Asya’nın en mütevazi ülkelerinden Nepal, tek başına seyahat edenler için pek çok anlamda ideal bir destinasyon. Ki sebeplerinden yazının devamında bahsedeceğim.
Dünyanın en güzel dağlarının çevrelediği, Budizm ve Hinduizm’in sadece bir din değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesi olarak da yerleştiği, gezginlerin spor, dinlenme ve eğlenme üçlüsünün hepsinden de tadabildiği ülke dünyanın her yerinden gelen, özgürlüğüne düşkün gezginleri mütevazi ama unutulmaz bir şekilde ağırlıyor.
Tek Başına Nepal Turu yazısında bugüne kadar bir kez gittiğim, ancak fırsatım olsa her yıl en az 1 ay geçirmek istediğim ülkeye bir solo gezgin olarak gittiğinizde sizi bekleyenlerden bahsedeceğim. Tek başına seyahat etmeye cesaret edemeyenler için de umarım endişelerinden kurtulacakları bir rehber olur bu yazı.
Neden Tek Başına Nepal Turu?
Aslında kendi kendine zaman geçirmekten biraz da olsa hoşlanan bir kişiliğiniz varsa, istediğinizde sosyalleşebiliyor istediğinizde yalnız kalabiliyorsanız, güvenlik açısından belirli tedbirleri aldıktan sonra herhangi bir endişe de taşımıyorsanız dünyanın pek çok ülkesine tek başına seyahat edilebilir. Ancak Nepal bu açıdan belki de en ideal ülke. Nedenlerine gelirsek…
Öncelikle tek başına seyahat eden gezgin popülasyonu çok yüksek. Yani sizinle aynı amaçlarla seyahat eden, sizinle aynı endişeleri taşıyan ve sizinle aynı beklentilere sahip olan dünyanın her yerinden gelen gezginler burada nereye dönseniz karşınıza çıkacak. Haliyle bu kadar ortak noktaya sahip olduğunuz insanlar arasında ne kendinizi yabancı hissetmeniz, ne de sıkılmanız mümkün değil.
Bütçe de Tek Başına Nepal Turu yapmak için bir başka sebep. Zira Nepal dünyanın en ucuz ülkeleri arasında yer alıyor. Haliyle, birileriyle masrafları bölüşmek gibi endişeleriniz olmaz, çünkü masraflar çok az olacak.
Güvenlik konusuna gelecek olursak. Evet güvenlik açısından Nepal’de bir Avrupa şehri standartlarını beklememeniz lazım. Öte yandan, öyle bir ülke düşünün ki tek önemli geçim kaynağı turizm. Tarım yok, sanayi yok, teknoloji hiç yok. Turizm alanında yaşanabilecek en ufak bir güvenlik endişesi bile milyonlarca turistin kaybına sebep olacağından insanlar turistlere herhangi bir zarar vermemek konusunda fazlasıyla titiz.
Tabii ki bazı güvenlik tedbirlerini almalısınız, ancak bu tedbirleri zaten nereye giderseniz gidin almanız gerekiyor. Bunun dışında tek başına Nepal turu yeterince güvenli diyebilirim.
Bir de; tarafsızlığımı kaybetmemek adına (ki aslında pozitif anlamda son derece taraflıyım) tek başına Nepal turu yapmanın zorluklarından bahsedeyim.
Ülke çok gelişmemiş olduğu için ulaşım konusunda Avrupa, Amerika standartlarını beklememelisiniz. Şehir içi ulaşımlar genelde otobüs ve minibüslerle sağlanıyor, ki şehirler arası ulaşım da öyle. Sefer saatleri ve istasyonlarına ulaşabileceğiniz kaynaklar sınırlı.
Dolayısıyla Nepal’de bir yerden bir yere gitmek için yerlilere veya o yolu tecrübe etmiş diğer gezginlere sormak zorundasınız. Ancak, yardımseverliğin çok yüksek olduğu ülkede bu konuda bir problem yaşamazsınız.
