10 Maddede Vatikan Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Tüm dünyadaki Katolik inancını benimseyen Hıristiyanlar için kutsal bir yer olan Vatikan, Roma‘nın merkezinde 1000’e yakın nüfuslu da bir devlet aynı zamanda.

Papa tarafından yönetilen bu dünyanın en küçük ülkesi yüzölçümüyle kıyaslanamayacak sayıda ve değerde tarihi esere de ev sahipliği yapması sebebiyle dünyanın her yerinden ve her dinden milyonlarca turistin uğrak noktası.

Zaten bu nedenle de Roma gezilecek yerler listelerinin de önemli bir gezi noktası Vatikan.

10 Maddede Vatikan Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey yazısında sizlere bu küçük ülkenin, şehrin biraz tarihinden bahsedip ardından da bölgede görülecek yerler hakkında sade bilgiler vermek istiyorum. Şehri gezerken göreceğiniz yapıları ve sanat eserlerini daha yakından tanımak istemez misiniz?

1. Vatikan Hakkında Genel Bilgiler

Vatikan hakkında bilgiler

50 hektar gibi küçücük bir alana kurulmuş bir şehir devlet olan Vatikan, Papalığın da resmi ikametgahı aynı zamanda.

St. Pietro Bazilikası ve Castel Sant’ Angelo Kalesi dışında surlarla çevrili şehir aslında biraz da Roma’ya karışmış durumda, yani yolda yürürken ne zaman Roma’dan çıkıp Vatikan’a girdiğinizi (elinizde bir harita yoksa) anlayamayabilirsiniz.

Ve tahmin edeceğiniz üzere Vatikan’a girmek için vize almaya gerek yok, hatta Roma’ya kadar gittiyseniz herhangi bir noktada pasaport kontrolü de yok.

Arazisinin yarısı Ortaçağ’dan bu yana bozulmadan korunan bahçelerle kaplı olan Vatikan kiliseler, tarihi yapılar, müzeler ve bunları dolduran sayısız resim, heykel gibi eserle dolu.

2. Vatikan Hakkındaki İlginç Gerçekler

Vatikan gezi rehberi askerler

Vatikan ile ilgili kısaca bilgi verdikten sonra bu ülke hakkında daha az bilinen, ilginç gerçeklere de kısa kısa değinmek güzel olur.

Dünyanın en küçük ülkesi..

Evet, yüzölçümü yarım kilometrekareden bile küçük olup 1000’den az nüfusu ile Vatikan dünyanın en küçük ülkesi ünvanına sahip.

Mutlak monarşi ile yönetilen bir ülke.

Dünya üzerinde mutlak monarşi ile yönetilen 6 ülkeden (diğerleri BAE, Brunei, Umman, Suudi Arabistan ve Eswatini) biri olan Vatikan’da devlet başkanı da Papa oluyor.

Dünyanın en küçük ama en eski ordusu.

Vatikan’da özellikle Papa’nın korumasından sorumlu olan, Rönesans dönemi kıyafetleri içerisinde arz-ı endam eden İsviçreli Muhafızlar dünyanın en küçük ordusu olup, varlığını bugün de devam ettiren en eski ordu (1506 yılında kurulmuş) unvanını taşıyor.

Son derece iyi eğitilmiş askerlerden oluşan İsviçreli Muhafızlar’a katılım için bekar, Katolik ve İsviçreli olma şartları var.

Bekarlık yemini eden papalar.

Sanılanın aksine bazı Papalar’ın metresleri ve çocukları olduğu söyleniyor. Vannozza Cattanei’den 3 oğlu ve 1 kızı bulunan Papa Borgia, Papa III.Paul, Papa II. Julius da bu papalara başka örneklerden.

Papalar’ın ikematgahı.

Sanılanın aksine Papalar 14. YY’a kadar aslında Vatikan’da yaşamıyormuş. 1309 yılına kadar dönemin papaları Roma’daki Lateran Sarayı’nda yaşamışlar.

