Vatikan, ruhani bir merkez ve mimari açıdan mükemmelliğe ulaşmış tarihi yapılarıyla meşhur. Ancak hepsi bu değil. Vatikan ayrıca resim, heykel, gravür gibi plastik sanatların en değerli eserlerinin sergilendiği müzeleriyle de biliniyor. Bu küçük şehre yapacağınız ziyarette Vatikan Müzeleri turu yapmazsanız seyahatiniz eksik, yarım kalır.
Zaten biz de bu yüzden Vatikan Müzeleri’ni çok detaylı hazırladığımız Roma gezilecek yerler listemizin üst sıralarında yer verdik. O yüzden sözü fazla uzatmadan Vatikan Müzeleri’nin bölümleri, tarihçesi ve burada yer alan başyapıt sayılabilecek güzellikte önemli eserlerden bahsedelim.
1. Vatikan Müzeleri hakkındaki ilginç gerçekler nelerdir?

Yazıya başlarken Vatikan Müzeleri hakkında az bilinen, ilginç gerçeklere değinelim isterseniz. Sonrasında detaylı bilgiler de gelecek.
Vatikan Müzeleri 1400 oda, galeri ve şapel içeren toplamda 54 müzeden oluşuyor.
Vatikan Müzeleri’nde herhangi bir anda 20 bin kadar eser sergileniyor ancak müzelerin envanterinde toplamda 70 bin civarı eser olduğu biliniyor. Ki bu eserlerin yan yana dizilmesi halinde 15 kilometre uzunluğa ulaşılıyor ki bu da Vatikan şehrinin etrafını 4 kere tavaf etmeye yeter bir uzunluk.
Vatikan Devleti vergi toplamadığı için devlet gelirlerinin %90’ını müze giriş ücretleri ve hediyelik eşya satışları oluşturuyor.
Giuseppe Momo tarafından tasarlanan sarmal merdivenler “bir müzede en çok fotoğraflanan yer/eser” rekoruna sahip.
Vatikan Müzeleri’nin bir parçası olan kütüphane 1,6 milyon kitap, 75 bin el yazması (taslak) ile dünyanın en zengin kütüphanelerinden biri. Taslak ve el yazmalarının en eskisi 1. YY’a uzanıyor ki tarihi ve sanatsal açıdan da en değerli eserlere sahip sayılı kütüphanelerden biri.
2. Vatikan Müzeleri neden bu kadar önemli?

Vatikan Müzeleri dünyanın en önemli, hatta sanata çok ilgi duymayanların bile bildiği iki sanat eserine sahip: Michelangelo’nun Sistina Şapeli tavanındaki freskleri ve ve şapelin altarındaki Son Yargı isimli freski. Tabii bunlar en ünlü eserler.
Müzelerde bu eserler dışında Bernini, Michelangelo, Botticelli gibi Rönesans’ın en değerli ustalarının eserleri sergileniyor. Ve hatta ülkede ücretli girişi olan tek yer burası diyebilirim.
Yılda 6-8 milyon turistin ziyaret ettiği, dünyanın en büyük ve en değerli sanat eserlerine sahip olan bir müzenin önemli olması için başka sebebe gerek var mı?
3. Vatikan Müzeleri hakkında genel bilgiler nelerdir?

Aslında her şey, Vatikan’dan bile önce, kitleleri etkilemek ve ikna etmek için kilise ve şapel duvarlarına dini hikayelere değinen resimler çizmekle başlamış.
Tabii bu durum Papalar’nın sanata düşkünlükleri sayesinde zengin bir koleksiyona ulaşmalarına ön ayak olmuş. Bu şekilde yavaş yavaş ortaya çıkan Vatikan Müzeleri de birbirinden farklı konseptlere sahip müzeler ve galerilerden oluşarak bugün son derece etkileyici bir yer halini almış.
En ünlüsünün Sistina Şapeli olduğu bu galeri ve müzelerden detaylı bahsedeceğim ancak Vatikan Müzeleri buralarda sergilenen eserlerden daha fazlasına da sahip.
Belverede Sarayı ve buna zamanla eklenmiş olan yapılardan oluşan müze kompleksi içerisinde resim, heykel gibi sanat eserleri dışında görebileceğiniz mimari güzelliklerden bazıları:
- Müzelerden çıkış yaparken geçeceğiniz, Giuseppe Momo tarafından 1932 yılında yapılan sarmal rampa,
- Camporese’nin 1792 yılında yaptığı geniş kubbeli Dört Kapı Atrium’u,
- Belvedere Sarayı ve Avlusu (hatta müzenin tüm bahçesi),
- Komplekse 1700’lü yılların sonunda eklenen tonozlu Simonetti Merdivenleri.
4. Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli tarihçesi kısaca nasıl?

