en dikkat çekici kısımlarını ise güzel limanı ile Psarona Yanardağı’nın izlerini bünyelerinde barındıran iki harika plaj oluşturuyor.

Eğer Emporios’un geçmişine odaklanmak niyetindeyseniz, bir Orta Çağ kalesinin kalıntılarının bulunduğu Dotia bölgesinde zaman geçirebilirsiniz.

Yerel halkla iletişim kurmak içinse en iyi fırsatları liman çevresindeki tavernalarda yakalayabilirsiniz. Sakin atmosferi fırsat bilip deniz keyfi yapmak isterseniz, Mavra Volia ile Foki arasında seçim yapabilirsiniz.

21. Oinousses Adaları

Oinousses Adaları Sakız Adası'nda görülmesi gereken yerler

Sakız Adası ile İzmir kıyıları arasında 9 küçük adadan oluşan Oinousses Adaları, Sakız Adası gezilecek yerler listesinde de yer alması gereken, tarihi, doğal güzellikleri ve keyifli atmosferi ile dikkat çeken bir nokta. Grup adalarının merkezi ise aynı zamanda liman ve ana yerleşimin bulunduğu Oinoussa Adası.

Oinousses Adaları’ndaki toplam nüfus, çoğu hayvancılık, balıkçılık ve denizcilikle uğraşan 1.000 kişi civarı. Ki uzun geçmişi de zengin bir denizcilik kültürüne dayanıyor. Belki de bu sebepten, pek çok Yunan armatör bu adadan çıkıyormuş.

Hatta bu armatörlerden Lemos, Peteras gibi en zenginleri adalara yaptıkları bağışlarla buranın kültürel, endüstriyel ve sosyal açıdan gelişimine ciddi katkılarda bulunmuşlar. 

Adanın tipik Yunan mimarisindeki evleri dışında, bilinmeyen bir denizciye adanmış heykelin yer aldığı ana meydanı, yaz aylarında pek çok yata ev sahipliği yapan limanı, liman girişindeki bronz deniz kızı heykeli ise burada görülebilecekler arasında.

Manzara içinse Evangelismos of the Virgin Mary Manastırı’nı görmenizi tavsiye ederim.

22. Chios Windmills

Chios Windmills Sakız Adası turu

Sakız Adası gezilecek yerler listesinde adanın silüetinin bir parçası olan yel değirmenlerine de değinmek isterim.

Sakız Adası’nın simgesi olarak bu dört tarihi yel değirmeni merkez kasabanın 1,5 kilometre kadar güneyinde, Tampakika Bölgesi’nde yer alıyor.

Yeldeğirmenleri 19. YY sonlarında, endüstrileşmenin bir gereği olarak inşa edilmiş. Ki sonrasında da tamamen restore edilmişler.

Taştan yapılmış, ve her biri 10’ar metre yüksekliğinde olan yeldeğirmenleri bugün sadece turistik amaçla varlar. Zaten yeldeğirmenlerini arka plana alarak fotoğraf çektirmek de çok moda. Çünkü son derece fotojenik yapılar.

23. Denizcilik Müzesi (Maritime Museum)

Sakız Adası gezilecek yerler listesinde müze severler için de bir madde yer alıyor. Zengin denizcilik geleneğine sahip bir ada olan Sakız Adası Denizcilik Müzesi, yerel halkın denizcilik geçmişini detaylarıyla gösteren bir müze.

Chios Kasabası’nda, 1991 yılında armatör Anastasios Pateras tarafından müzeye ev sahipliği yapmak üzere bağışlanan iki katlı Neoklasik stilde inşa edilmiş bir konakta yer alıyor. Ki bu konak 1920’lerin başında inşa edilmiş ve müzeye ev sahipliği yapmak için de bazı onarımlardan geçmiş.