1309 – 1377 yılları arasında ise Papalık makamına art arda seçilen Fransız Kardinalleri ülkeyi Fransa, Avignon’dan yönetmişler. Bölge, 1377 yılında sonra Papaların yaşadığı yer olmuş.

3. Vatikan Tarihi

Vatikan turu Papa

Bölgenin tarihini anlatmaya Hıristiyanlığın doğuşundan başlamak en doğrusu sanırım. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus (St. Pietro) peygamberin ölümünden sonra Hıristiyanların etrafında toplandığı bir kişilik. Ve Hıristiyan dünyasının da ilk papası aynı zamanda.

İşte temelleri Aziz Petrus’un öldüğü yerde atılan Vatikan takip eden papaların da ikametgahı olmaya devam etmiş.

Hıristiyanlığın yayılmasıyla Papaların hem politik hem de ekonomik anlamda iktidarları güçlenmiş ancak sonrasında İtalya’nın birleşim harekatıyla birlikte de kan kaybetmeye başlamış.

Bugün tanıdığımız Vatikan Devleti ise 1929 yılında Laterano Antlaşması ile kurulmuş ve o günden beri hem politik anlamdaki iktidarını, hem de şehrin turistik anlamdaki popülerliğini devam ettiriyor.

4. Vatikan’da Görülecek Yerler

Vatikan gezi rehberi gezilecek yerler
Vatikan gezilecek yerler listesini Google Maps’te açmak için tıklayın.

Şehrin tamamı göz önüne alınacak olursa bölgede gezilecek yerler hem çok çeşitli hem de sayıca çok fazla.

Başta Vatikan Müzeleri & Sistina Şapeli olmak üzere yukarıdaki haritada konumlarını da gösterdiğim her yerden kısaca bahsedeyim.

Vatikan Müzeleri & Sistina Şapeli

Vatikan gezilecek yerler, Vatikan Müzeleri

Papaları’nın sanat düşkünlükleri ile ruhani öğretileri görsel araçlarla yayma, kitlelere kabul ettirme amaçlarının birleşiminden doğan ve yüzyıllar içerisinde sayısı hızla artan sanat eserleri koleksiyonlarının sergilendiği Vatikan Müzeleri, Papa IX. Sixtus için yapılan ancak Michelangelo, Botticelli gibi ustaların eserleriyle bugün dünyanın her yerinden gelen gezginlere kapısını açan Sistina Şapeli burada görülecek yerler arasında ilk sırada.

Hatta bu müzeler o kadar önemli ki hakkında daha detaylı bilgileri Vatikan Müzeleri & Sistina Şapeli yazımda okuyabilirsiniz.

San Pietro Bazilikası

Aziz Petrus Bazilikası Vatikan gezi rehberi

Sanırım bölge içerisindeki en popüler ve de en çok ziyaret edilen yer St. Pietro Bazilikası.

Kubbesi Michelangelo, iç dekorasyonu Bernini ve yapının kendisi Rönesans ve Barok Dönemi’nin en önemli mimarları tarafından tasarlanan kilise Aziz Petrus’un mezarının bulunduğu yerde, daha önceki bazilikanın üzerine 1506 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı yüz yıldan fazla sürmüş.

Bugün ise Katolikler için bir hac noktası. 11 şapel, 45 altardan oluşan ve resim, heykel başta olmak üzere sayısız sanat eserine ev sahipliği yapan St Pietro Bazilikası buradaki görülecek yerlerin ilk ve en önemli durağı.

Buraya ziyaret edecekseniz sizlere sadece kilisenin içini değil, düşük bir ücret ödeyerek ve biraz merdiven tırmanarak kubbesini de görmenizi tavsiye ederim.