Aslında Vatikan Müzeleri Papalar’ın sanat düşkünlüklerinden doğan bir müzeler kompleksi. Koleksiyonun temeli Papa II. Julius’un sanat eserlerini toplamaya Apollo Belvedere Heykeli ile başlamasıyla atılmış ve ardından gelen 5 yüzyılda da dünyanın farklı yerlerinden sanat eserleri ile antik kalıntılar toplanmış.
Papa VIII. Innocentius’un konutu Belvedere Sarayı’nın, takip eden yıllardaki Papa IV. Sixtus, II Julius’un saraylarıyla avlular, galeriler ve koridorlarla birleştirilmesiyle elde edilen komplekste bu süreçte toplanan, bir kısmı da Michelangelo, Botticelli gibi sanatçılara sipariş üzerine yaptırılan eserler sergilenmeye başlamış.
5. Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli hangi bölümlerden oluşuyor?

Her biri farklı döneme ait veya farklı konseptlerde eserler içeren Vatikan Müzeleri mümkünse 1 tam gün, değilse de en azından yarım gününüzü ayırmanız gereken bir yer.
Sırası gelmişken bahsedeyim; girişte 4 farklı renkle işaretlenen 4 farklı turdan (yol) birini seçerek Vatikan Müzeleri’ni gezebilirsiniz. Bu rotaların farkı ise süresi. En kısası 1,5 saat en uzunu 5 saat kadar sürüyor. Sahip olduğu galeriler ve buralarda görebileceklerinizden de birer paragrafla bahsetmem gerekirse…
Sistina Şapeli
Sistina Şapeli’nin en önemli bölümü, tavanı.
Öncelikle şunu söyleyeyim; eğer diğer Vatikan Müzeleri ile ilgilenmiyor sadece Sistina Şapeli’ni görmek istiyorsanız buraya komşusu St Pietro Bazilikası’ndan geçiş yok. Bu şekilde kapı arayan çok turist gördüğüm için belirtmek istedim. Girişi Vatikan Müzeleri Girişi’nden yapmalısınız.
Papa IV. Sixtus için yapılan Sistina Şapeli temelde Botticelli ve Michelangelo eserleriyle dolu diyebilirim.
Musa ile İsa Peygamberler’in hayatlarından kesintiler betimlenen yan duvarlardaki freskler Botticelli liderliğinde Perugino ve Signorelli gibi sanatçılara ait. Altar’daki Michelangelo’nun Son Yargı isimli freskini karşınıza aldığınızda sağ duvarda sırasıyla;
Adem’in Yaratılışı, Sistina Şapeli, Vatikan Müzeleri
İsa’nın Vaftizi, İsa’nın Baştan Çıkarılması, Aziz Petrus ile Andreas’a Çağrı, Dağdaki Vaaz, Anahtarların Aziz Petrus’a Verilişi ve Son Yemek fresklerini görebilirsiniz.
Sol duvarda ise, yine sırasıyla;
Musa’nın Mısır’a Yolculuğu, Musa’nın Çağrıyı Alması, Kızıldeniz’i Geçiş, Altın Buzağıya Tapınış, Asilerin Cezalandırılması ve Musa’nın Son Günleri isimli freskler mevcut.
Altar’daki Michelangelo’nın Son Yargı isimli freski ise sanatçının olgunluk döneminin başyapıtlarından. Ölülerin ruhlarının Tanrı’nın gazabıyla yüzleşmek için mezarlarından kalkmalarının betimlendiği fresk belki de Sistina Şapeli’ndeki en popüler eserlerden.
Michelangelo’nın tek başına yaptığı tavan freskleri ise temelde dünyanın yaratılışı, İsa’nın düşüşü gibi konuları betimliyor. Bunlar arasında iki tanesi ise çok ünlü…