Ulaşım konusundaki bir diğer sıkıntı da yolların bozuk, trafiğin kalabalık, araçların da çok eski olması. Şehir içi yolculuklarda trafik, şehirler arası yollarda da süspansiyonu bozulmuş otobüslerle bozuk dağ yollarında seyahat etmek biraz sıkıntılı.
Kesin olmamakla birlikte yaşamanız muhtemel olan bir diğer sorun da sıcak su. Otellerde genelde elektrikli veya gazlı ısıtıcılar olmadığı için sıcak su güneş enerjisi ile sağlanıyor. Ve kalabalık otellerde duş almak için geç saatlere kalırsanız sıcak su bulamayabiliyorsunuz.
Bunun çaresi de, rezervasyon yaparken otelde sıcak su bulacağınızdan emin olmanız ve duş almak için günün erken saatlerini tercih etmeniz.
Tek Başına Nepal Turu Bütçesi
Yukarıda da söylediğim gibi Nepal dünyanın en ucuz ülkelerinden biri. Her ne kadar döviz kurları yükselmiş olsa da, Nepal’in ucuzluğu burayı hala cazip bir destinasyon yapıyor. Sırasıyla konaklama, yeme içme ve diğer masraflardan bahsedeyim isterseniz.
Konaklama: Tek başına Nepal turu yaparken daha ucuz olsun diye hostel konaklaması yapmanıza gerek yok. Oda ücretleri de gayet düşük. Minimumda 5–10 USD arası rakamlara sıcak suyu, özel banyosu tuvaleti olan odalarda konaklayabilirsiniz. Üstelik turistik yerlere de uzak değil bu oteller. Yalnız bu otellerde estetik aramayın.
Biraz daha şık bir yer olsun istiyorsanız, günlük 20–40 USD arası bir konaklama bütçesi ayırmalısınız.
Ülkede elbette günlük 40 USD’den yüksek rakamlara da konaklama seçenekleri bulabilirsiniz ancak ben ortalama bütçesi olan bir gezginin yukarıda verdiğim rakamları ödeyerek konaklayacağı yerlerden memnun kalacağını söyleyebilirim.
Yeme İçme: Yeme içme konusunda da Nepal gayet ucuz bir ülke. Şehirlerin turistik bölgelerinde kahvaltı veya diğer herhangi bir öğünü 2–4 USD gibi rakamlara yiyebilirsiniz. Tabii bu turistik yerlerdeki en ucuz fiyatlar.
Görsel açıdan daha şık yerler tercih ederseniz öğün bütçenizi 4-10 USD arasında tutmanızı tavsiye ederim.
Bir de, daha da ucuz olsun diyenlere önerim; turistik bölgelerden çıkıp, yerlilerin yaşadığı mahallelere gitmeleri. Şöyle söyleyeyim; Pokhara’nın Old Pokhara denilen ve yerlilerin yaşadığı bölgesinde 7 kişi toplam 5,50 USD ödeyerek doyana kadar Samosa ve tatlı yedik. Tabii bu herkese uymayabilir, özellikle de hijyen konusunda hassas olanlara. Ancak fikir vermesi açısından burada yazmak istedim.
Kısacası, konaklama ve yeme içme baz alındığında günlük minimum 12 USD veya günlük ortalama 25 USD gibi rakamlarla tek başına Nepal turu yapabilirsiniz.
Nepal’deki tapınaklara genelde giriş ücreti alınmıyor, dolayısıyla gezinin önemli bir kısmını oluşturan tapınak ziyaretleri için bütçe ayırmanıza gerek yok.
Diğer aktivitelerin fiyatları ise değişken olmakla birlikte dünyanın diğer yerlerine göre daha uygun. Örneğin Nepal’deki en önemli turistik aktivite olan trekking maliyeti;
Eğer rehbersiz ve porter tutmadan trekking yapacaksanız, ortalama günlük 20 USD bütçe ayırabilirsiniz.
Yoga veya meditasyon kampları ise, ücretleri değişken olmakla birlikte ortalama günlük 15–20 USD civarı diyebilirim.