Kilisenin içi hem kubbeye çıkarken yukarıdan büyüleyici görünüyor, hem de kubbeden Roma manzarası. St. Pietro Bazilikası’nda sayısız sanat eseri olduğunu söylemiştim ancak sizlere mutlaka görmenizi önerdiklerim ise;

  • Kilisenin zemin katının altında yer alan ve Aziz Andrew Heykeli’nin yanındaki mermerden inilen, eski papalar ve bazı kraliyet ailesi üyelerinin mezarlarının yer aldığı Grotto,
  • Michelangelo’nun 25 yaşındayken yaptığı, kucağında ölü İsa’yı taşıyan Meryem’i gösteren ve son derece hüzün verici bir heykel olan Pieta,
  • Arnolfo di Cambio’nun bronz Aziz Petrus heykeli,
  • Bernini’nin Papa VII. Alexander Anıtı,
  • Giotto’nun 13.YY’dan kalma İsa ile Aziz Petrus’u balık avlarken resmeden Angelo della Navicella mozaiği,
  • Maria Clementina Sobieski’nin Mezarı ve üzerindeki anıt,
  • Aziz Petrus’un tahtı,
  • Baptistery, Cathedra Petri, Navicella, Our Lady of the Column ve Sacred Heart heykelleri, freskleri ve resimleri de mutlaka görmeniz gereken eserler arasında.

San Pietro Meydanı

Aziz Petrus Meydanı Vatikan gezisi hakkında bilgiler
Aziz Petrus Bazilikası’nın kubbesinden manzara…

Ünlü usta Bernini tarafından 1656–1667 yılları arasında yapılan St. Pietro Meydanı St. Pietro Bazilikası’nın hemen önünde, Castel Sant’ Angelo yönüne doğru konumlanmış durumda.

Gerçi meydan o kadar büyük ve o kadar dikkat çekici ki gözden kaçırmaya imkan yok. Zaten yukarıda bahsettiğim St. Peter’s Bazilikası’nun kubbesine çıkmaya karar verirseniz oradan göreceğiniz manzara da bu meydanla başlıyor.

Meydanda, Bernini’den de önce oraya 1586 yılında getirildiği düşünülen bir Mısır sütunu yer alıyor ve bunun dışında elips şeklindeki meydanda sütunlar ve yüzlerce Katolik Aziz’inin heykelleri de görülmeye değer eserler arasında.

Castel Sant’Angelo

Castel Sant Angelo Vatikan gezisi hakkında bilgiler

Museo Nazionale di Castel Sant’ Angelo Müzesi’ne ev sahipliği yapan kale aslında ilk başta İmparator Hadrian’ın mozolesiymiş. Ortaçağ’da bir kaleye dönüştürülen yapı tarihi boyunca sayısız savaş ve trajediye tanıklık etmiş. Burada mutlaka görmeniz gerekenler ise;

  • Ölülerin küllerinin saklandığı Sala delle Urne,
  • Papa III. Paul için yapılan görkemli fresklerin bulunduğu Sala Paolina,
  • Benzersiz bir manzarası olan Terrazzo dell’ Angelo Terası.

Porto Santo Spirito Kapısı

Vatikan gezi rehberi Porta Santo Spirito

Papa IV. Leo’nun M.S. 845 yılında şehri yağmalamaya çalışan Sarazenler’e karşı yaptırdığı 3 kilometrelik bir surda yer alan tarihi kapı zamanla deforme olunca 1543 yılında Mimar Antonio de Sangallo tarafından yenisinin yapımına başlanmış, ancak kapının yapımı tamamlanamamış.

Santo Spirito in Sassia Kilisesi

Santo Spirito in Sassia Vatikan gezi notları

Şapeller ve Nef’i nefes kesici fresklerle kaplı, tarihi bir saat kulesi de bulunan kilise 8. YY’da burada yapılmış olan bir kilisenin yine mimar Antonio de Sangallo tarafından restore edilmiş, hatta aslında baştan yaratılmış hali. Kilise turistik ziyaretlere açık.

Santo Spirito Hastanesi

Vatikan gezi rehberi Santa Spirito Hastanesi

Bir hastanenin turistik ne gibi bir özelliği olabilir derseniz size “tarihi ve mimarisi” diyebilirim ve Santo Spirito’yu Vatikan’da görülecek yerler yazısına almamın sebebi de bu.