Denizcilik Müzesi’nde yerel sanatçı Aristides Glykas’ın Sakız Adası eserlerinden gemi sahiplerine ait yelkenli ve vapur resimlerine, navigasyon araçlarından çeşitli dönemlere ait gemi minyatürleri, denizdeki hayata dair fotoğraflar, el yazmaları ve daha birçok esere ev sahipliği yapıyor.

Müzenin bahçesinde 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden yerel denizcilere adanmış bir anıt da bulunmakta.

24. Holy Fathers Manastırı

Sakız Adası gezilecek yerler listesindeki en büyük manastırlar biri olan Holy Fathers Manastırı 1868 yılında Pochomios adlı bir aziz tarafından yaptırılmış. Manastıra adını da veren Holy Fathers (Kutsal Babalar) hikayesi ise çok daha eskilere uzanıyor.

1688 yılında bugün manastırın bulunduğu bölge Giritli bir keşiş olan Jeremiah’a verilmiş. Ve Jeremiah da buraya bir çeşit mağara – inziva evi yapmış ve zamanla da burayı bir manastıra dönüştürmüş. 1868 yılında ise Pochomios bu bölgeyi, içerisindeki mağaralarla birlikte alarak adadaki en büyük manastırlar topluluğu olan Holy Fathers Manastırı’na dönüştürmüş. 

Bugün ise manastırda dört keşiş yaşıyor ve gerek dini sebeplerle gerek turistik sebeplerle her yıl binlerce ziyaretçi çekiyor.

25. Sakız Mastik Müzesi (Chios Mastic Museum)

Chios Mastic Museum Sakız Adası gezilecek yerler

Sakiz Adası gezilecek yerler listesinde son olarak UNESCO tarafından da kültür mirası olarak kabul edilen sakız ve sakız üretimine değinmeden olmaz.

Zira geçmişi 14. yüzyıla kadar uzanan, Mastichochoria (Sakız Köyleri) adlı Ortaçağ’dan kalma yerleşim yerlerinde yetiştirilen sakız hem kozmetik, hem tıp hem de gastronomi alanında kullanılan son derece değerli bir gıda.

Pyrgi Köyü’nde, sakız tarihinin ve geleneğinin tüm detaylarıyla sergilendiği Sakız Müzesi (Mastic Muesum) de bu açıdan ilginç bir durak.

Müze 5 dönümü sakız ağaçlarıyla kaplı toplam 12 dönüm arazide kurulmuş. Daha çok sakız ekimi ve hasadına dair görseller ve dökumanlar mevcut. Bir de sakız üretiminin geçmişten bu yana süren gelişimi ve tarihçesini görmek de mümkün.

Sakız Adası Plajları

Sakız Adası gezilecek yerler, deniz girilecek yerler, plajlar

Sakız Adası gezilecek yerler listenize aşağıda sıraladığım plajlardan birkaçını ekleyerek, tatil günlerinizi çok daha renkli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Adanın sahil kesimini süsleyen plajların hemen hemen hepsine arabayla rahatça ulaşabilirsiniz. Yerlerini belirleme konusunda sıkıntı yaşadığınızda ise harita uygulamalarından yardım alabilirsiniz.

1. Mavra Volia

Sakız Adası’nın açık ara en ünlü plajı Mavra Volia’ya, Emporios üzerinden rahatça ulaşabilirsiniz.

Siyah kumlarla kaplı olduğu için Volkan Plajı adıyla da anılan doğa harikası mekân, özellikle ağustos ayında bir hayli kalabalık oluyor. Ancak nefes kesici atmosferi, bu yoğunluğun kolayca göz ardı edilmesini sağlıyor.

2. Vroulidia

Mavra Volia’daki kalabalıktan rahatsız olursanız, rotanızı hemen yanı başındaki Vroulidia’ya çevirebilirsiniz.

Kristal berraklığındaki denizi ve altın sarısı kumlarla kaplı sahili ile beğeni toplayan plaj, turizm sezonunun en yoğun dönemlerinde bile gayet tenha oluyor.

