Saraybosna Gezi Rehberi & Tavsiyeler

Adı dilimizde “Saray Ovası” anlamına gelen Saraybosna, konuklarını tarihi ve kültürü ile büyülüyor. 20. yüzyılın tamamına yakınını savaşlarla geçirmiş olmasına rağmen kent, bu iki alandaki birikimlerini büyük oranda korumayı başarmış.

Bosna Hersek ve Sırp Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi konumundaki kent hakkında ulaşımdan konaklamaya, yeme içmeden alışverişe kadar tüm bilinmesi gerekenleri “Saraybosna Gezi Rehberi” içerisinde bulabilirsiniz.

Saraybosna Gezi Rehberi: Genel Bilgiler

Saraybosna gezi notları genel bilgiler
Saraybosna gezi rehberi blog

Saraybosna gezi rehberi içeriğimize şehrin tarihi ile ilgili bilgiler vererek başlayalım. Gerçekleştirilen kazılar sonucunda Saraybosna’nın günümüzde bulunduğu alanda ilk yerleşimin özgün tasarımlara sahip seramik ve toprak kaplar üreten Butmir adlı topluluk tarafından Neolitik Çağ’da kurulduğu anlaşılmış.

Sonraki dönemlerde İliryalıar’ın egemenliğine geçen bu bölge, M.Ö. 9. yüzyıldan M.S. 5. yüzyıla kadar Roma hâkimiyetinde kalmış.  7. yüzyılda Avarlar’ın kontrolünde olan bölgeye Slav toplulukları yerleşmeye başlamış.

Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki Osmanlı ordularının 1492’de bölgenin hâkimiyetini ele geçirmelerinin ardından Saraybosna kenti kurulmaya başlanmış.

Ticari ve idari bir merkez olarak kullanılmaya başlanması, kentin kısa sürede gelişmesine sebep olmuş. 1878’de Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun eline geçen kent, hem endüstriyel hem de ulaşım anlamında pek çok ilklerin yaşandığı bir yer haline gelmiş.

I. Dünya Savaşı’nın ardından imparatorluğun yıkılması sonucunda kent yeni kurulan Yugoslavya Krallığı’na bağlanmış. II. Dünya Savaşı’nda ise Nazi işgaline maruz kalan Saraybosna’nın Yahudiler’e ait bölgelerinde büyük yıkımlar yaşanmış.

Savaştan sonra Yugoslavya Cumhuriyeti’nin bir parçası sayılan Bosna Hersek Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti haline gelen kent, asıl yıkımıysa bağımsızlık mücadelesi sırasında yaşamış.

Saraybosna Gezi Notları: Saraybosna Tarihi

saraybosna gezisi yakın tarih

Sırplar’ın 1992-1996 yılları arasında gerçekleştirdikleri kuşatma sırasında 1.500’ü çocuk olmak üzere 11.541 kişi yaşamını yitirirken yaralı sayısı 56.000’in üzerine çıkmış.

Modern tarihin en uzun süreli başkent kuşatması olarak askeri literatüre geçen vahşet yılları boyunca Sırbistan Cumhuriyeti güçleri ve Yugoslavya Halk Ordusu uzun namlulu top, havan topu, ağır makineli tüfek, uçaksavar, keskin nişancı tüfeği ve roketatarlar ile sivil halka acımasızca saldırmış.

Kent, bu süreç içerisinde Sırplar’ın yanı sıra kimi zaman Hırvatlar ile de uğraşmak zorunda kalmış. Silah ve sayı dezavantajına sahip olduğundan Saraybosna’daki direniş güçleri, NATO Barış Gücü 1994’de bölgeye müdahale edene kadar saldırılar karşısında çoğu zaman yetersiz kalmış.

29 Şubat 1996 tarihinde Sırp askerlerinin kent civarındaki mevzilerini boşaltmasıyla insanlık suçlarının birbiri ardına işlendiği kuşatma sona ermiş.