Roma’nın en eski hastanesi olan Santo Spirito özellikle yoksul hastalar için yapılmış. Bu arada o dönemde istenmeyen bebekler de döner bir fıçıya koyularak (ki bu annenin kimliğinin gizli kalmasını sağlıyormuş) hastaneye bırakılıyor ve bu öksüz çocuklar burada kendilerine ayrılan bölümde büyütülüyorlarmış.

Bugün hastanenin bir kısmı hala çalışıyorken bir kısmı da (sekizgen şapeli) turistik ziyaretlere açık.

Palazzo del Commendatore

Vatikan gezi rehberi Palazzo del Commendatore

Santo Spirito Hastanesi’nin yöneticisi Commendatore’nin evi olan sarayda hastanenin kuruluş öyküsünü betimleyen fresklerle kaplı sundurma, bir değirmen ve tarihi bir saat görülmeye değer eserler arasında.

Sarayın bugün sadece avlusu halka açık ki görülmesi gereken eserler de orada zaten.

Palazzo dei Convertendi

Palazzo dei Convertendi Vatikan gezi rehberi

Ünlü usta Rafaello’nun bir süre yaşadığı ve 1520 yılında vefat ettiği ev.

Aslında sarayın kendisi ziyaretlere açık değil ancak bu estetik harikasını dışarıdan görebilirsiniz.

Palazzo dei Penitenzieri

Palazzo dei Penitenzieri Vatikan gezisi hakkında bilgiler

Papa II. Julius della Rovere tarafından Kardinal Francesco Alidosi’ye hediye edilen saray birkaç kez daha el değiştirdikten sonra bugün bir otel olarak işletiliyor. Ancak hem mimarisi hem de bazı yerlerindeki canlı freskler görmeye değer.

Santa Maria in Traspontina

Santa Maria in Traspontina Vatikan gezi notları

Bir Karmelit Kilisesi olan Santa Maria in Traspotina Vatikan gezi rehberi yazısındaki son kilise.

Papa VI. Alexander Borgia’nın eskiden kilisenin yerinde olan piramidi yıktırmasını betimleyen resimler, savaş motifleriyle süslenmiş freskler ve tarihi sütunlarla süslü kilise ziyarete açık ve zamanınız olursa uğramanız gereken yerlerden.

Borgo

Borgo Vatikan gezi rehberi

Eskiden St Pietro Bazilikası’na gelen hacıların yol üzerinde mola verdiği, hatta uzun süre konakladığı bir bölge olan Borgo aslında hala aynı amaca hizmet ediyor.

Eski atmosferi belki biraz kaybolmuş ancak ara sokaklarını keşfetmek yine de çok keyifli.

Vatikan Koridoru

Vatikan gezi rehberi Vatikan Koridoru

Vatikan’ı Castel Sant’Angelo kalesine yer altından bağlayan geçitler zamanında hem tehlikeli durumlarda kaçış hem de Borgo Bölgesi’ni kontrol edebilme amacıyla yapılmış ancak günümüzde artık kullanılmıyor.

Öte yandan turistik ziyaretlere de açık değil fakat dolaştığınız sokaklarda yerin altında böyle bir koridor olduğunu bilmek istersiniz.

5. Vatikan Nerede ve Nasıl Gidilir?

Vatikan nerede?

Bölgede gezilecek yerler ile ilgili kısa bilgiler verdikten sonra buraya nasıl gidileceğinden de bahsedeyim.

Öncelikle; şehir Roma sınırları içinde olduğu için Roma’ya gitmelisiniz. Roma’da Vatikan’a ulaşım ise;

Eğer konaklamanızı Piazza Navona, Pantheon, Campo dei Fiori civarında yapıyorsanız yürüyerek 15 – 20 dakikada bölgeye ulaşabilirsiniz.

Konaklama demişken, Roma’da nerede kalınır? yazısında da detaylıca anlattığımız gibi bu bölge şehirde konaklama için tercih edebileceğiniz popüler yerlerden.