3. Apothika

Su sporları olanaklarıyla ilgilenmekten hoşlanıyorsanız deniz keyfi yapmak için Apothika’yı tercih edebilirsiniz.

Mesta’ya yakın konumdaki plaj, devamlı bir gelişim halinde. Dolayısıyla gezginlere sunduğu olanaklar, her geçen yıl zenginleşiyor.

4. Agia Dynami

Adını yakınındaki kiliseden alan Agia Dynami, Olimpi Köyü’ne giden yol üzerinde bulunuyor.

Sakinlik arayanlar için ideal seçeneklerden biri olan plajın yakınında herhangi bir tesis yok. Dolayısıyla ihtiyaç duyacağınız her şeyi yanınızda götürmeniz gerekiyor.

5. Agia Fotia (Agia Fotini)

Chios Town’dan Kalimassia’ya giden yolu takip ederek kolayca ulaşabileceğiniz Agia Fotia, günün her saati hareketli atmosferi ile gezginleri kendisine çekiyor.

Etrafında yoğun ilgi gören eğlence mekânlarının bulunduğu plaja sabah saatlerinde gitmeyi tercih ederseniz gayet rahat bir ortamda deniz keyfi yapabilirsiniz.

6. Salagona

Doğal güzelliği ile ilgi uyandıran Salagona’ya zorluk seviyesi yüksek bir patika üzerinden ulaşılıyor. Dolayısıyla plaj, yazın en hareketli günlerinde bile sakin atmosferini korumayı başarıyor.

Burada zaman geçirirken sıkıldığınızı hissederseniz yakın mesafedeki Katharos Plajı’na gitmeyi düşünebilirsiniz.

7. Trachili

İnsana zindelik veren soğuk denizi ile tanınan gözlerden uzak Trachili’ye, Chora’dan arabayla 45 dakikada ulaşabilirsiniz.

Adanın batı sahilinde yer alan plajda, gün boyu yüzüp güneşlendikten sonra birkaç adım uzağındaki burnun ucuna gidip manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.

8. Nagos

Çocuklu ailelere güvenli ortam sunan Nagos, turkuaz rengi denizi ve küçük taşlarla kaplı şirin sahili ile beğeni topluyor.

Kardamyla Köyü sınırları içerisindeki plaj etrafındaki yeme-içme olanakları, çok kaliteli olmamakla birlikte ihtiyacı karşılayacak düzeydeler.

9. Anemi (Yosonas)

Sakız Adası’nın en iyi plaj barlarından bazılarına ev sahipliği yapan Anemi, huzur dolu atmosferi ile kafa dinlemek ve stresten arınmak isteyen gezginlere hitap ediyor.

Etraftaki mekânlar sayesinde Nagos’a birkaç dakikalık mesafedeki plajın konfor seviyesi bir hayli yükselmiş.

10. Glaroi

Chios Town ile Kardamyla arasındaki yolun üzerinde yer almasına rağmen ilk bakışta fark edilmesi güç olan bir koyda saklı durumdaki Glaroi, Sakız Adası gezilecek yerler listenize eklemenizi önereceğim son plaj.

Hemen arka tarafında bulunan bar sayesinde hareketli atmosfere kavuşan plaj, görünümüyle konuklarının hayranlığını kazanıyor.

Sakız Adası Gezilecek Yerler Haritası (Google Maps)

Sakız Adası gezilecek yerler harita konumları
Sakız Adası gezilecek yerler haritası. Haritayı Google Maps’te açıp detaylıca incelemek için tıklayın.

