Saraybosna’da Nerede Kalınır? En Güzel Bölgeler, Oteller…

Bosna Hersek‘in en büyük şehri olan başkent Saraybosna son yılların en popüler Balkan şehirlerinden bir tanesi. Osmanlı’dan sosyalist döneme, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan günümüze birçok dönemin etkisinde kalan bu güzel şehir vizesiz seyahat edilebilecek en güzel yerlerin de başında geliyor. Seyahat planınızı yaptığınızda ise akıllara takılabilecek ilk soru doğal olarak Saraybosna’da nerede kalınır? oluyor.

Kapsamlı ama okuması çok sıkıcı olmayan bu Saraybosna’da nerede kalınır yazısı boyunca Balkanların bu güzel coğrafyasında konaklama konusunda pratik bilgiler vermeye çalışacağım.

Yazı boyunca genel bilgilerin yanı sıra başta Saraybosna şehir merkezi otelleri olmak üzere her bütçeye göre Saraybosna otel tavsiye listesi sunacağım. Bu yazıyı okuduktan sonra konaklama yapacağınız bölge ve oteli çok daha rahat seçeceğinize inanıyorum.

Acelesi olanlara…

Saraybosna’da konaklama için en ideal bölgelerin başında Başçarşı ve çevresinin olduğu alan geliyor.

Otel tavsiyesi isteyenlere de son seyahatimde konaklayıp memnun kaldığım Hotel Boutique 36‘yı önerebilirim. Bunun dışında gezilecek yerlere yakın, şık Hotel Colors Inn ve her yere yürüme mesafesindeki, kaliteli Hotel Europe adlı otelleri de değerlendirebilirsiniz.

Saraybosna’da Nerede Kalınır?

Saraybosna'da nerede kalınır bölgeler
Saraybosna’da nerede kalınır haritası. Haritayı Google Maps‘te açmak için tıklayın.

Saraybosna’da konaklama yapabileceğiniz en temel bölgeler;

  1. Şehrin merkezi ve en turistik noktası olan Başçarşı ve çevresi,
  2. Miljacka Nehri’nin güneyinde ufak bir yerleşim yeri olan Bistrik,
  3. Merkezin doğusunda kalan Marijin Dvor,
  4. Yine merkezin kuzey doğusunda bulunan Gorica,
  5. Halen yerli halkın sosyalist tarzı binalarda yaşadığı Ciglane.

Her bölgenin kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Detaylara geçelim…

Başçarşı ve Çevresi

Başçarşı Saraybosna'da nerede kalınır, konaklama, tavsiye
Başçarşı, Saraybosna’nın en merkezi ve turistik yeri…

Saraybosna’nın en merkezi ve turistik noktası olan Başçarşı ve bu bölgenin çevresinde kalan yerleşim yeri aslında Saraybosna’da nerede kalınır yazım boyunca tek tavsiye edeceğim yer olacak.

15 ile 19. yüzyılın sonları arasında yani Osmanlı Dönemi’nde şehrin ticari merkezi olan Başçarşı günümüzde şehirde gezip görülecek birçok önemli noktası sınırları içinde barındırıyor.

Saraybosna gezilecek yerler listemizde adı geçen yerlerin büyük çoğunluğu bu bölgede yer alıyor. Şehir zaten çok büyük olmadığı için önemli tüm yerlere yürüyerek ulaşmak son derece kolay. Yürümek istemediğiniz zaman ya da uzak yerlere giderken de tramvay ya da otobüs hatlarını kullanabilirsiniz.

Osmanlı döneminden kalan hanlar, camiler ve hamamların yanı sıra Katolik ve Ortodoks kiliseleri ile sinagogların bir arada bulunduğu bu yer aslında Saraybosna’nın kültürünü en güzel yaşayabileceğiniz yerlerden.

Restoranlar, hediyelik eşya satan dükkanlar ile tarihi yapıların iç içe geçtiği bu yer gece gündüz şehrin en hareketli noktası. Normalde diğer Avrupa şehirlerinde bu gibi merkezi yerlerde otel fiyatları çok daha yüksek olur ama Saraybosna’da konaklama fiyatları çok uygun. Bu yüzden mutlaka merkezde kalın.

Özetle burası benim Saraybosna’da nerede kalınır diyenler için tavsiye edebileceğim en temel bölge. Mümkünse otelinizi buradan ayarlayın, gezi boyunca rahat edin.

Yazı devamında Saraybosna’da konaklama yapabileceğiniz her bütçeye uygun birçok otel tavsiyem var, bu otellerin hemen hemen hepsi Başçarşı ve çevresinde yer alıyor. Dilerseniz üstteki haritaya tıklayarak da otellerin konumlarını inceleyebilirsiniz.