Nepal Gezilecek Yerler
Nepal dağlık coğrafyası sağ olsun gezginlere başka hiçbir yerde göremeyecekleri manzaralar ve zengin bir Budizm ve Hinduizm kültürü vaat ediyor.
Ülkenin başkenti Kathmandu kaotik sokaklarında kaybolabileceğiniz, farklı tapınaklarını ziyaret edebileceğiniz bir kent. Tarihte ülkenin başkenti olmuş Patan ve Bakhtapur şehirleri de (ki Kathmandu’ya çok yakın) bu açıdan son derece zengin. Hatta günümüzde bu üç şehir neredeyse birleşmiş ve tek bir şehir olmuş diyebilirim.
Kathmandu’nun güneybatısında yer alan Chitwan Milli Parkı vahşi hayvanları evlerinde görebileceğiniz ilginç bir safari deneyimi.
Daha da batıda yer alan Pokhara ise Nepal’in Antalya’sı diyebilirim. Tapınak ve tarihi yerler açısından şehir daha zayıf, ancak dağcılık ve trekking aktivitelerinin de büyük kısmı buradan başlıyor. Şehirdeki Fewa Gölü ise birkaç gün keyifle dinlenmek için ideal.
Nepal’de geçirecek zamanı bol olanlara son önerim ise Hindistan sınırına yakın bir konumda bulunan Lumbini Kenti. Burası ise hem Buddha’nın doğum yeri olması, hem de farklı ülkelerin Budist manastırlarının bir arada bulunması sebebiyle bir hac noktası.
Bu yazıda çok kısaca özetledim ancak tek başına Nepal turu planlıyorsanız ve gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgilere ihtiyacınız varsa Nepal Gezilecek Yerler yazısını da okumanızı öneririm.
Tek Başına Nepal Tur Programı
Nepal seyahati planlarken eminim en büyük sorununuz zaman olacaktır. Ülkede görülecek yer ve yapılacak aktivite çok. Eğer bir de çalışıyor ve kısıtlı bir izniniz varsa mutlaka bazı yerleri ve aktiviteleri elemeniz gerekir.
Ben aşağıda farklı sürelerde yapılabilecek, hemen her beklentiye de uygun birkaç tur programı önereceğim. Gerisini siz keyif aldığınız şeylere göre değiştirirsiniz.
10 Günlük Tek Başına Nepal Turu Programı
Öncelikle 10 günlük tek başına Nepal turu programında ülkenin en önemli aktivitesi trekking için yeterli zamanınızın olmadığını, şartları zorlayarak en fazla 2-3 günlük kısa bir trekking yapabileceğinizi belirteyim. Bu kadarlık bir zamanınız olduğunda yapabilecekleriniz ise;
- Kathmandu, Patan ve Bakhtapur şehirleri için toplam 4 gün,
- Pokhara için 2 gün,
- Kısa sürmesi sebebiyle Poon Hill trekkingi için 3-4 gün (trekking istemiyorsanız bunun yerine Lumbini şehrine gidebilirsiniz) ayırabilirsiniz.
Böylece hem ülkedeki en önemli yerleri görmüş, hem de fiziksel olarak kendinizi fazla zorlamadan trekking yaparak o heybetli dağlarda olmanın tadını çıkarmış olursunuz.
3 Haftalık Tek Başına Nepal Turu Programı
Aslında en ideal Nepal turu süresi bu diyebilirim. İşinizden 3 hafta ayrılabiliyorsanız size önerim;
- Kathmandu, Patan ve Bakhtapur’’da 4 gün,
- Annapurna Base Camp trekkingi için 10 gün,
- Pokhara’da 6 gün (bunu mümkünse trekkingden sonra yapın, hem Pokhara’daki turistik yerleri görür, hem de yorucu trekking sonrası huzurla dinlenirsiniz) ayırabilirsiniz.
Pokhara’ya 6 gün ayırmak size fazla gelirse bunun 1 gününü Chitwan Milli Parkı’nı ziyaret ederek de geçirebilirsiniz.