Sakız Adası gezilecek yerler haritasında adadaki tüm tarihi ve turistik alanları, önemli plajları ve otel tavsiyelerini inceleyebilirsiniz. Sakız Adası’nda gezerken cep telefonunuzdan kolayca açabileceğiniz haritaya ulaşmakta son derece kolay. Aşağıdaki yönergeleri izlemeniz yeterli:

  • Cep telefonundan bu linke tıklayarak haritayı açın.
  • Çevrenizde yer alan gezi noktalarını kolayca inceleyin. Dilerseniz harita üzerinden yol tarifi de alabilirsiniz.

Harita katmanları arasında geçiş yaparak tarihi ve turistik yerleri, plajları, otel seçeneklerini ayrı ayrı görebilirsiniz.

Sakız Adası’nda Gezilecek Yerlere Yakın Otellerde Konaklayın

Sakız Adası gezi rehberi otel tavsiyeleri
4 yıldızlı Chios Chandris adadaki popüler otellerden bir tanesi.

Sakız Adası’nda nerede kalınır? yazımızda detaylıca anlattığımız gibi Sakız Adası’nda konaklama yapabileceğiniz en güzel bölgeler: Chios Town, Kambos, Karfas, Pyrgi ve Mesta çevresi.

Ada genelinde konaklama yapabileceğiniz, her bütçeye göre birçok otel seçeneği var. Ama ben daha çok ada merkezinde, Chios Town’da konaklama yapmayı düşünenler için 4 yıldızlı Chios Chandris adlı tesisi önerebilirim.

Plaja yalnızca 300 metre uzaklıkta yer alan otel, liman manzaralı odaları ile bölgede keyifle konaklama imkanı sunuyor. Booking.com’da yaklaşık 600’e yakın ziyaretçinin yaptığı değerlendirmeler sonucunda 10 üzerinden 8,8 gibi güzel bir puan alan tesis bölgede konaklama yapabileceğiniz en popüler yerlerden.

Sakız adası gezilecek yerler rehberi yazısında konaklama adına diğer bir tavsiyem de yine Chios Kasabası’nın merkezinde yer alan, hem kültür turizmi açısından görmeye değer yerlere yakın, hem de deniz ve güneşe doyabileceğiniz Agora Residence isimli butik otel.

Özet Olarak Sakız Adası’nda Nereler Gezilir?

Sakız Adası gezilecek yerler blog rehber Gezip Gördüm

Başta adadaki en sıcak, samimi ve fotojenik kasabalar olmak üzere Sakız Adası’ndaki görmeye değer yerlerden detaylıca bahsetmeye çalıştım. Sakız Adası gezilecek yerler rehberinin özeti ise:

Chios, Pyrgi, Mesta, Karfas, Kambos, Anavatos, Volissos, Olimpi, Armolia, Lagad, Avgonima ve Emporios Sakız Adası’nın en güzel kasabalarından. Bunlara adanın birkaç kilometre uzağındaki Oinousses Adaları’nı da dahil edebiliriz.

Tarihi yapıları gezmekten keyif alanlar Chios Antik Kalesi’ni, Nea Moni, Agia Markella, Holy Fathers ve Agios Markos Manastırları’nı, Dotia Kulesi ve Daskalopetra Homeros Taşını görebilirler.

Arkeolojiye birazcık da olsa ilgi duyanlar Olimpi Mağarası ve Agio Gala Mağarası’nı mutlaka gezmeliler.

Chios yel değirmenleri adaya özgün bir hava kattığı için görülebilir ve müze severler de Denizcilik Müzesi ile Chios Mastic Müzesi’ni gezebilirler.

Peki sizin Sakız Adası gezilecek yerler listesinde en beğendiğiniz, merak ettiğiniz yer neresi?

Sakız Adası’nda Gezilecek Yerlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sakız Adası gezilecek yerler blog

Sakız Adası’nda gezilecek yerler konusunda sıkça sorulan bazı sorular…

Sakız Adası’nda mutlaka görülmesi gereken yerler hangileri?