Diğer Bölgeler

Saraybosna'da nerede kalınır Bistrik
İmparator (Hünkar) Camii, Bistrik bölgesindeki en önemli tarihi yapılardan…

Yazı boyunca sık sık belirttiğim gibi Saraybosna’da nerede kalınır diyenler için tek tavsiyem aslında Başçarşı ve çevresi. Ama yine de şehirde bilinen diğer bölgeler hakkında kısa da olsa birkaç cüm bilgi vermek istiyorum.

Bistrik

Miljacka Nehri’nin güneyinde yer alan Bistrik, ufak bir yerleşim yeri. Tarihi 15. yüzyıla dayanan bölgedeki en popüler eserlerin başında İmparator (Fatih) Camii geliyor. Şehrin en eski yerleşim yerlerinden olan bu bölgeyi hakkıyla gezmek için belki bir rehberle anlaşılabilir.

Marijin Dvor

Başçarşı’nın 2 km batısında yer alan Marijin Dvor Saraybosna’nın yeni merkezi konumunda. 19. yüzyılda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun şehri kontrol ettiği dönem Avusturyalı zengin August Braun eşi Maria için bir saray yaptırmak ister ve Çek Mimar Karel Pařík ile anlaşır.

Bölgedeki birçok binada imzası bulunan mimar sarayı tasarladıktan sonra bölge Maria adı ile de anılır. Bu bölge günümüzde, tarihi binaları, modern gökdelen ve avm’leri, Bosna Hersek Ulusal Müzesi ve marka otelleri ile biliniyor.

Gorica

Marijin Dvor’un hemen kuzeyinde, birkaç dk uzaklıkta yer alan bu ufak yerleşim yeri şehrin simge yapılarından Avaz Twist Tower’a ev sahipliği yapıyor. 176 m uzunluk ile Balkanların en yüksek binası olan binanın 35. katında yer alan kafesine çıkıp manzaraya karşı kahvesini yudumlayabilirsiniz.

Ciglane

Halen birçok yerlinin sosyalist tarzı apartmanlarda yaşadığı Ciglane aynı zamanda şehrin en iyi ikinci el pazarlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Dediğim gibi, Saraybosna’da nerede kalınır diyenler adı geçen bu yerleri turistik olarak gezebilirsiniz ama konaklama için mümkün olduğunca merkezi Başçarşı’yı tercih etmelisiniz.

Saraybosna’da Ekonomik Otel Tavsiyesi

Saraybosna'da nerede kalınır ucuz oteller
3 yıldızlı Samm Šeher Hotel, şehirdeki en popüler ve ucuz otellerden biri. Detaylı inceleme için tıklayın.

Vizesiz, 1,5-2 günde rahatça gezebileceğiniz Saraybosna ekonomik konaklama imkanları ile zaten gezginlerin yüzünü güldüren bir yer. Eğer yine de konaklama bütçesi sizin için önemliyse Saraybosna’da nerede kalınır rehberimde sizin için ucuz ama kaliteli ve merkezi konuma sahip birkaç otel tavsiyesi vermek istiyorum.

Hotel Istanbul Golden Horn (★★) Başçarşı’ya yalnızca 150 m uzaklıkta yer alan bu otel özellikle ekonomik konaklama seçenekleri ile dikkat çekiyor.

Hotel Old Sarajevo (★★★) Şehrin sembolü Sebil’e 100 m uzaklıkta yer alan Old Sarajevo, modern, temiz ve popüler tesislerden bir tanesi.

Hotel Cosmopolit (★★★) Merkezin doğusunda yer alan Hotel Cosmopolit, şehirde gezip görülecek yerlere yürüme mesafesinde yer alan bir diğer temiz ve ekonomik bir otel.

Saraybosna’da Kaliteli Otel Tavsiyesi

Saraybosna'da konaklama, otel önerileri
5 yıldızlı Hotel Europe, şehirdeki en popüler, uygun fiyatlı otellerden. Detaylı bilgi için tıklayın.

Arnavut kaldırımlı sokakları, camileri, Osmanlı mimarisine sahip birbirinden güzel tarihi binalarının yanı sıra diğer medeniyetlerin imzasını taşıyan yapıları bir arada bulunduran Saraybosna aslında tam bir kültür merkezi.

Şehrin sokaklarında gezerken adeta zamanda yolculuğa çıkıyor gibi hissedebilirsiniz. Bu güzel şehre seyahat yapmanın en güzel şeylerinden biri ise çok uygun rakamlara kaliteli otellerde konaklama şansı yakalamak.

Orta ve merkez Avrupa’da 2-3 yıldızlı otellere ödeyeceğiniz rakamlara burada, şehrin tam merkezine, 4-5 yıldızlı otellerde konaklayabilirsiniz.