Uzun Süreli Tek Başına Nepal Turu Programı
Eğer Nepal’de geçirecek 3 haftadan daha uzun zamanınız varsa çok şanslısınız. Aslında 3 haftalık Nepal turu programını referans alarak, Pokhara’da daha uzun süre geçirmeli, bir ara da Lumbini’ye gidip görmelisiniz.
Nepal’de Ulaşım: Nepal’de ulaşım en zor konulardan birisi ama bir kez çözdüğünüzde de sıkıntı olmaktan çıkıyor. Raylı sistemin olmaması bu problemin en büyük sebebi aslında. Her yere otobüs veya taksiyle gitmeniz gerekiyor ve otobüsler için de internette veya herhangi bir mecrada ulaşabileceğiniz bilgi veren bir kaynak yok.
Ancak hem Nepal halkı çok yardımsever, hem de diğer gezginler son derece araştırmacı. Dolayısıyla bir yerden başka bir yere nasıl gidileceğini sorduğunuzda işe yarar bir tavsiye alamamanız imkansıza yakın bir durum. Tedirgin olacak hiçbir şey yok.
Ben şehir içi ulaşımda taksiyi kullanmanızı öneririm. Elbette pazarlık edeceksiniz ancak kilometre başına 1 USD gibi bir rakama anlaşabiliyorsanız (ki bu rakam ortalama) çok da uzun olmayan mesafeler için taksi kullanabilirsiniz.
Şehirler arası seyahatte otobüs veya iç hat uçuşlarını tercih edebilirsiniz. İç hat uçuşları ortalama 120 USD civarında, son derece de konforlu. Otobüs seyahatleri ise yolların bozuk olmasından dolayı bol sarsıntılı.
Şehirler arası otobüs seyahatlerinde mutlaka “tourist bus” otobüslerine binin. Yolculuk nispeten daha konforlu. Olur da turist bus bulamazsanız normal otobüse bineceksiniz, ki bunun muhtemel zorlukları; kalabalık olması, sık sık durması, televizyon veya videoda yüksek sesle Hint ve Nepal şarkıları dinletilmesi (ilk yarım saat iyi de, bu şarkıları 10 saat dinleyince baş ağrısı yapıyor).
Tek Başına Nepal Turu Yapanlar İçin Nepal’de Güvenlik
Yazının başında da söylediğim gibi Nepal güvenle tek başına gidebileceğiniz bir ülke. Üzerinizde çok fazla nakit para taşımamanız, sırt çantası veya postacı çantası kullanarak bunları kalabalık yerlerde vücudunuzdan kolay ayrılmayacak şekilde taşımanız, otelde oda kapınızı kilitlemeniz yeterli.
Tabii bir de yalnız seyahat eden bir kadınsanız, yanınızda orada tanıştığınız başka gezginler de yoksa geceleri mümkünse dışarı çıkmayın.
Tek başına Nepal turu yapanlar için belki tedirginlik verebilecek olan tek şey, otobüste veya herhangi bir yerde tanışıp sohbet ettiğiniz Nepal yerlilerinin kalmak için sizi evlerine davet etmeleri olabilir.
Ben bu davetleri kabul etmedim, ama Nepal’de tanıştığım Avusturyalı ve Alman iki arkadaşım gidip kaldılar. Herhangi bir tehlike yok, sadece paraya ihtiyaçları olduğu için biraz duygu sömürüsü yapılıyor. Ama yine de tedirgin olursanız, kendinize çok güvenemiyorsanız bu davetleri kabul etmeyin.
Tek Başına Nepal Turu Yapanlar İçin Konaklama Önerileri
Nepal’de konaklamanın uygun fiyatlı olduğundan bahsetmiştim. Ancak bu konuda daha detaylı bilgileri;
- Hangi şehirde hangi bölgede kalınır,
- Bu bölgelerin özellikleri neler,
- Konakladığım bazı otellerle ilgili detaylı bilgiler ve diğer otel tavsiyelerim
hakkında çok daha detaylı bilgileri Nepal Gezi Rehberi yazımızda okuyabilirsiniz.
İÇERİK BAŞLIKLARI