Adem ile Havva’nın yasak elmayı yiyerek cennetten kovulmalarını betimleyen İlk Günah isimli freskle bundan iki sonraki Adem’in Yaratılışı freskleri sanatçının çalışmasının zirve yaptığı yerlerden.
Pinacoteca
Geç Ortaçağ Dönemi ve sonrasına ait tabloların sergilendiği Pinacoteca; Giotto’nun Stefaneschi Triptiki, Raphael’in Transfiguration ve Caravaggio’nun Deposition adlı eserlerini görebileceğiniz zengin bir müze.
Pio-Cristiano (Erken Dönem Hıristiyanlık Eserleri) Müzesi
Roma Pagan kültürü etkisinde kalmış erken dönem Hıristiyanlık eserlerinden mozaik, heykel ve kabartmaların sergilendiği müze Vatikan Müzeleri arasından ilgi çekici olanlarından biri.
Pio-Clementino Müzesi
Laocoon ve Oğulları, Apollo Belvedere gibi eserler başta olmak üzere farklı sanatçılara ait heykellerin sergilendiği antik heykel koleksiyonu.
Etrüsk Müzesi
Papa XVI. Gregory tarafından 19. YY’da müze kompleksine eklenen Etrük Koleksiyonu’nda Etrüsk medeniyetlerinin ölülerle birlikte gömülen değerli objeleri sergileniyor.
Goblenler Galerisi (Galleria degli Arazzi)
Üst kattaki uzun koridorda yer alan Goblenler Galerisi’nde çoğunluğu Raphael’in öğrencilerine ait olmak üzere 15-16 ve 17. YY’a ait goblenler sergileniyor.
Haritalar Galerisi (Galleria delle Carte Geografiche)
Adriatik Kıyısı, Batı İtalya ve Fransa gibi ülkelerin yanında Malta Kuşatması gibi betimlemelerin de sergilendiği Haritalar Galerisi Goblenler Galerisi’nin devamında yer alıyor.
Raphael Odaları
Raphaello ve öğrencileri tarafından Papa II. Julius için dekore edilen 4 papalık dairesinden oluşan Raphaello Odaları Vatikan Müzeleri içerisinde Sistina Şapeli’nden sonra mutlaka görmeniz gereken bir diğer yer. Yapımı 16 yıl süren ve ünlü ustanın çalışmalar tamamlanmadan hayatını kaybettiği odalar ve içerisinde görebilecekleriniz ise;
Constantinus Salonu; Hıristiyanlık zaferlerini betimleyen freskler,
Heliodorus Salonu; Tanrı ve Katolik Kilisesi öğretisini benimseyen hikayelerin freskleri,
Segnatura Salonu; Hıristiyanlık öğretisine dair hikayelerin yer aldığı fresklerle birlikte bu odadaki en değerli eser, Raphael’in farklı dönemlerde yaşamış filozof ve sanatçıları (Platon, Aristo, da Vinci, Michelangelo ve Bramante gibi) birlikte resmettiği fresktir.
Borgo’da Yangın Odası; Önceleri yemek odası, sonradan müzik odası olan salonda yer alan freskler 9. YY Papaları III. Ve IV. Leo’nun hayatlarından kesitler içeriyor. Ve elbette Borgo’da Yangın freski buradaki en değerli eserlerden.
Çağdaş Dini Sanatlar (Collezione Arte Religiosa Moderna) Müzesi
Vatikan Müzeleri içerisindeki Borgia Binaları’nda yer alan Çağdaş Dini Sanatlar Müzesi’nde Hıristiyanlık öğretilerinin betimlendiği yakın dönem eserleri yer alıyor.
Mısır Müzesi
Antik Mısır’a ait heykel, mumya, dikilitaş ve moziklerin sergilendiği Mısır Müzesi Vatikan Müzeleri kompleksine daha geç katılan ancak çok etkileyici bölümlerden biri.
6. Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli nerede ve nasıl gidilir?