Şehirdeki önemli gezi noktalara uzak olsa da bölge sakinliği ve görece olarak ekonomik otelleri ile dikkat çekiyor.

Metro ile gitmeyi tercih ederseniz A hattını kullanarak Ottaviano İstasyonu’nda inip, St. Pietro Meydanı’na 5 dakikada yürüyebilirsiniz.

Metronun C hattı da buradan geçiyor ancak bildiğim kadarıyla henüz bu hat açılmadı. Ayrıca 19 numaralı tramvay ile Villa Borghese’den Vatikan’a ulaşım da mümkün.

Otobüsle gitmeyi tercih ederseniz 40 ve 64 numaralı otobüsleri Termini Tren İstasyonu’ndan Vatikan’a, 81 numaralı otobüsü Kolezyum’dan Vatikan’a gidebilirsiniz.

6. Vatikan Güncel Giriş Ücretleri

Vatikan gezi rehberi, giriş ücretleri

Aslında giriş ücretlerini yazmadan önce Vatikan gezi rehberi yazısında genel bir bilgi de vereyim. Bütün olarak bir şehirden bahsettiğimiz için Vatikan’a giriş ücreti diye bir şey yok. Şehirdeki yapıları tek tek belirtmem gerekirse de;

St Pietro Bazilikası’nda giriş ücretsiz. Kubbe çıkışı ise ücretli. Asansörle çıkış 10 Euro merdivenle çıkış ise 8 Euro.

Sarayların girişi genelde ücretsiz. Çoğunluğun avlusuna veya bahçesine girilebiliyor zaten.

Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli ise ücretli. Giriş ücretleri dahil olmak tüm önemli bilgileri Vatikan Müzeleri yazısında bulabilirsiniz.

Castel Sant’ Angelo’nun giriş ücreti 12 Euro.

Yeri gelmişken; özellikle St Pietro Bazilikası ile Sistine Şapeli girişlerinde uzun kuyruklarda beklemeye hazırlıklı olun. Ama hemen moraliniz bozulması.

Bu bölge içindeki herhangi bir yapıyı isterseniz organize bir turla da gezebilirsiniz. Özellikle tarihe ve sanata ilgi duyuyorsunuz, gördükleriniz hakkında bilgi edinmeyi seviyorsanız bu turları değerlendirebilirsiniz.

Ya da, girişlerde uzun kuyruklarda beklememek, zamandan tasarruf etmek için de bu yöntem oldukça mantıklı. İki örnek:

Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli Bileti: Sesli rehberlik eşliğinde müzeler ve Sistine Şapeli’ni gezebileceğiniz biletin kapsamını isterseniz Vatikan şehir turu, Papalık Villaları gibi eklerle genişletebilirsiniz de.

Şimdiye kadar 30 binden fazla kişinin aldığı ve 4,4 puan verdiği bileti planlarınızın değişmesi halinde son 24 saate kadar ücret iadeli iptal edebilirsiniz.

San Pietro Bazilikası ve Kubbesi Turu: 6 farklı dilde canlı rehber ile birlikte gördüğünüz her detay hakkında bilgi edinerek San Pietro Bazilikası’nı gezebilir, bu ziyaret sırasında kubbeye de çıkabilirsiniz. Turu almış olan 400’e yakın kullanıcı 5 üzerinden 4,7 puan vermiş.

7. Vatikan Ziyaret Gün ve Saatleri

Vatikan gezisi hakkında bilgiler ziyaret günleri ve saatleri

Şehir olarak düşünüldüğünde Vatikan’ı gece veya gündüz istediğiniz herhangi bir zamanda ziyaret edebilirsiniz. Ancak burada yer alan yapıların her birinin kendine özgü ziyaret saatleri mevcut. Sırasıyla bahsetmem gerekirse;

St. Pietro Bazilikası; Nisan – Eylül ayları arası 07:00 – 19:00, Ekim – Mart ayları arasında 07:00 – 18:30 (Çarşamba günleri Papa’nın St Pietro Meydanı’ndan halka hitabından dolayı turistik ziyaretlerin başlangıcı 12:30’da)

