Belgrad Gezi Rehberi & Tavsiyeler

Balkanların en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Belgrad, tatil sırasında birçok aktiviteyi gerçekleştirmek için illa da çok büyük bir bütçenin gerekmediğini her fırsatta kanıtlıyor.

Hazırlamış olduğum Belgrad gezi rehberi ile tarihi boyunca Roma’dan Osmanlı’ya, Sırp Despotluğu’ndan Macar Krallığı’na kadar pek çok devletin üzerinde hak iddia ettiği değerli kenti yakından tanıyabilirsiniz.

Belgrad Gezi Rehberi: Genel Bilgiler

belgrad gezi rehberi bilgiler
Belgrad gezi rehberi blog

Belgrad Tarihi

1.7 milyonluk nüfusu ile Sırbistan‘ın en kalabalık kenti konumundaki Belgrad, Sava ve Tuna nehirlerinin arasında yer alıyor.

Bulunduğu bölgedeki ilk yerleşimler, M.Ö. 4. yüzyıl civarında Keltler tarafından kurulmuş. Daha sonra bölgeye hâkim olan Romalılar, inşa ettikleri Kalemegdan’ın çevresinde Singidunum ismini verdikleri kentin gelişimini desteklemiş.

Orta Çağ’da kent, Osmanlı hâkimiyetine geçene kadarki süreçte Macar Krallığı ile Sırp Despotluğu arasında sürekli olarak el değiştirmiş. 1878’deki bağımsızlığı ardından bile Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanlığı, kente egemen olmak için defalarca karşı karşıya gelmiş.

I. Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya Krallığı’nın başkenti konumuna yükselen Belgrad, 1941’de Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş. Bu dönemde gerçekleştirilen 2 ağır bombardıman nedeniyle çoğu bölgesi ağır hasar alan kenti kurtaranlar, Kızıl Ordu destekli Yugoslav kuvvetleri olmuş.

Bağımsızlığını yeniden kazanan kent, 1945’te Sovyet Rusya güdümünde kurulan ve 1980 yılına kadar Tito tarafından yürütülen Komünist Yugoslavya’nın yönetim merkezi haline getirilmiş. Bu dönemde Doğu ve Batı arasındaki dengeyi başarıyla kuran Belgrad; ekonomik, kültürel ve siyasi alanlarda Balkanlar’ın merkezi konumuna yükselmiş.

Ancak Yugoslavya’nın çöküşü ve sonrasında çıkan iç savaş, kentin 2006 yılına kadar devam edecek bir gerileme dönemine girmesine neden olmuş. Tüm bunlara rağmen Belgrad, Tito döneminde temelleri atılan özgün ruhunu korumayı bir şekilde başarmış.

Nüfus, Dil & Toplum

Sırbistan’ın başkenti, nüfus bakımından gelişmiş olmasına rağmen etnik çeşitlilik açısından oldukça kısır bir yapıya sahip. Kentte yabancı sayılabilecek grupları eski Yugoslavya’nın parçaları olan Bosnalılar, Hırvatlar ve Makedonlar oluşturuyor.

Nüfusunun tamamına yakını Ortodoks olan kentin milliyetçi yapısı nedeniyle, turistik alanlar dışında İngilizce gibi popüler yabancı diller pek de yaygın konuşulmuyor.

Ulaşım

Panoniyen Ovası ile Balkanlar’ın kesiştiği noktada yer alan Sırbistan’ın başkentine, Pegasus ve Türk Hava Yolları her gün direkt uçak seferleri düzenliyor. Ortalama 1 saat 40 dakika süren bu seferlere alternatif olarak TCDD, yaz mevsiminde demir yolu ulaşım imkânı sağlıyor.

Balkan Ekspresi ile gerçekleştirilen seferler, tatil süresi bu yolculuğa yapmayı elverecek kadar uzun olanlara bölge coğrafyasının güzelliklerine şahit olma fırsatı veriyor. Tren yolculuğu aynı zamanda Budapeşte, Viyana gibi Orta Avrupa kentlerinden de Belgrad’a gitmek için en rahat ulaşım şekli.