Nüfus & Toplum

Savaş nedeniyle oranları değişmekle birlikte kentte halen daha Boşnak, Sırp ve Hırvat topluluklar bir arada yaşıyor. Bu durum kente kültürel anlamda zenginlik katarken, konuşulan dil ve tabi olunan inanç sistemlerinin de çeşitliliğini sağlıyor.

Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça’nın resmi dil olarak kabul edildiği kentte Türkçe konuşabilenlerin sayısı azımsanmayacak seviyede.

Ulaşım

Çok kültürlü yapısı ve zengin tarihi ile ilgi odağı haline gelen kente ülkemizden Türk Hava Yolları, Pegasus ve Atlasglobal tarafından düzenlenen direkt uçak seferleri sayesinde kolayca ulaşabilirsiniz.

Uçak seferlerine ek olarak otobüsle de Türkiye’den ve Orta Avrupa ülkelerinden Bosna’ya seyahat edebilirsiniz.

Saraybosna’ya Ne Zaman Gidilir?

Saraybosna gezisi için en uygun zaman

Saraybosna gezi rehberi yazımızdaki önemli noktalardan biri şehri ziyaret edebileceğiniz zaman dilimi. Nemli karasal iklimin etkisi altında olması Saraybosna’yı dört mevsim seyahat edilebilen bir tatil destinasyonu haline getiriyor. Ancak yüksek dağlarla çevrili konumu, bazı konularda kente gidecek gezginlerin dikkatli olmasını gerektiriyor.

Bu konulardan ilki kış mevsiminde yaşanan aşırı soğuk. İkincisi ise nadiren olsa da Mayıs sonunda ve Ekim başında görülen kar yağışları. Aşırı soğuk, gezi programınızın aksamasına sebep olabileceğinden tatil planlarınızı Temmuz ile Ekim arasındaki dönem için yapabilirsiniz.

Mayıs ve Ekim aylarında kente gideceklerinse, az önce bahsettiğim durumdan dolayı, çantalarını her ihtimali göz önünde bulundurarak hazırlamalarında fayda var.

Yaz ayları ile birlikte deyim yerindeyse kentte festivalin biri bitip diğeri başlıyor. Haziran’da Çocuk Festivali ile başlayan bu silsilenin devamında Kozara Etno, Başçarşı Geceleri ve Uluslararası Folklor Festivali kente renk katıyor. Güneydoğu Avrupa’nın etnik yönü kuvvetli yapımlarını Saraybosna Film Festivali’ne katılarak izleyebilirsiniz.

Kastel Kalesi’nin surlarının hemen dışındaki alanda gerçekleştirilen Vrbas’ta Yaz etkinliği kapsamında pek çok yazar, aktör ve sanatçı ile konuşma şansına sahip olabilirsiniz.

Eğer kente gidiş amacınız kültürünü tanımaya yönelikse seyahat tarihi konusunda daha esnek olabilirsiniz. Çünkü turizm sezonu dışında da içerik açısından oldukça değerli festivaller düzenleniyor.

Saraybosna Kışı adlı etkinlik, bu durum için sizlere sunacağım en ideal örnek. Şubat ve Mart aylarını kapsayan festival boyunca çeşitli sanat dallarında organizasyonlara yer veriliyor.

Kasım ayında gerçekleştirilen Saraybosna Moda Haftası’nda ise el yapımı yerel kıyafetleri görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Saraybosna’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

saraybosna gezi rehberi otel tavsiyeleri

Saraybosna gezi rehberi dâhilinde yanıt vermesi en kolay konuların başında konaklama geliyor. Çünkü gezilecek yerlere, yeme içme ve alışveriş olanaklarına yakınlık açısından kentte tek bölge öne çıkıyor.

Eğer otel seçiminizi Osmanlı kültürünü yansıtan otantik yapısı ile gezginler arasında ilgi odağı haline gelmiş Başçarşı civarındaki tesisler arasından yaparsanız, toplu taşıma da dâhil olmak üzere kentin sahip olduğu tüm olanaklardan fazla zahmete girmeden yararlanabilirsiniz.