Vatikan’ın kuzey kısmında, St Pietro Bazilikası’nın yanında yer alan Vatikan Müzeleri ulaşımı son derece kolay.
Eğer St. Pietro’dan çıkıp müzelere geçecekseniz iki yapı arasında (aslında yapılar birbirine komşu da girişleri mesafeli) 10 dakika yürümeniz gerekiyor.
Eğer metro ile gidecekseniz; A hattına binip Ottaviano, Battistini veya Cipro istasyonlarında inebilirsiniz.
Otobüs ile gitmeyi tercih edenler; 49 no’lu otobüse binerlerse müzelerin hemen önünde 32, 81 veya 982 no’lu otobüse binerlerse Risorgimento Meydanı Durağı’nda, 492 veya 990 no’lu otobüsü kullananlar ise Leone IV Caddesi’nde inebilirler.
Villa Borghese’den kalkan 19 no’lu tramvayla gelenler ise Risorgimento Meydanı’nda inebilirler.
Bireysel Deneyim
Roma’da nerede kalınır? yazımızda detaylıca anlattığım üzere son Roma seyahatimizde 4 yıldızlı The Hive adlı oteli tercih ettik. Buradan Vatikan’a Termini üzerinden hem metro ile ulaşma imkanı var. Yalnız biz zamandan kazanmak adına taksiye bindik. Yol yaklaşık 10-15 dk sürdü ve 15 Euro ücret ödedik.
7. Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli güncel giriş ücretleri ne kadar?

Öncelikle Vatikan Müzeleri girişi Roma Pass kartı kapsamında değil, onu belirteyim. Covid-19 sebebiyle de gişeden bilet satışları durduruldu. İnternetten belirli bir tarih ve saate rezervasyon yaparak bilet alınması gerekiyor.
Bilet fiyatları ise; yetişkinler için 17 Euro, her milletten 26 yaş altı öğrenciler için 8 Euro.
Eğer bilet yanında sesli rehber (İngilizce) de almak isterseniz giriş ücreti; yetişkinler için 24 Euro, her milletten 26 yaş altı öğrenciler için 15 Euro.
Müzelerin web sitesinden bilet almak veya başka detaylarla uğraşmak istemeyenler, yanı bu işi kolaylıkla halletmek isteyenler için de daha kolay alternatifler mevcut. Hatta rehberli turlarla müzeleri gezerek aynı zamanda detaylı bilgi de edinebilirsiniz. Birkaçı:
Popüler Vatikan Müzeleri Turları
Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli Bileti: 35 bine yakın kullanıcının satın aldığı bilete müzeye uzun kuyruklarda beklemeden giriş ve müze mağazasında %20 indirim dahil. Ufak bir farkla Vatikan Bahçeleri’ne, Papalık Villaları’na giriş de satın alınabilir.
Sitenin kullanım kolaylığı, planlarınızın değişmesi halinde son 24 saate kadar tam ücret iadeli iptal hakkı da bir başka avantaj.
Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli Rehberli Tur: 20 binden fazla kullanıcının satın aldığı turda canlı rehber eşliğinde müzeleri gezerek gördüğünüz her şey hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Rehberli tur olması sebebiyle müzedeki en önemli yerleri atlamadan, yer yön bulmakla uğraşmadan gezeceğiniz için zamandan da tasarruf edebilirsiniz.
8. Vatikan Müzeleri ile ilgili çok önemli tavsiyeler nelerdir?

Vatikan Müzeleri, Roma’nın en çok ziyaret edilen noktalarından bir tanesi. Bu yüzden müze girişinde çok uzun kuyruklar olabiliyor. Bu nedenle size tavsiyem mümkünse ziyaretinize en az 1 hafta 10 gün kala biletinizi internetten satın alın.
Planlamada sıkıntı yaşıyorsanız Roma’daki 2. gününüzün sabahına müze biletinizi satın alıp daha sonrasında Vatikan’da yer alan diğer yerleri gezerek devam edebilirsiniz.
Eğer biletinizi internetten almazsanız müze girişinde en az 2-3 saatlik uzun kuyruklara girmek zorunda kalabilirsiniz (gişeden bilet satışları tekrar başladığında).
Müze ziyareti ile ilgili 2. tavsiyem ise müze çevresinde yer alan ve size müzenin bugün ziyarete kapalı olduğunu söyleyen dolandırıcılar.
Bu kişilere online biletiniz olduğunu söyleseniz bile biletlerin geçersiz olduğunu, yeni bilet almanız gerektiğini vb söyleyip size yeni bilet satmaya çalışabilir. Bu durumda tek yapmanız gereken bu kişilere aldırmayın, online biletinizi çıktı alın. Yanınıza geçerli bir belge (pasaport) alıp sıraya girmeden ziyaret saatinize biraz zaman kala kuyruğun en önüne geçin.
Örnek olarak biletiniz 10:00 içinse 10-15 dk kala normal kuyruğa girmeden hemen yanda bulunan ve boş olan biletli girişe yönelin ve en öne geçip müzeye rahatça giriş yapın.
9. Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli ziyaret gün ve saatleri nelerdir?