Belgrad’a Ne Zaman Gidilir?

belgrad gezisi belgrad iklimi

Belgrad, içerisinde bulunduğu bölge gibi tüm yılı karasal iklimin etkisinde geçiriyor. Ancak iklimin getirdiği tipik özelliklerden farklı olarak kış aylarında hava sıcaklığı nadiren 0 °C’nin altına düşüyor. Ayrıca yine bu aylarda kar, günlük hayatı sekteye uğratmayacak şekilde yağıyor.

Yazınsa sıcaklık ortalaması 30 °C’nin altında seyrediyor. Yağmurlu gün sayısı, yalnızca ilkbaharın son dönemlerinde fazlalaşıyor.

Belgrad gezi rehberi dâhilindeki ayrı bir başlık altında detaylarını paylaşacağım gece hayatının hareketliliği ve festivallerin yoğunluğundan dolayı yaz aylarında kente ilgi bir hayli fazlalaşıyor.

Müzik, bu mevsimdeki festivallerin ana temasını oluşturuyor. Ancak farklı zevklere sahip gezginlerin kente ilgi göstermesini sağlamak için Temmuz ve Ağustos aylarında Belgrad Yaz Festivali gibi değişik alanlarda etkinlikleri bünyelerinde barındıran organizasyonlar da düzenleniyor.

Sonbahar ayları, özellikle çiftlere, romantik bir atmosfer sunmasının dışında yüksek sayıdaki festivalleriyle de yaza alternatif seyahat dönemi haline geliyor.

Dilerseniz Eylül ayının ortasında kente gidip, farklı ülkelerden gelen tiyatro topluluklarının sergiledikleri performansları izleyebilir ya da Ekim ayındaki müzik temalı iki festivale katılmayı tercih edebilirsiniz.

Kalabalıktan uzak olup, kentin sunduğu fırsatlardan gönüllerince yararlanmak isteyenler için en doğru mevsim kış. Üstelik bu mevsimde kent, “Beyaz Şehir” anlamına gelen adının hakkını vererek konuklarına büyülü bir atmosfer sunuyor. Hatta Street of Open Heart gibi organizasyonlarla tatilinizi renklendirme fırsatı veriyor.

Belgrad’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

belgrad gezi rehberi otel tavsiyeleri

Sırp roman yazarı ve ressam Momo Kapor vaktiyle Belgrad için “düşük bütçeli Paris” yakıştırmasını yapmış. Saraybosna doğumlu sanatçının neden böyle bir yakıştırmayı kente layık gördüğünü konaklama olanaklarını araştırdığınızda rahatça anlayabilirsiniz. Tabii kentte, düşük bütçeli gezginlere uygun ekonomik fiyatlı tesislerin yanı sıra lüksü ön plana çıkaran oteller de bulunuyor.

Belgrad otelleri ile ilgili araştırmanız sırasında kent merkezine odaklanırsanız, hem gezilecek yerlere yakın olabilirsiniz hem de ulaşım olanaklarından daha rahat faydalanabilirsiniz. Bu bölgede seçeneklerinizi daha da azaltmak isterseniz, kentin kalbi sayılan Cumhuriyet Meydanı’na yani yerel dildeki adıyla Trg Republike çevresine odaklanabilirsiniz.

Buradaki tesislerde istediğiniz şartlarda konaklama seçenekleri bulamazsanız, meydanın hemen yakınındaki Knez Mihailova Caddesi üzerindeki otellere göz atabilirsiniz. Araç trafiğine kapalı tutulan cadde; yeme-içme, alışveriş ve eğlence olanakları ile öne çıkıyor. Özellikle caddenin sonunda yer alan Belgrad otelleri arasından seçim yaparsanız, Kalemegdan’ın görkemli ve kültür yoğunluklu atmosferine birkaç adım uzaklıkta olabilirsiniz.

Belgrad gezi rehberi bünyesinde sizlere önereceğim son konaklama bölgesi ise Skadarlija. Kentin geçmişi hakkında ilgi çekici detayları barındıran bölgede sosyal hayat oldukça hareketli. Ayrıca kent merkezindeki diğer önemli bölgelere yürüme mesafesinde olması, gezginlere büyük avantaj sağlıyor.