Bu bölge içerisinde sakin atmosfere sahip butik konaklama tesislerinden konforun ön plana çıktığı 4 ve 5 yıldızlı otellere kadar pek çok seçeneği bulabilirsiniz. Hatta seçiminizi 4 ya da 5 yıldızlı tesislerden yana kullanırsanız, Avrupa’daki çoğu tatil destinasyonundakinden çok daha düşük fiyatlara konaklama ihtiyacınızı gidebilirsiniz.

Başçarşı civarında sizlere önerebileceğim otellerin başında 4 yıldızlı Hotel Colors Inn geliyor. Bu tesise alternatif olarak yine 4 yıldızlı Residence Inn by Marriott Sarajevo’yu ya da Hotel President Sarajevo’yu inceleyebilirsiniz.

Hizmet çeşitliliğine önem veriyorsanız, seçim hakkınızı 5 yıldızlı Hotel Europe’dan yana da kullanabilirsiniz. Butik tarzdaki Hotel Boutique 36 ise modern tasarımı ve yüksek hizmet kalitesi ile bölgenin dikkat çeken otelleri arasında sayılıyor.

Otel Rezervasyonu

Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonumu internetin en ünlü ve güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden yapıyorum.

Rezervasyon seçeneğinize göre ödemenizi otelde yapabilir, yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta ise rezervasyonunuzu konaklamanıza 24 saat kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. Booking.com’da yer alan tüm Saraybosna otellerine göz atmak için tıklayın.

Bahsetmiş olduğum Saraybosna otelleri hakkında detaylı bilgiyi “Saraybosna’da Nerede Kalınır?” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Saraybosna’da Gezilecek Yerler

Saraybosna gezi notları, gezilecek görülecek yerler

Saraybosna gezi rehberi dâhilindeki ilk bölümde sizlere aktardığım bilgilerden de anlayabileceğiniz üzere kent kurulduğu dönemden itibaren pek çok kültürle etkileşim içinde olmuş.

Bu durum görülmeye değer çok sayıda tarihi yapının günümüze ulaşmasını sağlamış. Hatta yıkıcı savaşın ardından kentin modern yüzü olarak gösterilen Bosmal, BBI Centar, Avaz İkiz Kuleleri ve Sarajevo City Center’ın inşa edilmesi sonucunda gezilecek yer sayısı daha da artmış. Modern yapılar, ticari hayatın kalbi sayılan Marijin dvor sınırları içerisinde bulunuyor.

Kentte tarihi yapıların büyük çoğunluğu Osmanlı döneminden kalma. Kentin tarihi merkezi sayılan ve sınırları içerisinde çok sayıda ilgi çekici mekânı barındıran Başçarşı, bu yapıların en popüleri konumunda.

Uzun süre boyunca kentteki ticari hayatın kalbi olarak anılan çarşı her ne kadar 19. yüzyılda çıkan yangın sonucunda ağır hasar alıp alanı küçülse de sınırları içerisinde Sebil, Gazi Hüsrev Bey ile İmparator camileri, Beyaz Burç, Brusa Bedesteni, Saat Kulesi gibi Osmanlı mimarisinin görkemini yansıtan mekânları bulundurmaya devam ediyor.

Brusa Bedesteni içerisinde günümüzde Saraybosna Müzesi faaliyet gösteriyor. Kentte Osmanlı döneminden beri varlığını korumayı başarmış diğer yapılarsa Morica Han, Svrzo’nun Evi, Beyaz Tabya ile Latin Köprüsü. Şehrin sembolleri arasında sayılan köprü, I. Dünya Savaşı’nın başlamasının nedenlerinden biri olarak gösterilen Avusturya Dükü Ferdinand’ın öldürüldüğü saldırıya tanıklık etmiş.

Bosna Hersek’in başkentinin çok kültürlü yapısının izlerini Sırp Ortodoks Katedrali’ni, Eski Ortodoks Kilisesi ve Müzesi’ni ziyaret ederek kolayca anlayabilirsiniz.

Bosna Hersek Ulusal Müzesi ile Milli Kütüphane’yi aynı amaçla gezi rotanıza dâhil edebilirsiniz. Ziyaretler sırasında yorulursanız, At Meydanı Parkı’nda dinlenme olanağı bulabilirsiniz.