Vatikan Müzeleri 1 Temmuz – 31 Ekim arasında; Pazartesi’den Perşembe’ye 08:30 – 18:30 arası, Cuma ve Cumartesi günleri 08:30 – 22:30 arası açık. Müzeye son girişler kapanıştan 2 saat önce alınıyor.
1 Kasım – 30 Haziran arasında ise; Pazar hariç her gün 08:30 – 18:30 arası açık ve ziyaretçi alımı yine kapanıştan 2 saat önce durduruluyor.
Son olarak Roma seyahatinizin daha keyifli geçmesi için Roma’da ne yapılır?, Roma’da ne yenir? ve Roma havaalanı ulaşım rehberi gibi yazılarımızı da okumayı unutmayın!
İÇERİK BAŞLIKLARI
Sayın yetkililer bu mesajımı alıp dönüş yaparsanız çok memnun olacağım.
Perge(Aksu) ile PISIDIA (YALVAÇ) arasnda yaklaşık M.S 46 da Havarilerden St.PAUL’un Hiristiyanlığı yaymak için Ali Köprüsü yolunu kullanarak Pisidia Antakyası’na geldiği söylenir.
Ali Köprüsü(Gündoğmuş) Karyolları Gn.Md. tarafından restore edildi(internette mevcut) Orman Gn.Md. yollarını yapıyor.
Bu tarihi yapının (tekrar harap olmaması için) turizme kazandırılmasında tanıtılmasında bizlere yardımcı olursanız çok sevineceğiz. Biz acemiyiz.Ne yapabiliriz.Saygılarımızla.
Kaleçik(Gündoğmuş)Kültür Köyü Derneği
0242 2260007
merhaba ek bir bilgi paylaşayım..
Vatikan müzesine her ayın son pazarı ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.
Ve eğlen 12 civarı giriş yaparsanız herkes papanın el sallama merasimi nedeniyle meydanda olduğu için izdiham olmadan gezebiliyorsunuz 🙂
Merhaba size Roma’dan yorum yazıyorum. Özet şeklinde can alıcı noktaları anlattığınız yazılarınız oldukça yararlı. Ancak müze ve diğer ziyaret edilecek yerlere giriş konusunda tur satın almayı tekrar eden yönlendirmeleriniz biraz yanıltıcı. Zira o turların başlamasını beklemek de gerekiyor. Roma Pass kart ise şu sıralar pek kullanışlı değil çünkü Baberini ve devamındaki hatlarda çalışmalar sebebiyle istasyonlar kapalı. Her yerden tarih fışkıran böylesine değerli bir şehrin bakımsız ve kirli olması ise hayal kırıklığı yarattı. Diğer Avrupa şehirleriyle temizlik konusunda mukayese edersem bayağı alt sıralarda yer alır.
Bol gezmeler ve sevgiler.
Dört dörtlük anlatmışsınız emeğinize sağlık. Müzeyi gezmeden önce sitenizi keşfetseydim keşke diyorum:):)
Merhaba Vatikan Müzesi online bilet için tavsiye edebileceğiniz herhangi bir site var mı? ferhatgokce.com bu adreste getyourguide.com.tr var ama sizin fikriniz & öneriniz nedir? Şimdiden teşekkür ederim.
Faruk Bey merhabalar,
Vatikan Müze biletlerini müzenin resmi adresinden satın alabilirsiniz. Eğer turla birlikte bilgi alarak gezmek isterseniz Getyourguide.com’ı sıkıntısız tercih edebilirsiniz.
Turlar: Hızlı Giriş: Vatikan, Sistina Şapeli ve Aziz Petrus Turu