Bahsetmiş olduğum bölgelerde hizmet kalitesi ve fiyat açısından beklentileri karşılan tesislerin başında 4 yıldızlı Courtyard by Marriott Belgrade City Center, Zepter Hotel, Radisson Blu Old Mill Belgrade ve Hotel Nevski geliyor.

Bu tesisler hakkında detayları öğrenmek isterseniz, “Belgrad’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Otel Rezervasyonu

Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonumu internetin en ünlü ve güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden yapıyorum.

Rezervasyon seçeneğinize göre ödemenizi otelde yapabilir, yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta ise rezervasyonunuzu konaklamanıza 24 saat kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. Booking.com’da yer alan tüm Belgrad otellerine göz atmak için tıklayın.

Belgrad’da Gezilecek Yerler

belgrad seyahati gezip görülecek yerler

Sırbistan’ın başkenti Belgrad; Avrupa’da tarih öncesi devirlerde kurulan en büyük medeniyetlerinden birine kucak açmış, pek çok savaş ve yıkım sonrasında küllerinden defalarca yeniden doğmayı başarmış, doğal güzelliklerin çevrelediği hareketli bir yaşama sahip özel bir kent.

Kentin barındırdığı bu özelliklerin tamamına yakınını konuklarına yansıtan yerlerin başında Cumhuriyet Meydanı geliyor. Ulusal Müze ve Ulusal Tiyatro binalarına ev sahipliği yapan meydan, kent hayatını gözlemlemek isteyenler için ideal bir seçim konumunda.

Kentin kalbi sayılan meydandan ayrıldıktan sonra dilerseniz önceliği Knez Mihailova Caddesi’ne veya Skadarlija’ya verebilirsiniz. Cadde üzerinde, alışveriş yapıp Sırp mutfağının eşsiz lezzetlerinin tadına bakma fırsatı bulabileceğiniz birçok fırsat sizleri bekliyor. Ayrıca sonuna ulaştığınızda Osmanlı’dan günümüze miras kalmış gösterişli Kalemegdan’ı ziyaret edebilirsiniz. Skadarlija ise entelektüel yapısıyla, sanata yön veren bir konumda bulunuyor.

Bir zamanlar Doğu ile Batı arasında köprü vazifesi gören şehir aynı zamanda mimari zenginliğiyle de göz dolduruyor. Özellikle Eski Belgrad’da hemen hemen her meydanda farklı bir üslupla inşa edilmiş bir yapıyı görebilirsiniz. Aziz Sava ve Aziz Mark kiliseleri ile Savamala kentin bu özelliğini yansıtan ikonik yapıların başında sayılıyor.

Kent aynı zamanda yemyeşil bitki örtüsüyle konuklarına huzur bulma fırsatı veriyor. Orta Çağ’da yapıların inşası için gerekli materyallerin elde edildiği Taş Meydan ve kent merkezine arabayla yalnızca 10 dakika uzaklıktaki Ada Ciganlija, kentin en önemli yeşil alanları olarak gösteriliyor.

Hareketli gece hayatı sayesinde gezginlere 4 mevsim boyunca keyifli anlar yaşatan kentin ormanlarla çevrili enfes manzarasını seyretmek ve bol bol fotoğraf çekmek isterseniz, merkezden 16 kilometre uzaktaki Avala Kulesi’ne çıkabilirsiniz. Tuna kıyısındaki Zemun ise manzarası dışında doğal parkurları ve yeme-içme olanakları ile gezginlerin favorisi durumunda.

Belgrad gezi rehberi dâhilinde bahsetmiş olduğum mekânları tanımanıza olanak verecek bilgi ve fotoğrafları, “Belgrad Gezilecek Yerler” adlı içeriğimizde bulabilirsiniz.

Belgrad’da Ne Yapılır?

belgrad gezi notları belgrad'da ne yapılır

Belgrad, kültürel ve sanatsal anlamda oldukça gelişmiş bir şehir. Kentin bu durumu sayesinde yaşınız ve ilgi alanlarınız doğrultusunda keyifli anlar yaşayabileceğiniz aktiviteleri kolayca bulabilirsiniz.