Saraybosna’da nerede kalınır rehberimizin bu bölümünde şehirdeki en popüler, yüksek ziyaretçi puanına sahip, tam merkezde yer alan oteller hakkında kısa kısa bilgiler vereceğim.

Hotel Colors Inn (★★) Şehrin tam merkezinde, mükemmel bir fiyat/fayda oranına sahip bu otel benim en çok dikkatimi çeken tesislerden bir tanesi.

Hotel President Sarajevo (★★★★) Latin Köprüsü ve Sebil’in yanında, modern ve kaliteli bir otel.

Courtyard by Marriott (★★) Miljacka Nehri’nin hemen yanında yer alan bu tesis kaliteli ve temiz bir yerde kalmak isteyenler için ideal.

Old Town Hotel (★★) Başçarşı’da yer alan bu güzel otel, şehirde gezip görülecek hemen hemen tüm önemli yerlere kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.

Hotel Europe (★★★★) Saraybosna’da nerede kalınır yazım boyunca tanıttığım oteller içinde benim en çok dikkatimi çeken tesislerden biri de Hotel Europe. Şehrin merkezinde, 5 yıldızlı ama çok pahalı olmayan bir yerde konaklamak isterseniz bu otel çok güzel bir seçenek olabilir.

Swissotel Sarajevo (★★★★) Eğer Saraybosna geziniz boyunca biraz daha ünlü bir tesiste kalmak isterseniz merkeze yaklaşık 2 km uzaklıkta olan bu tesise göz atabilirsiniz.

Saraybosna’da ben hangi bölgede, hangi otelde kaldım?

Saraybosna'da nerede kalınır otel tavsiyesi
Son Saraybosna ziyaretimde konakladığım 4 yıldızlı Hotel Boutique 36, şehrin merkezide, ekonomik ve temiz bir otel. Bilgi için tıklayın.

Saraybosna’da nerede kalınır rehberimizde birçok kalitede otel bilgisi paylaştım ama bunların yanı sıra bir de benim son gezimde konaklayıp memnun kaldığım otel hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Ben son Saraybosna seyahatimde Başçarşı’ya kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan 4 yıldızlı Hotel Boutique 36 adlı otelde kaldım.

Booking.com’da yaklaşık 500 ziyaretçi değerlendirmesi sonucu 10 üzerinden 8,9 gibi güzel bir puan bu otel merkeze yakın, temiz, kaliteli ama Saraybosna’nın standartlarından bile ucuz bir yerde konaklamak isteyenler için ideal.

Ben bu otelde tam sezonda, Temmuz ayında konaklamama rağmen kahvaltı dahil çift kişilik oda için yalnızca 67 Euro ödedim. Bu yazıyı hazırlarken fiyatları incelediğimde hemen hemen benzer rakamlarla karşılaştım.

Yakın zamanda yenilenen bu otel ziyaretçilerine modern odalarda konaklama imkanı veriyor. Otelin bulunduğu yerden şehirdeki birçok gezi noktasına kısa yürüyüşlerle ulaşabilirsiniz.

Bunun dışında otel konuklarına ücretsiz havaalanı transferi sunuyor. Tabi öncesinde konu ile ilgili resepsiyona bilgi vermeniz iyi olur. Biz bu hizmeti kullanıp bizi havaalanına götüren şoföre ufak bir bahşiş vermiştik.

Özetle bu otel, Saraybosna’da nerede kalınır, şöyle temiz, modern, merkezi ve çok pahalı olmayan bir yer olsun diyenler için çok güzel bir seçenek. Tekrar Saraybosna’ya gidecek olsam bu otelin güncen fiyatlarına mutlaka göz atarım.

Otel hakkında detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Saraybosna’da Şehir İçi Ulaşım

Saraybosna'da nasıl gezilir, konaklama
Saraybosna’da gezerken dilerseniz tramvaylara binebilirsiniz.

400 yıl Osmanlı İmparatorluğu himayesinde kalan Saraybosna aslında küçük bir şehir, gezip görülecek hemen hemen çoğu yer birbirine yürüme mesafesinde. Bu yüzden ulaşım konusu aslında Saraybosna’da nerede kalınır rehberimizdeki belki de en sıkıntısız konulardan bir tanesi.

Eğer şehirde gezerken yürümek istemezseniz tramvayları kullanabilirsiniz. 1885 yapımı tramvaylar Avrupa’nın en eskilerinden. Bunun yanında otobüs ya da troleybüs hatlarını da kullanabilirsiniz.