Alifakovac Müslüman Mezarlığı, savaşın masumlar üzerindeki acımasızlığının en büyük kanıtı olarak değerlendiriliyor. Sonsuz Ateş ise II. Dünya Savaşı’nda hayatlarını yitiren asker ve siviller anısına yanıyor.

Yukarıda bahsetmiş olduğum mekânlar hakkında detaylı bilgiler ve görseller için “Saraybosna Gezilecek Yerler” başlıklı liste içeriğimize göz atabilirsiniz.

Saraybosna’da Ne Yapılır?

Saraybosna gezi notları, yapılacak şeyler

Hiç kuşku yok ki Saraybosna, kültürel ve tarihi açıdan bölgenin en zengin şehirlerinin başında geliyor. Bosna Hersek’in başkenti ayrıca hiç de yabana atılmayacak doğal güzellikleri barındırıyor. Kentteki potansiyel bu kadar fazla olunca, yapılabilecek aktivitelerin sayısı bir hayli artıyor.

Ben kararsız kalanlar için aşağıdaki listeyi oluşturdum. İsterseniz bu listeye sadık kalabilir veya zevkleriniz doğrultusunda eklemeler yapabilirsiniz.

  • Eski belediye binasında faaliyet gösteren Milli Kütüphane’yi ziyaret edin.
  • Miljacka Nehri boyunca yürüyüp Latin Köprüsü’nde doğal güzellikleri fotoğraflayın.
  • Başçarşı’da alışveriş yapıp Sebil çevresindeki kafelerde lokum eşliğinde sunulan Türk kahvesini için.
  • Alternatif alışveriş fırsatları için Pijaca Markale’yi ve Bakırcılar Çarşısı’nı ziyaret listenize ekleyin.
  • Savaşın yarattığı yıkımı anlamak için Saraybosna Gülü’nü bulun ve İsa’nın Kalbi Katedrali’ne gidin.
  • Umut Tüneli’ni ve İnat Evi’ni ziyaret edin.
  • Akşam bir kafeye oturup duygu yüklü Sevdalinka dinleyin.
  • Yerel halkın günlük hayatı ile ilgili gözlemler yapmak için Ferhadija Caddesi’nde zaman geçirin.
  • Tarihi tramvay hattında keyifli bir gezintiye çıkın.

Saraybosna gezi rehberi yazımızın bu bölümünde sizlere önerdiğim aktiviteler hakkında önemli satır başlarını “Saraybosna’da ne yapılır?” başlıklı yazımız aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Tur Rezervasyonları

Saraybosna çok turistik ve popüler bir kent. Şehirde yapılacak aktivitelerin biletleri bazen günler öncesinden tükenebiliyor. Bu nedenle önemli yerlerin giriş biletlerini geziniz öncesinde internetten almanızı, ilgili turlara kayıt olmanızı tavsiye ederim.

Ben kendi seyahatlerimde Getyourguide sitesini kullanıyorum. Saraybosna’da yer alan en popüler turları incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Saraybosna’da Ulaşım

Saraybosna'da ulaşım

Saraybosna gezi rehberi yazımız boyunca anlattığım konular içerisinde en az sıkıntı çekeceğiniz konulardan biri ulaşım.

Saraybosna’nın sahip olduğu toplu taşıma sisteminin temelleri, 1885 yılında Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun tramvay ağını kurması sonucunda atılmış.

Avrupa’nın en eskilerinden biri olan bu ağ sonraki dönemlerde troleybüs ve otobüs hatları ile desteklenmiş. Hatta günümüzde metro ağının oluşturulması ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

Butmir sınırları içerisindeki Saraybosna Havalimanı, kent merkezinin 10 kilometre dışında yer alıyor. Buradan kent merkezine ulaşım için gezginlere 103 ve 107 numaralı troleybüsler yardımcı oluyor.