İşinizi biraz daha kolaylaştırmak için Belgrad gezi rehberi bünyesinde aşağıdaki listeyi hazırladım. Eğer spor tutkunuysanız bu listeye Kızıl Yıldız’ın futbol, basketbol ve Davis Cup kapsamındaki tenis müsabakalarını izlemeyi de ekleyebilirsiniz.

Yazın serinlemeye ihtiyaç duyduğunuzda Sava Nehri üzerindeki, insan yapımı Ada Ciganlija’ya gidebilirsiniz. Adada bulunan plaj, mevsim içerisinde binlerce kişiyi ağırlıyor. Ayrıca piknik yaparak veya sportif aktivitelerle uğraşarak da keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kentin panoramik manzarasını izlemek isterseniz, Kalemegdan’ı ziyaret edebilirsiniz. Kaleye yerleştirilen 4 teleskop, yıl boyunca ücretsiz olarak yerel halk ve gezginler tarafından kullanılabiliyor.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Ulusal Tiyatro’da sergilenen performansları izleyebilirsiniz. Binanın ana salonu, altın kaplama süslemeleri ve diğer dekorasyon öğeleri ile göz alıcı bir görünüm sergiliyor.

Kafa dinlemeye ihtiyaç duyduğunuzda Tuna Nehri kıyısındaki Zemun Rıhtımı’nı tercih edebilirsiniz. Kentin popüler bölgesinde dilerseniz bisiklete binebilir veya patenle kayabilirsiniz.

Biraz eğlenmeye ihtiyaç duyduğunuzda ya da bir şeyler yiyip içmek istediğinizde rotanızı Skadarlija’nın sonundaki Bana Caddesi’ne çevirebilirsiniz. Belgrad’ın Silikon Vadisi olarak adlandırılan cadde üzerinde çok sayıda bar, restoran ve kafe faaliyet gösteriyor.

Hem yemek yiyebileceğiniz hem de müziğin ritmine kendinizi kaptırabileceğiniz yerler ararsanız, yerel dilde “splav” adı verilen mekânlardan birine uğrayabilirsiniz. Sava ve Tuna nehirlerinin kıyı bölgelerinde sıra sıra uzanan bu gece kulübü/restoran karışımı mekânlara gezginler herhangi bir kısıtlama olmaksızın girebiliyor.

Belgrad’da ne yapılır? başlıklı yazımızda detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.

Belgrad’da Ulaşım

belgrad gezi rehberi şehir içi ulaşım

Belgrad, ulaşım konusunda Balkanların en gelişmiş kentleri arasında başı çekiyor çünkü hem havaalanı transferi konusunda hem de şehir içi ulaşım ihtiyacı için gezginlerin tercih edebilecekleri pek çok seçenek bulunuyor.

Nikola Tesla Uluslararası Havalimanı’ndan kent merkezine gitmek için öncelikli olarak otelinizin servis hizmetinden yararlanabilirsiniz. Belgrad’da kimi otel bu hizmeti ücretsiz olarak, kimisiyse cüzi bir bedel karşılığı veriyor.

Eğer rezervasyon yaptırdığınız otel bünyesinde böyle bir hizmet verilmiyorsa konforlu yolculuk için taksileri veya özel servis hizmeti sunan firmaları tercih edebilirsiniz. Bütçe dostu çözümler ararsanız, 72 numaralı otobüse binebilirsiniz. A1 Mini Bus ise ekspres hat olduğu için son durağı Sklavija Meydanı’na kadar sadece 2 noktada yolcu indiriyor.

Özel Transfer: Eğer havaalanı şehir merkezi arası ulaşımı daha kolay yapmak isterseniz Nikola Tesla Havaalanı özel transfer adlı tura kayıt olabilirsiniz.

Belgrad gezi rehberi dâhilinde değindiğim transfer seçenekleri ile ilgili detaylı bilgi, “Belgrad Havaalanı Şehir Merkezi Arası Ulaşım” başlıklı içeriğimizde sizleri bekliyor.

Eğer kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı gibi merkezi noktalarda konaklama imkânı bulduysanız, Belgrad’ın barındırdığı fırsatları keşfetmek için yürümeye öncelik verebilirsiniz.