Adanın en önemli kasabaları Chios, Pyrgi ve Mesta mutlaka gezilmeli. Antik Kale, Olimpi Köyü ve Mağarası, Dotia Kulesi ve Agios Markos Manastırı da Sakız Adası’nda görmeden dönülmemesi gereken yerlerden.

Sakız Adası’nda ücretsiz gezilecek yerler nereler?

Adadaki Chios, Pyrgi, Mesta, Karfas, Kambos, Anavatos, Volissos, Olimpi, Armolia, Lagad, Avgonima ve Emporios kasabaları birer yerleşim yeri olduğu için doğal olarak ücretsiz gezilebilir. Bunların yanında Chios Antik Kalesi, Agios Markos, Agia Markella, Nea Moni ve Holy Fathers Manastırları, Dotia Kulesi, Chios yel değirmenleri de ücretsiz görülebilecek tarihi yapılardan. Aslında Sakız Adası’nda sadece Müzeler ve mağara girişlerinin ücretli olduğunu söyleyebilirim.

Sakız Adası’ndaki en iyi plajlar hangileri?

Mavra Volia, Vroulidia, Anemi ve Glaroi Plajları gerek doğal güzellikleri, gerek temiz denizi ve gerek orta seviyedeki hareketliliği ile Sakız Adası’nın en iyi plajlarından. Çocuklu aileler bunlara ek olarak Nagos Plajı’nı da değerlendirebilirler. 

Sakız Adası’nda kaç gün kalmalı?

Adadaki önemli yerleşim yerlerini ve tarihi yapıları görmek için normalde iki günlük bir Sakız Adası gezisi yeterli olacaktır. Ancak hem daha yavaş gezmek, hem de denize de girmek isterseniz bu süre çok daha uzun olabilir.

Sakız Adası’na ne zaman gitmeli?

Sadece kültür turizmi için gitmeyi planlıyorsanız Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları ile, Eylül ve Ekim ayları Sakız Adası gezisi için ideal. Gitmişken denize de girmek isteyenler Temmuz ve Ağustos aylarını değerlendirebilirler.

Sakız Adası’nda nerede kalmalı?

Sakız Adası’nda konaklamak için Chios Town ideal bir bölge. Ancak hem kültür turizmi hem de deniz turizmi yaşamak isteyenler adanın kıyılarındaki diğer kasabaları da düşünebilirler. Bunlar arasında en iyileri Mest, Kambos ve Karfas Kasabaları diyebilirim.

“Sakız Adası Gezilecek Yerler (Haritada İşaretli 25 Nokta)” üzerine 3 yorum

  1. Genel olarak faydalandığımız bir yazı olmuş, özellikle haritası çok iyiydi elinize sağlık. Ama agia markella manastırı nın yollarının çok virajlı, çok tepede ve merkeze uzak olduğuna da yer verilse daha güzel olurdu. Yoluna asla değmeyen bir yerdi hayal kırıklığı oldu bizim için. Bir de olimpi mağarası gittiğimizde kapalıydı. Bir yerde eylül ayının sonuna kadar açık olduğu yazıyordu. Biz gidince gördük tabi onun da bilgisini vermek istedim.

    Yanıtla
  2. Çok teşekkürler 🙏 Tüm önerileri tek tek okuyup görmek istediklerimi kaydederek güzel bir ada turu yaptık.

    Yanıtla
  3. Mükemmel bir ada.huzur dolu. Pyrgi ve mastika çok güzel yerler lakgada Harika. Ada Merkezi harika istediğim her şeyi büyük ana market var orada rahatça bulup çok fazla para da harcamadım. Marketin yakınında best for chios diye bir hediyelik eşya dükkanı var, sahibi marianthe tam bir Türk dostu. Türkleri ve izmiri çok seviyor. Sık sık izmire seyahat eden biri olduğu için bize karşı çok sıcak davrandı. Bir çok kaliteli hediyeyi oradan aldık. Gezin görün mükemmel yerler plajlar insanlar

    Yanıtla

Yorum yapın