103 direkt kent merkezine giderken, 107 ile nehir kıyısına geldikten sonra Başçarşı’ya ulaşmak için 15 dakikalık kısa bir yürüyüş yapmak gerekiyor. Ayrıca 36 hat numaralı otobüse binip Nedžarîći İstasyonu’ndan tramvaya aktarma yaparak da kent merkezine gidebilirsiniz.

Daha konforlu seçenekler isterseniz, Airport-Transfer Sarajevo’nun sunduğu teklifleri değerlendirebilir veya taksileri tercih edebilirsiniz. Yalnız taksiler kat ettikleri mesafeye göre yüksek bir fiyat alıyor. Bu yüzden eğer rezervasyon yaptırdığınız otel bünyesinde varsa ücretsiz havaalanı transfer hizmetinden yararlanmanızı tavsiye ederim.

Havaalanından şehir merkezine ulaşım konusundaki detaylı bilgileri Saraybosna havaalanı ulaşım rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Kent merkezinde ise elinize bir harita alıp veya akıllı cihazlardaki navigasyon uygulamasını kullanarak yürüyebilirsiniz. Gezilecek çoğu yer küçük bir alan içerisinde bulunduğundan, bu yöntem kenti tanımayı ve yerel halkla içi içe olmayı kolaylaştırıyor.

Efor sarf etmek istemeyenler içinse en keyifli ulaşım yöntemi, GRAS tarafından yönetilen tramvay ağı. Kent içerisinde otobüsler sadece gece faaliyet gösteriyor.

Saraybosna’ya Balkanlardan, Orta Avrupa’dan Ulaşım İstanbul’dan değil de başka bir Balkan ya da Orta Avrupa şehrinden de Saraybosna’ya kara yolu ya da tren ile ulaşmanız mümkün.

Saraybosna’da iki adet otobüs terminali bulunuyor. Bunlardan birincisi Ana Otobüs terminali olan Autobuska Stanica, diğeri ise Sırp Cumhuriyeti bölgesinde kalan Doğu Garajı (East). Otobüslerin bazıları her ikisine de uğrarken bazıları yalnızca birisine uğruyor. Biletlerinizi alırken kontrol etmekte fayda var.

Bu arada Saraybosna yolculuklarında bagaj başına 1 Euro ya da karşılığı yerel para (Bosna Markı, KM. 1 Euro: 2 KM civarı) alınıyor. Bazı şoförler Euro’yu kabul ederken bazıları kabul etmiyor. Bu nedenle sıkıntı yaşamamak için yanınızda mutlaka bozuk para bulundurun.

Ana Otobüs İstasyonu (Autobusna Stanica): Ana Otobüs İstasyonu şehrin merkezi kabul edilen Başçarşı’ya sadece 3 kilometre mesafede yer alıyor.

Bosna Hersek içerisinde sefer yapan otobüslerin çoğu ve uluslararası hatlar genelde bu istasyon üzerinden işlemekte. Saraybosna’daki otobüs trafiğinin büyük bir kısmı bu istasyonda işlemektedir.

Saraybosna Otobüs Terminali’nden şehir merkezine ulaşım için, 1 Numaralı tramvaya binmeniz yeterli. Terminalin olduğu alandan tramvaya bindiğinizde merkez Başçarşı-Sebil yaklaşık 25 dakika sürüyor.

Doğu Saraybosna Otobüs İstasyonu (Lukavica): Adından da anlaşılacağı üzere şehrin doğusunda yer almaktadır. Sırbistan ve Karadağ’dan gelen ve bu yönlere giden otobüsler bu istasyondan işlemektedir.

Bu istasyona ulaşmanın en kolay yolu 103 ya da 107 numaralı tramvay otobüsleri kullanmaktır. Ulaşım için diğer seçenek ise taksidir. İstasyonun önünde taksi bulunabilir. Taksi ile merkez yaklaşık 15KM tutuyor.

Saraybosna Otobüs Seferleri: Saraybosna’ya Balkanlardan ya da Orta Avrupa’dan karayolu ile gelecekseniz ;

Mostar‘dan Autoprevoz firması ile 2 saat 30 dakika süren yolculukla 10€ ya (Gün içerisinde karşılıklı birkaç sefer var.)