Kentin kalbinde sadece yayaların kullanımına bırakılmış caddeler bulunuyor. Yalnız Skadarlija’da yürürken ayakkabı seçiminize dikkat edin. Zira bu bölgede zemin çoğunlukla Arnavut kaldırımı ile kaplanmış.

Yürüyerek efor harcamak istemiyorsanız, kent içi ulaşımın bel kemiği konumundaki otobüslerden yararlanabilirsiniz. Kent merkezindeki gezilecek yerlere tramvayla ulaşmaya karar verirseniz 2 ve 3 numaralı hatlara binebilirsiniz.

11 ve 13 numaralı araçlarsa Yeni Belgrad’dan ile Kalemegda ile Banovo Brdo’ya yolcu taşıyor. Kent merkezi sayılan alanın dış kesimlerine gidecekseniz, tercih hakkınızı troleybüslerden yana da kullanabilirsiniz.

Kentin yoğun trafiğine karıştığınızda rahatlıkla fark edebileceğiniz minibüsler, kent merkezinin dışında kalan bölgelere ulaşım için idealler. Aynı amaç doğrultusunda yararlanabileceğiniz diğer araçlarsa banliyö trenleri.

Minibüs haricindeki tüm şehir içi toplu taşıma araçlarında “Bus Plus” isimli sistem kullanılıyor. Bu sistemden yararlanmak isteyen gezginlere günlük, tek kullanımlık ve kart şeklinde 3 seçenek sunuluyor.

Tek kullanımlık biletin fiyatı 150 Sırp Dinarı olarak belirlenmiş. Günlük biletlerin fiyatları ise 290 RSD’den başlıyor. 3 yıl geçerlilik süresine sahip ve bakiye doldurularak kullanılan kartların fiyatları ise 250 Sırp Dinarı.

Belgrad Şehir İndirim Kartı: Belgrade City Card

belgrad seyahati belgrade city card

Türk Lirası ile Sırp Dinarı arasındaki değer farkından dolayı Belgrad, gayet ekonomik bir tatil seçeneği haline geliyor.

Ortalamanın altında bir bütçeye sahip olsanız bile doğru seçimleri yaparak kenti farklı kılan pek çok detayın tadını keyifle çıkartabilirsiniz. Tabii dilerseniz Belgrade City Card satın alıp masraflarınızı daha da aşağı çekebilirsiniz.

Gezginlere özel indirim kartı, birçok müzeye, tarihi yapıya ücret ödemeden girmenize ve cazibe noktalarında %10 ile %30 arasında değişen oranlarda indirim almanıza olanak tanıyor.

Kartın, çoğu türdeşinin aksine, toplu taşıma sisteminde herhangi bir geçerliliği bulunmuyor. Ancak bu açığını, sahiplerine ücretsiz hop on hop off katılımı başta olmak üzere kent genelinde düzenlenen turlardan ayrıcalıklı bir şekilde yararlanma hakkı vererek kapatıyor.

Dilerseniz Open Top tarafından düzenlenen klasik duraklamalı otobüs gezintilerinde yerinizi alabilir veya %10 indirimle klasik arabalar vasıtasıyla gerçekleştirilen turlara katılabilirsiniz. Nehir turlarındaki indirim oranıysa %25.

Belgrade City Card, 1.000 Sırp Dinarı fiyatla Turizm Bilgilendirme Ofisinde ve Piraeus Bank şubelerinde satışa çıkartılıyor. Eğer kart içerisindeki bakiye biterse banka şubelerinde yeniden dolum yapılabiliyor.

Belgrad’da Alışveriş

belgrad turu belgrad'dan ne alınır

Alışveriş, Belgrad gezi rehberi konuları arasında seçenek bakımından en dar kapsamlısı. Kentte faaliyet gösteren alışveriş mekânlarının çoğunluğu giyim ve aksesuar ürünlerinin satışını yapıyor. Bu kategorilerde fiyatların Budapeşte ve Viyana’ya göre çok daha ucuz olduğunu bilmenin bir kısmınızı oldukça mutlu edeceğini düşünüyorum.

Knez Mihailova, Aleksandra Bulvarı ve Terazije Caddesi kentte en fazla seçeneği bulacağınız bölgeler.