Taksi kullanımı ise bizdeki gibi denebilir. Şoförler çok iyi İngilizce bilmiyor ve turistleri kazıklamaya yönelik girişimde bulunanlar olabiliyor. Bu nedenle özellikle havaalanından merkeze giderken pazarlık etmekte fayda var. Yolculuk 20-25 dk sürüyor ve ücret 12-15 Euro civarında.

Havaalanından merkeze havaalanı otobüsü ya da 103-107 numaralı troleybüsler ile ulaşabilirsiniz. Yalnız troleybüsler için havaalanının yanındaki Dobrinja adlı bölgeye yürümeniz gerekiyor.

Havaalanı ile şehir merkezi arasında ulaşımı konusunda detaylı bilgileri Saraybosna Havaalanı Şehir Merkezi Ulaşım Seçenekleri başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Balkanlarda şehirler ve ülkeler arasında otobüs kullanımı fazla. Bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir detay var. Şehirde 2 adet otobüs terminali var. Doğu terminalinden Hırvatistan, Sırbistan ve Macaristan otobüsleri kalkarken Batı terminalinden ise Mostar, Dubrovnik ve Karadağ gibi noktalara giden otobüsler kalkıyor.

Saraybosna’da Otel Fiyatları ve Rezervasyon

Saraybosna'da nerede kalınır oteller

Gelelim Saraybosna’da nerede kalınır rehberimizdeki en önemli konulardan birine. Şehirdeki otel fiyatları ve rezervasyon seçeneklerine.

Gezerken hoş bir Avrupa esintisi hissedebileceğiniz Saraybosna, otel fiyatları konusunda gezginleri çok zorlamayacak bir yer. Orta ve merkez Avrupa’da 2-3 yıldızlı otellerde konaklayacağınız rakamlara Saraybosna’da 4-5 yıldızlı, merkezi konuma sahip, kaliteli otellerde konaklayabilirsiniz.

Üstte de belirttiğim gibi ben tam sezonda, merkeze yakın bir 4 yıldızlı otelde kahvaltı dahil gecelik 67 Euro’ya kaldım. Yazıyı hazırlarken yaptığım incelemelerde benzer durumlarda için gecelik 30-40 Euro’ya bile konaklanabileceğini gördüm. Genel olarak gecelik 80-90 Euro’ya çok güzel yerlerde kalınabilir. Yine bu içeriği hazırlarken incelediğim 5 yıldızlı otellerde fiyatlar 100-110 Euro civarındaydı.

Saraybosna’da otel fiyatlarına %17 oranında KDV dahilken gecelik kişi başı 1,30 Euro şehir vergisi hariç. Bu tutarı otelde ekstra olarak ödüyorsunuz.

Gelelim rezervasyon yapabileceğiniz kanallara. Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonlarımı Booking.com üzerinden yapıyorum. Buradan yapacağınız rezervasyonlarda ödemenizi dilerseniz otelde yapabilirsiniz.

Planlarınızda yaşanabilecek herhangi bir değişimde ise konaklama seçiminize bağlı olarak rezervasyonunuza 24 saat kalana kadar ücretsiz iptal şansınız var.

Booking.com’da yer alan tüm Saraybosna otellerine göz atmak için tıklayın.

Özetle Saraybosna’da Nerede Kalınır?

Saraybosna'da nerede kalınır rehberi

Kısacası Saraybosna konaklama konusunda çok rahat edeceğiniz bir şehir. Merkezi yerlerde, kaliteli ve modern dekore edilmiş otellerde gayet uygun fiyatlara konaklama yapmanız mümkün.

Şehirde birçok bölge yer alsa da eğlenceli bir Saraybosna gezisi için bence şehrin en merkezi ve turistik noktası kabul edilen Başçarşı ve bu çarşının çevresinde kalan yerlerde konaklayabilirsiniz.

Saraybosna’da otel tavsiyesine gelecek olursak da, eğer Saraybosna’da uygun fiyatlı bir yerde kalmak isterseniz 3 yıldızlı Samm Šeher Hotel adlı otele göz atabilirsiniz.

Ben son seyahatimde 4 yıldızlı Hotel Boutique 36  adlı otelde kaldım ve memnun kaldım. Hotel Colors Inn ve Old Town Hotel şehirdeki popüler 4 yıldızlı otellerken 5 yıldızlı Hotel Europe ise hem kalitesi hem de uygun fiyatları ile dikkat çeken bir otel. 

Saraybosna’da nerede kalınır yazım boyunca Saraybosna’da konaklama konusunda detaylı bilgi ve tavsiyeler vermeye çalıştım. Eğer sizin de Saraybosna’da nerede kalınır yazımıza eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın!

“Saraybosna’da Nerede Kalınır? En Güzel Bölgeler, Oteller…” üzerine bir yorum

Yorum yapın