Hırvatistan‘dan Croatia Bus firması ile;

  • Zagreb’den yaklaşık 8 saat süren yolculukla 24 €’ya
  • Split ‘ten yaklaşık 6 saat yolculukla 21€’ya
  • Dubrovnik ‘ten 6 saat yolculukla 21€’ya

Karadağ Podgorica’dan Croatia bus-Globtour-Salinea-Jadran ekspres firmaları ile 18€’ya

Sırbistan, Belgrad’dan 7 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Saraybosna’ya ulaşılabilinir.

Saraybosna’da Alışveriş

Saraybosna'da alışveriş

Alışveriş, Saraybosna gezi rehberi başlığında sizlere sunacağım konular içerisinde büyük ihtimalle en keyiflisi. Çünkü kentin alışveriş bölgelerinde dolaşırken sizin de kolayca fark edeceğiniz üzere çeşitlilik bir hayli fazla.

Bakır veya gümüşten üretilen eşyalardan inci ve mercandan yapılma objelere kadar çeşit çeşit ürünü cazip fiyatlarla tezgâhlarda görebilirsiniz. Bu tarz ürünler size ilginç gelmiyor olsa bile kahve, lokum, kuru et, bal gibi bilindik lezzetlere ek olarak Balkanlar’a özgü ajvar ile vegeta’ya birçoğunuzun hayır diyemeyeceğine eminim.

Süs eşyalarını ve otantik objeleri almak için en ideal yer, Başçarşı. Buraya alternatif olarak Bakırcılar Çarşısı’na ve Ferhadija Caddesi’ne de göz atabilirsiniz. Cadde aynı zamanda klasik tipteki hediyelikleri ve el yapımı giyim eşyalarını bulabileceğiniz dükkânlara ev sahipliği yapıyor.

Gıda ürünleri içinse Gradska Trznica ile Pijaca Markale’de uygun fiyatlı seçeneklere denk gelebilirsiniz. Yalnız pazarlara mutlaka öğleden önce gidin.

Kentte ayrıca teknoloji meraklılarının ilgisini çekebilecek içeriğe sahip alışveriş merkezleri faaliyet gösteriyor. BBI Alışveriş ve Yaşam Merkezi ile Grand Centar bu tarz ürünlerin yanı sıra butikleri de bünyelerinde barındırıyor. Otoka’da ise bu iki yerin aksine antika ve kişiye özel tasarım ürünler satan mekânlara yer veriliyor.

Saraybosna’da alışveriş konusunda dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu ve mekânlar hakkında detayları merak ediyorsanız, “Saraybosna Alışveriş Rehberi” adlı içeriğimiz ilginiz çekebilir.

Saraybosna’da Yeme İçme

Saraybosna gezisi yöresel yemekler

Osmanlı’nın da etkisiyle kentte zaman içerisinde bizim damak tadımızı uygun bir mutfak kültür gelişmiş. Etnik çeşitliliğin etkisiyle zenginleşen bu kültürün merkezinde et yemekleri, ızgaralar ve çorbalar önemli bir yer tutuyor.

Ayrıca bakliyatların ve sebzelerin kullanıldığı tarifleri de kentteki yeme içme mekânlarının menülerinde sıkça görebilirsiniz. Yerel halkın hamur işlerine ve tatlılara düşkünlüğü de dikkat çekici boyutlarda.

Begova ve Sarajevska, kentte tüketimi en yaygın çorba çeşitleri. Tarhana ve işkembe çorbası da pek çok yerde yoğun talep gördüklerinden sunuluyor.

Izgara etler hoşunuza gidiyorsa Cevapi, Mostar ve Pljeskavica gibi köfte çeşitlerini denemenizi tavsiye ederim. Porsiyonlar oldukça doyurucu şekilde hazırlanıyor. Briyan ise bayram sabahları sofraları süsleyen çok özel bir lezzet.