Belgrad’da alışveriş merkezleri, bir şeyler satın almak için en doğru adresler. Neredeyse tamamı Yeni Belgrad’da bulunuyor. Ušće Shopping Center, kentin en modern ve geniş AVM’si olma özelliğini taşıyor. Ušće ile beraber Delta City ve Stadion da oldukça ilgi çekiyor.

Yöreye özgü gıda ürünleri içinse süpermarketler yerine sokak pazarlarını tercih edebilirsiniz. Pijaca Zeleni Venac, kentte kurulan en büyük pazar değil; ancak fiyatları bir hayli uygun.

Belgrad’da Yeme İçme

belgrad gezi notları yöresel yemekler

Kırmızı et ve hamur işini sevenler için Belgrad, adeta bir cenneti andırıyor. Üstelik porsiyonların büyüklükleri göz önünde bulundurulduğunda fiyatlar insana bir hayli makul geliyor. Ayrıca bir Balkan ülkesi olmasının etkisi ile kentteki yeme-içme mekânlarında sunulan çoğu lezzet bizim damak tadımıza uygun olduğundan, rahatça tüketilebiliyor.

Kentte geleneksel lezzetlerin tadına bakmak isterseniz önceliği Kajmak ile birlikte sunulan Rakilja’ya verebilirsiniz. Cevapcici kebabı, hem lezzet hem de içerik bakımından İnegöl köftesi ile benzerlik gösteriyor. Pljeskavica ise hamburger tarzı bir sunum şekline sahip. Kırmızı et içermeyen alternatifler ararsanız, tavuklu Becka Snicla’yı veya balık çorbası Riblja’yı deneyebilirsiniz.

Kıymalı, mantarlı, otlu, peynirli birçok börek çeşidini bulabileceğiniz Belgrad’da yerel yemek kültürüne dair ayrıntıları Skadarlija’daki mekânlarda bulabilirsiniz. Burası aynı zamanda, bizdeki meyhane kültürüne denk gelen, “Kafana”yı deneyimlemek için de oldukça uygun fırsatlar barındırıyor.

Belgrad gezi rehberi dâhilinde bahsettiğim yeme içme olanakları hakkında detayları öğrenmek için aşağıda başlıklarını sıraladığım içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Belgrad Gece Hayatı

belgrad gece hayatı belgrad gezi rehberi

Belgrad gezi rehberi dâhilinde sizlere bahsedeceğim son ve açık ara en fazla seçenek içeren konu gece hayatı. Zira yerel halk eğlenmeye ne şartta olursa olsun büyük önem veriyor ve kenti ilgi çekici hale getiren bu konuda gelişimi devam ettirmek için büyük çaba harcıyor. Hatta gece hayatına ilgi duyanların etkinlikleri kaçırmaması için Belgrade at Night isimli bir internet sitesi bile faaliyete geçirilmiş.

Belgrad’da mekânların büyük kısmı, rezervasyon şartı aramıyor. Ancak popüler eğlence yerlerine giriş yapabilmek için yerinizi ayırtmış olmanız gerekiyor. Yerel halka uygulanan giriş kısıtlamalarının hemen hemen hepsinden gezginler muaf tutuluyor.

Gece hayatı denildiğinde akla ilk olarak Strahinjića Bana’da faaliyet gösteren barlar ve kafeler geliyor. Khez Mihailova’nın paralelindeki Obilićev Venac da bu konuda cazip seçenekler barındırıyor.

Yazın eğlence hayatı sadece kapalı mekânlarda yaşanmıyor. Sava Nehri üzerindeki gece kulüpleri bu mevsimde eğlencenin merkezi haline geliyor. Buradaki yüzer eğlence kulüplerinde Dj performanslarından defilelere kadar farklı tarzda etkinliklerle konukların aldığı keyif artırılmaya çalışılıyor.

Belgrad gezi rehberi boyunca ulaşımdan alışverişe, gezilecek yerlerden konaklama yapılacak bölgeler konusuna kadar elimden geldiğince birçok detaylı bilgi paylaşmaya çalıştım. Eğer sizin de şu bilgileri de Belgrad gezi rehberi yazısına eklemelisiniz dediğiniz şey varsa mutlaka yorum olarak bizimle paylaşım.

Yorum yapın