St Pietro Bazilikası Kubbesi; Nisan – Eylül ayları arası 07:30 – 17:00, Ekim – Mart ayları arasında 07:30 – 17:00

Castel Sant’ Angelo; Pazartesi hariç her gün 09:00 – 19:30

8. Vatikan Kaç Günde Gezilir?

Vatikan gezi rehberi

Aslında bölgede görmeye değer iki ana yer San Pietro Kilisesi ile Vatikan Müzeleri. Çok fazla sanat ve tarihle ilgili biri değilseniz, Roma’ya kadar gitmişken Vatikan’ı da görmek istiyorsanız bir tam gün bu ikisini görmeye yeter.

Akşam da buradaki sokaklarında dolaşır, kiliseleri, sarayları dışarıdan görür, güzel bir restoranda da yemek yiyip dönebilirsiniz.

Ancak… Vatikan’ı özellikle sanata veya tarihe duyduğunuz ilgi sebebiyle geziyorsanız ben size en az iki gününüzü ayırmanızı öneririm.

Bu şekilde bir tam günü müzelere, bir tam günü de ülkeyi sokak sokak dolaşmaya ve San Pietro Bazilikası’na ayırabilirsiniz.

9. Vatikan’a Ne Zaman Gitmeli

Vatikan tarihi

Roma’nın içinde bir ülke olduğu için yılın her mevsimi Vatikan’ı ziyaret edebilirsiniz. Ancak yaz ayları çok sıcak ve kış ayları da soğuk olduğundan ilkbahar ve sonbaharın bölge ziyareti için ideal olduğunu söyleyebilirim.

10. Vatikan’da Konaklama Alternatifleri

Vatikan hakkında bilgiler konaklama
4★ Residenza Paola VI / 4★ Trianon Borgo Pio Ap

Vatikan hakkında bilgiler yazısının sonunda bu bölgelerdeki otellerde kalmayı tercih edenler için de birkaç otel önerisi vereyim.

Vatikan eğer Roma seyahatinizin önemli bir bölümünü oluşturuyorsa bu bölgelerde kalmak sizin için zamanı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur.

Residenza Paola VI ★★★★

St Pietro manzaralı Residenza Paola VI eskiden manastır olan bir binadan otele dönüştürülmüş. Klasik tarzda dekore edilmiş odaları da konuklara tam bir Rönesans ruhu yaşatıyor. Otelin bir diğer özelliği ise İtalya’da pek görülmeyen tuzlu yiyeceklerin de bulunduğu açık büfe kahvaltı sunması.

Booking.com’da 8,8 puan gibi yüksek bir misafir memnuniyeti olan oteli hem Vatikan’ın içinde olması, hem de Tiber Nehri’nin diğer kıyısındaki Pantheon, Piazza Navona, Piazza Venezia gibi yerlere yakın olması sebebiyle öneririm. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Trianon Borgo Pio Apart Hotel ★★★★

Yazının başında Borgo’dan bahsetmiştim. Peki burada konaklamaya ne dersiniz? Castel Sant’Angelo ile St Pietro Bazilikası arasında yer alan 4★ Trianon Borgo Pio Apart Hotel hem çok şık, hem de konforlu. Yemekleri kendisi yapmak isteyenler için tam donanımlı mutfağı da olan odalara sahip otelde ayrıca bir restoran ve fitness salonu da mevcut.

Otelin çevresi ise restoran ve cafeler açısından gayet zengin. Konuk memnuniyeti Booking.com’da 9 puan olan oteli ayrıca uygun fiyatlarından dolayı da öneririm.

Özetle 10 Maddede Vatikan Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey yazısında dünyanın bu en popüler mini devleti Vatikan hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar paylaşmaya özen gösterim.

Vatikan dışında Roma seyahatinizde ihtiyacınız olabilecek diğer önemli bilgileri; Roma’da ne yapılır? ve Roma’da ne yenir? gibi içeriklerimizde bulabilirsiniz.

Yorum yapın