Et yerine sebze tüketmeyi tercih ediyorsanız Filovana Paprika, Dolma Sahan ve Palacinka içeren bir öğünü tercih edebilirsiniz. Kentte tatlı ihtiyacınızı bir porsiyon Trileçe, Kaymaçina, Dudove veya Tufahija tüketerek giderebilirsiniz.

Saraybosna gezi rehberi dâhilinde bahsetmiş olduğum lezzetleri bulabileceğiniz restoran önerilerimizi, “Saraybosna’da ne yenir? adlı içeriğimizde sizleri bekliyor.

Saraybosna’da Gece Hayatı

saraybosna gezi notları gece hayatı

Saraybosna kültür turizmine uygun içeriğe sahip olmakla birlikte çok hareketli sayılmayacak gece hayatı olanaklarını da bünyesinde barındırıyor. Kent halkı Pazar gecelerini evde dinlenerek geçirmeyi seviyor. Perşembe, Cuma ve Cumartesi akşamları ise dışarı çıkıp stres atmayı tercih eden Saraybosnalı sayısı hayli fazla.

İçki kültürü gelişmiş olan şehirdeki eğlence yerleri uygun fiyatlı menüleri ile dikkat çekiyor. Türkiye’deki öğrenci mekânlarındaki fiyatlara Bosna Hersek’in başkentinde erik kullanılarak hazırlanan Slivovitz’in, üzüm rakısının, ana maddesi ceviz olan Orahovaca’nın ve kirazlı Visnavaca’nın tadına bakabilirsiniz.

Kentteki eğlence mekânları da tıpkı içki çeşitleri gibi farklı zevklere hitap edecek tarzda içeriğe sahip. Zlatna Ribica, Rock & Jazz Club Underground, Baghdad Cafe ve The Brew Pub Saraybosna’nın eğlence hayatının merkezinde yer alan işletmelerden bazıları.

Saraybosna’ya Yakın Yerler

Sarabosna gezi rehberi, gezilecek yakın yerler
Mostar, Bosna Hersek

Saraybosna gezi rehberi içerisindeki son başlığı Bosna Hersek’in diğer şehirlerine başkentten ulaşıma ayırdım. Zira birçok gezgin başkentteki gelişmiş ulaşım olanaklarından yararlanarak tatillerinin bir bölümünde Mostar, Banja Luka ve Tuzla gibi ülkenin popüler yerleşimlerine günübirlik seyahatler yapıyor.

Eğer siz de bu tarz bir planlama yapıyorsanız, Autoprevoz gibi firmaların düzenledikleri otobüs seferlerinden yerinizi ayırtabilirsiniz. Tren yolculuğu ise keyifli; ancak zaman alan bir diğer seçenek.

Hersek Bölgesi’nin en büyük yerleşimi konumundaki Mostar, savaş sırasında Hırvatlar tarafından yıkılan köprüsü ile adını tüm dünyaya duyurmuş, sakin atmosfere sahip bir şehir.

Konuklarına enfes kent manzarası sunan köprü dışında kentte gezebileceğiniz diğer mekânlar Eski Köprü Müzesi, Hersek Tarih Müzesi, Muslibegovica Evi ile Koski Mehmet Paşa Camii.

Ülkenin Saraybosna’dan sonra en büyük kenti sayılan Banja Luka, dini yapıları ile dikkat çekiyor. Gece hayatı diğer yerleşimlere göre daha hareketli olan kentte doğa sporları olanakları da bir hayli fazla.

Tuzla ise adını aldığı göl nedeniyle yıl boyunca birçok gezgini ağırlıyor. Kent sınırları içerisinde ayrıca Srebrenik Kalesi ve Solni Trg gibi tarihi yapılar bulunuyor.

Saraybosna ile birlikte ülkenin en fazla turist çeken kenti Mostar hakkında bilmeniz gerekenleri şu yazılarımız aracılığyla öğrenebilirsiniz:

Saraybosna gezi rehberi boyunca Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden biri olan Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna hakkında önemli bilgiler paylaşmaya çalıştım.

Eğer sizin de şu bilgileri de Saraybosna gezi rehberi içeriğine eklemelisin dediğiniz bir şey varsa lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın.

Yorum yapın